Връщане в малкия град? Плюсове, минуси. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Връщане в малкия град? Плюсове, минуси.
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1313 пъти
Забелязвате ли, че доста хора започнаха да се връщат из провинцията откакто започна Ковид, а и малко от преди това? Дали е възможно провинцията да живне? В моя град доста хора са се върнали. Много млади семейства са се създали, толкова не съм виждал в предните 10-15 години...Та започнах и аз да се чудя дали да не се върна в малкия град. Струва ми се по-хубаво, по-спокойно, по-чист въздух, природа, добри хора готови да ти помогнат. Някой има ли опит с живота в малкия град? Има ли хора които са се върнали от големия в малкия, може ли да дадете съвети? Плюсове, минуси....недостатъци, идеи дори, приемам всякакви коментари. Всичко за живота в малкия град, споделения опит винаги е полезен. Иначе е ясно, че решението накрая ще си го взема сам, но искам да видя по-общ поглед над нещата...
ПС: имам какво да работя ако отида в малкия град, ако го изтъкнете като минус, само да спомена.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 57df41c8c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Ако е град под 100 хиляди според мен няма смисъл. Твърде циганизирани са по-малките градчета и скучни за млад човек.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: b88a048dac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Ами ако няма много комплексирани хорица е за предпочитане, Просто гледай да не е някое бедно равнинско градче, Лично аз съм се учудвал колко качествени и хубави хора има по малките градове. Пробвах миналата година. Отблъсна ме бачкането по 10-11 часа на ден, с почивен ден неделя, като националните празници всички ги работят. демек ако на работа не си с готини хора - личен живот нямаш. А, и те осигуряват на 8 часа 5 работни дни на минимална заплата:) Това е масово и хората изтрещяват, колкото и да са готини. Иначе имаше и една хубава фирма, в която беше същото, но поне плащаха ок и ме осигуряваха на пълно възнаграждение. И после пак предпочетох да съм в голям град, поне да си ползвам уикендите. Е, времето дето си го работех в малкото градче сега го пътувам, но тъкмо се развличам и пак казвам: уикендите - ура!

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 370d8b143d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Зависи от региона. Има някакви все още живи региони с някаква перпектива. Но това касае около половината от всички в страната. Останалото е приключено. Перспектива-след поне 100 години.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 44573e2d10
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Зависи колко малък, какъв и къде е.

Плюсове:

- Евтини жилища, дори и спрямо стандарта.
- Услугите са по-евтини.
- Може да е много по-спокойно.
- Знаеш кой кой е в града. Нещата стават по-лесно, когато повечето хора са съученици, приятлели, познати и роднини.

Минуси:
- Спешната помощ е някак си ограничена. Едно е, да имаш голяма болница с дежурни хирурзи, друго е, да са 5 парчета на кръст и да се налага, да те извозват до по-голям град.
- По-малко и по-ниско палтена работа. За те може и да не е проблем, но за всички останли е и води до следните, други минуси:
- Не се предлагат толкова стоки и услуги.
- Качетвото на услугите е осезаемо по-лошо от това, в големите градове. Не винаги е вярно, но не очаквай чудеса. Примерно - ако си свикнал, че винаги има кой да оправи вискчо на момента, забрави за това в малките градове. Оставил си прозорец отворен и вятъра така го е засилил, че се е счупил? Ауч!Местния майстор може да е зает с някоя къща, така че ще ти каже,да си киш сам прозорец от друг град и че ще дойде "тея дни".
- Културцният живот варира от "муден и скучен", до "несъществуващ". Някои градове са далеч по-добре в това отношение от други.
- Някои неща, просто ги няма. Това може да са неща, от рода на нощни барове през седмицата и френски ресторанти, но може да са денонощни аптеки и градски трнаспорт.
- Местни мутри имат прекалено много власт. Имаш общо взето по няколко парчета, дето държат всичко. Понякога правят заолуми - строят си както им падне, бият хора, праяват фабрики, които замърсяват и няма последици. Ванжо е, да си наясно, че има много такива и може да са проблем.
- При тежка зима, може да стане лошо, особено в балканските градчета.

Неща, които са може да са минус и плюс:
- Повечето хора се познават. От една страна е хубаво, зщаото знаеш от кого и какво да очакваш. Лесно се разбира кой е измамник и въздух под налягане. От друга страна, ако си свикнал на редовни и случайни срещи и свалки, в малия град ги забрави. Също е и малко странно, че всеки е бившо гадже, най-малкото са се сваляли и канели на срещи и сега се гледат почти ежедневно. Не е като в големите градове. Може да си спал с 20 човека, да си се натискал със 100 и никога повече да не ги видиш. В малкия град.

- Всичко е сравнително тихо и спокойно. На моменти е прекалено спокойно. Има градчета, в които НИЩО не се случва. Аз лично не съм фен на толкова забили места. Ако исках такъв живот, щях да си живея целогодишно на някоя вила или хижа в планината.

Моите съвети са:
- Гледай, да е град, който е на удобна за теб локация. Ако имаш приятели в близки градове, ако имаш интереси, които изискват да се пътува често, ще ти кажа, че едно е, да ис на 25-30 км, дурго е да си на 190, каот 60 от тях са през планините.
- Посети града, поговори с хората, виж как е положение ... преди да се местиш.
- Ако си купиш жилище, помни, че не е София. Не можеш просот да го псунеш с няколко процента по-евтино и да намерш веднага купувач. Има обяви, седят с години. Така че си прави добре сметката.
- Ако ще имаш деца, прецени, дали местното образование е адекватно за вас. Ако децата ти искат да учат в математическа гимназия, метната математическа паралка не е адекватен заместител. От друг страна, частните учители излизат далеч по-евтино. Все има наскоро пенсионирани, такива дето си търсят екстра доходи и са свободни, така че, можеш да подготвиш добре децата за всичко, ако ти се плаща. Каквото и да ти говорят, обучението 1 в 1 от рано, няма заместител.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 45ee23e1eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторе, долу-горе коментиращите преди мен са описали нещата. За мен единственият плюс на по-малкия град е спокойствието и липсата на стреса в големия град. Това спокойствие обаче не рядко не е чак толкова хубаво, защотоимаш чуството, че си в някаква изолация. Излизаш навън, а улиците пусти, заведенията полу-празни и т.н. Мен лично това нещо ми действа депресиращо в известна степен. Аз живея в средно голям град. Областен център е, но какво от това. Останах, защото слава на Бога имам много добра работа. Не мога да я сменя обаче, защото възможности няма почти никакви. Е, ако ти се работи за 800-1 000 лева, работа колкото искаш. Приятели нямам. Всички се изнесоха. Нормални млади хора в диапазона 20-40 години също почти няма. 80% от тези, които остават го правят, понеже нито им се работи, нито им се учи. На фона на мизерните заплати цените на имотите даже са ултра високи. Тоест, ако искаш да се преместиш дори в средно голям град, трябва да имаш поне осигурена добра работа. В противен случай хем ще мизеруваш, хем няма да имаш среда. Вариант да живееш в малък град, който е близо до голям такъв. Примерно на мен ми харесва Карлово. Пловдив е на 50-тина километра. То, всъщност някакви по-сносни възможности за работа има само в София и може би отчасти в Пловдив. Всичко останало е дълбока провинция за съжаление. Иначе и за мен най-добре се живее в градове с население между 50 и 150 хил., но при условие, че говорим поне за средно развита страна, а за съжаление България е далеч от такава.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 88b0519821
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Аз съм родена в малък град в беден край, но от както станах на 18 живея в голям .Не ми харесва, наистина е натоварено и забързано , мръсен въздух и т.н , но не бих се върнала в града от където съм . Хората са много комплексирани и завистливи , трудно да намериш среда колкото е и в големия град . Хората дотолкова се интересуват от това ‘какво ще кажат хората’ че не могат да вършат нормалните си ежедневни дейности , като да ходят до магазина, фитнес и т.н Отделно няма платена работа , трябва да живееш скромно , за да оцеляваш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker