Защо хората на физическия труд мразят висшистите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120673)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо хората на физическия труд мразят висшистите?
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 1459 пъти
Не мога да разбера едно нещо аз...
Понеже все чета в този сайт защо едни хора мразели други.

Разбирам за Англия и другите страни от ЕС. Там има класово разделение. Но тук няма.
Защо хората в България масово мразят интелектуалците и висшистите? Защо е това делене на вас и нас? Защо съществува поговорката: " Учи мамо, за да не работиш"? Как така? Ученето не е за да не работиш, а за да работиш по своята сфера. Или в Бг се счита, че ставаш висшист, за да прецакаш някого и да се намърдаш в офисче? Не е това смисъла. Да не се бърка с лешперската работа в офиси и чиновнически институции.
Второ, не е лесно да се учи. Не е лесно да си инженер, архитект. Не е лесно да си писател.
Не си ли келнер и престъпник, не те гледат с добро око.
Където и да почна работа, ме спукват от подигравки, че съм висшист. Започват се едни подигравки, обиди, номера, интриги. Завиждат ли, или какво? Не че аз съм специален, не. Нито деля хората или целя да обидя който и да е. Но сякаш има такова отношение към мен.
Тук никой не е успял с книга или писане. Вижте Стивън Кинг или Джоан Роулинг.
Тук всеки влиза и учи във ВУЗ. държава с 53 университета.
И другата поговорка: " Музикант къща не храни". Артистите не са безделници и мизерници. Джон Ленън и Джими Хедрикс са милионери, или Бруно Марс.
Вярно, у нас няма пазар, ниша, бизнес, но...
Още от социализма инженерите и професорите бяха доста по зле платени от хората на физическия труд.
Разберете, не обезценявам хората на физическия труд. Наясно съм колко им тежи, как ги експлоатират, и ги уважавам. Но те мен не уважават, напротив. И то без да съм сторил нищо.
Извиете за грешките.
Не злобея.
Ще ми е интересно да видя мнения.

Хубав и ползотворен ден!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7967777385
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Точно в България има огромно класово разделение (сега). И това е причината. А при теб ми се струва, че може да е на лична основа и колегите ти да използват "вишист" просто за да се заяждат с теб. Можеше да е защото си млад/възрастен примерно, това значи и че младите/възрастните са мразени, то всичко е "мразено" в България. Но го има и надменното отношение на така наречените "успели". Което даже не означава най-образовани, а с най-големи финансови възможности (тук хич не са правопропорционални).

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 72ff634eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Просто ти завиждат, а не те мразят.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cfc48da438
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Защото са комплексари. Мързеливи хора. Мразят всички успели хора, защото те не са постигнали нищо. Научили са наизуст фразата "И магаре може да завърши" или "За КО ми е да уча" Аз например не съм приписвала на изпити. Завърших "Славянска филология", аз си знам колко книги съм изчела, колко теми по литература съм писала, колко страници докато науча падежите. Не съм спала, за да уча. Имах и два държавни изпита, три месеца практика в училища - на 11 и на 6-ти клас, и защита на дипломна работа поради спецификата на темата голяма част от материалите бяха на чужд език, трябваше всичко да си преведа и отделно да го сглобя. И някакъв прост като г. з барман или общ работник да дойде и да ми оспорва дипломата пффф. Мога да кажа и за всичките ми колеги, че всички учиха много. Не познавам човек, който да е завършил без да е положил усилия. Но хората със средно няма да разберат. Да спориш с тях е като да спориш с радиото. Затова внимателно си избирам средата. И са ми странни как образовани хора могат да имат връзка с хора без образование. Какво например мога да си говоря аз с общ работник, сервитьор, барман? Чуя ли от мъж че упражнява тази професия веднага знам че няма шанс за връзка, или дори приятелство. Те трябва да са с ниско интелигентни жени. Всяка жаба да си знае гьола.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3efecd5989
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Какво да ти кажа-това е държава на селяците, селяндурите, глупаците-това е масовката. Свестните, нормални хора, Индивидуалистите, хората с творчески професии-на пръсти се броят.
В тая държава-най-често срещани са шофьори, автомонтьори, електричари, шивачки, продавачки, счетоводителки, фризьорки иии само това е. С една дума-Трагедия.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 4fc97db402
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Поредната глупава и безсмислена тема.

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: b274a0147b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Защото са хора, страдащи от комплекс за малоценност.

Аз лично съм изпитал нещата, за които говориш. Такъв тип хора са нереализирани, необразовани, карат ден за ден. Вместо да положат някакви усилия да си подобрят положението предпочитат да гледат в паницата на тези, които са успели по честен начин да се реализират, да си намерят добра професия, кола, жена, дом и така нататък.

Като цяло съм напълно съгласен с 3, но ми идва прекалено високомерна. Всяка работа си има смисъл, иначе нямаше да съществува. Естествено, че не можеш да сравняваш барман със лекар, но трябва да се запазва едно уважение.

Като бях по-малък и докато учих аз самия бях барман и съм се нагледал на всякакви такива хора. В един момент завърших с почти отличие и си намерих супер работа в ИТ сферата. С голяма част от хората, с които бачках на старата ми работа имам контакти в социалните мрежи, а и на живо. Ами отношението им тотално се промени и усещам една пасивна агресия, завист, злоба. Когато започна да им говоря как взимам много сериозни пари, колко харесвам работата си, как не е за всеки, какви екстри имам и така нататък просто усещам как искат да ме удушат.

Имаше един, който ми се подиграваше и ми викаше че съм бил цъкал на компютъра по цял ден и с един такъв пренебрежителен тон ми говореше. Съответно аз му отвърнах просто да си сервира чиниите, да слугува на хората и да не се занимава с мен. Щом е станал на 30 години и е сервитьор не може да ми дава акъл. Наистина ми стана тъпо, защото самия той се усети нищожен, но му отговорих твърдо. Може би трябваше да си замълча, защото не съм искал да го обиждам така, но тва е минало. Просто ми дойде отвътре.

От онзи момент насам ревизирах всички социални мрежи, в които имам профили и премахнах всички такива, които и аз не знам какво правят сред приятелите ми. Осъзнах, че е много по-добре да имам 100-200 човека, на които наистина държа и са ми приятни, отколкото да имам 2000 човека, с които я се видим, я не. И аз се стремя да се заобикалям с такива като мен.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c571a3b759
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Номер 4 само да кажа, че парцалите на гърба ти който си си купил/a, ги е шила шивачка. Какъв е проблема в тия професии за всичко си трябва хора. Имам Една позната учи до 30 годишна само и само да не работи и накрая пак не е доволна. Щото наистина ви мързи да гледате а учите колкото да не заспите

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 6c12e891f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторът: Благодаря.
Напълно съм съгласен.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: abecdb27f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   До номер 6.
Всичко добре си написал, ама ми е интересно как се виждаш със 100-200 човека, че и да ти е приятно с тях.
Средния човек има 5-10 близки приятели (максимум), другото е плява. Някои имат само по 1, а някои изобщо нямат. И това не са 1-2%. Какво знаеш ти за тия 100-200 човека и какво знаят те за теб?

Иначе но темата - ами така си е, злобеят. Не знам защо, явно смятат че на теб ти е по-лесно, понеже не работиш "колкото тях". Но има работа и работа. Обикновено пропускат че ти си свършил огромната част при образованието си и отделно изобщо не знаят с какво точно си изкарваш прехраната в момента.
Обикновено ако някой ми каже - ти по цял ден правиш еди какво си, му отговарям - "ами ти защо не го правиш? ".

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 2125f7eabe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   3 ДО 6 Нямам против тези хора, но съгласи се, че работата като барман, сервитьор са професии до време, подходяща за студенти докато завършат. Какво да правя с 40-50 годишен барман. Наскоро се запознах с такъв. Ами той няма мойте интереси. Думите му бяха " Работя като барман в кръчмата под нас. Като не съм на работа гледам фиилми. Мога да ти правя безплатно пици. " WTF И това 41 годишен мъж. Сигурно не е прочел една книга в живота си. Има жени, които искат мъжа да има пари. Аз пък искам да е образован.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 04a8d3b78d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

12.   Защото още си живеем като през "онези" 45 години когато да си продавачка или шофьор беше много по-престижно и много по-доходно от това да си учител, архитект или лекар. Ако съседът ти е архитект, ми много важно, но виж ако жена му работи в ЦУМ... като нищо те е уредила с някоя вносна стока. А и съвсем нормално, предвид, че едни от първите жертви на режима през 1944/5 са били точно интелектуалците, е когато на власт близо половин век са били работническо-селски тарикати (Байви Тошо беше идеален пример), как искаш образованието да се цени? Друго си е да си продавачка, шивачка или работник в завода, нищо против тези хора, но не е нормално дори в наши дни една сервитьорка в по-луксозно заведение да взима колкото млад лекар. Ако не вярвате вижте какви обяви има в джобс. Та такива ми ти работи.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: a03211fa02
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   За Англия си прав, но в Словакия усетих повече равенство от колкото в България, където умните и красивите от Лозенец, центъра, Южен парк и Иван Вазов си живеят в розови балони и с мечета биха посрещнали имигрантите, но нали защото не им се налага да живеят врата до врата с араби и цигани. За затворените комплекси няма да говоря, в Австрия такова нещо не съществува, кметовете там карат колело или се возят с градския. Ето това е равенство.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3efecd5989
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   до н. 7(Шивачката)-Всеки има право да си каже мнението! Това, че ти си се засегнала нещо, си е лично твой проблем.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 31433ad5c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Знам за какво говориш, но не бих казала че е масово. Според просто се движиш в такава среда където срещаш всякакви комплексари които мразят собствения си живот, чувстват се провалени и може би ти завиждат. И мен са ме третирали така, но беше определ период от време когато просто се оказах заобиколена от прости хора. Като казвам прости нямам предвид само хора без образование, а селяндури. Махнах се и проблемите приключиха. Сега не всички мои познати са висшисти, но са хора които си имат своите амбиции и нямат комплекси. Някои дори само средно имат, но са доволни от работата си и не завиждат на останалите.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: aeb74049d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Хората не мразят конкретно висшистите, а тези които работят по офиси или на държавна работа. Човек който не е бил приет на някаква служба започва да мрази тези които работят такава работа без дори да имат висше образование. Това, че някой има висше не означава, че става задължително много интелигентен. Има и простаци които са завършили университет, защото в днешно време много хора записват и някои завършват. Интелигентността не зависи само от образованието а от това човек в каква среда е израстнал, с какви хора се е събирал и какви са родителите му.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 14e290e686
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   До 10 от 6. Тази бройка я имам предвид за хората, с които има контакти в социалните мрежи. Иначе близките ми приятели, на които мога да звънна в 3 сутринта са четирима. Тези 200-300 човека, за които говоря са хора, които са ми приятни, имаме някакво минало, имаме сходни интереси, виждания за света и така нататък. Ако някой вярва, че може да има стотици приятели по-скоро няма нито един.

До 11.. Напълно съм съгласен. Просто недей така да имаш пренебрежително отношение към останалите. Не знаеш как ще се извърти живота.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c571a3b759
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Номер 15 ти за какъв се взе да се засягам от теб? Имайте малко уважение към всяка професия, няма срамна работа има срамни заплати. Лекар ли си IT ли си, професор ли си пак не си нищо повече от някой друг.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 62d5584fba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Комплексари са затова.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 88cbf3e768
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Много от хората тук са прави, че са комплексари и завиждат. Доста често това е причината.
За съжаление много стойностните българи изчезнаха в чужбина. Тук като се срещаме един с друг такова нещо няма. На мен много често са ми приятели българи строители или чистачки на къщи. Нито ми завиждат за успехите, нито нищо.

По големия проблем според мен обаче е друг. Обикновено колкото повече човек чете, толкова повече си обогатява речника. И следователно счита за редно да се изразява правилно, както и държи да се изразяват правилно с него за по добра комуникация. Това го слага в една категория от висок интелектуален коефициент и нисък емоционален коефициент.
Т. е. лявата половина на мозъка се развива за сметка на дясната.

Веднага ти давам пример за да ме разберете правилно..
Отидете на село. Пред казана за ракия. Питайте човека който току що си е сварил ракията :
" Сварили си ракията? ", Той ще ти отвърне "сварих я"
Сега питайте друг "дестилира ли си ракията? " Той ще те погледне учудено, ще знае какво питаш, но ще ти се изсмее че си такъв зубър и държиш на правилния говор, т. е. ще ти се подиграе
Правилната дума е "дестилация, " не е "варене". Но всички така казваме на село. Точка. И той ще е прав, и ще ти кажа защо. Защото комуникацията е важна само и единствено ако има емоционален синхрон в нея. Т. е. да се разбираш с половин дума. И върви на майната си с твоята модерна думичка "дестилация"...
Всичкото това е приложимо за всички думички, които народа използва в този дух. И ако те изпростяват, е редно да изпростяваш с тях..
Знам че не одобрявате изпростяването, но това е натурален процес. Реално хората ДЕВОЛЮИРАТ, и през цялото време са ни лъгали в училище че маймуната произлиза от човека, докато всъщност е обратното. Човека е свръх генетична разработка, обречена да се превърне в маймуна..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker