Инвестиция в къща до София ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Инвестиция в къща до София ?
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 836 пъти
Бихте ли давали пари за наем за чисто нова къща до София(на 15-20км) ? Бихте ли наели такъв имот на цената на един средностатистически апартамент в София - 700-800 лева ?

Говорим за супер къща, с камина, обзаведена с нови мебели, с гараж и дори с някоя глезотийка като барбекю или басейн на двора. Интересно ми е дали такова място би вървяло за наеми.

Ясно е, че повечето хора биха предпочели да си купят такова нещо, отколкото да го наемат, но сега с тези кредити и с вдигането на лихвите, малко хора ще могат да си купуват вили.

Главно ми е мисълта - ако трябва да се бие 30 минути път с кола всеки ден, някой би ли давал пари за наем в околностите на София, вместо за апартамент ? При все, че ще живее в чисто нова къща, обзаведена, с двор, с басейнче, с всичко да се чувства 100 пъти по-комфортно, отколкото в апартамент в блок с 300 души още.

Или все пак ще избере да спести някой лев от гориво и биене на път и ще си наеме пак апартамент в града ? Реално такъв имот(вила до града) става ли да се дава под наем целогодишно, или хората наемат такива места само по празници, уикенди и т.н., - което реално не си и струва, да ти потрошат новата къща за 2 дни купони и 200-300 лева наем

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 14f7efc7dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Това, че се намира извън града за съжаление стеснява кръга на потенциалните наематели. Все пак вдин от критериите за избор на квартира е близостта до работното място. Другото нещо, което ме притеснява е това колко хора биха били склонни да плащат по-високи сметки за отопление през зимата.
Ако в селото има детска градина - може би като целева група да св насочиш към млади семейства, работещи дистанционно. Те определено биха оценили преимуществата на къщата.
Но все пак си помисли дали 800 лв. на месец си заслужават за да допуснеш непознати да живеят в къщата, която си обзавел с нови мебели. И определено се пази от наематели студенти или двойки/тройки съквартиранти, защото после разходите за ремонти са повече от приходите от наема.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 3a294ac98d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Аз за 1к веднага бих я наел, даваш ли ?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: eea773112a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Трудно. Много трудно. Трябва да се целиш по-високо, към истински баровци - т.е. да търсиш едно 2000 минимум. Те обаче искат истински лукс. Тия, дето търсят наем по 700 лв., едва ли имат пари за режийните на голяма къща.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 9e92815a55
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Предполагам, че ще се намерят такива наематели, защото ще има хора, които да предпочитат спокойствието и лукса пред това да се блъскат в шумния и мръсен град. Особено хора без деца, които не са ангажирани с градини и училища.

Проблемът обаче за мен е от инвестиционна гл.т. заслужава ли си подобна инвестиция. Подобна къща би струвала стотици хиляди да се направи, а ще взимаш някакви си 7-800 лв на месец. Отделно тия неща трябва да се поддържат, което също си е сериозен разход. От опит ти казвам, че басейна например си е сериозна играчка да се поддържа и се съмнявам те да го поддържат както трябва. Най-малкото това си иска знания, а и пари, които те едва ли ще се бъркат да дават и просто ще го оставят да жабяса, а веднъж занемарен басейн после мъчно се оправя. Ще ти се вземе акъла. Съответно трябва да си наемеш човек/фирма да го поддържа, а това си е разход. Периодично и се ремонтира. Същото важи и за другите екстри. Тя дори обикновена къща си е сериозен разход и ангажимент да се поддържа. Една градинка дето се вика постоянно трябва да се коси, полива и т.н., иначе лятото за седмица-две става буренак. Квартирантите дали ще им се занимава и колко са такива сериозни хора, които ще ги праявт тия неща и то за чужд дом?

Та този наем, който ще взимаш, от него не малък процент ще си отива за самата къща. Ми то само обзавеждането на една подобна къща е десетки хиляди левове и трябва да се подменя на всеки 10-тина години. Сметни за 10 г., това са под 100 бона от наеми и то ако нямаш празен месец. От тях сигурно половината ще дадеш за обновяване на обзавеждането. Ако през това са прецакали и нещо друго и има да се оправя нещо като ограда, порта, двор, външна мазилка, гараж, сложи и поддръжката на екстрите, които не са никак малко и то реално какво остава за теб? Я останат 20 бона за 10 г., я не. Като ги разпределиш по месеци, я се паднат по 200 лв на месец, я не.

Евентуално може да имаш и празни месеци, неплатени наеми и сметки и т.н. Та от цялата работа колко лева чисто на месец ще ти остават и струва ли си такава огромна инвестиция за някакви мижави пари, които реално няма и да ги усещаш? Аз лично предпочитам тия пари да ги инвестирам в партамент в София, защото хем по-лесно и евтино се поддържа, хем вероятността за празни месеци практически е почти нулева. Отделно че апартамента винаги можеш да го продадеш, а подобна къща ако решиш някой ден да я продадеш, има голяма вероятност да не стане бързо и на цената, която си заслужава. Другото е, че по селата често стават кражби като видят хубава и празна къща (в случай че в даден период няма квартиранти).

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 858175b1f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Хората с такива претенции, най-често предпочитата да си купят, отколкото да наемат. Аз лично не бих инвестирал пари в такъв имот, защото:

- Пазарът е малък. Ако имам спешна нужда от пари, за апртаметн в Люлин, от е лесно - пускам го на 95% от пазарната цена. Да, ще поема загуба, но ще намеря 10 потенциални куповача до края на седмицата. На другата вече, може и да сме финализирали сделката. В подобен регион, това може да отнеме 6-7 месеца, може да мине и година, а може да се наложи, да продам на мног ниска цена.

- Не мисля, че ще има толкова наематели. Тълпата от хора, които аз знам, дето са готови да живеят така, най-често искат да притежават мястото. А и дорти да намериш някого, ако той реши да се мести ... дали ще намериш други? Отново - не е в София, а до София. Разлиакта е голяма.

- Съмнявам се, че ще успееш да дадеш това, което казваш, за тази сума. Все пак говориш за нови мебели "басейнче" и други "глезотийки" (съвет - не говори така пред евентуални наематели - изглежда несериозно). НЕ забравяй, че една къща има и разходи. Че мебелите ще трябва да се сменят. Че можеш да имаш месеци и месец, без наематели - все пак не си в жилищен квартал в София. Може да стигнеш до момент, в който даваш повече пари, отколкото носят наемите.

- Защото е "настрани", всичко е по-трудно. Майстори, доставки на мебели, намиране на материали и други. По-трундо за теб и за наемателите ти.


Като го събершеш всичко това, просот не виждам смисъл от инвестиция в такъв имот. А в момента е не мсиля, че е добра идея, да се инвестира в каквито и да е жилищни имоти.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: b94d0e80c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От автора: да кажем, че земята не е проблем и съм си намерил. Строителството на къщата също не е проблем, защото имам опит, занимавам се в тази сфера и т.н.

Интересувам се от отоплителни системи, бани, мога да направя банята уникално, с душ-пита и вградени в стените ПВЦ шкафчета и други глезотии, мога да сложа камина с въздушна или водна риза на пелети, така че да не се цапат наемателите с дърва или въглища, за лятото мога да монтирам 1 климатик в хола и на двора да изкопая малък басейн.

Всичко това не е проблем. Мога да направя къща, подобна на малък хотел. Това ще ми излезе на цената на двустаен апартамент в хубав софийски квартал, просто защото имам контактите и голяма част от нещата ще ги правя сам и с моите контакти и моя труд, което ми смъква огромна част от разходите.

Разбира се, ако човек, който не е в сферата тръгне да си прави такава къща и плаща за всичко на хора, които не познава, ще му излезе стотици хиляди. Но не и ако сам се занимаваш.

Въпросът е дали такава инвестиция си заслужава. Очевидно трябва да търся таргет групата "баровци с пари", които да могат да си покриват 700-800 лева наема поне 200 лева гориво до София за ежедневното разкарване, т.е. 1000 лева разходи за удоволствие. Не знам колко такива има в София и разбира се, че истинският баровец би извадил 300-400к и би си купил имение около София, само че те повечето май не са истински баровци, а кредитни такива.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 9e92815a55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   "ще ми излезе на цената на двустаен апартамент в хубав софийски квартал"

Ми тогава защо направо не си купиш двустаен апартамент в хубав софийски квартал, вместо да поемаш такъв огромен риск и после да робуваш на хилядите екстри и поддръжки на тази къща?

Предимства:

- можеш да взимаш по-висок наем
- няма да се занимаваш с 1000 неща както с къщата, докато стане готова и ще си спестиш доста време и труд
- в апартамент няма какво чак толкова да съсипят както в къщата
- последващата поддръжка е много по-евтина, по-малко трудоемка и лесна
- няма да имаш празни месеци
- можеш да го продадеш бързо при нужда
- няма да се притесняваш в празните месеци, че цигани ще тарашат

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: eea773112a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ако толкова голяма част от работата можеш да си я свършиш тънко, по-добре строй и продавай. Какво ще се гърбиш и после по едни кирливи 1000 на месец.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker