ВАЖНО ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН!Решение? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

ВАЖНО ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН!Решение?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 2134 пъти
Все по- малко хора остават в селата,реших да попитам възможен ли е добър живот там?
*На почти 19 съм*
Искам да знам какво мислите.Бихте ли заживели на село?
То предоставя спокойствие ,свобода на личните интереси,работа.
Какво по- хубаво от това да имаш нещо свое,изградено с твоите ръце .Нещо истинско ,за което си се старал да изглежда добре.
Да имаш свои животни или растения ,които се отплащат,ако човек обича да полага грижи.
Какво коства на група хора,сериозно и добре организирана и разпределена да заживее в красиво село ,ако работи от разстояние/през интернет,а защо не и да работи в самото селце?

Какво пречи там да има хубави закусвални,магазини,ресторанти ,но и да има банки,добри полицейски и медицински управления,аптеки и неща от които човек се нуждае ,изглеждащи слаборазвити при селата?
Добри библиотеки,детски градини ,училища и защо не и университети да красят с просвета българските села?
А веднъж добре възпитан,може би човек ще заобича собственият труд повече от чуждото.Младият човек ще се научи да цени скромността,земята ,живота и хората с които живее.
Той ще има време да расте ,да се изучи и след време да комбинира професията си със земеделие или животновъдство.

Да излизаш сякаш сутрин ,наспан,на свеж въздух ,да виждаш красива природа и да поздравиш своите съседи и приятели,преди да се отправиш към своята работа не е ли един добър сутришен ритуал?


От малък ме гложди че България е плодородна и се чудя какво ако земеделието започне да се практикува масово?
В свят където дървета се секат,а въздухът се замърсява,не е ли това обещаващо решение?
Не само за България но и за света в който живеем?
*Ако някой е почувствал нещо ,но въпросът,, как ще стане? "го вълнува,мога смело да заявя че всеки един човек ,може да направи малко,но достатъчно стига да иска *


Надявам се темата да ви е интересна и да имате какво да пишете!
Приятен и лек ден!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1d57026a83
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Аз бих живял на село, но искам селото да е близо до града, за да може да ходя на работа там.
По селата, наистина е по-хубаво и е по-чист въздуха.

П.П. Ако живея на село, бих отглеждал патици когато остарея и се пенсионирам.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: dff5653e82
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Ами отиди и го направи. Има хора, които го правят това.
За какво ти е група "организирана и разпределена". Нещо като организатор и разпределител ли искаш да се изживяваш? Да не се окаже, че си към 60 годишен чичо, с фейсбук страница и клипчета в ютюб, дето иска да "организира" и "разпределя" хората? Да се изживява като "водач и разпределител на стадото". Държава в държавата, нова държава ли какво беше. Аман от болни политически амбиции.
Намери си половинка и отидете на село. Занимавайте се със земеделие. Разни хора като видят, че живеете добре и ще ви последват след време.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: fdca10d95f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Темата е смислена. Проблемът със селата е и икономически, и социален. След края на соца, масово затвориха заводите и предприятията и хората няма какво да работят. Може да се гледат животни или земя, но законодателството не защитава достатъчно местното производство. Масово внасят чужди продукти, което е в ущърб на местните производители.

Фермерите и земеделците са изгърбвани също и от търгашите, които им изкупуват млякото по 40-50 стотинки литъра и черешите по толкова килото, а после 1 литър мляко в магазина е над 2 лева. Така че производството страда и от вноса и от местните търгаши.

Вторият проблем е социален - хората станаха масово материални, повърхностни, живее им се в град, ходи им се по барове, готови са да теглят 30 годишни кредити само и само за да се набутат в бетонна кутия - апартамент - в града. Техен личен избор. Вместо да се наспиват , да дишат чист въздух, децата им да растат свободни и здрави - те правят личния избор да се набутат в бетонената джунгла, за да живеят градски живот. Не искат да работят земята, не искат да се цапат с животни - за тях това е "селяния", "мърлявщина" и т.н. - взели са се за страшни аристократи.

Да, земята(почвата) в България е не само плодородна, а е истинско земеделско чудо. Е, не навсякъде, в Мелник примерно е песъчлива или дюните по морето, но като цяло българската земя е уникална за земеделие! Тук и семка да засадиш ще поникне нива. Почти няма чуждестранна култура било то картофи, боб, ориз, дини, царевица, тютюн, която да не вирее успешно в България! Уникална почва с уникален климат имаме. Да, това е по-добрият, екологичен, природосъобразен живот. Много по-свободен. Зимата примерно почти може да не работиш - ако го сравним с градския начин на живот, където си фиксиран от 9 до 5 на работа разликата е огромна.

Но пак стигаме до извода, че хората сами и напълно осъзнато се набутват по градовете, зарбоват се с кредити, работят като луди само и само за да живеят по-материалния, задоволен и лъскав живот, който предлага града.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 7b769e533c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Прекалено утопична идея имаш.
Освен това, няма да стане с "малко усилия от всеки", а с множество усилия от всички в началото, рискови инвестиции, а после, ще има огромна цена, за всеки, котио иска да се нанесе.

Освен това, за да имаш унверситети, ресторанти и прочие, ще имаш нужда от десетки хиляди, при това със средства и интереси. Ако просто докараш 3000 души, сори ама ще има 1-2 бакалии, може би някое барче и детска градниа, където групите са смесени.

Колкото до младият човек - ти го виждаш от своя гледна точка. Но аз ти казвам, че такива хора рядко стават това, което ти се надяваш, че ще станат. Личният ми пример е така - малко градче, връзка със земеделци, заможно семейство - Знаеш ли колко като мен, станаха "трудолюбиви земеделци"? Точно никой. Всеки втори от "нашето котило" стана адвокат, програмист, финансист, лекар, архитек или бизнесмен. Не, че бяхме по-умни, ами родителите но натискаха, а и ние виждахме колко е скапан живота на "трудолюбивият бачкатор".

А ти, какви хора мислиш, че ще живеят в твоята утопия? Такива, като мен, катко и като теб след време. А после ще дойдат "другите" - Сещаш се - фолко изпълнителки, с мутрите им, бизнесмените, дето не искат да ги питаш за пръвия милион, далавердажии, дилъри, сутеньори - все "честни хора", които искат не читалища и университетии, а бардаци и казина. Тея същите, дето ще си хврълят фасовете в пясъчника, в които играт техните деца, докато ги подстрекават, да се бият с другите деца, а при забележка, ще се държат агресивно, ще заплашват, дори ще се бият ... Тея същите, дето ако ги глобят за това, ще ревът с пълно гърло, как били "опресирани", защото чули думата в интернет. От тая токсичност, в България, не знам как ще се опази подобен проект, дори и да стане (което е почти невъзможно).

П.П. - защо е важно за всеки българин, че и с големи букви?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1de5cc79aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   В пенсионна възраст бих отишла да живея в село, но във Великобритания , Италия или Франция, но повече ме привлича да отида да живея на средиземноморски или гръцки остров.
Откъснатото село и дори един малък град намаляват възможностите за създаване на връзки мъж-цдна, а за семейство съвсем
На твоите години и изобщо досега предпочитам места, където има много хора. Само за почивки предпочитам да ходя на острови и отвреме навреме в големи интересни градове.
Не съм от най-комуникативните, но имам нужда от хора.
Ж, 47 г.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1a67190804
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ако селото е нещо такова

https://www.az-jenata.bg/media/az-jenata/files/articles/640x480/b4f789341fe14036027258a9108c1414.jpg

с радост бих живял, ама като знам какви са българските села и особено хората в тях, ще се въздържа, че си е ебало майката.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e09d262e43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   До 3 - Супер, ама как Ето я реалността, в която са повечето млади хора:

- Няма образование или тепърва са завършили и нямат стаж.
- Нямат стабилни и високи доходи.
- Няма къща или апартамент.
- Няма земи на село.
- Няма техника, за да обработват земите.

Как да стане номера? Поне в градовете имаш работа. Да, 30 години кредит, ама с времето става по-лесно, а ако имаш работа от 9 до 5 (това много народ го няма ... по скоро е от 7 до 5 или е от 4 до 4 или някаква таква...), поне имаш какво да ядеш и къде да спиш. Не село, малко зор, ако си се родил в бедно семейство или ако родителите са дали земите на първородния.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e09d262e43
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До 6 - Има ги такива, из скандинавските села. Работата е, че струват по милионИ левове.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: dd95b801b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Големият проблем на всички БГ села е,че са доста слабо свързни с близките им градове, да не говорим пък за областните центрове. Липсата на транспорт прави селата непривлекателни. Просто нямаш шанс да оцелееш без кола. С времето това просто изнсе хората директно в града.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 6a644c48b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Най-добрия вариант е да се живее в малък град - 20-25 хил и да имаш къща на село близо до този град. Така хем където живееш ще ти е спокойно, хем обаче няма да е и изцяло без никаква социална среда както е по-селата. Хем от друга страна си близо до селото и природата и всеки уикенд може да си ходиш да отмаряш там или пък да си произвеждаш нещо на нивата. Аз цял живот съм живял по този начин, както аз, така и моето семейство, така и другите семейства от града. И живота беше много по-спокоен и всичко сме си имали. Отидох в Софията - там лудница, коли, мръсотия, големи разходи и тн. Стоях, стоях и ми писна. Сега пак съм в малкото градче и в селото. Работя онлайн и взимам 2000 лв заплата, която за София може и да е малко, но в малкия град където си имаш собствен апартамент е перфектна заплата. Други приятели и познати също се върнаха по родните си места. Препоръчвам го на всеки. Бягайте от София !!!!

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 6a644c48b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   По-добре цар на село, отколкото втори в градът!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: fdca10d95f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От номер 3 до 7: Никой не е станал успешен земеделец или каквото и да било от днес за утре! Нещата се учат с години. Ако си решил да се занимаваш започваш да се учиш в тази сфера - примерно как се гледа земя, как се редуват посеви, или как се доят животни, какви ветеринарни грижи изискват и т.н.

Иначе поне според мен е много по-разумно да вземеш кредит, за да си купиш земя, трактор и животни, отколкото панелка на 40 години. Но масово шараните кълват на второто и се заробват с години.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 1a67190804
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

13.   12, хората, които са се заробили с кредити за земеделие и тях не ги виждам да са цъфнали и вързали. Цялото ми село са така и общо взето имат същия стандарт като гражданите с разликата, че не бачкат 40, а 90 часа седмично и то доста по-тежка работа. Вярно, че ядат по-домашна и вкусна храна, но въпреки това от много работа и препаратите, с които пръскат още на 50 са с букет болести. А да не ти казвам колко си заминаха на 40, вкл. и дядо ми преди да се родя.

Едное да гледаш някакво романтично предаване по тв, друго е да блъскаш на село през целия си живот. Не знам защо гражданята си мислят, че като си на село и си ева ли не спокоен като будистки монах. ами то точно на село е трудния живот. Файда, че си на чист въздух като лятото започвач да бачкаш в 4 сутринта, за да не те пече слънцето, спиш през деня в най-голямата жега, защото вечер се бачка до 11 ч, при положение че ставаш в 3 сутринта. Особено като влезеш в оранжерията на 60 градусова жега вътре и с рояци комари, дебнещи в гюрлюците, които те хапят буквално по 30 наведнъж и ти не можеш да ги изгониш от себе си, за да не изсипеш щайгата, която носиш в ръцете си направо е идилия, та дрънка.

Ебати заблудените граждани, вие не знаете какво имате. Вие не знаете какво е истински бачкане. На село няма такова нещо, като стане 5 ч и да се прибереш и да си си свободен до сутринта. Няма такова нещо като да ти е чистичко вкъщи. Непрекъсно смърди на кравешки лайна, комари се роят в изобилие, непрекъснато е кално, непрекъснато се работи. Нали ги виждам градските баби какви са свежи и се разхождат по парковете, а нашите дори пенсии нямат и копаят до 70 на 2 ката превити. А в лице изглеждат като на 200.

Сереш в кенеф навън, зимата ти измръзват топките, докато се изсереш, та чак предпочиташ да го събираш и да ходиш на седмицата веднъж.

Да не говорим, че на село не можеш да пръднеш, без да те питат "Ава ти на кога си унука ва", "ама що ся тъй праиш, ний га бяхми кат вас", "ама оня пък изневерил на жена си с еди коя си", "абе ти ся оти правиш енейка, ейсика ше го правиш ра". Там на всеки всичко им влиза в работата и е нещо нормално.

Заеби ти това село. На картинка всичко е много готино.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3cd8e13ab5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До 12 - Това с ученето бе, защото ще ти трябват умения, дето ти носят пари и връзки. Отново остава въпросът - как ще започнеш тая работа със земята, ако нямаш пари, нямаш жилище, нямаш професия, която да ти носи редовни и (по-важното) високи доходи? Ще трябва да спестиш едни солидни суми, преди да започнеш в земеделието. Колкото и да учиш, ще ти трябват десетки, дори стотици хиляди левове, дори и да мислиш за този вариант.

А за едно младо момче (или момиче, макар и да не познавам такива в тоя бранш), това са години и години на работа, но в голям град, а не в село. Обаче после е трудно, да се върнеш.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: fdca10d95f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Въпрос на избор. На мен едни от най-хубавите ми младежки години са минали в много малък град(буквално село). Да, бачка се. Е, и ?! Да, няма барове, дискотеки и т.н.

Имаш планината, полето. Докато си млад и здрав работа да не те плаши. За 2-3 часа на ден си я свършил БЕЗ ПРОБЛЕМ. Тези глупости дето ви ги говорят, че си по 12 часа на къра са най-голямата, ама най-голямата лъжа! Особено в днешно време, когато има комбайни, трактори и т.н. Реално лятно време на село имаш малко повече работа около жътва/гроздобер, зимата си почти изцяло СВОБОДЕН. Падне ли снега може да си 40-50 дни ОТПУСКА.

Кой ви ги дава тези моменти в града, дето всеки месец те чака падежа по кредита, дето отвсякъде ти гърмят в главата всякакви такси - сини и зелени зони, данъци върху имоти/смет 40 пъти по-високи от селските и т.н. Дават ви 20 дни отпуска като на робите да отидете да си измиете д*петата в Черно море и хайде обратно на каишка. Баси живота, баси "свободата"

Всички, които са си продали селските къщи и земи, за да дойдат да станат роби тук в София, или в някой друг голям град сте си загубили акъла тотално и го осъзнавате обикновено, но твърде късно..

От един "кореняк" софиянец

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 23331354fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

16.   До автора първо .
Напоследък върви едно УСЕЩАНЕ за дезурбанизация. Обикновено хората които вибрират високо го усещат , защото големия град вибрира много ниско. Имам една позната от едно кюстендилско село , която като стъпи за първи път в София и се разрева на гарата. Без да знае защо.
Тук изобщо не ви говоря някакви фантасмагории. Тук говорим за енергийното поле на цялото ви тяло. Аурата ако щете . Дори и циклите на мозъка ви(гражданите) са на доста по високи честоти от 15Hz. Колкото по бързо мислите , толкова цялото ви тяло("сърцето" ви по-точно) по-ниско вибрира. Почва да ви куца комуникацията с хората и асоциативното възприятие . Това са научни данни , които могат да бъдат измерени лесно с уреди като енецефалограф или ЯМР например. Оставяме духовността настрана и няма да говоря за нея дори. Просто неврологични импулси , спуснати от централната нервна система с висока честота , които всички ние наричаме СТРЕС.
Неоспорим факт е, че стреса предизвиква много , да не кажа всички патологични състояния и болести , за които гражданите имат само едно решение - болкоуспокояващи, релаксанти, транквиланти и дори в днешно време наркотици и сънотворни.
Аз не съм чувал за нито един селянин на приспивателни или на антидепресанти, а вие ? И защо трябва да се стига дотам ?
Ако здравето не е най важното за вас , не знам какво друго е.

И ето , автора вибрира високо , умее да изслуша тялото си , което подсъзнателно му казва какво е правилно за него . А вие останалите "граждани" сте ниско и повечето ви коментари са нелепи.

Ама и какво се учудвам. Наистина ли очаквате един "селянин" да чете форума тук , че да ви каже какво е живота там.

-----
Сега конкретно на въпроса и отговор на коментиращите.
Аз съм расъл на село до 15тата годишнина. Умея да държа мотика и да израждам прасенца от 11годишен. Мога да заварявам , да кова куфраж , да лепя плочки за баня, да варя сладко от дюли и моркови , да правя лютеница , да варя ракия , да садя царевица и да меля ярма ....Изобщо , ама изобщо не е толкова трудно или тежко.
Разликата между мен и някои от вас е, че вие не обичате земята и го смятате за задължение. На времето в детската градина през толкова омразния комунизъм имахме аквариум , в който пролетта садихме боб и домати и гледахме как растат семенцата през стъклото.. И ние толкова се радвахме да гледаме как растението си пробива път през почвата. То беше живо заради нашите детски ръчички.
Ето така ни възпитаваха . А вие сега ми говорите за инвестиции и субсидии , за печалба и тежък труд..

Били сме идеалисти ...и това го казват хора , които не вдигат очи от телефона си сигурно и крака им не е стъпвал в калта.

Със здраве и успех на автора . Слушай сърцето си , приятелю!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: cf09b97203
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Навсякъде го правят, да не говорим за Швейцария, Австрия...

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: d4b25d82cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Да, ще живеем на село, но не в България! Там не се връщам ако ще с тир да ме теглят.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 84a74783f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   В селското стопанство резултатите са много зависими и от времето- една градушка, например, може да ти унищожи реколтата и вместо печалба да си на загуба. Дори и да имаш застраховка, пак губиш. № 13 е описал картинката най-реалистично. Ако беше толкова идилично на село, нямаше всичко младо да търчи да става юрист, икономист, политолог и пр., а фермер.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 831cbd8a81
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Село помирисвал ли си?! Някога минавал ли си през бг село?!Или зяпаш филмчета за идеализирани селски идилии?! Нека позная- гледаш американски филми за ранча и т.н.
Вземи мини през някое бг село, някое близко. Застаряващо население, няма работа, няма инфраструктура, няма нищо. Кражби и т.н. Сивота и запусналост.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 38fad009e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Не, не бих живял в българско село. Може би в чужбина, където и градовете и селата са еднакво подредени с добри пътища и нормална администрация - да, бих живял... но тук... НЕ! Не ми се говори за просташкия манталитет на много "убавите" българи, знаещи само да реват от всичко..

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 978d847641
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   До 12 - Повечето искат голямо гопсодарско имение, земи и прислуга.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5c437e4c17
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

23.   " селянин на приспивателни или на антидепресанти" - те са на ракия. А ти защо не си остана на село?

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 2930ae1816
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   "А вие останалите "граждани" сте ниско и повечето ви коментари са нелепи." - Би ли дал примери от темата, за "нелепостта" на коментарите ни?

Защото това което аз виждам, са примери за някакви селяни със земя и техника, като примера на номер 15, дето ми говори за заробване с кредити и прочие. Едва ли не, ако имаш говори имоти и земи, е глупаво да се местиш в града.

НЕ ДУМАЙ, ПИЧ!

Темата не е за това, а за обратното. За хора, да се заселват в села. И да, говорят ти за "...инвестиции и субсидии , за печалба и тежък труд...", за какво искаш да ти говорят? Нали трябва да се хранят от нещо? Иначе много ясно, че ако имаш дом, ако имаш земя, ако имаш доходи, няма смисъл, да се местиш в града, освен ако не търсиш развитие в някоя спесифична сфера.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 9831029c02
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Авторе, цитирам една малка част от твоята история:
"Какво пречи там да има хубави закусвалнИ, магазинИ, ресторантИ, но и да има банкИ, добри полицейскИ и медицинскИ, управлениЯ, аптекИ....Добри библиотекИ, детски градинИ, училищА и защо не и университетИ.
Всички твои пожелания, които искаш да ги има в твоето мечтано фантастично село си ги написал в множествено число и затова аз съм ги отбелязъл с голямо И. Така както си описал как да изглежда твоето мечтано село и всичко споменато по-горе да го има, ти не гивориш вече за село, а за голям град от който искаш хората да бягат. Я стъпи здраво на земята и разсъждавай по-трезво. Неграмотен фантазьор си.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 84a74783f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   Решение за всички българи ти, авторе, не можеш да вземаш. Можеш да решиш само за себе си, като те влече селото, иди, поживей и поработи там. Но дълбоко се съмнявам, че след няколко месеца, най-много година ще останеш там.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5d0baf361e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   ДО 16 Ох, милия, нямало селяни на антидепресанти и приспивателни...
Ти хубаво си живял до 15 на село.

Само да ти кажа, че маса хора бяха на антидепресанти като почна якия внос на зеленчуци, кризата 2008 като се бяха набарбукали с кредити за земеделска техника, като удари една градушка, а имаш 100 декара земя засята... знаеш ли кво става... идва банката и прибира всичко, дори къщата от прадядо ти.

Хората които изкупуват къщите на село сега и гледаш разни предавания, правят по 4-5к лв заплати, пускат няколко апартамента под наем и лятото си работят в био-фермата, как падне снега и обратно в града. А ти си мислиш, ех каква идилия. Къщите последните 5 години ги изкупиха роми от Германия, хиляди къщи. Идват лятото за 1 месец, ремонти, яко чалгия и газ със Мерцедеса обратно за евраци. Бабите масово са на грозде и хляб лятото и вечер по 1 сънотворно. Единствените райони са Пловдивския, Пазарджишкия и по тая линия... Я виж Северна България - 5лв на ден ти се полагат. Много било лесно със земеделието вече, машини имало, ти знаеш ли, че един комбайн е 1млн. лв бе пич, един трактор 100-200к, :Д:Д:Д Преди имаше далавера, защото ромите още бяха в БГ и се плащаше 1.50лв на час за полски труд. Сега като ги извикаш за 5 часа, искат 50 лв поне. Всички са работили вече навън и ако им предложиш 2 лева на час, по- скоро те ще ти платят да им поработиш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 86cc872846
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Авторе, щом си на почти 19, ще ти отговоря сериозно. Пречи да има ресторанти, магазини, закусвални и т.н. липсата на клиенти. Ако минават на ден по 3-4 баби, които имат 400 лв пенсия за месеца, колко оборот, според теб ще има закусвалнята ти и колко ще печелиш на месец? Не говоря дори за наем, режийни, осигуровки, заплати, хранителни продукти, оборудване..., а само за текущия месец :-)
Аз се присъединявам към съвета по-горе: вземи като завършиш училище да отидеш в някое село и да поживееш няколко месеца. След това пак ела и сподели с нас това, което си научил. Ще бъде от полза за всички :-)

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: fdca10d95f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Комбайн 2ра ръка в ОЛХ - между 20 000 и 60 000(най-хубавите). Трактор - между 6000 и 20000. Къщи по селата - по 7-10-15 хиляди. С тези пари в София не може да си вземеш даже вмирисана боксониера в панелен блок.

Банките и измамници като Юли Тонкин подлъгаха хората да се преселят, да си продадат земите, излъгаха ги, че всеки може да е ИТ, мениджър, инфулуенсър и никой няма да работи земята и да гледа животни -, това било "селско" - а всички ще са граждани и само ще плюскат и ще бачкат в сектора на услугите.

Сега масово са с по 200-300к борчове, ще се молят да се върнат по селата и да имат някаква СОБСТВЕНОСТ, но няма да могат да мрънат и сантиметър заради борчове. Овце и роби по техен личен избор.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: d09c03a24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

31.   "Къщи по селата - по 7-10-15 хиляди"

Хора осъзнайте се. Казва ви го един селянин. Да, има. На 50-100 км от най-близкия голям град. И после ако вкараш още 60 за ремонт и обзавеждане, може дори да става и за живеене. Аман от хора, които не са гледали обяви от 2002 г. Земята и тя 2-3 бона на декар и още няколко хиляди ивнестиции за найлон, оранжерии, оран, препарати, торове, семена и после една градушка и си оставаш с бачкането цяла година. Вие познавате ли хора, които се издържат от земеделие, виждали ли сте колко се бачка и какви рискове се поемат, както финансови и така и здравословни? Не всичко, което го дават по тв предаването "Да хванеш гората" е истина. Ве пак рейтинг гонят хората и романтика трябва да има. Елате живейте на село поне една година, пък после ми разправяйте каква идилия е на село. Това, че сте набрали на мръсния град, съвсем не означава, че на село ви чака мед от чешмите и ще ви се разрешат всички проблеми. Разберете, че това ви схващане не е продиктувано от опит и реалност, а от нереализираността ви и недоволството от града. Не бъркайте наказателния вот и мечтите с реалността. Ако бяхте добре реализирани в града, имахте 10 к доходи и хубава ненатоварваща работа, дали щяхте да мечтаете за село?

Особено пък като ви знам гражданите няма да издържите на такова бачкане, гаранция ви давам. Такава тежка работа е за хора, които са израстнали с нея. Вие ще омекнете на първата 60 градусове оранжерийна жега. Не всичко, което хвърчи, се яде. Чак не знам да плача ли, да се смея ли, като видя някой гражданин как чувал, че на село е много готино, ама в живота си една крава не е издоил. Айде елате бачкайте цяла година като идиоти денонощно напразно заради я градушка, я мана, пък после ми ги разправяйте врели-некипели. То така става.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3e0f1be00e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Аз съм от Варна, но от 2 години живея извън градът. Моето не е точно село, а по-скоро махала (над Златни пясъци, който знае). Много по-добре ми е така на спокойствие вместо да се гъчкам в центъра на Варна, където живеех преди. За 10-15 минути стигам от нас до Спортна зала без да си давам зор, ако настъпя повече може и за под 10 минути, много зависи от трафика. Моето мнение е, че твоето е една нереалистична утопия. Погледни го днешното поколение, че то няма амбиции и желание да развива себе си, какво остава да мисли за България и бъдещето, това са абсолютно непонятни неща за тях. Иначе най-добре е да живееш в малко селце/градче в близост до голям град (20-30км макс)

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 12d720f703
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   "Бихте ли заживели на село?"
Не.

"Какво по- хубаво от това да имаш нещо свое,изградено с твоите ръце"
Социален живот, удобства.

"Нещо истинско"
Не знаех, че апартаментът ми е фалшив.

"Какво пречи там да има хубави"
Нещо наречено пазарна икономика.

Като искаш да доиш кокошките на село, давай. Аз няма да участвам.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: dd95b801b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Струва ми се, че доста хора тук всъщност не мислят за селото като село, ами по-скоро имат предвид близките до градовете селца и махали, реално градски предградия, които обаче са застроени с къщи, а не с блокове.
Селото е нещо много различно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0afc241c68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   На село само, ако имам някоя 300 квадрата къща с басейн, гаражи, барбекюта, близко до централен път, няма ферми около мене ... А и може и земя да си взема - 3-4000 дка, ей така скромно. Даже няма ги работя, ще ги давам под аренда и ще си живуркам там.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ab6f579838
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   На теорията звучи хубаво. На практика обаче в 90% от селата безработицата е огромна и искаш или не трябва да работиш в града. Отделно, ти хубаво си представяш дворове с цветя, но ако знаеш колко работа се иска за да имаш такава градина.
А сега за магазините, кафенетата и банките...ами когато във въпросното село живеят 50 човека и то на възраст 65 и повечето са с мин. доходи кой ще открива магазини, сладкарници и т.н.? Ще е добре ако има една малка бакалия и евентуално банкомат.
Така, че ако искаш живот на село, примири се, че ще шофираш 30 км, примерно за да идеш на работа или всеки път когато искаш да пиеш кафе с приятели. Лятото е забавно, обаче зимата....гаранция, че бързо ще започне да ти тежи да ставаш по тъмно за да си в 8 на работа, че пак не се знае дали са изчистили пътя и дали няма едвам едвам да пълзиш из пресните. А и ще ти е самотно, защото повечето ти съседи ще са пенсионери.
Както казах, лятото е супер, денят е дълъг, имаш си градина, по която винаги има работа. А зимата? Като всяко ходене до града е приключение.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: fb7d0295b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Започнах да чета с интерес, но като разбрах, че все по блудкави коментари са написани, не дочетох до край всичките. Всички искат, ако някой им направи всички удобства които имат в града, биха живяли на село!? А кой да им направи това за което мечтаят. Навремето държавата опита да засели Странджа Сакар с млади хора, даваше заеми, даваха им готови жилища, разни привилегии, стимулираха раждаемостта, но нищо не постигнаха, насила хубост не става. Трябва на първо място да имаш душа за селската идилия. Човек израсъл в бетонен кафез, не може да живее на село, такъв човек няма дух, той е като бройлер угояван в клетка. Още не са опитали какъв е живота на село и вече хленчат, че там се живее мизерно, а в нета има толкова много филмчета за преуспели млади хора на село. като пример мога да дам -"Мони и Цецо", гледайте ги и ще добиете представа за българското село. Имаш ли ентусиазъм и сръчни ли са ти ръцете, живота на село е песен. Големите градове са за смотаните и свикналите да живеят наготово, всичко да им се прави от други хора, това са бройлери а не хора с дух. Все още на село се яде най чистата храна, диша се най чист въздух, отглеждат се най щастливите деца, живее се най спокойно. Имаш ли ум в главата, пари се печелят и на село!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 5b9ff5c4e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   Описаното от автора е невъзможно, но го разбирам че мисли така, защото е на 18 години.
Авторе първо животът на село е свързан с прекалено много труд на който градския българин не е свикнал. В момента в младите български семейства има скандали кой ще измие чиниите на семейството или кой ще измие теракота на панелното жилище, ти си представяш че тези хора ще заживеят на село и всеки ден освен къща, ще метът двор, ще насядят цветя и зеленчуци и ще копаят в свободното си време.
За отцеляването на бизнеси като закусвалня, магазин, ресторант и банка, аптека, трябва да има поне 6 хил души население в дадено село. Нали за да оцелее такъв бизнес трябва да има клиентела.
За полицейско управление и медицинско такова държавата трябва да го издържа от данъците на даденото селско население, а колко са данъците им?
В моето село живеят 500 души 90% от които са над 75 годишни, плащат по 5-7 лв годишен данък на селските къщи, с тези пари не могат да платят заплатата на кмета, ти си мечтаеш да имат полицай и медицински център. Как въобще си го представяш?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker