Писна ми от теми колко бил хубав комунизЪма - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Писна ми от теми колко бил хубав комунизЪма
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 2235 пъти
Хора, опомнете се. Ако беше толкова хубав защо подскачахте по площадите да искате демокрация? Защо не протестирахте да се върне комунизЪма? Защо умирахте по Белене за дето слушахте радио Свободна Европа? Защо бай Тошо след посещения в Япония сам каза, че значително изоставаме технологично и искаше да направи завой към пазарна икономика? Бай Тошо какво бил направил? А защо не се питате какво Германия или Швейцария направи през това време? Германия срината след ВСВ стана втора икономическа сила за 20 г., Япония трета. А бай Тошо построил няколко завода, разбираш ли? Хората построиха цели автомобилни концерни, произвеждащи автомобилите на целия свят? Защо не карате сега българска кола? А да, защото няма такава? Защо карате Ауди, Тойота, Мерцедес, Фолксваген? Поне Москвич да бяхте карали. Ама е ви е срам с него, нали?

И да питам най-важното - защо по време на соца всички бягаха от комунистическите страни към демократичните, а не обратното, че се налагаше да ги вардят и стрелят по границите? Кога демократична държава с оръжие се е принуждава да държи собствените си граждани в границите на "хубавия" комунизъм? Защо няма един южнокореец, опитал се да избяга в С. Корея с риск за живота си? Айнащайн и всички велики умове защо не избягаха в Русия, а в САЩ? Защо в класациите за качество на живот на първите места са лошите капиталистическите страни? Къде са в класацията Куба с техните 60 долара заплати, къде е С. Корея? Защо Източна Германия и до ден днешен е значително зад Западна като икономика и стандарт?

До ден днешен "бившите" соц страни, които сега не са реални демокрации, а посткомунически олигархии, управлявани от децата на "бившите" комунисти, са в дъното на всички класации.

Защо швейцарските свръхбогаташи не си кътат парите в руски банки, а обратното? Защо президента на Швейцария не си праща децата да учат, живеят в Москва, а Путин си ги праща в Швейцария, барабар с всичките руски олигарски? Защо няма нито една американка, която да гледа руска баба? Защо има 10 млн руски емигранти в САЩ, а не обратното? Защо няма и един английски студент, отишъл в Русия на студентска бригада да бере марули за през лятото а минимална руска заплата?

Айде отговорете си на тия въпроси пък тогава хвалете комунизма, става ли? Трябва да си завършен идиот да не виждаш, че в едната посока има десетки милиони души, а в обратната НИТО ЕДИН. Това нищо ли не ви говори?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 76

преди: 1 година, 3 месеца
hash: bba0c9e471
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   "Трябва да си завършен идиот да не виждаш, че в едната посока има десетки милиони души, а в обратната НИТО ЕДИН. Това нищо ли не ви говори? "

ама, че то 97ма години и стотици души се събраха в Русе да чакат кацане на извънземни, същите тези са скачали и по площадите, нищо ли не ти говори? !

Същите, които гласуват 3 пъти за Борисов и ГЕРБ, нищо, че същия и шайката му са окраднали милиарди.

Така че завършенйи идиоти да търсиш..

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 19791a76ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Това са добре претоплени пропагандни манджи. Капиталистическите страни не са само тези, които са богати, защото са ограбили и продължават да грабят 4 континента, а и ограбените.
Вместо да се сравняваш с Германия - сравни се с Хаити и цялата ти пропагандна манджа отива на кино.
Русия също е капиталистическа страна - време ти е да осъзнаеш, че е 21-ви век, а на теб в кухата ти лейка още кънти залпа на крайцера Аврора.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 33bf5d7e98
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Евала, живея в Америка вече 10 години и тук всички либералчета и джендъри реват за комунизъ., Еб*ти идиотите да ревеш за комунизъм.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: daaae026ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Демокрацията е по-добра за елита, не виждам да даваш и един адекватен въпрос.
България е била изостанала технологично в сравнение с Япония, а след 30 години демокрация сме по-зле и от повечено африкански държави, в които лошите "комунисти" от Китай наливат пари.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 42ff611638
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   То е ясно, че комунизма е пропит и не става за нищо, но целта на сегашните пост-комунистически шайки (България, Русия, Беларус и още няколко), които крадат източват и държат в подчинение народите си е да оплюят максимално "лошия" Запад. Въпреки че се черпят изцяло от неговите облаги и постижения. Нищо, което е произведено в описаните бивши соц страни - като стока, услуга или каквото и да е, не става за нищо. И това е неоспорим факт. Абсолютно нищо!

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 653b82b685
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Браво. Точно и ясно казано. За ония времена мечтаят само некадърниците, защото тогава работиш - не работиш, им даваха пари. И бяха равни с кадърните. Те не могат да понесат сега, че някой може да успее повече от тях със знания, труд и умения.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 3cb0cfc297
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

7.   Кой е подскачал по площадите, да иска? И какво е искал?
Седмица преди 10 ноември 1989г имаше митинг на Екогласност, 3000 човека които не искаха построяването на нов язовир за Благоевград, за да не се развали екологията в Рила. Никога през комунизма не е имало подскачане по площади против комунизъм.
Умрели в Белене заради слушане на радио Свободна Европа, финансирано и от ЦРУ, ли??? Няма такива, никой не е бил вкаран в ѝБелене заради радио, камо ли умрял.
Какво направила Германия за 20 години, ни доказва факта какво направи в днешно време Китай през последните 20 години. Разликата е че България за 20 години след ВСВ стана третата в света по брой на Язовири 1960г
https://e-zdravey. com/bg/60-te-na-hh-vek-balgariya-e-na-treto-myasto-v-sveta-sled-sasht-i-yaponiya-po-broy-yazoviri/
През последните 20 години демокрация обаче сме първи в света по намаляване на население, по количество бягащо от държавата си население. От България през прекрасната демокрация е избягало 30% от населението в чужбина, от държавите които имат военен конфликт е избягало 5% от населението им. Защо ли българите бягат от демокрацията която величаеш???

Мога да ти отговоря на всички въпроси с примери, но няма смисъл да се мъча да търся нещо човешко у бройлер.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 23a86f584d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   На соц-носталгиците логиката им не е силната страна.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: d711994646
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Да, показателно е, че във всички страни, където го е имало, социализмът е наложен насила с присъствието на Червената армия. И границите са се пазели със забрана за напускане, Берлински стени, кльонове и се е стреляло на месо, но не по искащите да влязат, а по тези, които искат да се махнат от "хубавия" строй. Имало е и положителни неща, но на каква цена?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 83e78a63c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   ЕВАЛА!

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4042b1cb96
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Въздишащите по комунизма са изветрели мозъци, обикновено бивши величия, които са заемали някаква позиция по онова време и са си мислели, че ще е вечно. Съвсем естествено е хора с развито мислене да не могат да търпят тоталитарна власт.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 28792f862f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

12.   Авторе, напълно те подкрепям! Но за съжаление България е пълна с пенсионери, на които комунизЪма им липсва. Какво да се очаква от 70 годишна пенсионерка, която ходи да гласува и с нейния глас определя бъдещето на младото поколение. Пък, че тя днес е тука, утре я няма...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 7c4c10db65
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   И на мен ми писна от такива теми и от хора които хвалят онова време. По фейсбук когато се публикува статия за социализма, отдолу започват да се изписват коментари как тогава сме живели добре, как всичко било истинско, как всеки си строял къща, купувал си кола а днес едва ли не нямаме нищо и винаги се намира някой който да напише "да ама нямаше банани". Комунизма или социализма е една отминала епоха в България и за това много хора имат спомени от тогава. Нормално е да изпитваш носталгия за миналото време, но да кажеш, че тогава е било по- хубаво не съм съгласен.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0d86619cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

14.   Не знам за комунизма от първо лице, но от това, което виждам като архиви и съпоставяйки го със сегашната кочина - да, било е по-добре.
Пример: понеже спомена Япония и технология, тук е имало микроелектроника и производство на процесори за компютри (Институт по Микроелектроника). Идва хубавата демокрация и го закриват - хората, кои от тях следвали и драпали да работят точно това, ги разпускат да пасат овце понеже се търси овчо в Европа, както се изказа един просветен... Не се прави, че не сме изнасяли технология за целия социалистически блок, защото това е документирано от редица достоверни източници. Били сме 20-а икономика, а сега, след 30 години безценна демокрация - 71-ва. Изнасяна е и земеделска продукция, която сега е тотал-щета и дори не покрива собствените нужди на населението. Покупателната способност е по-ниска от тази в не малко страни от Африка.
Относно Германия и Япония - Щатите са си ги харесали след ВСВ и са налели съответните пари там за да станат възможни въпросните "чудеса". Предполагам, не може да отречеш, че тяхната политика е израстък на тази на Щатите в съответните региони, следователно са им дадени да развиват и съответните стратегически индустрии.
Относно Швейцария - държавата на кравари, където цял свят си бута офшорките. Да, как да няма олигарси (било Руски, или Американски), на които да не им текат лигите да си окриват данъците в такава бездънна дупка. И отново, покрай парите идва и някакъв стратегически отрасъл - в техния случай е фармакологията. Друг е въпроса колко им струват реално лекарствата, но производството е факт. Ако се абстрахираш от потока на пари, които им наливат (след като незаконно обраха милиярди от руснаци, те се изтеглиха - не ти е много съвременна информацията), те си остават едни прости кравари с надценен шоколад, който си вкарват от колонии в Африка за сметка на гладуващите и мизерстващи хора там.
Относно "злите" тоталитарни режими като Китай и Русия - запазват съответно стабилно 2-ро и 8-мо място в класацията с икономиките, като с темповете си, Китай е в състояние да изпревари демократичната ти Америка в близките 10-15 години. Като стана въпрос на какво си купуваме и ползваме, аз да те питам авторче - ти не ползваш нищо произведено в Китай, така ли? Айфонче, Тесличка, чинииките ти на масата, клавиатурка, мониторче, кабелче за нет и т. н. - всичко се произвежда и/или асемблира там. Ако всичко това се правеше изцяло в хубавите ти държавички, цървули като теб нямаше да могат дори да си позволят една кофа на колела (визирам скъпите боклучета, които изреди, защото съм се занимавал с функционалната им безопасност в жалка фирмичка тук и много добре знам как се отнасят германци и американци към тези изисквания и колко реално струват).
Като си такъв фен на демокрацията - обясни защо в най-богата и уж развита страна, през няколко дни има масови стрелби в училищата, извършени от малолетни? Как всеки месец напечатват пари да наливат оръжия в Украйна, а не си направят здравеопазването достъпно за гражданите? Как има работещи гладни, които въртят по няколко работи, за да прехранват семействата си? Как всичко живо се друса с преспивателни за коне и животни, понеже дори не могат да си позволят наркотици за хора? Защо всички демократични държави са имали и не малко продължават да поддържат колонии по света? От къде разбра, че няма нито един студент, американец или англичанин, който да работи нещо си в Русия за тяхна заплата и да му харесва да е там? Защо Щатите призоваха да се изнесат американци от Русия като стана конфликта, след като твърдиш, че нямало такива понеже всичко било леш (и пак е по-добре тук, съдейки по HDI класацията на ООН)? Защо заможни американци си търсят рускини за жени, а не американки?
В заключение, и на мен ми писна от мекерета на хранилка от някъде си да ми се описват как демокрацията била най-хубавото нещо, измислено някога. Не, не е - огледай се отвъд селото и сценария си, и може да разбереш. Няма как концепция измислена от древните гърци преди хилядолетия да отразява адекватно потребностите и спецификите на настоящата реалност и това се вижда най-ясно с климата, но за такива като теб, които сигурно вярват с плоскостта на земната повърхност, пландемии, нулева полза от лигавници, силата на социалните мрежи, честни избори и т. н., най-вероятно и това е измислица.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0d86619cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Допълнение към 14:
Защо американци, германци и японци се качват до руската космическа станция чрез руска ракета, с руско гориво, изстреляна от руска площадка? Като се качат американците след години за пръв път на луната, да не се стреснат като открият, че китайците вече са застроили затъмнената страна? Отделно вятъра с флага от боливудската им продукция по-скоро намеква, че някой се разхожда из пустиня в Аризона, отколкото по повърхността на Луната, ама който е зомбиран, дори физиката ще игнорира - няма как да има вятър без атмосфера.
Защо признават ладата за най-енергоефективната кола, а не някой мерцедес и т. н. с подправен софтуер за емисии?
Как така западните милиярдери са "бизнесмени", "инвеститори", "предприемачи", "новатори" и т. н., а руските са просто "олигарси"? Ти не жулиш ли на Сорос развалената плоча със словесната си диария за величието на демокрацията?

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   2, тогава ми кажи колко души емигрираха от демократични към комунистически страни едно време? И колко обратната посока дори с риск за живота си. Айде нали е пропаганда, кажи си честно.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   4, нали това ти обясних, че нямаме демокрация.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   "Умрели в Белене заради слушане на радио Свободна Европа, финансирано и от ЦРУ, ли??? Няма такива, никой не е бил вкаран в ѝБелене заради радио, камо ли умрял. "

Типично по комунистически отричаш, но мога да те запозная с вдовицата на един такъв човек да се пробваш лично да я убедиш в лъжите си нея. На децата не живели тогава е ясно, че можеш им говорш всякакви неща.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   14, а защо не гледаш и снимките от Белене и от Дулово по време на Възродителния процес, а гледаш избирателно само тези, които ти оттърват? Защото и аз мога да погледна само тези снимки от Занзибар, които са лицеприятни и лицемерно да кажа, че Занзибар е рай, нали?

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: e089bf8638
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Авторе, звучиш досущ като някой комсомолец, декламиращ заучени фрази от някоя политпросветна брошура, хаха :))) Басирам се, че не си бил роден по времето на соца, ама иначе си много компетентен.

И мен ме дразнят соцносталгиците, застинали безнадеждно в "минало незабравимо", ама такива като тебе и тебеподобните ти повече ме дразнят. Не били родени по него време, ама ти обясняват колко лошо било. Ай сиктир.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   За мен е непонятно как може някой да хвали режим, при който те убиват, само защото не искаш насилствено да си смениш името или те вкарват в затвора за лепене на плакат. В никакъв случай не казвам, че днешния строй е перфектен. Напротив има си недостатъци и то много, ама чак такова извращение не е.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: bba0c9e471
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Защо хората са подскачали по площадите? Ами защото са искали промяна и са виждали САМО негативите на онзи строй, но не и всички благинки и придобивки!

Защото човекът е неблагодарно същество и никога не цени това, което има на момента, а винаги ламти за чуждото - за другите коли от западните държави за техните филми за тяхната музика.

Защото хората от социалистическите страни се подлъгват по лъскавото на Запад и се заблуждават, че е ПО_ДОБРЕ.


Да, точно заблуда е. Капитализмът е по-хубав но само на реклама и на вънен вид, отвътре е много зле като система.

Да, ако си от топ 1-5% най-богати в дадена западна страна ще си добре, но ако си редовия задлъжнял човечец дето трябва да работи до 70 гидшен за да може ооредната компания да трупа милиарди печалби на година какво? Това ли му е хубавото.

Много бързо забравяте всички, че по соца имаше хора, които се пенсионираха на по 50(ПЕТДЕСЕТ) години и после само си вземаха пенсийки и си гледаха почивката!

Сега се работи като животно докато умреш почти цял живот и ти дават мизерна смешна пенсия на старини, колкото да оцеляваш.

Я се замислете. Какво сте имали - язовири, училища, образование, промишленост, сумати други неща сте ползвали за бею пари държавата е разздавала и пак сте гледали на Запад какво е - че било по-лъскаво и имали хубави коли..

Ми ти стой цял живот длъжник, без здравеоопазване без сумати неща и се кефи че имаш хубава коола.. баси повърхностното мислене имат много хора.

Наркотиците, масовите бийства по отищата, казината на всеки ъгъл, стероидите въобще 90% от пороците са си чисто капиталистическо изобретение, защото нтам всичко се прави за пари в капиталистическата система печалбата движи всичко.

Били скачали по площадите, все едно и сега не скачат по площадите, май забравяш, че имаше протести само преди 2-3 години и т. н?

Хората винаги ще намерят за какво да мрънкат.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 14823fbc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   15, първо научи каква е разликата между руски олигарх и американски бизнесмен, защото се излагаш с некомпетентността си. Жокер: едните се назначават от вожда, а не развиват сами бизнеса си със собствените си умения и качества. Единият е консуматор и крадец на държавни пари и не само не създава стойност, а дори смуче готовата такава, другия създава стойност и реална икономика, различна от просто ескполатиране на природни дадености.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 14823fbc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   Западняците правят Айфони и Тесли, а другите една каферварка не могат да направят.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 14823fbc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   "Защо хората са подскачали по площадите? Ами защото са искали промяна и са виждали САМО негативите на онзи строй, но не и всички благинки и придобивки! "

Да, тогава виждаха в реално време недостатъците на онзи строй. Сега искат онзи строй пак, но са забравили защо са подскачали тогава и затова го идеализират. Иска ми се да се върне времето назад и същите тези хора да си припомнят защо са подскачали. Сигурен съм, че с радост ще изживеят още 45 г. от същото.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 14823fbc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

26.   90% от хората в България са толкова тъпи, че дори не разбират защо комунизма е утопия. Дори не се замислят защо демокрацията съществува от Древна Гърция и съществува и до днес, а комунизма просъществува едва 45 г. от цялата човешка история. Дори феодалния строй е просъществувал доста повече. Сериозно ли някой си мисли, че комунизма не би се наложил като успешен строй през годините, ако ставаше за нещо? Малко акълец се иска да си зададеш подобен въпрос и да си отговориш.

По-лесно е да си спомниш, че последните 10-15 г. от комунизма хляба бил 5 ст., но е маааалко повече акълец се иска да си отговориш защо това не може да продължи повече от 10-20 г. Чисто и просто колективната отговорност води до колективна безотговорност и в един момент няма кой да произвежда - защото то нали всичко е общо, защо да си мъча мозъка и да въвеждам иновации да произвеждам, за да ми го вземе държавата и да кльопа комшията (защото нали всичко е общо), като той може да бачка за общото благо, в частност за мен? Е, да, ама когато повече от половината си го кажат това и после чакай този народ да върви напред, като никой не иска да си мръдне задника, понеже е безсмислено.

Това е утопия, т. е. нещо имагинерно, което не може да продължи вечно. На по-тъпичките ще го обясня по следния начин. Това е все едно да изтегля огромен кредит, да спра да работя, да ям, да пия, да се веселя цяла година, да изхарча всичко и после банката като дойде и ми вземе имота, да кажа "ееееее какви страшни времена и какъв лош строй дойде, лошите банки ти взимат имота, а едно време какви времена бяха - ядене и пиене на корем, без да работиш. Дайте да върнем стария режим и пак да ядем и пием безплатно". И този човек да търси причината не в това, че това старото не мжое да продължи вечно, а видиш ли новия режим е лош.

Ами братче, като си ял хляб за 5 ст. да не мислиш, че той е паднал от небето? Нали някой го е плащал, ти за да ядеш. Ха познай сега кой ще ти го плаща със задна дата? Аз ли да ти плащал кльопачката? Ми не, сам ще си я плащаш. Как става тая работа, на никой да не му се занимава да е ефективен и иновативен, а да ядем и пием безплатно?

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 14823fbc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   20, ти си точен пример за селянин с предразсъдъци. Мразиш някого, защото предполагаш, че не бил роден еди кога си. Как точно разбра кога е роден, ми е много интересно, при положение че никъде не го пише? Или ти си мразиш ей така превантивно. Ами ако се окаже, че е бил роден, ще се извиниш ли или селското ти его няма да позволи да си признаеш колко си прост?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0d86619cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   19, не знам за снимки от Белене и Дулово, но съм се нагледал на репортажи от Африка, Азия, Латинска Америка, Близкия Изток, че и бивша Югославия, които минават под общ знаменател "в името на демокрацията". И то такива от BBC, CNN и др. западни медии, където съдържанието е доста филтрирано и сладникаво поднесено спрямо реалността. Със сигурност като се тегли чертата на ликвидираните от комунистически режими и тези от прехвалените западни държави (в името на това да заграбят ресурси), то еднозначно става ясно кое е нанесло в пъти повече щети. Това не омаловажава предишните, но не разбирам защо изобщо някой толкова подскача да защитава видимо пропаднали режими, дори да са тези, в които живеят, освен ако няма финансови облаги. Кой друг се е загрижил толкова за нещо в тези държави (включително България), колкото вие тук да защитавате и величаете реално селския капитализъм, прикрит зад идейката за някаква несъществуваща демокрация? Май никой...

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f2e12fb4b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   До Номер 14,

Компютрите, които сме изнасяли за СССР, са ни ги връщали с цели контейнери влакови композиции, защото бяха свръх дефектни и некадърна кражба на Apple и с половината части внос от чужбина. Това, за което са се използвали тогавашните компютри на Запад в науката, в медицината, в изкуството (кино - и ранните 3D анимации от 80-те и 90-те, филми и тн. ), а тук нашите сме ги ползвали само като калкулатори и дневник за съхранение на текст, респективно и в цял СССР е било така. Реално нямаме никакви постижения в тази област и не сме били изобщо конкурентни. Затова и много от работещите тогава българи на Запад в западни технологични компании не са могли изобщо да приложат ноу хау-то, което са крадяли. Нямали сме човешкия и научния капацитет, който е бил нужен в световен мащаб. Да, имали сме някакви инженери, но те изобщо не са били на нужното световно ниво като цяло. Ако не са избивали научния, техническия и интелигентия ни елит през 1944-1947 и ако интелигентни хора не бяха избивани по този жесток начин, сме могли да направим нещо, но с тези национални предателчета като Живков, Червенков, Димитров и редица други не човеци. Имаме го умствения потенциал, но манталитета ни не го позволява, че и до днес. Който става за нещо, не може да живее пълноценно в тази пост-комунистическа среда. Самият Тодор Живков е говорил с Брежнев по този въпрос, и е виждал потенциала на технолиите във всички сфери на живота, но му е било нужно да ходи до световните изложения на Япония и самият той да каже, колко се е чувствал засрамен. "велики".

Космическата надпревара я печелят американците. Години наред и аз говорех глупости, покрай гледането на конспиративна пропаганда. Ама не, случило се е. Америка беше на Луната. Дали филмите са фалшифицирани, това е съвсем друга тема. В наши дни вече има снимки на локациите, на които са кацнали и дори космическите апарати си стоят там и следите от лунния роувър. И най-важното - Русия (СССР) никога не оспорва тези кацания на Луната и руската пропаганда не оплюва по никакъв начин това, защото още тогава, докато са се развивали мисиите са следели какво се случва и са станали свидетели на това.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 25a2932fa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   А демокрацията какво даде на България за последните 30 години? Опустели села, пътища по-зле и от лунен пейзаж, срив в селското стопанство, хиляди хора зад граница, безкрайно ниско ниво на образованието и здравеопазването, експлоатация на човешкият труд за жълти стотинки, хора без какъвто и да е морал и ценности... Единственото хубаво е, че може да му теглиш една майна и да се махнеш от тук в търсене на по-добър живот в чужбина

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: bba0c9e471
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Хората харесват капитализма заради по-лъсавата опаковка най-обшо казано, както и заради възможността голям слой от населението, така наречената средна класа да живее що годе богато.

И с това се изчерпва темата и защо хората са подскачали и са искали демокрация. Защото са я нямали, а човек винаги иска това, което няма. Не са оценявали хубавите неща на онзи строй - здравеоопазване, образование и т. н. и са гледали лъскавите коли на Запад, холивудското кино и т. н. и са си казвали 'еха, и ние искаме така', .

И като искаха така, какво стана? За 33 години България е само надолу. В почти всички показатели. Пълен демографски срив.

Убийства по пътищата всеки ден. Мизерия. Глад. знаете ли колко хора мизерстват в момента в уж, капиталистическа България?

Хората едно време поне са имали пенсии и са гледали животни и ниви и не са мизрерствали като днешните пенсионери.

Въобще кашпитализмът е ' много хубав', но ако си от хубавата страна на филията, ако си на добре уредено топло офис-местенце тогава много ясно, че ще искаш капитализъм, а не да си в социализма и да ходиш на бригади и да бачкаш и т. н

Капитализмът е система в която преуспяват паразитите - разни ИТ-та, брокери, търговци, казина, търгапши и т. н.

Мнпго бързо забравяте какво донесе веднага капитализма в България - мутри, престъпност, хероин, сумати лоши неща.

Едно време като е имало ТВУ-та дали е имало толкова наркоманчета и побоища оопо училищата и т. н.?

Специално за България комунизмът е бил доста мек и е допринесъл много за изграждането на инфрастурктурата и за държавата.

Казвам мек, че е срввнително малко репресивен сравнение с комунизма в СССР или с. Корея например, тук е било рай направо.

Работиш мси спокойно, не си даваш зор, някои хора са се пенсионирали на по 50-55 години, гледаш си кефа, бзезплатнро здравеоопазване, почивки, спокойсвие.

А сега стрес, бачкане нонс-стиоп, кредити, проблеми. Още малко като вдигнат инфлацията и ще идите как и демокраите ще почнете да обръщате палачинката и да ревете, чв не и е добре вече и искате нещо разли

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f2e12fb4b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   До Номер 14, толкова много гнусотия и прогнил мозък имаш от руската пропаганда, че не е истина, но добре, почвам те, смешник!

Компютрите, които сме изнасяли за СССР, са ни ги връщали с цели контейнери влакови композиции, защото бяха свръх дефектни и некадърна кражба на Apple и с половината части внос от чужбина. Това, за което са се използвали тогавашните компютри на Запад в науката, в медицината, в изкуството, нашите сме ги ползвали само като калкулатори и в цял СССР е било така. Реално нямаме никакви постижения в тази област и не сме били изобщо конкурентни. Затова и много от работещите тогава българи на Запад в западни технологични компании не са могли изобщо да приложат ноу хау-то, което са крадяли. Нямали сме човешкия и научния капацитет, който е бил нужен в световен мащаб. Да, имали сме някакви инженери, но те изобщо не са били на нужното ниво, което е изисквала тогавашна световна индустрия. Ако не са избивали научния, техническия и интелигентия ни елит през 1944-1947, сме могли да направим нещо, но с тези национални предателчета като Живков, Червенков, Димитров и редица други не човеци е нямало как. Имаме го умствения потенциал, но манталитета ни не го позволява, че и до днес. Който става за нещо, не може да живее пълноценно в тази пост-комунистическа среда. Самият Живков го признава на Брежнев.

Космическата надпревара я печелят американците. Години наред и аз говорех глупости, покрай гледането на конспиративна пропаганда. Ама не, случило се е. Америка беше на Луната. Дали филмите са кадрите от тогава са фалшиви, това е друга тема. В наши дни вече има снимки на локациите, на които са кацнали и дори космическите апарати си стоят там и следите от лунния роувър. И най-важното - Русия (СССР) никога не оспорва тези кацания на Луната и руската пропаганда не оплюва по никакъв начин това, защото още тогава, докато са се развивали мисиите са следели какво се случва и са били преки свидетели.

Относно Швейцария - ми не си прав. В предната ми фирма работехме с швейцарска техника, и то доста скъпа с електронни пневматични сиситеми. Не знам как ще ме разбереш, но такива от Русия никога не съм виждал. Швейцарците са по-малки и от нас, но идеята им за качество е подобна на японската. Не се икономисва нито материал, нито човешки такъв. Влага се максимума и в заплати и във всичко.

Не сме били никога 20-та икономика, а доста по-назад. Ще те питам само от къде ползваш данните? Да не е от официалните източници? Предполагам е от тях. А те не бяха ли западни пропагандни и лъжливи? Или и ти си поредния, който опитва да докаже тезата си чрез официалните източници, но когато някой ги използва за да докаже тезата си срещу теб - стават лъжливи? !!!? !! Великият ти соц, за който говориш не е бил през всичките 45г., а само в средата на 80-те, по-късно през '87 и '88 се е усещала промяната и тоталното изоставане по всички показатели.

Относно "великите" Китай и Русия. Китайската икономика стана това, което е благодарение на Европа и на САЩ, защото всички научни и управленски активи са на Запад, с който няма страна, която да се пребори и бяха изнесени в Китай по чисто икономически причини. Скоро американците секнаха Китай и им наложиха санкции, заради изнасянето на чипове за Русия. При което китайците взеха, че "без да искат" наложиха акт, с който забраняват износа на чипове към Русия. Да, в Китай се произвежда всичко изброено от теб, но те нямат технологията да си произведат машините, които произвеждат тези неща. "Ама те китайцити произвеждат AMD и Intel" - да, но нямат машините, с които да произведат машини за правене на чипове. Всъщност фотолитографската технология я имат само Нидерландия и Сащ, с които скоро ще слязат на 3nm технология, а Китай все още са на 28nm, което е технология на 20 години. В Русия имат само завода Микрон, с който могат да правят чипове до 64nm, което се равнява средата на 90-те. Дали Китай ще изпревари Америка, зависи само от това, дали Америка ще го позволи. И ако го позволи, не значи, че не може да секне Китай и да ги направят пак да живеят в колибите. Не знам дали знаеш, но в Китай направиха голяма глупост в редица аспекти. Колкото и да ти е странно, заради огромния бум на строителство последните 20 години и все по-брутално налаганите ограничения относно раждаемостта, в момента много провинции страдат от липса на кадри. Китай е огромен и трябват работници в много области, които не могат да бъдат покрити. До преди няколко години Китай имаха закон, който задължаваше семействата да имат само по едно дете, паралелно с това, строяха като обезумели и има цели райони с размерите на София, където са построени градове, но няма хора, които да ги населят и да ги направят функциониращи нямат толкова хора. Отделно, за да се махне един китаец от Китай и да му дадат паспорт и документи за напускане на страната за постоянно, трябва да живее 10 години в Китай. Точно затова, още когато се роди едно китайче, го регистрират да чака за тези документи и всички искат да избягат на Запад.

За Русия какво да ти кажа - тотално превзета от мафията държава и изтоваща ресурсите и. Мизерия, мръсотия, ниски заплати и ниско качество на живот за обикновения човек. Държава, от която само в началото на февруари и март избягаха 4 милиона руснаци, а сега покрай мобилизациите още 1 милион. Защото хората не искат да се бият за поредната яхта на някой корумпиран генерал.

Относно стрелбите в САЩ - това е лошата страна на това да имаш законно оръжие. Реално произлиза от идеята за Америка да имаш правото да защитиш семейството си.

Дали ще си наркоман или престъпник в САЩ е въпрос на избор. Ако решиш да си честен и работлив човек, Америка ти дава всички възможности да го направиш. И никой няма да те спира или да ти прави мръсотии, както в България. В милата ни родина, както и във всички бивши соц държави, всички кадри са наредени и с връзки и добрия работещ човек е смазван и унижаван, а мързеливия и доносника се толерират и повишават. В Щатите трябва да покажеш само и единствено желание и ти дават всички възможности. Ако работиш ниско квалифицирана работа, няма да вадиш кой знае какви големи пари и може би ще трябва да работиш на две места, но ако си квалифицирана работа, можеш да имаш много добър живот.

Мекеретата на хранилка в България са само и единствено от Русия. Това е държава, която има за цел да ни дестабилизира, под някаква подписана на хартия демокрация. Реална демокрация няма с тези превзети служби от бившите комунисти от едно време.

Като не ти харесва нищо от Запада и щом е толкова лошо се махай и отиваш в Китай, Северна Корея или Северна Корея 2 (Русия) и ни лиши от жалкото си присъствие. Ти и такива като теб са тумора на обществото и той трябва да бъде изрязан и унищожен. Ти си един вредител и такива като теб спират развитието ни с руските си и анти-западни настроения.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f2e12fb4b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   До Номер 14 - част 2, защо тогава като Ладата е най-великата кола, всички руснаци искат да карат Мрецедес и ако нямат пари карат лада за 2000 рубли (200лв)? А бе, руски ми приятелю?

Да не забравяме пак, никой не иска да ходи към руската помиина яма и нужник и никой не иска да използва повърнатия им грозен език. Колкото по-далеч стои човек от руските неща, толкова по-добре. Руснаците не са произвели никога нищо и няма и да направят, защото всеки качествен човек е трън в очите им. Вместо да се възползват от качествения човешки потенциал, който се среща там, те или го прогонват или го убиват, защото един такъв човек пречи на схемите им.

Виждаме ги и в тази война какви са мърлячи - гладни, бедни, боси и мръсни! С облекла за painball, защото генералите им са си взели яхта с парите за военна техника и оборудване. Дори ако се вгледаш в старите руски пропагандни филми, немските войници са едни чисти, спретнати избръснати, с униформи на Hugo BOSS и чисти нови ботуши. Руснаците са пропити, алкохолизирани, мръсни, мърляви със скъсани дрехи като просяци. Дори без да искат в старите руски филми, руснаците казват истината.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f2e12fb4b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Белене и останалите лагери са си свръх човешка грешка на комунизма. Дори Луканов и Петър Младенов има кадри, в които се разхождат из лагерите след 1989 и ги показват какво са представлявали. Има и как се извиняват на близките на загиналите.

Има доста роднини на старшините в Белене, които са виждали камионетките с лагерниците и са споделяли, че са били добри и интелигенти хора, но са били неудобния на тогавашния престъпен режим.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f2e12fb4b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Номер 24, това не е майтап. Оня смешник Номер 14, дето говори, че Ладата била едва ли не по-добра от Мерцедесите... ами тя новата Лада от 2021 няма климатик и струва 20 000 долара.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 14823fbc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   28, точно така ясно е. Режим, който те убива за несменянено на името, е лош.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 14823fbc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   Само филсофстване и нито едни конкретен отговор на един от конкретно зададените въпроси. А именно защо по време на соца всички бягаха от комунистическите страни към демократичните, а не обратното?

И кога англичанин ще емигрира в Русия да гледа руска баба или да бере ягоди за минимална руска залата?

Питам и отговор не чакам.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 19791a76ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   16, я ни светни колко души са избягали от Куба в Хаити, примерно, ве пропагандист? :)
Ти що не си в Хаити да береш плодовете на развития капитализъм, м?

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a1699b96bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Демокрацията е в основата на съвременната корупция.
Демокрацията дава право на глас и на онези, които дори не са завършили първи клас и не могат да четат и да пишат.
Купуваш по 3 кебапчета на неграмотените мангали, едно хкебче и по една бира и партията се урежда с милион гласа.
Ето така ГЕРБ управлява 10 години и продължава да ни тъпче с фашисткия си администратиен ботуш.
Демокрацията е в разрез с природните закони на естествената конкуренция. В природата няма равенство, има борба за оцеляване.
Гласовете ни не могат еа са равни, защото уменията и компетентностите ни не са.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   "не знам за снимки от Белене и Дулово"

Ми потърси тогава, вместо да хвалиш на сляпо, без да си бил роден дори.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   Наистина ми е трудно да проумея какъв процент прости хора има, като гледам коментарите. Явно пропагандната машина добре си е вършила работата 45 г.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   до 20

бил съм роден тогава. Не мога да повярвам, че има хора, които обвиняват с лека ръка, защото "се басирали". Потресен съм от простотията ти.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: bd72ead2df
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   Като гледам коментарите разбирам защо България никога няма да се оправи. Единия се басирал, другия гледал снимки и така разбрал колко е било готино, за третия нямало такова нещо като цензура тогава. И после "ама защо сме зле". А защо си мислите, че заслужавате да сте добре? И Винету ви е много.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 3560dbc0fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

44.   Той авторчето бас ловя, че нито е живял през соца в България, нито е живял на запад. Хората в соц страните карали сега западни коли. Карат западни боклуци, дето чичо Ханс в Германия иначе би го хвърлил на боклука, защото е на 500 000 км и вече се разпада. По времето на соца се чакаше 10 години за Лада, ама чисто нова от кореком. Да караш чисто нова кола е гордост, да караш 30г. кола е унижение, подигравка гавра. То дори и самите западняци мнозинството от тях не могат да си позволят чисто нова кола. Карат колелета в повечето време, за да пестят пари. И живеят под наем. Да под наем. През соца всеки работещ българин имаше свой апартамент в града и къща на село. Отиваш почваш в едно предприятие и държавата ти дава. На запад отиваш и почваш в едно предприятие, ама ще ти трябва години на ред да си оставяш здравето там да се доказва да лижеш гъза на стари работници и шефове за да се докопаш до постоянен договор. И като си българин ще ти е десет пъти по тегаво, защото ти винаги ще си излишното тяло. После да те одобри банката, да дадеш едни десет бинки на посредника и после 30 години роб до гроб на сме ни. Години стрес и напрежение за една 40 годишна барака дето я някой диабет, я някой рак ще хванеш. Или минимум да спре да ти става патката, и да не можеш да наебеш жена ти като се прибереш, нито да бъдеш пълноценен баща на децата ти. Те ще растат пред ютуб и със еврогейските ценности дето ще му промиват главицата в училище и утре синът ти вместо снаха ще ти доведе зет. И най-накрая Холандия и Австрия пак ще ти кажат, че не ставаш да си един от тях. При положение, че ние им вършим черната работа, която те не искат, ама искат някой балък да я свърши за 11, 83 евро на час. Толкова е началното заплащане на чистач. Честито! Такава гавра с българския народ не е имало и под турско робство. И ще цитирам великия Славейков:, , Не народ, а мърша и с това ще свърша….. , ,










Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 87039ed086
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   39, това не е от демокрацията, а от тъпия ни манталитет. В Швейцария защо никой не купува кебапчета на мангалите, за да гласуват? Това го има само в страни като България? Като е прост народа, не демокрация, ами и хипердемокрация няма да му помогне. За такъв народ само сопа и пълна диктатура.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: e089bf8638
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

46.   До 42

Ами губя баса в такъв случай. Което по никакъв начин не променя факта, че: 1) ти се бетер комсомолец с този изказ и "аргументи"; 2) 90% от плюещите по комунизма никога не са живели под негово управление и само повтарят като папагали слоганите на пропагандата, т. е. и те са същите надъхани комсомолчета. Знаеш какво е комсомолец, нали, живял по него време все пак..? !

Тепърва идва истинският комунизъм - т. нар. технокрация. Като ви знам какви сте хамелеони, не се и съмнямам, че ще му пристанете за по един кокал подаяние. Тогава сигурно ще се обърнете да плюете и по демокрацията. Така правят малодушковците - скачат на нож срещу скелетите в чекмеджето, а че в същия момент вълкът им вършее в двора, се правят, че не виждат...

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f7b35e490a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

47.   Престанете с тази изтъркана плоча, нали вече не живеете в комунизъм, защо още хленчите? Ако не беше комунизъма с какво щухте да се оправдавате? Вече повече от 30 години живеете в "демокрация", защо все по дълбоко се забиваме в калта, чакам отговор, но честен, а не подпрян с опорки от САЩ? На мен ми писна да слушам отворковци, които все комунизъма им е в главата, покажете какво можете, нали никой вече не ви пречи, живеете вече в демокрация, направете си партия и управлявайте, но не става само с перчене, трябва и АКЪЛ! Нали видяхме колко струват новоизлюпените демократи, защо все на място маршируваме, клатим влака и си мислим, че вървим напред!?

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 8067878fdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   Комунизма и Русия (Ссср) са източник на всичко попаднало и гадно на тоя свят.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0d86619cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

49.   За какво 2 милиона избягаха (и ще продължават) от "демократична" ви България, драги лешпери? Ладата нямала климатик - ужас, а Мерцедеса му пускат на пас тестовете за функционална безопасност - купуваш си кофа за 50 000 евро с подправен софтуер за емисии и издържали някакви 14-20% от необходимите тестове на "великите" немски системи за управление на драйв асист и т. н. Един неслучайно си караше хубавото BMW по околовръстното и "сам" се вряза в първия мост - от полицията не съобщиха нито да се е разсеял, нито да е бил пиян/друсан и до там, следователно ти ми обясни как колата му рязко решава да завие, но няма проблеми - вие си купувайте западни щайги и си мислете, че получавате нещо повече от кофа на колела. Като се забиете и вие някъде, дано си спомните за мен преди да изпукате, но поне се старайте да не ги карате в населени места за да сте само вие. Относно глупака, който сравни Швейцария с Япония - няма какво да ти кажа, човече, неспасяемо е при теб.
Относно износа какъв бил преди - ами какъв е сега? Никакъв. А не, забравих - изнасяме боеприпаси. Още малко напън в тази насока и ще станем конкуретни на поредните (ви) господари.
Мен ако ме гоните да ходя в Русия и Китай, и вие се изнасяйте на Запад - все пак да има реципрочност. Само че мен най-вероятно ще ме приемат там, а вас като гледам са ви отсвирили и ви пускат по някой цент от разстояние за да се правите на големи демократи тука да става цирк. Но не се притеснявайте, и Вие ще изпитате ефекта от "хубавото" като ви се наложи да ходите по болници или да си търсите правата в институциите, които тотално са абдикирали. Да ви е честита кочината, която възхвалявате.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 19791a76ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

50.   Номер 32, това, което си написал за компютрите не е вярно. Не са ни връщани и не са ползвани като калкулатори и не са били дефектни.
В България се сглобяваха точно същите компютри, които и в Тайван и Сингапур, само, че ние го правехме преди Леново, Асер и Асус.

Ти на колко години си?

 
  ...

1-50 от 76
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker