Изведнъж започнах да се интересувам от протезите. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121162)
 Любов и изневяра (29698)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Изведнъж започнах да се интересувам от протезите.
преди: 2 години, 5 месеца, прочетена 591 пъти
Здравейте. Имам само един дядо. Другия ми двдо е починал половин година преди да се родя. Той е бил с един крак. Бил е войник, измръзнал му крака, гангренясал и са наложило да го отстранят. После 8 години ходел с патерици и накрая вече се наложило да си вземе протеза. Но от липсващия крайник след време и кръвообръщението му се обърнало. Според мене тва един човек да загуби част от себе си е най-голямата трагедия. Какъв живот е това? Не можеш да се грижиш за себе си. Страшно ограничение, да не говорим, че в тялото всичко е свързано и ето какво е станало с дядо ми. Прецакало му се кръвообръщението. Разказвали са ми за него. Бил е свикнал. Слагал си чорапчето, обувката и с бастуна си ходел. Като малък за пръв път видях човек без ръка и човек без две ръце в един ден като бях едва на 6 години. Стана ми адски мъчно. Това е един разбит живот. Всъщност май имам един друг спомен още от 1-2-ра група в детската градина. Хубав следобед, майка ми ме взима и вървим по пътеката и тогава май видях човек в количка без ръце и крака, вързан в нея. Не знам това ли видях, друго ли видях, обърках ли се, какво съм запомнил. Видях нещо, но не помня какво. Дано да не е тва което си мисля. Друг път отново с майка ми преди да легнем по телевизията видяхме човек без крака и без една ръка и имаше механични протези. Като робот. Всъщност май той спада към така наречените “киборги”. Стана ми адски мъчно и се разплаках. Тогава пак бях на 6 години. Много пъти съм виждал осакатени хора. Виждал съм ги как просят. Това е трагедия за цял живот. Учудващо веднъж на баща ми му беше смешно за един такъв. А неговият баща е бил с отрязан крак. Странно племе сме ние българите. И точно ми става мъчно като видя сакат човек, че с него сме и сънародници. Осъзнавам колко сме малко и че каквото е тука трябва да е здраво. Физически и умствено. Мъжът на една приятелка на майка ми е без крак. Ама целия крак го няма. Станало в адски нелеп инцидент и той сам си е виновен. Такива неща обикновено стават когато най-малко очакваш. Просто ужасно. Та останал без крак. Кръвта му се натровила от гангрената. 14 години се лекувал. Сега трудно намира работа. Не го взимали да не ги съди за права. Такива закони са сложили нашите управници, че да ги уморат тия хора и да им плащат пенсии.
Протезите винаги са били интересни за мен. Не става дума за ония ченета, както казва вуйчо ми отдолу меки, отгоре твърди, където да са храниш с тях. Или ония гнусни болтове, които ти завинтват в кокала и отгоре слагат като зъб. Говоря за протезите за крака и най-вече за ръце. Винаги са ми били интересни. Как работят, какво правят? Гледал съм клипове. Протези е имало още от палеолита. Пострадаш в лов, останеш без крак, взимаш една пръчка и са подпираш. В Древна Гърция Хипократ умувал за ампутирането на крайници, как спасявало живот, но много често пациентите умирали. Римски генерал пострадал и загубил ръката си. Не искал да се пенсионира и сложил бронзова колкото да може да държи щита и да се бие. Ясно ни е как пиратите са си слагали куки.
Вижте бе, хора! Телефоните ги има от някъде 100 години. Разбира се и преди това е имало подобни разработки, но не е важно. За това време колко са се променили? Всяка година са все по-мощни. Телефон за 250 лева може това, което са можели тези за 1000-2000 преди 4-5 години. А протезите? Тях ги има откакто го има и човека. И колко са се променили? Преди пиратите слагали куки. И сега слагат куки… Това е трагедия. Има немеханични протези, които съм гледал, че не само не помагат, ами и пречат. По някое време се появяват механичните. И те какви са? Бавни, тромави, слаби и адски скъпи. Гледах клипче с една жена, която си е родена без ръка. Когато била бебе ѝ дали механична бебешка протеза. И в репортаж от тогава я показвали как я движи. И водещият много обнадежден казва, че някой ден тези протези щели да са сръчни като истинска ръка. Този репортаж е на повече от 20 години. И какво се е променило? Съвсем леки подобрения има. От сорта на вече има водоустойчива протеза. Леле, какъв напредък! Тоест преди това не е можело да си измиеш здравата ръка нормално. Видях една от най-модерните. 100 000 долара. Колкото апартамент. Забравих да кажа, че много от тези механичните ги свързват така, че да изпълняват командите на мозъка с операция. Свързват нервите, забиват ги в кокала. Ужас. Не всички разбира се. Онази жена няма как от бебе да ѝ забиват 20 протези. Какво ви казвам? Обикновените са супер непрактични, неудобни, трудни за ползване и дори сташни. Механичните пък са бавни, тромави, слаби и безбожно скъпи. Показват една как я удрят колко здрава била. Нормалнен човек не би блъскал ей така. Тя трябва да е здрава и да можеш да вдигаш тежко с нея. Водоустойчивата я има едва от няколко години. Тоест това нещо го има от цяла вечност, а се развива толкова бавно. Телефонът го има от сравнително скоро и вижте го какъв е станал. Моя в тъмното вижда по-добре от мен самия.
Казвам, че тези технологии се развиват бавно, докато другите технологии летят към бъдещето. Малко хора си дават сметка за това. Често е тема табу. Не викай дявола казват. Не се инвестират достатъчно пари. Няма Самсунг или Епъл, които да инвестират всяка година луди пари в нова технология, да плащат на 1000 инженери. В програмата на американския стелт изтребител Ф-35 са инвестирани 1 трилион долара. И за какво? Нашина за убиване, която никога няма да влезе в истински бой. Технологията е създадена, за да служи на човечеството. Не да го унищожава. Защо не се инвестират пари точно в механичните протези? Защо не фокусират инженернага мисъл в тях? Как да станат по-здрави, по-бързи, по-сръчни и как да ти контролираш директно от мозъка си без да ти ги забиват в кокала? Също и да са водоустойчиви, да имат електропроводимост по пръстите за работа със сензорни устройства, да имат и по-естетичен вид. Щом за 2 десетилетия една технология може да се развие от прост механизъм, до нещо невиждано и дори немислено преди това, сащо и протезите да не могат?
Иска ми се да направя нещо по въпроса. Но как? Нямам никакви познания по техника. Просто осъзнах, че това е необходимост. В САЩ имало няколко милиона такива хора. А в България колко са? Само в САЩ ли ги знаят колко са? А другаде? Те да не би да са прокажени? В България има едно момиче родено без крака и ръце и тя е един достоен човек. Все едно. Дори бройката им никой не иска да научи. Трябва да се говори за този проблем, да се инвестират пари, да се ангажират инженери, учени, техници. Не всички да се извъртат и да казват, че не било хубаво да се вика някакъв си дявол и така сме привличали тези неща. Това е моето мнение. Извинявам се, че е дълго. Просто много неща съм видял и нямаше как да не се поинтересувам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 5 месеца
hash: 8ea2aa28e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   И какъв дявол викаш, ако искаш да помогнеш да се подобри живота на някого?! Това изобщо не го разбирам... Не е това причината. Причината е, че паричките от здравните осигуровки трябва да пълнят нечии джобове, а не за закупуване на най-модерни протези за хора с такава нужда. За разработване пък да не говорим...

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: c62a1b10d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Играй Deus Ex Human Revolution и Mankind Divided, да видиш бъдещето на протезите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker