Оказа се, че в България може да те убият незабелязано или да те погребат жив - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Оказа се, че в България може да те убият незабелязано или да те погребат жив
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1226 пъти
Жена ми е мед. сестра и ми разказа следния случай. Идва в спешно една жена в тежко състояние, която в крайна сметка лежи в болница, оправя се напълно и си заминава жива и здрава. Каква е обаче е предисторията, която ме потресе?

Жената живее сама и е припаднал, не разбрах точно от какво? Опитват се близките да се свържат с нея по телефона безуспешно. Притесняват се и отиват в дома и, който е заключен. Викат полиция, разбиват вратата и я намират просната на земята. Решават, че е мъртва и се обаждат на траурна агенция. Те организират погребението, всичко какти си трябва. И тъкмо да я погребат, тя се събужда на гробището.

В мен се надигнаха много въпроси. По принип е редно когато един човек почине да се викне личния лекар, който да констатира смъртта. Но това не е задължително по закон, доколкото разбрах. Т.е. остава само пожелателно. И представете си, през този случай са минали полиция, близките и, траурна агенция, гробището и никой в никой момент не е бил длъжен да има или изисква черно на бяло потвърждение от лекар, че човекът наистина е починал. Просто я видели, че не мърда и решили, че е умряла. Ами ако беше се събудила в гроба? Представяте ли си какъв ужас щеше да е? Не трябва ли да има някаква законова процедура, за да не се допускат такива случаи? Примерно траурните агенции да са длъжни да изискват потвърждение за смърт или гробището или не знам кой.

Другото, което ме замисли. Ами тя жената можеше да е и убита. Можеше да е отровена например и на прима виста да не си личи, че е умряла насилтвено. Не трябва ли да има някаква процедура и в това отношение? Питам жена ми, тя казва "ако има съмнения, тогава има разследване и аутопсия". Добре, ама кой трябва да се усъмни? Те я погребали жива, камо ли някой да се усъмни? Кой е този, който трябва да се усъмни, ако нито полицията разбере, че някой е починал, нито лекар, нито никой. Ами то може примерно тъщата да е болна и да лежи с месеци и аз да и сложа нещо във водата и да я доубия нарочно. И тогава какво? Тя просто била болна, умряла и край.

Дори да викна личния, той само ще констатира смъртта. Т.е. ще я прослуша, ще направи една кардиограма, ще я изчака два часа за по-сигурно и ще каже "да, починала е, погребвайте я". Но от какво и защо е починала? Ако случайно личния лекар се усъмни и ако изобщо е повикан такъв, чак тогава ще се сезира полицията. Но ако такъв не е викан или убийството е направено малко по-умно, никой дори няма и да се усъмни.

Дори в болница ако умре не се вика полиция току-така. Ми то може и сестрата нарочно да убива пациенти. Обаче разследване няма, защото самото отделение трябва да сезира полицията, а то ако не иска, не сезира, освен ако няма съмнения. Но съмнението е по преценка на отделението. Разбира се, може и близките на починалия да сезират, но ако е възрастен човек, обикновено не го правят.

Абе нещо не е наред в цялата работа. Трябва да има някаква законова процедура да не може да се погребва човек без констатирана смърт и без да са се убедили, че не е убийство.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: c0b1cebdbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Не е един случай човек да дойде в съзнание на гробищата, точно преди да го погребат, в моргата и т.н. Относително често се случва. Вдървил се е, студен, сърцето не се чува, не се усеща пулс. Статистически...2-3, понякога и до десетина такива случая годишно. Лекарите гледат основно външните признаци за настъпилата смърт. И се случва...доктора не му се идвало, попълнил съобщение за смърт "на коляно", друг бил подпийнал, трети преуморен в края на дежурството и т.н.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: f3a24bc414
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Авторе, напълно те подкрепям. Направо ме потресе. Сетих се, че някъде ми е попадало... Навремето са слагали звънчета над гробовете, тъкмо с цел ако погребат някого жив по погрешка, да може да дръпне звънчето. Тръпки ме побиват.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2a79f28ee0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Законова процедура има. Не можеш да погребеш човек, без разрешение от власите, без горбощният парк да види документите, без да бъдат предоставен на погребален агент. Просот някой не си е свършил работата добре.

Наскоро четох някаква книга и стана въпрос за медицински изследвания, като се спомена, че патологията на места, просто се претака идо скоро се е пишело, като причина за смъртта "старост", а след някакви промени, повечето пишат "инфаркт", защото никй не проверява след това.

А подобни случки, доколкото знам, са ОГРОМНА рядкост в днешно време.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 6f4798f2e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Каква е тази глупост? За да се обяви даден човек за мъртъв се вика доктор, който изготвя свидетелство за смърт - "съобщение за смърт" и чак тогава погребална агенция може да прибере трупа. Без такова свидетелство няма как да се вкара човек в ковчег. А чрез него се вади и "Акт за смърт", който служи за пред гробището. Без акта няма как да погребат никой! И заради това нещо историята ми намирисва на недостоверна. Вие да не живеете в Полски Тръмбеш?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e9f322bb70
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Така е,ако не си някоя важна клечка,сам си и нямаш влиятелни близки.Според мен тук полицията няма този капацитет за разследване,а и на никой не му се занимава.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 40a811264b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ами моята баба като почина и се обадихме на лекаря, той дори не дойде да потвърди смъртта, а издаде бележка за смърт и така...после в погребално бюро и на следващия ден я погребахме. Доста безотговорно, но май е масова практика. Вярно, става въпрос за жена на 84г, но все пак...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2af26e2784
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   4, да, трябва да има свидетелство за смърт, но то често се издава или без изобщо да е идвал лекаря ей така на доверие, или самият лекар понякога не може правилно да констатира смъртта, защото смъртта е сложен и постепенен процес и не винаги е лесно да се установи категорично дали човекът е починал. Смертта не е както някои хора си мислят, спират ти всички органи едновременно и край. Органите спират поотделно и поетапно, като има някакъв период, в който може да са били без дейност, но да се възвърнат към живота. Може примерно някои органи да са без дейност, но други да функционират все още макар с много ниска и недоловима актовност. Та идва лекарят прослушва го, прави кардиограма и решава, че човекът е умрял и му издава свидетелство за смърт, но може и да е още жив човека и практически да не може да се установи.

Подобни случаи не са толкова голяма рядкост, колкото си мислят хората. В Сливен беше гръмнал подобен случай в медиите преди време. В нашето село пък като местиха умрелите в ново гробище, намерили един скелет обърнат настрани, което ще рече, че се е събудил след погребването и се е въртял, докато умре наистина.

Колкото до умишленото убиване от мед. сестри и такива случаи не са толкова голяма рядкост, колкото си мислят хората.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2be499c243
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Преди години почина комшия в нашия блог. Разбрахме когато замириса. Близки и роднини няма, сам човек не много стар и в дееспособна възраст, но пък страдаше от сърце. Викнаха ключар, той пък вика аз няма да гледам такива работи, страх ме е. Накрая извикахме полиция. Те пък не могат да констатират смъртта и за това повикаха цяла линейка. Въпреки, че комшията вече миришеше от седмица. Не знам случката в коя община се развива, но в моя град малък областен е така по закон. Винаги идва линейка за да констатира починалия у дома. Инак съм съгласна, че има адски много дупки в законите ни и то свързани с абсолютно всичко.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 7500272d29
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Брррр
https://www.24chasa.bg/novini/article/11654318
Винаги са ми били съмнителни тия агенции- цигани и мутри, какво да очакваш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8b4341231c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   решението е просто: оставя се 5 дена да лежи вкъщи, на прохлади място, като се размирише може да се погребва спокойно!!!


на фалшиви еврески лекари вяра да нямате!

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5d94b57fc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   В 21 век е наистина необичайно да помислиш някога за мъртъв. Че и да не провериш дали е. Човешкото невежество и глупост явно нямат край, както е казал Айнщайн. А в България има много глупави и първосигнални хора.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker