Емиграция, предателство към родината или спасение - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Емиграция, предателство към родината или спасение
преди: 1 година, 8 месеца, прочетена 1644 пъти
Привет

Като се вижда и чува, политическият живот в България а и наоколо стана доста интересен и непредсказуем. В такива моменти със сигурност на всеки или почти всеки му минават разни мисили през главата, кое би било най-добро за него и семейството му, ако има такова или поне, какво ни чака от тук нататък.
Напоследък много често приятели и познати започнаха да ми споделят мислите им относно, какво бъдеще имат децата им тук и не е ли по-добре да емигрират някъде още докато са малки.
От една страна си мисля, това не е ли предателство към родината и какво би станало, ако всеки просто си стегне куфара и замине, къде ще отиде тази държава, нали все пак имаме някакъв дълг към нея? От друга, ако по-големият процент от народа не са на твоето политическо мнение и искат нещо, което ще е зле за теб, струва ли си да се "жертваш" в името на дълга? Ще дам един пример, който описва темата до известна степен: имаш хубава и добре платена работа в западна компания, тя ти дава възможност да водиш приличен начин на живот, да пътуваш в чужбина и така нататък. Хипотетично народът избира партия, която е да речем про-руски настроена, изкарва ни от ЕС и скъсва връзките със запада. Това неминуемо означава, че губиш гореописаното и започваш от начало. Та вие, какво бихте направили в тази ситуация, ще останете тук, започвайки от начало и със сигурност не по досегашния начин или ще си тръгнете, преследвайки интереса и настоящия си начин на живот? Също би ми било интересно да споделите, какво бъдеще очаквате тук в България за вас и децата ви? Как си представяте реалната ситуация след десет години? А каква бихте искали да бъде тя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 8 месеца
hash: a797b2cce5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Не смятам, че емиграцията е предателство към родината. Всеки човек се ражда свободен и е свободен да избере къде иска да живее. Ако родината не предлага, това което някой търси, защо трябва човека да се измъчва?

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: e59a15e2e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

2.   За мен хората, които станаха чергари по Европа и Америка и оставиха държава и възрастни родители на доизживяване са предатели.

Цял живот се боря в България и съм отрязвал оферти за по над 3000 евро заплата в Германия, за да остана тук. Видял съм и трудно, и лесно, и повече пари - и по-малко, но и в България има начин да се успее, да си устроиш добър живот!

Слабите хора и предателите обвиняват за всичко политиците и държавата, все някой им крив и избират най-лесният път - да се продадат за няколко сребърника отгоре на този, който плаща по-добре.

Не искам да ги съдя твърде строго, но фактът е, че повечето избягаха заради едно нещо - пари. Това е двигателят на ценностната им система и останаха слепи за всички хубости, които предлага българия - уникална природа, уникално море, ски курорти, минерални извори, ВОДА в изобилие, ХРАНА в изобилие(златна Добруджа) и избраха да слугуват по някакви поляни на островите(Англия) или където и да било!

Въобще да не се връщат, нито те - нито децата им. Тази уникална земя няма да осане без население, лошото за предателите е, че няма да остане за тях.

Те си правят илюзии, че ще избягат за 10-15 години, ще забогаеят много и ще се върнат супер богати и тук ще накупят имоти, коли и всичко необхоидимо за да живеят като царе! Да, но сметките им излизат грешни! Повечето не успяват да забогатеят толкова, а остават посредствени служители на запад и цял живот са със ЗАЕМ, НАЕМ и на чужда земя!

П.С.

Лично аз ако съм на власт бих забранил на всички, които са повече от 5 години по чужбина първо да гласуват(каква работа имат да се месят във вътрешния живот на стрна, в която не живеят ?) и ВТОРО им забранявам да имат каквато и да е собственост тук!

Ей така, да страдат, че вече Родината не е тяхна и щом са си оставили земята да не бъде тяхна никога повече.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 9cac7272ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   Дали става въпрос за излизане в чужбина, или друг тип отношения- връзки между двойки, роднини и прочие, натрапването на вина у даден човек е най-тъпото нещо.
Никога не натрапвайте чувство за вина у ваш близък или опонент, това е най-комплексарското и тъпо нещо.
Това насаждане на вина е типична псевдо патриотарска популистка манипулация. Няма как да го задържим тоя човек, дай го насолим яката...
До псевдо патриотизъм, гръмки лозунги, популизъм, огромни трибагреници прибягват общества, които вътрешно са прогнили.
Аз от години съм в чужбина и на мен разни "приятели" ми скачаха с тая теза за предателството. Но по изражението им личеше, че просто ми завиждат, мислейки си, че едвали не съм станал милионер в чужбината.
Според мен е добре хората да пътуват и поработят в чужбина, някои се връщат, други не, важното е да се добива опит и да се извлече най-доброто, което евентуално да може да се приложи в България.
Не знам защо някои хора искат да затварят отново граници, това до нищо добро няма да доведе.
А тея, които искат да ни изкарват от ЕС и НАТО са доста вредни за обществото, но това е друга тема.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 995d271494
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Дългът ти не е към държавата, а към бъдещите ти деца. Ти си прецени къде искаш да порастнат. Но в чужбина е много трудно тепърва да учиш език и нови порядки.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: f6a22a06f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

5.   Аз заминавам тази есен и няма да се върна. Преди това ще гласувам за ДПС или ГЕРБ - ей така нарочно. Защото в момента страдам и ми се налага да емигрирам заради това че съм роден тук ВЪПРЕКИ усилията, които съм полагал през годините да се усъвършенствам. България още 2009 на чешка изложба в Прага са я представили такава каквато е - турска тоалетна/кен*ф/клекалото/отходника на Европа.

Чувствам се предаден от собствената ми държава - въпреки че съм с образование магистър лекар - пак не мога да си осигуря достоен живот. България и българският данъкоплатец не ме заслужават. Точка
М28

 
  ...


...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: d819f1ce2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Емигрирай!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: ad1d219359
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Ако си мислиш, че като гласуваш за про-западна партия ще се превърнем в държава със западен стандарт на живот сериозно се лъжеш.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: e59a15e2e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Който иска да става западняк - да заминава, никой не го спира.

Ние тук ще се оправим, дори и да сме по-малко.

А те нека ходят на Запад в пропадналите им, наркозависими, ЛБГТ общества. Само да не се връщат повече.

Сега като дойде Костадинов на власт и Възраждане им забраняваме да гласуват и да заемат високи обществени длъжности, защото вече са с промити мозъци и западен манталитет като престоят там 5-10 години.

Толкова за емигрантите.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 03a7dcaea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Спасение кстегорично! Тъй наречената Родина е Мащеха.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: b164a32041
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Аз съм емигрант от 90-те, когато гнусната седерастка паплач ни обясняваше, че индустрията е много лошо нещо, щото е останала от комунизма, а в същото време назначаваха себе си в управителните съвети, даваха поръчки на роднински фирми и не плащаха сметките към другите държавни предприятия, като по този начин натрупаха много милионни дългове. И после викаха - "ето - виждате ли - тия предприятия за нищо не стават - всички за задлъжняли", което не им попречи да си ги раздадат за по лев и да ги опоскат като скакалци, а на хората обясняваха, че нямало срамна работа и било нормално инжинерите да продаваме цигари или да караме таксита, абе - да се оправяме както можем.

Еми - така и стана - оправихме се както можем.

 
  ...

...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: c743d431d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Самия факт че работиш за западна компания, която плаща данъци на държавата от която е, вече е предателство, затова дали ще емигрираш, не е кой знае от какво значение. Така или иначе ти вече работиш за развитието на чуждата държава.
Това с обявяването на партии в България, че били про руски е пълен фалш, измислен от прозападните парии и влияещ на хора като теб, които не вярват че е възможно да съществува пробългарска партия. Ако българите бяха про руски настроени щаха да гласуват за партии които имат в името си русия или русофилство. А страхът ти че фирмата за която работиш ще избяга е неоснователен, ако няма да нападаме воено друга държава западните фирми няма да избягат, виж русия до преди войната беше пълна с филиали на западни фирми.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 56cb0691f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

12.   До 2
А ти плати ли операцията на баща ми? Плати ли лекарствата на баба ми? Плати щетите от позжар, предизвикан от комшия? Плати ли дългатовете по лечението ми, когато бях на 12 и нашите изсипаха луди лева за лекарства? Помогна ли ни със смектие Не! НЕ СИ! Нито ТИ, нито всеки един друг песвдопатиротичен профан и мухлярник, който ми се изкава, все едно разбира от виско.

Ако не бях студент в чужбина, който вече имаше една работа, че да започна и друга, да телгял студентск заем и прочие, баща ми и баба ми нямаеш да саа живи, а майка ми и брат ми, щяха да спят на улицата. Защо? Защото на 20 години, бившите ми съученици, вадиха по 350 лева, я не, а стипендията беше 80 кинта на месец. В скандинавието ми палщаха 220 кинта на ден бакшиши и 980 лева стипендия на месец. Това всичко чисто! Когато баша ми каза, че има нужда от 7000 лева за баба, аз изпратих веднага. След 2 месца, той имаше нужда от 5800. Бум студенткси заем! Шефът един ден, просто не дойде на работа и... баща ми остан болен и безработен, без право на обезщетение за беработица, защото нямао кой да разпише уволнение и вместо полагаите му се 1300 лева за поне 12 месеца, му присъдиха... 165 лева но за 3 месеца!!! Че те осигуровките му бяха повече! Ако не ги беше давал и пестил, щяхме да сме по-добре!! Родината прояви огромно разбиране - благодарско! Пак аз оправих нещата!
Сега, представи си, че бях студентче в България! Дето викат селските картунки "Ко прайм? ". Как аз, щях да изкарам толкова пари? КАК! Щях да стана програмист в HP? Ем супер, ама тогава даваха по 2000 лева. И ги даваха на хора с образованеии поне 2 години стаж. Какво ми остава? Да си продавам гъза на разни дърти педеруги с пари? Наркотици? Защото с честан работа нямаше да стане.

АНос ега идваш ти, задник, надут като тумор от злоба и фалшив идеализъм, с упреци, че съм бил СЛЯП, за хубостите на "българия" (че и с малка буква, а Родината с голяма... ама аз съм бил недостоен за Бългаия) и само парите ми били ценностна система! НЕ, БЕ МОРУК! Животът... животът ми е важен! Този на близките ми и моя! Какви хубости! Какво значение имал хляба в България (щ се преструвам, че ям хляб), когаот ЕДВАМ МОГА ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯ!!! Ски, морета... хахах! Хубваи фантази, ама всички да са живи, здрави и да работят.

Лично щял да ми забранява, да имам собственост и да гласувам? Сега не разбрах - ти комунст ли си или си от неофашистите, дето се мислят за богоизбрани, защото вадели 2 лева отгоре? Може и да си, но може и да не си, обаче знам, че си психопат. Защото само психопат може да изцепи:
"Ей така, да страдат, че вече Родината не е тяхна и щом са си оставили земята да не бъде тяхна никога повече. "

Добре, че не заговори за "християнски ценности", че щях да се разплача... от смях.

Не аз - Ти! ТИ си тоя, дето не трябва а гласува, защото определено ти ИМА нещо.


Сори, не мога да пдмина и следното:
" илюзии, че ще избягат за 10-15 години, ще забогаеят много и ще се върнат супер богати и тук ще накупят имоти, коли и всичко необхоидимо за да живеят като царе! Да, но сметките им излизат грешни! Повечето не успяват да забогатеят толкова, а остават посредствени служители на запад и цял живот са със ЗАЕМ, НАЕМ и на чужда земя! "

Някой хора са така цял живот и в България. Не всеки има наследствен имот, не вски успява да стане някаква ИТ шматка, лекар или адвокат. Защо не се върнат 3-4 милиона вече, ако е тоооооолкова зле? Ами явно, не е!



От горд собствениик на 3 имота, купени с пари от трудът МИ (не твоя, не на родина, а лично МОЯ си труд) в чужбина, който в момента работи дистанционно за чужда фирма, докато си живее на село. Не като цар, защото е против такъв начин на живот и предпочита да помага на другите, вместо да се дави в декаденстка посредственост.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 9f3d408aa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   5, остава да напишеш, че ще работиш по специалността си най-вероятно по разните програми за набиране на лекари и стоматолози. И къде си получи образованието питам? Медицината е една от най-скъпите специалности по света, а в България е най-скъпата. Що не завърши в Англия, Германия, Швеция или Норвегия медицина?
Щял да ми гласува за ДПС нарочно. Ами, да ти кажа България няма нужда от такива като теб.
На темата - да, предатели са. Нямаше да бъдат такива, ако бяха като заминавалите преди повече от 100 години българи. Те са заминавали, за да получат образование там или да натрупат опит в това, с което са се занимавали. Ноо с малката разлика, че са се връщали, за да го приложат тук. Това мислене на днешните емигранти е абсолютно чуждо и не им минава изобщо през акъла. Те са според изгодата и до там. Ако четяха повече, щяха да са наясно , че раят на Запад свърши още преди 10 години, а в момента са се засилили яко към трапа с продажната политика на правителствата, които са спуснати в Европа.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 076746c3bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Към 11,
В предишен коментар в друга тема го бях казал защо ще пускам за тях. Дали ще гласуваш за тях или за поредните “нови” - юпитата на Царя, Киро Харварда, Слави, Възраждане - няма никакво значение и ще е кофти ако не си го осъзнал за 30 години “преход”. Откакто съм пълнолетен, което са едно 10 години вече, съм гласувал за всяка друга партия, но не и за ГЕРБ, ДПС, БСП - резултат нулев. Бил съм в повечето протести срещу властта уж с идеята за по-добър живот - резултат ПАК нулев. Тези хора, които виждаш там са просто едни лица и нищо повече. Който и да дойде на власт истинската мафия и хората с положение си задействат пипалата и правителства се разделят и разпадат, но промяна - НЯМА. Не виждаш ли какво се случва дори в момента? За истинска промяна трябва да има няколко убити, затворени публични влиятелни фигури, които дърпат конците отгоре. За имена - всички знаем кои са. Дотогава - Давид Черни ще е прав за положението в БГ - турска тоалетна.

Всеки народ си заслужава управляващите - само се замисли дали човек като Борисов може да е примерно канцлер на Германия 12 години? Няма и да припари до власт там. А и дори да се опита и стане - ще го изгонят за няма и половин година. Защо обаче в България беше министър-председател толкова много време? Защото се възприема като бащицата и лицето на народа и си го харесваме - проф. Иво Христов с право нарича 80% от българите дебили. Само като видиш какви хора позволяваме да ни управляват и търпим и търпим и действия - нулеви , няколко протеста и до там - пак няма затворени и убити важни фигури.

Сама птичка пролет не прави както и ~20% будни българи промяна не носим. Една част ни писва и си стягаме багажа и заминаваме в друга държава да се борим. Това не е слабост, а себеуважение - Човек трябва да знае кога да тегли чертата в този живот и да си насочи усилията в правилната насока - там, където ще се цени и уважава, а не да играе хорца пред парламента и да чака промяна.

Приеми България като човек, за когото си се раздавал, идеализирал, поставял си на пиедестал цели 15 години и си вярвал, че ще се промени към по-добро, но не го прави и дори открито те унижава. Какво правиш? Най-логичното - напускаш го и си намираш по-добра партия. Ето аз примерно ще лекувам пациенти в УК вече и ще живея достойно. Все пак сънародници в чужбина също са добре дошли да ги прегледам, но на английски цени :)
Лека вечер.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: e59a15e2e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

16.   От 2 до 12:

Самият факт, че реагираш толкова емоционално на определението "предател" е показателен, че съм ти бръкнал в раната!

Историята с болната баба и леля, заради която сте били едва ли не принудени да емигрирате насила е много удобна и почти всеки български емигрант може да я преразкаже под една или друга форма.

Колкото е удобна обаче тази история, толкова е и далеч от реалността. В повечето случаи емигрантите сте си били камшика ВЪПРЕКИ че сте оставили болни и възрастни роднини - само за да забогатявате и да си гледате кефа -, а не ЗАРАДИ тях.

Не ми се правете изобщо на страдалци, много добре познавам манталитета на Ганьо, как 50 лева на ден са му малко, как "абе как ще му работя на тоя, я по-добре в Англията' , как все не му стъгат парите за кръчми, коли, телефони и маркови дрехи.

Ето заради тези лъскави боклуци се продадохте и продаадохте и държавата на външни сили, а не за да си гледате болните роднини(много благородно звучи, признавам!).

И престани да ми се изкарваш жертва на обстоятелствата. Много хора сме имали проблеми и сме си ги решавали тук, на място. Защо не остана ? Като не ти харесваше нещо, защо не се опита да го промениш, а избяга ? Като не те устройва здравеоопазването, - защо не се зае да правиш репортажи, да потърсиш някакво политическо решение на проблема, да агитираш, а реши - да избягаш ?!

И преди да плюеш за всичко държавата, системата и т.н. се замисли, че това са хората - държавата е хората. И да те светна, само допреди 33 години точно и здравната и образователната система, по която толкова плюеш бяха напълно БЕЗПЛАТНИ, но ти и подобните ти алчни за пари хора ги продадохте за тублерони, дънки и цветни телевизори.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 5f4554958d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

17.   България и в момента се контролира от Русия, тъй като винаги след 89-та се е управлявала от ДС ченгета и техните наследници. Това е и причината да сме най-бедната страна в ЕС. Държава, гравитираща около Русия богата няма. Самите руснаци тънат в мизерия, с изключение на едни 5%. Също като в България, нали. Винаги ми е било смешно, когато някой каже как стоял в България и работел за оправянето на страната. Супер я оправяме, от година на година все повече и повече изоставаме от останалите. Автор, децата ти дори в тази ситуация нямат голямо бъдеще у нас. На какъв пост работиш в международна компания, предполагам не си в топ мениджмънта. Казвам го, защото аз също съм минал през международни компании, а и върху много други имам преки наблюдения. За да те допуснат до високите позиции, трябва да си издънка на комунистически род. Изключенията са пренебрежимо малки. За няколко години аз бях едно такова изключение, но после тази "неправда" бързо бе поправена. Това, че вдигнах компанията от дъното, нямаше никакво значение. Набързо докараха няколко ДС издънки, които за няколко години ликвидираха почти всичко. За сметка на това заплатите им бяха х5. Ако България стане официален придатък на Русия - тип Беларус, директно продавам всичко и емигрирам.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: fb507446cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Не се връзвайте на 2. Това е мамино синче, на което баща му е построил. Имах такъв колега, който обяснява с постове, че не трябва емигрантите да гласуваме. Мрънка, че баща му е милионер, а му дава малко заплата при него

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 5d428f98e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Аз съм млад и съм решил, че рано или късно ще напусна България и ще отида да работя в чужбина, за да мога един ден да се върна тук, колкото и странно да звучи. Емиграцията не е предателство. Предателство е "държавата" да слугува на чужди интереси и да лъже народа си, това е предателство! :)

Ясно ми е, че визираш Възраждане, но си много далеч от истината. Възраждане е западен проект, който навътре му е ясно. И аз ако бях на мястото на тези, които решават какво да става в България бих си направил една такава контролирана партия.

Аз харесвам Костадинов като човек, като идеи... Бе не знам. Добре сега говорите за ЕС, но след време ако нещата се обърнат и силите на деня са Русия и Китай плюс две трети от света дали няма да запеете друга песен? Ще сменим страните, ние имаме опит в това да сме най-лоялните предатели и лицемери! Костадинов няма да ни извади от ЕС, а и да ни извади голям праз. Както е тръгнало скоро в ЕС ще се къпят по 1 път в месеца и ще ядат 70% по-малко както предлагат някакви кукувци в Брюксел. Това не е Европа на силата, развитието, технологиите, човешките права. Това е Европа на лицемерието, деградацията, зависимостите и ненормалното. Доста дълга тема ще стане, затова спирам до тук с това.

Аз също работя в западна компания (Канадска) и хич не съм притеснен даже и Коцето да дойде на власт. Ти как ги виждаш нещата, утре идва и казва никой няма да работи за западни компании??? Ние не сме Беларус, където хората са промити. Видяли сме тва-оново и няма как да стане. Отделно в подкрепа на "теорията" ми за Костадинов, че е прикрит и контролиран западен агент ще ви попитам как става така, че никой не го е смачкал и пряко и преносно? Нима вярвате, че ако наистина беше трояски кон на Кремъл нямаше да са го смачкали в зародиш преди да се появи изобщо. Нима няма за какво да го осъдят. Нима не могат да го убият дори? Костадинов е силен и авторитетен. Няма как да ни вкара към Русия, защото или ще бъде убит, или ще бъде толкова тежко дискредитиран, че сам ще се откаже и ще бъде осъден вероятно. Такива хора са опасни.

За България очаквам много неща, всяко от които лошо. До 20 години 80% от населението ни ще е в 4-5 града. Няма да произвеждаме нищо. Ще сме все по-тъпи, неадекватни и негодни за каквото и да е. Мислите, че преувеличавам. Я погледнете и ми посочете едно нещо, в което да сме добри, да произвеждаме... Няма :)

България ще затъва все повече. Ще намаля все-повече. Ще има и война в България, която хора като мен виждат от сега. Ще се случи нещо като войната в Украйна, само че ние ще сме Украйната, а Турция ще е в ролята на Русия, само че говоря за периода преди 24 Февруари. Очаквам етническо напрежение и етническа война в България и една група, която вече хич не е малка да бъде подкрепена от Турция, естествено с цел формиране на нова държава. Сещате ли се за коя група говоря? :) Тва ни чака в рамките на 20 години максимум, наречете ме конспиратор и ходете да гледате Ергенът. :) И само не ми говорете ние сме в НАТО. След 20 години може нещата така да са се извъртяли, че всички да искат да бягат от НАТО, а и Турция си играе доста добре с Русия. Не знам дали сте наясно дори, но за Турция е по-важно да има добри отношения с Русия, отколкото това какво ще кажат чичаците в Брюксел. Мога много да говоря по такива теми, ама се опасявам, че няма за кого.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 639d38f852
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Хахахха, искрено ме разсмя номер 2/номер 16. Благодаря ти за дозата смях рано сутрин. Надявам се сега, след последното изречение, номер 12 да е разбрал, че е безсмислено да спори и пише повече коментари.
“ И да те светна, само допреди 33 години точно и здравната и образователната система, по която толкова плюеш бяха напълно БЕЗПЛАТНИ, но ти и подобните ти алчни за пари хора ги продадохте за тублерони, дънки и цветни телевизори.” Хахахахаах
Дъртите прости комуняги сте навсякъде, няма отръвка от вас, но поне биологичното ви време изтича.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 134e3a4b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Работя в българска компания с немско участие като инженер. Заплатата ми не е огромна и съм много далече от ниво мениджмънт. Примерът, който дадох не се отнася точно за мен. Да започна тази тема, ме провокира разговор на по бира с приятели. Дискутирахме точно това и те бяха на мнение, че не искат да останат в България, предвид случващото се и неясното политическо бъдеще.
Честно казано, не си представям лично аз да си стегна багажа и да си тръгна, освен ако наистина нямам какво да ядем вкъщи в буквалния смисъл. Както каза номер 19, най-много ме притеснява евентуална война тук, което изобщо не е изключено. За Костадинов, напоследък се развява, като спасител за едни и като плашило за други. Лично на мен не ми допада и не бих гласувал за него, но ако не е прекалено радикален, не бих си тръгнал ако спечели изборите. И да, ясно ми е, че "Възраждане" е финансирана от "Америка за България" посредством варненски бизнесмен. Но това не е темата.

 
  ...

...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 5f4554958d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Подкрепям напълно номер 18. Имам доста такива познати. На всички живота им беше уреден от родителите им на 100%. Купиха им апартаменти, уредиха ги на сладки службички и т.н. Част от тях наистина не могат да разберат какво му е лошото в България, понеже всичко им е спуснато наготово и продължава да им се спуска. Други го правят с чисто пропагандна цел, за което получават пак сладки службички в държавни и частни учреждения и компании. Да не забравяме, че икономиката ни е в ръцете на точно такива хора, но доста по-високо в йерархията. Те имат нужда нископлатените работници да стоят тук и да им робуват.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 8bdee1eeb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Разбирам те много добре номер 12. Ние се изселихме 2010 и оттогава крака ми не е стъпвал в българия. Интегрирахме се, изкарахме си професии и сме си добре. На година ходим по 2-3 пъти на екскурзия и си живеем и да подчертая, че с удоволствие си плащам и данъка и социалните осигуровки. Харесва ми как се държат учтиво и с уважение, независимо от това, че съм чужденка. Сега ще си направя Meister чрез работното ми място и ще ми се плаща за това! Тука оценяват хора, които имат мотивация и желание, докато в българия е само чрез мутри и връзкари. После седнали да плюят, че предатели сме били и т. н. Много ми дреме...

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 4441e8c057
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   К'ва родина и к'ви пет лева са те прихванали, авторчо? Това животно "родина" що за самодива нечувана е? Родинката му с родинка е пред теб. Тя е това, което виждаш. Какво виждаш?

Мога да ти кажа аз какво виждам откакто съм роден: лицемерие, деградация, цинизъм, нихилизъм. Посленото най-вече. Дали по радиото, в трамвая, на улицата, в интернет, по телевизията или сред познати, все едно и също: махай се оттук, смотана държава, нищо няма да се промени, мрън-мрън. Каква родина да пазим като самата родина ти казва да вървиш на майната си? Няма да вардя някакъв кенеф, който сам иска да умре.

Ето какво ми завеща родината: родителите ми са дисфункционални алкохолици. Мразят се и си избиваха всички жалки комплекси по малките им деца. Бил съм псуван от тлъстата ми алкохоличка, защото фамилното ми име (което не съм никога избирал, те ми го шибнаха) е това на баша ми. Същата свиня ме наричаше нешастник, бреме, будала, идиот и какво ли още не! После животното му подчовешко ме насилваше да ставам от леглото си по средата на нощта, за да му купувам винцето свинско. Бреме съм бил, но неблагодарното добиче мен ме мъчеше да му влача кирливия гъз по болницата! Татенцето коментар дори не заслужава. А, да: дарихе мен с генетична болест, брат ми с шибан аутизъм. Познай кой е отговорен за последния до края на живота си?

Прекасните ми сънароднички? Първата ми връзка свърши с изневяра. Втората си се оказа същата стока, дълга история бе. Третата? Отеба ме след като три дена по-рано в любов ми се кълнеше, пак изневери (там и алкохоличката "помогна" много). Четвъртата? Пак провал, пак стара песен.

Жалката ни образователна система? Завърших със сетни усилия, трябваше да работя паралелно с ученето, защото мръсното алкохолизирано животно ме ИЗПЪДИ ОТ РОДНИЯ МИ ДОМ! Домът на дядо ми, не на свинската алкохоличка-кърлеж, която през живота си труд не е видяла! И как завърших? Педалчето професорче ми режеше оценката, защото не съм купил и цитирал посредственото му учебниче. И това във "великия" СУ! Същият нешастник ни спря и програмата, за да дърпа повече кадри в своята, едвам успях навреме да защитя тезата ми! Междувременно, университетчето правеше всичко възможно да ме затрудни: грешни срокове, некомпетентност, липсващи кредити, всичко!

Сега съм в Америка. Началната ми годишна заплата е несравнима със същата в дупката Вулгаристан. Никога няма да се върна, никога няма да ми липсвате, никога няма да ме ебе повече за мелезите Ганьовски. Платих си предостатъчно, че съм бил роден в Ганьоландия. Майната ѝ на родинката циганска, да мре от рак.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: c9db4d5b92
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   До 24... Разбирам те отлично, и аз съм преживял тегави неща и съм мислил по същия начин като теб. Недей така. Реално погледнато държавата ни е едно нищо. Единственото нещо, което евентуално би ме накарало да се бия във война за България е това, че знам колко много хора са си дали живота за нея и са защитавали някакви идеали, имали са някакви цели и визия... Все неща, които са непознати на 95% от хората в днешни дни.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: c6ac8ead4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   На родината ни днес са длъжни само циганите, защото ако изобщо тя споделя някакъв ангажимент, то той е само към тях.
Емигрирането ... не знам какво да кажа. В никакъв случай не гледам на него като предателство в днешно време. Благородно завиждам на всички, които успяват да се устроят. Но далеч не всички успяват.
N2, 3000€ бруто в Германия са нищо! 1000 ти се взимат автоматично (за държавата). Квартирите започват от 600€. Няма как да минеш без доста за транспортни разходи. За да спестиш 1000€, трябва буквално да се лишаваш от всичко!
Не съветвам никого, нищо. Който има желанието, смелостта, възможността - да се пробва. Държавата ни е мащеха. По-зле - кучка. Не й пука грам за гражданите й. Но и навън никой не милее за теб, освен ако не прецени, че може да му носиш добри приходи.

 
  ...

...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: c743d431d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Държавите могат да се представят като селски дворове. Нашия двор е тревясъл, вярно е, за последните 30г са разпродадени и всички инструменти за обработка, оплюваме го и бягаме да работим в чуждия двор за да става той по красив и богат, само защото чужденецът си е оплевил двора и е наредил плочки по пътеките ние му работим, помагаме му да си направи и беседка и фонтан, работите им срещу това да ви подхвърлят някой кокал от барбекюто си.
За да има България трябва да има българи които да я "оплевят" да закупят трактор, да изорът "двора", да излеят нови пътеки между лехите да насадят зеленчуци и цветя... Повярвайте в себе си ние можем да създадем България такава каквато всички тайничко искаме да бъде от нас зависи, ние сме тези които решаваме дали да строим или да се отъркваме като мърляви палета в краката на чужденците за кокалче.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: f98a84dcc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   Какво да ти кажа.
Имах възможност като по-малка да уча в чужбина - не съм от богато семейство, но имаше хубави безплатни бакалавърски програми, щях да си уча и работя безпроблемно, в определени държави за студентите е много благоприятно като среда.
Заявих твърдо, обаче, че оставам в България и записах в СУ.
И какво?
Куп години учене, а работа в момента няма.
Не ме взимат на доста позиции точно, защото съм с висше образование - кандидатствала съм дори за чистачка.
Карам на свободна практика където и каквото мога.
Живея на квартира и едва смогвам.
Докато в същото време минавам почти всеки ден през разни централи на политически партии и виждам колите им за по няколко хиляди, как посещават най-скъпите заведения, гледам къщите им за милиони, гледам ги и как нагло манипулират всеки ден хората от екрана и си правят каквото поискат там горе.
Парламентът ни отдавна не работи за нас, а ние работим за него.
След 1942-ра година абсолютно всичко е просто един фарс и промиване на вече полуизчезналия български капацитет и интелект.
Неслучайно е избита почти цялата ни интелигенция на 9-ти септември 1944-та.
Умните и креативни хора са заплаха за манипулацията на властта.
Съвсем възможно е скоро това събитие да се повтори, съдейки по настроенията.
Сами виждате как премахнаха ПП и бързо върнаха на власт престъпника от Банкя и все по-често му се дава думата по новинарските емисии.
В България няма свобода - нито на словото, нито на каквото и да е.
Единствените свободни са политиците ни, циганите, укриващи данъци и мутрите, които правят абсолютно същото (те са си синоним на първите). И това е факт.
Нормалният българин е просто един слуга в държавата си, който работи от 9 до 17 ч. в повечето случаи и си плаща данъците, като средствата отиват директно за построяването на нечия нова вила.
Преди години прогледнах къде се намирам и каква огромна грешка съм направила, оставайки тук сред хора с нисък интелектуален капацитет, мутри и цигани - все с високо самомнение и самочувствие с нулево покритие.
И не, положението няма да се оправи.
Твърде много грешки са допуснати от миналите поколения и твърде непоправими са нанесените щети.
Вече съм към 30-те си години, дори и да се случи промяна - тя ще е след като отдавна вече съм преминала от другата страна.
И не, аз не искам да умра в тази мизерия.
При първа възможност ще събера пари и ще замина в чужбина, за да направя опит за по-добър живот.
Знам, че ще си заслужава, защото много от приятелите ми вече са из чужди държави и живеят по-спокойно от всякога, и то без да са със собствен бизнес или да са на супер вървежна позиция.
Наясно съм, че няма да ми е лесно в началото, но не ме е страх нито от работа, нито от предизвикателства.
В крайна сметка, хора, важното е да изживеете живота си добре.
Какво мислят другите не е от значение и ако оставате само от едното родолюбие... това си е чиста форма на мазохизъм към вас самите и семействата ви.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: e59a15e2e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   Аз съм роден 90-те години, а това са точно времената, когато след падането на комунизма се отварят границите и започва масовата емиграция. От нашето поколение има страшно много емигранти, включително мои близки, приятели и познати и имам доста какво да кажа по темата.

Лично аз не съм работил и живял по чужбина, ходил съм на екскурзии само. Но мои приятели и познати се разпиляха и то не само по прословутата Англия, но и по Италия, Испания, САЩ, чак и в скандинавските страни имам позната, която отиде на обучение. Та, погледът ми е широк и не е само до една държава. Какво видях и разбрах за емигрантите ?

Първо:

повечето от тях се надяват някой ден да се върнат в България, но с доста подобрен живот. Обикновено това не се случва. Завлича ги животът - работа, гаджета, връзки, наеми, проблеми - и си остават там; българите в чужбина си остават там и се връщат в България за по 20-25 дни, най-много месец - да си видят близките, да отидат на море и зъболекар и хайде - отпуската свършва - и пак в чужбина до следващата отпуска или ваканция. Тоест - в повечето случаи заминаването е безвъзвратно, макар мнозина да не го разбират и осъзнават в началото. На мен лично ми се струва странно да остарея и умра на чужда земя.

Второ:

обикновените работници навсякъде са си обикновено работници. Ами да. Повечето заминават, защото в чужбина взимат по-големи заплати. Да, но там и наеми, и сметки и развлечения, всичко е по-скъпо. Навсякъде по света системата е така измислена, че обикновеният работник да не забогатява много, просто защото е работник и трябва да продължи да работи - а не да забогатее безогледно и да стане и той шеф; така че със схемите да прецакаш системата и да забогатееш обикновено не става - ако искаш да пестиш пари, трябва да си вадиш залъка от устата буквално, както е и навсякъде.

Трето:

свобода или пари ? В други държави действително МОЖЕ стандартът на живот да е по-висок. Давам за пример моя близка. В Англия е, наели са си къща с още няколко души, преди живееше в най-обикновена панелка, сега в доста по-хубаво жилище, кара приличен Мерцедес(преди това БМВ), имат си барбекю на двора, позволява си екскурзии по 2-3 пъти в годината. Но на каква цена ?

Блъска нощни смени мисля, че 12 часови. В Англия е така - взимаш пари на час, а нощният труд е по-добре заплатен, защото е нощен, така че ако целиш печалба - нощни смени. От работа и стрес е заслабнала, съвсем се е стопила. Не може да си позволи да спре да работи дори 1 месец, защото като не си платиш наема, данъците и т.н. - те изритват като мръсно коте(капитализъм, какво да правиш).

Нямаш НИКАКВА сигурност. Фирми фалират ей така, местят се и както си на работа и с пълно портмоне, така утре може да се окажеш под някой мост в Лондон. Там закона за парите е вълчи и нямаш ли да си платиш просто те оставят на произвола на съдбата. В България поне знаеш, че колкото и да го закъсаш си на твоя земя, майка, баба, - все някой ще ти помогне. Там без пари си никой.

Да го сравним ли с живота в бг ? Да, тук няма да изкарваш толкова пари. Ако си на някаква държавна служба по цял ден ще си клатиш краката, може да имаш и 2 часа работа за целия ден, останалото време си чатиш, почиваш и блееш. Тук дори не се работи като хората. Работи се колкото да се отбие номера. И пак, дори да си клатиш краката - ти дават едни 1000 лева. В чужбина дават пари, но само ако ВЪРШИШ работа, там те ръчкат като бял роб, в България може да е бедно, но е лежерно и спокойно.


------------


Та, какъв е изводът ? Че емигрантския живот въобще не е цветя и рози, повечето докато се устроят срещат доста трудности, а после колкото и да смятат, че ще се върнат - 90% от емигрантите, така и не се връщат. даже бих казал, че връщането е по-трудно от заминаването.

Работят здраво, няма ги сладките, лежерни държавни службички като в България, не придобиват никаква собственост(в София ако 1 апартамент е 200к евро, то в европейските страни е по 2 и по 3 тази сума за някой хубав град) и всички тези компромисли ги правят заради уж повече пари.

На цената на здраве, родина, близки, България... Струва ли си да замениш всички изброено за по-голяма заплата, по-скъп телевизор, няколко години по-нова кола и последен модел смартфон ? Моят отговор и решението лично за мен е - НЕ, не си струва

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 79f3ace637
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Всички вие дето толкова се кълнете, че никога няма да се върнете в България хубаво да си препрочетете написаното, след една - две годинки. Когато на запад почнете да се къпете веднъж в седмицата, заради украинците. Когато ще сте на купонна система заради войната в Украйна.. Когато и ще ви сложат направо такса "война в Украйна"
Ако все още си мислите че руснаците са виновни.... те тия неща ще ги направят така или иначе и заради друга война... или вирус... или каквото там са си намислили.
Защо го правят ли? Защото капитализма фалира. Край вече. Няма го. Американците не могат да печатат повече пари. Не могат да са повече на заем. И балона тряба да се спука.
Ковид го спука... сега издиша като 80годишен плондер.

Колкото по-рано го разберете това, толкова ще можете да реагирате о време.
Не ме разбирайте погрешно - не ми пука за вас. Пука ми всъщност, но за тези, които имат глави на раменете си. Другите и там, и тук сте си жалки консуматори. Никому ненужни.. Даже и мнението ви тук как родината нищо не ви е дала не струва пукната пара. Вие какво дадохте на родината си?
Когато си отговорите на този въпрос, ще сте добре дошли у дома. И тогава хората няма да ви укоряват че сте предатели. Аз съм дал на България много. Повярвайте ми, нищо че и аз живея в чужбина.. Аз мога да спя спокойно... а това е най важното. А вие?

Живея в Лондон. Т. е. вече повече живея в БГ, отколкото в Лондон. Купих си помещение за бизнеса ми и се подготвям да си го върша от България. Предполагам до пролетта процеса ще е окончателен.
Пожелавам на всички, които искат да се завърнат в родината да успеят да се подготвят навреме, и да се приберат до 2024.

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: bebb1090e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Номер 29, гарантирам ти, че ако не си дете на семейство, свързано с бившата комунистическа номенклатура, държавна работа няма да помиришеш никога. Най-много да те сложат на някое гише, през което минават стотици хора на ден и нямаш време дори вода да пиеш. Наистина има много сладки държавни службички, даже са много повече, отколкото си мислиш и се получават и много по-високи заплати, но за тях нормалният човек може просто да забрави. Познавам много хора в тези среди и всички до един са деца на номенклатурчици, макар и на ниско ниво.
Колкото до работата, естествено, че хората искат да се работи. Ти би ли платил на майстор, примерно да ти ремонтира апартамента лежерно, както се изразяваш и да свърши 1/3 от работата? Силно се съмнявам. То, затова България е в това положение, защото 80% си "вършат" работата ей така - лежерно и накрая нищо не е свършено. Влизаш в магазин - персонала неадекватен и неквалифициран, отиваш в държавна институция за елементарно нещо - още по-зле!
Аз лично напуснах една такава изключително лежерна работа в частна фирма преди 13 години. Не правех почти нищо по цял ден и те ми плащаха също едно такова нищо. В сегашни пари се равнява може би на 800-1000 лева. Напуснах, защото исках да се развивам и започнах да работя пак в България, но за чужденци, ей такива от Западна Европа. Ми, първо, отношението беше тотално различно. Изобщо не мога да го сравня с българската селяния. Второ, само за няколко години израстнах неимоверно много в професионален план, а във финансов си уредих живота. Е, да, работех здраво и продължавам да работя, отново за чужденци. Ако бях останал на лежерната си работа или на друга подобна, в момента щях да се чудя какво да ям. Да не говорим за нещо повече.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker