Работа която обичаш и важността на парите. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Работа която обичаш и важността на парите.
преди: 2 години, 4 месеца, прочетена 1195 пъти
Здравейте, пише ви млад мъж на 27 години.

В момента работя като програмист, интересно ми е до някаква степен, изкарвам много добри пари, 3500 лв. на месец с тенденция заплащането да се увеличава, но не е работата, която обичам, която като се събудя сутрин с кеф да отида на работа.

Преди да стана програмист, работих 2 години като учител по Информатика и ИТ в Гимназия. Мисля си, че това ми е призванието.

Ходих с кеф на работа, харесва ми комуникацията с учениците, кoгато преподавах, всички ученици ми бяха много на сърце, имах голямо желание да ги науча да бъдат хора, като чели даже държах повече да ги науча на някакви ценности от колкото на знанията, които преподавах.

Имало е моменти, когато ученици са били доста груби и психически ми е идвало до гуша, но ги разбирам, деца са все пак. Като цяло плюсовете, далеч надминават минусите.

Това беше работа, при която с кеф сутринта ставах и отивах на работа и вечерта се връщах енергичен и щастлив.


Проблема обаче е, че в учителството заплащането е доста ниско и не знам какво да правя. Говорил съм си с учители на тази тема и тяхното мнение е да си седя програмист и въобще да не го мисля.

Като цяло след преподаването, програмирането е 2-рото най-интересно нещо с което бих искал да се занимавам. лошото обаче е, че не е първото.

Искам да чуя мнението на по-възрастни хора, какво мислят по този въпрос и важността на парите в живота на един човек.

Аз като мъж, малко се комплексирам като си се представя пак на ниска заплата и от това как гледат жените към бедните мъже.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 месеца
hash: 33588f72c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   използвай голямата заплата да ти носи пасивни доходи и тогава стани учител и твоята жена ако е срещнеш повярвай няма да и пука за парите ти, но ти като мъж трябва си стабилен за това инвестирай в злато, крипто, имоти и не си купувай дрехи за стотици левове за които им пука на малка част от обществото и ти нямаш допир с тях. Кола без семейство също е излишно, такси или градския ползвай, а за пътуване винаги има коли под наем.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: f18bc46f53
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Утре как ще издържаш семейство с малка заплата ? Искаш да мизерстваш ли ? И аз обичам история, но станах юрист. Също ми харесва, но първоначално се тръшках. Осъзнах се, когато една учителка ми каза каква й е заплатата.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 9d571f1141
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не знам за уменията ти, но на 27, щом си имал две години преподаване, и пак си стигнал до 3500 лева зпалата на месец, предполагам, че си много добър.

Пробвай с freelance. Дори и за по-неадекватните програмисти се намрира работа, дето ти остават по 25 лева нас на час, след разплащанията. И това е абсолютния минимум, на който трябва да почваш. За едни 10 часа на седмица, дето спокойно ще ги наместиш в дупките между часовете, ще си докаарваш спокойно по 1000 лева, а отделно имаш и едни 800 лева, дето ще докараш и от даскалската заплата. Хубавото е, че ако решиш, че ти трябват още пари, винаги можеш да работиш още отгоре, а най-хубавото е, че не вярвам, че човек с твоя талант, ще седи на 25 лева. Аз лично докарвам по 40-45 от такава работа.

Лошото е, че ако стигнеш 40-45 лева, осъзнаваш, че за седмица от вкъщи, вадиш два пъти повече от даскалската работа, а изискванията, рисковете и отговорноситте са в пъти по-малко. В смисъл - ако сгафиш в училище, перманенто си губиш работата и възможността да започнеш нова, където и да е. При freelance-a, ако сгафиш, наймного да загубиш проекта, ама по-често, просто губиш един ден надник, защото го наваксваш в друг ден. Дори и при тотален провал, винаги има още работа.

Но най-вече, лоштото е, че в чужбина знаеш, че има позиция за теб, дето дава 10-12 000 лева чисти, и каот си видиш учителския фиш, направо ти призлява.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: af09ff7745
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   От страни много професии изглеждат готини, ама като ги поработиш 5-10 г. виждаш и лошата страна. Ако беше даскал достатъчно време, щеше да ти се увиди и това. И двете професии са гадни и натоварващи, но като програмист поне знаеш защо и взимаш лев, а като даскал ще живееш като просяк. Утре като ти ревнат и две деца, ще те видя с 1000 лв заплата. Че и с гаменчета и амбициозни родителите да се разправяш през ден.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 5ec864b509
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз съм учител по ик. дисциплини и ходя на работа с голямо желание, децата мн ме вдъхновяват и мотивират. Естествено има напрежение, но след 1-2 часа забравям. Заплащането не е чак толкова малко. Средно взимам около 1200лв. 3 дена имам само по 2 часа по 40мин., четвъртък и петък имам по 4-5 часа. Имам доста свободно време и като сложим ваканциите, никак не е лоша работата, стига да се справя човек и да не позволява да му се качват на главата. Повечето колеги работят и втора работа - частни уроци, майстори, единият доработва в на баща си сервиза и т.н. Моят съвет е да се опиташ да съчетаеш двете професии. Аз не мога да си представя да не виждам децата. Имам си любими класове, чакам ги да завършат, интересно ми е какви ще са новите класове, а и с колегите се разбирам, не мога да си представя друго да работя.

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 79109df928
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   А пробвал ли си преподаването в 0астни академии като телерик и софтуни? Мисля, че ще ти достави удоволствие, било то като втора работа, когато можеш

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 2de254ed36
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   От 2 - Исках да напиша 10 часа през седмица...

И друго - винаги можеш да пробваш, да хванеш и някаква тънкана работа на 4 часа. Ако сега си вадил 3500, няма да взимаш по 1750, но за 1400 спокойно ще се разберете. Хубавото е, че в CV-то пак се води "стаж", демек "заетост" в индустирята. С freelance-a често те питат за преокти и компании, ама ако си на някакви договори, защото е бил компания, работеща обществени поръчки за някакви военни, става сложно...

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: e3e69bd29d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Пробвай с частни уроци.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 1b9e36579d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ами пич, това е като желанието и това в онова докрая, и душата в рая :-) Няма пълно щастие, просто трябва да избереш. Всяка работа има плюсове и минуси.
Парите са сред основните критерии на работата и сред основните показатели за качеството на живот. Сега си млад и нямаш семейство, но някой ден това няма да е така.
Съветът ми е да опиташ да съчетаваш двете неща, примерно да водиш курсове за ученици в извънработно време. Така хем ще изкарваш пари, хем ще се занимаваш с това, което те кефи.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e780dc1589
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Хората са прави , опитай се да преподаваш на частно. Отвори си школа.
И аз съм съгласен, че ако на 27год.вземаш вече 3500, значи наистина не си просто копач. Това е нещо което но.4 и хората като него не разбират. Те на са намерили призвание в това. А ти си намерил. При всички положения обаче дръж повече на преподаването , отколкото на програмирането. Когато правиш това , за което си призван те парите сами ще дойдат.

Аз например съм сменил над 40 професии(включително и ИТ) в живота си и сега съм масажист. Оказа се, че това ми е призванието и вече 7 години с огромно желание ходя на работа .
В началото съм работил за хотели за 500лв. на месец..В момента работя в Англия за 4000паунда . Така че парите сами идват и хората ще почнат да те ценят.

Проблема на даскалъка (и такъв съм бил) е че ако си в държавно училище ще се напъхаш в аквариум. Така че да, пробвай някакъв частен вариант.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker