Соца в България - плюсове и минуси - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Соца в България - плюсове и минуси
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 515 пъти
Темата е специално за социализма в България и неговите плюсове и минуси. Не е за комунизма, марксизма, съветския съюз и т. н. А конкретно за България. Да се включва и по-възрастната аудитория с преки впечатления и да каже какво е било по-добре и какво по-зле. Според мен(90-те съм роден - знам само от разкази, четене и т. н. ). Какво виждам:

Минуси: няма свобода на словото, облъчване в идеологическа насока - става се и се ляга с новини за партията, за постиженията и т. н. ; тоталитаризъм - държавата те подхваща още от училище с чавдарчета, пионерчета и т. н. Това може и да е добре от една страна - така няма как да станеш разглезен и нахален хлапак-леке, от друга явно на повечето не им е харесвало да ги "натискат". Казарма: пак двуполюсно. От една страна се закаляваш и ставаш мъж, от друга повечето са мразели казармата, отивали са там като на мъчение, считали са, че са загубили 2 години от живота си. Реално обаче никой през тези години не е воювал - само са се обучавали. Друг минус - ограничения в пътуванията - тогава много по-малко се е пътувало навън. За мен лично това не е проблем, но за много хора в днешно време ако не излязат от държавата поне веднъж в годината ще им е мъка голяма. Масови, но не дотам качествени стоки - коли, мотори, хладилници, легла, телевизори - всичко българско, но разбира се далеч по качество от западните или японски/корейски компании/. Връзкарщина - високите обществени постове и привилегиите са само за ограничен кръг хора, като често тези хора не се отличават с някакви знания или качества, за да заслужат тези постове, а са просто лакеи, нагаждачи и роднини на партийци. Общо взето за некадърните, далавераджиите и т. н. не е било проблем да са "равни" и да бъдат третирани еднакво от държавата с честните, свестни и компетентни хора.

Плюсове: собственост - повечето хора в соца са имали собственост, която доста по-бързо и лесно са изплащали в сравнение с днес. Примерно: в София на работниците в Кремиковци са им давали апартаменти, които доста бързо са успявали да погасят - за справка сега 1 апартамент се изплаща 20-30 години. По селата също хората са си имали техни си къщи, имали са работа на място, не са били принудени да емигрират от селото. Вътре по дворовете пълно с прасета, кокошки, добитък, не всичко се е купувало, хората са си произвеждали. Евтин ток - произвеждали са си, не са внасяли отвън, имало е до голяма степен енергонезависимост. Строежите - язовири, средни училища, пътища. Тук мисля, че няма две мнения по въпроса - строило се е много по-качествено и дълготрайно. Ако видим например сградите на ЦУМ, Парламента, Президентството, които не са мръднали над 60 години и ги сравним със сегашните сградички или пътища, които след 10 г. са за ремонт.. разликата е огромна! По-добро образование - повечето казват, че образованието е било много по-добро, тогава да влезеш в английска гимназия примерно е било наистина трудно и "елитно" постижение. Здравеопазване - безплатно, не е имало нужда да трепериш дали ако ти стане нещо ще имаш парите да си платиш. Да не говорим за всички санаториуми, поликлиники и т. н. Спорт - спортувало се е много повече, хората са се движели повече, имало е култура на спорта, дори децата са правели физзарядка сутрин преди училише, има и много олимпийски медалисти през тези години. Качествена храна - нямало е голямо разнообразие, но пък е било с високо качество месото, млякото, сиренето и т. н. Сега всяка стока е с лъскава опаковка заради маркетинга, но качеството често е под въпрос - пълни с Е-та, пестициди и т, н. Свобода - хората тогава не са работели толкова напрегнато, никой е нямало как да стане супер богат, най-много ако е партиец да има повечко привилегии. Бачкало се е по-умерено, за някои категории труд хората са се пенсионирали около 50 годишни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

Коментари очaкващи одобрение: няма
...
Няма коментари. Ти можеш да бъдеш първия!

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker