Какво по дяволите се случва с тази икономика - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво по дяволите се случва с тази икономика
преди: 2 години, 2 дни, прочетена 1758 пъти
Според специалистите скоро влизаме в стагфлация, т.е. хем рецесия, хем още по-висока инфлация. Демек хем много ще останем без работа, хем и да работиш заплата ти почти нищо няма да купува. Обаче това, което не мога да разбера, е нали по време на рецесия всичко се срива - акции, имоти, суровини, което е лошо, но пък дава възможности за инвестиции след сривовете. От друга страна обаче как да се срине, като те самите пари се обезценяват? Как примерно един имот, който е струвал 200 000 лв да стане 100 000, след като те тези 100 000 ще са като 50 000 само след 2-3 г.? Как да се срине всичко, като те непрекъснато печатат ли, пачатат и вече има двойно повече пари в обращение в сравнение само преди 3 г.?

Не знам вече как да си защитя парите. Хем всичко е балон и е опасно, хем пък и кеш да държиш, пак се обезценява.

И другото, което не мога да разбера, е защо по дяволите има недостиг на храни и суровини още от преди година - година и половина? Айде поскъпването е ясно - заради печатането, ама защо има недостиг въпреки двойно и тройно по-високите цени? Проверих лично данни от нета и в света няма намаляване на производството на храни (даже има леко увеличение), няма и увеличаване на потреблението. Как до сега всяка година имахме и слънчоглед, пшеница, захар, всичко, а сега има недостиг и то на едно и две неа, а на почти всичко? Проверих и данните за внос и износ на най-големите производители, износители и вносители за всяка суровина, за да видя евентуално дали някоя страна не задържа изкуствено суровини, за да прави спекула и пак не намерих нищо подозрително. Данните са си сходни и като предни години. Подозирам, че се водят някакви икономически войни между големи риби или просто се прави спекула на много високо ниво. Явно с Ковид не можаха да ни довършат или взаимно да се унищожат големите сили и сега правят други номера. И разбира се съвсем случайно Путин точно в разгара на тия проблеми реши да "освбождава" Украйна. И как точно реши да освобождава там, където е житницата на Украйна и най-големите залежи на руди, въглища и какво ли не? Убеден съм, че се води война за храни и суровини в момента между големите сили и явно ще използват това като коз за надмощие. Само че ще го ядем ние обикновените хора. Но дали има начин да се възползвам като инвеститор или поне да си предпазя парите и да не гладувам чак толкова?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 дни
hash: 61388b4898
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Забравих да добавя, че в момента задлъжнялостта е толкова висока, че лихвите умишлено се държат ниски и няма да се повишат значително, защото това означава фалит на цели държави. По-скоро ще печатат още и още пари и ще раздават на банки, само и само да държат системата да не срине тотално. Но до кога ще продължи това и може ли да е вечно?

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: 2f783a2e9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Аз не знам как така хем ще гладуваш, хем ше си инвеститор? Що за инвеститор може да бъде мизерника? Кийосаки на това ли ви научи - да гладувате, инвестирайки? По принцип за да си инвеститор, трябва да имаш много пари. Аз не те знам как инвестираш и с какво, ако същевременно не можеш да си купиш храна, да си платиш сметките и да излезнеш на улицата като бял човек? Мисля, че си далеч от момента на инвестирането. Може да инвестираш в нещо достъпно като знания, умения, работа. И от тази гледна точка ти се чудя какво има да спасяваш???? :Д

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: 61388b4898
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   2, да речем, че имам значителни спестявания, които просто не искам Да бутам, а искам да ги инвестирам или поне съхраня като стойност и да си карам само със заплатата. Какво трудно има за асимилиране? Иначе в знания съм инвестирал достатъчно и те си ми работеха добре толкова години и благодарение на тях са тези спестявания, само че в момента ситуация е доста по-сложна, вкл. И специалистите са объркани

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 дни
hash: e415c95e90
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Хората които сме преживели няколко подобни кризи, не виждаме тази криза да е толкова голяма, колкото предните. През 1997-8г беше много по осезаема и тежка криза за обикновенните хора, пет години по късно все още се усещаше влиянието й, но не се знае до къде ще прерастне днешната криза.
Днес все още не сме взели да купуваме олио по половин литър от нямане на пари, от 1998г до 2001г в магазините се предлагаше 500мл олио в пластмасови бутилки! Не сме тръгнали да спестяваме от пластмасова бутилка, чрез закупуване на наливно олио(може би си млад и не можеш да си предстаиш как се купува наливно олио), не сме тръгнали домакинствата да разменяме рецепти за кризисен домашен кекс с едно яйце, поради липса на пари за повече яйца и липпса на готови кексове в магазина. Все още няма хора които в малките магазини да купуват едно яйце или 50гр сирене, преди години имаше и такива купувачи. Не сме тръгнали да чакаме на два три часови опашки от 5 сутринта за кисело мляко пред затворения рано сутрин магазин, все още не са ни раздали купони за количество храна. В предишните кризи това беше нормално. Всъщност се появи една опашка в Бургас, за олио, един дядо починал, защото чакал от 5 сутринта в студа пред кауфланд, в предните кризи такива опашки бяха масово, но не заради цената, като таз годишната опашка, а заради липсата на стоката. Затова и Корнелия се разясняваше, че количества има, тя мислеше че опашките са заради страх от изчезване на стоката, не можеш да обясниш на политиците че опашката през 2022г е заради цената.
Когато има само рецесия тогава се сриват цените, при стагфлация не става въпрос за намаляване цената, а за намаляване на стойността на стоката. Примерно жилището за 200 хил, преди 2г е струвало колкото 180 хил хляба, днес то струва колкото 120 хил хляба и ако ти си производител на хляб ще ти е много по лесно да си купиш жилището, но ако си инвеститор в строителството на жилища няма да можеш да си купиш толкова хлябове със същия труд вложен в строителството.
Лесен отговор как да си защитиш парите никой няма да ти даде, всяка инвестиция винаги е била риск, без значение дали инвестираш в пик на криза или в разтеж на световната икономика. Риска винаги е в тежест на самия инвеститор или ще излезе на плюс или на минус от инвестицията.

Защо има недостиг, недостигът се появи заради ковид, затворените граници, ограниченото пътуване, налагането на карантина на цели цехове, накараха инвеститорите да ограничат производствата. Поради липсата на пътуващи през държавите земеделски работници, производителите на храни намалиха производствата. Сега и санкциите, ограничават вноса на суровини съответно пак намаляне на производства, загубените пазари, също намаляват производства. Например в България има заводче за производство на акумулатори, чийто главен пазар беше русия, сега как се справят нямам информация, но сигурно са зле заради санкциите и е възможно да са съкратили персонал. Самото намаляне на производства, налага съответното съкращаване на персонал, резултатът е безработица. Безработицата намалява заплатите, защото за работодатели с работещ бизнес, става все по лесно, да се намери персонал за ниска заплата.

Как всяка година сме имали а сега има недостиг? Грешката ти е там, че не "ние сме имали", имали са инвеститорите обработващи ниви в България, те имаха същото количество слънчоглед, пшеница, захар и т.н., но се промениха цените на световните пазари и съответно те решиха да продадът стоките си там където им плащат най-добре. Съответно и българските купувачи на тези стоки се принудиха да купуват на подобни цени суровините. Когато си производител на олио и няма слънчоглед на старите цени, купуваш слънчогледа на новите, слагаш си надценка заради повишените минимални заплати, слагаш си надценка за повишената цена на транспорт и ток и крайната цена на олиото на едро стига висоти. Тъй като всеки иска да е на печалба си слага по голяма надценка, магазините на дребно поради висока цена на ток, за хладилници осветление, по високата цена на транспорт и повишените минимални заплати съответно намалелия клиентопоток, защото хората взеха да ограничават покупките, слагат още по голяма надценка и т.н.
А защо точно сега русия нападна, защото точно сега беше предизвикана. Нима забрави колко седмици подред САЩ огласяваха кога русия щяла да напада? Те знаеха какво правят за да я предизвикат, ние незнаехме, а обикновенните украинци са пушечното месо на америка, във войната им с русия. От къде според теб се появиха толкова на брой, добре подготвени украински войници, които да успеят да удържат на руско нападение? Такава армия се подготвя с години, сценария на войната им е подготвян с години, ние неосведомените вярваме като патета, на онова което ни покажат за вярно, а истината просто я крият. Точно както ограничаваха информацията за ковида, сега ограничават информацията идваща от русия и държавите които я подкрепят или са неутралки. Но ако се замислим някой факти говорят съвсем ясно. Че руснака е с прекалено голямо самочувствие, така е, но на него му се налага да е такъв за да не загуби позиции и територия при световното господство на америка. Колкото и да не ти се вярва цяла европа е превзета от америка, разбира се неофициално, но политически и икономически, а от там и военно. В България в момента при наличието на толкова чужди военни, колкото на брой е нашата армия, която нашите управници не броят за българска, а за натовска, българия не е ли превзета държава? Само привидно имаме управници с български имена и потекло, но сами виждаме спряха ни газа и министрите вместо да вземат сами решение, бягат за заповеди в ЕП, а държавите в ЕП нямат този проблем, на тях не им е спрян газа, съответно те са купили за следвщия месец газ с рубли. Не се ли питаш защо днес 2 май 2022г само България не получава руска газ? На Полша пуснаха газа. Евопейските икономики отвориха сметки в рубли, заради газа, ние обаче сме с най-голямото голо самочувствие в Европа. Не го правим от самочувствие, а такава е заповедта, защото сме държавата с най много русофили и антиваксъри, затова биваме наказвани от големия брат на Европа, щом населението ни е неполсушно настроено, ще плаща най-скъпо за нискокачествени стоки и услуги в цял свят.

 
  ...
преди: 2 години, 2 дни
hash: 19ada11dc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Moга само да те успокоя, че дори и големите капацитети не знаят до къде ще стигнем.
Затормозяването започна преди една година с нарушени доставки на стоки и суровини. Потреблението в много сектори намаля- самолети, почивки, коли, съответните стоки и суровини. Отделно, някои са си се готвели за война и това се отрази на други цени, например стомана. Стомана- сектор строителство ще повлече много други стоки, които си вървят с този отрасъл.
Сигурна съм, че е имало и запасяване с газ, петрол, зърно и всичко за което се сетиш.
Всяка икономика си има специфика, нашата не е като германската например.
Войната ще разруши още повече търговските отношения.
Ти в какво да инвестираш зависи колко имаш, какви са ти нуждите, познанията и т. н.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 дни
hash: 1b8b3258f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   8, примера с хляба и строителството не е правилен.

Хлябът се е вдигнал заради увеличените разходи при производството му. Чистата печалба за производителя не е нагоре, дори е надолу заради кризата с енергията и торовете в момента. Най-много печели търговеца-спекулант. Това са тези по средата на веригата, както и тези, които задържат количества храни в кризисно време, за да ги продадат на безбожно високи цени.


Давам пример. Ако на производителя преди 3 години му е струвало да произведе 1 хляб 50 стотинки(енергия, труд, комбайн и т.н.), днес всичко му е х2. След производителя имаш цена на доставката до магазин, заплати в магазина, осветление, отопление(което пак е на енергоносители) и всичко това се отразява върху цената на хляба.

Реално в един хляб от 1.60 да речем ти плащаш за:

1) пшеницата/ръжта, вкл. торовете, с които се тори за повече урожай, машините, с които се оре и комбайна, с който се жъне
2) труда на този, който е ожънал пшеницата, прибрал я е
3) тока/газа на машините, които превръщат пшеницата в брашно и производството на хляб
4) опаковката
5) доставката от производствена база до магазин(Кауфланд, Лидъл, Фантастико) - реално ето тук е търговеца и спекулата(защото обикновено точно тук не си слагат 10 или 20 стотинки отгоре, а качват цената двойно!)
6) енергията за осветление на този магазин
7) енергията за отпление(ако е студено) на същия магазин
8) заплата на работник-щандовете, който реди стоката по рафтовете в супермаркета
9) заплата на касиерката
10) заплата на шефа на съответния магазин, чиста печалба за компанията и т.н.

Хайде сега сложи върху всичко това и 10% плосък данък, който отива директно за хазната.

Тоест, ако си производител на хляб, не си повече на далавера от строителя. Защото дали хляба ти е 1 лев или 2 лева, пак за производителя може да остават 20 стотинки чиста печалба, в зависимост колко му струва производството.

Строителството е далавера, защото в 1 апартамент няма нито труд, нито материали, които да струват 200 или 300 хиляди. Единственото, което реално може да вдигне цената е местоположението. Нищо друго.

Плочки, тухли, железа - тези неща се правят в промишлени количества и затова цената им е ниска. Висока е цената на труда; да речем ако работят 15 души на един строеж и всеки е на 50 лв надник за 24 месеца, смятай го. Но пак тези разходи се избиват от 2-3 продадени апартамента в нова сграда. Всичко друго е спекула.

Строителните измамници в момента работят на минимум 300% печалба, така че никой нека не ги сравнява с производдители на хляб, животновъди и други хора, чиято пот е единствената причина тази вечер да си легнете с пълни стомаси.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 ден
hash: e415c95e90
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От 8 до 12
Наистина ли почувства нужда да изискаш от мен да опиша примера с хляба и строителството с такива подробности?
Мислиш че разбираш от тези бизнеси, но не е така. Имам собствени ниви над 100 декара и знам малко повече за житото и хляба от теб. Производителя на хляб си качва и собствената печалба при всяко увеличение на жито, ток, газ, консумативи, минимални заплати и т.н. Някой те е излъгал че той увеличава само разходите си в годините, а печели от труда си толкова колкото преди 10 или 20 години, без да увеличи цената на собствения си труд и печалбата си. А ти си вярвай, че е намалил печалбата си или че работи на загуба. Ако за производство на един хляб суровините се увеличат с 10 ст производителя закръгля на 15 ст за да остане и за него и за непредвидени разходи, щом производителите на жито и торове и ток заслужават повече пари защо хлебопроизводителя и той да не заслужава повече пари? Търговеца си слага неговата печалба и тя няма общо с примера за хлебаря и строителя.

А от строителство съвсем не разбираш, сигурно си видял цената на една тухла и мислиш че цената на тухлите надува цената на едно жилище, но съвсем не е така. Когато купуваш апартамент плащаш, не само самото жилище, плащаш за адреса (квартала в който се намира), за документацията, че строителството е законно, за красотата на сградата, за озеленяването около нея, алеите и тротоара, за достъп до апартамента, асансьора струва пари, направата на стълбище също, прозорците на стълбището не са безплатни, коридора до мазето ти струва пари да се изгради. Ти гледаш двете стаи и си мислиш че купуваш само тях, но не е така. Купувайки апартамент в кооперация с 20 апартамента ти купуваш и 1/20 част от вратата долу на входа.
Скоро започнах строеж на еднофамилна къща. В цената на жилище е включена документацията за строеж и проекти, те въобще не са евтини, поне 15% от цената на едно ново жилище са документи и са над 100 документа за голяма сграда тип кооперация/блок, всеки от които струва пари и заплата на човек който да попълва заявления и да чака по опашки за да ги внесе за одобрение от разните институции. Само за да включиш сградата към електичеството имаш 6 отделни документа, всеки от тях струва пари и се чака 6 пъти на опашки в офиса на съответния енерго снабдител за да подадеш заявления за всеки документ за тока в различен етап на строежа. За 100кв еднофамилна къща цялата документация с днешна дата излезе 16 хиляди лева, само проектанта взе 7 000лв през март, а отделно имаш проект за ток 650лв и проект за ВИК 340лв и проект за озеленяване от различни по специалност проектанти. После са заплатите на работниците, освен строители на големия строеж има реално всекидневно присъстващи назначени на работа геодезист, строителен надзор, технически ръководител, проектант, най малко 5 вида висшисти да наглеждат дали се строи правилно блока, които всекидневно попълват книгата на строежа и подписват документи на етапите от строителството и поне един складажия да разписва какви материали е приел и издал на обекта и кои е бракувал. Не на последно място е цената на терена, неговото разчистване и изравняване. После цената на машините, или наема им, след това цената за наем на скелета, телфери, кофраж и т.н., доставката на материали и машини, оградата на строителния обект и документацията за поставянето й струва пари, документацията за преместваемите обекти (контейнери за почивка на строителите и контернери-складове за дребните машини, контейнер за офис на висшистите) и тя струва пари и време, накрая да не забравим че пари вземат и живата денонощна охрана на всеки голям строителен обект, поне трима на заплата да се сменят, а за да им поставиш будка в която да стои охраната също се издава документ от общината, който също се заплаща. Будката на охраната се води преместваем обект и също има проект за нея. Накрая на строежа трябва да положиш тротоари и алеи около сградата, озеленяване. Нима мислиш че храстите пред блока и самия тротоар са си били там преди строежа?

 
  ...
преди: 2 години, 1 ден
hash: a4756493fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Нищо не се случва с икономиката, което да не се случва от векове с нея.
Има възходи има и падения. Възходите са по-скоро плавни. Тръгват силно, после се запазва един ръст и има някаква сигурност. После ръстът спира и защото има масова паника, всеки продава, иска си инвестицията, спира да инвестира и идва бърз спад. Той трае известно време, където мжое да се опише като "крачка напред, крачка назад", а след това пазарите се връщат към старият си ръст, цикълът продължава, а късата ни колективна памет, рядко помни повече, от една криза назад, като често я омаловажава или тотално игнорира.

Това е, като зимата, която винаги изненадваше властите.

Защо ти казвам всичко това? Защото по-важният върпос не е "защо има криза", а "какво правим, за да се предпазим по-време на криза".

И много е казано още в Билбията, както в Корана и Тората - историята на Йосиф. Ако не я знаеш, прочети я.


Та идеята е, да се говтиш за "гладни години". И да се готвиш от рано. А най-добрият начин е, да диверсифицираш и да не поемаш излишни рискове или поне рискове, които не можеш да си позволиш.

Няма да те съветвам кое е лошо и кое е добро, като инвестиция. Ще ти дам пример:
- Решаваш, че искаш да си иневстираш парите в скъпа къща в София.
Ок - всичко супер, но тук идва следният проблем! Какво правим, ако къащта в София се запали? Какво правим, когато кризата удари, заплатиет замръзнат, лихвените проценти скочат, така че нито инвеститорите гледат за имоти, нито млади двойки си търсят нещо за покупка, а поради ниските зпалати, трябвад да смъкваш наем.

Ами опциите са ти няколко:
- Рискуваш и си държиш къщата до последно, а когато цените на имотите забият с годин на едно ниво, но разходи и данъци се покачва, продаваш на пиника и това. - Доста лошо.

- Взимаш трие по-евтини апартамента, с по-ниска подръжка, но в един и същ град. - Тук не се предпазваш особено от спад на цента, особено ако са два апартамента в един и същ квартал или дори сграда. Поне имаш възможността, да продадеш само един и да държиш другия.

- Взимаш един апартамент, а останалото инвестираш в земеделска земя - тук залагаш на два пазара - хем на имотният, хем на земедеслкият.

- Инвестираш в апартамент, в няколко парко места и ставаш съсобственик на магаин под наем, а останалото е в земеделски земи. - ТУк си "разпръснат", но инвестираш в множество различни неща. Ще трябва ЦЯЛАТА икономика да се провали, но дори и тогава, загубите ти ще са далеч поограничени от тези, на някой, дето си е взел скъпа кола.

И имаш много други опции, да не споменава, че не си ограничен само до България.

А иначе, ако искаш, ще ти дам 10 заглавия, които да прочетеш, деот ще ти отговорят на "Защо икономиката отива по дяволите?".

 
  ...
преди: 2 години, 1 ден
hash: cced442f12
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   14< благодаря а изчерпателния коментар.

Относно "по-важният върпос не е "защо има криза", а "какво правим, за да се предпазим по-време на криза"."

За мен най-големия въпрос е дали ще има спад в цената на имоти/акции/суровини заради несигуроността, която се задава, или напротив ще има още ръст заради инфлацията. Затова питам защо има криза, а не какво да правим по време на криза, защото може би отговорът на въпроса защо, ще ми даде отговора и това какво да правим, респ. какво да очаквам - повишение или понижение. Например ако знам, че скоро ще има срив на акции, ще си държа парите кеш, макар да знам, че ще се обезценят в някаква степен от инфлацията, но поне ще имам възможността да купя акции на много ниски цени. Ако пък се предполага, че имоти/акции ще поскъпват с инфлацията или поне някакъв ръст дори по-малък от инфлацията, по-добре в акции, че поне да не ми се обезценяват чак с огромни темпове спестяванията. Защото ако си чакам срив, а той така и не дойде, парите ми ще се обезценят в чакане. Златото уж се води убежище от инфлация и кризи, но като гледам как вече 10 г. не е направило нов връх, не съм убеден дали все още е добро убежище. Да, вярно, че е логично, след като последните 10 г. всичко беше ток и жица никой да не е бавал златото и то затова да не е правило нови върхове. Но от къде да знам, че няма в следващите 10 г. да продължи да се мотае. А и исторически погледнато много често се случва дори в кризи златото да не тръгва веднага нагоре, ами в първия момент да прави големи сривове от по 30-50% и чак тогава започва да ескалира нагоре. Лошото е, че едва ли има човек на света, който да знае какво предстои. Сигурно и господата във ФЕД не знаят каква политика ще предприемат в следващите месеци, нито как тази политика ще рефлектира върху всичко това. Аз не ща печалби, искам просто да не си изгубя спестяванията, които съм градил с години и толкова жертви и усилия. Иначе целия ми труд ще отиде по дяволите.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 ден
hash: 19ada11dc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Първо трябва да се разбере един прост факт, който е пред очите ни, но всеки гледа през него, а не го вижда: Твои са парите, които вече си похарчил за себе си. Защото тях вече никой не може да ти ги вземе.
За всички останали трябва да си готов за загуби. За да се покрият по-вече възможности и да се минимизира риска, се правят инвестиции в различни инструменти, с надежда че като не са всички яйца в една кошница, може някои да не се счупят. Същото е като с диверсификацията на газа-ако имахме и други доставчици освен Газпром, нямаше да сме го загазили толкова сега.
Така, че съветите на 14 казват всичко. Ти колко имаш, каква ти е финансовата грамотност, какви инструменти ще избереш, е твоя преценка.

 
  ...

...
преди: 2 години, 1 ден
hash: 2f7376761b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   2, Извини се!

 
  ...
преди: 2 години, 1 ден
hash: a5421cdf10
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   До 14 - Ако някой можеше да ти каже за цените на имоти/акции/суровини. А и за кои имоти, какви акции и какви суровини говорим? Литий? Ами да, верочтно е добра инвестиция? Нефт? Може би за близкото бъдеще, но САЩ задължава цялат си администрация да минават към ел. коли до няколко годони. Ще продължат, заедно с европейците, да думкат високи акцизи и ограничения на горивата. Може би не е добра дългосрочна инвестиция. Може би акции на компании, насочени към ел. автомобилите, бързи зарядни станциии и прочие ( И не, не говоря само за Тесла), са добра идея! Но не слушай мен - ползвай си мозъка!

Кризата, както всяка криза преди нея, се случва, заради свръхоптимистични прогнози за развитието на икономиката. свръхрегулация и обичайните проблеми в Света ни - борби за политическо, търговско и военно надмощие, жалки опити за запазване на статкуво.

Знам, че вероятно търсиш "събитието", което е придизвикало кризата - общото кратно между всички събития, което ще ти помогне да превдиждаш всичко с голяма точност, но ще ти кажа, че най-често ще попаднеш на нещо, като убойството на Франц Фердинанд, което води до ПСВ. Обаче ето я работата - ПСВ е щяла да се случи така или иначе. Убийстовот на Фердинанд просот беше едно от многото възможни събития, които щяха да я разпалят.

В момента имаме свръхнадута икономика (Нетфликс и Фейсбук загубиха почти ТРИЛИОН долара от общата си стойност за има няма 7-8 месеца), супер ниски лихви, които ще станат високи, множество народ спекулира на макс, да не казвам за фалове от рода на GameStop, както и цялата промяна, която ще дойде с блокчейн технологиите - всичкото е, дето викат - перфектна буря.

Ако се интересуваш повече от кризи и пазари, препоръчвам ти следните книги, като стартово четиво (в интерес на исинта ти препоръчвам образование по икономика и финанси, ако имаш времето ...):

Принципи - Рей Далио (ако никого няма да барнеш друга книга за икономика, игнорирай Киосаки и чети Далио).

От нула до едно - Петър Тийл.

"How an Economy Grows and Why It Crashes" - Peter D. Schiff и Andrewe J. Schiff

"Fooled by Randomness" (на български е преведен като Черният Лебед) на Насим Никълъс Талеб.

Това не са тежки икономически теории и прочие (ок, Далио малко влиза в подробности), но поне на мен ми помогнаха много и ми бяха препоръчани от топ икономисти и финансити (с много дебели банкови сметки).

Чел съм още десетки книги, няколко учебника и съм гледал соттици анализи, дори някой ме караше, да чета публикации ... След като минах повече икономика от студен във втори курс, смея да твърдя, че съм крайно неквалифициран, да ти дам съвет. Но това ми показа, че 99% от интернет гурутата, пишмян счетоводителите и банкерчетата, решили да стават финансисти, също не са квалифицирани, да го правят.

Единственият съвет, който мога да ти дам, че да учиш и то много. Забрави идеята, че ще чукнеш един камък и ще потече нефт или мед. Няма да стане бързо. Учи се, следвай опитът на по-успешните от теб, поне до момента, в който не си добър колкото или повече от тях и това е. Няколко души казват, че убежището не е злато, а е биткойн. Аз лично, ще залагам на това, след два-три месеца (а може и по-рано, ако цената реши да полети нагоре, ама не ми се вярва). Отново - не ми следвай съвета! Имаш глава на раменете - не е само за красота!

Това е! Освен ако нямаме топ икономист във форума или някой, дето прави милионо от търговия, не вярвам, че ще чуем добри съвети (и да, моят съвет определено не го класифицирам като "добър" - по скоро средне 3, с няколко минуса).

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 ден
hash: 61388b4898
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   18, то че никой не може да каже със сигурност, не може, но мисълта ми беше поне някакви вероятности да предположа, че да знам горе-долу как да диверсифицирам. Иначе си е чист хазарт. Затова исках да анализирам по-детайлно, за да добия по-добре представа. Но ти криза, която се задава, не прилича на типичната криза, продиктвана от обичайната цикличност. В учебниците по икономика се твърди, че като имаш инфлация, затягаш икономиката с цената на временна рецесия и инфлацията се оправя. Ако рецесията се задълбочи, разхлабваш икономиката и безработицата и БВП се пооправят. И така търсиш баланс. Но се предполага, че едното е за сметка на другото. А сега имаме хем инфлация, хем вече официално и рецесия, т.нар. стагфлация и нещата ставатдоста по-сложни. За капак имаме и ембарго и война, за да усложнят още повече нещата.

Личните ми подозрения са, че ще имаме т.нар. срив нагоре. Демек всичко ще поскъпва, но този ръст ще се изяде от инфлацията и реално ще се обезценява inflation adjusted. Т.е. спада няма да е в абслолютно изражение, а като стойност.

 
  ...
преди: 2 години, 1 ден
hash: 2b6f8deb46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Нишо не пречи, да имаш рецесия и инфлация по едно и също време. Ако търсиш данни и оценки, гледай родният Bloomberg, следвай финансови блогъри и известни имена в сферата и решаваш сам, дали ще вярваш на техбите анализи или не.

Имаш прекалено много въпроси, на които не съм квалифициран да ти отговоря, за съжаление. Съмнявам се и, че който е квалифициран ше го направи, защото е като лекар да поставя диагноза онлайн, на базата на случаен текст.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: b5f1a73cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Това са проблеми,които проект ,,Апостол" ще елиминира .

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ac24077cbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   До 21 - Малко повече може ли да споделиш?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker