Неизбежна самоотбрана - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Неизбежна самоотбрана
преди: 12 години, 8 месеца, прочетена 5864 пъти
Здравейте, имам правен въпрос към запознатите.

Да кажем попадам в ситуация в която някой се опитва да ме убие, да изнасили приятелката ми и т.н. Аз го застрелвам - той умира. Когато извикам полицията то е ясно, че е било неизбежна самоотбрана, но мога ли да бъда съден за това и да ме тикнат в затвора, просто защото съм спасил собствения си, или живота на близкия човек?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 8 месеца
hash: b68e3d898b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Не гледа ли по Тв случая, където циганин обира за 3-ти път гаража на един човек. третия път човека го хваща в крачка - излиза с ловната си пушка, за да види кой тропа в гаража. мангала удря човека с желязна тръба, той стреля, улучва го и мангала умира в болницата. Сега съдят човека за убийство. В нашата държава няма такива филми като самоотбрана. ти го убий, пък после обяснявай, че е било самоотбрана. На лице е убийство, това ще гледат.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 1a07c4c8f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Законите ни са такива съдиите също. Ако свариш крадец в колата си и той не се е отдалечил с нея на сто метра от кражбата не се приема за кражба. Можел да иска да я премести, можел да иска да се скрие от дъжда, можел да иска да види как се стой на шофьорска седалка и тем подобни чак ако се е отдалечил на сто метра се смята за кражба. И съответно ако си сварил изнасилвача между голите бедра на приятелката си с разкопчан панталон то той докато си е намествал пакета случайно се е подхлъзнал върху нея и тя е паднала по гръб, дори да го измъкнеш жив от там и да го съдиш може да го осъдят условно или нищо ако го нараниш ще осъдят теб.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a8fd38a9f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   За съжаление 1 е прав.
Ако си циганин, обаче, или псих. болен, съдът ще си затвори очите...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 500be851c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Незнам колко мога да съм точна но по това което уча има предели на неизбежната отбрана и ако ги надвишиш, значи ако нападателят не е със пистолет и ако ти го застреляш а надвишаване на пределите на неизбежна отбрана и се съди като непредпазливо убийство а неизбежната отбрана ще е смекчаващо обстоятелство, но ако не са надвишени пределите на неизбежната отбрана той те е нападнал теб и приятелката ти и ти си го размазал от бой нанесъл си му средна телесна повреда може да се приеме като неизбежна отбрана но е много сложно за доказване трябва свидетели, чисто наказателно минало но само по себеси изключва нак. отговорност.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 0fde8901e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Всичко зависи от това кого познаваш и колко ти е добър адвоката.

 
  ...


...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: ed1340ad93
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Авторе, вземи си спрей със сълзотворен газ или електрошок - хем ще се спасиш, хем няма да ходиш в затвора.
Иначе, зависи от ситуацията -няма случай със случай да си приличат - ако някой изкара джобно ножче, а ти пистолет - можеш и да го лежиш!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: aec5eac915
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако на нападателя са причинени вреди в рамките на необходимите предели /това е въпрос на доказване във всеки отделен наказателен процес/- деянието съставлява неизбежна отбрана и не е общественоопасно. Прокурорът не трябва да образува наказателно производство, а ако го е образувал - да го прекрати. На практика обаче винаги образуват и предпочитат да прекратяват в хода на разследването /ако неизбежността на отбраната се установи по несъмнен начин/ или след приключването му. Ако прокурорът реши да напише обвинителен акт и внесе делото в съда, съдията - докладчик или съдебният състав вече нямат правомощия да прекратят наказателното производство на това основание. Ако на съдебното следствие се установи, че наистина има хипотеза на неизбежна отбрана, съдът, след като изслуша пледоариите на страните и последната дума на подсъдимия ще трябва да прочете оправдателна присъда.
Ако обаче се установи превишаване пределите на неизбежната отбрана /т.е. защитата явно не съответства на характера и опасността на нападението/, то деянието е общественоопасно, оттам - наказуемо. Например при убийство, осъществено при превишаване пределите на неизбежна отбрана, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
Ако нападението е осъществено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, то няма превишаване пределите на неизбежната отбрана - законът приема, че в тези случаи деянието никога не може да е обществено опасно и затова - не подлежи на наказване.
Имаше и други разпоредби, които казваха кога няма превишаване пределите на неизбежна отбрана /доколкото си спомням, ако нападението е извършено нощем и др./, но Конституционният съд ги отмени с Решение още през 1997г.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 3bade215ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Повечето от коментиращите са прави - има много начини да направиш живота на нападателите черен и без да ги убиваш. С пистолети те съветвам да не се заиграваш (дори с газови - понякога от близо са смъртоносни). ПОмни поговорката: "Който нож вади..."
Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f5e0a1a33d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   По принцип при неизбежна самоотбрана се гледа и равностойни ли са използваните оръжия! Ако нападателят е с нож, ти имаш право само на остър предмет. Само ако той е с огнестрелно оръжие, ти можеш да ползваш такова/ Тук е голямата глупост! Законите са направени в ущърб на потенциалните жертви. Елементът на изненадата дава предимство на престъпниците. Жертвата няма как да знае с какво оръжие ще дойде крадецът. Не може да се подготви адекватно за самоотбрана според законите ни( несправедливи, но все пак закони)!!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 8f09ab1680
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Гранция ще бъдеш осъден, оплют и заклеймен. Ще плащаш на мангала кръвнина докато си жив а след това децатат ти ще продължат да изплащат твоя дълг. Не забравай къде живееш - това е държавата на абсурда, управлявана от смешници, водени от дебел клоун-пожарникар.

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 2a2d57ca12
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Да, ще бъдеш осъден! Защото ПРЕВИШАВАШ рамките на неизбежната самоотбрана. Ти използваш огнестрелно оръжие, а той иска да изнасили приятелката ти-просто контрамярката ти е от по-висока степен. Примерно ако те нападнат с нож не може да го застреляш, ако те нападнат с юмруци не може да го заколиш. Ако искаш да го застреляш трябва той да има също огнестрелно оръжие, да го е извадил и да е стрелял по тебе, това е неизбежна самоотбрана... или да го е извадил и да е ясно, че иска да те убие. Иначе превишаваш самоотбраната. Разбери, че мярката ти трябва да е от същата степен на атаката и да е такава, че да приключи действието на престъпника, т. е. ако примерно той побегне ти пак нямаш право да го стреляш. Изобщо закона е много объркан и винаги дава предимство на престъпника. В България е така, държавата е **рвенска и престъпническа, а законите толерират престъпниците.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b86262846d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Единственият коментар, който си струва да прочетеш е на номер 9, а номер 4-не знам какво учиш, но ако е това, което предполагам-откажи се... просто нямам думи колко тъпотии има в изказването ти, за което един ден ще ти плащат. И си оправи правописа-предполагам учиш право-срамно е юрист да започва изказването си с правописна грешка.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b86262846d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Извинявам се-коментара на номер 7,а не на номер 9

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker