Как се пише книга? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (79109)
 Избор на редактора (66)
 Любов и изневяра (17732)
 Секс и интимност (9545)
 Тинейджърски (18112)
 Семейство (3715)
 Здраве (6516)
 Спорт и красота (3463)
 На работното място (1462)
 Образование (4319)
 В чужбина (950)
 Наркотици и алкохол (809)
 Измислени истории (692)
 Проза, литература (1253)
 Други (10469)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Как се пише книга?
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 15998 пъти
Здравейте. Интересува ме как се пише книга?
Знам, че въпроса е много общ, но предполагам има някаква схема. При положение, че имам идеята почти оформена, ме интересува как трябва да се поднесе за да е интересна. Става на въпрос не за художествена литература, а за научна, свързана с историята, културата и обичаите ни!
Също така, и за животът си бих могъл да напиша.

Помагайте ако може :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
  Email:
  Въведи кода от картинката в ляво! (anty bot)
 
Въведи код
 
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 35524c0628
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   За романи, стихотворения мога да ти обясня. Но за исторически и културни не съм много наясно. Зависи и на колко си. Припомни си литературните понятия, някъде 6-7 клас, за да имаш представа как стават нещата. Вероятно си човек, който вече е чел научни книги и има представа как се оформя как се предава информацията и всичко, значи и това е лесно. Ако бях на теб бих писала, така, сякаш разказвам на някой ученик в начална степен, простичко, кратко с няколко примера. Защото това е най-важното, материала да е разбираем без прекалено много задълбаване и ровене из нищото, в търсене на маловажни факти.
Напиши си първа чернова, после го изкарваш наново, вече в по-завършен вид и накрая се издава. Но се постави на мястото на читателя за оформянето, как на теб би ти било по-приятно, как ще е най-лесно като информация и последователност. И такива неща, дано успееш.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 230e1f462a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Писането драги става само и единствено с талант, ако всеки можеше да пише "интересно"!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: b6fde35e59
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Виж как е написан "Фараон" не стига чее адски дебела тухларка, ама е и адски интересна и е историческа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 35cd36c008
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Приятелю, ако желаеш да пишеш, трябва да има какво да кажеш на другите! Пиши ми, това е моята работа, ще ти помогна с удоволствие

Модератор - комуникирайте тук. :)

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 1f4d3fc00d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Г-не (или г-жо), да се напише книга не е работа на всеки. Все едно искате да Ви обясня как да направите сложна сърдечно-съдова операция. Нали затова си има лекари, които са учили и знаят как се прави това. Фактът, че знаете, че имате сърце и къде се намира то в тялото Ви, не означава, че сте готов да извършите сложната операция. И с писането на книги е така. Всъщност никой не се е родил научен и много неща се научава да прави човек в живота си. Работата е в това, че тук с няколко реда не може да ви бъде обяснено какво точно и как да го правите. Има си безброй много правила - критерии за начина на изложение на съдържанието, художествеността (или научността) на текста, графичното оформление, а да не забравяме и безбройните граматически правила. С други думи - не е работа за всеки. Ако тепърва ще се учите как се пише научна книга - забравете! По-добре оставете това в ръцете на друг, който разбира от това. Вие сигурно имате безброй таланти. Опитайте нещо, което Ви идва отръки от раз, с леснота. Насърчавам Ви в тази посока. Желая Ви успехи!

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: d2cb5167b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Че трябва талант, трябва. Това е ясно на всеки, не мисля че веднага трябва да се критикува дадения човек. Не е нужно да си професор в най-висша степен, за да създадеш книга. Щом човека има желание нека се пробва. Трябва да знаеш, че първата/първите ти произведения едва ли ще са най-купуваните и известни като цяло. Преди време си свалих една книга на компютъра, много беше интересна и имаше в нея страшно много съвети и правила за писане от много известни автори. Потърси някаква такава статия/книга и я прочети. Успех :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: edbf9c8b31
гласове:
1 2 3 4 5
  (91 гласа)

7.   Към злобните коментари, а вие от къде знаете, че човека не е талант? Защо го режете така? Нека опита.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0f9333493d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   И аз се интересувам от абсолютно същото. От две години се опитвам да напиша роман, всички ми казват, че имам талант, но съм постигнала, дотук, само десет-единадесет по-добри разказа с по 20-30 страници.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: ddac323f09
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Не знам как се пише книга, но ако имаш идея, бъди смел и я покажи на останалите. Те със сигурност са след теб. Историята ще покаже дали си взел правилната посока. Искренно ти желая успех.
Но мога да ти кажа къде да я издаде. В izdavam. com

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 87702be51b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

10.   аз мисля че мога да ти обесня значи щом искаш самта книга да ти бъде историческа значи трябва да направиш само две неща първо предаваи истината такава каквато е без да лъжеш читателите си и без да добавяш неща от себе си след като самия читател е запознат с факта и истината за личнотта или за каквото там ще пишеш вече ще можеш спокоино да изкажеш мнението си за определеното събитие или личност например според теб как е трябвало да буде това как е трябвало да постъпят или нешо от този и помни не бива да объркваш читателите по този начин целта на един писател е да предаде това което вижда (ако книгата е измислена от него) а в твоя случаи целта трябва да ти буде да предадеш истината и в същото време да бъде интерсно за четене как трябва да стане това??? Еми много е лесно макра че от страни изглежда трудно методът каккто вече казъх е сувсем прост " инпровизация" можеш малко да поокрасиш нещата и помни чети по няколко пъти това което си написал/а за да разбераш дали за другите ще е ясно... а колкото до номер 8 за романа е характерно попринцип само едно нещо и то е да са включени повече от едно неща например не само лубовна история може да добравиш и нещо от теб като напримеер да има някакви боеве за сърцето на момичето или някои да я отвлякъл и да се налага момчето да я спаси а ако искаш книгата ти да е само за любов тогава те съветвам да включиш и малко въображението си като например може лубовта на момичето и момчето да е забранена е те да избягат заедно някаде на далеч а после родителите им да ги търсят и така... вий колко варианти има мога да ти давам идеи и до утре

Падналото ангелче

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 9c0558254c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

11.   Здравейте всички! Много е жалко, че има хора, които обезсърчават неопитни автори, като този човек, задал един простичък въпрос в този форум. Ника се опитам да ти отговоря. Писането на книги не изисква нито талант, нито интересна идея, нито много знания. Ако обаче искаш да пишеш "добре", тогава знай едно: 70% труд, 25% идея 5% талант. Последното изобщо не е задължително за добра книга. Обмисли добре структурата на текста. Почни да пишеш част от бъдещите си глави. Увода (въведението) пиши накрая, след като си свършил всичко. Не издавай идеята си на много хора. Не мисли за издаване и за читателите си. Пиши за себе си. Редакторите ще мислят за твоята аудитория. Черновата нашиши със сърцето, а беловата с главата! Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 87702be51b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

12.   не съм съгласна с номер 11. Какви глупости говориш разбира се, че трябва да имаш талант за да напишеш книга. Това е като да искаш да нарисуваш картина, а да не можеш да рисуваш(като мен например). Не говори глупости ако той/тя няма талант нито ще може да започне интересно книгата си нито ще я развие както трябва. Ето ти един по-добър пример... това е като да искаш да запишеш песен, а да пееш фалшиво. Не говори глупости напиши ти книга като не се изисква талант хайде де. То по тази логика всеки може да се нарече писател или друго.

Падналото ангелче ;)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: aef80dbe49
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   съгласна съм с двата коментара на падналото ангелче то не може да нямаш талант и да пишеш извинявай ама няма как да стане.... за това мога само да кажа, че номер 11 говори пълни глупости

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: ddac323f09
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   -Деца, пишете за да издадете.
Хората ще определят кой е талантлив и кой не е.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: c4be9c59d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Аз се интересувам от литература от скоро. И много ще съм благодарна, ако някои ми помогне с насоки за написване на роман или новела. Не бих казала че имам талант, но искам да се опитам и да разбера дали го имам или не. Ще бъда много благодарна ако ми обясните как трябва да го изградя.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 57ecbb8f0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Здравейте!
Аз съм напълно съгласна с 11, въпреки че аз имам талант, ако човекът иска да напише книга нека напише. А и откъде знаете, че онзи човек няма талант и просто иска малко препоръки, защото се страхува книгата да не бъде харесана?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: e84f3d1291
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Почни да пишеш и всичко започва да ти идва от сърцето..

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 950b334dad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Аз пък напълно споделям мнението на номер 11
Което само по себе си говори, че е чел/а доста книги!
Талантът не е вродено качество, но няма да навлизам в подробности. Мога да дам само съвет да прочетете някоя книга и да зърнете истината!
Ето един от многото примери:
Даниел Койл'-Златната книга на Таланта'

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: b342a2af55
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Здравейте на всички! Много искам да съм полезна с моя отговор, защото в действителност имам опит. Обичам да чета и да пиша. Та.. ето какво имам предвид.. Един човек пише книга, когато знае за какво да пише. Всеки пише книга, затова, което го влече. Например, ако е момиче, може да харесва модата. Ами пиши за модно училище, за това, което ти прави удоволствие да пишеш. Или пък ако обичаш криминални неща, пиши за нещо престъпно. Ако харесваш спорта, пиши за него. Единственото, което ще ти кажа е, че няма нищо невъзможно. Без страх трябва да се изпълняват нещата.. Ако наистина те влече.. Пиши! Първите няколко пъти могат да не се получат. Но всичко става с много труд. :)) Гарантирам ти, че сърцето ти ще ти каже за какво да пишеш!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 57121c8d56
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Здравейте и аз започнах да пиша една книга хвана ме музата и вече първите 2-3 глави са готови. На 22 години съм. Пиша фентъзи роман. Показах написаното на един познат издател и го помолих да ми каже истината дали това което съм сътворил е пълна глупост. Той каза, че му харесало, но пойска да му разкажа малко за идеята си. Направих го, защото му вярвам и знам, че няма да ме изиграе. Той я хареса и каза, че ако продължа да пиша в същия дух най вероятно ще я издаде. Имайте предвид аз не съм се занимавал преди с писане. Но съм голям фен на фентъзи романите и съм изчел стотици книги. Един вид имам основа за да започна писане. И съвсем случайно докато слушах историята на един приятел преживял премеждие в Рила ми хрумна доста добра идея за роман. Знам, че постът стана дългичък, но един от най известните фентъзи писатели в Холандия или Швеция каза, че преди да продаде първият си бест-селър продаван в над 20 държави написъл 30 други романа. Той каза, че като човек пише много и различни творби се учи и един ден при малко късмет ще стане богат. Друго което каза е, че е чел по 25 книги на седмица и най важното било да харесваш това което твориш и той е млад на двадесет и няколко или 30 години. Дано съм бил полезен.

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 75ed9fd81d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   За да се напише книга или новела преди всичко е необходима фантазия или това, което големите писатели наричат богато въображение. Ако притежаваш богато въображение ти можеш да развиеш една изключително проста ситуация или случка до фантастични размери. Разбира се задължително условие е да имаш и да умееш да боравиш с огромен набор от думи, понятия и да умееш да изразяваш това, което трябва да се напише. Богатството на езика ти дава свободата да пишеш много и качествено. Така че, не всеки би могъл да изрази себе си чрез писане. За това ще е нужен известен талант. Този талант се съчетава с правилата на писане и със съдържанието. Винаги се придържайте към следните правила: С богат и разнообразен език описвайте интересен сюжет с неочаквани интригуващи развръзки и реакции на героите. Не си позволявайте да бъдете скучен и монотонен. Живо и динамично разказвайте така че да увлечете читателя. Подборът на темата е изключително важен.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: eac71422e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   ЗДРАВЕЙТЕ! МОЛЯ ЗА ПОМОЩ, ЗА СЪВЕТ! Кажете, моля, за писането на книга. Идеята е готова, всичко е разделено, но по-нататък? Благодаря за отделеното време.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: ddac323f09
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Може би тази интересна статия "Как книгите могат да ни направят по добри" Ще Ви даде решение на някой въпроси.
http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2014-05-23/kak-knigite-mogat-da-ni-napravyat-po-dobri-profesionalisti#comments

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e05e707da6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Зaпочни дa пишеш и ще ти дойде. Aз от мaлкa зaпочнaх със стихотворения. Реших, че ми върви в писaнето, a и други ми го кaзвaхa, спечелих няколко конкурсa, и реших дa пробвaм с книгa. В моментa я пишa, но си имaм нaчин. От нaчaло си нямaх и нa понятие кaк се пише и леко се пaникьосaх. Aлa еднa вечер мислих, мислих и реших, просто зaпочнaх и, , идеите прииждaхa с приливa". Седни и пиши, a твоят мозък ще го предстaви по твоя нaчин, a той ще бъде нaй добрия. Дори в еднa историческa книгa трябвa дa имa нещо от теб и товa нещо е нaчинa, по който ще предстaвиш информaциятa. Ще ти дойде и ще го нaпрaвиш по нaй-добрия. И още нещо, нaмери твоя нaчин нa писaне. Всеки си имa. Моят е дa пишa късно вечер или през нощa. Колкото и дa е стрaнно тогaвa ми идвaт идеите. И ти си имaш тaкъв всеки си имa дори и дa не е писaтел. Нaмери го и ще ти е тройно по-лесно. Много се нaдявaм дa съм помогнaлa. Успех!!!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 17 дни
hash: dc543d0541
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Здравейте. Моят съвет към вас е да започнете със едно малко "планче", което да си направите като начална и крайн точка и да го следвате постоянно. Успех! :)

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 8ffbbd2cdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Пичове. Човечета пита за научна литература т. е може да му трябва за да стане докторант или аспирант, което си е именно 70%рсбота. Най-общо в случая трябва да събереш цялата си работа от следването след което да прибавиш най-същественото от своите професори по история, мултикултурализъм и т. н Пък ако го разкажеш и интересно тогава ще стане хит. Когато аз писах своята книга, я прочетох на децата си, като избягвах сложната терминология. Ако не разбираха просто късаха листа и почвай на ново

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 93cdc0fe01
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Как се пише??? Трудно се пише, защото да запишеш мислите си и да им предадеш изразителност, последователност и интерес е много трудно. Но някои го могат, защото притежават таланта да се изразяват много по-добре писмено, отколкото устно. Аз не претендирам че съм талант, но когато сядам да пиша мисълта започва да се лее. И сядам и пиша. Написала съм доста есета и разкази. Моята страст са пътеписите. Описвам картини по време на пътувания и събитията, свързани с тези пътувания. Много често използвам различни глаголни времена, които в живата реч почти не употребявам и установих, че описанията се получават доста раздвижени. Публикувам често във вестници и списания. Та.... какво правя аз. Дано съм ви полезна, защото писането е строго индивидуално. Написвам основно разказа. Просто разказвам, записвам темата много опростено. Например: Тази сутрин се събудих в лошо настроение Пускам радиото, от където ме облъчват с траурна музика. Под звуците на подобна музика, разбира се, избрах черен тоалет. Нима днес денят ще го изживея в черни краски? !? ! И т. н. Това приемаме условно, че е краткия разказ на моето настроение. След това оставям написаното да "отлежи" в главата ми. Когато на др ден се връщам към него, тези 2-3 изречения ги обогатявам, разширявам и допълвам. С две думи от този кратък разказ правя по-дълъг. Междувременно докато правиш това, започват да ти идват идеи в каква посока да продължиш историята. На кое точно да акцентираш и как да го напишеш. Пак го допълваш и допълваш, докато когато го прочетеш ти става ясно, че няма повече какво да допълниш, че си изчерпил историята. Пак се връщаш и много от думите и изразите заменяш по-ясни, по-точни и по-сполучливи. Така шлифоваш докато го изпипаш според теб добре. Доста труден процес е писаното но си струва. Опитай!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: b4a5177d1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Ако се замисли човек, за да пишеш, рисуваш, спортуваш или правиш каквото и да било, не ти трябва нищо. Това може да е просто хоби, което да разрастне в нещо по-голямо ако се увлечеш. Аз например не можех да рисувам и си мислех, че човек трябва да може да рисува за да рисува, но това не е така. Когато рисувам, аз развивам концентрацията си, въображението си, мозъка си ако щете. Това просто е полезно, по същия начин е и с писането. Просто го приемам като нещо, което ме развива като личност. С времето ставаш по-добър и по-добър. Вмомента мога да рисувам и рисувам долу-горе добри картини, ако постоянствам съм сигурен, че ще мога да задобрея още повече. Така, че ако ти се пише, пиши, забавлявай се, разпускай по този начин, концентрирай се и влагай всичко от себе си. Дори и да не станеш много добър, със сигурност ще ти помогне в личностното ти развитие! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

Въведи кода от картинката в ляво! (anty bot)

Въведи код
При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)
 
  Email:Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker