Относно просяците - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120985)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Относно просяците
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 878 пъти
Вече близо 2 години има една жена, която всеки ден в еднакви часове на деня седи и проси от хората. 2 години. Вместо да си намери работа и да бъде полезна на обществото, тя даже почва да нахалства: "Момче, не ме подминавай". Ключовите думи са "полезна на обществото". Това ме отпраща към идеята ми, че тези хора са свикнали да изкарват доходи от милостта ни и така им даваме повод да продължат със занаята си, който реално няма никаква полза за другите. Даваме им пари само да загрозяват улиците ни. Ако пък масивно спрем да отделями финансови средства за тях, те ще почнат да крадат.. Наистина изпитвам смесени чувства.. От една страна ме гризе съвестта, защото се намират и наистина нуждаещи се, но от друга - не искам да си давам от ограничения бюджет, понеже съм още ученик, за хора, които не вършат обществено полезна работа, а някои от тях са измамници, схемаджии и т.н и просто не знаеш на какъв ще попаднеш. Според вас има ли някакъв изход от тази ситуация? Ще се радвам да го чуя

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: 05ef89c5f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Аз вече не давам пари на просяци. Преди ако някой от тях ме помолеше за 1 лев или някакви стотинки, им давах но вече все по-рядко им пускам пари. Аз живея в Русе и преди по центъра, имаше един просяк, който мисля че беше болен или инвалид. Седеше на земята, близо до една сграда, беше бос и държеше чаша. За него ми беше жал и май съм му давал 20 или 50 стотинки. Иначе сега, ако някой просяк ме спре, за да ми иска пари, му отказвам.

М23

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 8a5ed01faf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Има професионални просяци, които работят за мафията, но има и сакати хора, които няма как да работят, а вероятно ще умрат от глад без просия.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: d1824343a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Доста си прав, радвам се че в България има мислещи младежи. Дали има изход, не няма. Държавата може да им забрани да просят и полицията да ги гони от местата им, но както казваш те ще прибегнат до крадене.
Само едно нещо си пропуснал, дали са полезни на някого, мисля че са полезни на онези които им дават, чистят им душите, в умовете на даващите се създава една фалшива представа за това колко са добри, че днес са нахранили просяк. Дори аз съм се поддавал. И на мен самия ми се е случвало, макар и рядко, обикновенно купувам храна и давам, но само на хора на пенсионна възраст или дете, които не могат да работят. В понеделник минах покрай пекарна, една баба ме спря "може ли да ви питам нещо? Имате ли възможност да ми помогнете с пари за една закуска?", а беше около обед, купих й но закуската я избрах аз, не дарявам стоки по избор. Случвало ми се е преди години да си купя два хамбургера за вкъщи за мен и за сина ми, след което видях на автобусната спирка в близост, мръзнещ възрастен мъж, той не просеше, просто беше седнал на пейката на спирката, увит в старо палто с протъркани обувки и дрехи, видях лицето му и му подадох хамбургера който беше за мен с думите "Чичо вземи да си хапнеш", той прегърна торбичката аз си заминах.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: d1b7c5d6aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Има. Американската свободния тряба да си ходи. Навремето имахме 0% безработица.

Лошото е, че даже не са гладни. На тия като им дадеш хляб и ти се смеят. Пари искат , парииии. А някои от тях изкарват колкото 10ина от нас заедно.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: f53cc2f85f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   То изход има, но няма как да стане тук. Трябва държавата сама по себе си да се ангажира да ги подсигури и интегрира, да ги върне към обществото, но тва само по себе си звучи като утопия. Нито държавата има ресурс за това, нито на онези им пука за хората, нито пък и на тези просяци им пука за бъдещето, иначе нямаше да са така. Каквото искате ми говорете, но аз лично ако остана на улицата без пари, без работа все ще се оправя, дори ако трябва да мина на "тъмната страна" :) Има ли желание има и начин, останалото са извинения. Има и много измамници сред тях, но аз лично редовно давам като вярвам, че човека насреща наистина има нужда от пари за да оцелее. Някои обаче както ги гледате мърляви и бедни правят повече от вас ако бачкате за 40-50лв на ден :)

 
  ...


...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 352032cd75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Бях много години спрял да давам на просяци. Преди седмица исках да внеса кешовица по сметката ми. При нас на Скандинавието това може да се направи и от много банкомати. Спрях мотора, температурата беше -2 градуса до банкомата беше седнала жена на земята оскъдно облечена с картонена кутия. Попитаме мога ли да и помогна с някакви дребни понеже е на улицата и няма къде спи. Казах и че нямам пари. Внесох парите в банкомата, тамън се качвах на мотора и жената ме погледна с пълни със сълзи очи. Много мъка видях в тези безкрайно необятни сини очи…… Нещо се пречупи в мен и моите очи също се напълниха със сълзи. Извадих протмонето имах само около 4 евро на монети и ги поставих в кутия, от които тя ги прибра в джоба си…..а кутията седеше празна. В този момент нахлуха други мисли в главата ми….. Да ли не злоупотребиха пак с добротата ми……? Нека Господ да съди. Само той решава.












Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 43b7342797
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Здравей
Сега ще ти кажа как да си оправиш съвеста и аз как го направих.
И аз като теб се дразнех и т.н..
Давал съм пари. До един ден едно дете ромче бате дай пари за закуска поради това че имах само едри пари му казах ела до закусвалнята на 10 метра да ти купя каквото искаш и ми се цопна само пари искам от тогава предлагам на деца и възрастни ела да ти купя нещо но всички отказват и не давам пари. Само миналата година една жена поиска пари отказах и но прие да и купя храна.
И пари давам само в църква .

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 593439bccc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Да, не им давай пари. Те се организирани. Имат шеф, който прибира изпросеното и им дава жълти стотинки. Много от богатите цигани имат доходи от такива просяци.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 858ff43525
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аз също много се дразня,още повече когато искат от ДЕЦА! Като ученик,който живее без семейството си в друг град с ИЗКЛЮЧИТЕЛНО оскъден бюджет направо ми се иде да им се развикам. До кварталното магазинче от известно време се навъртат такива на по 25-30г здрави,прави,трудоспособни да просят,докато в същото време играят на смартфон…Трагично е! И после аз трябва да се чувствам гадно,че не съм дал пари на мързели като тези.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: e67acaf45c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Такива се възползват от добротата на хората. Навъртат се около университети, училища, кафенета и все просят. Ако предложиш да им купиш храна, се мръщят, искат парата.
Много малка част от тези хора са наистина закъсали. Просто така им е изгодно, това им е професията. Не им обръщай внимание.
Решение няма, не можеш да ги спреш да живеят така. Не се поддавай на съжалението. Ти примерно ще си мислиш, че си направил добро, а те ще отидат да си купят цигари, пиене и пак ще стоят там.

 
  ...

...
преди: 2 години, 1 месец
hash: e67acaf45c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Има една баба с бастун, която искаше пари за градския, понеже не и достигали. Дадох и, стана ми жал, все пак е възрастен човек. Каза къде щяла да слиза. Качихме се на един и същ автобус и чудо- слезе на съвсем друго място. След няколко дни на друга спирка пак същата баба проси, за същата сума пари, която не и достига. И след това съм я виждала да обикаля спирките. След това не се поддавам вече на съжаление, нито към млади, нито към стари. Това са нагли хора, лоши. Дръж си парите, които ти дават вашите и не ги давай от съжаление на такива от улицата.Ако искаш да помогнеш, пускай в кутиите за дарение в някои магазини. Това е поне законно, макар че и там има доста шашми.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker