Леви политически идеи и убеждения - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Леви политически идеи и убеждения
преди: 2 години, 5 месеца, прочетена 787 пъти
Здравейте, има ли в сайта привърженици на левите политически убеждения и идеи ? Смятам, че в България левите политически идеи в мнозинството от случаите се възприемат негативно и всичко автоматично се свързва с "лошия комунизъм", "бай тошово" и т.н.

Оттогава обаче много вода е изтекла и не е задължително всичко ляво автоматично да бъде класифицирано като комунизъм, марксизъм и бай-тошовщина. Има и много други нюанси. Да вземем за пример дори Дания. Типична западна държава, която обаче има много силна социална политика. Чувал съм, че вземали до 60% данък, но после почти всичко ти било безплатно - градски транспорт и т.н.

Представете си го - окей, държавата ти взема голяма част от парите авансово, но после се качваш без притеснения в тролея без да те проверяват, влизаш си в болницата без да се чудиш дали ще може да си платиш, сядаш си на плажа без да ти дойде някой частник с искане 20 лв за чадър и шезлонг. Какво по-хубаво от това ?

Какво пречи и в България да има повече лява политика ? Защо здравеоопазването да не е безплатно - да няма частни клиники и да е достъпно за всички - защо хотелите по морето например и плажовете да не са държавна собственост, а не на концесионер или частник и да пълнят хазната, вместо нечий джоб ?

Реално при класическия либерализъм и свободен пазар всичко се експлоатира само заради частния интерес - гори, плажове, хора - всичко. Ако същите неща се експлоатират за държавата и обществото това ще е от полза за всички, а не само за отделни свръх-богаташи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 5 месеца
hash: 7090436b3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Съгласна съм само здравеопазването да е безплатно.
Всичко друго трябва да си бъде небезплатно (освен за хората със сериозни заболявания).

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: bd7be6a140
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Всичко много хубаво, обаче винаги някой се блажи. Самият факт, че соц. не е просъществувал никъде, явно говори за нещо. За да се "дадат" пари, някой трябва да ги изработи, това е. Всичко друго е ташак работа.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 6c0fed9c85
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   За мен има ляво и ляво. Едното като Дания окей, ама комунизма хич не е ок.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 8a284963ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   "сядаш си на плажа без да ти дойде някой частник с искане 20 лв за чадър и шезлонг. "

Ще ти разкажа една история от соца. Не знам измислена ли е или истинска, но и да е измислена е като истинска.

Влиза един човек в сладкарница, дава пари на продавачката за всички тави с баници и й казва да напише, че са безплатни. Който иска да си взема. След малко започват "покупките". Дай една, дай две и започва караница, защото искат все повече баници, наличните са на привършване, а има още хора на опашката. Някой пита организатора на раздаването, защо е направил това. Оня отговаря: "Исках да видя как ще е при комунизма. "

Та твоята фантазия с чадърите беше реалност това лято и предното по морето. Знаеш ли в какво се състои? Безплатен чадър и шезлонг... всеки отишъл на плажа дори да не иска чадър се настанява под чадър, защото е без пари. Придърпва и шезлонг... защото е без пари. А чадърите не са хиляди. Отиваш в 9:30 на плаж и гледаш - няма свободни чадъри. Иначе има, но всички са заети. Кажи ти какво предпочиташ - да имаш избор "плащаш - имаш чадър, не плащаш, нямаш/не ползваш чадър или си носиш" или вариант 2 "плащаш не плащаш - свободни чадъри няма, заето е всичко в 8:00". И не ми казвай, че като отида на почивка трябва непременно да тичам към плажа в 7:45 иначе няма чадъри. Все пак съм на почивка, а не на соц лагер.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 6a5e1e9072
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Не съм против някой леви политически идеи, но тези които си изброил не ми се нравят. Първо не можеш да сравняваш Дания с България, при условие, че населението на Българиия не е като датското. Половината и даже по голямата част от българското население реално живеещо в държавата се води безработно, на тях как да им вземеш 60% от дохода като не декларират доход? От тези които работят 30% се осигуряват на минимална или дори на 4 часа от минимална заплата, дори да сложиш 60% данък на работещите той не би покрил разходите за болници и транспорт, камо ли за поддръжка на плажове и други облаги.
Само сметни 60% от 650 лева са 390 лева с тях как да покриеш транспорта на този работещ, да осигуряваш безплатното му лечение, инсулина на баба му диабетик, да плащаш пенсиите на родителите му и да му купиш шезлонзи за цялото му семейство да лежат на плажа???
Второ имаме огромен проблем с контролните органи и ако държавата стане началник на който и да е бизнес било то транспортния, концесиите или болниците, работещите там няма да имат контрол и ще занижат качеството многократно. Знаеш как работят тези които са на държавна работа.
От друга страна никък не ми се струва честно, онези които работят усилено за по високи заплати да плащат сметките на онези които ги мързи, особенно щом в България 60% от населението е безработно, мързи ги и повечето от тях чакат на помощите от социалните, а другите се занимават с криминани прояви за някой лев. Предложенията ти биха били успешни при население с до 5% мързеливи.
В днешно време аз се ядосвам на факта, че има предложение неваксинираните здравно осигурени да си доплащат лечение в болница, докато в момента болниците лекуват здравно неосигуени от ковид безплатно.
Трето в момента държавата България така или иначе ти взема над 60% от това което си изработил. Ако работиш за 1000 лв, от твоята заплата режат 224 лв за осигуровки, отделно работодателя ти доплаща 189, 20 лв неговия дял от твоите осигуровки, отделно в магазина каквато и стока да си закупиш ти вземат 20% ДДС, отделно плащаш акциз на горивата, алкохола и цигарите, отделно плащаш данък смет и данък сгради, отделно винетка за колата, отделно ти искат такса преглед при лекаря, и такса легло ако лежиш в болница макар ежемесечно да си си плащал здравни осигуровки и така нататък. Ако сметнеш всичко точно за месеца, излиза че от твоя труд държавата е взела средно около 76% от това, което си изкарал, честито! Като си похарчиш цялата заплата си си взел реална стока за 242 лв. Ти предлагаш да ти увеличат данъка с още 37, 6% още в началото, така излиза, че ако работиш за 1000 лв не само няма да вземеш заплата, но ще дължиш на държавата около 130 лв затова, че си работил.

Иначе съм за някой леви идеи, примерно дотирана най нужна храна и бутилирана вода, като във Франция. В магазините там има наредени специални марки ориз, брашно, картофи с по ниско качество на много ниски цени за бедните, примерно 15 кг дребни и непочистени от почвата картофи за 3 евро, специална марка вода в бутилки от 2 литра за 0, 20 евро и подобни, поне да спасим наистина нямащите от глад и достъп до вода, но да им уреждаме безплатен транспорт или плажуване на шезлонг под чадър не се съгласявам. Нима бедните се нуждаят най много от безплатен шезлонг???? Все едно да им кажеш като Мария- Антоанета „Като няма хляб, да ядат пасти“
Спомням си по бай тошово време имаше вход за бургаския централен плаж, билетчето беше 40 ст. а плажа ограден с високи метални огради. Така че плажуването не е било безплатно, приравнено с днешни пари все едно днес стъпването на пясъка да струва 4, 20 лв и то без да има шезлонзи или чадъри (носиш си лични). Ако сметнеш че днес можеш безплатно да ползваш пясък и море в безплатните зони, ще рече че ти идва по на далавера.

 
  ...


...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 7727f42b73
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Хубава тема.
Най-краткия отговор защо лявото няма как да вирее успешно в България е - заради манталитета на самите жителите на държавата, който до голяма степен с е формирал именно в прословутото "байтошово време".
Идеята държавата да взема от всички и да преразпределя доходите, разпределяйки равномерно благата, на теория винаги е била много привлекателна за бедните и необразовани слоеве от населението у нас, защото пряко ги облагодетелства. Само дето повечето от тези хора лявата политика я разбират като "Държавата да вземе от богатите чорбаджии-изедниции и да ми даде лично на мен. А аз пари на държавата не дължа, защото съм беден".
От друга страна по-добре печелещите граждани си казват "Защо пък аз трябва да си давам повечето пари за издръжката на хора, които ги мързи да учат, да се развиват и да работят, за да изкарват и те пари, а разчитат цял живот държавата т. е някой друг да им решава проблемите, да им издържа децата и да им плаща сметките".
Социална държава от скандинавски тип може да вирее само в сплотено общество, с огромна средна класа, в което всеки един гражданин е убеден в ползата и е готов да споделя голяма част от своя доход с останалите в името на общото благо. Така всеки дава своя принос, и в момент на нужда, държавата го подкрепя в пълна степен. Отделно е ясно, че държавата не е някакво митично всесилно същество, а се състои от чиновници. За да функционира всичко добре, тези чиноници трябва да са образовани, мотивирани, малобройни и много добре платени. В противен случай (както става в България) те ще мислят само и единствено как да бръкнат дълбоко в кацата с меда. Достатъчно е да се погледне как функционират у на системите, разчитащи на т. н. "общ кюп" (пенсионна, здравеопазване), за да стане ясно как се източват безогледно. Напоследък четох, че именно тези прословути социални системи в скандинавските държави, започват сериозно да се задъхват под натиска на безконтролната миграция от знаем кои държави с подобен на нашия манталитет, чиято единствена цел е цял живот да получават социални помощи от държавата, срещу минимани или никакви насрещни усилия. Не случайно Дания сериозно втвърди миграционата си политика.
Накратко казано - корупционния тарикатско-длавераджийски манталитет, търсенето "да мина тънко", съчетано с дълбоко залегналото убеждение в голяма част от българите, че държавата трябва да им оправя живота, без те да дължат нищо срещу това на обществото, водят до сегашното положение тип "всеки да се оправя поединично".
По мое мнение, в момента на България и трябва много силно дясно управление, което да даде силен тласък на икономиката, да държи данъците ниски, да подобри драстично качеството на образованието и инфраструктурата, да намали максимално държавния апарат за сметка на повишаване на възнагражденията, да накара правосъдието да функционира максимално безпристрастно, бързо и ефективно.
Чак когато иконимиката ни се засили достатъчно, изградим огромна маса от образовано и заможно, плащащо данъци население, тотално реорганизираме пенсионната и здравни системи (премахване на общия кюп за сметка на частни партиди), концентрираме усилия да обърнем негативната раждаемост (чрез приспадане от дължими данъци и/или безплатни услуги, а не с пари на ръка) и спрем изтичането на най-добрите си граждани в чужбина, можем да се замислим за ляво и по-социално управление. Бедните държави не могат да си позволят щедро социално ляво управление, защото то не стимулира гражданите към труд и личностно развитие.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: f36e5517f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Авторът съм. Съгласих се с гледните точки на номер 5 и 6 по отношение на "защо лява политика не може да вирее в България". Заради мързеливия ганьовски манталитет - с това съм напълно съгласен. Очевидно е, че и сега при най-върл капитализъм манталитетът е свързан с тарикатщината и с това да се получи най-голяма печалба с най-малко усилие - корупцията, кражбите от еврофондове и измамите са следствие от този манталитет на необуздано желание за пари гарнирано с пословичен мързел. Но.. да погледнем малко по-широко на нещата. Примерът с шезлонзите беше просто условен, абстрахирайте се и се включете с още мнения.

Например - номер 5, не съм съгласен, че държавата сега ти взима 60%, много по-малко са. Освен осигуровките и плоския данък, другите неща са избираеми - карта за градски може да плащаш, може и да си с колело или кола. Данък сграда/смет, гражданската, винетка обикновено се поема от цялото домакинство като разход, освен ако не сте заможни доста над средното и всеки член да е със собствен апартамент собствена кола. ДДС-то е чудовищно високо, но предполагам, че голяма част от него потъва, както и от здравната каса.

При един по-широк и мащабен поглед над нещата реално няма никаква разлика дали ще получаваш 1500 лева, от които веднага започваш да отчисляваш едри проценти за ток, наем/заем, лизинги, застраховки и така реално се стопяват. или ще взимаш доста по-малко и държавата ще ти пусне по-ниски държавни цени, защото те е отчела авансово.. Защо държавните цени са винаги по-ниски и къде са предимствата на лявата политика ? Обяснявам го в следващия ми коментар, моля коментирайте!

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: f36e5517f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Авторът: защо държавните цени са винаги по-ниски? Най-простичкия отговор е: заради липсата на частен интерес и конкуренция евентуално заради наложен монопол. Пример: със строителството. Ако държавата държи монопол над строителството и обществените поръчки се осъществяват от държавата, а не от частни фирми винаги цената ще е много по-ниска. Така е защото ако държавата е лява и строи, ще ти сложи съвсем ниска надценка над строителни материали и труд. При частника винаги всичко се прави за печалба и следователно това здраво вдига цената и на труд и на материали и на краен продукт като следствие - пример : един апартамент в София става 150 000 евро, почти неизплатим, равен на над 200 средни заплати. Всеизвестно е, че през соца и началото на 90те и дори 2000те е било много по-лесно да си изплатиш дома.

Същото е и при храни, мебели и т. н. Когато държавата монополизира нещо то автоматично става много по-евтино - първо, защото се губи търговската надценка и второ - защото се произвежда масово. Разбира се, губи се и от качеството. Когато няма конкуренция и съревнование между различни фирми, няма и стимул за развитие и подобрение в детайли - никой не се бори с никой, а държавата сама се бори със себе си. Отделно, когато някой произвежда масово и цели максимално ниски цени, това влошава качеството, липсва усет към детайла и т. н. Затова през соца е имало пълни магазини с храни, но пълни с масовите стоки с по 2-3 марки, без луксозните опаковки на капитализна, не е имало и толкова избор и конкуренция между марките. С колите същото - масови, евтини, достъпни, не особено луксозни. Причината - липса на конкуренция държавна намеса масово производство. Едно е да правиш коли за 5 милиона души и да са сглобени за как да е да вървят, друго е да се бориш с хиляди фирми на световния пазар и да ги правиш за топ 3% богаташи.

Както и да е, отклоних се. Стоките не са толкова важни, ползвах ги като пример. Болезнено е например в здравеоопазването. В БГ има някакъв хибрид между неотмрял соц и незавършен бесен, селско-балкански капитализъм. Независимо дали са болници, училища и т. н. Странният хибрид между държавно и частно - частни училища и болници, частни клиники и държавни поликлиники, частни застраховки го има навсякъде. Заради частните клиники лекари в държавните ще остават все по-малко - те взимат по-малко пари от частниците, а лекуват 90% от народа, а сега и покрай вируса са 24/7 на крак. Така че ако държавните служители са мързеливи и корумпирани, то със сигурност в здравеоопазването частния сектор е убийствен, защото смазва мотивацията на нормалните(държавни) лекари, които работят много повече за много по-малко пари от своите колеги на частно. Очевидно е, че такъв принцип противоречи на прословутия капитализъм и че в случая тези, които хем работят повече, взимат и по-малко пари.. Вашите мнения?

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: acbd62f420
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Проблемът е, че навсякъде в България е пълно с крадливи хора.

https://politika.bg/bg/a/view/psihiatyrka-tochi-500-000-lv-ot-zdravnata-kasa

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/lekariat-postavial-stentove-na-zdravi-hora-e-vzimal-57-000-lv.-na-mesec-video-2188799

https://www.mediapool.bg/darzhavna-firma-iztochila-milioni-za-fiktivni-pochivki-na-uchenitsi-obnovena-news327654.html

https://trud.bg/данс-и-прокуратурата-с-мащабна-акция-в-пловдив-разкриха-измама-за-над-30-млн-лв/

Тези са само капка в морето, авторе.

Ще се отклоня от темата, но не разбирам защо тези с измамата за над 30 млн. ги пускат под гаранция само срещу 20 000 лева. Според мен тази гаранция би трябвало да е поне 2-3 млн. 20к какво са за тях, все едно муха ги ухапала.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 6a5e1e9072
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 7 от 5, авторе над 60% са, смятам ги така както са, ако си на 23-4г все още ерген имаш жилище, имаш и кола. Ако добавим домакинство тоест заплатата на жена ти трябва да добавим и разход деца. Ами може жена ти не работи и имате деца над 2г възраст и майчинството да е свършило? С може отпред прекалено издребняваме. Може да си под наем и да не плащаш данък сгради или може да работиш в сивата икономика да лепиш плочки и да не си плащаш осигуровки.
Иначе сметни ги и виж, при 1000лв, че по лесно се смята. 224 плащаш осигуровки, плюс 189, 20лв осигуровки плаща работодателя ти за теб, плюс на месец от 150лв гориво 85лева отиват за акциз и данък, средно месечно имаш по 30лв за данък сгради, смет и винетка и 20% ДДС от всички стоки, които си купил, ето ти общо 622 лева и това без да слагам суми, като глобичка от КАТ, която чисто си отива в държавата и др подобни.

Но ти въобще не разбираш след като ми даваш за пример ток, заеми и засраховки, аз ти изброявам само това, което чисто ти взема държавата, а тока, заемите и застраховките не ти ги взема държавата, за тях държавата ти начислява ДДС.


В коментар 8 не си прав, държавата когато е строила тези апартаменти ги е строила с безплатния труд на строителни войски и ги е раздавала за по 12-17 хил лева, което е било средно 120- 140 средни заплати. Мислиш ли, че на хората от стрителни войски им е харесвало да работят безплатно по 2 години? Ако са работили със заплати, 200 тогавашни заплати е нямало да ти стигнат да изплатиш жилище.

През 90-те и 2000г мислиш че е било по лесно, защото не е било на твой гръб, през 2000г един двустаен панел беше 55 000лева, а средната заплата 217 лева, което прави 253 заплати!!! А лихвите по заеми не е за разправяне. 1996-98 стигнаха 300% лихва, имаш ли си на представа да вземеш 17 хил за жилище и само след 2 години да имаш да връщаш на банката 58 хил лева? А през 2008г ипотечните им увеличиха лихвите до 12-13%, днес вземаш ипотечен на 4% лихва. Но на чужд гръб всичко е лесно!

През соца нямаше марки хранителни стоки, защото нямаше смисъл от марки, всяко сирене се произвеждаше по БДС и разликата е краве, овче или смес. Днес всеки си слага марка и само в опаковката щеше да е разликата, ако разбира се имаха контрол за качеството. Какво са марките, ако сиренето е качествено и от крава, то ще е краве сирене, без значение дали върху него има надпис сивушка или белушка. А онези лади според теб сглобени за как да е да вървели изкарваха по над 30-40 години, на много повече каране при цена на бензина 10 стотинки за литър, баща ми всеки ден ходеше на работа с колата, а всяка седмица посещаваше родителите си на село на 95 километра от града, да не ти казвам какви екскурзии ни е водил, кеф ти Видин или Малко търново, кеф ти Дуранкулак или Петрич. По два пъти лятото на море, по два пъти пролет и есен на планина и ладата си вървеше до 2004 година, но я смени заради модата на "нов внос", тогава сочеха с пръст онзи който все още търкаля ладата.

Оф стигнах до убеждението ти, че лекарите ни работели по 24/7 на крак и ми стана тъжно за теб, че си се информирал главно от медийни манипулации, и се отказвам да ти доказвам че такова нещо като медик, който да работи 24/7 в България няма. Възможно е в спешна хирургия да има по продължителна операция до към 7-10 часа, но това са много редки изключения. По принцип една лекарска смяна е 5-6 часа, може нощно дежурство в отделение да е 12 часа, но си има легло на което да спи, когато няма спешен случай в неговата специалност.
А здравната ни система е зле защото първо малко хора се осигуряват на добри доходи, много са онези които са или на минимална или си плащат само здравните за да ползват, и второ защото много се краде, в спешното на Пирогов заплатите на медицинските сестри ниски, но за шефа на бърза помощ има личен светофар за входа към паркинга му.

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 2c3df9a328
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Единствения ни шанс е истински комунизъм. Само малка избрана група да може да прави бизнес, защото са нужни външни капитали, а всичко останало да е собственост на държавата. Ще има повече сигурност, ще има повече производство, едрият и среден капитал ще е държавен и ще бъде управляван от малка, но сигурна група хора. Повечето хора ще са спокойни и ще си живеят нормално без излишно напрежение. Няма да има богати, но определено няма да има бедни. Но за това всичко трябва да е собственост на държавата. Хората трябва да получават стоките си за ползване и според нуждите си.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: ff0e799d5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   В момента единствената истинска партия, която предлага леви идеи и социални мерки е БСП. Въпреки противоречивото минало на партията, Корнелия Нинова издигна и направи БСП една модерна европейска социалистическа партия, която на първо място поставя интереса на България.. Не знам защо се върти мита, че БСП се подкрепя само от възрастните избиратели. Има страхотни млади хора в партията като Явор Божанков.
БСП е една истинска партия!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker