Защо България не печата повече пари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо България не печата повече пари
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 1210 пъти
Здравейте, въпросът ми може би е малко тъп, но защо не се отпечатват повече пари, които после да се дават на хората? Все пак парите са просто хартийка, не мога да разбера какво е сложното да се напечатат някакви си хартийки... Защо трябва да се измъчваме да преживяваме, докато се блъскаме от работа за пари, които едвам стигат за нормален живот? ! Това е мазохизъм!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: c7490189ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Учи финанси и ще разбереш повече, но накратко финансовата система си има правила и ние като държава ако не ги спазваме, ще ни докарат до банкрут в смисъл българските хартийки ще струват нищо. Виж Турция не спира да печата а хората стават по бедни и по бедни защото валутата им се обезценява спрямо долара която е световната валута и зад която седи фамилия Морган и американската власт.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 30e84ef74c
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Не разбираш ни най-малко механизмите на икономиката.
Ще се опитам да ти обясня - за парите, както за всеки продукт или услуга важи принципа за търсенето и предлагането. Когато търсенето на нещо е много високо, това нещо става по-скъпо, тъй като хората са готови да дадат и повече пари, за да го имат. Ако предлагането е повече от търсенето, има излишък от това нещо и за да може да се продаде, нещото се обезценява, т. е. поевтинява.
Същото е и с парите, те са ресурс. Ако държавата печата много пари, това значи, че ще има свръхпредлагане на пари, което от своя страна ще доведе до обезценяването им, т. е. със същите пари ще можеш да си купиш по-малко неща. Което на практика значи увеличаване на инфлацията.
Отделно България не може да води собствена монетарна политика, тъй като сме във валутен борд и сме под надзора на Международния валутен фонд. Това значи, че не можем сами да си вземем решение колко пари ще отпечатаме и за всеки един отпечатан лев България трябва да поддържа като валутен резерв неговия еквивалент по фиксирания курс в евро.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 5af6870a3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   Готин си!
Защото парите са еквивалент на извършено полезно действие, и ако бяха само хартиики, нямаше да можеш да си купиш нищо с тях.
Парите са остойностяване на труда който си извършил! С тях ти купуваш нечий чужд труд, примерно отиваш за хляб даваш 2 лв и с тях купуваш 2 минути от труда на хлебаря, 0, 5 мин от труда на пекаря, 0, 002 мин от труда на фермера произвел житото, 0, 0002 минути от труда на ел техника произвел печката в която е изпечен хляба и т. н.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: e8876864f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   Да си чувал за инфлация? Лесно е да напечаташ пари, които обаче няма да имат никакво покритие и накрая ще плащаш по 200 лв за хляб и 500 лв за кг домати. Питай някой по-възрастен какво беше по времето на Жан Виденов. Всички бяха милионери. :), ама какво от това, като пак не можеше да си купиш нищо, защото тоя 1 милион тогавашни пари е все едно сега да имаш хиляда. Май три нули махнаха, малка бях и не помня много. Така, че не е въпросът дали ще имаш 1 милион хартиики или хиляда хартиики, а какво можеш да си купиш с тях. Печатането е лесно, ама от това няма да забогатееш, а само цените на всичко ще се вдигнат и пак ще живееш като сега, ако не и по-зле.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0ad1a3f466
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

5.   По твоята логика защо направо не превърнем листата по дърветата в пари и всеки да си има колкото си иска?

При положение че задаваш такъв въпрос, не знам дали има смисъл да ти се отговаря. Ако ставаше така, нямаше да има бедни по света и всички щяхме да сме милиардери и да си висим по цял ден в яхтите и никой нямаше да се занимава да произвежда домати и нямаше да има какво да ядем въпросните милиардери. Ако това не те провокира да мислиш и сам да си отговориш, не мога да ти помогна.

В смисъл повече хартийки не водят до повече произведени стоки, защото се самообезценяват.

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0f9914b3d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Парите в обръщение са ограничен брой, първо защото сме във валутен борд, който ни пази от хиперинфлация и банкрути на банки /ситуацията 1997 година/, второ защото срещу напачетаните пари трябва да стоят реални стоки и услуги. Ако повишиш парите в обръщение то те се обезценяват /т. н. инфлация/. В съвремения свят за да живееш добре, трябва да се развива производството, услугите, научния потенциал. В България, като цяло липсват инвестиции - икономиката ни е като на страна от 3-тия свят, без цели и 10 или 20 годишна стратегия за развитие на отделните сектори. Всичко се прави на парче, корупция на всякъде. Факт е че 5% от българите живеят много добре, но останалите 70-80% получават или минимална заплата или някъде между 50-60% от средната РЗ за страната. Милионерите и богатите са малко - повечето сме си работещи бедни от където и да го погледнеш. Много хора преживяват от заплата до заплата.

Ако беше толкова лесно само с печатането на пари да сме богати всички - че българите са факири в изработването и на фалшиви пари! :D

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0ad1a3f466
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

7.   Преди да влезем във валутен борд нали така правехме. И точно затова влязохме, че да не могат да се печатат пари безразборно.

Явно си твърде млад и не си бил роден. Питай родителите си как един хляб от стотинки стана хиляди левове за 1 г., а заплатите си останаха по 2-3-5 долара месечно. Да, не се бъзикам - хората цял месец работеха за 2 долара, т. е. за няколко хляба. После се наложи да деноминираме лева, т. е. да махнем 3 нули от всички цени, за да не смятаме в милиони.

Виж и в Туриця как в собствената си държава не си искат валутата, а да им се плаща в долари/евро, защото от много печатане тяхната валута вече е със стойността на тоалетна хартия. Даже сигурно хартията, от която са направени е по-ценна от самата банкнота. Там сутринта взимаш едни пари, а до вечерта вече стойността им е намаляла. За какво са ти такива "пари"?

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0ad1a3f466
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

8.   Ще ти го обясня метафорично за целите на примера и с цел да разбереш принципа защо това не работи?

Защо трябва държавата да ги печатата? Със същия успех можем да се разберем всеки да може да си печата пари с обикновения принтер у тях. Т. е. още сега пускам принтера и си напечатвам 100 000 лв от нищото. В същия момент и ти пускаш принтера у вас и си напечатваш 100 000 лв. После аз идвам при теб и ти предлагам тия 100 000 лв, за да тикупя апартамента. Ти би ли ми продал апартамента си за 100 000 лв, които самия ти (или който и да е друг) можеш да си напечаташ за 5 мин вкъщи сам. Би ли замоенл твоя апартамент, кола или какъвто ида е реален актив за един пакет принтерна хартия, която за 5 мин. всеки може да превърне в "пари"? И изобщо каква стойнсот биха имали тия "пари", ако така или иначе всеки може да си ги направи за 5 мин. колкото си иска, без да работи?

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 43fafc4787
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

9.   Много глупав въпрос задаваш, ама то как да знае човек като тия работи не ни ги показват в училище?
Именно защото парите са просто хартия, сами по себе си те нямат стойност. Това което им дава стойност е реалната продукция която представляват: произведени стоки и извършени услуги. Ако една държава нищо не е произвела в дадена година, колкото и пари да напечата, пак ще си бъде толкова бедна колкото преди. Пример:ако преди един хляб е струвал 1 лев, то след печатането ще струва 50 лв или 100 лв. Тоест, обезценяване на валутата. Този процес се нарича инфлация.
Във Венецуела 2018 година 1 кг ориз е струвал 2. 5 милиона боливара, еквиваленти на 8 евро някъде.
Препоръчвам ти да потърсиш някой онлайн курс по базисна икономика.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: aa57572261
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

10.   Много рядко пиша коментари но тая тема удари дъното. Авторът или е малоумен или се прави на такъв.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 3b99d44c8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   Щото ако няма реална икономика и производство на стоки и услуги зад тези пари, си остават едни хартиики. Изобщо идеята за създаването на парите е най-просто - в една държава имаш за 1 година произведени стоки и услуги за Х-сума/стойност, колкото е тяхната стойност, толкова пари се печатят. Чрез тези пари, когато ходиш да изработиш тази стойност, толкова ти плащат.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c618d41b3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

12.   Има много причини, но най-простата е, че се обезценяват. Тоест може да се напечатат много пари, но всичко ще поскъпне главоломно и в крайна сметка ще можеш да си купуваш по-малко неща.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 3c0daf49b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

13.   Пичове - кротнете се с нападките и ОБЯСНТЕ!

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: ebf00e4221
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

14.   Това сериозен въпрос ли е? Надявам се да си някъде около 5-6 клас, че иначе ако си по-голям си е обрало лайката...

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c61f5c2e59
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

15.   До номер 13
Просто такъв е манталитетът на народа, много обичат да нападат хората.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: af507a15d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

16.   15, по принцип съм съгласен, че често се напада, но в случая никой не нападна с изключение на един коментар. Тъкмо напротив - обясниха му. А и нека си го кажем честно и директно - в конкретната тема автора е рядко тъп или се прави на такъв.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: e3f70a51cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

17.   Сега, темата може би е провокация, но като цяло номер 3 е отговорил най-добре до тук.

Парите имат стойност само когато зад тях стои работеща икономика. Иначе напечатаните пари просто увисват във въздуха, когато няма никакво производство и труд зад тях.

България и сега печата повече пари от необходимото, респективно се вдига инфлацията. Новите пари може да ги видите - по-лъскави са и с малко по-различен дизайн - отстрани имат по 3 чертички и са емисия от последните няколко години. Има ги на по 5, 10, 20, 50 и 100 лева.

Повечето пари в икономиката вдигат цените на всички стоки и услуги, просто защото има повече разменни хартийки за цената на всяка една стока и услуга. Затова съм казал, че и да искате по 5000 лева заплати, ако ви ги дадат на всичките, 5000 лева вече няма да значат голяма стойност и примерно 1 хляб ще е вече 5 лева.

Голямата заплата е голяма и има тежест, когато я взимат малък на брой хора - 1, 3, 5%. Когато всеки започне да взима много пари, значи не са много пари вече - каквато и да е цифричката.

Вкарани в икономиката, новонапечатаните пари вдигат стойността на всичко и предизвикват инфлация.


Парите имат стойност, когато са в ограничено количество, както е и с всяка една стока и услуга в света. Клечките за зъби нямат висока стойност, защото се правят бързо и лесно - на машина и струват малко пари - произвеждат се с хиляди за броени часове.

Диамантът струва много пари - защото се добива трудно, в ограничени количества е, обработва се трудно.

Когато се печатат пари безразборно като клечки за зъби на машина те просто влошават качеството на парите като цяло и вдигат инфлацията. Европейската централна банка и Федералният резерв напечатаха колосално количество пари последните 2-3 години резултатът е налице - инфлацията е на 40 годишен връх.

В момента съответно се опитват постфактум да орпавят положението като вдигат лихвите и отново се опитват да направят парите скъпи след като им влошиха качеството

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 182d74b017
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Поне вместо хората да плащат данъци, държавата да печата пари.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: af507a15d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Хаха някой се е засегнал яко. Гласувал е от 11 устройства. И все пак въпроса си показва изключителна наивност и липса на елементарна логика.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0ad1a3f466
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Не мога да повярвам, че въобще се обсъжда подобна тема.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 818501c714
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Съгласен съм напълно с автора. Ако се печатат повече пари, нямаше да сме толкова бедни, колкото в момента, нямаше да има инфлация.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: af507a15d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   21, точно така. Затова Зимбабве, Судан и Венецуела са най-богатите страни на света.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker