Защо се скараха САЩ и Китай - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо се скараха САЩ и Китай
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 778 пъти
Каква е причината за обтегнатите отношения между съединени щати от една страна и Китай от друга?

Не съм следил много изкъсо събитията, но по спомен всичко започна по времето на Тръмп и неговата "търговска война" с Китай?

Защо започна тази "търговска война", след като десетилетия наред Китай произвеждаше почти всичко на безценица и бууташе нагоре американската икономика?

Преди войната в Украйна дори бяха обявили, че към настоящия момент Китай бил "заплаха" номер 1 за тях, а Русия - номер 2.

Уж били загрижени за правата на малцинствата в Китай, както и за демокрацията в Тайван и затова трябвало да се противопоставят на авторитарния режим в Китай и да са защитници на демокрацията в света.

Но реално според мен причината е икономическа, защото към 2020 двете икономики бяха горе-долу на кантар и всички прогнози на специалисти показваха, че до броени години Китай ще е най-силната икономика в света и е напът да засенчи Запада.

Така или иначе не знам истинските причини за враждебността, а приказките за защита на Тайван и малцинствата в Китай според мен са просто претекст за пред широката публика. Ясно е, че има някакви много по-дълбоки причини.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3e87757e65
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Прав си - страх ги е, че ще станат номер 2 след Китай! Най-обикновена грандомания в действие!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 029c0f4465
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Е, къде САЩ не са се намесили? И защо всички военни действия които водят САЩ са извън тяхна територия? А пък се питам, каква работа имаха в Югославия, та я разпарчатосаха , та и продължават? Май им е по лесно със страните с по-малка територия и тези големите ги дразнят.
Ами при нас? Е, те все нещо са си харесали и от нас и смятат, че е тяхно по презумпция.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c2cfafcb25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Китай не дърпа Американската икономика, а напротив - спъва я. Водят едностранна търговия с САЩ. Т. е. САЩ е просто един пазар за китайските буклуци. САЩ обаче нищо не внася в САЩ. Живял съм в Китай 2. 5 години и американски автомобили например там не съм виждал. Освен Харлей Дейвидсън всъщност нищо американско не съм виждал. Това означава че американците не произвеждат, за да продават. Тяхната продукция или е офшорната, като в Тайван или изобщо я няма вече, като в Детройт.
Този сценарий на Тръмп изобщо не му харесваше и сега си измислят причина да запазят икономическото си влияние в Тайван. Уви, китайците са вече твърде силни и друг начин освен военен няма.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: af88ef5802
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Време е САЩ да бъдат мачкани на тяхна територия. Да си гледат нещата вътре, а не в чуждото.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 9326a6ca88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Неизбежно е! Историята е малко по-сложна, ако не си запознат с нея. Има над 100 години история, икономика и геополитика, койото може би ще са прекаелно скучни, за да ги напиша тук. Няма "елементарен отговор", който да е изчерпателен.

Най-накратко, мога да го обсня така:
- Китай беше изклщчително бедна страна, която успя да се рвие икономически, благодарение на това, че САЩ изнесе производството си при тях. И двете държави печелят много от това.

- САЩ има технологично преимущество, но вече му липсват производствени мощности и евтина работна ръка. А и правята на работниците, не са нещо, за което се говори често в Китай.

- Двете държави са зависими една от друга. Ако спре това поизводство и търговия, БВП-то и на двете, ще се срине и веорянто няма да се върне на старите си нива с десетки години. Никой политик, не може да си позволи това.

- Остава им, да се бият за влияние. И ето тук трябва да гоорим за уйгирите. Вариантите са два:
- САЩ лъже и нямаа проблем.
- Китай лъже и има сериозен проблем.

Ако САЩ лъже, то няма да е за първи път (къде са на Садам атомните бомби и прочи? ), но няма и да засегненикого.

Ако Китай лъже, обаче, а САЩ иска да изкара този факт наяве, послдствията са лоши за Китай, защото Китай се бори за влияние намножество мюсюлмански страни. Доакто опитите им да влязат в Европа, включително и в България, биват спиран засега, то Китай са плъзнали из цяла Африка и се борят за това, да са партньори на цялият Близък Изток. В един моемнт, ще гообърнат, че е като Изрел, да търгува с нацистка Германия - няма как да стане.

После идва Тайван. Тайван има огомна икономическа и безпрецедентн зависимост. Цялата икономика на Тайван е базинра, на производството на полупроводници и инсталирането им на чипове. Тази дейност е ужасно скъпа и изисква десетилетия предварителна подготовка. Накратко - без Тайван няма да имаш ни съвременни неща като iPhone, бързи сървъри, бърз интернет, смарт телевизори, сложна медицинкса апаратура, машинно учене и прочие.

Само за сравненеи - Сегашните процесори, коти можеш да си купиш, са между ползват 7 или 5 нанометра (nm) производствен процес, като се готви преминаване към 3 nm. Нито Китай, нито САЩ, нито Русия могт самостоянтелно, да ги произвеждат. Правилото е, че колкото по-малко са тези nm, толкова по-бърз и ефективен е поцесорът.

За сравнние - когато Русия беше отрязана от Тайван, поради санкции, направиха изявление, че до 2030, ще почнат да правят 28 нанометрови процеосри. Твъдение, на което НИКОЙ не вярва. TSMC - тайванскта фирма, която основният производител на полупроводници, правеше такива през 2011-а. Аз лично, не вярвам, че Русия ще е способна да направитакива до поне 2035-а, защото сега са там, където света беше в 1994-а.

Работата е, че дргите страни, не са много по-напред. Китай се хвали, че са на 14 nm, но за съжаление, ще отнеме години, преди да достгна призводствена мощ на Тайван, а ако тайван ги отреже сега, ги въща и тях 15-20 години назад.

Подобна ситуация е и за САЩ.

И затова Тайван е източник на такъв конфликт. Който поеме контрол над Тайван, става първа икономическа сила. В мометна всичко е бораб на влияние.

И кратък урок по история - Великите имприи променят позицията си в световничт ред на всеки 50-100 години, като стари се разпадат и нови се изкачват, а понякога се и върщат. Преди САЩ, велиакта сила беше Великобитания, преди тях беше Франция, преди тях беше Нидерландия, Испания, немците...
Просто сега идва ред на Китай, но никой не сдава пръвото място без борба. А и ако не се борят, може да изпаднат не на второ, ами на 10-то и по-назад. Така че, не го мисли от стран на "американците" и "китайците", ами разглеждай това, като конфликт между две велики сили, борещи се за надмощие. Нищо ново и уникоално в човешката история. Така сме опонет 4000 годии.

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 985159b71d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Приятелю 5, две неща ще ти кажа и от личен опит.

1. Големи глупости наговори за процесорите (завършил съм микропроцесорна техника) и така и не разбрах каква е връзката с Тайван и техните процесори и това което пита автора.
2. Живял съм в Китай. Китай никакъв свят няма да управлява. Те нямат креативния капацитет за това. Те си внасят мозъците от отвън. Просто онези които създадоха новия световен ред използват Китай като социално-експериментна зона, което ще е бъдещето на всички мекотели, решили да последват Новия ред.
Той не е Китайски, той е на хора като Кисинджър и Билдербергите. Ако искате да разберете нашето бъдеще след 2години, отидете в Шанхай, сега.

Точно в този момент, това което се случва там е въведение на "базовия доход", почващ от Шанхай. Правят го насилствено и искат да видят как ще протече. Същото ще се случи и при нас най-късно другата зима. Едва ли ще е насилствено. Просто ще скрият зърното, ще кажат Украйна е виновна.. т. е. руснаците. Възможно и да дойде нов ковид, ще направят купонна система, еврото ще се срине заради инфлацията причинена от предния ковид и липсата на газ и нефт. В резултат хората ще бъдат оставени гладни и на студено и ще въведат базовия ("хуманитарна помощ") доход и тук.

Аз съм но. 3. по въпроса пак ще кажа. Просто Кисинджър през '90те остави американците без производство. Много останаха без работа и американците драстично обедняха. От тогава досега много пъти ги обираха, я с ипотеки, я със световни кризи, я с калпави президенти. Правиха си войни по света, все едно им е бащиния, за да се оправдават пред робите в трудовия си лагер. Сега Путин им е виновен, после Зин Пин... и така.

Вижте, китайците са 1. 5 млрд. Не знам дали го осъзнават някои от вас това. Населението на целия цивилизационен свят да съберете (Сев. Америка, Южна Америка, Русия и Европа заедно, пак няма да е колкото на Китай. На тях им е през онази работа за който и да е от нас..
Наистина! 70% от китайците изобщо не са виждали чужденец, някои дори не знаят, че има други държави. 80% от производство им е за вътрешно потребление и е смешно да кажеш, че зависели от Европейския или Американския пазар. Да си мислиш и че ще се кланят на някого за да си продължават с производството и да имат пазар е хлапашко мислене, откровено.

Трилионите, с които направиха Китайското си индустриално чудо им ги даде Кисинджър, това не бива да се забравя. Сега обаче като че ли не искат да слушат този, дето поръча оркестъра..

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 4d67b93d29
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   " Ясно е, че има някакви много по-дълбоки причини. " Разбира се, че има причина, САЩ остава в изолация, китай заема американските пазари и убива икономиката й. Интересното ще стане, когато Китай си вземе Тайван, както Русия Крим. Тогава САЩ ще бъдат в шах, а скоро след това и мат, няма вечни империи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker