Соцът е по-добрата социална система! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120988)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Соцът е по-добрата социална система!
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 1315 пъти
Пиша тази тема, за да кажа вече като по-зрял и с малко повече знания и умствен багаж човек какво мисля за социализма и капитализма

Ще започна с това, че не съм живял по соца, но съм израснал точно в дивия капитализъм, прехода ' демокрацията '.

След доста четене и учене по темите мога съвсем сериозно да заявя, че социализмът е по-добрата и по-справедливата социално-икономическа система. Да и тя има своите недостатъци, да възможно е е да се превърне в авторитаризъм, НО е значително по-умерена и справедлива от капитализма!

Капитализмът е такава система, в която едни нации и народи живеят свръх-богато и луксозно(Западна Европа и САЩ), за сметка на други нации и народи(Азия, Африка).

Капитализмът и корпорациите изсмукват ресурсите от бедните страни и ги пренасочват в ръцете на банкерите, корпорациите и милиардерите.

Отделно, че самите банкери, корпорации и милиардери като % от населението дори в най-богатите страни представляват не повече от 1-3% от общия брой на населението. Тоест, ако ги съпоставим с целия свят, излиза, че целият свят слугува за интересите на под 0. 01% от най-богатите в света.

И всичко това е частно, тоест тяхно си е. Закона им защитава милиардите, а вие сте просто техни служители и работници и ги правите още по-богати.

В капитализма всичко е частно и всичко е приравнено към пари - нямаш пари - оставаш на улицата.

Нямаш пари за здравеопазване - оставят те да умреш. Закон по-свиреп и от в джунглата, даже в джунглата някое животно от стадото ако го закъса е по-вероятно другите да му помогнат, отколкото в капитализма някой ще те излекува без пари.

В соца е точно обратното - имаш БЕЗПЛАТНО здравеопазване, БЕЗПЛАТНО образование, да, пак има елити и хора които живеят с повече привилегии и удобства от останалите, но това са ПРИВИЛЕГИИ и ПРИДОБИВКИ, а не МИЛИАРДИ.

Разликата е огромна, в социализма елитът се ползва с привилегии, но никога не може да стане богат колкото капиталистическия елит и милиардерите банкери и корпорациите.

Просто защото при социализма милиардите са държавни, т. е. всички пари са нациолнализирани и няма частни банки и частни корпорации.

Тоест, при социализма като цяло държавата може да е богата, но не и отделно частни структури в нея като корпорации и т. н.


Естествено, в соца се живее много по-бедно, просто защото държавата постоянно презразпределя благата, дава много неща безплатно и в крайна сметка не остават пари за лукс и за други придобивки.

Отделно, че няма частни фирми и конкуренция на стоковия пазар, което води често до по-лош дизайн, качество и т. н. Всички знаем, че колите от соца не са по-красиви от западните коли, просто защото е нямало конуренция на пазара и с кой да се сравняват и подобряват.

Така е и в останалите сфери, липсата на конурецняи между различни фирми прави стоките по-ниско качество като цяло.

И все пак ако трябва да избираш дали да живееш малко по-луксозно, но без да може да се лекуваш, защото нямаш пари, без да може да си плащап кредити и т. н. или всичко това да ти е ОСИГУРЕНО от държавата и да имаш сумати придобивки, според мен или трябва да си много алчен или с много малко знания, за да кажеш, че капитализмът е по-добрата система.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: 7cbdf839d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Волунтаризмът е най-доброто, но си остава утопия. Същото и с комунизма в чистия си вид - утопия. Всичко хубаво като идеология, в човешките ръце, се превръща в гротеска обслужваща лични интереси, така че каквото и да си говорим за хубав режим обслужващ интересите на хората, то ще е в сферата на философията.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 33da8ea471
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Това че си по-възрастен и зрял както се описа, не допринася за умствения ти багаж. Давам ти за пример днешните соц. държави и социалните им системи - Русия, Китай, Северна Корея, Куба. Проучи малко по въпроса как живеят хората там. В Куба до преди 7-8 години нямаха дори интернет. Много социално. В Русия елита е 20 пъти по-богат, а част от богатството си трупат чрез Лукойл които дори не си правят труда да плащат данъци.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4c5e986cf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

3.   Това може да го твърди само незапознат човек. Истински случай:

Един професор по икономика от Тексас, който се гордеел с това, че никога не е късал студент, веднъж скъсал един цял клас. Студентите в този клас настоявали, че социализмът работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат. Иначе казано, ще настане голямото равенство.

Професорът решил да им даде шанс да докажат теорията си с малък експеримент. Условието било, че всички ще получат оценки, които да са средно аритметично на сбора на всички оценки. Така няма да има скъсани, но пък и никой няма да бъде отличник.

След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, за сметка на тези, които пък въобще не били учили, но със усреднената система извадили късмет.
За вторият изпит студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко. На втория изпит всички имали четворки.

След третия изпит всички получили тройки. Това довело до скандали между студентите, обвинения и караници, като след тях никой вече не искал да учи заради другите. Така на следващия изпит всички били скъсани.

Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането ѝ е голямо, а когато правителството отнеме наградата, никой няма да опита да я получи.

Петте извода от този експеримент:

1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия - беден.

2. Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава.

3. Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг.

4. Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го.

5. Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f5de181f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Нищо БЕЗПЛАТНО няма. За всичко си плащаш по един или друг начин.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 5739443a08
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Хубаво си попрочел, обаче теорията не е като практиката. Аз съм живяла по соца и само мога да кажа " да пази Господ". Пълни глупости са всичко, което си написал. Ти имаш ли си на идея изобщо какво е качеството на безплатното здравеопазване и образование?

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 16b7d29ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Соца не е по-добра система. Твойто са някакви въображаеми аргументи и разтягане на локуми. Гледай статистиката.

Има по-малко смъртност при таждане и продължителността на живота се е увеличила откакто няма социализъм - основните фактори по които можеш да преценип нивото на здравеопазването. Имаше малък спад по време на ранните 90е само.

При бума на строителството от 2007-ма и моментният се строят повече жилища отколкото дори през годините на "развитият социализъм". По време на соца борбата на жилища е била жестока. Жителство и т. н.

Лигльо като теб няма да изкара и един месец при българският вариант на соца. Ушенца, лагери и т. н.

Вероятно е имало аспекти на живота които са били по-добри по времето преди 89-та, но като цяло сега живеем по-добре. И сега има много проблеми, ама един комунизъм няма да ги разреши а ще ги задълбочи.


Отделно - имаш Беларус, Китай, Венецуела, Куба, Северна Корея където кАманизма е още жив. И там се живее по-зле.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a29d7bddd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Спрях да чета от момента "аз не съм живял" да четеш е едно, а да преживееш нещо е съвсем друго. И аз четох за ядрена физика ама не съм инженер по ядрена физика.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 8db5dba386
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Бегай да живееш и да се развиваш в Китай или Беларус.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f96ec39fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Добра система не е измислена поне досега. Комунизма, както и капитализма си имат своите позитиви и негативи. Човек който яростнно подържа едната или другата система говори много за него. Този който поддържа социализъм, можем да го обявим за мързелив, за човек който иска да ползва "безплатно" труда на другите, защото все пак за да ползваш лекар или болница безплатно трябва строителя на болницата да е работил без пари, и лекаря да не носи в дома си заплата колкото количествено се е старал да работи. А този който поддържа капитализма можем да го обявим за алчен, изпечен измамник, защото само чрез измама можеш да постигнеш десетки и стотици пъти повече от другите които също се трудят. Усърдна учителка с 40 години стаж нима е работила по малко от Илън Мъск, защо тя е получила милион пъти по малко за труда през живота си? Разбирам разликата да е 2-3-5 пъти, защото той е много умен и ценен, но милион пъти повече си е чиста измама.
Но през последните 2 години не можем да кажем в каква система живеем. Раздаваха се пари без положен реален труд, я заради ковид, я заради цена на ток или газ, чиста социалистическа политика. В същото време чисто капиталистически някой фирми получиха огромни печалби без да увеличат заплатите. Може би най-доброто което се получи че научихме българския работодател да признава болничен лист.
Много се опасявам обаче какво ни чака, нереално е минималната пенсия да е толкова приравнена на минималната заплата след данъци, това буре ще избухне.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4c5e986cf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Ако беше толкова хубаво, нямаше да изчезне повсеместно.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 7e9416ed48
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Българите, особено тези, които не са излизали много и не са видяли свят, не могат обективно да съпоставят социализъм и демокрация, защото те демокрация дори не са помирисали. Това в България през последните 30 години е див и необуздан пост-комунизъм. Няма нищо общо с демокрацията. Всичко е само на хартия, една фасада. Демокрацията, а и свободата като цяло, не е само благодат, а е и голяма отговорност. Споделена отговорност на всички нас. Изисква се работа - трябва да пази, поддържа и надгражда постоянно. А българина с присъщата му апатия, завист и битовизъм как да се справи с това? Това нашето е начин на мислене и състояние на духа, подхранвано с десетилетия. Не "преходът" ние е виновен, всичко погрешно днес е в следствие на едни много дълги процеси, започнали много преди 89-а година и продължаващи до днес. Каквото ние си направим, никой друг не може да ни направи.

Става ми много жално, когато някой от моето поколение, неживял и неусетил хватката на предишния режим, е прочел наколко статии, написани от соц лелки и фанатици, и си мисли, че отговорът се крие в отминали времена. Освен здравна система, нека споменем и другите неща, които соцът е развил в България - завист, злост, черногледство, доносничество, конформизъм, потиснатост, липса на екпресивност, никакво иновативно мислене, липса на инициативност, малоценност, репресии... да продължавам ли да изброявам маханизмите, на които този режим е разчитал своето просъществуване?

Без да съм ѝ голям фен, само ще спомена думите на Маргарет Тачър: "Социализмът свършва, когато свършат парите'"

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: e8324e8772
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   При соца нямаше банани, както сега, на всяка сергия на пазара и в магазина, а само за Нова година. И само в "показния " магазин -майка ми се редеше на опашка часове и не всеки път стига ше за нея. Това е най добрия пример.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a6f14b69dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Авторът съм. Следя коментарите. но не мога да кажа, че не се изписаха някои очевидно НЕверни неаща!

Като пример ще дам твърдения от коментари номер 2, 5 и 6.

Всички те съдържат доказано невеверни твърдения. Просто има статистика, която е безпристрастна и ви опровергава.

Първо, Куба е една от най-щастливите държави в света, има си изследвания, а продължителността им е почти точно колкото в САЩ - ако не се лъжа около 82 години средно. И пак повтарям - едни от най=-щастливите в света! Голям праз, че нямали интернет? !?

Това до коментар номер 2.

До коментар номер 5 - не знам какво е качеството на безплатното здравеоопазване и образование, но е ФАКТ, че в България почти всяко малко градче е имало болница, лекари, фелшери и здравеоопазването е било достаъпно, а не са умирали хора като сега, защото не могат да си платят за частно,

Образованието е било едно от най-добрите в света, сумати гении има и постижения в науката от тези години, включително първите въли емигранти на Запад са точно източените мозъци, които е обучил соц. образованието.

До номер 6. Напълно неверни твърдения. Населението в България нараства много по време на соца, има и много аборти, вероятно това е причина за статистиката, а и навсякъде продължителността на живота е била по-малка преди 50 години.

Това не значи, че хората са по-здрави сега. Напротив, по-болни са, поддържат ги с 10 шепи лекарства и са МНОГО болни голяма част от хрората на възраст.

Докато комунистическата физическа подготовка във всяко училище, качествената храна без Е-та и т. н., навсякъде се е тренирало здраво, казарма, учебни занятитя, фузкултурни салони - младите хора са били много по-здраво.

Без наркотици, без стероиди без сумати днешни бклоклуци.

За жилищата също си излъгал. Има статистики. По-голямата част от жилищния фонд е построен от комунститите. Огромните панелни квартали - Люлин, Младост в София, Меден рудник в Бургас и т. н. кой ги построи >?

И това за 20на години, защото панелки се строят от 60те до края на 80те масово, след тва не толкова. Отделно болници, пътища, АЕЦ, язовири. Естествено, че по соца е построено повечето, сега новото строителство е 15-20% от съществуващия фонд. Гледай статистики и недей да пишеш глупости.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: af6151afc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   В България никога не е имало социализъм.

Един "бивш" комунист ми каза, преди около 10-ина години, докато все още се срещаха по етажите на властта:
- Моето момче - в България никога не е имало социализъм. Ей там на север - това са социални страни!

И е прав - скандинавския модел за сега е най-социалният, а запазва капитализма и свободата. Само дето, техният капитализъм не е нито американски, нито "нашенски". Това, което нашият соц. го обещаваше, те вече го бяха псотигнали, когато се разпдна. Сега обаче, ще се види колко устойчив е моделът, когато няма силни икономики около теб, както и евтина работна ръка.

Сгласън съм с теб, авторе, за някои неща. Ако оставиш нещта, да се конторлират отмалко хора, накрая стигаш до корпоратисъм. Едни корпорации, ще контролират всички. Итнрересното е, че си е баш като омунизма - колективизъм- всички ресурси са концентрирани в една общност. Само дето сега е "частна" собсвеност, притежавана от малцина които имат контрол. Като в комунизма, просто без перструвки, че хората имат "права"'.
Целта е, всичко да работи, като един организъм, всеки да си плаща таксите и да е в системата, за да е може, да е конкуренция. -Та в това вярвам, че се преръща неконтрулируем капитализъм, когато лобизма, дисинформацията и притежанието на всичко от един-двама е позолено, а противопоставянето на тези процеси се счита, едва ли не за екстремизъм.

Но не съм съгласен, че всичко е цветя и рози. Комунизмът се поваля, когато се стигне до прилагането му. Някой решава за всички, конторлира всички ресурси и иска, всеки да е в системата му, за да няма конкуренция или както му "контрареволюционнисти" - демек всеки, който е с нещо крив, на човек с власт в системата.

И ще приклщча, като ще кажа, че се провалихме и в "соца" и в "демокрацията" и не знам, как да сечувствам и какво мога да направя по въпроса.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 79f74feb43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До 12, по- дебилен коментар скоро не бях чел. За един банан ли си?

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 879fa6dcd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Тези, които споменават Беларус - ходили ли сте там, познавате ли живота там?

Що за невежество е да причисляваш държавния капитализъм в Китай със социализъм?

А защо никой не спомена Либия като пример? Или Югославия?

Относно Куба, чували ли сте лафа, "Като искаш комунизъм, иди в Куба. Ами ти като искаш капитализъм, иди в Хаити".

Не е лощо да се попрочете и някоя друга книжка. Шансът да станете по-увлекателен таксиджия се увеличава ;)

И за протокола, експериментите дали работи социализма датират отпреди Първата световна война, някой друг век преди нашия, т. н. "соц". Полезно е да се прочете какво показват, както и какво се случва с идеята на кибуците в Израел.

Цялата тема е зададена неграмотно и с нелепо формулирана теза могат да следват само нелепи съждения.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: dee228cdaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Авторчо, стъкмистиката ние я знаем от времето, когато ти не си бил още и блясък в окото на баща си.
Жалко, че няма как да те заврат за 2 години в казармата да потренираш, особено като трудовак. Да се порадваш на прелестите на соца, особено на хубавата храна и деликатесите във войнишката столова.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 33da8ea471
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   От номер 2 до автора:

Авторе, не искам да съм груб, ама яко ти личи че не си добре начетен. И аз не се имам за такъв, ама до колкото знам Финландия е най-щастливата страна в света и то е обявена от не една организация. Сигурен съм, че в Куба ресторантьорите например са много щастливи от факта, че не могат да имат повече от 12 места за обслужване, за да не забогатеят прекалено много в сравнение с другите! Нека има умни и тъпи, но всички да сме еднакво бедни! Куба е страхотна дестинация и хората там са уникални, но причината да са в социализъм е големият страх от страна на САЩ (изобщо не претендирам че те са велика демокрация, с някои решения бият на фашизъм).
Да се върнем на извадките ти за щастливите страни. Сигурен съм, че в Русия и Беларус, две проспериращи социалистически държави, хората са щастливи. В Русия например, разликата между бедни и богати която отново давам за пример е от най-големите в света– можеш да напишеш в Гугъл ''Русия - разлика между бедни и богати''. Давам ти за пример пореден индикатор за щастие - в Русия средната продължителност на живота на мъжете е 68 години. В Германия е 78 години. Човек като прочете това ще си каже, че руснаците си имат някакъв ген за определени заболявания. Ами не е така - липсват средства за социална политика (нали соцът е най-добрата социална политика), пенсионерите са крайно бедни. Разбира се, ако човек има желание да живее здравословно, ще го направи стига да има средства за това. Ами в Русия покупателната стойност е по-зле и от България, така че не ги знам особено пенсионерите как живеят здравословно. Но нали Абрамович и Усманов си правят схемите, всичко е наред. Да живее Социализма!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 46f6a671c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Авторе, престани да се излагаш! Не твърденията на хората са "неверни", а твоите! Куба, която смяташ за една от "най-щастливите" държави в момента тъне в мизерия и там пренасят само наркотици. В Русия живеят в панелките с хлебарки, а в Северна Корея се избиват като кучета и на цивилните хора им е забранено да напускат държавата! Но какво се учудвам от мисленето ти... в България повечето население е с пенсионери и сигурно такива като теб ходят да гласуват за Възраждане. Аман от комунисти....

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 16b7d29ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   2022 е първата година изобщо в България в която са издадени разрешения за ползване (акт 16) за 1млн. квадратни метра жилищна площ.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 92c4c8870c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Живял съм и през соца, от 20 години и живея в западна страна. Демокрацията и капитализма, които бяха прокарани в България бяха механизъм за ограбване на страната и затриване на българския народ от една шепа хора. Сега е беднотия мизерия и цигания. Новите българи децата на демокрацията са циганите. Българките масово се хващат с чужденци. Италианци, холандци, немци. Българчета не се раждат вече. Честита демокрация и освождаваме от злия соц.

Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 218d03cefa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   До 8, дори страни като Беларус са със значително по-висок стандарт на живот от "демократична" България - факт. Пишеш HDI (Human Development Index) вместо любимия ти сайт за евроатлантическо 18 съдържание с дърти мъже и почети малко доклада от последната година, че си рязко прост. Дори Русия под САНКЦИИ е по-добре. Още по-жалкото е, че това е официален доклад от ООН, които имат изгода да послъжат, че демократичните държави са "по-напред", ама се оказва, че не е съвсем така. Обаче тръгнал да ми гони тоя и ония. То за това е толкова зле тая държава - останали са малоумници като теб само. Трябва не еврото, а да приемаме английския език за официален, за да може да ни провъзгласят за 52-я щат - същия масов дебилизъм се е развил успешно и тук, а именно "социални" мрежи, масово неграмотни, масово нахални, масово надрусани и/или пияни. Могат да ходят бездомни и с изкапали зъби американците, обаче като чуят, че "демокрацията" е застрашена и веднага забравя колко е зле и тръгва да гони "комунисти".
Ти излизал ли си от селото си? Ходил ли си в Беларус или в Китай, та ми ги даваш за пример колко са "зле"? Един тиквеник, подобно на теб, ходи на работна среща в Китай и им обясняваше как ние сме били "напред с ЖП"... Хората са построили на цяла Америка железниците, пускат първите маглев влакове, обаче тука като се обърне вагончето на изкривените релси със завидната скорост от 50км/ч. и после дори крана не могат да го закарат без да го обърнат. Дебил до дебил - не знам как изобщо ви стига мозъка на такива за основни животоподдържащи функции, но не и за грам отгоре...

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0bd63cadbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

24.   Включвам се, за да поткрепя автора и най-вече да изкажа възмущението си от профанизацията, до която българинът беше доведен от „хубавия“ капитализъм. Комунизмът беше „лош“, но за сметка на това продуктивен, деен, целеустремен, знаещ и можещ, а „хубавият“ капитализъм си остана хубав и лъскав само на външен вид, но прогнил из основи до дъното на душата си, готов да продаде майка си и двата си бъбрека за малко кинти.

Ще се насоча директно към номер 3, КОЙТО НАПРАВИ НАЙ-БРУТАЛНИТЕ ЛЪЖЛИВИ ВНУШЕНИЯ, КОИТО СА ЧИСТА ПРОПАГАНДА!

„Един професор по икономика от Тексас“ – Само пред това звание трябва да трепериме и да благоговееме, какво ще ни каже нищоструващата диплома на някой си незнаен капиталист?

„който се гордеел с това, че никога не е късал студент“ – Има два варианта – или там да се обучават най-учените, знаещи и можещи студенти от цял свят, или този съзнателно да им повишава оценките, за да си изпълни таргета пред ръководството. А има и трети вариант – просто да знае, колкото студентите, което далеч не е за изключване. Тука в соца разликата между 2 и 6 е била много близка, но ти няма как да знаеш, защото не си от способните да влезнат в соц университет, камо ли да се явят на изпит и да претендират за някакви знания.

Целият експеримент е едно просто внушение, което много лесно се приема за даденост от безкритичната маса от бройлери, които създаде „хубавият“ капитализъм.

Първо, господине (бих казал другарю, ама знам, че никому не си драг, та ми се налага да използвам по-дистанцирано обръщение; това щото живеем в лъскавия капитализъм! ), по времето на т. нар. комунизъм в образованието имаше много по-добро ОЦЕНЯВАНЕ НА ЗНАНИЕТО И ПОВЕДЕНИТО на ученици и студенти! Така че примерът ти директно преминава в несъстоятелен. Този „умен“ професор иска да извади поука от една нереалистична ситуация и да я приравни за целия социлно, политико-икономически строй. Гениално просто! Своего рода екстраполация, само че такава в този вид е абсурдно дори да си помислиш да правиш. Ще кажеш, че то важи за работещите хора, не за учещите се. И там не си прав, защото комунизмът имаше задачи и цели за постигане. Според логиката на този, строят трябваше да си отиде на 3-4 година след стартирането му, а то какво стана? От приблизително 1955 г. до 1985 г. (за едни 30 години; апропо вече сме в един капиталистически преход от 33 г. ) се построи всичко, което е България днес (или поне беше към 1989 г. ) – пътища, телекомуникации, авиация, язовири, енергетика, АЕЦ, тецове, напрактика всички градове в страната бяха изградени тогава, курортни селища, читалища, училища, болници, университети, наука, БАН, АРМИЯ, флот, Военноморско училище, което и до днес вади кадърни моряци, СПОРТ и пр.. Науката беше развита във всяка една област. В спорта имахме отличия от световни олимпиади, нали? Сега какви имаш? Някой направи внушение, че сега се строяло повече жилища? Пхахахаха. Смешник.

Темата за комунизма е много дълга, затова само ще премина през някои неща.

Някой ще каже че страната била фалирала 3 пъти – пълна глупост! Това, че финансовият ти отчет е излезнал на червено, далеч не е равносилно на фалит. Държавата е била собственик на ВСИЧКО! Били сме в СИВ. Фалитът е бил напрактика невъзможен. Като страна сме били много богати. Имали сме нищожен външен дълг, а други страни са ни дължали милиарди. Били сме нетен износител в много области на икономиката! Горе някой се опита да прави внушения с думи, казани от Тачър – отново пропаганда за наивници. Този въобще не знае какво са ПАРИ. Парите са средство, демократе! Те се печатът, така че няма вариант да ти свършат парите, когато имаш БНБ и СССР. Аз знам, че ти не знаеш, че Западът е фалирал многократно през последните десетилетия и ако не беше тяхното ФЕД да си печатат парички наволя и да си погасяват външния дълг, да си спасяват многократно големите корпорации, които им задвижват икономиката, да си правят социалната политика и други такива, още по времето на Рейгън да са минали в щатите на канибализъм. Те пак ще стигнат дотам, просто го отложиха май за 22-ри век.

Сега към точките на номер 3:

1) „Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия - беден. “ – Пълни глупости.

Комунизмът въобще няма за цел да прави богат, който и да е. Защото хората отдавна са осъзнали, че за да има богати, то това предполага наличието на много повече бедни хора! Едва ли си толкова умен, за да се сетиш сам, така че ти помагам. Комунизмът прави така, щото ДА НЯМА БЕДНИ! Живели сме бедно по простата причина, че комунизмът е продължил всичко на всичко 35 години. България преди 50-те е била изцяло селска страна. Хората са живели масово в каменни и дървени постройки. Пътища, където ги е имало, са били от павета. Всеки малко от малко интелигентен човек е осъзнат, че комунизмът беше саботиран отвътре. Той не рухна, защото беше лош, а защото хората предадоха идеите.

Другото, което не отчитате е, че комунизмът постигна индустриализация на страната, модернизация, образование на населението, но това не е финалният етап от развитието на този строй. Той трябваше (предстоеше му) да премине в нова форма на съществуване (примерно като китайския модел), но това УМИШЛЕНО не беше позволено да се случи. Което беше предпоставка да го оплюят и да кажат, че строят е неспособен да постигне технологизацията на запада и личното благосъстояние на хората от запада, което не е така. За период от 35-45 години да превърнеш селска страна с 90% неграмотно население в топ 25 от развитите държави не е просто успех, а ЧУДО!

Да ви питам капиталистите за 33 години какво направиха за страната ни, че не се сещам? Нарязаха на срап всичко, което можеше, продадоха всичко, което можеше. Ограбиха държавата на всички нива, народа също. Нали комунизъмът беше лош, ама се оказа добра хапка за новите капиталисти. Що така?

2) „Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава. “
Това пак е внушение, защото за 35-те години, в които днешна България беше създадена, всички са получавали приблизително поравно за тази цел. Комунизмът въобще не получи шанс за развитие. Имаше идеи да се позволи на хората за частна стопанска инициатива. Дори Тодор Живков говори за това открито. Обаче го разтуриха строя преди да навлязат тези неща, за които толкова много протестирате.

3) „Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг. “

Пълни глупости! Всичко е било ОБЩО, НА НАРОДА! Всички са взимали почти по равно. Правителство не е имало за цел да облагодетелства едни за сметка на други! Ама ти нали си привържаник на крайно десните като ДБ, ПП, ДСБ и пр. (които са всъщност по родословие крайно леви болшевики) и на тях някой трябва да им дава с лъжичка в устата, че те се неспособни на труд и знания. И ти чакаш на хранилка, нали? Някой трябва да ти даде? Иначе откъде би ти хрумнало да изтъкваш, че някой на другиго е длъжен и че един трябва да има повече от друг? На кой трябва правителството да дава, я кажи? Защото ако тогава облагодетелстваните са били една шепа хора (върхушката), то сега на хранилка на държавата седят десетки, стотици хиляди в България. Всеки хапе от нея, колкото може. Това е ПОЛОЖЕНИЕТО ДНЕС, по времето на „хубавия“ капитализъм, а не състоянието преди 10 ноември.

4) „Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го. “

Пълна фантасмагория! Богатството на страната непрекъснато се е увеличавало, поради фактът, че строят е създавал условия на всички хора да работят, предоставял е напрактика неограничени ресурси и големи пазари за произведената продукция. Никой не е имал за цел да „увеличава богатството, разделяйки го“! Това е пак положението ДНЕС! Защото когато народа не произвежда почти нищо, ти ХАПЕШ ОТ ТОВА, КОЕТО СА ПРОИЗВЕЛИ НАШИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ, БАЩИ И МАЙКИ И СЕ ЧУДИШ КАК ДА ГО УВЕЛИЧИШ, АМА НЕЩО НЕ СТАВА, А? Аххх, капиталистееее! Вече те разкрихме какъв деен, иноваторски дух и нюх имаш! Май, май си точно от онези, които гризат от старото, за да могат да се нахранят днес!
Нищо! И с тази точка не мина метър. Даваме нататък.

5) „Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията. “

Ами това е порадната простотия. По времето на комунизма е имало многократно повече мотивирани хора, които са искали да учат, да четат, да развиват умения в дадена област и са го правили. Разликата е, че тогава държавата е предлагала условия и възможности хората да го постигнат. И пак наблягам на този толкова „жесток“ период в българската история, който напрактика е продължил, колкото „прехода“ ни към капитализма и демокрацията. Ти се опитваш да ни внушиш, че тогава българите са били по-демотивирани и по-мързеливи от сегашните поколения! Я пак си помисли? Нещо не си в час!

Тези опорки минават само пред нискочелите набори след 89-та година. Това са бройлерите. Безделниците. Поколението на наркоманите и чалгарите, от което явно си и ти. Констатирам просто, нали не се обиждаш? Щото едно е да твърдиш нещо, друго е да го докажеш! А ти за твоите твърдения, както се видя, нямаш никакви доказателства!

А сега последно искам да отделя време за една част от жестоката реалност, която ни касае всички нас всеки Божи ден. Това е темата за храната.

Тогава народът е имал качествена храна. Естествено отгледана, с доста по-малко вредни химикали в нея. А тази от дворовете е била напълно природна храна. Положението в „хубавия“ капитализъм е следното:

Тъй като капитализмът/капиталистът се стреми към максимизация на печалбите и от всяка дейност да има лична облага/изгода, то за да изпълни тази аксиома, прибегна до такива похвати, които превърнаха храната ни в отрова. Превърнаха чистата и естествена храна в изкуствен дериват на първоизточника. А това води след себе си само болести и преждевременна смърт за всички.

Защото, умнико, по времето на соца е нямало ДДС върху храната! Нямало е някой скъперник, който е искал да трупа пари за сметка на качеството на храната, която хората са слагали на трапезата си. Нямало е максимизация на печалбата за сметка на качеството на храната. Но нали си на хранилка на някое НПО, та едва ли ще те жегне това.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f96a454bc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   18, В Русия социализъм няма от 1985 г.. За какъв соц ми говориш? Я погледни календара и виж годината, в която сме!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a88f8baf4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   "А защо никой не спомена Либия като пример? "

- Либия, която наемаше лекари и даваше луди пари? Либия, която тръгна да налага златен стандарт в африка? Либия, разтурена от наложено "протести", размирици и бунтове подкрепени от НАТО и най-вепе Франция и САЩ (погърмяха даже, ама от безопасно разстояние)? Либия, която скоро може пак да си избере Кадафи за водач? Ами може би, защото не всички следят новините за африканските държави?

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 46f6a671c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Номер 19 е много прав. Авторе, като толкова ти се връща Соцът, отиди в някоя от държавите:Куба, Русия или Северна Корея. Хем ти ще си щастлив, хем в България един комунист по-малко....

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 46f6a671c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   24, пълни глупости! Веднага мога да оборя подкрепата ти към автора:
1)Докато е имало СОЦ на нито един цивилен човек не му е било позволено да стъпва в църква.
2)Не е било позволено да се слуша западна музика /каквато на 100% повечето от вас, включително и авторът слушате/.
3)Тогава са определяли на сила каква дължина да си постригваш косата.
4)Жените не са можели да носят поли до дължина, която те искат, а чак под коленете.
5)Не са давали на гражданите да напускат страната (Както е в момента в Северна Корея).
6)Доказано е, че държавите, които са имали комунизъм и продължават да имат са бедни и тънят в мизерия. Едни от тях са:Сърбия, България, Северна Корея, Русия и Куба.
7)По училищата са карали децата на сила да учат РУСКИ език.
Има и още много, но смятам, че това е достатъчно, за да ти докажа, че може твоята защита към автора много бързо да бъде оборена. И всички тези точки, които виждаш (от 1 до 7) са обратното на капитализма. Защото тогава хората са имали много по-голяма свобода, не са били като роби, както през СОЦА. Пък, ако толкова много ти харесва на теб и на автора комунизма, множе да отидете в изброените държави в точка 6).

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0cc4fc7ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

29.   Когато южнокореец опита да избяга в С. Корея, ще повярвам, че комунизма е по-добър. Когато американски олигарх изпрати сина си да живее и учи в Москва и си накупи там имоти, ще повярвам. Когато американка отиде да гледа стари руски баби и когато английски студент отиде на бригада в Куба да бере марули, ще повярвам. Когато швейцарец си повери спестяванията на руска банка, ще повярвам. Когато десетки милиони западняци емигрират в Русия ще повярвам.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0cc4fc7ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   24, :))) забелязвам, че този пример винаги изкарва от релси комунистите. Знаете, че е истина и че точно така се случи с всички бивши соц. страни. На края всеки "работеше", за да се води на работа и изкуствено да се намали безработицата, ама на работа всеки си крадеше материали и стоки и си работеше час пром. Самия бай Тошо след посещението в Япония каза, че технологично изоставаме значително и започна курс към пазарна икономика. Те затова и му скроиха шапка другите комунисти.



Първо, говоря не за капитализма в България, а за двата режима по принцип. Защото това в бг не е нито демокрация, нито капитализъм, а си е типичния посткомунизъм. Най-малкото все още същите хора и децата им са на власт. От тях демокрация и капитализъм не може да се очаква да построят.

Второ, това го кажи на някой лежал в Белене за това, че е слушал радио свободна Европа.

Трето - има си класации за качество на живот, за щастие, за стандарт и т. н. Не виждам нито Куба, нито С. Корея да са в топ местата. Напротив виждам огромна разлика между едни и същи народи, с един манталитет като двете кореи. До сега не съм чул южнокореец да бяга в С. Корея. Но виж севернокорейците ги вардят войници на границата и въпреки че рискуват живота си, всеки ден севернокорейци бягат през глава. От хубав живот ще да е. Дори в Германия до ден днешен има огромна разлика между източна и западна. Това от лошия капитализъм ще да е. Едно време никой западняк не е бягал за Русия или България нали. Обратното беше. Даже джингиза от тоя сайт, дето много хвали комунизъма, сега живее в лошата капиталистическа Нидерландия, а не в С. Корея или дори в Русия, която иначе толкова хвали, ама само от разстовние. Виж класацията и кажи кои да на първите места по стандарт и качество. Тезата ти се разбива на пух и прах, освен ако според теб Швейцария, Дания, Ирландия, Австралия и Нидерландия не са (бивши) комунистически страни. А виж Русия, Молдова и Киргистан къде са. За С. Корея и Куба няма и да говоря.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f96ec39fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Номер 9 съм, с две ръце подкрепям номер 24. Много правилно се аргументира и всеки който не е сляп, може да види и прецени сам дори само на картата на гугъл, кое е построено от соца и кое от капитализма в България и да види количествената разлика, между социализъм и капитализъм, макар че и двете системи са властвали почти по равно за последните 70 години.
Искам само да развие отговор по въпроса ми, справедливо ли е, ако днес изберем социалистически строй, да отнемем имуществото на всички, за да стане то държавно, независимо че има хора които съвсем честно са спечелили имуществото си пестейки от залъка си, примерно все още не са продали нивите на дядо си или имат 4 наследствени жилища и не са ги продали за да ги профукат по екскурзии, а са пестили пари за да ги подържат, или са построили с ипотека триетажна къща и са изплащали с кръв и пот?
И вторият ми въпрос е колко равни според него трябва да са доходите на хората? Имам предвид каква ралика трябва да има между заплащането на труда на учен от БАН и тракторист примерно.

Не че нещо, но аз като човек живял и в двата строя, и като дете разпитвал много възрастни за живота им в началото на соца, мога да изброя негативите и на двата строя. На соца негативите бяха, че първо държавата притежавала всичко като го взела насилствено от имащите. През 1945г 99% от имащите са спечелвали имотите си съвсем честно, нивите, къщите, горите, мандрите, водениците, които са притежавали, са били наследствени или съвсем честно закупени или построени на реални цени с пестене от залъка, дошъл соца и им ги отнел. Имало е много малко на брой собственици на производствени фабрики които са построени с помощтта на османската империя или на царство България. С подробности изучих как е построена първата българска фабрика през османско време, и живота на собственика й.
Второто нечестно през соца е било разликата в заплащането на градския работник за сметка на селскостопанския. Причината селското население да се изнесе в градовете тогава толкова скорострелно е била не само отнемането на собствеността, но и десетократно по ниското заплащане на селския труд. Познавах баба която в отговор на въпроса ми защо изведнъж цялото население се е изнесло към градовете и непривично за населението ни е напуснало родните си домове, като че ли бягало от война, тя разказваше, как 1963г се е трудила на село в ТКЗС, окопавала царевица с мотика за 32 стотинки на ден, докато в града заплащането на ден, за среден клас работник било 4, 25 лева. Обяснението на управниците тогава било, че селянката можела и в дома си да си отглежда храна, зеленчуци, няколко кокошки, няколко кози и овце, можела да си плете дрехи от вълната и т. н., а гражданите нямали тази възможност, защото нямали дворове, затова на бабата не й трябвали пари, а на гражданите им трябвали за храна и облекло.
Друг възрастен ми разказа, как първите две десетилетия на соца са сменили банкнотите, три пъти, първия път чрез конфискация на скътаните от народа пари, 1947г смяна на банкнотите, но до сумата от 2000лв, всичко друго което някой семейства били скътали било обявевно за конфискувано (буквално зануляване на личните спестявания на населението). Само 5 години по късно 1952г пак смяна на парите 100 към 4, историята на света не помни друга толкова скорострелна смяна на банкноти в която и да е държава. Срокът за обмяна бил три дни! Трета смяна последвала след 10 години 1962г, махнали една нула от банкнотите, но тогава било по леко.

Няма да продължавам за да не стане досадно. Ще е хубаво ако умен човек като номер 24 обясни тези факти, така че да могат "бройлерите" ако желаят да разберат, че наистина социализмът е построил много и трябва да му се признае това, но и че населението на държавата в онези времена е било доста тормозено и затова някой хора с право са разказали на децата и внуците си негативните си емоции против соца.

Дано броилерите осъзнаят и сега какво ни готвят с еврото. Не само ще ни затрият валутата лев, не само ще освободят валутния борд, не само ще могат да теглят огромни държавни заеми, но и ще се наложи цялото население да обявят скритите под дюшека спестявания и тези които имат над 5000лв, да дадат писменно обяснение с подробности от къде имат спестени повече от 5000 лева и е доста вероятно данъчните да правят ревизия на пестеливите семейства и да им отнемат спестяванията.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a6fd68c506
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   23 - На кое ще ставаме 52-и щат? Защото онова, за което вероятн говориш, има само 50 щата. Да не съм изтървал нещо? Все пак, ти си този, обвиняваш други хора в дебилизъм и неграмотност. Или се оплакваше за личните си проблеми?

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0cc4fc7ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   25, не съм 18, ама в Русия е капитализъм само на хартия, т. е. кокото аз съм марсианец. Нима искаш да ми кажеш, че там има демокрация или истински капитализъм? Там си е баш посткомунизчески тоталиризъм от олигархичен тип. Трябва да си пълен малоумник да твърдиш, че това е капитализъм.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 218d03cefa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   51-вия е Украйна, бре, умнико. Или и ти си от тези, които прескачат цифри като броят..?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0cc4fc7ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Хахаха току-що забелязах думата "опорки" в коментар 24. Доста ме разсмя, благодаря за което. Имах нужда при мисълта, че утре пак съм на работа. Смешно е, защото комунист да обвинява демократ в опорки, при положение че това е комунистически патент, е все едно циганин да обижда скандинавец на мангал.

Само да напомня, че тази дума се появи в медийното пространство, след като беше разкрито, че в БСП са се уговорили предварително какво да лъжат всички партийци, за да не им се разминават версиите пред медиите. Измислена в партия БСП, наследницата на БКП, като значението и е да се говори това, което предварително е утвърдено и прието в партията, за да няма разминаване във версиите на отделните партийци. Там неща като критична мисъл и собствено мнение няма. Там има вожд тип Путин, който казва на хората как да разсъждават.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 46f6a671c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   Авторът е поредният пенсионер, на който му е залипсвал соца и смята, че всички мислят като него. Авторе, явно по времето на соца са ти давали бая тенекии с мед, за да ти липсва и харесва толкова комунизма.

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5f42e4d8f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   До 32 - Абе, някои неща бяха ми харесаха, ама последното "ма фърли у тъча, бате".

" тези които имат над 5000лв, да дадат писменно обяснение с подробности"
- А как да е иначе? Не е нужно да даваш подробности. Просто доказателства за произход и история, която не звучи нелепо.

Примерно - Имаш 25000 лева. Работиш от една-две години за 2200 лева на месец, но живееш в дома на родителите си, не плащаш сметките на 100% и твърдиш, че събираш парите за жилище. НАП може да напарви справка със собствената си база от данни, да ти види постоянния адрес, да види, че не притежаваш нищо на твое ме.
Еми честито - няма какво да ти се взима.

Ама ако цъфнеш със 150 000 лева, вече става прекалено.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: a6f14b69dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   24 е написал доста обективен коментар. Ако се абстрахираме от плюенето, храченето истината е, че това са най-добрите години на бг точно късния социализъм по времето на бай Тошо.

Статистики, нарастване на населението, нарастване на производството, = всички ФАКТИ, доказват, че това са златните години на 3тата българска държава.

Всичко друго са празни приказки и разтягане на локуми. Ето какво е написал и се съгласявам с него:

' пътища, телекомуникации, авиация, язовири, енергетика, АЕЦ, тецове, напрактика всички градове в страната бяха изградени тогава, курортни селища, читалища, училища, болници, университети, наука, БАН, АРМИЯ, флот, Военноморско училище, което и до днес вади кадърни моряци, СПОРТ и пр.. Науката беше развита във всяка една област. В спорта имахме отличия от световни олимпиади, нали? '

------------------------

Проблемът на капиталистическите държави е, че концентрират огромно богатство в ръцете на малцина. Много е спорно кой е откраднал. Дали комунистите, които са национализирали земи и ниви, или капиталистите, които реално смучат ресурси и труд и опоскват до пушка бедните хора

Държа да кажа, че точно в най-капиталистическите държави има мизерия, съпоставима само със страни от третия свят.

Може да видите снимки на бездомниците от мветрото в Ню Йорк или да прочетете за глада и мизерията в лондон и други места във Великобритания и то точно в най-силните им години, когато са били световна империя.

Капитализмът създава мизерия, кредит, задлъжнялост. Предпоставка е за финансови кризи. Хората го харесват, защото е по-лъскав на външен вид, има хубава 'опаковка', само че както знаем не опаковката се яде, а съдържанието!

Като стигнете до скъпото и непосилно да си го плащате здравеоопазване или непоносимия кредит, който всеки месец ви чука на вратата за проедната вноска, независимио дали сте в емоционална дупка, болни или бедни, тогава почвате да осъзнавате някои работи и да мислите с главите, които не са само за пазене на равновесие.

Ако вземем за пример най-капиталистическите страни - САЩ, Англия и видим каква мизерия има там в гетата и бедните райони дори на най-хубавите в кавички градове(Ел ей, Ню Йорк, и т. н. ) и ви става ясно колко е хубав в кавички пак капитализмът.

В една социална държава, не задължително комунистичеса, а СОЦИАЛНА, ако ше от скандинавски тип хората са :

1) много по-щастливи
2) много по-малко бедност има като цяло - там много трудно ще видиш мизерията и ровенето по кофите харатерни за всички капиталистически страни, включително България
3) много спокойно, ненатоварено се живее, по-малко стрес
4) висока рпродължителност на живота
5) добро здравеоопазване

Тук ви говоря за СКАНДИНАВИЕТО, защото някой пак ще се изцепи с Беларус и Северна Корея.

Впрочем Беларус е една от държавите с най-ниска престъпност в Европа и с много добре уреден държвавен сектор, там хората може да не живеят богати, но не живеят и мизерно бъдете сигурни.


Вадите си изводи и разтягате локуми за неща, с които очевидно не сте запознати, но дори Беларус е поне няколко пъти по-добре от България..

Някой друг по-горе спомена простията, че Русия е комунистическа..

Русия отдавна не е комунистическа, там има олигарси и милиардери. Какъв е този комунизъм не знам? !

Но е факт, че в Русия при приблизително същите заплати като в България в момента горивото им е поне с 50% по-евтино, газта(отопление) им е почти безплатна(плащат нищожни суми за поддръжка само) и имат много по-добро здравеоопазване, а в Лондон ако го закъсаш или в САЩ и нямаш да извадиш 35 000 - 50000 долара НА МОМЕНТА, може директно да си поръчваш ковчег, защото ще те оставят да умреш.

Разликата разбрахте ли я или да обяснявам пак като за деца? !

Да, капитализмът може да е по-лъсакав, може да предлага повече забавления, да осигурява добра средна класа. Но това не значи, че като цало е по-добрият строй. Не е!

Има страшно много негативи, но само когато някой от вас се сблъска с енгативите на капитализма - умиране, защото нямаш пари да си платиш в болницата, наркотици, казина, ГМО храни, стеродии и т. н. само като гризне някой дървото тогава започва да мисли.

Ама докато му дава пари банката да харчи лесни кинти и да живее богати на кредит защо му е да мисли и да разсъждава? !

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: f96ec39fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   №28 някой много те е лъгал
1. Имам снимки от кръщене в църква по време на комунизма.
2. Слушаше се западна музика, както през 1962-70г са танцували туист и рокендрол и повярвай музиката не била българска. През 1980-те всяка тийн стая имаше окачен плакат на Си си Кеч и Саманта фокс, намираха се начини да се сдобиеш с запис на популярните световни парчета, с плакатите на певците и то масово, рядко имаше жилище без.
3. Няма такова нещо насила да подстрижат човек на улицата, може да има няколко изключения милиционер да се прави на фризьор, но са били изключения за пред младежи, а не правило.
4 Приемливата дължина на къса пола беше НАД коленете, ако жена облечеше мини пола до дупето, и ако я срещне полицай, просто и правил печат с мастило, на голото бедро, за да я е срам да обуе полата пак, преди да успее да измие мастилото. Ако не вярваш каква е била модата попитай Катето Евро, тя е била манекенка през соца
5 Гражданите пътуваха из цял свят, само да поискат и да могат да платят билета, по трудно се уреждаше виза за Европа и Америка, както днес трудно вземаш виза за Австралия, но се пътуваше. Малко хора обаче можеха да си позволят туристическо пътуване финансово. Вече ако не се завърне от пътуването е било възможно да го обявят за "невъзвращенец" и да се разпитва семейството му, дали се е обаждал, да се следи дали им се обажда по телефон, и на роднините на нневъзвращенец визи не им се издаваха за никаде.
6 бедни държави казваш, хм, дали беден е онзи който живее бедно но няма заеми, или по беден от него е онзи който има огромни заеми, но пък харчи със самочувствие? Кой е по беден? САЩ дето имат над 30 трилиона долара държавен дълг (повече от БВП на САЩ) или България с 40 милиарда държавен дълг (2/3 от БВП)????
7. Днес пък в училище не карат насила децата да учат английски, така ли?

Колкото е лош социализма толкова лош строй е и какпитализма, а това което са те лъгали за социализма ни казва само какво пате си, да вярваш без да провериш. Не се ли попита поне как щом са ти казали, че на нито един цивилен човек не му е било позволено да стъпва в църква, как въобще е имало кръстени хора, нима те са били деца на нецивилните? Как са оцелели църквите и манастирите, като институция, какво са работили поповете и т. н. Или смяташ че първите български попове, епоскопи и монаси са започнали религиозното си образование през 1990г??? Нима мислиш че ей така изведнъж от социалистическото общество са изникнали религиозни миряни, които да станат клиентела на новите попове? Докажи че можеш да мислиш и че не си пате.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 46f6a671c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   40, Мен, че никой не ме е лъгал, не ме е, ама като видях това, което ти си написал/а, със сигурност е лъжа! И веднага мога да оборя мнението ти:
1)По времето на комунизма никой не е давал да се провежда кръщене и то в църква. Хората са се кръщавали, но нито пред хора, нито в църква, а тайно, предполагам би се досетил/а защо.
2)Да, слушала се е музика, но не и западна, а руска или някоя от друга бивша комунистическа държава.
3)Казваш, че съм пате, ама патето си ти, защото дори не си асимилирал/а какво точно съм написала в точка 3). Там имах предвид за дължината, която се е налагала, когато отидеш в някой фризьорски салон, а не, че насила режат косите на хората.
4)И според теб полицай да поставя печат на бедрото на някоя жена с къса пола ти се вижда като много голяма свобода?
5)През комунизма гражданите са можели да отидат най-много до Русия и другите държави, които са били също в комунизъм. За Запдада дори не се е говорило!
6)Няма значение кой колко заеми има след като така или иначе си е беден. С тази разлика, че със заеми, ще стане три пъти по-беден! А пък САЩ, които имат "30 трилиона долара държавен дълг" могат поне 20 пъти да ни купят и продадат!
7)Да, днес децата учат английски език, но за разлика от руския, той може да има голяма полза в живота. В Англия, Испания, Италия, Германия или Швейцария няма да седнеш на руски да им дрънкаш, нали? А и цял свят учи английски, дори и най-бедните държави като Индия или Иран. Капитализмът е точно обратното на социализма. А щом смяташ, че е също толкова лош, колкото комунизма, докажи, че не си пенсионерско пате и напиши поне 7 точки за минусите на капитализма.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 4c5e986cf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Номер 40 си говори откровени лъжи, как не те е срам? За слушане на западна музика се лежеше в Белене и имам такива познати, защо говорите глупости?

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: f96ec39fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   До 41 Нямам намерение, дори да се опитвам да уча пате, като теб на каквото и да било.
Щом смяташ, че си прав блъскай си главата не ми пречиш.
Щом смятш че онзи с огромни заеми е по богат от друг без заеми, браво на теб, иди тегли няколко милиона кредит и се чувствай богат.
Като дадеш за пример бившата английска колония Индия че учили английски, без да провериш че в Индия английския е официален език наравно с хинди, и документите в държавните администрации пишат на английски, като остатък от колониализма. Пате...

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 0cc4fc7ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Когато Джингъза емигрира от Нидерландия в С. Корея, ще повярвам, че соца е по-добрия режим.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 2f0649a10f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Имаше една поговорка - "Ако на 20 не си социалист, значи нямаш сърце... Ако на 30 не ти е неловко, че си бил... си идиот".

Доскоро вярвах в това, но го доразвих... Ако вярваш на идеологии, значи си глупак и наивник. Няма НИЕ, никога не е имало НИЕ. Колкото по-скоро го осъзнаете толкова по-добре.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker