Покупателна способност преди 89та и сега - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (110737)
 Любов и изневяра (26718)
 Секс и интимност (12993)
 Тинейджърски (21243)
 Семейство (5711)
 Здраве (8789)
 Спорт и красота (4501)
 На работното място (2692)
 Образование (6851)
 В чужбина (1467)
 Наркотици и алкохол (1023)
 Измислени истории (780)
 Проза, литература (1634)
 Други (16189)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Покупателна способност преди 89та и сега
преди: 1 месец, 16 дни, прочетена 742 пъти
Икономистите много често използват едно понятие "покупателна способност", тоест че не е важно колко голяма ти е заплатата и какво голямо число пари имаш, а какво реално може да си купиш с тези пари.

И това, което излиза е, че покупателната способност от година на година спада все повече. Уж доходите се вдигат, уж има "икономически растеж"(къде го виждат този ръст на БВП не знам), а реално излиза, че през соца, дето всички били бедни и мизерствали е било много по-лесно да си напълниш торбата с продукти догоре.

Не съм комунист(90те съм роден), но статистиката показва, че през демокрацията хората са по-бедни. Да, може да имат по-голяо разнообразие от продукти, но по същество са значително по-бедни. Тук дори не говоря за разни "екстри", като безплатно здравеоопазване и образование и пенсиониране на 45-50 години за определени категории труд, а за най-обикновена покупателна способност. Ето малко данни:

"През 1989 година средната заплата у нас е 274 лв.
Според данните на НСИ преди 24 години българинът е изяждал двойно повече хляб, месо, яйца, плодове и зеленчуци. Потреблението на мляко днес е паднало почти 10 пъти!
1 килограм от хляб “Добруджа” струва 26 стотинки. Така с една средна заплата от това време са можели да се купят точно 1055 килограма хляб. А типовият използван масово за храна на прасетата е 13 ст.
1литър прясно мляко - 30 стотинки ;  500g кисело мляко произведено от краве мляко - 23 ст. Кисело мляко смес от краве и овче мляко - 37 ст.
1kg сирене: от краве мляко – 2,30 лева, от овче мляко – 3,30 лева. Кашкавал Витоша (от краве мляко) – 4 лв., кашкавал Балкански (от овче мляко) – 5 лв.; 125g масло от краве мляко – 0,50 лева. "

Това за храните. Ето данни и за жилищата:

"През 1969 г. при средна месечна заплата 117,17 лева една гарсониера в София се продава за 5000 лв., т.е. 42,67 месечни заплати. До края на 60-те, според комунистическото законодателство, притежаването на повече от един апартамент носи риск държавата да настани в него принудително наематели на държавен, символичен наем.

Всеки, който желаеше да се сдобие с жилище след 70-те, се записваше в списък и чакаше на опашка с години. Държавна комисия определяше кой от чакащите е най-нуждаещ се и на него даваше жилище, с държавен кредит за 20 години на цена, дотирана от държавата. Според публикуван в Държавен вестник от април 1988 г. тиражен лист на Държавната парично-предметна лотария: цената на едностаен панелен апартамент в София е 9001 лв., на двустаен – 14 304 лв., на тристаен – 20 000 лева."

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 14 дни
hash: cb1c58ab58
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Жилищата специално не са критерий, защото тогава ги е продавала държава, а не на пазарен принцип и са били изкуствено занижени с идеята всеки да си купи. За хляба също е имало политика да бъде евтин изкуствено. Реално пак сме го плащали, само че под формата на данъци.

Колкото до другите неща в момента средната заплата според НСИ е 1500-1600 лв, т.е. около 5,5 пъти по-висока от тогава. Сиренето казваш, е било 2,30. Ами 2,30 х 5,5 = 12.65 лв преизчислени в днешни заплати. То и сега е горе-долу толкова, някои дори са по-евтини. Кашкавал - 4 х 5,5 = 22 лв днешни пари, днес е по-евтин. Останалите стоки са били по-евтини спрямо сегашните заплати, да. Но си изброил само млечни продукти, а според мен е редно да се сравнят всякакви стоки и услуги, за да се придобие по-реална представа. Така че не мога да кажа от тази оскъдна информация дали си прав.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: d6b73d62f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Глупости. Има не само покупателна способност, но и продукти. Едно е да може да си купуваш ябълки и трактори, друго - мак-ове и коли, различни от трошки. Разбира се, може би точно трактори и ябълки ни трябват, но стойността на продуктите през соца е пряк израз на подчиненото, васално положение на обезглавена нация, в която сме поставени от СССР.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: ad6bf6a3e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   "друго - мак-ове и коли, различни от трошки." Че колко хора си купуват макове и коли, различни от трошки.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 380df88249
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Аз живея в София и само началниците около мен получаваха такава заплата по това време. Работех техническа отговорна работа, не бях омъжена и се чудех женените колеги как връзват двата края. Военни, милиция, миньори, разни производства, са получавали добри заплати, другите-не. Нямаше хубави, качествени и скъпи вещи, за които да си похарчиш парите. Всички коли, пътувания в чужбина, хотели тук, кръчми, бяла -черна техника, козметика, дрехи, ги нямаше. Ами и сега, ако не даваме пари за тях, ще ни стигат парите. Да дадеш 100 долара за маратонки или фанелка беше немислимо.
Същевременно, селата функционираха усилено, хората се пенсионираха на 52 и 55 без да имат категория, бабите гледаха децата . Да ти се осигури храната и да си спокоен за децата е от голямо значение. Пенсионерите работеха до смъртта си по селата, нямаше кой да им изпраща пари от чужбина.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 2d27d6c299
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Струва ми се че гледаш грешни данни.
Първо през 1989 имаше голяма разлика между януарска и декемврийска заплата, второ имаш грешни данни за цената продуктите, това не са цени от 89г, а може би 10г по рано. Специално за сиренето и маслото помня цените. Краве сирене 2,60лв, краве масло 125гр-72ст. Помня също че един двустаен панел в средностатистически работнически квартал на дотирана цена беше 60 заплати, днес също един двустаен в работнически квартал струва около 60 средни за страната заплати.
За двоино повечето изядена храна данните също са изкривени, тогава нямаше толкова българи по чужбина, който не купуват всекидневно хранителни продукти в българия, пазаруват там където живеят, но се броят за българи и храната закупена в българия се дели на броя български граждани. Тогава е нямало и начин да купиш нещо без да платиш ДДС и да се отчете като купен продукт, днес можеш да купиш домашни суджук или сирене, можеш да си изпечеш хляб в домашната хлебопекарна, затова държавата не може да отчете правилно данните. Как държавата ще отчете дали и колко хляб ще си опека днес в хлебопекарната? По днешни данни аз хляб не съм купил, а дали съм ял хляб няма как да знаят.
За цените на жилищата няма как да сравняваш, тогава държавата задължавала строителни войски да строят без заплащане на работниците, панелни блокове, и после ги е продавала на занижени цени и то само на нуждаещи се хора, и хората които били с връзки са били напред в списъка. А жилищата от частни продавачи са били на съвсем други цени, затова който е можел да мине за крайнонуждаещ се, се е записвал на дългия списък в жилфонд, но има хора които са работили за повече пари, по чужбина, мед сестри, дървообработка в Коми или тираджии по износа и много други, които ги е било срам да се записват за крайно нуждаещи (бедняци) те са си купили жилища на реални цени от частни продавачи или са строили къщи. Моят дядо си е купил парцел и е строил къща в град. Разгледай къщите по градовете, ако поне малко разбираш ще видиш, че повечето са строени през социализма, и логично би се запитал защо тези хора са строили а не са се записали в списъка?
Важна фраза в изречението ти е "цена, дотирана от държавата".
За да разбереш какво е дотирана, ще ти дам за пример днешно време, днес управляващите дотират цената на тока за домакинствата и той в момента се продава на гражданите за 24ст на киловат час, на пазарни цени е около 41ст за киловат час, сложи отгоре такса пренос, такза загуби и др такси на енергоразпределител, акциз, данък и ДДС и ще стигне до домакинството ти за около 60ст на киловат час. Сега си представи статия написана след 30г за цената на тока през април 2022г, какво ще пише? Колко е била цената на тока през април 2022г, 24ст, 41ст или 60ст? Представи си и коментарите под една такава статия, ще има доста хора, които ще твърдят че цената е била 24ст, ще има не малко, които ще твърдят че родителите им плащали 60ст за киловат ток, няма да липсват и такива проверили в интернет борсовата цена от 41ст, също и такива които ще проверят цената на производство на ток в АЕЦ 6-7ст и ще се завърти супер скандал. А истината сега си я знаеш каква е.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: f4f3a1307e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Толкова скъпо? На мен баба ми повтаряше как килото праскови било 6 стотинки, явно и през соца е имало инфлация.

Това са много хубави данни, авторчо, я питай сега как е могло да се продава на такива цени? Защото държавата е фиксирала цените на стоките, правилно. Какво означава това? Че по дефиниция държавата заделя суми от бюджета, за да изплати разликата между реалната цена и тази за потребителя. И това важи за яйцата, прасковите, кюфтетата, както и всички субсидирани стоки и услуги. И какво реално следва от това? Че покупателната ти способност е била орязана много преди крайната заплатка да стигне до теб, точно така. Защо? Защото държавата е решила ти какво ще можеш да купуваш и какво не, без значение колко годно за икономиката е това.

Няма да е зле соцчетата да прочетете малко икономическа литература преди да почнете да философствате. Пробвайте с Хенри Хазлит.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 8583352a97
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Болна тема засягаш... тук голямата част от населението иска да вярва, че нещата са тръгнали нагоре, че се оправят, че "демокрацията" и "капитализма" работят. Напук на омразата към... практически всеки политик пръкнал се в тая държава. Ако им кажеш, че се заблуждават, значи си комунист. Не можеш да им обясниш, че Ганьо си е Ганьо, каквато и идеология да се преструва, че изповядва. За повечето хора, трябва да има някой виновен, разбираш ли. Те винаги си го намират, защото няма как те самите да са си виновни, просто това на много базово биологично ниво отказват да го приемат.

Аз съм бил дете през комунизма, моите наблюдения не са били зрели, но поне не съм бил промит мозък. От моя гледна точка, стандарта на живот не е мръднал. С изключение на 90-те когато падна драстично заради мутренските години и огромното крадене. Но има по-дълбоки разлики.

Положителни през комунизма:

- икономиката, колкото и да беше неефективна, беше по-развита. Цялата земя се работеше, заводите работеха. Не споря, че цялото нещо беше до голяма степен дирижирано и неефективно. Но покрай цялият труд който кипеше, имаше пак повече производство от днес. В СССР имахме по-голямо значение, отколкото днес в ЕС. Днес съществуваме благодарение, че има валутен борд и ни търпят. Това поддържа стойността на лева. Левът е силно надценен на база реалната ни икономика днес. Загледай по магазините - почти всичко е внос. Та даже прости неща като сол и картофи. Преди поне това имаше... Т.е. икономически от зле, станахме още по-зле.

- храната беше качествена. През соца нямаше химия и заместители. Нямаше различни марки. Имаше просто сирене от мляко, хляб от брашно. Храната беше добра, хората бяха по-здрави.

- в соца имаше такова понятие като общо и на града. Парковете, улиците, външните части се поддържаха. Строяха се болници, училища, читалища и т.н. Днес все още ползваме тая инфраструктура, доколкото още се поддържа, щото все нямаме пари за такива неща.

- образованието беше по-качествено, хората излизаха с много по-висока култура от днес.

- имахме значителна армия. Факт че защитаваше режима, но това беше някаква гаранция, че с България шега не бива. Днес военно сме едно нищо, зависим напълно от НАТО.

Положителни след 89-та:

- днес всеки има шанс да получава осезаемо над средното заплащане. Преди това беше само за политическата шайка и техните познати. Скъсай се от работа в соца, все тая. Затова и е широко прието, че комунизма беше изключително неефективна система, без иноваци, копираше общо взето от останалите, на най-базово ниво. Дори да си част от елита навремето, просто нямаше пазар и за по-качествени стоки. Днес... да, голяма част от "успелите" са в сенчестата сфера, но има такива и успели с честна работа.

- днес каквото искаш е достъпно, получаваш го веднага, до вратата. Само трябва да имаш пари.

- изключително лесно е да си хванеш багажа и отидеш в друга държава. И много така направиха...

Т.е. ако теглим чертата, днес е много по-добро време да се живее ако знаеш как да изкарваш пари. Общо взето, можеш да компенсираш всички негативи. Но за средния българин, който работи из стандартните сектори на минимална заплата... животът обективно се влоши. Много от тях няма да си го признаят. Ще се гърчат, ще се измятат... Примерно, 6 го върти - ама те януарски, пък декемврийски. Специално за него - това е СРЕДНА пич за годината. Ето ти данни:

http://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1054-srednomesechna-rabotna-zaplata-i-srednomesechen-osiguritelen-dohod

Но това са подробности. През моето комунистическо детство, не ми е липсвало нищо, никгоа не сме се питали дали ще има какво да ядем или как да си покрием базовите нужди. Започнхаме да се питаме 96-та. Това беше криза на краденето, която се опитаха да продадат на населението като следствие на комунизма. Новите комунисти които взеха да ни управляват, за всичко обвиниха старите, и до голяма степен мина номера. Нищо, че тая цялата инфраструктура която построи комунизма, реално я строиха родителите ни. Да се отречеш от цялото нещо, е все едно да се отречеш от родителите си. И то това реално стана. Плю се на всичките ценности които имаше - включително култура и образование, всичко дето е "общо". Днес всичко е аз, аз, аз и какъв съм успял... Нищо, че повечето реално не са. Но тая идея, че видиш ли - ти имаш шанс... колкото и да е за сметка на някой друг, привлича хората. Отдавна е доказано, че капитализмът повече пасва на човешката психика, комунизмът е просто една идеология.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 0af31294be
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

10.   Дори няма да ти дочета темата докрай. Само неграмотни и неинформирани хора си мислят (или такива, които са имали някаква полза по това време), че комунизмът е ефективен строй и че тогава се е живеели по-добре. :D
Не съм живяла тогава, много съм млада още, но само самият факт, че не можеш да си изразяваш свободно мнението, да критикуваш властта, и дори за виц за никой високопоставен се е влизали по затворите, ми е достатъчно, за да се радвам, че не съм родена и живяла по това време. Да не споменавам следенето буквално на всеки от ДС и невъзможността да пътуваш в чужбина (отнемане на основно човешко право, което още 1948г. е записано във Всеобщата декларация за правата на човека).
А България в момента е толкова зле като държава, и най-вече като човешки материал именно заради комунизма. :)))

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: c3816e325b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Авторе, пропуснал си да напишеш колко струваха екскурзиите и пътешествията по света! А, пардон, такива тогава не бяха разрешени, с изключение на СССР, и то само, ако партийния секретар или отговорника по ОФ дадат положителни препоръки! И съответно се записваш и чакаш, ако има места!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: cb1c58ab58
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ами то едно време е нямало какво да си купиш, дори и да си имал пари. За кола чакаш, за апартамент чакаш, почивка в чужбина няма, за хладилник и печка я се вредиш, я не, дори касетофон можеше да се купи само от чужбина, корекоми и тем подобни, телефони, компютри и т. н. е нямало, стоките са ограничени до най-необходимото. То и сега ако купуваш само хляб, кис. мляко и яйца, и сега ще ти остават значителни спестявания.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: dd1ace3327
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Автора до номер 10: вместо да минеш и плюеш по темата без да си направиш труда да я прочетеш, много по-разумно да е пропуснеш, ако няма какво да кажеш!

Ето, по-горе писаха хора, които са живели тогава и имат ОБЕКТИВЕН поглед над нещата. Наистина има и добри коментари.

Целта не е да изкарваме единия или другия строй(сегашния или миналия) най-черен, а да претеглим правилно добрите и лошите им страни на всеки от тях. За покупателната способност споменахме. Вижте снимки от комунизма на ЦУМ например - фрашкано е вътре с храни и стоки.. и хората купуват! А сега с тази инфлация, дори в супермаркетите виждам, че взе да се опразва и да си правят хората сметката до стотинка.

Много хора казват - дънки нямало, екскурзии нямало, луксозни стоки. ОК, но и хероин е нямало, младите престъпници са били в ТВУ-та, лекували сте се качествено и на време, а не някой като закъса да събира пари от публикации във фейсбук.

Това е УНИЗИТЕЛНО. Да, сегашният строй си има своите привлекателни черти - огромно разнообразие от стоки и услуги, разнообразни храни от цял свят, отворени медии, всеки може да започне нещо негово си, на частно(да отвори фирма), всеки може да си вземе по-лъскава колица(макар и на лизинг) или жилище, в който град иска(с кредит), но и онова време е имало своите

За това за мен най-показателни са статистиките. Страната е била над 8 милиона души и никой да не ми излиза с това, че било заради затворените граници. Затворените граници не могат да накарат хората да правят по 3-4 деца и населението да скочи с 2 милиона за няколко десетилетия. Това става със сигурност, спокойствие, достъпно здравеоопазване, образование и т.н.Същите статистики на десет годишна база според последното преброяване от 2011 до 2021 година, населението е намаляло с 844 000 души.

Топи се като пролетен сняг. Това няма как да е добре и да не е индикатор за лошо управление. Една държава ако процъфтява, населението й ще се увеличава, дали отвътре, дали отвън от мигранти.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: cb1c58ab58
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   13, едно време е нямало кокаин, затова са наблягали на алкохол. Неслучайно сега половината възпитаници на комунизма са алохолици.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 03c8be1db9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   14, а сега няма алкохолици сред младите, нали? Затова и сме сред първите места в класациите по алкохолизъм и тютюнопушене в Европа.
Чалга, сапунени сериали, наркотици - любимите забавления на българите.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 01fde731a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   По 3-4 деца а и повече деца, номер13, са имали преди 1944. В комунистическо време е имало бум на абортите. В комунизма хората масово са имали по 2 деца.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 380df88249
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Не сме се лекували качествено, защото нямахме право на избор на лекар, няма как да го намериш без интернет, частната практика беше забранена, вносни модерни лекарства и съвременни терапии липсваха. Добре беше майчиното и детското здравеопазване, но пак в мизерните болници и апаратури. Лошо отношение, което и сега е частично на лице.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: cb1c58ab58
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   15, има де. И тогава е имало, и сега. Щото ти го изкара, че тогава хората са били света вода ненапита, а сега половината са пропаднали наркомани, което просто не е вярно. Просто тогава е имало само алкохолици, понеже имало само алкохол, сега част от тия алкохолици са наркомани, понеже има и дрога. Просто не съм съгласен, че тогава хората са били много по-читави от сега в това отношение.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 946164e9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Само да кажа, че чакането за апартамент беше само в големите градове. По малките градове никой не е чакал за нещо.
Все пак 95% от жилищния фонд е построен по време на соца, а също - мисля над 90% от домакинствата в България имат собствено жилище, така че явно не се е чакало чак толкова.

Странно е, че се сравнява качество на живот с този от преди 30 години. Пред 80-та на никого не би му хрумнало да сравнява с живота през 50-та, защото очевидно скока беше огромен.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: e94e231f57
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Авторе, странно, обаче според моите близки - 2 различни поколения - твърдят, че магазините са били празни. За наркоманите - имайки се предвид тежкото информационно затъмение, точно на теб, който си си копал градината на село, ще ти съобщят къде и колко наркомана има. Бих ти препоръчала да прочетеш "Задочни репортажи за България" на Георги Марков, "Без заглавие" на Нася Кралевска, "Червеният терор без маска" от Петър Богданов, със съдействието на Христо Христов, както и много подобни книги, които разкриват истинското, престъпно лице на комунистите, които и днес лъжат незнаещите българи, че сме живели равни, щастливи, спокойни.
От номер 10

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 946164e9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Номер 20 - какви са тия измислици? Не е имало празни магазини.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: c3816e325b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Имаше празни магазини. Оттам дойде израза-купено по втория начин. Т.е.трябва да имаш близка продавачка, която да ти запази някаква стока! Тогава продавачките бяха много важни и наперени! А като пуснат банани, се извиваше опашка!

 
  ...

...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 2d27d6c299
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   До 20 за коя година, такова нещо през социализма не е било? За коя от двете купонни системи с празни магазини си спомнят твоите близки??????
Имало е купонна система по времето на ВСВ.
Имаше такъв период 1990г-1991г, по времето на Луканов, може да си чул "Лукановата зима" хранителните магазини бяха с празни рафтове, най често имаше само захар. Общинските съвети раздадоха купони за храна и гориво, с ограничение в количеството, което можеш да купиш, когато дойде доставка на хранителен продукт в някой магазин, за да не се презапасяват хората и да има по кило мляко и кило салам за всяко семейство затова бяха купоните.
Тоест празните магазини са били преди и веднага след комунизма!

Авторе масово българите имаха по две деца, ромите имаха по 5-8 деца! Може би затова статистиката ти вади голяма средна цифра. И не, човешките същества, които живеят добре не правят голямо количество деца, количества деца правят най-бедните общества. Колкото по богато е едно общество, толкова повече се появяват бездетни хора или такива семейства с по едно дете.
През соца се живееше сносно, не може да се каже добре, не може да се каже и зле, но без помощ от селата, без втора работа на час мак, е било доста трудно. Не познавах семейство, което не работеше нещо вечер, след работата в завода, или поне през уикенда. Нещо занаятчийско за добиване на допълнителен доход. Или ползваха свободното си време да отглеждат зеленчуци за да продават вземаха ниви под "аренда" (един вид нива под наем), или на своето село от зеленчуците правят зимнина (буркани лютеница), рядко имаше семейство без зеленчукова или овощна градина край града. За да обобщим през соца се работеше на поне две места, едно официално в завод и едно частно "полутайно" без осигуровки и данък. Може би са били по-работливи хората, но по скоро заплатите от завода не им достигаха и се налагаше да работят извън работно време. Някой отглеждаха животни на частно, пилчарници, свинарници, други сееха зеленчуци, трети отворил обущарница или кожарница в гаража си, четвърти строител на частно през уикенда, пети прави захарни петлета и продава, шести зимата отглежда гъби печурки в мазето на панелния блок с топлофикация, седми се грижи за черешова или прасковена градина в двора на родителите си на село, осми предлага тапицерски услуги, девети шивашко ателие и всички те в делничен ден от 8 до 5 работеха по заводите.
Може да ти е интересен факта, че по магазините нямаше печени слънчогледови семки, циганките вършеха тази дейност, купуваха чували слънчоглед, печаха, пълнеха фунийки от вестник и продаваха по 10ст фунийката, викайки високо по улицата "едър печен" или "едър топъл", към 18-19ч всяка вечер. В Бургас в подобни фунийки от стар вестник, рибарите, продваха дребна 3-4см парена скарида по главната пешеходна улица, като ти разказвам ми се напълни устата със слюнка, толкова вкусно и романтично, ех младини. Но ако ме питаш искам ли да се връща, категорично не. Сега е по добре, сега не се налага да работиш втора работа за да живееш що годе нормално, със средна заплата се живее, за сега де, след три месеца не се знае.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: f4f3a1307e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Авторе, в коментар №13 пак се изкара неграмотен, момчето ми.

"За това за мен най-показателни са статистиките. Страната е била над 8 милиона души и никой да не ми излиза с това, че било заради затворените граници. Затворените граници не могат да накарат хората да правят по 3-4 деца и населението да скочи с 2 милиона за няколко десетилетия."

Така е, не могат. Знаеш ли обаче кое може? Вдигането на качеството на живота. И това не е било трудно след една разрушителна война като Втората световна. Тогава ако е паднала бомба върху къщата ти, и една палатка е вигане на стандарта. Комунягите са вдигнали стандарта, но то и не е имало и много как да го влошат.

Уловката знаеш ли каква е? Че такъв спад щеше да има и без соца да е паднал. Защото в тези години след войната обществото се индустриализира масово, а индустриализиращите се общества се увеличават, защото изведнъж не умираш на 46 от болен зъб. Но след даден икономически праг хората вече не се множат много.

Такъв спад на населението има из цяла Европа и САЩ, но те имат масова миграция и си поддържат растежа. Обществата, които в момента имат естествен прираст от местното население са масово африкански, не азиатски или европейски. Това нещо говори ли ти?

Сериозно, намери си друго занятие, нищичко не чаткаш от темата.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 946164e9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Израза "по втория начин" дойде за покупката на дефицитни стоки - обикновено първите модели на нови стоки като телевизори и други подобни. Празни магазини не е имало, освен специализираните магазини за банани разбира се - те бяха празни :)

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 946164e9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   В САЩ няма спад на населението. Спада на населението в България идва от спада на стандарта на живот, което пък доведе до масова емиграция предимно на млади хора.
Повечето семейства просто не могат да си позволят 2 деца в България.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 5c85d61ed2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Личи си, че си роден след 1989 г. и си вадиш заключенията само от информацията от книгите и вестниците.
Идея нямаш какво представлява пропагандата, нали? И как в официалните канали за информация, телевизия, радио, вестници и списания, се изнасяше само информация, която предварително е одобрена от Партията. Така, че да си вадиш заключение само на базата на написаното в "Работническо дело" е меко казано, смешно.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: bc57c71a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Това което знам от нашите е, че положението не е било особено добре. Да, разни базови продукти като месо, мляко, хляб, сирене са били доста евтини, но и заплатите са били малки, така че не си представяйте че обикновеният човек е преяждал всеки ден с мръвки.
Цената на тока и водата също е била ниска, парното се е плащало на база и по цяла зима е работило на макс, нафта за отопление 6 ст. за литър, бензина също е бил много евтин.
За сметка на това е имало дефицит на всякакви други стоки, като мебели, телевизори, касетофони, перални и какво ли не. Не само, че се е чакало по много време за тях но са били и некачествени и недодялани, лесно са се разваляли, не е имало никакъв избор и разнообразие на модели...
Разказвали са ми как са се редили с дни по опашки за неща като шкафчета и спални, за лека кола и жилище се е чакало с години, понякога десетки години...
Всякакви резервни части и консумативи са се намирали много трудно, ако сте гледали филма "Баш Майстора", когато му се развали Москвича, първо седя няколко дни на хотел докато я прегледат в сервиза, раздаде сума подкупи и почерпки за да му обърнат внимание, накрая обиколи цяла България да търси нова гарнитура и я купи на черно от някакъв дилър, защото нямаше никъде другата по магазините и складовете...нещо подобно е било положението и в действителност.
Имало е често режим на тока и на водата, в града където са живеели едните ми баба и дядо летните месеци е нямало вода с дни, било е ужас, хората са се връщали по селата, където са имали кладенци.
Почивките на море са били също много достъпни, повечето предприятия са имали ведомствени бази където работниците и семействата им са прекарвали по 2-3 седмици за символични цени, за сметка на това условията са били мизерни, храната е била гадна, случвало се е дори да няма осветление в стайте...

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: f4f3a1307e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   №26, да бе прочел коментара ми, да бе разбрал за какво говоря. Не, населението на САЩ не спада поради миграция, както изрично вече казах. Но раждаемостта, особено сред хората с европейски произход, не е висока:

https://www.statista.com/statistics/226292/us-fertility-rates-by-race-and-ethnicity/

1.6 за хора с европейско потекло. Минимумът за възобновяване е 2.1, тоест малко над две деца на двойка родители. Така че такъв спад на раждаемостта (и съответно на местното население) има навсякъде из развитите страни, богатите икономики просто си поддържат растежа с миграция. Ако това за някои от вас (като обидените от предния ми коментар) е сложно понятие, няма да имате много късмет в икономическата дискусия.

Това е щяло да стане и с България рано или късно. Много ме съмнява масовите човешки тенденции да прескочат тази страна конкретно, не е Антарктида. Така че увеличението на населението е поради икономическия скок в началото, а не величието на соц системата.

Чети малко повече преди да изръсваш някоя идиотия.

 
  ... горе^
преди: 20 дни, 9 часа
hash: 2a2adf3aa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   До автора ще кажа,че не точно покупателната способност е занижена , а покупателната способност спрямо качеството.

Тогава кашкавала беше от краве мляко. Такъв в момента ще е струва на домашно 15лв, ако ти го продадат без печалба. А в магазина е 21лв за кг.

В брашното от което правят хляба нямаше нишесте. Мешат го още от мелничния комбинат. Добруджата за която говориш изсъхваше и мухлясваше на третия ден. В момента който и хляб да хванеш почва да се рони на втория , защото е блъскан с подобрители. Нормалния хляб е от 4лв нагоре.

Киселото мляко и сиренето беше само от краве мляко . В момента и двете се правят от сухо мляко , внос от Унгария (предимно) нишесте. Истинско кисело мляко ще ти е 2 лв минимум кофичката . Наричат го био , ама дори и то няма нищо общо с кис. мляко в бурканчета , което беше с качеството на домашното сега. В момента нормално сирене не е по евтино от 10лв...минимум.

Лютеницата изобщо няма да я коментирам. Нормална лютеница вече не се произвежда изобщо. , Т.е дори и скъпа такава не съм виждал. Видях преди година във Фантастико що годе нормален гювеч ,на цена 5 лв., но лютеница не. Вие кажете.

Кренвирши.Още през '90те започна да се говори за тоалетната хартия. Истината е че кренвиршите от каквото и да е месо са мит. Да, навремето ги правеха от месо. Също като лютеницата дори и скъпи да са , истински кренвирши няма. За саламите да не говорим.Соево брашно и изрезки от кокали...и други неща , които по добре да не ги казвам.

Баща ми е влизал във фабрика за натурални сокове. Спомняте ли си нектарите в бирени бутилки. Каза че слагали само брака от праскови в тях. А бяха толкова вкусни. И се разваляха за два дни. Сега такива сокове дори няма . Правят ги със подсладители и 10-20% концентрат.

Бира истинска отдавна няма. Затова и излезе Загорка Ретро , защото хората с носталгия жадуваха за старата истинска бира. Правиха я една година както навремето и нея развалиха. Беше просто рекламна кампания -подигравка , с нас КОМУНИСТИТЕ. Във всички бири слагат спирт и изобщо не чакат да ферментират. Особено лятото. Вноса е подобен

В почти всички останали продукти слагат палмово масло , нишесте , соя или дори бензин. Така че да се говори за покупателна способност е немислимо, тъй като качеството е съвсем друго. Навремето имахме БДС. Сега имаме хранителна мафия
Живея на запад . Тук е даже по зле. Био доматите са по 16 евро. Които нямат нищо общо с Ръгби , Идеал или Биволско сърце.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker