И сега с тази инфлация и високи цени какво правим? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

И сега с тази инфлация и високи цени какво правим?
преди: 2 години, 3 месеца, прочетена 1187 пъти
Имам апартамент, който беше купен от мен със завещани пари. Не е годен за живеене - вътре няма нищо, дори банята не довършена(няма плочки, ел). Не е баран от 30г поне от старите собственици.

И сега когато се бях решил да тегля заем с цел ремонт - то цените скочиха и има инфлация. Сега от 50к апартамент в провинцията, ми трябват сигурно още толкова за ремонт + обзавеждане, а заплатата ми е 830лв чисто.

Отделно имам нужда от нова кола и те скочиха и сега кола, която преди е била 5к лева, вече е 8-10.

Инфлацията расте - а заплатата ми не мърда. Не мога да сменя колата ми, която е на прага да ме изостави, не мога да си стегна и апартамента, а и приятелката ми ме напира да живеем там вече.

Не знам какво да правя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 месеца
hash: a247756181
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Може и да е вариант да си намериш по–платена работа. Буквално един продавач в Лидъл взима повече, а за това не са нужни особени умения. Относно обзавеждането, не е нужно да е скъпо. Има и евтини мебели–втора ръка. Дори има и хора, които подаряват старите си ненужни мебели, този който ги взима само плаща доставката. Разбира се нещата са стари, но има начини да се приведат в по–добър вид. Например на столовете могат да се сложат калъфи. Просто влез в bazar.bg и потърси стол например, категория подарявам и ще ги видиш. Има и хора които дават старите си дивани и гардероби.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 933977953a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Сменяй приятелката. Тя ще иска да оправиш апартамента за да те изгони от него като забременее

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: c63b81df76
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   като напира да дава пари. Стой надалеч от кредити, търси начини за допълнителни доходи. Играй някоя крипто игра или търгувай мисли как да правиш пари, а приятелката ти ако не и харесва да се спасява. Имаш ли пари жени винаги ще има

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 4bed806dfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Разбирам те...Правихме почти основен ремонт на едното ни жилище, горе- долу преди този безумен скок в цените на всичко. Даже си говорим вкъщи, че ако трябваше сега да го стягаме, до никъде нямаше да стигнем. Преди години, когато се събрахме с моя мъж стегнахме първо хола и спалнята( чакахме бебе ). След някоя година банята, след някоя - кухнята. Всичко правихме на парче.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 8c6ac99860
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

5.   Първо според мен щом имате дългосрочни планове да живеете заедно и ти си осигурил жилище, е редно приятелката ти да го ремонтира. Иначе излиза, че един вид тя чака на готово ти да го и осигуриш, и стегнеш, а тя само да се нанесе и да живее безплатно. Реално погледнато и двамата ще живеете в него и трябва да участвате и двамата, не разбирам защо само от теб се иска цялата инвестиция, а от нея само позитивите. Ако нейната заплата е по-висока, нека да изтегли тя кредит и да го ремонтирате. Ако има притеснения, прехвърли на нея част от апартамента, за да не каже, че ще го ремонтира, а на края ти ще я изгониш. Това, разбира се, само ако наистина смяташ, че това е жената и бъдещата майка на децата ти.

Второ, доходите ти са безумно ниски. Ти дори и без кредит си обречен на мизерия с тая заплата. А ако имаш и дете някой ден, става особено трудно оцеляването с подобна заплата. Мисли и търси варианти - работа ли ще сменяш, ще се преквалифицираш ли, ТИР ли ще караш, в по-голям град или чужбина ли ще ходиш, но мисли за варианти, защото с тази инфалция и тези мижави доходи, скоро сам няма да можеш да оцелееш. Докато си млад и енергичен, направи нещо по въпроса, защото ако не предприемеш нищо, ще свикнеш с мизерята и така ще си караш цял живот и ще си бачкаш само за оцеляването.

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: facc60b71c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   "Не е баран от 30 г. от старите собственици" - да разбирам ли, че и те ако са живели там 15-20 години, си си набил всички пари от завещанието за жилище на около 50 години ?

Иначе към въпроса ти - взимаш си евтини мебели, купуваш си каквото ти трябва за ремонта - шпакли, боя, мечета - и започваш с две ръце лека-полека да го правиш. Това ти е начинът, ако искаш да ти е по-евтино. Ако човек има желание, има и начин - има видеа по ютуб, учиш се проба-грешка и си ремонтираш..

И аз не съм могъл и съм се учел, да - досадно е да боядисваш балкончета ако навън пече или е студ, трудно е да фугираш добре, ако нямаш опит, но човек се учи. Вече ако искаш нови мебели и да ти рабоят майстори - да, ще ти излезе златно с тази инфлация, от години даже като се викат майстори си плащаш като поп.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 070d1e53dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Единсгвеното което мога да предложа е, да търсиш нова работа на момента. Иначе, ако имаш времето, гледай а научиш нещо за да изкарваш повече пари. За съжаление, това е реалността и изисква доста труд и късмет, да се измъкнеш от подобна ситуация.
Впрочем - говори с приятелската си за това. Ако сте двойка, то е редно да е апозната спроблемите ти, както и ти с нейните, за да си помагате.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0568d747cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Какво значи пари за ремонт? Пари за ремонти дава само онзи който има пари. Такива като теб трябва да запретнат ръкави и да си направят ремонта сами.
Колкото и да е окаян един апартамент нанасяш се и го почваш. купуваш латекс боядисваш, купуваш легло според възможностите си, ново или втора ръка и подреждаш жилището, всеки месец по малко по малко ще се обзаведете. Разбира се ако приятелката ще ти става съпруга трябва да помага и физически и финансово, ако няма да ти става жена просто не трябва да й даваш да ти дава акъл кога какво да правиш.
Жена съм и когато бях в 6 месец бременна сама шпакловах и латексирах детската стая, и налепих плочки в мокро помещение, нищо сложно няма, а и има хиляди клипове в нета как се прави.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: a548fa735c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Така, първо на първо не си писал на колко си години и от коя провинция ама ще предположа около 28-30, защото не си женен. Не знаем и от коя провинция си, но какво и да е, това което ще напиша важи за всички в тази възраст, които още нямат деца!

!!! НЕ СТЕ ДЪРВЕТА С КОРЕНИ !!! (освен ако нямаш стари родители да се грижиш за тях , тогава е мааалко по сложно )

Истината е, че в твоята ситуация задържането на Апартамент, в които ще трябва да се влагат още пари е финансово самоубийство! Та дори и да беше готов на 100% да се нанесете, заделяш ли сега по 300-400 на месец всеки месец???? Защото толкова ще ти трябват да издържаш едно дете!!! Пак няма да стане :) Това над което трябва да се фокусираш са ти доходите и уменията само!!

Ако си от малка провинция и там няма работа, продаваш апартамента и се местиш в Пловдив/София/Стара Загора/Бургас/Варна ПОД НАЕМ за няколко години. Записваш кусрове или обучения или висше ако нямаш(ако имаш, търсиш къде да го приложиш) Ако досега си се оправял с около 800 лева да кажем, в града 1100-1200 лв ще ти стигнат. Апартамента би струвал колко 50-60 хил ЛВ?
ТОВА ТИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ И ОПЦИЯТА 4 ГОДИНИ ДА СЕ УЧИШ И ДА ТЪРСИШ РАБОТА БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ , ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕШ НА УЛИЦАТА. Да не кажа 5-6 години ама въпрос на гледна точка, гъз знае 2 и 200 :) Шансът ти да се обучиш в някакъв бранш(или няколко такива) и да НЕ може да си изкараш една добра заплата от 1300-1500 лв за 4-6 години в Голям град, ако си схватлив и умен е точно 0! Ако ли пък така стане,ти или си най-големия мързел или краен лев бек и си отивай на село, ама поне ще си опитал :) Hard work pays off

Казва ти го млад мъж(24г), на който всички(родители/съученици/приятели) са опитвали да дават акъл как е важно да ХОДИШ на УНИ(умишно казвам ходиш :) предполагам разбирате колко точно се учи днес там) за да си намериш хубава работа и т.н ,а АЗ твърдейки, че и без висше мога и знам повече от тия които ходят там да копунясват, защото имам желанието да се науча , всичко го има в интернет почти, останало с практика. Аз имам план и идея за живота си, мечта която да следвам :) няма да слушам 99%те процента , които не са успяли и са се отказали я :)

Преди 2 години се срещнах пак с един от моите "колеги" в университета с Завършено вече инженерно образование(което аз прекъснах да работя след като разбрах как се работи по заводите и се чака години наред за инженерна позиция, връзкарство и т.н дълга и широка) Та той постъпи на работа в компанията, която аз бях надрастнал и напуснах заради "ниски заплати"(1300 чисто базово до 1500 с бонуси) и той ВИШИСТА почваше своята карира с 300лв по малка заплата от тая, на която аз вече не се радвах, защото бях надрастнал тези умения, за който ми се плащаше и търсех ново предизвикателство! . РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЦЕНЯТ ОПИТА ЗАЩОТО В КРАЙНА СМЕТКА ИМА ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ/ПРЕДОСТАВЯ.

ПС : сега се радвам на 3000лв чисто, все още без висше :) И въпреки това, до година две сменям и тази работа/позиция даже посока на кариерно развитие по скоро, защото отново няма кякво ново да науча на тази позиция. Всичко е в MINDSET-a пич! Тръгнал ли си да мислиш "Как ще се оправя", битката е загубена преди да е почнала. Мисли "Това е плана, така ще пробвам! Няма как да не стане , защото ще дам всичко от себе си!" , а дори и да не се получат нещата на 100% с идеалния план, със сигурност, ще си придобил нови умения, опит, ще си се запознал с нови хора и ще ти се отворят нови врати. Това е, което е ценното , не някакъв имот. BTW, имотите са страшно надценени сега и не е добра идея да се купува, очаква ни плавно повишаване на базовата лихва от ЕЦБ в следващите 2 години, което ще свие пазара. Цените ще са къде къде по добри и поносими след 5-6 години :) Късмет!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: f0639e026e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И аз, авторе, се тревожа за същото. Имотите вече ми стават тежест, аз не мога да ги поддържам. Стигнах до извода, че трябва да използваме нишите, които се отвориха покрай пандемията и да инвестираме труд там. Без да съм го искала, още в първия ден от новата година ми се обадиха от езиковия център, в който работя, за да ми съобщят, че вдигат цените на уроците, за да издържат на инфлоцията. Което респективно вдига и моя хонорар. Но аз преподавам "рядък език", за какъвто вече минава руският. Колегите с английски и немски си остават на същото заплащане. Образованието отваря огромни пространства за работа - две поколения рискуват да пораснат неграмотни, имайте го предвид. Наясно съм с програмата им, нещата са трагични. Родителите са обезумели и панически търсят частни уроци за хлапетата. Висшето ни образование е драматично ниско (но не там е проблемът, а на по-ниските нива). Ние, които си разбираме от занаята и останахме в тази страна, просто не смогваме да подготвим нови кадри. Включих в услугите си още български език, литература и творческо писане. Последното е защото в западните университети ги приемат с есе. А другите две - защото след 10 клас и след 12-и имат външно оценяване. И още една матура - след седми - за специализираните училища. Т.е. обазователната система трещи по шевовете. Има и други такива дупки, които се отвориха - най-вече в областта на услугите. Цяло приключение е да намериш шивач, обущар, а по празниците установих, че и таксиметровият транспорт е в колапс. Торта няма откъде да поръчаш. Ресторантните затварят: няма клиенти, а да вземеш за вкъщи, чакаш доставка с часове. Образованието и услугите - това са двете сфери, в които личнно съм се убедила, че има вакуум.
Номер 5, за теб съвместното съжителство "покупко-продажба" ли е? Жената ще отиде в дома на мъжа си "безплатно"? Или ще я пуснат, ако направи ремонт? Така ли излиза? И после като му изпържи едни картофи, той ще й пъха в джоба на престилката бакшиш, м? Ами, ние като живеем в купено от баща ми жилище, мъжът ми трябва да ми плаща входна такса ли? Да му късам на прага билетчета, като се прибира от работа? Дребни души... нямам думи...
Авторе, обърни внимание на сферата на услугите! Това исках да кажа. После се ядосах....

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: db8285e5c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Щом приятелката ти напира да живеете там заедно, да даде половината пари за ремонта. Не става само да искаш и да имаш претенции, а да не даваш нищо насреща.
Не съм съгласна с 5 обаче! Нищо не й прехвърляй, ако те обича, няма да има значение на чие име е апартаментът, ще се радва да участва в ремонта и в общото ви бъдеще. Да не се окажеш накрая и без апартамент, и без приятелка...
Със съвета за новата работа съм съгласна - с тази заплата трудно ще живееш независимо с ремонт или без. Помисли сериозно за нещо по-добре платено.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 3e3af0bf22
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Търси си по-платена работа, вместо да се чудиш какво да правиш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 74d350caad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Номер 2
Ако е само приятелка, не виждам защо ще дава пари. Ако е съпруга вече нещата стоят различно. За да влагаш в чуждо жилище трябва да има за какво. Иначе така си никой.

Lisa

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker