(Помощ!) Как законно да започнем бизнес? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

(Помощ!) Как законно да започнем бизнес?
преди: 2 години, 3 месеца, прочетена 1424 пъти
Здравейте!

Може ли някой от вас да ми препоръча литература или бизнес форум? До сега следих "предприемач", но ми се струва, че тоя сайт остаря отдавна.

Интересува ме ако утре реша да стартирам бизнес какво трябва да направя?
Винаги много съм харесвал майстори и занаятчии, хора, които от нищо правят нещо и го предлагат срещу заплащане. После идва пазарът и търговците, тия дето купуват за да препродадат на печалба. Нищо против тях нямам, ама с тях идва и законодателството и тн.
Объркан съм. Защо аз за да произвеждам услуга, трябва да знам всички подробности по процеса - за да съм специалист в областта, но освен това да познавам и точните хора, а и да имам още много законови познания? Защо за да имам фирма трябва да имам счетоводител, човек който да я регистрира, мениджмънт, бизнес план на документ, всичко навсякъде описано и тн, и тн?
Да, глупав съм. Но някак си ми се губи и желанието от всички тия неща. Аз не искам да правя бизнес за парите, но не искам и парите ми(трудът) да отива за хора, които знаят да четат документи.

И питам аз, човек на средна възраст, дърт ли съм вече за тия начинания. Имам заделено пре живота си, искам сега от натрупания опит да реализирам нещо, така по-голямо. Има ли файда? И къде да чета как става? Ако можеше да продавам през терасата дето се вика и като трябва да се плаща данък там нещо, да мине кмета да му платя... А сега, хем поемам риск да инвестирам, хем си давам всичкото време в тая идея, хем накрая никой не ме пита отчел ли съм не съм ли, я не съм - я в пандиза. Кажете после, че не сме роби.



Лекции, книги, форуми теми, услуги, хора, съвети, всичко що е до бизнес и производство на продукт с цел продажба ми е от полза. Не разбирам, наистина. Искам да седна да чета, да се ограмотя, а всеки пъти сядам с речника - тая дума не я знам, тая и нея. А са обикновени думи от бита, ама ги измислили едни... да го нарекат пак... наука. Моля за съвет и помощ! Сигурен съм, че тия с кварталните магазинчета не знаят нищо по икономика, ама въртят все някакви пари там.



Има ли място, на което аз и други от тук ако им е любопитно и тепърва навлизат в това, могат да черпят знания за да не се червят после пред някоя институция или да фалират от глупост?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 месеца
hash: 4bc74146c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Ти вече си идентифицирал какво ти трябва за да се образоваш. Въпроса е на български или на английски или друг език. Има книги които можеш да четеш онлайн. Аз лично предпочитам на английски. Можеш да четеш pdf версия дигитално. Можеш и на български но от там ти се ограничава достъпа до издадена информация която да ти е полезна. Това за което говоря е и от към видеа да речем които да са образователни. Ютюб би бил полезен ако разбираш английски или искаш да практикуваш и междувременно.

Научи например какъв вид бизнеси съществуват.. например едноличен търговец, фирма с ограничена отговорност, корпорация и прочие. Ето ти линк. Нямам идея за какво говорят просто видях че са описали неща за които ти говоря сам да проучиш ако ще и от друго звено.

https://companiesinc.com/bg/start-a-business/business-types/

Научи какво е макро и микро икономика. Провери какво е PESTEL във гугъл във графата картини ще ти се дадат кратки описания. Това ще ти даде информация какви препядствия взимат под предвид разновидните организации. От това в какъв тип индустрия са, какти и размера им ще зависи дали повече или по-малко елементи в този PESTEL трябва да взимат в предвид при съществуването си и дейността си.

Ако питаш мен провери в общината където си дали има някакви ослуги като съвети за започване на бизнес. Трябва да имат някакво такова звено. Отвори уебсайтове на банки и чети и от там информация относно видовете сметки които имат и как подпомагат бизнесите. Научи как се работи с банкови сметки и типовете.

Научи как се събира капитал за бизнес - било то самостоятелно, чрез заем, чрез наследство, чрез продажба на имоти ли ще е какво ще е, ипотекиране ли ще е, какво ще е? Общо взето разучи разновидни рискове и стратегии които хора предприемат за да осъществят дадена инвестиционна цел (реализиране на бизнеса си).

Прочети лицензи или сертификати ти трябват конкретни според зависимост от това какъв вид бизнес ще си. Ако е за храна едно е да продаваш храна, друго е да имаш газ за там пак ще ти трябва лиценз и прочие. Ако ме разбираш

Имай в предвид едно е да трябва на живо да си лице в лице, друго е ако си си у вас и си самонает и бизнеса ти е от вкъщи. Разходи и тем подобни се различават според типа дейност и услуги които извършваш.

Чети маркетинг книги и гледай видеа за маркетинг също.

Ако говориш английски може би ти би било от полза. Защо? Преди пак казах че има милиард и 400 милиона англоезични по света като първи-втори-трети език. Едно е да получаваш информация от разновидни източници от предимно капиталистически страни (със силно развит бизнес пазар), друго е да търсиш информация само на български от 7 милионна България от които шепа са добри компютърни умения и просто не може да се сравнява достъпа и разпространението на информация и опит в сравнение със информация от 1,4 милиарда англоезични източници.

Провери в общината може би ако имат някакви програми по които може да говориш с някой за да ти даде съвети. Моят е да четеш книги да речем.

Business studies for beginners
Business studies for advanced learners
Marketing studies for beginners
Marketing studies for advanced learners

Научи как се калкулират данъци и кога се плащат също. В какви условия се плащат. Имаш ли данъчни облекчения някакви за определени неща.

Има много неща за четене но няма как да ти се обясни и налее със един кратък и объркващ пост. Това отнема месеци и години да се развие анализирането ти.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 5fb36395a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Човек, буквално си - гладен съм, искам да ям, ама не ми се готви, а и що трябва да давам пари някой да ми го сготви и чакаш наготово.

Наистина, адски много ме дразни подобно мислене "що да давам пари някой да ми чете документите", ми чети си ги сам бе, къв ти е проблема...

Колкото до това как се почва, то бяха едно, две неща.. Първо трябва да решиш какво искаш да правиш, след това ти трябва план и на трето място идват знанията, за които говориш. Да кажем, че искаш да развиеш малко магазинче за алкохол и цигари, трябва ти локация, помещение, оборудване, борса, стока, транспорт, фискална програма (тея дето изкарват боновете), транспорт за стоката и така, наем на помещението трябва да се договори. Да кажем, че всичко това е свършено, чак сега ти идва административната част. Най-лесно е да се плаща на фирма да ти я свърши, но тъй като си малък бизнес, то е по-изгодно сам да се научиш. Първо ти трябва фирма, отиваш, четеш как се регистрира и го правиш. След това трябва да се научиш какво е ДДС, как се използва и т. н., на трето място - какви данъци, кога и къде се плащат (като за всичко това има информация в интернет). И на последно място ти трябва една таблица например на ексел, където да си водиш стоката, поръчките, парите и т. н, накратко колко пари даваш за стока, колко % печалба искаш и накрая да калкулираш всичко. И за всичко това ти трябва талант, просто вроден талант, ама така като гледам нямаш добри признаци, по-добре се ориентирай в инвестиране в крипто например или нещо друго, по-вероятно е да спечелиш оттам. И да си знаеш все пак, да не си представяш всичко розово като в някой филм, ако се захванеш, определено ще имаш безсънни нощи, ще потрошиш една камара нерви и накрая ще фалираш поне 1-2 пъти, поне.. , ако имаш късмет.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: e889bcad4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Стефан Шарлоков Рискувам и печеля. Радослав Благоев Хвани жокера и Бизнес над червената линия.
В бизнеса или си агне или вълк едното без другото не може.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 50c9b42c0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   В България недей да правиш абсолютно нищо законно или давай през просото и по пътя ще срещнеш някой дето ще ти помогне или търси познат който да ти помогне с контакти, защото при всички случаи системата ще те смачка. Казвам го от опит.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 3f993b988f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   "Интересува ме ако утре реша да стартирам бизнес какво трябва да направя? "

Мангизи и връзки... Ама ти ако ги имаше, нямаше да питаш... Това какво знаеш или можеш е маловажно. Принципно за всяко нещо се наемат хора, стига да имаш парите и да знаеш къде да ги намериш. Проблемът на т. н. "предприемачество" е - кой те познава и каква работа/сделка можеш да осигуриш.

За пример ще ти дам... "гения" Бил Гейтс. Бил тръгва от бизнес с един тотално първобитен програмен език Бейсик... Абсолютно незабележима... "микро" фирма. Но мама работи в борда на директорите в IBM, и от там искат операционна система. Бил има контакт с човек който пише операционна система на име ДОС. Поради една или друга причина, работите се завъртат така, че Бил купива ДОС и я продава на IBM. Останалото както казват е история. Бил става монополист и милиардер.

Повечето неща стават на тоя принцип, не само в България. Трябва да имаш някакво "стъпало", иначе си пилееш парите и времето, защото бизнесът се прави от хора, и кого познаваш.

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 63f089116a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Много ми хареса това: "Аз не искам да правя бизнес за парите, но не искам и парите ми(трудът) да отива за хора, които знаят да четат документи. " :-))))
Ми чети си ги сам, авторе, какво чакаш някой да ти напише всичко сдъвкано и изплюто? Като не четеш документи, поне Гугъл ползвай по предназначение.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: f7252ba0a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Аз, няма да ти дам отговори на въпросите, които си задал. Ако търсиш нещо, ще го намериш.

Но относно хората, писали под поста, не ги слушай. Пълни глупости.
Ти ше създаваш бизнес, ще предлагаш услуга. Ти заемаш ниша в искането на обществото и затова трудът ти ще бъде заплатен. Не ти е нужен нито маркетинг, нито да е самоцел на бизнесът ти да акумулира богатство. Нека той бива подхранван от щастливи клиенти, получили това, за което са дошли.
Не питаш наготово, но питаш на неправилно място. Тук ще ти дават акъли, които или ще те разубедят или ще те вкарат в затвора. Няма по-лесно време за правене на бизнес от днешното. Самата политика и икономика го позволяват. Тези, които са писали, нито знаят как се създава или ръководи бизнес, нито притежават такъв - надявам се!

Номер 3 ти е дал четива да убиеш времето, може да започнеш с тях. Но не съм съгласен за агнето и вълкът. Не оставяй другите да те подтикват към определена роля в живота. Позицията е нещо различно - не бъди зависим!


- човек с пари

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 548d6ca36f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Нищо сложно няма откъм процедури, но всеки бранш си работи различно. Т. е. различните дейности са регулирани различно. Едно е ако ще караш такси, друго е ще си агенция за имоти и трето-ако ще продаваш хранителни стоки, съвсем четвърто ако ще си представител в БГ на някой чужд бизнес.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker