Каква е икономическата логика на пазара в България?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Каква е икономическата логика на пазара в България?!
преди: 1 година, 10 месеца, прочетена 824 пъти
Според икономическата теория, когато цената се повиши и или качеството спадне на даден продукт или услуга, потребителя си казва "аха, това не ме устройва, спирам да купувам". Съответно бизнесмена/производителя се принуждава да намали цената/подобри качеството или отпада от пазара. По този начин се поддържа някакъв баланс, който удовлетворява и двете страни.

В България изглежда нещата се случват на обратно: Цената се вдига, качеството намалява, потреблението се повишава, цената още повече се вдига, качеството става още по зле, потреблението направо се изстрелва в небето... Ще ви дам няколко примера, за които се сещам в момента.

Заведенията: високи цени, гадна храна, приготвена с най-долнокачествени продукти, обслужване под всякаква критика...и... се пръскат по шевовете от клиенти.

Имотите: стари мухлясали блокове или нови, направени с най-евтини материали, наблъскани един до друг, малки тесни апартаменти, без паркоместа, улици, някои без акт 16, ателиета с промишлен ток... Всичко се изкупува още на дупка или на проект и като стане готов апартамента му се удря ключа и се държи празен. На скоро четох една статия че вече има сделки за 3500 евро/кв.м. за мухлясали панелки на края на града, в Младост 3.

Горивата: преди 3-4 години бензина като беше 2.40-2.60 имаше протести, блокиране на магистрали, бойкот на бензиностанции... В момента бензина гони вече 3.40, дизела 3.50, няма протести, напротив, опашки по бензиностанциите, всеки пълни до горе и не слиза от колата

Защо се получава така?!
Защо потребителя сам прецаква себе си и другите като него?!

Излиза че българския потребител или е много глупав и невзискателен, готов да размени кон за кокошка или другият вариант е хората да виждат бъдещето като много мрачно и несигурно, затова всеки гледа да си изхарчи заплатата и спестяванията за каквото и да е, без значение качеството, само и само да получи нещо тук и сега. Т.е. готов е днес да напълни резервоара с бензин ако ще и на 5 лв/л защото го е страх че утре може изобщо вече да няма бензин...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 10 месеца
hash: c0ba7555d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   И си прав, и не си. Че има много прости потребители, има. Но и нещата не са толкова прости, защото много други фактори влияят и изкривяват нещата. Например маркетинг. Например липсата на конкуренция - хляба колкото и да е калпав, все пак трябва да купиш някакъв. Ако всички прозиводители са калпави, щеш, не щеш ще купуваш калпав хляб. Ако има картел, ще го купуваш дори и на висока цена. Не че няма алтернативи, но не винаги е удобно да се възползваш от тях. Например инфлация. Ти гледаш цените в абсолютно изражение, но знаеш, че 1 лев преди 10 г. не е като 1 лев сега. Ако дадено нещо е струвало 1 лев преди 10 г., а сега 2 лв, даже реално е поевтиняло като стойност, защото всичко друго е поскъпнало тройно например. Имат значение и международните пазари и икономики. Ако петрола стане 200$, ще се радваш и на 5 лв бензин ниско качество, защото за по-малко никой няма да ти го продаде, защото би загубил. За имотите имат значение например лихвите. Ако лихвата ти е почти нулева, вноските ти са по-малки, съответно можеш да си позволиш и по-високи ццени, а някои хора искат да си имат собствено жилище и вдигат цените. Ако има и инфлация, искат и да си предпазят парите. Още повече че реално лихвата им се изяжда от инфлацията и реално връщат по-малко от това, което са взели. Ако да речем са взели 100 бона на заем и трябва да върнат 150 с лихвите за 20 г. и ако след тия 20 г. тези 120 к са се обезценили тройно и петорно, то реално връщат по-малко отколкото са взели. А има и нещо друго. Централните банки печатат пари, с които изкупуват акции, имоти, ипотечни кредити и какво ли не, само и само да държат цените високи и да не се сринат, защото това повлича цялата икономика. Колкото и малко търсене да има, те винаги ще купуват почти всико, което се предлага и ще държат цените изкуствено високи. Естествено това не може да продължава вечно и рано или късно всички ще платим цената под една или друга форма. Умните ще се възползват, тъпите ще го ядат и така.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 72dc497069
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Проблемът, авторе, е че в България никой не си казва "не ме устройва, няма да купувам". Ежеседмично се трошат стотици левове, а после се започва едно мрънкане колко сме бедни, колко сме зле и ако може някой да ни съжали и да ни даде пари.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 7db8f09d60
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Имаш малки пропуски авторе,
първо рядко заведения се пълнят за да се наядът хората, ти оценяш храната хората ходят на заведенията заради обстановка или имидж, да се срещат с хора там.
Второ цените на имотите се покачват защото има търсене, защото цените на строителните материяли много се покачиха, заплатите на строители скочиха, транспорта на материали стана двойно по скъп, а и онзи който има пари иска да ги вложи някаде за да ги яде по малко инфлацията и т.н.
За горивата няма логика в цената за мен това е картел, когато цените бяха 2.40-2.60 на световните борси цените бяха по високи от колкото са сега. Вероятно има страхове от поскъпване в утрешния ден. Но вярвам че доста от българите са намалили покупката на горива и по рядко си позволяват разходки.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 839b857acc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   В София знам няколко заведения, където храната е на ниво и ходя само там. Иначе като цяло си прав. Качеството на храната по заведенията почти на всякъде е жмел. С жилищата и всичко останало е така, защото няма държавни стандарти. Я да въведе държавата стандарт за всичко от хляба до строителството и цените да бъдат регулирани от държавата. Ама трябва да върнем комунизма, а българина иска демокрация. Свободни пазари, свободни цени.









Чингис Хан

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: de52c3386d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   "аха, това не ме устройва, спирам да купувам"

Мне... Ако беше такава икономическата логика, да сме измрели. Икономическата логика значи свободен пазар и наличие на конкуренция. Т.е. цените някъде са високи, има голяма печалба, това привлича производители които идват, и цената се понижава. След време пазара постига равновесие между търсене и предлагане. Доста е просто наистина...

Що не става в България... Ами по същата причина, поради която имаме и некадърни политици. Тези хора няма как да паднат от небето, трябва самата страна да ги произведе като човешки потенциал. И каквото поризведе, с това работи. В България просто има много малко хора които им се занимава с нещо. Всеки чака. А като тръгнат да се занимават, има 2 фактора:
- колко от останалите ще им направят мръсно и скапят бизнеса дали чрез завист, рекет, кражби...
- дали държавата ще си свърши работата да им предостави равни условия за успех, а няма примерно да притиква "приятелски фирми".

Горивата принципно не са свободен пазар, а винаги зависят от политиката. В момента явно българите са ок с анти-Руска политика, така че си плащат... И да отидат да протестират, как според теб ще се промени? От небето ли да падне и тоя петрол и газ?

Имотите се вдигат заради инфлацията. Тъй като сме изключително икономически неразвита страна, хората няма в какво да инвестират, затова едно знаят - жилища... Жилища, жилища... нищо че населението изчезва. Както сам пишеш "всичко се изкупува"... еми, затова са и такива цените...

"Излиза че българския потребител или е много глупав и невзискателен"
То не става само с изисквания... Не знам дали забелязваш. Възможностите сам трябва да си ги създадеш. Българският гражданин живее в изключително примитивни условия, и все още чака, някакси, магически ситуацията да се подобри. Някой да дойде отвън и хоп, собственоръчно да ни направи... истинска държава... Не работят така нещата в реалния живот.

 
  ...


...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 6841a3cd84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Защото /тук авторът на мнението спира и се оглежда наоколо, после превантивно повтаря "Във Вашингтон съм, във Вашингтон съм"/ още сме в предишната система! Само сменихме СССР със САЩ, а Тошо с... някакви селски бекове. И при предишната /която е и настояща/ система държавата определяше всичко. А държавата е корумпирана и пълна с шмекери, така че не очаквай цените да следват някаква пазарна логика!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker