Външна изолация на апартамент - заслужава ли си изобщо? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Външна изолация на апартамент - заслужава ли си изобщо?
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1206 пъти
Поради драстичното поскъпване на енергията, обмислям да сложа външна топлоизолация на апартамента, в който живея. Разрових се из форуми, допитах се и до приятели и роднини, които вече имат такава изолация...

Това което разбрах е, че фирмите масово влагали най-евтините китайски материали с по-ниско качество от обявеното, например клиента иска изолация 10 сантиметра, а реално изолационните плоскости, които се поставят са дебели 9,5 или 9 или дори 8,5 см. Също така плътността и топлопроводимостта били по-лоши, като накрая се получава, че цялата система има ефективност 10-15-20 процента по-ниска от това, за което клиента плаща. Отделно масовите изолации, които са на базата на полимери, имали срок на годност 5-10 години, като след това губели драстично изолационните си качества. Т.е. ако примерно изолацията струва 2000 лева и след 10 години трябва да се смени с нова и за премахването на старата отидат още едни 1000 лева има ли изобщо сметка? Ще бъдат ли спестени достатъчно пари от отопление през този период за да се оправдае поставянето и свалянето на изолационната система?
Но най-лошото, което прочетох е, че под въздействието на слънчевите лъчи, горещината през лятото, студа през зимата и влагата, полимерите се разлагали като от тях се отделят отровни вещества, които можело да проникнат през стената в жилището и да навредят на здравето на обитателите.

Като алтернатива на полимерите имало каменна вата, която уж била безвредна и на практика вечна. Тя обаче първо е доста по-скъпа и второ фирмите не поставяли по-дебела от 5 сантиметра по блоковете, вероятно заради трудността за работа с нея и че може би не може да се укрепи достатъчно добре защото е много тежка.
Според географското положение на България се препоръчвала топлоизолация минимум 10 сантиметра, т.е. изолация от 5 сантиметра каменна вата би била почти напълно неефективна...

Вие какво мислите по въпроса, имате ли външна изолация и оправдава ли инвестицията в дългосрочен план ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 975777fb5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Миналата година реших да си слагам на едната ми стая и ми искаха 1500 лв за качествена изолация, като само две стени са външни и то едната е с прозорец, а другата е наполовина, понеже се застъпва с другия вход. Говорим за качествена изолация, а не такава, каквато повечето правят. В квартала съм се нагледал на изметнати, скъсани, прокапали, мухлясали и всякакви изолации, правени преди само година-две-три. В момента сигурно изолация на една стая ще струва поне 2-3 к, защото и материалите последните месеци поскъпнаха двойно. За мен не си струва, защото за 1500-2000 лв можеш да си вземеш климатик и пак да пестиш по едни 200-300 лв на зима поне. Ако пък така или иначе си на климатик, няма спестиш кой знае колко. Аз така направих, купих си климатик и сметките ми паднаха значително. А другия ми климатик в другата стая го купих преди 10 г. и още не е мръднал и сигурно ще ми върши работа още 10. А изолацията за тия 10 г. със сигурност щеше да е издала багажа и сега трябваше да се бръкна още 3 бона за нова.

Реално погледнато изолацията таман като си избие парите и вече е за смяна. т.е. реално е от единия джоб в другия, само дето ги даваш на куп, а не в продължение на 10 г. Колко мислиш, че ще ти падне сметката? Дори наполовина по-малко да вклюваш печката вследствие на изолацията, а не вярвам да е чак така, пак няма да пестиш повече от 200-300 лв на зима за една стая. Ами за 10 г. ще спестиш 2-3 бона, точно колкото струва и изолацията и това в най-добрия случай и то ако се отопляваш през всичките 10 г., може примерно да се наложи да живееш другаде поне временно, тогава тази изолация не ти върши работа, но пък се амортизира. Ако пък си на климатик съвсем не си струва, защото климатика така или иначе гори по-малко, дори половината да спестиш, няма да спестиш повече от стотина лева на зима. Е, ти ще спестиш 1000 лв от ток за 10 г., пък ще дадеш 3 за изолация, няма смисъл.

За мен изолацията има смисъл само ако нямаш друг избор. Примерно ако апартамента ти е хем северен, хем последен/първи етаж, хем краен, тогава наистина няма стопляне, колкото и да го топлиш, освен ако не си на парно или на дърва. Тогава вече има смисъл, просто за да може да се стопли все пак, а не че ще пестиш. Но има и друго - ако дограмите ти са калпави, изолацията се обезсмисля до голяма степен. Даже и разлики в температурите ще има и ще създава условия за мухъл. А качествените дограми и те са си цифра. Към 1000 лв излиза един прозорец, ама говорим за наистина качествена дограма. Има и по-евтини, но няма да е същото. Макар че някои вършат работа донякъде. Но тя дограмата така или иначе си е задължителна, дори да нямаш изолация, иначе няма стопляне зимата и прави конденз и мухъл.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 3799d1c1ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Каменната вата е трудоемка за работа, защото преди да се положи листа трябва да се шпаклова, и препоръчително да изсъхне преди да се залепи.
Повечето предпочитат стириопора защото определяща е цената.
Наскоро си изолирах гаража с 5см.каменна вата, всичко ми излезна 50лв.за квадрат,само за материали, при положение, че си я правех сам и не използвах скеле, значи ако калкулираш труд, материали, скеле и печалба може да достигнеш 100лв.
И 5см.каменна вата се равнява на 10см.стириопор, така че, за нашите ширини и достатъчна, стига да можеш да си я позволиш.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 5c901d4118
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   В момента определено НЕ СИ струва. Посмъртно не може да се изплати. Цените скочиха x3 за последната половин година. По-добре временно за зимата лепни стиропор отвътре. Това за отровите е абсолютно вярно, ама мизерия брато.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ccf5c94b28
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Намери си добър майстор и я направи. При мен температурата в жилището осезаемо се промени. През зимата е по-топло, през лятото - по-прохладно.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d3ab25e5b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ние направихме преди няколко години и няма никакъв ефект. Лятото е мор, защото сме изток/запад, зимата си е клинч, въпреки че построиха сграда точно до нашата стена и би трябвало да изолира още повече.
Ще се присъединя към коментрака с климатика. Нищо, поне на мен, не ми топли/охлажда така добре, както той. Прозорците също са от значение - не са ли добре уплътнени, влиза яко студ.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 255ff5c913
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   За да си струва изолацията на апартамент трябва да имаш предвид последния абзац на номер 1, ако апартамента е северен, последен и т.н. със сигурност си струва. Ако става въпрос за самостоятелна къща със сигурност си струва. Но за среден апатрамент на 4-5 етаж с южно или югозападно изложение полза от изолация клони към нула, ще ти върщи работа само лятото, да не се нагрява толкова апартамента.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 37d4f581e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   От Автора:

Благодаря за отговорите, след като смятах с примерни числа излезе че ако с изолация спестявам по 25-30 процента (което е оптимистичен вариант според мен) на сезон от сметките то след десет години "печалбата " ще е около 1000 лева и пак зависи от много променливи.

Така че май ще се ориентирам към варианта с поставяне на още един климатик, както предложи и номер 1 и изцяло ще спра да ползвам радиаторите на топлофикация.

Към номер 2:
Според информацията която намерих, каменната вата и стиропора имат много сходен коефициент на топлопроводимост, в единия източник пише
EPS (стиропор) 0,035-0,042
Минерална вата 0,035-0,045
а в другия 0.033 за стиропор и 0.034 за вата.

Така че това 10 см стиропор = на 5 см вата, не мисля че е вярно.

Иначе съм съгласен че ако бях в къща и можех да си направя сам изолацията и да спестя 50-60 процента разходи за майстор щеше да има повече смисъл. Но тъй като съм в блок няма как да стане, не мога и да си купя предварително материалите така че поне да знам какво слагат майсторите...

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2264e9d2ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Сметката за тока ми е максимум 90лв в най студените дни.
Иначе е около 50.
Климатика в хола топли почти целия апартамент. Тристаен маломерен.
Панелен апартамент, целия блок е изолиран, с подменена дограма и ВиК.
Аз съм доволен от изолацията.
Фактически имам и вътре гипсокартон но не на всякъде.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: f9a64d3743
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Авторе, ще падна, че си на парно и смяташ да се топлиш на климатик. Няма по-евтино и добро от парното, безумие е да "спреш да ползваш" парно. А за топлата вода бойлер ли ще слагаш за "по-изгодно". Единствен вариант парното да излиза по-кофти е да имаш някой изрод съсед, който краде мощно.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 975777fb5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Да, ако имаш парно не знам дали има смисъл от климатик. Климатика е изгоден, но топлината няма нищо общо като комфорт. Аз в коментар номер 1 предложих климатик като вариант, но при положение че си на парно аз не бих си го причинил. Комфорта няма да е същия, дори като температура да е същото. С климатика ти духа на главата, а краката ти студени.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker