На какво се дължи наличието на български думи в езици като словенският, полският и чешкият? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

На какво се дължи наличието на български думи в езици като словенският, полският и чешкият?
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 824 пъти
Здравейте, всички знаем, че в руския има много български думи, защото те са ги взели от нас след като са приели християнството. Същото важи и за Сърбия и Румъния. Но сега говорих с един словенец и се оказа, че и с тях имаме много прилики. Чак се изненадах. Оказа се, че и с полския и чешкия е същото. Бихте ли ми обяснили как се получава това?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: e0257406c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Славянски езици са това, нормално е да имаме бая общо, макар че ние сме най-малко славяни от всички.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 72c4a4b0aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Причината е, че когато българската писменост бива разпространена из съседните страни, наред с християнската вяра, това включва и по-далечни земи, включително и днешните Полша и Чехия. В полския език и досега използват българската дума "самоход", която значи кола (те я изписват като "samochód"). Преди векове тя се е използвала и в България, но впоследствие бива позабравена и по-често се употребяват другите две названия: съществуващото "кола" и латинския превод на "самоход", който е "automobile" и изговарян в наши дни като "автомобил".

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: d01e749724
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Всички славянски езици имат някакъв процент общи думи, касаещи главно основни предмети от бита и географска терминология.
От там нататък разликите са твърде големи.
Като граматика пък нямат нищо общо.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 1741056813
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Авторе, въобще не е вярно, че руснаците, сърбите или румънците са взели от нас тези думи. Това са славянски думи преди всичко, не български. Не знам откъде си ги съчиняваш тези неща. Кажи подобно нещо на някой поляк или руснак и ще ти се смеят много.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 5e76da050d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Кифлоприземителя е прав донякъде, само че разпространението чрез писменност и християнска вяра става само в Русия през 10 век, преди това Руснаците са си говорили предимно подобен на викингски език, те са преселници от викингите, самото име "руси" идва от викингското название за гребец.
А общия праславянски са го говорили племе от преди 3000-2000 г преди христа в средното течение на Дунав, но след като нямали писменност това не е записано, археолозите преценят това по рисунките на керамиката. Тоест цялата околия наречена днес "славянски народи" сме от едно племе, от повече от 10 хил год според рисунките в пещери. Това племе е живяло около среден Дунав, размножавало се, разселвало се на по големи и далечни територии. Или заради размножаване или заради нападение от други племена, части от това племе се е местило, стигнало чак до Индия и Япония и северно от Китай. Където отидело се премесвало с местно население добавяло думи в езика си и кръв в гените си, като най запазен е езикът и религията им в България, другите славянски народи нямат Сурва, нямат думата Коледа, нямат традиция за мартеници и т. н., а това са си ритуали от онова прастаро племе. Защо връзваме мартениците по дърветата когато видим прелетна птица "щъркел", защото дойдат ли прелетните птици идва пролет, мравките започват да нападат малките фиданки, а връзването на дебел вълнен конец който мирише на овца, около дънера на млада фиданка, я предпазва от мравки съответно и от листни въшки и запазва дръвчето здраво. Разбирайте, че ритуалът ни е древно градинарство, малко сме го променили и вече конците не са дебели и направени от непрана вълна, но връзваме по дървета и казваме че е за здраве.
Има много доказателства запазени в рисунките, в религиите и т. н. Примерно кочияшът на колесницата на бог Суря в индийските веди се казва Румен. Като тези веди които са достигнали до нас са писани 1500-1000 години преди христа и името на бога Суря разбира се идва от нашето сурва, ние сме го забравили от къде идва но индийците са записали техния прочит на разказа за Суря.
Чети: https://m. facebook. com/Institute. of. Ancient. Civilisations/posts/1057546844391536/

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: e507c8cdb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Кифльото пак се е изказал, този път наистина просташки и нямащо нищо общос истината. 3 е прав. Прабългарите не са говорили на славянски език, нормално е славянските езици да имат общи думи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: e507c8cdb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Авторчето и Кифлоприземителя явно не са били достатъчно в Словакия или Чехия защото те си имат славянски думи и за магнезий и калций. Магнезият при тях е Хорчик, а Калцият Вапник. Е в Българския дори и едно време не помня да сме ги наричали така, няма ги и по книгите. Думата им за шосе или голям път пък е цеста, което го има в словенски, словашки и чешки, но го няма до колкото знам в сърбо-хърватския и българския.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: d01e749724
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Привет отново на всички, аз съм с коментар №3.
Прабългарският... днес ни е оставил само косвени следи, за съжаление. Не знаем нищо за обема на прабългарския речник, почти нищо не знаем за граматиката. Не се предполага обаче прабългарският речников фонд да е бил особено богат. Численото превъзходство на славяните е решило нещата сравнително рано и не в полза на прабългарската езикова съставна. Следи са останали тук-там, иранците например твърдят, че при тях има много писмени извори, касаещи най-старата културна история на прабългарите, но далеч не всичко е проучено.
А и тогава, както днес, езиците са основното средство за национална самоидентификация. Нещата работят просто: по-многобройният, по-здравият, по-бързо възпроизвеждащият се в края на краищата надделява и в културно отношение.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 5e76da050d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   До 3, 8
Вижда се че автора знае че славянските езици имат общи думи, имат и разлики и нямаше нужда в №3 да му казваш това! Все пак нищо повече не си му казал, а въпросът му е защо ги има тези прилики.

До 8 Не виждам автора да е питал за прабългарския език, защо реши да му кажеш, че не знаеш прабългарски? И от къде извади извод, че Испор (Аспарух), наследниците му и хората му са говорили прабългарски, превзели земята на славяноговорящите, след това захвърлиили езика си и проговорили славянския, не ти ли звучи тъпо тезата ти, държавотворци и тогавашни интелектуалци да заменят езика си? Истината е че днешния Български е смесица между прабългарски (персийски диалект) и славянски (тракийски) Провери името Георги, което и днес е най-разпространеното име в България! Ще подскажа георг на персийски е вълк, затова колим агне на гергьовден, да черпим за вълка (георг) за да не напада стадата ни!!! Но ако прочетеш измислиците в интернет те биха погърчили името георги и ще ти говорят за гръцки произход макар да не могат да назоват един древен грък с такова име.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 8ff51e8dde
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторе,
не е ясно кои са тия думи дето питаш. Требе да си по-конкретен. Така като те гледам ми се види че викаш "български думи" или на старославянски когнати (отец) или на общи заемки (компютер).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker