Имотите НЕ са инвестиция - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имотите НЕ са инвестиция
преди: 2 години, 5 месеца, прочетена 1940 пъти
Гледам из коментарите, а и разсъжденията на повечето българи и мечтата на почти всеки българин е да има няколко имота и да живее от наеми.

Е, и аз едно време си мислих, че имотите са супер инвестиция, но се оказа, че не е точно така. И всичко това не го казвам на изуст, а от лична практика и по-долу ще посоча реални конкретни цифри от моя опит. Защо така си мислят повечето? Ами защото инфлацията създава тази илюзия. Имотите поскъпват с 5% на година (примерно) и хората си мислят, че стават по-богати. Да, обаче сиренето, хляба, яйцата също поскъпват с 5% и реално стойността на имота не се вдига, освен за кратко по време на балони. И реално няма защо да се вдига, защото имтоа също като колата си има амортизация. Ако купиш имот на 40 г., когато стане на 60, няма как да има същата стойност, защото края на експлоатационния му срок наближава. Вие бихте ли купили имот, който след 20-30 г. трябва да се бута, а и да не се, ще е морално остарял и непрактичен? Виждали ли сте имотите, строени преди втората световна война какво неудобно разположение на стаите имат и колко са непрактични в наши дни? Тогава обзавеждането, нуждите и всичко е било различно. А дори и да купите стара имот колко пари бихте дали за него, като знаете, че няма да го ползвате повече от 20-30 г.?

Малко се отклоних, но да минем по същество. 2011 г. купих имот с цел инвестиция. Тогава знаете, че цените бяха значително по-ниски, а не надути като сега. Отделно спазарих доста добра цена и отделно не мислех да декларирам доходите от наеми. Звучи обещаващо, нали? Купуваш на дъното, отдаваш, без да плащаш данъци и продаваш при следващия балон. Но дори и в тази идеална ситуация се оказа, че пак не съм на печалба. А разправиите с наематели и майстори няма да и да ги броя. Айде с наемателите не беше чак толкова зле, ама с майсторите какви разправии см имал, скъсих си живота с 5 г., ама това е друга тема и си е за моя сметка. Искам да кажа рпосто, че има и друг тип инвестиция освен чисто като пари.

И така към конкретните цифри - купих имота за 37 200 лв, като с всички разходи по сделката - агенти, нотариуси и т.н. ми излезе около 40 000 лв грубо. И понеже апартамента беше за тотален ремонт и обзавеждане, влязоха в него още 18 000 лв. И да, знам, че сега повечето ще кажат "ауууу 18 к, какво толкова си правил", но направете един ремонт и обзавеждане, теглете чертата и пак ми разправяйте как с 5 к се правят чудеса. Така - цялата инвестиция ми излезе 58 000 лв.

Сега да минем на приходната част. За тия 10 г. съм взел наеми 36 000 лв и миналия месец го продадох заедно с вече поостарялото обзавждане за 80 000 лв. Или казано накратко от 2011 до 2021 съм превърнал 58 в 116 к, т.е. двойно. Айде данък сгради и такса смет и подмяна на разни дребни неща и събиране на пари за разни неща във входа не ги броя, макар че и те са поне 1000 лв.

Добре обаче каква стойност имаха тия 58 тогава и каква имат 116 сега? Тогава с около 400 лв се живееше относително нормално. В смисъл не в лукс, но най-необходимото се купуваше с тия пари. Знам го, защото си водя лично счетоводство в един екселски файл. В момента при същия стандарт на живот се харчат около 800 лв. Т.е. животът е поскъпнал двойно от тогава и тогавашните 58 к имат същата стойност като сегашните 116 сега.

И от цялата работа излиза, че всичко това съм го направил само и единствено, за да запазя стойността на парите си и съм на печалба 0 лв. И това пак казвам - при положение че съм купил на дъното, продал съм в уж някакава фаза на балон, отдавал съм през цялото време, не съм декларирал доходи и не съм имал проблеми с неплатени наеми, сметки и изпочупени вещи. А представете си, ако не купите в най-добрия момент или имате проблеми с наематели или ако въобще не отдавате, понеже нямате нерви.

Това го казвам за един от най-големите градове в България, който се води с най-сериозно покачване на цените последните години. Но все пак града замира и може наемите не се вдигат през годините както в София. Може би в София не е така, не знам.

Мисля, че зееделските земи се оказаха доста по-добра инвестиция последните години, защото преди 5-6 г. продавахме едни земи и си спомням, че тогава вървяха около 1000 лв за декар, а сега са над 2 000, поне съдейки по обявите. Т.е. поскъпнали са над двойно за 5-6 г. и бият инфлацията. Отделно имаш около 3% доходност от ренти. Реално излизаш доста над инфлацията - може би около 8-9% заедно с капиталовата печалба. А и нямаш амортизация и не се занимаваш с ремонти, обзавеждане, поддръжка и наематели.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 5 месеца
hash: 1e5364a9b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Лошото е, че българите дефакто имат труден достъп до международните финансови пазари - таксите на нашите банки за сделки на чужди борси и за поддръжка на депозитарни спетки са умопомрачителни. Предлаганите взаимни фондове и изобщо БФБ пък са смешни, скъпи,високорискови и крайно неподходящи. Така хората нямат никакви алтернативни варианти за инвестиране, а и са нискообразовани в тази област. Всичко се хвърля в имоти, което е супер рисково - цялото имущество отива в една кошница. А имотът няма как да е такъв сигурен актив, за какъвто го смятат. Демографската криза ще удари с пълна сила пазара, неизбежното покачване на лихвите - също. Огромно количество имоти стоят празни и са купени на зелено с цел спекула.Тези фактори ще оказват все по-силен и по-силен натиск върху пазара и цените и гаранция, ще имотите ще спасят средствата поне от инфлацията съвсем няма, даже напротив.

Хубаво е да имаш собствен семеен имот, в който да живееш и този имот не бива да надвишава 1/3 от цялото ти имущество като паричен еквивалент. За инвестиция с цел отдаване под наем обаче имотите са крайно неподходящи в този момент, твърде ниска доходност (около 2%), която след приспадане на такси, данъци и поддръжка нерядко става отрицателна.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: fca595e00e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Зависи от имота. Хората неслучайно са казали location, location, location. Наистина в земя е по-добре, но пак зависи и от земята, дали има кой да ти я обработва да взимаш рента. То и сега може да се намери много евтина земя, но е пустееща, безперспективна.
Не се занимавай толкова с мечтите на хората, а гледай своите.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 6940b240bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Човече грешката ти е че верваш на разни книги и"експерти" които са ти казали че имот трябва да се избие за 10 години е ти всъшност реално си го избил даже си леко отгоре минус инфлацята. Но си направил грешка имот се държи поне 20-25 години сега тия 100 бона можеш да купиш два апартамента и пак да ги даваш под наем не виждам къде точно ти е проблема. В земеделието не се забървквай ако нямаш връзки и нерви. Я рента не плащат я ако си по голем производител идват мутрите и почва рекета. От имоти по сладко няма

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: abdeae1cee
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Реално няма по-добра инвестиция от недвижим имот в гомям град. София, Варна, Бургас, Пловдив.
Нито криптото, нито борсите ще ти направят пари. Само ще си изгубиш парите. Купувайте апартаменти, защото цената ще скача. Казвам го като брокер, който се занимава с това и съм професионалист

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 019f08c2fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   4, ако бях държал още 10 г., ти гарантирам, че щях да продам на загуба, защото следя пазара и виждам как вървят апартаменти на 60 г. - ами изобщо не се продават и висят по сайтовете с години. Даже за един такъв ми се молеха да го купя на безценица и аз пак не го взех. То само като влезеш и ти става гадно, мирише на старо, морално остаряло, само пенсионери вътре.

5, а на теб ти благодаря, че ме разсмя.

А между другото реално и няма какво да купиш в България. Дори оставете цените какви са. В мометна всичко, което се предлага, е или панел на 40-60 г. или ново строителство, ама качеството на строителство е меко казано трагично. Блокове на 10 г. масово с течащи покриви и олющени замазки. За разположението на стаите и размерите им няма да говоря.

 
  ...


...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: c87eab2c6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   "ауууу 18 к, какво толкова си правил"

Хех, това може да го каже само някой абсолютен прът... Всеки малко с акъла си знае, че за нов апартамент или основен ремонт - делиш цената на две, и това ти е допълнителният разход...
Проблемът в мисленето на българинът идва от много фактори:
1) Исторически, това да имаш апартамент в който да живееш те спасява. Наемът е най-големият ти разход, и по време на криза, все ще оцелееш някак на хляб и зъби. И хората грешно го проектират - ако един апартамент е добре, два още по-добре... Не работят така нещата...
2) Както и в западните медии, жилищата са основен тип инвестиции, и нашите "медии" постоянно скалъпват разни статийки как жилищата се увеличили видиш ли с 2%, като пропускат, че сиренето - с 5%...
3) Жилищните имоти, както говори името, са инвестиция в хора които живеят в даденият град. Няма как държава която е първенец по обезлюдяване, и втора по мизерия, да привлича хора. Напротив, те бягат от тук. Елементарно е да се сетиш, че малко клиенти, значи малко печалба. Да, на някои места, най-вече в София има търсене защото наоколо има работни места, метро и т.н. Но това са сигурно 2-3% от имотите. Останалото напълно съм съгласен, че е на загуба.

"зееделските земи се оказаха доста по-добра инвестиция"

Че са по-добра, по-добра са. Но пак трябва да знаеш в каква точно земя.

В крайна сметка наистина повечето гледат поне да си запазят парите. Защото ей ти преди колко време левът се обезцени 1000 пъти... Същото започна пак, та затова и тръгна пак тая имотна мания. Но наистина има по-добри места да ги вкараш тия "пари"... то реално "пари" вече няма, правилното му име е кредит. Това че не е твоя личн кредит, не значи, че не е кредит на някой друг. Както разбрахме при Жан Виденов...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: c193859036
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Тоест искаш да кажеш, че щеше да си по-добре без тези 116к СЕГА и да не беше харчил 58к тогава?
Аз не разбрах каква ти е алтернативата да "запазиш" стойноста на 58-те си хиляди така, че да станат 116 след 10год.
Ако можеше да върнеш времето, какво щеше да направиш с парите си?

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 3a000bf084
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Глупости говориш авторе. Самия факт, че за 10 години си запазил покупателната стойност на парите си е печалба. Не ме разбираш? Представи си, че онези 58 хиляди лева вместо в апартамент, 10 години ти стояха в куфарче под леглото, колко хляб щеше да си купиш с парите от куфарчето сега и колко хляб щеше да си купиш с цената на апартамента сега ?? Отделно както ти казаха, печалба няма да видиш след 10 години, а след 20 или 30, да не говорим, че си подсигуряваш и старините. Да кажем, че си купил апартамента със заем от банката за 20 години и си месечната ти вноска е около 280 лева, давал си го под наем тогава за 280 лева, колкото да си го изплащаш. В момента наема на подобен имот ще е 350 лева, а след още 10 години ще е 400-450, а вноската ще си остане 280 лева, тоест разликата ти идва като печалба, дори и като махнеш такси, ремонти и т.н. отново ще излезеш на 0 в най-лошия случай и това ще е докато не изплатиш заема, в момента, в който го изплатиш наема ти идва чист доход, като махнеш таксите и разходите, които ще имаш, дори и половината да ти останат като печалба, то ще имаш едни 200 лева.

ЗА ТЕЗИ, НА КОИТО НЕ ИМ СЕ ЧЕТЕ!!!

Накратко:
1. Парите вложени с апартамент, ще запазят стойноста на парите ви дълги години.
2. Ако апартамента е взет със заем (в 90%) от случаите, докато не се изплати този заем, то в повечето случай ще сте леко на загуба, на 0 и леко на печалба. Реалната печалба идва след изплащането на заема.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 283c68f34a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Така е. Ако 2011-а година, беше инвестирал в NASDAQ, сега щеше да имаш доходност от почти 800%! Твоите инвестирани 58 000 лева, щяха да ти донесат над 400 000.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 019f08c2fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   8, примерно земя - за хора с никакви други знания. Има и други алтернативи, но не искам да ги споменавам, защото веднага ще налазят един тип хора, които да започнат да спорят, без да са наясно.

9, със сигурност нямаше да стоят в куфар, по-горе писах вече. Колкото за 20, 30 г., пак писах по-горе, накратко не е добра идея. Смърдящ имот на 80 г. пред бутане със само песионери в блока няма на кого нито да го отдадеш, още по-малко да го продадеш, нито ти да живееш в него. Общо взето си го завираш в гъза такъв апартамент. Следя пазара от години и ходя по огледи, не го казвам случайно.

10, да, но от дистанцията на времето е лесно да се говори. Кой можеше да каже тогава, че ще има такъв безпрецедентен ръст следващите 10 г., какъвто никога до сега не е имало. Нормалният ръст е 7-8% годишно, т.е. реално 0, след като си приспаднеш такси, данъци и инфлация (смятал съм го и това). Кой можеше да каже, че 12 поредни години ще имаме по 20% среден ръст?

То и биткойна беше 1,30 лв тогава. С 58 000 лв можех да купя 44 615 биткойна. В момента щях да имам 4,6 млрд лв. Ама кой ти беше чувал за такова нещо тогава? Колата като се обърне, пътища много.

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 3a000bf084
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Виж, не знам как разсъждаваш, но има един тиктокър, който върви и пита богаташи "What you do for a living? " Знаеш ли, че най-голям процент отговарят недвижимо имущество? Сам си прецени.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 0b274e6cd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Имотите са си инвестиция, ако са с цел отдаване под наем! Да от наема на един имот за 58 хил. няма да станеш милионер за 10 години, но както всяка инвестиция тя се възвръща с времето. И така - инвестицията ти в имота е 58 000 лв., отдаваш го под наем за 300 лв. месечно и за 10 години получаваш 36 000 лв. /лихва/ на твоята инвестиция. Това е орентировъчно 6.2% годишна лихва, което си е доста добре, за една относително сигурна инвестиция за дълъг период! Основно правило при инвестирането, до колкото знам е да не слагаш "всички яйца в една кошница", тоест инвестициите ти не трябва да са само в недвижими имоти. На твое място бих бил доста доволен, че за 10 години съм удвоил инвестицията си, макар, че както сам си разбрал не е точно така, след като приспаднем данъци, такси и поддръжка на имота. Като искаш по висока доходност заложи на по рискови инвестиции, но там може да загубиш и то доста лошо!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 7bf1a461bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Унищужиха селата, младите отидоха в града, като програмисти или на запад като чернораобтници, направиха лев, издигнаха се и се наместиха в средната класа и сега се чудят в какво да инвестират и станаха експерти в инвестициите. Като всички си бяхте по селата и малките гродове хал хабер си нямахте на идея какво е това инвестиция. Не се вслушвайте в разнити шарлатани от рода на тонкин или разни смешници в ютуб, които правят сметки без кръчмар.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 7bf1a461bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Унищужиха селата, младите отидоха в града, като програмисти или на запад като чернораобтници, направиха лев, издигнаха се и се наместиха в средната класа и сега се чудят в какво да инвестират и станаха експерти в инвестициите. Като всички си бяхте по селата и малките гродове хал хабер си нямахте на идея какво е това инвестиция. Не се вслушвайте в разнити шарлатани от рода на тонкин или разни смешници в ютуб, които правят сметки без кръчмар.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 3a2d75ad53
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Ако не друго, имотът поне предпазва парите от инфлацията и поскъпва поне с ръста й. Ако ги държиш в банка, обезценяването е сигурно.
От земеделска земя лично аз нищо не разбирам и не мога да преценя какво си струва и какво не. Вземам нищожна рента от 1 гора, наследство от майка ми, мъжът ми също от земеделска земя, наследена от баща му. Със сигурност не е моята инвестиция, въпреки че не я отричам, има хора, които печелят

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 6e0fb9bd89
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Еми да си беше купил чисто нов!
Аз вече го правя за 3ти път!

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 1a93b02dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   За десет години си удвоил инвестицията, което прави покачване от точно 7.2% на година по правило на 72 (72/10). Същата доходност се реализира на фондова борса без изобщо да си мръдне човек пръста, ама изобщо. За последните 10 години 7.2% е всъщност доста ниска годишна доходност и то усъществима при нисък риск, а ти си си скъсал нервите. Имам няколко познати, които отдават под наем и тяхната доходност е м/у 3 и 5.5% годишно, което е в рамките на очакванато от недвижимо имущество, така че ти си по-скоро добре. В тези сметки не се включва инфлация. Както е писал номер 2, жалко че няма никакви свестни алтернативи в България.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: b005a35327
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Тъй като в България няма истинска пазарна икономика, няма достъп до акции, борсови книжа, облигации и пр, то единствената инвестиция е в недвижими имоти. И то в жилища в София или в курортно селища, или в градове с университети. Тоест - сигурно търсене и наеми. В земя е добра инвестицията в Добруджа, но в другите крайща е спорна инвестиция. Авторе, това , което си постигнал, е добра печалба за България. Ако живееше в държава с реална пазарна икономика щеше да имаш и други възможности за инвестиции, но у нас- това е.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 9be162429e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Много е относително. Свекър ми преди 20 години купил на зелено апартамент в София за около 30 000лв. сега му предлагат 200 000. Винаги се е отдавал за 900-1100лв. гаражи 2бр. дава ги на други съседи за по 100-200лв.
Свекър ми е имал акъл и да купи едно време земеделска земя, защото по проект там трябвало да има път някога - днешното Асеновградско шосе. В момента има 10дк с 200м. лице. Не знам колко е струвала тази земя преди 20, 30 години. Сега е към 150к Евро, но ако се раздели на 2, 3 парцела, всеки с лице може и повече да се вземе.
Мъжът ми изкупува парцели около регулация. Преди 4, 5 години купи едно парче 1800кв., от тогава няколко съседи му продадоха по около декар. Мисълта ми, е че не даваме някакви огромни суми наведнъж, декар земя извън регулация е около 3000лв може и по-малко, ако няма път. Вече имаме 7дк., до година, две ще влязат в регулацията на града. Мъжът ми е измислил как да раздели земята на 3 парцела, всеки с път. Декар в регулация в момента се продава за около 20000евро.
Моята земя е към Ямболско, земеделска като ми я преписа дядо ми беше 800лв.дк сега е 1800лв., дала съм я на рента на тия с пилетата Градус, но искат да купуват. Около моя парцел са все на роднини, вече купих от тях още 5дк. колкото по-голям ми става парцела, толкова повече ще ми го искат Градус и толкова повече ще спечеля от него.
Аз не съм брокер, нямам претенции, че много ги разбирам нещата. Но като цяло ако имаш свободен кеш, не бързаш и мислиш в перспектива може да постигнеш хубава инвестиция.
Обаче за това трябва да си местен, да си в час с регулацията, с проектите, да знаеш къде да купуваш. А повечето хора инвестиращи в имоти... живеят извън страната, хващат един брокер, купуват каквото им каже, хвърлят пари за ремонт, взимат смешен за стандарта си наем, ако изобщо взимат, някои си ги държат празни. Моята леля това прави 20години работи в Испания да купи един апартамент, който седи празен, щото е убедена, че това е инвестиция. Аз ако съм 20години бих изплащала апартамент в Мадрид, вместо да кътам за панелка тук, ама всеки си знае.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 063100a51b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Всичко може да е инвестиция, но има лоши и добри инестиции.

До 22 - Да, така е, но хубавото на това, че живеем в държава от ЕС и имаме отворен и равен достъп до другитеиукономики е, че може даинвестираме в тях.

До 12 - Не съм сигурен, какво е тикокар, но ще предположа, че говорим за САЩ, Канда, Австралия или Англия. На тези места, real estate по-скоро говори за сторежи и/или спекулация с имоти, понякога говорим за брокерски агенции и може да стигнем до имотни сдружения, но почти никога не говорим за отдаване под наем и дългосрочна подръжка.

До 15 - Това е добре, нали? Представи си, ако ограничим корупцията имаме още 50-100 години от това!

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 063100a51b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   До 9 - Не прави грешката, да очавакш, че няма да имаш никакви разходи, а ще е само доходи, без задължения от твоя страна.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 063100a51b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   До 23 - Да! И ние направихме солидни средства, когато започнахаме да купуваме земи по птъя на магистралата, преди да беше официално обявено откдъе ще минава. Взимали сме чукари за по 50-60 лева декара, после успяхме да им напомаме цената до 180-200 лева, по данъчна оценка и на отчуждаването им взехме по 750-800. За съжаление, не ни дадоха, да инвестираме повече от 10 000 лева, защото трябвало и за другите да има. Но добре се получи - всички намазахме от инвестицията и нямаше сърдити.
За съжаление, не виждам чемите, да бъдат доходоносна инвестиция в следващите 15-20 години. Не и снива, които бяха между 2002-а и 2016-а някъде. Освен това, ако ЕС запре субсидиите, ще има доста спад в цени и аренди.
И да, зелените апартманети са супер, но в моя опит 1 на 5 такива проекта е толкова успешен и освен ако нямаш пари да инвестираш в поне 20-ина такива, рискът е прекалено голям.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker