Инвестиция в имот в София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Инвестиция в имот в София
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 854 пъти
Не съм от София и нямам представа какво представляват отделните квартали. Ако хипотетично човек иска да купи имот в София с цел отдаване под наем (оставяме на страна, че може би момента е неподходящ и цените са надути), къде е най-подходящо като квартал? И изобщо има ли разлика в нормата на възвращаемост в отделните квартали?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: 9a8cbc75ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Ако мислиш, че някога ще си върнеш парите, които си дар за покупката, купувай. Но честно казано ми се струва Марко невъзможно това да се случи чрез апартамент, който отдаваш под наем.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 61b5a346b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Сега аз не бих си купила, цените ми се струват нереално скъпи за нещо с добри размери, ново строителство и хубав район.
Според мен се преориентирай за имот някъде на по-хубаво място в провинцията.
Иначе относно въпроса ти според мен хубавите райони са т. нар широк център, не точно центъра, но на близко разстояние от него, Лозенец, около Южния парк, Изток и други.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: db04895af3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В имотните сайтове, както и в подобни статии, можеш да видиш графики със статистика.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 0526e7ea37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Да се инвестира в имот в София има смисъл само за хора, които имат поне 500 хиляди чисти и искат да си ги връщат бавно с времето.

За всички друго е самоубийство. Аз съм с наследствен имот в София и е сега, началото на следващата година започват разходите. Ограда към общите части има за правене, отделно към 300 лева данък, отделно около 80 за чистене на входа.

До около година-две стените са за боядисване, а паркетът също има нужда от циклене и лак. Дотогава се надявам поне черно-бялата техника да е в изправност.

До тук само разходите споменавам. При все, че нямам и 50 лева кредит към банката, а ако си се заробил с 200к евра и сега както вдигат лихвите банките, просто си слагаш хомот и ставаш заложник на апартамента/имота до живот.

Наеми - може да взимаш между 700 лева и 1000 за доста приличен апартамент на добра локация, където цените вървят от 1500 евро нагоре. За кофти апартамент няма кой да дава големи суми, ако изобщо се намерят наематели. Противно на общоприетото схващане, в София има поне 10 000 празни апартамента и далеч не на всеки собственик му връзва винаги да е с наематали.

За магазин или офис, може да взимаш и по-голям наем, но там обикновено и квадратурата е по-малка и много по-скъпа - от 2000 евро/м2 нагоре, а и бизнеси фалират и си сменят местата и със сигурност ще има празни периоди, ако инвестираш в някакво офис/търговско помещение.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 0526e7ea37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ами колкото е по-хубав квартаът - близо до Центъра и благоустроен - с училища, детски градини, супермаркети, болници - толкова повече доходи ще ти носи имота. Но и ще е толкова по-скъп за закупуване.

И това е да си направиш сметката. Примерно при 800-900 лева средно наем на месец дали си струва да дадеш 170-180 хиляди евро? Ако сметнеш и че ще има празни месеци без наематели(сложи го условно 1 година, въпреки че може и да е повече) и смяташ за колко време се избива.

С 900 лева на месец, 170 000 евро се избиват за малко по-малко от 32 години - а дотогава дали ще имаш наематели и какво ще се е случило в живота ти - един Господ знае.

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 0052c12eda
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   1, защо да не си върне парите? 900 лв на месец от наем при 180 000 евро инветиция прави 3% печалба на година дори при сегашните цени на имотите. Айде сложи поддръжка, празни месеци и т. н., да речем, че ще е 2% чисто. Т. е. за 50 г. си избива целия апартамент от наеми и то взимайки предвид инфлацията (понеже наемите растат с процента на инфлация приблизително).

Т. е. за 50 г. отдаване под наем вече си на нула само от наемите. А след тия 50 г. апартамента макар да е остарял вече, все пак ще има някаква остатъчна стойност и ако се продаде, тази остатъчна стойност вече ти е чиста печалба. Колкото и да е остарял, все още ще може да му се вземе поне половин цена. Т. е. реално имаш поне 50% чиста печалба и то над инфлацията за 50 г. или 1%/година над инфлацията.

Дори да е 0% и само да си запазиш стойността на парите за 50 г., пак не е малко. Защото в момента дори и запазване на стойността на парите не ти гарантира никоя инвестиция и то при по-висок риск. Да, съгласен съм, че с отдаване под наем няма да направиш милиони, но пък няма и да ти ги яде инфлацията.

А ако апартамента го купиш с кредит, може да стигнеш и 5-6% чиста годишна печалба над инфлацията, но разбира се при по-висок риск.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 75239d4da2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   До 60 - 50 годиншни планове, да си опазим паричките - по-добре ги инвестирай в образование, екскурзии и прочие. За какъв чеп са ти същите пари, ако си на 80 години? За децата?

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: b76fa112cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   7, в образование съм ивестирал отдавна и вече бера плодовете. Точно защото вече ги имам парите, мога да си позволя да ги вложа в нещо, което поне неутрализира инфлацията. А защо да не са за децата? Лошо ли е да си си осигурил за децата?

Въпросът беше, че не можело да се възвърнат парите. Аз просто посочих конкретни примери и цифри, че може. Да, не казвам, че ще стане за 5 г., но парите се възвръщат. Може да е за 50 г., но се възвръщат и си на печалба даже. С повече акъл може и за 20 г. Ако купиш в правилния момент след голям спад, може и за по-малко. А ако ти идва от ръки да купуваш правилните имоти в лошо състояние и да ги ремонтираш или пък направо да строиш такива, не за 20 г., ами за 2 г. може да си удвоиш парите.

Нека напомня, че Тръмп и Канеф например си са направили милиардите точно с имоти.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: f36b6cf800
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Когато инвестираш в имот си задай 4 въпроса:
1. Има ли в момента работа около този имот?
2. Какво е бъдещето на града, в който инвестираш?
3. Какво е бъдещето на държавата, в която инвестираш?
4. За колко време ще си избиеш парите/каква доходност ще ти носят?

Ако приемем, че София е град-държава в държавата и има много работни места, то задай си въпроса какво е бъдещето на БГ като цяло след 50-60 години? Официални статистики сочат, че всяка година БГ се стопява с близо 70000 души (един малък град), малките градове се обезлюдяват за сметка на големите София, Пловдив, Варна; малцинствата турци и роми ще станат мнозинство, което би довело до етнически конфликти; населението ще се е смалило до около 4, 5 милиона души, много пенсионери, силно русофилско настроено население все още - т. е голям шанс БГ да се върне към Русия близките 50-60 години особено при разпад на ЕС, което би довело до ново одържавяване и изземване на имоти - ти може да не го усетиш, но децата ти/внуците ти със сигурност биха били потърпевши от една подобна геополитическа/етническа обстановка.
За мен е неоправдан риск да се инвестира в загиваща държава като България дори и горния сценарии да не стане, погледни на Запад - апартамент в Англия е около 100-150-200к , а за тези пари в северна Англия можеш да си купиш и къща със земя Freehold - от там ще вземаш минимум 800-900 на месец рента (ако е апартамент, за къща отива нагоре) ground rent ако не си Leasehold. В момента аз го правя това и съм много доволен. Спокоен съм за инвестициите ми, защото са в процъфтяваща и развиваща се, богата държава с ред и закони и определено Англия ще я има и ще е по-развита след 50-60 години, а БГ не съм толкова сигурен. Мисли мащабно.
Който разбрал, разбрал.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 0526e7ea37
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

10.   Необективен поглед над нещата от номер 9.

Ако тук има опасност циганите и турците да станат мнозинство, то в Англия опасността пакита/индийци/чернокожи да станат мнозинство е поне 3 пъти по-голям

В България винаги ще е добре да имаш имот поради няколко причини.

1) Местоположението. България е на уникално място, свръзка между Европа и Турция, през която минават огромно количество стоки. Тирове от и към Турция/Германия, свърващо сухопътно звено сме.

Не цялата търговия може да се върти по море, а тук е важна пътна артерия, от която точно ако излезем от ЕС ще правим луди пари, защото всяка стока и всеки тир, който мине ще плаща мито на границата!

2) Природа и туризъм. България има уникалното предимство на природата, която "голата поляна" Англия, няма. Ако там имат Уестминстър, Стоухендж и още 2-3 прехвалени забележителности(бил съм в Англия! ), то тука има развит и зимен и летен туризъм!

И чеп за зеле да не става от теб, ако си здрав и прав винаги ще можеш да се хванеш да работиш в сферата на туризма в България!

3) България има ХРАНА и ВОДА. Не знам колко хора са наясно с реалностите в света, но в бъдеще едно от най-важните неща за една страна ще е да има в достатъчни количества храна и вода.

Войната в Украйна далеч не е само за "денацификация", ами и Украйна произвежда огромно количество зърно и отделно е пълна с какви ли не метали!

България също за размерите си има огромно количество ресурси, много хора не знаят, че сме в топ 20 производители на пшеница в света(а за съжаление огромно количество от не се изнася) и България произвежда в ПЪТИ повече от нужното да си изхрани населението.

За пример - при добра реколта в Добруджа зърното е достатъчно от 1 година да храни за 3-4 години напред. Отделно са водите - че то само в Софийското поле има не знам си колко минерални извора, в Горна Баня, Банкя, дори на центъра на София на Халите има минерална вода!

Да говоря ли за Хисаря, Велинград, Сепарева баня? Тези неща имат огромно значение. Икономиката на Англия се крепи изцяло на ВНОС по море и на блакосклонното отношение на САЩ, които винаги ще им помогнат, защото Англия им е метрополия.

Иначе Англия е една тоалетна. Гола поляна с 1 голяма река(Темза), която е по-скоро канал, отколкото река. Затова си опичайте акъла и знайте, че чисто географски България е в пъти по-добро положение от Англия и редица други страни.

Глупостите с това как шщели да ни вземат имотите, ако ЕС се разпадне няма да ги коментирам дори.

А ако си умен, не е задължително да инвестираш 200к в апартамент. За тези пари може да си вземеш 5 хубави гаража и да ги даваш под наем. Така ще имаш приходи от няколко места и:

1) не те бърка ако единия се откаже - имаш още 4 наема да взимаш
2) гаража не изисква толкова поддръжка
3) ако ти трябва кеш просто продаваш единия и пак оставаш с няколко, макар и по-дребни имота

Само че тези неща са за хора, които мислят с главите и не им е най-голямата цел в живота да отидат в Англия!

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5a3d3915ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Хахаха номер 10 пиша ти 100.
Обаче няма да те разберат. Ей сега ще ти излязат мързеливите сърдитковци дето все държавата им е виновна и ще ти обяснят какъв сме кенеф, как никога няма да се оправим и как незабавно трябва да се отправим към терминал 2, че да я освободим веднъж завинаги тая територия и последният да загаси лампата.
А иначе по темата-ако ги имаш спестени парите инвестирай, обаче според мен Сега не е момента за апартамента, особено ако ще се тегли кредит.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f36b6cf800
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Към 11 от 9,
Ако искаш и 1000 му пиши всеки си гледа от неговата камбанария. Факт е, че България се обезлюдява и това далеч не са само сърдити некад*рници. Заплатите в БГ са унизителни - лекар 1000-1500 лв; мед. седтра дори няма да коментирам и т. н Вие пак давате конкретни примери, но държавата не е само туризъм.
А че Англия се пълни с пакистанци и други чужденци и същите тези подминават БГ трябва да ви говори ясно, че държавицата ни е турска тоалетна - както е ясно изразено още през 2009 от чешки артист на изложба в Брюкел :) Новини не гледате ли? Всеки ден в София пияни и дрогирани мутри закриляни от полицията газят и убиват невинни хора. В такава държава ли искаш да живееш? Аз тука карам на обратно движение с десен волан, има правила, ред, толерантни шофори и съм МНОГО по-спокоен от БГ.
Отивам на голямо футболно дерби и хората са културни все едно си на ТЕАТЪР, а не на война с факли и побоища.
Лекувам хора и ме гледат в очите и получавам достойна заплата. Колеги ме молят да ги уредя при мене. Плащам високи данъци, но и пенсията ми знам, че няма да е 600 лв и да се изплаща от има няма 2 милиона работоспособни брачеди. Голямо бъдеще има държавицата ни, повтаряй си го на сън - така искат политиците.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5a3d3915ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Виж сега номер 12. Аз не искам да се карам с теб, защото за много от нещата, които пишеш съм съгласна с теб. Обаче ти си фрустриран за нещо и гледаш моментната ситуация. А обстановката в ГЛОБАЛЕН план се влошава много, но за да я схванеш по-добре май трябва да спреш да гледаш новините и да потърсиш други източници на информация и да се огледаш наоколо. Това, което виждам аз около себе си в последните 5-6 години е масово отказване на младите и образовани българчета да емигрират, а дори и да учат на запад. Масово връщане на завършилите на запад. Хора, които са емигранти вече 20 години в чужбина купуват по няколко имота тук и си организират връщането. Тези, които имат имоти и дума не може да става за продаване. Защо го правят това ако е толкова хубаво на запад? Ти защо не се радваш на живота си там, а се обясняваш и натъртваш в наш форум колко ни е лошо тука и какъв скотски живот живеем. То едно мъчение едно чудооо. Едно време интернет нямаше и все ни обясняваха как на запад било велико, а тук някакъв ужас. Може и така да е било преди, но нещата се обърнаха и все по-зле ще става. При това, което предстои да стане в бъдеще тук както обикновенно понеже сме 9 дупка на кавала ще мине много по-леко. И който се окопае тук докато е време той ще има бъдеще. И още нещо да кажа-аз не съм млада, живяла съм по социализма и много добре виждам разликата между тогава и сега. Като си спомня за какви неща си мечтаехме тогава, действителността надхвърли и най-смелите ни очаквания. А сме едно средностатистическо семейство, както и всичките ни близки и познати. Каквото и да си говорим България си стана една доста хубава европейска държава и животът тук си е отличен. Естествено има и доста негативни неща и проблеми, ама няма да ми обясняваш как в чужбина всичко е цветя и рози, защото както казах вече има интернет и границите са отворени, а доста хора не са слепи. Пожелавам ти да си щастлив, където и да си.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fb28265e8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   11 сърдитко ли съм, че след западно образование и с два чужди езика се подписвам срещу 1400 лева в София? ! Това, че извън ИТ сферата шефовете си назначават техни познати и роднини за тим лидери моя вина ли е? !

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5a3d3915ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   14-ти това в кой град? За каква професия? На колко си години? Колко трудов стаж имаш? А в съответната фирма?
Нали няма да си пишем глупостите за това как ще излезем от университета и работодателите ще плеснат с ръце, па ще ни прегърнат и назначат веднага на 2500 чисто. Всеки е почнал с ниска заплата и с времето се е доказвал.
И за да съм по темата-това, което пиша в никакъв случай да не се приема като подтикване към инвестиране в имоти. Изобщо не е моментът. В момента наблюдаваме точно това, което се случи вече през 2008г. Повечето сте били малки тогава и едва ли сте се интересували от имоти обаче по-големите помним добре какво стана. Който има спестени пари да купува, обаче който ще тегли кредит по-добре да поизчака.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f00009468f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Номер 14, не си сърдитко, а глипчо! Телефонистите в call център вземат по 2200 месечно, учителите също са с по 2000 лв заплати. Вече само бачкаторите взенат по 1400 в София.
Това с връзките, явно си го измисляш за лично оправдание.
Там, където работя, няма никой назначен с връзки.
Не търсиш дистатъчно. Има глас за служители в София.
Провери в jobs. bg и в zaplata. bg.
Може и да споделиш с каква специалност си и ако някой около мен търси такава, мога да те свържа.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ad2f974a15
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   14 нас не ни интересува какво ти правиш, ако щеш се подписвай и на 20 лева, само че го пози в тайна щото ще ти сцепят гьона момчетата да идваш тука и да правиш мръсно на изключително голям брой хора, като се появяваш тук и твърдиш какъв велик професор си ти и как ти плащали жълти стотинки.
По твоята логика щом ти си завършил в Германия, Холандия щати и ти дават 1400, оттогава аз щом съм завършил в бг едва ли не ще трябва да си плащам за да работя.
А ние глупаците се чудим що не са мръднали смешните булгаристански заплати от 10 години...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker