Какво мислите за психологията като наука? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво мислите за психологията като наука?
преди: 12 години, 8 месеца, прочетена 3144 пъти
Какво мислите за психологията? Аз лично смятам, че е интересна сама по себе си, но може ли да бъде наистина от помощ на хората в държава, като България? В която проблеми като това да си намериш прехрана са много по-важни от това да човъркаш в личността си, търсейки проблема за нещастието в себе си, докато всъщност много по-голям проблем е социалното и финансово положение, което ти се предоставя!

От друга страна да наречеш психолога шарлатанин не е ли едно твърде остаряло разбиране?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 8 месеца
hash: 00656393df
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не изобщо не е шарлатанин,психолога е човек който помага и ти дава най-точната помощ.Все пак не всичко е пари и не само нужда имаме от пари.За жалост в бг това като професия не е наложимо,къде се вика хората пари за хляб нямат,та камо ли за психолог

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a154ab73ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На мен лично ми допада и нямам нищо против психолозите като лекари. Дори бих отишла при психолог, ако някога имам някакъв проблем. Не е срамно да отидеш при лекар психолог...

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: facee84df7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Наука като всички останали - може да се използва и за добро и за лошо, може да е полезна или безполезна - зависи в чии ръце е попаднала.

Не смяташ ли, че проблемът с намирането на прехрана в България е много тясно свързан със системного НЕчовъркане в личността си, на поколения наред българи? За които далеч по-голям проблем е това - някой (комшията) да не ги сметне за "луд", отколкото да обърнат внимание на собствените си психологически проблеми. И това се предава на децата, понеже те са "гръмоотвода" на нестабилното психологическо състояние на родителите си. Предава се и като начин на мислене, и като последствия от този начин на мислене, и като директно обременяване.

Също така - голяма е обърквацията и на понятията "психолог" и "психиатър". Запомнете - психиатърът и психиатрията се занимават с МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ на психическите проблеми и заболявания, в тежките случай, при които психологията е безсилна. От друга страна - въпросните медикаменти никого и от нищо не са излекували: пдтискане на симптоматиката - да, отлагане решаването на проблемите - да, но не и довеждане до състояние, при което няма проблем...

Да обърнеш внимание на личнистта и психиката си далеч не означава ежеседмично да ходиш на психолог-"шарлатанин", на когото да даваш "луди пари" "залудо"! Редовното споделяне на житейските трудности с приятели (стига цялата работа да не премине в едно постоянно оплакване и стига да не се генерират постоянно негативи) например е една много хубава спонтанна групова терапия. Ходенето събота и неделя сред природата в приятна компания, прегръщането на дървета и правенето на елементарни физически упражнения също влияе много положително на психическото здраве и равновесие. Повечето хора си казват обаче: "Къде ще се занимавам с тия глупости - аз нямам хляб да ям, мъжът ми от 6 месеца е безработен, в къщи не можем да си платим сметките, ще тръгна баири да катеря! ... "

Ние, българите, не умеем да определяме приоритетите си, примерно - ако останем "без прехрана" зарязваме всичко останало и с цената на психическото си здраве и равновесие хукваме да дирим такава. Докато нещата в живота трябва да вървят ПАРАЛЕЛНО - не можеш да си кажеш "10 години ще бачкам като вол - до скъсване, а следващите 10 ще почивам! ". Или пък "Сега ще се развивам в кариерата, пък после ще мисля за деца, ако остане време. ". То е като абсурдното желание наведнъж да отидеш в тоалетната за 2 месеца напред и после "да не се занимаваш с глупости" изобщо.

Състоянието на обществото зависи от състоянието на всички нас, а състоянието на всеки един от нас зависи от това до колко обръщаме внимание на психиката и психичносто си равновесие. Защото те не са някакви дадености, които по подразбиране са си ОК. Те са като физическото състояние, като външния вид, като интелектуалния багаж, като финансовото състояние, и въобще като всичко останало, при което трябва да се полагат редовни съзнателни усилия, за да са на ниво.

Психологът е специалист, който освен своя житейски опит, и освен науката, която е изучил, разполага и с опита и наблюденията на клиентите си. Стига да е съвестен и отдаден на това което върши (а не печалбар) може да ви помогне много в ситуация, която за вас е нова, а за него примерно е 10-ти подобен случай с познат изход и начин на действие.

Ray

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a900bd844f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Психолозите си знаят работата, това че напоследък има самозванци е друг проблем. Искай дипломата преди преглед в измислени частни кабинети. Аз съм психиатър, работя с психолози ежедневно и мога да ти кажа, че имаме много добри професионалисти. Ако имаш нужда, може да се прегледаш. Не рискувай с нерегламентирани и непризнати "лечители " прочели 2 книги за самопомощ и решили, че знаят всичко в тази насока. Това само ще ти навреди.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 350a85de7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Да, има такова нещо, България не е най-подходящото място за развитие на тази професия.

А това дали са шарлатани или не - мисля, че зависи от самия психолог. Една моя приятелка беше отишла на психоложка, няма да казвам по какъв точно личен проблем, но свързан с едно момче. Накрая психоложката й казала "Ами купи два билета за кино и го покани, кажи че другият е за него. Всички обичат киното. " - което просто беше ТОЛКОВА смехотворен отговор на фона на проблема, че нямам думи.... (То е смехотворно на фона на какъвто и да е проблем... ) И за това приятелката ми платила 40-50лв. Беше шокирана. Мислиш ли, че би стъпила 2ри път на психолог? За психолози като тази от разказа, определено не е остаряло разбиране думата "шарлатанин". За щастие, има и други.

Аз като цяло съм фен на психологията :)

 
  ...


...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 50ee9dc7d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ж29: "Шарлатанин" е най-точното определение за психолозите в България. Не за друго, а защото оторизираните за дипломирането на подобни специалисти са пълни шарлатани. Сдруженията им се приливат и все повече заприличват на религиозна секта, прилагаща жречешки действия, издигаща личността в култ. Но дали всички решения и отстояването на личността е винаги най-доброто решение на личните проблеми? ! - Дали понякога не е добре да си направим равносметка и сами пред себе си да признаем, че проблемът е нашата личност, т. е. самите ние? !
Дали една уравновесена и интелигентна личност ще позволи някой да навлиза в личното й пространство? !
Не е ли по-добре сами да се вземем в ръце, да изготвим житейска стратегия и да се справим с проблемите и комплексите си? !

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: d2b2b99ec4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Излизаш сутрин рано от къщи бързаш зокъсняваш за работа в хамалогията забравяш да заключиш дома си влизат крадци и обират всичко ценно. По пътя пред теб кола сгазва дете сриваш се от това което виждаш автобуса закъснява ти бързаш за работа някак стигаш със 1 час закъснение и това се оказва последният ти аботен ден в тази фирма тръгваш си.

Пребираш се разбираш че си ограбен всичко в дома ти е опустошено съсипваш се тотално казваш си по зле не може да бъде едничката утеха е гаджето ти званиш на нея вдига ти мъжки глас и ти казва да я оставиш на мира разбираш че са ти изневерили след 5 годишна връзка. И незнайно как психолозите имат напълно логично и нормално обяснение на всичко което ти се случило ето това ми харесва в тяхната професия. Хектор

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 3da28eeefc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Първо, България не е единствената страна на света, в която човек трябва всеки ден да мисли за насъщния - същност, това е ВСЯКА СТРАНА на този свят - не пада хляба от небето, а Христос не тук да ни го раздаде.

Второ, психологията като наука не е измислена от българите, няма общо с България. Не се ходи там, за да ти кажат, как да си оправиш живота, а за да има кой да те изслуша. Но понеже в България всеки от всичко разбира, нямаме нужда от психолози.

Аз лично съм за психиятрите!

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a900bd844f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Благодаря н8 за подкрепата. Като мислите, че нямате нужда от помощ, просто не ни посещавайте. Когато нещата не са под контрол и започнат кризите, роднините ви ви водят при нас за лечение. Защото още е срамно да посетиш такъв лекар в България.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: bd2a9aa2d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Психологията! Обожавам я! Да си призная, аз съм момиче на едва 13 години, но цял живот съм харесвала именно тази наука, никога не съм й обръщала гръб. Макар че, когато бях малка, я приемах като социални взаимоотношения и си нямах грам идея колко по-интересна е всъщност. И въпреки всичко в България, като държава и начин на мислене, психолозите не са преуспели, а има няма 50% от народа ги мислят за ненужни шарлатани. Т.е. тук точно психиатрите, са по-търсени, може би защото те се занимават с болестите в нервната система (шизофрения...), докато психолога говори не, предписва лекарства и помага за така нареченият душевен мир.

Никога не съм ходила на психолог, обаче съм говорила с приятелки, в смисъл повечето като и се случи нещо и тичат при мен да ми разказват и да си излеят всичко, което им се е насъбрало. Казвали са ми че ме бива, но нямам идея колко е вярно, при положение че сега са известни предателствата и като остане един човек, който ще запази в тайна всичко казано... просто започваш да го мислиш за доста по-умен и точен, отколкото е всъщност.

Та към въпроса ти, аз съм ДА с двете ръце, харесвам цялата логика във всяка една дума свързана с това и някак си ми е помагало, когато някой набара същата логика при мен и живота ми, независимо дали сама на себе си или някоя приятелка.

 
  ...

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 9850c9fe88
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ами мисля, че е страхотна наука, но у нас се принизи напоследък, защото се предлага за изучаване на много места и обикновено се предпочита от немай-къде, само висше да е, влизат тройкаджии и какви психолози ще излезат, не ми се мисли. Стана нещо като история на изкуството в западните и американските вузове - влизат масово тези, които другаде не могат и после няма как да се реализират. За съжаление, не само психологията девалвира през последните години.
Мечо Пух

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 5ecc17de5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Има ли някои, който е ходил при психолог и му е било наистина помогнато?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: f9ca8d8cbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   За, мен лично това са хора които се правят че разбират проблема на човека и вземат парил. Тоест си плащаш за да бъдеш изслушан. Имам въпрос, ако нямаш възможност за този вид лекари какво правим? " ЛУДКАРКАТА"

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 903041ea3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Забравих, да добавя още нещо! Това са хора, които използват материалните и моралните средства на хората. Човек ако, сам не си помогне и ГОСПОД не може да му помогне. Тези хора служат единствено и само да преписват различни медикаменти "ЛУДКАРКАТА"

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 9094bea56f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Не си права, "ЛУДАРКАТА", имам приятел, който е ходил на психотерапевт, при това с последните си пари и каза, че много му е помогнал и не съжалява. Познавам и човек, който се е отказал от наркотиците с помощта на психолог. Тези специалисти не бива да се подценяват, професията им е не по-малко важна от тази на един хирург или зъболекар, примерно.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: ed312e368b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   15, не казвам, че съм права, а изразявам мнение от лична гледна точка и, най-вече от личен опит. <ЛУДКАРКАТА>

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker