Много български турци ли се считат за българи? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Много български турци ли се считат за българи?
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 3727 пъти
Здравейте. Знаете ли какво самосъзнание имат българските турци? Дали много от тях се считат за българи? По мои наблюдения те са си българи, поне тези с които аз съм имал досег (основно от училище). Но никога не съм ги питал като какви се самоопределят. Приемате ли въобще за допустимо етнически турчин да счита себе си за българин?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 71

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 967216a239
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

1.   Няма такова нещо като български турци. Турци родени в България искаш да кажеш.
Като какви се самоопределяме хаххаха ами каквито сме- турци!
Ти като какъв се самоопределяш?

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 482ef8a7d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Ами , не сме ги асимилирали, като турците в Турция и гърците в Гърция са асимилирали нас българите, сърбите опитват , на все още нямат окончателно решение, не сме ли пичове българите, всеки си се чувства какъвто си иска . Даже сиуксите от махалите са ни се качили на главите., ей ва това му казвам прекалено толерантна нация, а тия шмиргели се борят за права и свободи.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: cecb6ffe9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Българи са, но като националност, не като етнос. Националност и етнос не са едно и също. При българските турци етносът е турски, националността - българска.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6577261add
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Затова трябва да се ползват правилните категории, че ще наскочат разни като номер 1 да спорят.
Има граждани на България. Някои от тях са етнически българи, други - етнически турци, трети етнически гърци и т.н. Но всички те са български граждани (щом имат документ за това).
Предполагам че това към кой етнос се числи някой е до голяма степен личен избор.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 24f07d6690
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Автора до номер 1

А има ли много такива които се самоопределят като българи или всичко мислят като теб?

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f0df198ddb
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Не знам как се самоопределят, според мен повечето от тях и генетично са си българи, но мюсюлмани. За тези 5 века са се омешали хората, много християни са приели исляма по различни причини или принуда. Има си и чистокръвни турци, разбира се, но те са една малка част от всички мюсюлмани в България.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 505f212219
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Израснал съм в град с доста голямо турско население (може би мнозинство) и не си спомням да съм виждал турци, които да се считат за българи. И не виждам нищо лошо в това. Сега от запад налагат модел, в който приравняват гражданството с етноса, но всъщност не е така. Етносът, т.е. народността, е по-важна и дълбока черта в характера на човек от националността, т.е. гражданството. Човек може да има няколко националности като получи гражданство в различни държави, това значи ли че е от народностите, основали държавата?

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c36cde331e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Българските турци като цяло приличат малко на българите. Бил съм в Турция и там определено турците не приличат на тези, които живеят тук. Но пък честно казано, почти винаги ги разпознавам, дори без да ми казват какви са. Просто излъчват една такава особена и различна енергия

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d19642d94e
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

9.   Аз съм си турчин и си се самоопределям като турчин, но подчертавам етнически. По националност съ българин и в личната ми карта пише, че съм българин по националност (гражданство). Има разлика между етнос и националност. Иначе не познавам турчин, самоопределящ се като българин по етнос. И за разлика от номер 1 предпочитам да ме наричат български турчин. Турчин, роден в България, може да си е и турчин - син на турски емигранти в България примерно. Между български турци и турски турци има разлика. Те там са омешани с едни (араби, иранци, кюрди), ние тук с други. Възможно е да имаме и българска кръв, за толкова години не е невъзможно да сме се омешили, но си има български турци досущ като турските, явно по-чисти. То си им личи по чертите. Но имаме и руси и синеоки, особено в североизточна България, защото ние сме дошли от Крим по време на кримската война и сме тук сравнително от скоро и вероятно имаме и украинска и руска кръв, защото има досущ като руснаци светли синеоки. А по начало в Крим са се заселвали повече черкези и всякакви кавказки етноси от империята. Така чвероятно ние североизточните турци сме до голяма степен кавказци и руснаци. Кърджалийските турци са в България още от 15. век, когато султан Мехмед II нарочно е разселвал турци из цялата империя. Техния говор е доста по-различен от нашия. Ние говорим като в Одринско, а те малко странно.

Колкото до турските турци - в Анадола са яко омешени с кюрди, араби, иранци и доста се различават от нас като черти. Много са мургави и със специфични черти. А западните турци - Истанбул, Бурса, Измир са много повече с европеидни черти. Учудващо е колко синеоки има в уж мургав народ. И няма как да е иначе. Не знам дали знаете, но жените на султана никога не са били туркини. (Между другото когато султана е умирал, са убивали всичките му деца освен првородния, който наследява трона, за да нямат претенции за власт останалите и така да разтърсват имерията с евентуални преврати). Задължително са били от Раята. За да няма нейното семейство претенции за властта след смъртта му. Всичките жени в харемите са били българки, сръбкини, македонки, гъркини, молдовки и украинки дори. Везирите в голямата си част също. Имало е доста везири и паши българи. Митхат паша и т.н. Еничарите също. Еничарите са били предимно помаци. Там е бил най-бедния район на България и са имали по много деца и нямало препитание. Била е честа практика семейството да дава най-талантливото си издраво дете във военна академия доброволно, а империята им плащала сериозни помощи в замяна, с които са се препитавали по-лесно и са отглеждали останалите деца. За тях е било чест да дадат сина си в армията, защото те живеели добре, имали висок стандарт, били уважавани, а и някои от тях се издигали до паши, везири и т.н. До ден днешен в Родопите има хора с фамилии Онбашиеви, Бинбашиеви и т.н. Това са потомци на военни, някои от които са се връщали родните земи след пенсиониране.

Отделно имало и мног емигранти от Раята в империята и особено в Истанбул. До ден днешен там си има гърци, с църква, патриарх и т.н. Напълно нормално е западните турци да са по-различни от източните. А какво остава за нас тук. Като цяло турски етнос в пълния смисъл на думата няма, защото това е било една огромна империя с много етноси. Ние може да се водим турци, но реално може и черкези да сме, друг да се води турчин, но реално да е арабин и т.н. Няма как да си приличаме всички. Нещо като американците. Какво означава американец, като един реално е италианец, друг ирландец, трети кубинец и т.н.?

Преди да превземат останалите, имерията търгва от една малка държавица, която е била с размерите на град. Постепенно превзема съседните племена, обединяват се, превземат другите на около и т.н. Няма как да са един етнос всички. Както и Римската империя. Ами Римската империя тръгва да се разширява от едно племе латини, как може всички от Индия до Западна Европа (в пика на империята) да са един етнос? Естествено, че са състояли от хиляди народности. Кои са се омешили и изгладили в годините, кои са се капусловали, но като цяло са доста различни. В такива големи империи трудно може да има един етнос.

Диарбекир тогава е било нещо като място за заточение. Таака че дори и там може да има следи от Балкански гени. Престъпниците ги пращали там на заточение. От там идва и три синджира роби. Само че не са били роби, а престъпници, поне от гл. т. на империята. По начало робство такова, каквото го описват в учебниците е нямало. Ако е имало то е било в началото, колкото да установят контрол. После самите хора са си искали империята, защото тя им давала сигурност. Тогава е имало само един десятък и толкова, дори сега е по-зле, а уж не сме робство. А и султана не е бил толкова прост, да си изколи и пороби народа, а после да няма ресурси. На него са му трябвали хора, които да захранват империят с ресурси. Добруджанците са му трябвали, за да хранят армията. Той да не е прост, да пороби и изколи хората и после армията му да гладува. Българите са имали право на собственост, на занаят, на земи, на работа, на език, на църква, на всичко. Имало е дори чорбаджии, които са си били едри земевладелци. Но мюсюлманите са ползвали данъчни преференции и за това и някои са приели исляма, особено в по-бедните райони като Родопите, където там не е като Добруджа да има препитание, много земя и т.н.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9a5a95586f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

10.   Авторе, но 1 съм, сред турците които аз познавам, всички са си каквито са- турци. Никой не се самоопределя като българин или друга националност без значение в коя страна живее. Аз съм от северна България, Русе и е вярно каквото казва н 9, че повечето сме руси, бели, със светли очи там. Добавка обаче- придошли от Кавказките планини, а и групи от много по на север, когато заради екстремно ниските температури там още са живели в подземни градове ...в последствие смесени с индоевропейци. Тези групи са се разстлали между Русе и Силистра до колкото знам. Първите са дошли с кораби по черно море, а вторите по суша през Румъния където също има доста (там и в Молдова) от съшите групи.
Не съм обаче българска туркиня, туркиня съм и това е. Какво значи "българска"?! Родена съм в България и какво?! Не принадлежа на България като "собственост" едва ли не! Нито пък съм "българско производство".
Живея много години в друга европейска държава, трябва ли да се смятам за испанска туркиня примерно?!

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 961f609fcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Автора

Както съм написал, аз питам дали много от етническите български турци се считат за българи. Не става дума за етнос. Ако може кажете дали познавате подбни хора, например турците които четат това сега да споделят вътрешна информация.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0056a22d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мисля, че турците в България се определят като турци. Ние сме араби и по документи сме българи, но се определяме като араби, не българи. Мисля, че и при турците е така.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d19642d94e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Авторе, националността не е въпрос на самоопределяне. То си го пише в личната карта черно на бяло. Самоопределя се етноса. А по етнос турците са си турци, българите са си българи.

Но в крайна сметка няма значение кой как се самоопределя, а да живеем в мир и да сме единно общество.

İnşallah!

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f5910ff4ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Автора до номер 13

Националността е културно понятие, а не биологично. В биологията няма такова нещо. Науката работи с по-точни понятия: гени, тъй като никога не е имало чиста националност на Земята. Затова учените говорят за тежестта на някои алели на гени на определена територия, но това няма нищо общо с националността.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 18cc394374
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   „...аз питам дали много от етническите български турци се считат за българи...“

Не, не мисля, че се считат за българи, защото не принадлежат на българския етнос, нищо, че са с български паспорт. Това не им пречи да обичат България, тя е тяхна родина. Трябва повечко да четеш История, но не тази от учебниците, за съжаление, не че има народ, дето си учи истинската история...Турците, които познавам, са скромни, миролюбиви хора, изключително трудолюбиви и гостоприемни. Много етноси живеят у нас, слава Богу, в мир и така трябва да бъде.
Иначе турския етнос е смесича от много други етноси, включително селджуките- волжски българи-мюсюлмани. Не знам дали има турци в България, може би малко, почти всички са се изнесли след Освобождението. Пак тогава/чети Раковски, намери в нета- Трагедията на таврийските българи, примерно/ е имало насилствено изселване на българи, 200-300 000 семейства!, главно от Добруджа и Източна България към запустелите украински степи, за да ги разработват и да хранят онова диво руско племе, На тяхно място са преселени кримски татари, с цел в Крим да преобладават руските заселници, а също и да няма българско население по най-краткият път до Константинопол, отдавнашна мечта на Русия...Абе трагедии колкото искаш, а Сталин колко народности е преселил и избил, не ми се говори. То и в Европа географските граници не съвпадат с етническите...
И малко за помаците- етнически българи, мюсюлмани. Не знам като какви се чувстват, но как да са турци, като знаят и говорят само на български език? Езикът е един от основните белези за етническа принадлежност. Кофти е, че държавата остави тези хорица на самотек, някак изолирани, изоставени, изобщо кой се интересува от малките населени места, работа само по големите градове има. Иначе родопчани за мен са най-добрите хора, с големи сърца, най-автентичните българи за мен, а те както си искат да се чувстват. Всяка година с голямо удоволствие пътувам из Родопите, магично място с изключителни хора!
Поздрави за номер 9!
Малко допълнение към горните коментари- българите не сме много омешани, както ни се внушава- напротив! И второ- всички европейски народи, без изключение, идват от Азия, в Европа някога само неандерталци е имало...Руси или тъмнокоси- азиатци сме били всички! Няма лошо. Важно е да живеем в мир, независимо от етноса, да бъдем добри хора и да си помагаме!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 3114fbeb9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Турците се самоопределят като турци, естествено. Но са български граждани. Така, както има арменци, евреи, араби, руснаци и т.н. Всички тези хора могат да имат и друго гражданство, там където е допустимо такова.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 592b0f01c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

17.   Реално са българи. Много държат да са турци.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9a5a95586f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Н 17, реално някои като теб много държат да сме българи хаха защо ли?!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c008e5e72d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Не, не могат да бъдат българи и не мисля, че искат да бъдат, освен това визуално им личи, че са турци.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c7c390bb5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Не знам какъв е тоя зор на такива като 17 да изкарат турците българи. Не може ли българите да са си българи, турците да са си турци и да си живеем в мир и уважение?

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f1a01a0350
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

23.   Аз до 15 години не можех да говоря български език, турският ми е чист като тези от Турция, а не диалектен.

Много пъти като дете съм се питал: " Аз турче ли съм или българче?"

Много от турците в България, казват " Аз съм турчин, защото съм мюсюлманин", да ама помаците дето грам не говорят турски казват: " Аз съм българин, но мюсюлманин".

На визия нямам никаква прилика с тези от Турция, най-вече Азиатската част и Анадола. Там си приличат повече на кюрди и араби. По-ниски са,по-мургави и с много слаба костна структура.

Ние като отиваме в Турция ни викат :" Вие сте българи". Дори като чуят, че говорим турски не могат да си го обяснят.

Може да се чувствам турчин, но подсъзнателно знам, че на Балканите няма 100% чисти етноси, всички сме се смесили.
Има сега някакъв тест дето си го правиш в САЩ дето ти показвал, какъв си, но е пълна измислица, само за пари.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: e8451fed28
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   До 23,
Браво, че въпреки закостенелите разбирания на родителите ти и като тези хора като цяло си съзрял истината! Не може 5 поколения да са родени и израстнали в България, а ти да продължаваш да учиш децата си на първи език турски (незнайно защо) и да казваш, че си "турчин"!!! Няма логика просто. Първо не се знае дали наистина произлизат от турци или потучени българи, а и каква е тази гордост към хора, които никога не са ти били близки, а те използват само и единствено по политически причини?
П.с. Имах разговор с един интегрирал се циганин, та той много ясно разбираше, че трябва да научи децата си да говорят перфектен български!!! Не защото циганският не им е важен, но те ще живеят и ще работят в тази страна, а затова им трябва български! Дори се дразнеше, че се събират на групички с други циганчета и си говорят на цигански между тях!

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 39ba4c0407
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Номер 9 ни е обяснил точно и ясно, че не само "българските турци" не са турци, но и турците от Турция не са турци, повечето им баби векове наред са българки македонки, гъркини, рускини и какви ли не, но не и туркини. Ако на един султан, майка му е гъркиня, баба му българка, а пра баба му македонка, какво турско има в него освен възпитанието? Ако цяла Турция е произлязла преди 700 години от едно единствено градче, дори тогава е било село, какви генетични турци са турците?
Националността авторе е за държавните документи, каквото пише в паспорта ти, а етноса се възпитава. Дори да осиновиш едно японче, възпиташ ли го да говори български да се държи като българин, да спазва български традиции, научиш ли го да живее сред българи и да обича България, той ще бъде българин, първоначално по етнос, децата му и по националност, ако остане да живее в България разбира се.
Питаш какви са българските турци, реално те са изоставени от държавата ни българи мюсюлмани, за които тайно и явно се грижи държавата Турция. Като мюсюлмани според религията те трябва да носят мюсюлмански имена, точно както християнството изисква цар Борис да се прекръсти на Михаил, щом приема религията приема и религьозното име. Турция обаче постоянно им праща свещенослужители (имами), като подарък, образовани хора които да подсилят вярата, които с фалшиви разкази убеждават българското мюсюлманско население, че били турци щом носят турски имена, щом са мюсюлмани, все едно на света всички мюсюлмани са турци. Обикновенните хора им вярват и така се разделя нацията. Просто турция ни е съседна дъържава и когато е възможно влияе на местното население. Иначе истинските турци са се изнесли още по време на освобожението, но както по горе спомена номер 9 и те не са истински турци, както султанът не е истински турчин при все че всичките му предци от женски пол не са туркини, така и доста голяма част от турците са си вземали чужденки за жени, защото били по красиви, все пак истинската туркиня е била дребна, ниска, с по-тъмна кожа и т.н.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2e1298cbe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   По-интересно е как се чувства турчин в България и как в Турция, говоря за български турчин?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9a5a95586f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Н 25, толкова ти е мъгла, че чак не знам от къде дс те почна...я, по-добре се бръкни с някой лев и си направи ДНК тест включващ и хаплогрупа. От сега се обзалагам на каквото кажеш, че ще имаш % от много и различни (вкл.турски хахах и ако въобще имаш нещо "българско" (в кавички защото дори няма българска база днк данни, а в световна съвсем отскоро въобще включват бг които обикновено излизат...е, други, убеди се сам) ще е толкова малко, че просто ще си като "поплют" и то много от далеч.

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f5910ff4ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Автора

Ами нали и аз това питам. Дали генетическите турци израснали в България, сред българска среда и култура, говорещи български се самоопределят като българи в край на сметка, дали имат такова желание всъщност. Толкова е просто. Оставете на страна всичките термини - националност, етнос и милион други дето изредихте.

И въобще не е вярно, че турците били също дали славяни, дали гърци. Аз тези които познавам им си личи от сто метра, че не са българи. Имат характерни черти. Не искам да давам характеристика, защото е грозно, но например мъжете им са силно, ама много силно окосмени. Така че те въобще не са генетически българи и моля да спрете с тези спекулации.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f5910ff4ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Автора до номер 10

Аз също съм от Русе и турците тук въобще не е вярно, че са масово руси и светли. Само за един човек знам. И въобще не съм те карала да се самоопределяш като българка. Аз питам за информация и нищо повече. А ти си бъди каквато искаш.
Използвах термина български турци очевидно защото въпросът ми е насочен към тях. И вместо да се заяждаш да беше отговорила на въпроса.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9a5a95586f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   "Ами нали и аз това питам. Дали генетическите турци израснали в България, сред българска среда и култура, говорещи български се самоопределят като българи в край на сметка, дали имат такова желание всъщност"
Е, колко пъти и колко по-ясно да ти се отговори - НЕ! Не се самоопределяме като българи! Не, в същност нямаме подобни желания!
Нещо ти куца четене с разбиране на кратки и прости текстове.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 4d0b7f7abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

31.   27, аз съм българин, който си е правил ДНК тест и очаквах да имам турско и/или азиатско ДНК (заради монголското нашествие и факта, че по майчина линия родата е от най-североизточните райони), но нямам нито турско, нито монголско ДНК. Имам "балканско и славянско" (в ancestry.com така излиза). Като си пусна ДНК-то в gedmatch където сравнява с данни за различни народности, най-близо съм до българи и македонци (няма изненада), после до гърци в Северна Гърция (където исторически са живели много българи) и тн.

И всъщност да вметна само, че идеята да си направя ДНК тест дойде от едно турче от Одрин, което пишеше в един форум за българи дали можело да го считаме за "honorary Bulgarian", защото ДНК-то му излязло най-близо до българите, нищо че си е турче от Одрин.

Така че вземи ти си направи един ДНК тест ;))

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 1482a0ec32
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Хъм, дотук номер 9 дава най-коректна представа за нещата, поздравления. И ще допълня - ако искате да знаете какви сте, то направете си ДНК тест и ще видите каква смесица от етноси, стоят зад вас, но това, което ще удиви и българите, и турците е /имам предвид турците по етнос, родени в България/, че преобладават тракийските им гени, което ще покаже общият им произход. Останалото е в резултат на политическите и социалните размествания на Балканите през вековете. Нормално е една мултиетническа империя като Османската да размести пластовете и всъщност в нея не е имало никакво значение от какъв етнос си, а с каква религия си, като ислямът е доминиращата държавна религия, а турците са само едно от мнооогото племена в империята, чак да се чуди човек как така държавата днес се казва Турция и обединява гражданите си под названието турци.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: e685bacd84
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   До номер 10 (и автора)
И аз съм от Русе като автора, и познавам само едно момиче туркиня от светлия тип хора, а познавам доста. Дори масово повечето са по-тъмни от българите. В което няма нищо лошо, не го казвам с такава цел, ама поне не се изхвърляй с откровени лъжи, само защото ти се иска да е така.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: e49bbead2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

36.   Аз съм помак, смятам се за българин. Даже като си пусна брада приличам на Ботев. Обичах българска история и бях патриот. После четох и разбрах, че много от нещата за преувеличавани от Захари Стоянов с цел да създаде герои. И днес имаме нужда от тях, и трябва сме благодарни за самочувствието, което са създали у нас. Но съм на 32, живота ме подхвана и не съм наивен да деля хората на помаци, българи, турци. Живеем в миролюбиви времена тук в Европа. Като цяло разделението идва от глупостта в религиите, които всичките имат общ корен, манипулацията. Дават поводи за войни. Разделяй и владей. Какво не му харесват на Дънов, че църквата го е отлъчила. Еми не им харесва, че е бил човек на истината.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: fff4c7f796
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

37.   По принцин ние - българите , с турците като хора проблем нямаме, имаме с държавата Турция. На №18 ще кажа , че в Турция независимо какъв се раждаш, те пишат турчин, а имат малцинство от кюрди, което е над 6 милиона и е положено на сериозен натиск. Говорил съм с турци от Турция, отговорът винаги е бил “няма кюрдски проблем“. Също - идентификацията през религията - по-нискообразованите наши съграждани им казват, че щом са мюсюлмани, значи са турци. По тази логика Пакистан също е населен с турци :)Така че, тряба да сте благодарни, че ние не действаме като вашата “майка-прародина“ и не ви претопяваме насилствено. Естествено е да се определяте като турци, но по този начин давате храна именно на шовинистичните настроения в Турция. Една държава вече си изпати от това, че видиш ли, там живеели турци, значи е част от Турция - за Кипър ми е думата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f5910ff4ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

38.   Автора

И каква полза от ДНК тестовете? Така както няма турски гени, така и няма български. На всички българи им излиза или че са с гени или от Източна Европа и Русия или от Западните Балкани. България дори не попада в нито една графа.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f76f0e4bbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   Номер 31 къде си прави теста и колко пари?

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 4d0b7f7abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   39, тестът го направих в ancestry.com. Регистрираш се, пишеш си адреса, плащаш с карта. След 8-10 дни ти идва доставка с едно пакетче в което има една колбичка. Изплюваш се в колбичката, извършваш там процедурата по затваряне и отиваш в DHL на летището да го изпратиш обратно (щото се водело биологичен продукт и не можело отвсякъде бла бла). Чакаш пак 2 седмици и си получаваш данните за произхода в сайта. Там нещата са грубо разпределени - по големи региони. Ако искаш по-подробни данни си теглиш архива с ДНК-то (като zip файл) и го ъплоудваш в сайт като gedmatch, където има подробни бази данни по държави и етноси, че и по региони в държавите (понякога има значителни разлики в отделните региони на държавите, особено колкото по-разнообразна етнически е държавата).

Друго интересно на ДНК тестовете (освен произхода) е, че може да си намериш роднини. Аз например си намерих далечна братовчедка живееща в Испания, която още преди 30 години емигрира от селото на майка ми.

Също така в сайтове като promethease и impute.me ако си ъплоуднеш ДНК-то може да видиш статистики за генетична предразположеност към определени заболявания.

Това цялото нещо беше преди 3-4 години и се плащаше само за самият ДНК анализ в ancestry и ми излезе към 300лв цялата процедура. gedmatch, promethease и impute са безплатни услуги всичките. Сега може да е по-различно, не съм следил.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 123a6f1060
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   Колко ли шарани има по света, като нашият №41!? По този метод мога и марсианец да те изкарам. Божеее, що за наивници има? Истината е една, никой не знае етносът си, няма чиста раса, има САМООПРЕДЕЛЕНИЕ, кой както иска така се самоопределя. На кой етнос да симпатизира си е негов избор. Насила хубост не става, важно е, да отговаряте на условието, че сте съвременни хора, без значение е към кой етнос се смятате.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 505f212219
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

44.   42, всъщност точно по твоя метод на "самоопределението" можеш да се изкараш марсианец, или поне китаец от другия пол. Сега е пълно с транс-хора дето се самоопределят като каквото си искат. Само дето биологичната реалност е друга - имаш си ДНК, имаш си хромозоми (само мъжете имат Y хромозоми например, колкото и да се "самоопределя" някой мъж като жена). Също така си има генетични клъстъри на различните народности. Никъде не говорим за "чиста раса". Всички сме смесени, но с времето и поради географската отдалеченост, и генетичният алтруизъм. се развиват определени генотипни клъстъри. Затова можеш като видиш пигмей от Конго да предположиш с много голяма сигурност, че не е от Корея, например.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a0f1da2eb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Н 31, не само си знам генетичното "наследство" но и повече отколкото биха дали като инфо в обратна връзка, повече отколкото има официално в генетични бази данни, повече от колкото те самите някога ще знаят... веселяко.
А на теб лично да ти кажа, че си си правил теста в най-продажната клиника- продават данни, патентоват човешки геноми (патент=собственост) и като изтече информация, че от клиниката е изтекла информация... ааах, хакери им разбили базите данни буахахахха.
Знаеш ли си поне хаплогрупата? Ако е от "старите, REAL/ни и съответно недосегсеми" (ключе, който разбрал-разбрал) никога няма да го знаеш от тях. Но поне по хаплогрупа приблизително можеш да научиш нещо повече с проучване...
Хайде със здраве!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 51dabc803f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

46.   И кога е създадена Турция?
Правим разлика с Османската империя, нали?
Или кога е създадена Германия и къде е Прусия и Бавария?

По летищата ми се е случвало да с е засиля към "нашенец",
който се оказва турчин от Турция,
или най-смешното беше, оказа се американец с гръцки корени.

Като гледам руски филми,
ами половината ми рода имат двойници.

И изобщо най-добре е да живеем в разбирателство и да не се поддаваме на провокации.

Братовчед ми е женен за туркиня,
ами той повече прилича на турчин, а тя на българка, иди се разбери.
Имах съученик турчин, Мохамед,
ами по-скоро беше циганин, много свястно и добро момче.
Да не говорим, че у нас в България има много народ от републиките на бившия СССР.
Някои от нашите цигани не са цигани, а точно от Азия идват.
И да, мир и разбирателство, другото е от дявола!

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d4bb524f44
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

47.   Турците държат да са турци и това е. Тъпотията, наречена Възродителен процес целеше да ги накара да станат българи насилствено, стана точно обратното. ДПС го създадоха същите, които измислиха този позорен процес, за да не гласуват турците масово на първите избори след 1989г за СДС и против БСП- партията наследник на живковото БКП/ДС. Е, има там и някои други като Данчо Ментата и Пеевски, колкото за парлама и по икономически интереси. Тези с двойното гражданство се възползват да пътуват в Европа като граждани на ЕС с български документи. Иначе и те са си турци.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 82be5b98b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   Н 46, а правиш ли разлика между българи и траки? !
Офф... като тръгнете някои да "отроумничите" според душевни... пръдни, да се смее ли човек или само да чука на дърво.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: aa6a99bc10
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   A за китайци ли да се считат? Естествено, че са българи - стига с тези изкуствени разделения.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: 3ebf7ec269
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   За да има смисъл такава тема, трябва да се изчистят дефинициите:

- етнос: това е кръвния (генетичен произход). Съответно етносът не е въпрос на самоопределение. Ако си с дръпнати очи и чуплива коса, и жълта кожа, може да се самоопределяш като негър, ама не си. Все още науката няма формули, по които да дефинира каква комбинация от гени точно съставлява даден етнос (което не означава, че етноси не съществуват) и общо взето го установяваме субективно чрез зрителен контакт. От тази гледна точка повечето от хората, които определят себе си като турци, не са българи - видимо се различават от българите. А вече дали са турски етнос, е сложен въпрос, предвид, че турската нация се състои от много различни етноси, както е обяснил номер 15. Но можем да приемем работно понятие "турски етнос", което да означава принадлежност от все някой от най-разпространените етноси в турската нация;

- гражданство: това е най-ясно, каквото ти пише в паспорта. Хората в България, които определят себе си като турци са български граждани, някои са с двойно гражданство;

- културна принадлежност: това е какви социални норми е възприел и следва даден човек. Това е доста трудно за определяне и измерване, и обикновено, човек няма правилна преценка сам за себе си. По моите субективни наблюдения, в културно отношение, хората определящи себе си като турци в България, са много по-близо до българската култура, отколкото до турската (особено до културата на по-старото българско поколение от селски произход). А помаците сякаш са по-отдалечени от българската култура, колкото и странно да звучи;

- гражданска лоялност: в случай междунационален или етнически конфликт, чия страна би заел гражданинът на дадена държава. Това е доста тежък и направо трагичен въпрос, и за да има смисъл, трябва да се коментират много допълнителни параметри - точно между кого и кого е конфликта, как протича, каква пропаганда протича и т. н. Може би авторът на въпроса е искал да попита именно това?

В един хипотетичен конфликт между България и Турция, по моите субективни наблюдения и моят историческия прочит, може би нещата са около 50:50, като допускам и слаб превес на лоялност към българската държава.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: 855a729cce
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

51.   По-скоро приемем за недопустимо остриган с кафеникава кожа с брада с анцуг и маратонки, слушащ чалга, плюещ по улиците първичен примитив да се самоопределя като българин. Такъв прилича на турчин и се държи като турчин. Заради такива Македония се самоопределя като отделен народ с отделен език от България и е страшна обида за македонците, ако някой им каже, че са българи, могат да го пребият ако им каже, че са българи, защото те смятат българите за турци заради описаните по-горе индивиди. Заради такива страната е все зле и от всички страни членки на ЕС само за България САЩ имат визов режим и блокираха само България за Шенген. Ще ни изхвърлят от ЕС накрая и ще преформират картата България да не се води на континента Европа. Прекалено много станаха такива в България и не се диша вече от простотия и хаос. Положението е критично и скоро може напълно да спре да функционира държавата.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 10 дни
hash: f1af49bbb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

52.   Темата е стара, но ще напиша нещо от своя личен опит.

Познавам български турци, които искат да ги смятат за българи и си запазиха българските имена, дадени им през възродителния процес.

Примерно единият искаше да му викат Сащо и така се представяше винаги. И такова си беше името му по паспорт(след 1986г). А турското му име беше Сабри. Дори той казваше: аз не искам да съм турчин, а искам да съм българин!

 
  ...
преди: 3 месеца, 10 дни
hash: fff4c7f796
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

53.   Не съм много съгласен с розовите обяснения на №9 как било всичко цивилизовано в Османската империя и затова - няколко корекции -
В първите 2 столетия след заемането на Балканите от турците най- голямото тържище за РОБИ е в Константинопол - тоест имало е роби и робство, след това се усещат, че ако раята има земя, ще я доят много повече.
Едрите български чорбаджии са били подкрепяни от турската власт предимно, защото са изкупували събирането на данъците от поробеното население, но в социален смисъл са стоели по -ниско и то обикновения турчин.
Събирането на еничари е било доброволно само от тези, които са се чувствали част от турската империя - тоест деца от мюсюлмански семейства. За останалите е било както си го знаем - доброзорно :)
И накрая - съгласно съвремнните турски закони едно дете - родено в Турция се счита за турчин, пък ако ще да е по-дръпнато и от китаец. Тая работа с разликите между етнос и националност в Турцияят не върви, защо ли?

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: c935455f48
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

54.   Държавите са създадени от техните етноси. България е създадена от българите, Турция от Турците.
Няма нации, граждани, паспорти и дрън дрън чи пляс глупости.
Има българи, има и турци. Турците в България са си турци. И редно да се определят като такива.
Друг е въпроса дали в една държава трябва да има други етноси освен този който я е създал. От там идва цялата неразбория.
Аз желание да имигрирам в Турция и да бъда българин там нвмам..

Мултикултуризма в държавите НЕ РАБОТИ и вече всички станахме свидетели на това.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: ef8ae8147d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

55.   Български граждани са, но не са българи. Не приличат на българи, а и са мюсюлмани, не християни. Като цяло се държат като затворено общество. Не са като ромите. Работливи са, образовани са, инициативни са, имат добър търгоски нюх.
По-скоро някои роми се изкарват турци, но няма начин да се сбъркат с тях.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 0a0071b0e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

56.   Ами то не е въпрос на считане, а на ген и на етнос. Или си от българския етнос (генетически) или си от турския! (Или някаква смес от двете). Пък иначе можеш да се считаш и за марсианец, ако искаш...
А пък циганите виобще няма да ги коментирам - те са индийци и са от съвсем друг (трети) етнос.

 
  ...

1-50 от 71
Коментари очaкващи одобрение: 3 бр
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker