Унемявам с тия цени на имотите в София.. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Унемявам с тия цени на имотите в София..
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 3203 пъти
АЛОО таз София с тия цени.. гледам 250квадрата имот близо 730,000ЕВРО !!! бахти лудите.. с тия пари, ясно ми е,че някой с пари би го зел,но кой ли ще е ?. Как може 3000евро на квадрат ?. Даже наемите са свръх високи.. и сериозно има хора дето дават пари за там?.

Добре де, ясно е, София е столицата, но тези цени и като сметниш цените по моретата, че на мен по изгодно ще ми излезе примерно в Бургас или Варна.. имотите са почти без пари (саркастично казано).

Но, поне имаш море.. не знам, направо не бях виждал и чувал цените на имотите в София и реших да вида, че ние сме станали много БОГАТИ БЕ! ? и има ли хора който купуват ? само заможни ли?.

>_<. Представям си, младо семейство зима кредит 300,000ЕВРО!! за 100кв имот който е реално към 80кв ХАХА, панелките са от една страна по-добре зимаш точен размер.. както и да е, кредит който е 3/4 от милион за тухла от 100кв по 3000евро на квардрат. ТИ си луд :) честно, по-добре бягайте за чужбина.. не знам как стана този балон с имотите,но няма да се спукат както хората казват.. животите ни стават скъпи..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 6cf84a8276
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Скъпо е, но и по-скъпо ще става с тая хиперинфлация, която се задава, така че мислете с главите, почвайте да икономисвате от ненужни разходи и да затягате коланите, че иначе лошо ви чака;)

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: f57699bac7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Тези имоти се купуват най-вече от върнали се от работа в чужбина.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: aaa3f5733b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Това че имот 250 квадрата е струвал по 6000 лева на квадрат, не знач и че тристаен панел, също ще струва по 6000 лева на квадрат. Нека започнем от тук!

И "НИЕ", не сме станали богати. Някой спекуланти, обаче, определено забогатяха.

А иначе - да, цените са свръхвисоки. Няма да обяснявам защо - поен не в подробности - не съм икономист.
Но според мен, цялта глупости идва, заради следните три неща:
- Неодверието в икономиката (напълно оправдано за родната ни икономика), било то външна или вътрешна. Т.е. - никой не иска да инвестира. Отделно всеки се страхува.
- Традицията в Бъглария е, да се скъутават пари в злато и имоти. Златото днес, не е каот златото по време на прабабите ни, а под имоти разбирай апартаменти.
- Изкуствено ниски лихви.

Не вярваме в икономикта, затова инвестираме в имоти, а в псоледните години, това е супер лесно. За съжаленеи, цените на имотите скачат, което просто засилва доверието в идеята, че стойността скача с мног и по бързо, но по-лошото е, че се вярва, че ще продължи безкрайно. И стигаме до моемнта, в който върпеки ниските лихви, всичко е толкова скъпо, а хората не изкарват пари, защото всички са си набухали парите в имоти и им изплащат кредитите, следователно за икономикат не остава нищо. А икономика няма, защото никой не инвестира в нея, така или иначе - Виждаш ли, какъв порочен кръг е!

Но споко - пукането на балона идва. Аз залагам на 2023 към края.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cdd8eedd49
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   И аз не разбирам логиката, но не разбирам и защо цените не падат. Какво налага такива високи цени...

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cdd8eedd49
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И аз не разбирам логиката, но не разбирам и защо цените не падат. Какво налага такива високи цени...

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ac62f3d7df
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   1, Не е нужно да се икономисва, а да се емигрира от БГ :) Животът е по-хубав на Запад чисто икономически.
Който може да се спасява - БГ е потъващ кораб и изгубена кауза. С честен труд на заплата тук нормално не се живее.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: c3f44e5ece
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

7.   Живея цял живот в София и според мен цените няма да паднат драстично. Обяснявам защо:

Има огромен наплив от хора, дори чужденци и реално всеки се бори за квадратура и място. Не знам какъв е зорът всички да са в СОФИЯ, явно е заради възможностите за работа и високите заплати. В моя квартал поне 50% от хората са се нанесли последните 5 години.

Вторият фактор, че няма да паднат цените е, защото има много пари в икономиката, включително европейски, които страшно много надуха цените на всичко. Тези милиарди, които ЕС дадоха като фондове или политиците взеха като заеми вече са тук, вече се въртят в икономиката и блъскат цените бясно нагоре.

Когато се "гони" европейския стандарт, се стига ето до е такива недоразумения цените да започват да гонят европейските, при все че България никога не е имала нищо общо със Запада като начин на живот, икономика и т.н.

Реално имотите си гонят и разни заплати по 3000, по 5000, които започнаха да се дават в София на разни ИТ специалисти, на работещи в чуждестранни фирми и т.н., ама никой не каза, че под 1% от хората взимат такива пари за цялата страна.

То реално това е пазарна икономика, това е свободен пазар и свободно ценообразуване, цените се съобразяват с тези дето вадят пари и плащат, даже в кръчмите е така.

Строителите строят на поне 100%, да не казвам 200%, да не казвам 300% надценка. Това е ясно. Няма нужда да го обяснявам, ясно е и за малките деца. Докато има хора, които да дават тези пари и докато пазарът е "свободен", ще си слагат надценка и горница колкото могат и вие ще мъчите всеки квадрат от новия ви апартамент с месеци дългове към банката, а инвеститорът ще кара чисто нов джип с вашите пари.


Та моето мнение е, че никакво "пукане" на балона няма да има, поне не и с тази икономика, не с това ценообразуване, не с тези огромни заплати, които започнаха да се дават.

Единствения начин цените да бъдат намалени е много мощна държавна намеса на пазара, която да ограничи надценките, да урегулира цените по квартали и да направи цените достъпни. Което си е.. почти комунизъм и няма как да стане в ЕС.

Може да има 10% спад, но това не е "пукане на балон", реално дали ще платиш 200 000 евра или 180 000 евра не може да се каже, че "балонът се е спукал"

Впрочем, като казах комунизъм - хората масово живеят в панелки и стари жилища. Вечер като излезна след 22:00 часа да се разхождам, - панелките светят като елхички, за сметка на чисто новите сгради, някои от които са напълно празни. Тогава, доколкото знам 1 апартамент се е изплащал за 12-15 години. Сега за по 25-30.

Закупуването на жилище ще става все по-голям лукс и трудност, защото хората избраха да живеят като на Запад, където се живее без дом и без земя, живее се под наем, да с високи заплати, но под наем, без корени, без постоянно местожителство, местиш се от работа на работа, където дават заплати и така цял живот си чергар и роб на наеми(или по-зле - заеми, защото към заема ти тече и лихва) и на дългове.

Само не знам какъв е този мит, че по морето било евтино ? Е сега, наскоро гледах цените по Свети Влас и Равда и са си и те съвсем "европейски". В Равда за 50-60 квадрата апартаментче 50 000 евра. А аз Равда го помня като едно село, на което съм ходил на бунгала като дете лятото :)

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: b3714e2f74
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Ми 700 хил. евро върви средно къща в Мюнхен. Тук става въпрос за ментално разтройство. Трябва само да се извадят от състоянието в което се намират, да слязат на земята и да им се обясни спокойно като на пациенти които не знаят къде се намират, че България е грозна, скапана, изостанала, долнопрона, треторазрядна страна и е тоалетната на Европа. А Мюнхен е най-тежкарският, подържан, красив, с висок стнадрат, богат, аристократичен град на най-развитата и богата страна на Европа.


Чорбаджията на курникът

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 6a17a13748
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   7, не ни навирай комунизма, макар и тихичко. Не високите заплати са виновни, а ниските лихви по кредитите. Т. е. многото теглене на кредити, особено големите дългосрочните.. Парите от заплати са пари, срещу които вече има някаква стойност, докато парите от кредити са просто генерирани нови пари от нищото.
Спешно трябва да се вдигнат лихвите по кредитите. Това е.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8f72c4b4f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

10.   Първо да кажа, че съм икономист и инвеститор, близо 20 г. се занимавам с това и отделно постоянно се интересувам от водещите световни експерти, икономисти и инвеститори. В годините съм разбрал кой е лаладжия и чие мнение е авторитетно.

Темата е много обширна и ще трябва цяла книга да напиша, за да обясня как работи пазарът, но ще се опитам да систематизирам най-важните неща възможно най-кратко.

Второ да кажа, че цените нямат нищо общо с това колко хора идват в София, какви за заплатите и т.н., защото има инвеститори, които и 10 апартамента да имат, пак ще купуват дори да стоят празни, най-малкото защото се ползват като съхрание на стойност. Ако става въпрос 20-30% от жилищата в България са празни от години и въпреки това цените ескалират. Това, което се случва в България е вследствие от европейския пазар, тъй като сме обвързани. А това, което се случва в Европа, е същото, което се случва в САЩ, няма да обяснявам защо. А това, което се случва в САЩ, е вследствие на американската монетарна политика. Така че достатъчно е да видим какво прави ФЕД, за да разберем какво ще се случи с пазара в България.

Просто си има една цикличност - ФЕД разхлабва монетарната политика, следващите години всичко е аху-иху и врви нагоре. След време започва да се проявява негативната страна като инфлация, прекомерна задлъжнялост и те започват да затягат и пазара изпихва. 2008 г. също се говореше как цените вечно ще растат. Този път обаче е малко по-различно, защото в момента задлъжнялостта на САЩ и толкова висока, че дори минимално покачван на лихвите ще обече на фалит. За тях инфлацията е добре дошла, защото това е единствения начин да обезценят непосилния дълг.

По повод на това, че започнали да вдигат лихви, това няма да стане. Ще вдигнат 2-3 пъти с по половин процент, но това е твърде нищожно спрямо безобразно ниските лихви в момента и практически няма да повлияе. Все едно да гребеш с чаша наводнен апартамент и да си мислиш, че правиш нещо. Те нямат интерес да вдигат лихви, защото това означава практически да фалират предвид високата им задлъжнялост. В момента имотния пазар е на стероиди. Има много необслужвани ипотекив САЩ, но правителството ги изкупува с напечатани пари и не позволява пазара да се срине. Банките биват замервани с пачки от напечатани пари, а те на свой ред имат колосална ликвидност и гледат да се оттърват от нея. Даже депозитите са бреме за тях и гледат всячески да ги елиминират и затова няма лихви по депозити, дори искат пари от хората за депозити, само и само да ги откажат.

Но може ли всичко да продължава вечно? Не, разбира се. Въпросът е не дали, а кога ще свърши музиката. Дори да балонът да продължи още 5-10 г. изкуствено да се надува с напечатани пари, това, което правят, е просто да отложат във времето краха. Но когато дойде, той ще е много по-сериозен от 2008 г. Защо? Защото тогава политиката не беше крайно разхлабена и можеше да реагират по някакъв начин, за да спрат кризата. Сега обаче лихвите са нулеви, напечатани са трилиони, задлъжнялостта е ударила исторически върхове. Те. те още преди да е дошла кризата, вече са си изгърмяли патроните, за да държат пазарите изкуствено на стероиди. Дойде ли кризата, те вече няма какво да направят и трябва всичко да се изчисти до последния дълг, всички да фалират, за да се изчисти системата и да се рестартира на чисто. Ако след 2008 г., цените са паднали наполовина, този път ще паднат тройно, четвортно, ако не и десеторно (в Аржентина например е имало такива десеторни сривове и не е толкова невъзможно, колкото си мислите).

Един пример, че кризата след 2008 не се разгърна напълно е, че исторически погледнато нормалната цена на имотите е 4-5 годишни заплати, а след кризи трябва да сме дори под това, за да влезем в нормата при възстановяването. В момента е около 9, това е много много над нормалното и последните 20 г. се движим доста над средното исторически. Дори след спада след 2008 само за кратко влязохме в нормалните граници и после пак всичко тръгна нагоре. Т.е. дори кризата от 2008 не беше достатъчна да се нормализират цените, а тогава имахме почти 50% срив. Крайно време е да влезем в една по-сериозна криза, за да се нормализират нещата.

На въпроса кога е дойде краха никой не може да отговори със сигурност. Но от строителите и брокерите, вкл. и американските знам, че в момента има страшно много новопостроени жилища, които не могат да се продадат. Материалите са поскъпнали и те искат високи цени, за да си избият парите, но малко хора могат да си позвилят такива цени. Още повече че инлфацията яде все по-голяма част от доходите им и не им остава за инвестиция. От друга страна инвеститорите са теглили заеми, за да построят жилищата и банките скоро ще започнат да им чукат на вратата. Те в един момент ще се принудят да смъкнат цените, само за да наберат пари за обслуване на заемите си, дори това да означава да ги продадат на загуба. ако не ги върнат, банките сами ще изземат имотите и ще ги обяват на търг и при липса на интерес ще ги пуснат на по-ниски цени. Прогнозите на брокерите (макар че повечето няма да си признаят) са, че още това лято ще започне да се усеща натиск върху цените. Същото го потвърждават и личните ми познати ЧСИ-та. Има много започнати дела на строители/инвеститори, а и на хора теглили заеми за имот, които вече не смогват да си плащат кредити и още тази година ще започне изземването им и после ще се пласират на пазара.

Дали балонът ще започне да спихва още тази година, не мога да кажа, но рано или късно ще започне. Може и след 10 г. да е, но ще започне. И колкото повече се отлага срива, толкова по-впечатляващ ще е. Ако започне тази година, вероятно цените няма да паднат повече от 50% в следващите години. Но ако започне след 5-10 г., тогава вече може и 90% да паднат. При всички положения в някой момент средносттическо жилище за страната ще струва под 5 годишни средни заплати за страната. Допускам, че можем да паднем дори на 3. Пак казвам, говоря средно за страната. Което не означава, че това съотношение ще важи за София, защото в големите градове жилищата е нормално да са по-скъпи от средното за страната, но голям срив ще има, въпросът е кога.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cbac364f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

11.   Авторе ти къде си тръгнал да се сравняваш с онзи който би взел описания имот?
Не лъжи, средните цени на имотите съвсем не са 3000 евро на квадрат, че има толкова скъпи е вярно, но те не се предлагат за обикновенното младо семейство описано от теб, те се предлагат за заможните хора. Къде сравняваш обикновенното младо семейство със собственик на голям бизнес, който би си позволил имота за 3000 евро на квадрат? Средната цена жилище в добър квартал София е 1200-1400 евро за кв.м. обикновенните млади семейства не биха тръгнали да теглят 300 000 евро за 100кв жилище, ще теглят 75 000 евро и ще си вземат 50-60кв жилище и докато не могат да си позволят по голямо жилище няма да си раждат 6-8 деца.
Почти безплатните жилища в Бургас и Варна са на цени 1000-1250 евро за квадрат, разбира се и при тях има жилища от по 2500 евро квадрата, но те не са предложени за обикновена млада двойка.
Написал си така нещата все едно че си ужасен от цената на новите модели Ламборджини и Бугатти и коментираш как ще си купят такава кола младо семейство. Ами младото семейство няма да си купят такъв модел кола. Както младото семейство няма да си купят с кредит жилище в скъп квартал или скъпа сграда, ще се разполагат според чергата си.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: c3f44e5ece
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

12.   До 10, икономиста, за другите неща съм съгласен, но няма как цените на жилищата да паднат 4, 5 или дори 9 пъти както се изхвърли. Поне не и като себейстойност.

Тоест, невъзможно е заплатите от напечатаните трилиони да останат същите, а жилищата да паднат 9 пъти. Ти искаш да изкараш, че ФЕД ще направи услуга на обикновения човек да си купи евтино жилище, което е наивно.

Това, което ФЕД и глобалистите искат е да теглите колкото е възможно повече заеми, да задлъжнявате, а после да не може да си погасите дълговете, когато вдигнат лихвите.

Тогава вие, вашите имоти и вашия труд ще бъдете собственост на банкерите. Както впрочем е отдавна в западните страни.

Колко % от нйюркчаните според вас имат собственост без кредит в мегаполиса ? Не повече от 2-3%. И смешното е, че селска държава, каквато е България се опитва да следва тенденциите в мегаполисите и да придобива западен облик като държава.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8f72c4b4f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   12, Имам предвид да паднат 10 пъти, но не уточних, че е inflation adjusted. И пак повтарям, такъв голям срив може да има, ако балонът продължи да се надува в следващите 5-10 г. Ако се сука по-рано, едва ли срива ще е повече от 50%. Няма и как да е повече при тази хлабава кредитна политика, защото при такъв срив веднага ще се намерят достатъчно хора да изтеглят заеми и да задържат срива. Но виж ако вследствие на разхлабената монетарна политика балонът се надува още доста години, напълно е възможно да видим сривове от 60-70 и дори 80%. Представи си, че балонът продължи да се надува в следващите 10 г. и средно софийско жилище започне да струва 1 млн евро сегашни пари. Е, кое му е невъзжможното да падне на 100 000?

Колкото до ФЕД и глобалистите е така. И наистина повечето хора работят цял живот за заеми. Но това важи за масовката хора, които не са наясно и действат емоционално и първосигнално заедно със стадото. Хората, които знаят от къде духа вятъра, правят обратното на това, което масовката прави. Когато и последните балъци се юрват да купуват, умните продават. Когато пазара започне да се задържа, те държат неутрална позиция или дори шортват. Когато последните балъци се разоряват и по улиците тече кръв, тогава умните купуват. Срещу ФЕД играеш ли, си обречен. Но играеш ли в синхрон с тях, минаваш от другата страна.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 113af8fdc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   7, найстина са по ефтино от София, не са толкова ефтино,но са ефтини.. защото София устави че е столица ами там въздуха е много мръсен.. и ако ти работиш като ИТ и вадиш добри заплати .. по морето ще ти е най-добре
само ще ходиш до София за дребни неща ако се налага и така..

6, да но.. дори и да няма Българи.. ще има чужденци, знаеш ли, германци и руснаци има доста... пенсионери де.. по лесно живеят тук по ефтино им е, но за млади трябва да си ИТ за да живееш тук, така го виждам

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 9f87182f40
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   До 10 - Освен това има и купища спекула. Ако купиш 2 апартамента с цел, да ги препродадеш след 5-6 години, като се надяваш на двойна цена, си спекулат отвсякъде. Любимите ми са разни дестопични кандидат парвенюта, дето е взе огромен апартамент, пуска съквартиранти, дето не могат да си позволят заема, както той може, те му изпалщат заема, а междувременно тегли кредити за втори, трети и прочие апартаменти и само чака скок в цента, да продава. Реално, едни нещастник прави милиони, без да давам нищо насреща, освен да генерира повече дълг и прави жилищата недостъпни за хората, които нямат високи заплати. Тези ще са ми любимите, когато започнат да капят.
Прав си за всичко! 2008-а, отново, ама този път ще е с отмъщение!

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: f881b1e490
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Нямам търпение, да се срине икономиката! Писна ми от сегашанта боза!

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 329da9dc29
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Да, имотите гонят вече 2К евро дори в крайните квартали и стават все по недостъпни за обикновения човек, но това е само едната страна на уравнението. Другата страна е какво може да си купиш срещу тези 2К за квадрат а то е

Старо строителство:
Панелки, който вече минават 50 години, разбира се не очаквам да започнат масово да падат, но и едва ли ще стават по здрави с времето. Истината е че никой не е правил изследвания на връзките в тях и не се знае какво им е състоянието. Достатъчно е след време да падне някой външен панел или тераса от някой блок и въпросните апартаменти ще станат непродаваеми.
От друга страна имаме ЕПК-та дето са по-здрави но са доста по малко на брой, а при тях проблема е че има по 50, 60, 100 апартамента във вход. Статистически няма как да не се падне поне по един луд във входа, отделно има 10-15 кръгли идиоти, агресивни простаци, и диваци дошли от гората, които са против всички и всичко, проблеми с асансьорите и общите части и т.н и т.н

Ново строителство:
Блокове построени с най евтините материали, без прилежаща инфраструктура, ДГ, поликлиники, улици дори на места, чистата площ е малка и е по зле и от жилищата при соца, няма мазета и тавански помещения, килерчета и тераски по 1 кв.м., ниски тавани, стените са толкова тънки че се чува всеки звук от съседите включително кашляне, кихане ,хъркане и всякакви биологични дейности. Има един канал в тубата Maistor - BG, там имаше няколко епизода за нови блокове как са правени довършителните работи, направо е покъртително...

Накрая излиза че човек пести цял живот или се нагърбва с кредити да може да ги плати тия 2000 е/кв.м. и срещу тях получава пълен ....

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8f72c4b4f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   17, да, наистина, това е голям проблем и ако искаш да купиш за дългосрочно, реално почти няма какво да купиш. Ни старо да купиш, ни ново. То и пари да имаш, просто няма какво. Освен да купиш в някой блок ново строителство, но от сигурен и добре проучени строител и в същото време да е на хубаво място с добра инфраструктура, но такива почти няма. Другия вариант е да си построиш/купиш къща, но там едно, че говорим за много пари и разправии и второ трябва да е в покрайнините или по селата, защото в централните части пак са стари, без дворове или с много малки такива, но поне може да имаш и удобен гараж към нея. Но пък къщата освен за купуване е скъпа и трудоемка и за поддръжка. А и в покрайнините често не е много удобно за млади семейства с деца от към училища и градини.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 1670d6894d
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

19.   Аз пък Унемявам от твоя правопис...

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d57e186e11
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Още малко и ще стане по-евтино в Будапеща от колкото в София.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 5cad679941
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Демографията не прощава. Затягането на паричната политика също. В София 3/4 от новопостроеното е празно - просто няма кой да обитава тези имоти. Идете и вижте в новосформираните гета като Кръстова Вада например - колко прозореца светят в сгради с акт 16? Всичко е изкупено от спекуланти на зелено, които търсят големи печалби. Всеки имот, в който не се живее, рано или късно става пасив - тежест, която носи само разходи. Когато спрат евтините пари и под натиска на демографията, балонът ще се спука. Процесът вече започна в САЩ, просто при имотите става много по-бавно отколкото на финансовите пазари.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 5cad679941
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Номер 11: За 1200-1400 Евро в момента максимум панелка за тотален ремонт в Толстой.

В хубавите квартали- Лозенец, Изток, Иван Вазов, Яворов - 2500 и нагоре. В Докторска Градина - 4000.

Това са цените в момента, ако не вярваш влез по сайтовете и се увери сам.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 16266ab69a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   До 22 - Тея под ключ са най-лошите. Работата е, че някои са с такъв манталитет, че не съм сигурен, дали ще се промени нещо. Питам го - "ами ако паднат цените на половина", а ония отговаря с "Ами след 6-7 годни, пак ще се вдигнат! Аз не бързам. Ако умра, ще има за сина!"

УАУ! Ок!

Но аз мисля, че има и друг фактор, който ще помогне - все повече и повече ИТ работници вкусиха от дистанционната работа, а вече се доказа, че не чак толкова порочен бинзес модел, да имаш много дистанционни работници. А и знаеме си ИТ работниците - 95% сме си темерути, дето дали ще живеем на центъра в Ню Йорк, в Осло, в Каспичан - дорде има бърза доставка на храна, бърз интернет и достъп до алкохол, все оцеляваме. Вече доста познати се преместиха я от чужбина към България, я от София към Плводив, Варна, Шумен, Силистра, Стара Загора, дори знам няколко, дето си хванаха старите селски къщи, вдигнаха нови до тях, взеха и разшириха дворове и сега, на места се чудиш село ли е, вилна зона ли е. Ама противно на една тема, дето имаше тук, ако ги птиам, дали искат училища и екстри, пвеочето казват, че хич не искат и да чуват повече от 2-3 коли на ден.

Та вятвам, че този тенд също ще окаже негативно влияение. Все пак - ИТ-та ни обвиняваха, че сме винаонви за жилищната криза. Е ето, вече все по-малко и по-малко от нас искат да са в София. Не, че мразим София, напратив, но и ние не искам да даваме по половин милион за по-голям тирстаен апартамент в Люлин!

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 62f4dee6aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Аз винаги съм се чудел на друго. Как повечето хора залитат по т.нар. "ново строителство", при положение, че е пълно с хубави тухлени кооперации и дори самостоятелни къщи. Да, вярно, че повечето са за ремонт, но като дръпнеш чертата голям апартамент в подобна кооперация излиза по-евтино от доста по-малък такъв "ново строителство". При частна къща вече сметката е по-висока, но не чак толкова. Апартамент, строен да кажем до към 2000-та изобщо не можеш да го сравниш със сегашните бутафории. В първия случай имаш нормални, даже големи стаи. В по-големите апартаменти дори в кухнята има достатъчно място за хранене на едно семейство. Имаш и огромни тераси, на които можеш спокойно да си пиеш кафето, да ги направиш зимна градина или каквото ти харесва. Повечето подобни кооерации са в тихи и спокойни квартали, а някои дори имат и дворове. От друга страна получаваш някакви помещения, по-малки и от затворнически килии. Много често баня и тоалетна са заедно и приличат повече на по-голяма тоалетна. В повечето хол, кухня и трапезария са едно помещение. На терасите им най-много да излезеш да пушиш цигара и то прав. За повече място няма. Да не говорим, че голяма част от "новото строителство" е с ужасна локация. Масово строят кой, където намерил. Пълно е със сгради, построени направо на булеварди, където даже и прозорец не можеш да отвориш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8f72c4b4f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   25, от 90-те са още по-скапани. Тогава нямаше никакъв строителен контрол и Сульо и Пульо строяха. Не че сега са качествени, ама от тогава хептен за нищо не стават. Хубавото строителство е от 80-те, но то вече е доста старо и си има други недостатъци. Общо взето в България почти няма какво да си купиш, освен ако не е от сигурен строител, но такива са изключения.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 62f4dee6aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Ами, 26, то и сега точно Сульо и Пульо строят. Всички "строителни предприемачи", които познавам са абсолютни мошеници. Иначе, от 80-те, че даже и от 70-те не е толкова старо строителството. На запад имат сгради на по 500-600 години. Че ще правиш ремонт в по-старо строителство е ясно, но пак излиза по-евтино отколкото кутийка "ново строителство".

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 6c87a0079c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   27, и аз това казвам. Само че сега има поне някакъв бегъл контрол, а тогава 90-те години знаеш как беше не само в строителството. Колкото до чужбината там имат и на по 200 г. къщи, ама са поддържани. Хората имат закони и щеш - не щеш поддържаш, отделно външните стени там са собственост на общината и тя ги поддържа и като цяло сградата се поддържа. Нашите блокове от 70-те вече са пред разпад. Ако една сграда се поддържа както си трябва, практически е вечна. Само че нашите Ганьовци не могат да се разберат за една чистачка във входа, а ти как си представяш да се поддържа цял блок?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: fa0ba58e0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Здравейте! Ако номер 10 случайно чете, ще се радвам ако направи още един анализ сега 8 месеца по-късно. ФЕД и ЕЦБ вдигнаха лихвите доста повече от очакваното. И ще продължават да вдигат-казаха го вече. Следя 20 имота, към които имам интерес. За момента виждам намаление на цените между 7 и 10%. Факт е обаче, че вече 6 месеца си стоят непродадени. Таааа ще чакам с интерес

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0e34137ff7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Първо, пише се онемявам. Второ, София е кенеф, а не град, ако си умен, наистина ще се заселиш по морето.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a7141706d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Клиентите купуващи в момента в централните квартали на София са лекари, зъболекари, адвокати, нотариуси и тук-там европрограмисти. ИТ пазаруват предимно в Младост, Студентски град, Малинова долина.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 7c4b8a7c5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   31 поправка - цяла България, освен планините и горите е кенеф. Дори и морето като цяло е бетонирано.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker