Прекалено съм състрадателен - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Прекалено съм състрадателен
преди: 2 години, 3 месеца, прочетена 1205 пъти
Здравейте, според мен съм прекалено състрадателен. Не знам това добре ли е или зле, просто съм преминавал пред много трудни моменти и знам какво е. Като видя някой страдащ и започвам да размишлявам и да го съжалявам и се разстройвам, а не трябва. Става въпрос за болни или страдащи хора.

Напоследък виждам един беден, около 65-70-годишен мъж, който стои навън на студа (обикновено до дват най-големи магазина в малкото градче, в което живея) и моли доста възпитано някой да му купи хляб и нещо друго за ядене, не иска пари, не е от тези, които се преструват. На мен ми е студено вкъщи, въпреки че съм запалил печката, а той как стои навън и студува, а хората го подминават презрително и изобщо не му обръщат внимание. Понякога му купувам хляб, кроасан и някоя вафла и му ги давам, а той благодари и веднага отваря и започва да си хапва. Горкият човек, не знам защо е изпаднал в тази ситуация, хората влизат в магазините, излизат с пълни торби и не дават нищо на бедния човек. Ще кажете "ами да не е изпадал в това положение, да работи и т. н. ", ама ние като не му знаем съдбата и защо се е случило така, как може да толкова категорично да го съдим? ! Все пак е човек, а дори и животно да беше, и те имат душа и страдат, изпитват студ, болка, глад... защо хората са толкова безчувствени и само съдят другите, без за момент да се поставят на тяхно място?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 месеца
hash: 827571476f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Ще ти кажа бруталната истина за човека... И аз като теб бях идеалист, състрадателен, исках всички да сме щастливи и т.н.... С течение на времето обаче забелязах, че човекът е неблагодарно, безморално и завистливи същество, което след като му помогнеш и се стабилизира гледа само как да те *реебе. Това го казвам генерално, не конкретно за този човек. Хората са го доказали, че 10% са читави, останалото са боклуци и дребни душици. Помагай когато прецениш, но се замисли над тези неща. Живеем в такъв свят, в който ако си добър, съвестен, състрадателен ще си изпатиш брутално рано или късно.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: cb69812806
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Много пенсионери са в такова състояние. И ти си нормален, почтен човек. Хубаво правиш, че му купуваш храна. Доброто ще ти се върне.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: c5146a0eca
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Слушай Jordan Peterson, има кратки клипчета за agreeableness като черта в характера, която пречи след един момент нататък.
Човек сам си гради съдбата, въпреки че много често има превратности които са извън контрола ни. Този бездомник който виждаш е стигнал дотам някак, дали заради свои, дали заради чужди грешки. Може въобще да не ги възприема като грешки. Не оставяй тази своя черта неразвита, но по-скоро я вкарай в по-здравословен коловоз, емпатията към другите значи, че ако работиш с хора, ще може да разбереш след време и този бездомник. Ако имаш късмет.

facetious

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0512314223
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Защото хората да егоисти. Кризата не ги направи хора... И все по-весели гледки ще виждаш.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b8a49b267a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Не се променяй! Имаме нужда от повече такива хора, за съжаление хората са станали изключително жестоки и безчувствени. Бъди себе си, който трябва ще го оцени.

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 72e43d77e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Защото хората са боклуци, има и които не са естествено, но повечето са

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 65a974a51e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Няма нищо лошо да му купиш нещо, но се убедих, че кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи. Затова първо се концентрирай върху твоя живот и себе си. И аз бях много състрадателна, помагах, но си дадох сметка, че хората са неблагодарни и не мърдат от удобната позиция в която са. Помагах години на мои роднини, нищо не съм искала, имаше много пъти случаи, когато можеха и на мен да ми помогнат не с пари, с подкрепата си, с труд, услуга, но те сякаш не го виждаха, аз не съм искала нищо. Веднъж ми се наложи и ги помолих за нещо много дребно, леле стана такъв скандал, такова мрънкане и обиди и си казах години наред, времето ми беше разчетено до минута, за да смогна с всичко, давах им пари, купувах им дрехи, мотивирах жената да върви напред, няколко пъти и намирах работа, живяха в мои имот и накрая какво. Сега когато гледам ситуацията си давам сметка, колко лошо всъщност съм направила, те живеят по същия начин, и децата им работят и пари все нямат, вътре е занемарено, мръсно, не защото не могат да купят бака латекс и парцали за да почистят, а защото това е техния манталитет и ниво. През моите очи тогава правех добро, жал ми беше за децата, спомням си, как нямаше къде да се седне от разхвърляност у тях и аз правех какво ли не да вървят напред, децата да учат, но явно за тях това е техния живот. Затова съжалвявай и помагай с мярка, това, което ти виждаш и приемаш, като горките хора е всъщност нещо много по-различно. Бедността и мръсотия, мързела са винаги заедно. Факт! Може да си беден, но къща ти може да е скромна но чиста, да но е винаги мръсна. Освен това всеки има съдба и карма. Друг проблем е как си харчиш парите, познавам хора вечно без пари, цигарите, кафето разходи, които аз нямам, не пуша, а кафе си правя вкъщи, храна си нося от вкъщи т. е. всеки разход ми е прецизиран и затова се справям и съм можела от съжаление и да помагам. Убедих се, че пари на никого вече не бива да услужвам, колкото пъти съм дала, толкова пъти съм съжалява, върнаха ми ги да с цената на много нерви и настояването без скандали.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b53d480b5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Добре правиш, човече, изобщо няма смисъл да ти минават мисли през главата, че е прекалено. Хората станахме прекалено озлобени и отчуждени един от друг. По-скоро твоето поведение би трябвало да се приема за нормално, а не на другите безразлични към хорското страдание.
Само внимавай - не всеки искащ помощ е реално нуждаещ се от нея. Има "просяци", които живеят доста по-охолен живот от нас. Показвали са такива репортажи по български и чуждестранни телевизии. Има измамници, наркомани. Последните също заслужават помощ, но не и пари да си купят дрога, а да им помогне да се лекуват.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: fd8729d072
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   По принцип състрадателността е добро качество, стига да не стане прекалено и да започне да ти вреди. Приеми, че светът е такъв, има бедни, има и богати. Хора, които живеят на улицата и просят, са там по различни причини, някои заради свои грешни решения, някои заради чужди грешки, а някои по собствен избор. Представи си, че този човек например никога не е работил или не се е осигурявал, затова сега има мизерна социална пенсия, с която не може да плаща наем. Можел ли е да постъпи по друг начин докато е бил млад и здрав? Разбира се.
Ти какво можеш да направиш? Купувай му храна, но пари в брой не давай. Някои са много изпечени лъжци и ги дават за алкохол и цигари.
Внимавай също помощта да е поискана и да е в такива граници, че да не застрашава и твоето положение. Не застрашавай себе си и семейството си с желание да помогнеш на други хора.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 8dd6216ff5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   " Все пак е човек, а дори и животно да беше, и те имат душа и страдат, изпитват студ, болка, глад... " - Също са я изпитвали и нацистите в окопите...

Пусни го у вас, като толкова страдаш. Искаш да му се помогне, а дургите не помагат - ами ти си човека за тая работа!

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 8dd6216ff5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Впрочем, ако застана пред магазина, ще ми купиш ли и на мене?

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 1c31372d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не си сбъркан ти, спокойно. Всички останали нещо не в ред. Номер 1 ги е описал най- добре. Хората сме страшно злобни и неблагодарни гадини, егоистични и безчувствени. Животните са по- добри от нас. Помагай в рамките на нормалното. Няма значение човека защо е стигнал до тук. Може да сбъркал на младини. И какво? Сега да го оставим да умре от глад вън на студа? На всеки може да случи и тогава няма да сме толкова многословни. А това, че другите хора го подминават говори, че са недоверчиви и със студени сърца. Питай го да потърси помощ в някой дом. Това е страшна съдба. Евала, че си все още добър човек.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 45dcf57e6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Хората са ти го казали. И аз бях същия. Много добър с всички, много състрадателен, вярвах в добрите и искрени отношения с хората. И не го правех, за да се харесам. Бях такъв, отвътре ми идваше да съм такъв и винаги така се държах. Кура ми янко батко, всички досега през годините буквално се изгавриха с мен. Виждаш ги как ти се усмихват, а след това се бъзикат с теб и те мачкат, използват те, подиграват ти се във всеки един аспект. Лицемерието е нещо, което ненавиждам, но също е често срещано. Еми, няма как да продължи човек да е добър при такива обстоятелства. Просто няма да оцелее. Бъди добър с когото трябва, това е моя съвет. Непоискано добро не давай на никой. Хората са свикнали да срещат лошото и когато се сблъскват с доброто ти отвръщат с лошо, като защитна реакция.
Затова последните години се опитвам да съм все по-голям егоист и да мисля за себе си. И това не е правилно, но в моя случай работи и аз се чувствам много по-добре, когато имам ясно заявени граници на поведение, което толерирам. Иначе те мислят за слабак, за недоразвит тъпанар. Колкото повече отдаваш времето си за другите, колкото по-добър си, колкто повече мислиш за тях вместо за себе си, толкова повече ще си разочарован.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 8f92f2599f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Точно такива като тебе най-много патят и ще патят. Няма ненаказано добро. Не прави непоискано добро тия приказки чувал ли си ги? Аз съм се убедил, че хората са най- неблагодарните ла*на сред всички същества. В живота ми на много близки съм подавал ръка в трудни моменти, сега не се сещат и за празниците да се обадят. Много от тях благодарение на мен имат хубав живот. На леля ми на времето изпратих и пари за билет да замине да работи в чужбина, ако не бяха тия мои ключови пари, сега щеше да тъне в мизерия в бегето и да си яде сополите от глад. Обещаха да върнат парите, вече десет години нито стотинка не видях от тях. В момента моя близка съм прибрал в домът ми, защото беше буквално на пътя, каза ми, че съм имал далавера да я прибера. След тия думи и дадох срок 30 дена да се изнесе. Нито ми трябва хорска помощ, нито ще предлагам повече такава. Всеки да се спасява по единично и това.











Чингис Хан

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker