Едно подробно обяснение за криптовалутите, и хората които все още не са запознати с тях. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Едно подробно обяснение за криптовалутите, и хората които все още не са запознати с тях.
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 1779 пъти
Здравейте.

Напоследък се забелязва ръст по въпросите свързани с криптовалути, както и броят на хората които не са запознати, но въпреки това изтъкват своето грешно или некачествено мнение по темата.

Поради по-горе изписаните факти, в този пост ще засегнем по-важните неща, като ще се постарая да подкрепям всяко изказано изречение с факти които сами можете да потърсите и да проверите, а не просто с думите си на ранен инвеститор и човек, дълбоко запознат с тази сфера. Казано иначе, в следващите редове ще засегнем следните теми:

1) Какво всъщност са криптовалутите.
2) На кого и защо са нужни те.
3) Какви са предимствата и недостатъците им.
4) Какво кара хората да смятат крипто индустрията за пирамида.
5) Какво е бъдещето им.

1) Въведение в света на криптовалутите.

Историята на криптовалутите започва през 2009 година с появата на Биткойн. Биткойн е резултат от тогавашната рецесия и главната му цел е да предостави разплащателна система директно между потребителите, без нуждата от трето лице посредник (банка, или друга финансова услуга), която да извърши трансфера. Създаден е от анонимен човек и/или група, като малко след публикуването му, създателя на проекта изчезва в анонимност и не е известен до ден днешен. Причините за създаването на биткойн ще бъдат засегнати по-късно в поста;

След появата на биткойн, следва тази на Етериум, както и още много, много други криптовалути днес. Важно е да се отбележи, че 99% от криптовалутите съществуват единствено заради ентусиазма на хората по крипто, докато реално не допринасят с нищо и са просто един умело манипулиран капан за финанси.


2) На кого и защо са нъжни криптовалутите.

Днес живеем в един окопиран свят. Роби сме на парите и на хората, които контролират икономиката. Много от вас, читателите, не си давате сметка, че целия ви живот, младините ви, силите ви, в момента струват 10 килограма хартия и усилията на някой чичко, да натисне ctrl + P и да пусне принтера.

Да речем, че работите за 3000 лева, което е много добра заплата за България. Това са 36 000 лева на година, или 1 800 000 лева които ще изкарате за цял живот, работейки от 20 годишна възраст до пенсия (около 50 години работа). Казано с други думи, живота ви струва почти 2 милиона лева. Същевременно, 2 милиона лева за банката струва 20 лева хартия и мастило, и усилието на банкера да пусне принтера в действие.

Ако все още не разбирате, живота ви струва 20 лева и горе/долу 5 минути печатане на принтер.

Това е основния проблем, който биткойн решава. Тази криптовалута предпазва от безумната инфлация на парите, затрива корупцията и изравнява вашите ценности с тези на милионерите. Биткойн е валута с максимален брой от 21 000 000 токена. Казано иначе, Никой, Никога, няма как просто да 'напечата' нови биткойни и да ви плати за потта която сте пролели целия месец.

Друга много важна черта на биткойн е, че е разпознат по цял свят. Не прави разлика между негър и бял човек. Не прави разлика между милиардер и бедняк. Не прави разлика между Българин и испанец. Ако все още не знаете, нека да разбия един мит. Стойноста на Българския лев е точно 0$. Цялата стойност която има за нас, идва от самите нас, от вярата ни, че това парче хартийка носи някаква стойност (което не е така още от падането на златния стандарт). Никъде извън България няма да ви приемят левчетата за пари, а просто като купчина безполезна хартия.

Друг огромен плюс на валутата е, че нямате шеф, няма банка която да трабва да ви удобри превода, нямате банка която да ви забрани да си пратите парите, парите са си ваши, вие взимате решението за тях. Вашите пари в банката, са пари на банката, не ваши. Банката има право по всяко време да ви замрази превод, или дори целия баланс, като така просто ви лишава от спестяванията ви. Дори, да не ви се е случвало, Вви гарантирам, че когато работите с по-големи суми, това е много честа практика.

Мога още много да говоря за биткойн, но няма нужда. До тук, трезворазсъждаващите хора ще си дадът сметка какъв проблем решава, и сами ще се поинтересуват с какво друго е полезен.

Нека поговорим и за Етериум. Етериум, е втората по капитализация криптовалута, и най-използваната такава днес. Етериум позволява построяването на децентрализирани апликаций, като най-успешната и позната такава е унисвап. Казано иначе, унисвап е като банка, която няма служители, няма бранд, Няма шеф.

Може би, много от вас ще си кажат що за глупости, как така без шеф, и кому е нужна такава измама. Да, за бедния Българин и обикновеното му мислене, е непосилно да осъзнае ползите от децентрализирана система. Системи като етериум позволяват Да вземете заем от друг без да го познавате, да давате парите си на трети лица срещу лихва, която в банките не могат и да си мечтаят да предложат (между 7 и 30%).

3) Недостатъци на криптовалутите.

Тук идва момента, да ви кажа и болезнената истина. Криптовалутите са една голяма, понци схема, пирамида. Макар да има смислени проекти като биткойн, етериум, чейнлинк, полкадот и други, болезнената истина е, че огромна част от валутите, са направени с цел чиста печалба, нямат фундамент, нямат стойност. Високия скок на цената им се дължи единствено на ниската капитализация и чувството, породено в маймуните, че могат да направят много, много пари. Но реално, това е игра на руска ролетка. Залагаш всичко и печелиш много, или губиш всичко.
Тези видове измамни валути е много по-лесно да качат цената си, поради ниския вложен в тях капитал. Като за пример да предположим, че има 1000 бройки сподели.нет токен, с общ капитал 100 000 долара. При вкарани нови 100 000 долара в пазара на тази валута, стойността и ще се удвои. Ако капитализацията стигне 1 милион, това значи, че валутата е направила възрвъщане 10 пъти собствената си стойност или казано иначе, 10х на първоначалната цена.

4) Крипто - Пирамида, измама?

1 милион може да ви се струва много, но в крипто сферата това не са много пари. Напълно нормална практика е, човек притежаващ 1 милион, да създаде някоя фалшива валута, да вдигне изкуствен ентусиазъм около нея, да привлече заблудените маймуни, и при покачване на капитализацията да излезе от пазара с 1-2 нови милиона, оставяйки останалите риби на сухо. Така, в последствие изгорелите реват и поддържат теорията, че крипто е пирамида, но никой не признава, че е влязал в чист спекулативен проект, а не в по-сигурни и по-нискорискови проекти като по-рано изброените.

Истината е, че по-голямата част от валутите са направени с цел измама и забогатяване на създателите. Това обаче в никакъв случай не може да промени фактите, поради които останалите проекти са се появили на бял свят.

5) Бъдеще.

Истината е,ч е 90% от сегашните валути, след 5 години ще са история, като на тяхно място ще има толкова много нови.

Но преди да наречете крипто пирамида, образовайте се добре по фундаменталните проеки.

Днес, най-големите банки в света предлагат крипто услуги. Много големи институции започнаха да приемат Биткойн за разплащане. Ел салвадор е първата държава, която озакони биткойн като легално разплащателно средство, което има равни права с долара.

Замислете се, пирамида ли е биткойн, и ако да, защо институциите го приемат, защо компании като пейпал и туитър работят с биткойн, защо световни банки като wells fargo и jp morgan приемат биткойн ? Защо Националната банка на америка (банката на банките) се интересува от сферата? Нима са толкова глупави, да се занимават с измами?

Заключителните думи са, че повечето хора говорят и изказват 'професионално мнение', без да имат минивмални познания по темата. Друга голяма част са тези, които разбират потенциала но са закъснели и лаят като куче на храната която вече не могат да достигнат.

Разбира се, винаги трябва да има скептицизъм, Но моля ви, МОЛЯ ВИ, образовайте или поне потърсете и потвърдете мнението си (че е измама), преди да говорите небивалици. Както казваше човек който много уважавам, мнението на хората струва толкова, колкото времето което са отделили за да стигнат до него.

И нека докато хора като Илон мъск, Безос и много други се занимават с крипто, за бедните то да е една измама. Никой не заслужава печалба паднала от небето. Ще заслужите, когато сами спрете да говорите и се поинтересувате.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 6 месеца
hash: a48da650d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Благодаря за прекараното време да образоваш хората, но в много неща не си прав. Замислял ли си се, какво ще стане след като така наречените биткоини бъдат всичките „изкопани“– при Единственото, от което сега живеят криптоборсите са комисиони, всички ли ще живеят само от комисиони. Защо предлагат банките крипто услуги - ами такива високи комисиони не са за изпускане. Повечето банки НЕ приемат биткоини за разплащане, а само за трансакции! Това си го набий хубаво в главата. 90% от валутите няма да изчезнат след 5 години, както не са изчезнали за последните 5000. Замислял ли си се какво ще стане, когато срещу криптовалута не получиш стока. Кой е този, който ще застане зад теб тогава, при условие, че криптовалутата не е поддържана от никого. Парите се разменят, защото зад тях стои икономиката на една страна, по този начин съхраняват стойност, измерват стойност и са конвертируеми. Кой стои зад криптовалутата за да изпълнява тези три неща? Досега биткоините само увеличават проблема с инфлацията вместо да го решават. Сега като влязохме във висока инфлация да не би криптовалутите да са я намалили? Инфлацията се контролира с лихва, кой определя лихвите на криптоваутите и кой може, или би искал да застане с цялата си икономическа мощ зад една лихва. Така, че недей да размътваш водата. Икономиката и без това си е сложна. Но ако искаш да спекулираш с криптовалути и да „правиш кинти“ никой не те спира. Не е нужно да биеш тъпана тука.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: a15aa3c7d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   1, не съм автора и не го казвам с лошо, но си личи, че изобщо нямаш никакви познания. Само едно ще ти кажа, инфлацията е заради безразборното печатане на хартиени пари. Инфлация е имало и преди векове. И тогава ли биткойна е бил виновен?

Зад биткойна никой не стои и това му е хубавото. Той е децентрализиран и никой не може да го печата до безкрай. Ако минем на биткойн, няма как хляба да ти струва 1 лев, а след 10 г. да е 2 лв. Замисли се каква е логиката всичко да поскъпва с годините, при положение, че технологиите се подбряват, себестойностите падат, а ти плащаш повече. Отговори си на този въпрос. Напротив хляба със всяка следваща година трябва да струва все по-малко и спестяванията ти печелят стойност във времето. Защото ако на пещерния човек му е трябвал половин ден да опече един хляб, сега за това време един човек опича хиляди. Трябва стоките да става все по-евтини в годините. Ако стават по-скъпи, значи нещо не е наред в цялата работа. Ако това нямаш капацитета да го схванеш, по-добре не давай мнение.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: f41e981c47
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Абе конкретно за биенето на тъпана съм съгласна с 1. Дори и да не става дума за крипто. Дори изобщо да не става дума за пари.
Мъдрите са казали: "Парите обичат тишината." ,"Щастието обича тишината." и т.н.
Дръжте емоционалността си под контрол и по-встрани, е моят съвет към всички.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 79487a4e8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Само да кажа едно огромно благодаря както на автора така и на всички изразили мнение по темета. Зад всяко мнение стои определено количество време и умствен труд да се образоваш а това заслужава уважение Пи това този умствен труд предполага определено ниво на образование което също си е труд само по себеси... и в този ред на мисли... Господа, , толкова ли е трудно да изразите несъгласие със становището на опонента по един по изискан и дипломатичен начин. Необходимо ли е всички да подръжаваме по изказа си на народните представители в парламента

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 0c89142c1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   2, абе хлябът е поскъпнал, ама и човечеството е станало хиляди пъти повече... Та този, дето пече хлябове и преди с 1 хляб на ден е изхранвал себе си и семейството си, сега като произвежда хиляди хлябове на ден, може и да не успее да изхрани всички, които чакат на него.
Не твърдя, че ги рабирам нещата, нито споря с тебе, просто искам да покажа, че нещата винаги имат и друга гледна точка, и "моделът", който се опитваме да разглеждаме, винаги може да бъде допълнен с важни фактори, които до сега не сме взели в предвид...

 
  ...


...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: a15aa3c7d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   5, може да сме повече, но сега имаме възможността да усвояваме 100 пъти повече ресурси. Преди сме усвоявали един дивеч и едно диви плодове. А сега имаме земеделие, животновъдство, не ходим по 20 км на ден, за да хванем едно яре и наберем 2 ягоди, усвояваме горива, слънчева енергия, вятър, метали и всякакви ресурси, създадени са хиляди нови професии, технологии и какво ли, които дават прехрана на хората. Сега летим, плаваме, кацаме на Луната и Марс, тогава какво сме правили от всички тези неща освен да серем, ядем и спим? Всичко това е икономика, бизнес, прехрана, богатства, активи и т.н.

А и ако преди си бил длъжен да се грижиш за всичко - хляб, вода, месо, дрехи, подслон, сега не е необходимо да правиш всичко, без значение дали разбираш от всичко. Сега се специализираш и правиш това, за което те бива ефектнивно. Ако не те бива да ловиш животни, строиш къщи, а другия, който не го бива в строителството, лови животни и така се печели ефективност. Отделно ти като строител ще инвестираш в техника съоражения и ще смъкнеш себестойността, защото правиш големи количества, а не 1 къща в живота си.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: c838f2e3e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Аз пак казвам - "копая" ( айде, "добивам" етериум) през телефона. Процесорът на телефона само имитира "копаене". Добитото се запазва във виртуалния "портфейл" на приложението. Има едно приложение - Crypto - Free Etherium. Пускам сутринта приложението и до вечерта е "изкопало" етери на приблизителна стойност около 14-15 лв., което никак не е зле, като се има предвид, че ползвам телефона. Оставям го и го забравям, даже по-добре, че си спестявам лъченията през деня. Ясно ми е, че няма да направя хиляди и милиони, ама и не ламтя за толкова. Това са около 900-910 лв. (по днешен курс) за около 2 и половина - 3 месеца. Някои казват "ебаси шмекерията, не може да бъде, няма как да стане с телефон, еди-кой си дал два вагона пари за вентилатори, карти и прочие, пък добил за 50-100 лв. за цяла година и платил 2 бона ток" и т. н. 900 лв. за около 3 месеца, нито съм тръгнал да оборудвам цехове, нито да връзвам кабела на комшиите, че да избия вентилатори и друга техника. Не търся три апартамента и две коли с почивка на Ибиса от това, просто пари като някакъв пасивен доход.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 853c4c9581
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   7, пробвай да си продадеш етереума и да инкасираш печалбата и ела пак да пишеш.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: c838f2e3e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Kaто стане 0.15 ще го конвертирам в левове.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 862364808b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От Автора към номер 1.

С цел да те обидя, четейки коментара ти, човек добива представа, че изобщо си нямаш представа, какво е криптовалута, как работи тя. Сигурноста на кода, децентрализиран по десетки хиляди нодове, е поне 100 пъти по-голяма, от сигурноста на една икономика, която зависи единствено от едно правителство.

Научи се що е то блокчейн, какво е блок, какво е смарт контракт и пак се опитай да развиваш теории, че човек може да бъде така лесно излъган.

Моля, ако модератора сметне за нужно, да изтрие следните редове.
От Автора към всички останали. Ако някой се интересува от по-задълбочени въпроси, може да ми изпрати имейл на *@slavena.eu. Ще ми бъде приятно да помогна на всеки интересуващ се, или имащ допълнителни въпроси :).

 
  ...

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: a48da650d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   До 10 от номер 1. Дали разбирам или не, е все тая. Ти обаче бъркаш digital ledger или в частност distrubuted ledger технологията с валута. Това са съвсем различни неща. Жалкото е, че се бъркат и се смесват, дори понякога си мисля, че се смесват нарочно с цел спекулация. Пред блокчейн-а като технология има светло бъдеще, начин за уникално отъждествяване с някаква собственост или нещо извършено, каквото и да било то. Ти говориш за валидация, идентификация и съхранение на собственост - на картина, музика, някаква транзакция, каквото и да е това - това блокчейнът го може добре. Съвсем друга роля обаче има една валута. Валутата трябва да е конвертируема, да измерва стойност и да съхранява стойност, а не да съхранява собственост. Но не пречи, ако съхранява и собственост. За да бъде конвертируемо, едно нещо трябва да е гарантирано - "full faith and credit" - т.е. винаги ще бъде разменено срещу "аз ти дължа" хартийки, които някой да гарантира. Цялата история на финансите е изградена на "кредит" или вяра в нечия гаранция - така например се е зародила Швейцарската банкова система, търговците са си давали парите срещу подписани хартийки когато прекосявали Алпите. Засега тази система работи добре с някои малки изключения като КТБ. Зад крипто“валутите“ не стои нищо - днес ги има, утре ги няма. Няма кой да гарантира, че се разменят и засега поне не показаха с нищо, че могат да съхраняват стойност и измерват стойност. По-скоро точно обратното. Биткойнът може да стигне и един милион и пак ще е по-евтин от някогашна луковица на лале. Историята показва, че не си разменяме луковици въпреки, че луковичната мания е било нещо велико. Както Чарли Мънгър казва за биткойна: отрова за мишки - много скъпа отрова за мишки. Друг е въпросът, ако човек си науми, че нещо си за него има стойност и че тази стойност ще бъде 10 или 100 пъти по-висока. Това е спекулативно мислене. Може и да е така, но може и да не е така. Според мен крипто"валутите" имат бъдеще само, ако институция застане зад тях. Това пък отваря път за дигитални пари, които освен всичко да имат втъкана и гарантирана принадлежност. ЕЦБ и Федералният резерв вече стартираха тези проекти, така че бъдещето на крипто“валутите" е неясно. Китай вече им би шута. В Ел Салвадор, приемането на биткойна им носи само главоболия и засега създава повече проблеми, отколкото се опитва да реши. От друга страна банките не отказват комисиони от крипто транзакции, които за момента са много доходоносни и да не са луди? Става въпрос за реални неща, не само какво било блокчейн или смарт контракт. Кой го е еня от смарт контракт, ако днес хлябът е 2 лв, а утре е 20. Няма кой да стабилизира биткойна, най-малкото Ел Салвадор. Монетарно може да се стабилизира с лихва, но някой трябва да я гарантира тази биткойн лихва с лихвен еталон какъвто е treasuries. Получава се точно обратното, вместо всичко да се мери в крипто"валути", крипто"валутите" се измерват в долари. Това е ясен знак, че тук намирисва на спекулация. Абе уж биткойнът е велика работа, ама я да го обърна в евро или долари докато е висок, че утре кой го знае. Проблемът със спекулациите в крипто"валута" е, че в момента има твърде много ликвидност на пазара - която пък биткойнът уж на теория трябва да ликвидира - иронията е неумишлена. Ако нещата се върнат както през 1974, много ще ми е интересно какво ще се случи с биткойна.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 98648be8ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Автора звучи така все едно е в маркетинг или реклама отдел на биткойн, само това ще цитирирам,другите рекламни приказки няма нужда..
''Стойноста на Българския лев е точно 0$. Цялата стойност която има за нас, идва от самите нас, от вярата ни, че това парче хартийка носи някаква стойност (което не е така още от падането на златния стандарт). Никъде извън България няма да ви приемят левчетата за пари, а просто като купчина безполезна хартия. ''
Пълни глупости.Лева е обвързан с другите валути,МВФ,международни банки и други институции,както и другите европейски страни и техните валути които все още не са евро.За чейндж бюра не си ли чувал,нали в чужбина може да си обмениш левовете в евро или каквото друго искаш все пак са обвързани..

Също, така наречения създател на биткойн Сатоши Накамото не е нито японец, нито един човек, а група от хора.Група евреи от Англия,които имат връзки с криминалните среди и с финансови измами.Но естествено повечето хора си мислят японците са големи пичове,честни и т.н. и затова захапаха въдицата здраво от 2009г насам,защото ако създателите се бяха появили с истинските имена никой нямаше да иска да инвестира или да се занимава с например ''фирма Аврам,Моше и Давид Гойлдстийн'',така че още от самото създаване ги има заблудите и залъгванията..

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: dd3e2eee8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   А, на мен ми е интерсно как криптоскептиците постоянно повтарят, чче криптото е голяма спекулация. Само че, повечето инвестиции са си спекулация, да не кажа и пирамида/понци схема. Справка, кризата през 2008 година. Такива буквени супи бяха забъркали едни достопочтени хора в строги костюми, завършили най-престижните университети и работещи в най-престижните офиси на Уол Стрийт, че на целия свят му се зави свят.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: bed5e1ab94
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Авторе , сигурно си млад и не си спомняш времената , когато получавахме писма по пощата тип "предай на още 20човека ". Това беше по времето , когато българските банки фалираха два пъти , а тези писма бяха социален експеримент, по който българина лапна като най големия шаран.
Има един филм , нарича се "Пирамида". Руски. По истински случай.Разказва се за това как руските (и българските )банки фалираха по един и същ модел. Биткойна се създаде по същото време когато въпросния математик излезе от затвора. Сложи в картинката и китайските Да-Ма бабички. Има много неща , с които и ти не си запознат, убеден съм
Колкото до това защо най еврейските финансови институции (JP, WF) ползват биткойн....мчи те го създадоха за да си го ползват.
Каза една много хубава ключова дума и тя беше "златно покритие".
Покритието на валутата на Новия Световен Ред е ...хората .
Т.е. ваксинираЩИТЕ се зомбита.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 9189253c44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   2, с тези разлики в стойността на биткойн хляба може днес да ти е лев утре 10 хиляди лева. Автора казва, че ние даваме стойност на българския лев, но той прави същото и с биткойн. Само че зад лева седи икономика, не перфектна, но го поддържа сравнително стабилен. Зад биткойн не седи нищо, супер нестабилен е и от това печелят трейдърите, купуват го и се надяват утре да си е повишил цената, за да си избият парите. Но ако си я повиши и го продадат пак парите им са в друга валута, а не в биткойни. Нещо толкова нестабилно няма как да е реална валута. Да кажем, че съм производител на хляб. Давам един биткойн за жито, който в момента на покупката е равен на 10 хиляди лева. Докато го смеля, омеся, втаса и опека хляба, та да започна да го продавам то цената на биткойн ще се е сменила сто пъти. Мога да го продам на цена 1.1 биткойн. И да съм на печалба с 0.1 биткойна, ама ако 1 биткойн в този момент се равнява на 5 хиляди лева, пак работя на загуба.
Затова трябва да го продам за 2.1 биткойна за да мога да си избия парите и да съм на плюс. И въпреки, че печалбата ще е 1.1 биткойн, в левове ще бъде 500 лева. Ето за това биткойн също е пирамида и не става за валута. Винаги се гледа стойността и спрямо другите валути. Така че какъв е смисълът от нея? Пирамида на която хората придадоха прекалено голяма стойност. Тези на върха, така де първите купили печелят много, но последните си дават парите на вятъра. Малко сложно го обясних, но ако беше просто нямаше да се връзват толкова много хора.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: b48c8ffed0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Всяко нещо, което иска да се вкарат пари, защото е щяло да спечелиш - на принципа колкото и пари да вкараш, все ще спечелиш. Защо? Защото така... (т.е. няма реална смислена дейност, която да докара печалбата). Та ВСЯКО такова нещо Е ПИРАМИДА. Колкото и на Сульо и Пульо (инвеститори) да им се иска да не е.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: b48c8ffed0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   7, изтегли ли реални пари или само гледаш числа на екрана? Бас хващам, че е първото. Малък си и не помниш времето 1999-2001г - тогава пак така хорица мечтаеха как ще гледат реклами на екрана и ще печелят пари. Не много, малко ама от нищо. И що гледане и чакане на чекове падаше. Някой пуснал снимка на чек за $50 и хиляди мрат в надежда и те да го докопат. А през всичките месеци на чакане що работа можеха да свършат за 5 пъти по $50. Отделен въпрос е, че в крайна сметка доста хора останаха с написаните на екрана числа, които така и не станаха на пари. ТОВА се случва и сега с копането и печеленето.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 0262ffac2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   До 19,
Нещо си в грешка....Познавам хора, които и апартаменти си купиха с "гледането на числата на екрана". А това, че не всички печелят е такa - "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient."
Всички "борси" ( стокови, крипто и т.н.) действат на един и същи принцип. Както може да спечелиш много, така може и да загубиш много!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: b62cf7ab66
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   До 18 - Изобщо имаш ли базова идея, как работи съвременната икономика?

 
  ...
преди: 2 месеца, 7 дни
hash: fb2f48713a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Темата е писана при цена на биткойн под 20 к сигурно. Сега е 50 к и след още година ще има пак дежурните лафове, ама то биткойна е балон. После на следващия мечи пазар през 2026 г., като падне пак със 70%, пак ще има "ето казах ли ви, пирамида е". А аз ще купувам и пак ще направя 10х в следващите 3 г. Да живее Киро Брейка да залъгва балъците.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker