Въпрос към ВЯРВАщите и НЕВЯРВАщите в БОГ. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (113770)
 Любов и изневяра (27536)
 Секс и интимност (13490)
 Тинейджърски (21458)
 Семейство (5948)
 Здраве (9002)
 Спорт и красота (4556)
 На работното място (2821)
 Образование (6989)
 В чужбина (1517)
 Наркотици и алкохол (1049)
 Измислени истории (783)
 Проза, литература (1666)
 Други (16806)
 Избор на редактора (149)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Въпрос към ВЯРВАщите и НЕВЯРВАщите в БОГ.
преди: 6 дни, 20 часа, прочетена 727 пъти
Ще задам въпросите си много ясно и кратко. Тези от вас, които вярват, че има Бог обяснете много логично и интелигентно защо вярвате че има Бог. По същия начин питам и невярващите в Бог, моля обяснете защо не вярвате. За да сте съгласни с едното или с другото вие трябва да имате интелигентни отговори. Моля обяснете вашите причини защо отговаряте с ВЯРВАМ в БОГ или с НЕВЯРВАМ в БОГ.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 дни, 15 часа
hash: c833282769
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Вярвам, защото защо иначе сме тук? Защото няма смисъл в нищо, ако няма крайна цел - следващ живот в любов, мир, и т. н. Защото съм изкушавана от Лукавия в този живот и за душата ми Бог прати Единородния Свой Син, и сме скъпо купени. Защото съм обичана, и обичам, а любовта остава и след смъртта.
Имаше една мисъл : Бих си загубил ума от несправедливостите в този живот, ако Бог нямаше последната дума за всичко!
То в човека не можеш доказа и разума, съвестта и пр., Но ги има, нали?

 
  ...
преди: 6 дни, 14 часа
hash: f0bd2b02b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Ден преди да почине мой близък човек се молех на бог да преживее поне до празниците с нас. Това не стана и е първата причина да не вярвам. След това започнах да чета, да си интересувам.. Много войни ся започнали заради религиозни убеждения и до ден днешен. Отделно Много неща в библията не се връзват, ама много

 
  ...
преди: 6 дни, 14 часа
hash: 871d743f75
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   За мен е елементарно и абсолютно очевидно. Ако човек се поинтересува малко, лесно ще забележи колко интелигентно е създадена природата и като цяло Вселената. Не казвам, че Бог е това, което се описва в Библията, но нещо има зад цялата работа.

 
  ... горе^
преди: 6 дни, 13 часа
hash: dc644d0229
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   "НЕВЯРВАМ", че е възможно да има такива неграмотни хора, които да "немогат" да си напишат името правилно без най-малко поне 3 грешки, а иначе разсъждаващи по сложни философски, екзистенциални въпроси като това, дали има, или няма Бог.

 
  ...
преди: 6 дни, 9 часа
hash: fb7cdeaf75
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ще имаш интелигентен отговор тогава, когато се научиш поне да пишеш правилно...

 
  ...


...
преди: 6 дни, 7 часа
hash: 100eed3a1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Интересна тема.

Категорично НЕ вярвам, в нито една от религиите.
Категорично обаче ВЯРВАМ, че има някакъв интелект отвъд времето, пространството и най-вече нашите разбирания.

Не вярвам в хуманоидните представи за Бог по следните причини, естествено изкючвайки факта, че имам акъл и критично мислене:

-Има изключително много религи. Всеки твърди, че неговата религия е истинската, а другите неверни. Ако още на тази точка не ви е светнала червената лампа, значи сте изгубена кауза...

-Модерните религии като християнство, ислям и т. н. с какво се различават от религиите на римляните, египтяните, гърците, ацтеките и т. н.? Защо тези древни религии се приемат с лека насмешка и се свързват единствено с фантастични елементи, а днешните религии си мислят, че са нещо по-различно? Не сте различни, еднакви сте. Пак стигаме до въпроса защо си вярвате, че точно вашата религия е истинската?

-Ако религиозните не са спряли да четат на този етап, то нека отговорят... Защо са започвани толкова войни и са убивани толкова хора за нелепи измислици? Защо папата ви седи на трон за милиони евра и в същото време лицемерно се моли за бедните и гладните? Защо няма никакви, НИКАКВИ доказателства и факти от нито една религия за наличието на Бог? Общото между всички религии е тази - измислици за наивници.

Много си мислят, че Бог ни бил създал нас и всякакви подобни простотии, зад които има факти, доказателства и наука. Истината е, че ние сме създали Бог, за да си обясняваме нещата, за които сме нямали познание. Подчертавам НЯМАЛИ, вече имаме знание за доста повече неща, но все още има наивници.

А сега на въпроса защо ВЯРВАМ, че има някакъв интелект:

-Може би сте останали с впечатлението, че съм хардкор атеист, но не е така. И те са ми еднакви смешни с религиозните. Категорично не вярвам, че Бог е хуманоид и дори ми е смешно и неловко да наричам този потенциален разум с Бог. Просто тази дума прекалено много с придобила хуманоиден образ.

-Аз разглеждам този интелект не като наш създадел, както го разглеждат религиите, а като силата, коята е дала началото на всичко и силата, която най-вероятно по никакъв начин не знае, че съществуваме.

-Още нещо, аз КАТЕГОРИЧНО вярвам в науката, фактите, доказателствата, еволюцията и големия взрив... НО... и тук е момента в който дори атеистите получават колебания. Какво е било преди големия взрив? Този взрив не може да се получи от нищото. Естествено, има доказателства, че може и аз съм съгласен... НО... какво е било преди това? Как е възможно да се случи самия процес на взрива без нищо. Естествено атеистите отново ще изкарват факти, които са верни, но накрая ще стигнем ситуацията, в която никой от нас няма да знае как е започнало всичко.

-Убеден съм, че има някакъв интелект. Аз дори не съм сигурен, че и това е точната дума, понеже това отново придава някакъв жив образ на Бог. По-скоро гледам на този интелект като на закони, енергия отвъд времето и пространството.


Нека дам и един друг повод за размисъл, който може и да отговори на въпроса ви? Математиката, Физиката, Химията, Биологията измислени ли са от човека или винаги си ги е имало? Аз гледам на "Бог" като на някаква смесица от нещата, изброени по-горе. Силно се съмнявам да сме си ги измислили ние, значи въпроса тогава е как са възникнали или по-скоро кой ги е създал?

Истината за религиите е, че хората са ги измислили за контрол, заблуда, разделение и като някакво спасение. Много добре знаете какво е ставало назад във времето заради тези измислици. Също така хората искат да вярват в Бог, защото ги е страх от смъртта и им се иска това да не е края.

Допускам, че след смъртта има някакво прераждане или нашата енергия отива някъде, но не съм толкова сигурен същевременно. И на мен ми се иска, но съм с акъла си и не говоря глупости без факти, представяйки ги за единствената истина :)

 
  ... горе^
преди: 6 дни, 7 часа
hash: 1a84829b3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Съзнанието. Това е нещото, което го няма никоя друга материална система, независимо колко сложна. Съзнанието за съществуване, нямам предвид усещания, че дори и емоции, които са и нервни импулси в мозъка. Просто онова "Аз", което има всеки. Това е душата. Нито душата, нито Бог могат да бъдат "доказани", тъй като това не е материя. Могат да бъдат доказани ултразвук, радиовълни, въздушен поток и т. н., но няма как да видиш, пипнеш, измериш и определиш местоположение на нещо, което не е "материално".
А вярата е избор и винаги трябва така да бъде. То в противен случай и не е вяра, а нещо друго.
Всичко, което е "заради" религията, не е заради нея, то е от хо-ра-та.

 
  ...
преди: 6 дни, 6 часа
hash: 1e4334f415
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Според мен е Разделяй и Владей цялата работа на библията.

Не вярвам на неща дошли от книга, писана от човек. Вярвам на фактология и биологични/физични доказателства. Не случайно масата от неща отнасящи се до религията са недоказуеми, неподкрепени и повечето твърдения присъстват само и единствено в нея. Да не говорим че много части от книгата са в разрез с останалите писания в нея.

Така както днес са ни втълпили, че живеем в свободен и равен свят, са ни втълпили и че има някой по-висш, пред когото всички държим сметка.

 
  ...
преди: 6 дни, 5 часа
hash: 59781cfd8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Аз съм невярваща. Защо ли? Защото:
-първо науката е много противоречива с религията(а аз наистина уважавам науката)
-второ не сте ли се замисляли, че на света има над 500 религии и всички те имат различни богове? Е, как става тая работа!
-трето Някога древните гърци и египтяни са си обяснявали всичко с богове, което означава, че няма.

 
  ... горе^
преди: 6 дни, 5 часа
hash: e3c84da232
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   " Тези от вас, които вярват, че има Бог обяснете много логично и интелигентно"
Е това е доста противоречиво само по себе си. Бог не може да се обясни с логика. Бог е интуиция..
Освен това интелекта няма нищо общо с вярата. Има хора които са прочели една книга в живота и вярват и се държат човешки ( да не кажа Християнски) от човек с Оксфордска диплома..

Въпреки това ще се опитам да го обясня ЛОГИЧНО и надявам се ИНТЕЛИГЕНТНО, защото явно това търсиш

Преди за започнеш с въпроса дали Бог СЪЩЕСТВУВА, тряба да дадеш дефиниция какво означава думата "съществуване". В нашия примитвен език това са нещата, които можем да пипнем, чуем и тн... 5те сетива..
Които са примитивни. Защо? Тука в една подобна тема някой пак питаше какво е Бог и аз казах: " Как може бълхата да види кучето на което седи? .. та тя едва вижда косъма пред себе си " Тя със собствените си примитивни сетива може ли да види цялото куче? Ами не разбира се. Мирише й на кръв, топло й е... сигурно и на куче й мирише. Но тя е далеч от цялата картинка. И какво остава? 6тото й чувство - интуицията.
Сега, не знам доколко у бълхата интуицията е развита. Но знам че хората се делят на ляво и дясно мислещи. Такива, които едната половина на мозъка им е по-развита. Дясната отговаря за емоциите и именно интуицията е там. Обратно лявата половина отговоря за логическите съждения, фактологията, за детайлите.

Например ляво мислещите хора виждат детайлите във всичко. Те като видят една къща и казват " тука в тази къща има 12000 тукли от еди какъв си тип Итонг. Ама картинката за цялостната къща им се губи

. Дясната половина обаче отговаря за формирането на цялостната картинка, която хората виждат. Тези хора просто казват " ех каква красива къща! "... и 5 пари не дават от какъв Итонг е направена. В същото време хората претърпели инсулт и лявата половина на мозъка им е повредена зъбите си не могат да измият, тъй като не виждат детайлите по четката.

Едните са господари на микро и макро вселените и цял живот са завряни в микроскопите или телескопите.. А другите си комуникират с извънземни и мъртъвци от "отвъдното".. За едните е престижно високото IQ, за другите -високото EQ. Едните говорят за теореми, другите за емпатия.

Истината е че Бог е и на двете места и двата типа хора рано или късно го откриват.. (Ако искате да разберете как ляво мислещите намират Бог, гледайте филма " Пи"). Защото Бог е винаги с нас, навсякъде. Той е любовта заради която и леви, и десни не са се изтрепали още. Той няма начало. Няма и край. Той не е същество. По скоро енергията, която е в нас и ни дава живот. Духа от който се раждаме. Той не е добър и лош - Той е създателя и твореца на цялата вселена, на всяко измерение, на всяка бактерийка и амебка , на всяка звезда и планета. Той е енергията която кара електрона да обикаля около протона.

Той е всичко и във всичко.

Да кажеш че Бог не съществува в все едно кажеш че ти самия не съществуваш. Тъй като хората са част от Него.. Същото време пак казвам - какво изобщо е съществуването като понятие? Което е по-сложния въпрос

*Опитвах се да избягам всякачески от въпроса за религията. За мен понятието Бог няма нищо общо с организираната религия в днешно време.

 
  ...

...
преди: 6 дни, 5 часа
hash: 5d251649f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Не съществува бог, който като белобрад старец виси на някой облак и ден и нощ мисли за всеки от нас. Не съм толкова себична да си мисля, че съм основна грижа на някога, па макар и бог. Религиите са се оформили постепенно в опит на хората да си обяснят околния свят и много скоро, властимащите са чатнали, че по този начин могат да ги управляват. Основният момент тук е, че главният цар/крал и т. н е наместик на бога. Еми, и аз ако бях кралица, щях да поддържам тази теза. От там, нататък, всичко се дописва, намества, за да работи. Нещо, много важно- по време на възникване на религиите хората са били неграмотни, нямало е книги, информацията се е предавала от уста на уста. В последните 30 години сме свидетели на големи промени в нашата държава и света и всеки, когото питаш, ще ти разкаже своята частна история. Това може да се сравни с възникването на религиите. Каквото са ни втълпили като деца, това си остава една норма, истина. Ако бяхме се родили в канибалско племе, това щяхме да го приемаме за нормално- и ние щяхме да бъдем канибали. Същото е и с религиите. Те живеят благодарение единствено на вечния страх на човека от смъртта. Никой не знае какво става след нея. По-точно, никой няма доказателства, че животът, какъвто го познаваме, ще продължи същия. И тук идва религията измислена преди 20 века и пълни главите на хората, и им обещава, че тя ще оправи работата, те няма за какво да се притесняват, ако слушкат и се подчиняват. Църквите са най-дълговечните фирми, които търгуват с най- ценната стока- страха от смъртта. А, това знаем със сигурност, те си преживяват най-добре- паралелно, невидимо да вярващите. Най-богатите фирми, с най-голямата власт.
Че, има още много да учим, е ясно като бял ден.

 
  ...
преди: 6 дни, 5 часа
hash: 12e127c996
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Какъв е смисълът от подобни теми? Който иска да си вярва в каквото иска - кой в Бог, кой във феи (ирландците), кой в демокрацията (хаха)... На всеки му трябва някакъв копиум за справяне с реалността, остави хората на мира.

 
  ... горе^
преди: 6 дни, 4 часа
hash: ffba7d9dcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Бог съществува, той се проявява в живота на всеки човек по различен начин. Някой разчитат посланията му по лесно и бързо, докато на други им е нужно повече време. Пример от моя живот. В църква съм, това беше преди повече от 10 години. За първи път през живото си помолих Бог да ми даде знак, че съществува и в момента в който си го помислих до мен имаше едно дете и телефонът му извъня в църквата... а мелодията на звънене беше дебел мъжки глас с ехо, който казваше, , Вдигни баща ти се обажда" По късно в библията четох, че ние всички сме деца на бога... Друг случай, сънувах сън в който видях светещт кръст в небето и усетих как тялото ми се разпада на мильони частици и се въздига при него. Такава радост, блаженство и чувство на свобода не бях изпитвала никога през живота си. Плачех на сън а истински сълзи се стичаха по бузите ми от радост. Благодарих и се събудих със тези думи на уста, , Благодаря ти". Имало е ситуации в които Бог ми е спасявал живота многократно. Случвало ми се е да си взема билет за влака и да не погледна на кое място съм. Да седна на произволно място във влака и когато си отворя билета да видя номера му, че съвпада с мястото на което съм седнала. Мили хора в света има много болка и страдания, но те са ни дадени за да научим нещо, за да еволюираме. Болката идва, за да изпита духът ни... дали ще се озлобим или ще се извисим и ще обичаме, въпреки всичко... Обичайте се, прощавайте си и не таете лоши чувства един към друг, омразата разболява. Бог да Благослови Всички и да помогне на изгубилите се да намерят светлината.

 
  ...
преди: 5 дни, 18 часа
hash: 871d743f75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   6, не съм автора, но защо е тази заядливост? Написано е грамотно с изключение на две изпуснати запетаи. От кое точно се засегна?

 
  ...
преди: 5 дни, 18 часа
hash: 9e657518d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Не е възможно да се обясни в един пост. Човек си изгражда убежденията с години. Понякога пък си ги променя... А и не е задължително да е само "вярващ" или "невярващ". Личното ми мнение е, че има висш разум, който по някакъв начин е въздействал върху нашата планета. Дали в днешно време прави нещо...
Към църквата съм твърде скептичен. Чел съм Библията, бабите ме водеха редовно на църква, но не станах (сляпо)вярващ.

 
  ... горе^

...
преди: 5 дни, 17 часа
hash: 88ec05c333
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Не вярвам или по-скоро не вярвам и няма как да приема, че има бог, създател или каквото и да е подобно нещо. Всичко в света и вселената е причинно-следствена връзка, енергия и посока на времето, едно действие води до друго, то до трето, то до четвърто и така до безкрайност. Енергията е материалното оформяне на "всичко", ако се замисли човек, всичко е енергия, която под различните си форми дава различни форми и функции. Като извод бих заключил, че бог, вселената и живота е една система за начало, посока и край на енергията през призмата на времето. За хората, които вярват в бог, то бих ги посъветвал да размишляват над следното нещо - Напоследък много нашумя изкуствения интелект като Midjourney, ChatGPT и т. н., да не говорим за технологиите през последните 20 години и всеки си мисли как това е нещо толкова нереално, огромно и т. н., но никой не си задава въпроса защо е така? Просто защото технологиите (например компютъра) най-често следват някакви вселенски дизайни, системи и т. н., компютъра в частност е един умален вариант на бог като вселена. Защо? Какво прави компютъра до най-нишо ниво? Взима енергия (под формата на единици и нули, които са под формата на ток на определено място и време), през времето тази енергия се трансформира под някакви правила, причинно-следствени връзки и се преобразува в нещо друго. ИИ е следствие от всичко това, а не първоизточник, Така, че дори и да има някакви създание "Бог", реално то ще е следствие от системата и тя ще му дава ход, а не обратното.

 
  ...
преди: 5 дни, 17 часа
hash: 6188120bf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Пиши в ютюб Иван Бобулев Аз Го видях

Човека е българин от Петрич и е видял Исус Христос на живо

 
  ...
преди: 5 дни, 16 часа
hash: 0598a20bee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Има. Защото, често когато ми се случи нещо лошо, това е път към нещо много по-добро. Както пише в Библията:, , Всяко зло за добро., , Уволниха ме от работа, която много харесвах. Отложих мястото и времето си за почивка през лятото, защото трябваше през това време да почна на друго място. Няколко месеца по-късно отивам на друго място на почивка и там срещнах жената до мен, която много обичам. Ако не ме бяха уволнили от работата, която много харесвах, никога нямаше да я срещна. Това ме накара да разбера, че парите са нищо, кариерата е нищо. Едни средства за преживяване, където можеш да ги изкараш и като чистач. Мой колега с, който бяхме добър екип разбрах, че се е издигнал на старата работа. Обаче сам като куче. Утре, ако падне няма кой да извика бърза помощ. Ще умре като куче, и ще го открият когато се вмирише. Единствената му утеха са чашката и ескорта. , , Приятелите, , му го използват и му изяждат и изпиват парите. А той се утешава, че прави добро видиш ли.Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ... горе^
преди: 5 дни, 16 часа
hash: 88c7d50619
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Вярвам в Бог зашотот живея вече 4-ти живот! Само Той е способен на такова чудеса! Състоянието в което съм друг не би издържал и оцелял! Би се самоубил на мига! Но Бог е Този който ме държи подкрепя и е с мен всеки ден и секунда от живота ми!
Много желания и мечти ми е сбъдвал! И най големия лемоте чудеса вярвам и знам че предстоят!
Трябва да сме благодарни за Христовата жертва за нашите грехове и възможността която ни е подарена наготово за Вечен живот и за това че сме спасени! ( Спасено са само тези които вярват и имат в сърцето си Бог! ) А не бих искала да бъда на мястото на другите които ги чака Огнения пъкъл! Но всеки си прави сам избора тук на Земята което е временно и както си го направим тук така си го пишем и за следващото ниво!
Дадена ни е птелрсамра възможност да избираме! И неразумните избират и разумните! Както Исус Христос ни е описал в Библията!
И всеки ще си изтърпи оисл дствоята от своя Избор!
Бъдете разумни!

 
  ...
преди: 5 дни, 15 часа
hash: 88c7d50619
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Само Той е способен на такова чудеса! Състоянието в което съм друг не би издържал и оцелял! Би се самоубил на мига! Но Бог е Този който ме държи подкрепя и е с мен всеки ден и секунда от живота ми!
Много желания и мечти ми е сбъдвал! И най големия лемоте чудеса вярвам и знам че предстоят!
Трябва да сме благодарни за Христовата жертва за нашите грехове и възможността която ни е подарена наготово за Вечен живот и за това че сме спасени! ( Спасено са само тези които вярват и имат в сърцето си Бог! ) А не бих искала да бъда на мястото на другите които ги чака Огнения пъкъл! Но всеки си прави сам избора тук на Земята което е временно и както си го направим тук така си го пишем и за следващото ниво!
Дадена ни е птелрсамра възможност да избираме! И неразумните избират и разумните! Както Исус Христос ни е описал в Библията!
И всеки ще си изтърпи оисл дствоята от своя Избор!
Бъдете разумни!

 
  ...

...
преди: 5 дни, 15 часа
hash: a12552020a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Аз вярвам в Бог. И понеже искаш логично обяснение ще си позволя да ти напомня, че вярата не подлежи на логическо обяснение. Аз лично бях атеист. Повярвах по лесния начин. Беше ми дадено това, което поисках въпреки че според науката и всички около мен това беше невъзможно. Така повярвах аз. Днес знам, че Бог съществува и няма сила която да ме убеди в противното.

 
  ... горе^
преди: 5 дни, 13 часа
hash: 3bdad309df
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Вярвам, че има някакъв по-висш разум, понеже всичко е в някаква хармония, като погледнем към природата. Ако погледнем пък към планетите също съвпаденията са прекалено много, за да има живот тук на Земята и той да се запази толкова много години. Примерите са безкрайно много. Та, в този смисъл вярвам, че има нещо по-висше, не зная обаче дали се нарича Бог, Буда, Аллах, за това предпочитам да го наричам Вселенски разум или сила.

Не мога да кажа, че съм религиозен обаче, понеже на първо място не зная коя от хилядите религии е правилната. В религиозните книги се пишат много и различни неща, като някои от тях са стигматизиращи и изключващи. Така например в Библията и християнството се осъждат жените, които са правили секс преди брака, като присъдата им е да бъдат убити с камъни, ако имат и деца, те също. Същата присъда грози и работещите в неделя. Разбирането, че хората с увреждания са едва ли не свързани с Дявола и за това наказани, също не отговаря на мирогледа ми. Или пък, че хомосексуалните са грешници - не зная как може да си грешник, за нещо, което никога не си избирал. В Корана пък до колкото знам, радикалните писания са още по-застъпени. Не съм много запознат с другите религии и техните свещени книги, но някои от изброените неща не присъстват като нещо, което трябва да бъде осъждан, като е интересно да се отбележи, че за едни вярващи дадено нещо може да е грешно, а за други да е напълно нормална част от живота.
Мисля си, че много хора обвързват вярата си в Бог, Аллах и др. по-висши същества с морала, което отново е невярно. Може да си лош човек, да правиш лоши неща, някои от които приети като нормални за определената религия, да нараняваш другите и в същото време да си много верен на религията и по-висшето същество за конкретната религия. Тук е и момента, в който трябва да си зададем въпроса не е ли ролята на подобен тип писания да ни карат да сме по-задружни, по-добри едни с други, вместо да се делим на вяра, етнос и каквото още може да бъде измислено.
Още една линия в тази посока бих очертал във връзка с книгата на Анита Мурджани, "Умирайки да бъда себе си". Един от моментите в книгата описваше какъв огромен дистрес е преживяла тази жена след като родителите и са мигрирали и се е наложило да се сблъска с коренно различна от нейната религия. В не редки случаи различните религии се явяват причина за безсмислена дискриминация.
И в заключение бих казал, че ако Бог е такъв, какъвто е представян в религиозните книги, едва ли не като съзнателно същество, което вижда и разбира, то не знам как толкова години си затваря очите за кражбите, за болестите, за убийствата, за тормоза, за лошото отношение, за обидите и манипулациите, които ежедневно наблюдаваме.

В общи линии всичко е толкова хармонично свързано, че няма как да няма нещо по-висше, но не мисля, че то, по-висешето, отговаря на писанията в различните религиозни книги. И в тези книги има мъдрост, която може да бъде използвана, но дословното и фанатично живеене според тях за мен е по-скоро вредно.

 
  ...
преди: 5 дни, 13 часа
hash: 6ca14fda99
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Вярвам.
Що се касае до обяснение, въпросът ти не е зададен правилно.
Защото с плътския си ум, човек не е способен да разбере духовния свят. Затова в духовния живот има т. н. духовни сетива като зрение, слух и прочее, които човек развива, чрез откъсването си от земния материален свят, тоест когато се грижиш не за тялото, а за душата си.
Пост и молитва, както се казва.
Не съм достатъчно запознат, за да уча други, но доколкото разбирам, очистването от пороците е едно много важно нещо.
Например: алкохол, чревоугодие(даже преяждане), наркотици, блудство(в това число ръкоблудство), цигари(виновен до известна степен) и всички останали блага, чрез които човек угажда на тялото, притъпяват тези духовни сетива, първо и второ откъсват душата от Господа, като единствен източник на живота, любовта и щастието и в този смисъл умъртвяват душата.
Така, че човек може да стигне до състояние в което е духовно мъртъв, но телесно жив, в смисъл, че ти не изпитваш любов, нищо не ти носи щастие (като изключим моментни наслади от пороци, подобно на наркоман, който взима поредна доза, тя го прави щастлив за кратко, но след като премине ефекта, той е по зле отколкото е бил преди да я вземе), дяволът е хитър и лукав и затова, когато живееш греховен живот, той не те закача, но опиташ ли се да тръгнеш след Бога, тогава почват бесовските нападения (казвам го от личен опит).
И тук пак идва вярата, Господ е по силен от дяволът, въпросът е дали искаш да ти помогне или не.
Мисля, че духовното извисяване става по два начина:
Първият и по лесен, чрез любов. Обичай ближния, обичай каквото правиш и го прави за да носи наслада и на другите, а не само на теб.
Вторият е, чрез страданието. Трудният. Пътят по, който съм вървял цял живот до тук и пътят, който ми предстои, защото човек, който е толкова духовно умъртвен, който вече не чувства любов само така може да излезе си мисля.
Както се казва, не се оставяйте да стигнете до мойто дередже.
А даже не съм употребявал наркотици. Казвам го като пояснение.
Човек сам е прекалено слаб за да излезе от греховния живот а и в днешния живот това е много трудно, което пак е дело на дявола, така, че трябва да се молиш, не защото Бог има нужда, а защото той не нарушава човешката свободна воля и не се намесва в живота ти насилствено, затова ти трябва до известна степен да му дадеш разрешение, като го помолиш, било лично него или да помолиш някой светец или архангел да помоли Господа за теб. Последното го казвам с благодарност към един човек, който ми го обясни това.
Независимо, че хората днес се гордеят с интелект, знание и технологии, в което число бях и аз, Господ и неговия промисъл е нещо, което ние не сме способни да разберем с човешкият си ум. Опиташ ли се, ще полудееш. Въобще, разбирането ни за живота е изключително примитивно.
Както пише в Библията, търсете и ще намерите, хлопайте и ще Ви се отвори, искайте и ще Ви се даде.
Така, че търсите ли добър духовен наставник, който да Ви посочва пътя, Господ ще Ви го даде, в този пропадащ свят, това ще се окаже по важно от всичко друго.
Мен ме посъветваха да почна с вечерни молитви и да чета Евангелието. Предавам го и на Вас. Не е лошо да си намерите някои храм, който Ви харесва и да ходите на вечерни служби.
Има някой отци, който водят много силни духовни служби, но не можеш да ги търсиш като наставници така, че трябва да питаш при кого можеш да се изповядваш и да поддържаш лична комуникация за да те наставлява.
Личното ми разбиране е, така наречените последни времена и битки на доброто срещу злото, ще бъдат не за физическият град Йерусалим, а за духовния. Представете си го като столицата на душата Ви. Падне ли столицата, загива Божието царство в самите Вас, което сами сте унищожили.
Направите ли това, умирате духовно, а дали ще живеете още 5 или 100 години няма значение. Защото, това не е живот вече, а агония.

Искам да споделя, че лично аз, съм учил физика преди това, интересувал съм се от политология, социология, история, международни отношения и какво ли още не. Всичко това с цел да разбера, как работи заобикалящият ни свят.
Откакто, тръгнах по пътя на Бога и духовното израстване/съхранение обаче, мога да Ви кажа, че този свят, духовния е нещо неописуемо. Като изключим, че бесовските нападения не са шега работа мен ми е интересно до известна степен.
Последно, не залитайте по секти.
Търсете само православни духовници и посещавайте православни храмове. Казвам го като съвет, надявам се че съм помогнал.

 
  ...
преди: 5 дни, 9 часа
hash: 1011c85d6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Не вярвам, защото ако имаше, нямаше толкова деца и млади хора да са неизлечимо болни. Ако изплащаш някакви грехове, какви грехове има едно бебе?

 
  ... горе^
преди: 5 дни, 7 часа
hash: 8e445da4ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   20, думите ти са доказателство, че Бог е много милостив, щом помага дори и на такива задници като теб, мамещи жени с автосервизни услуги.

 
  ...

...
преди: 4 дни, 23 часа
hash: cfa2945401
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   До 7: На мен пък ми е смешно, че си изкатерил по-голямата част от планината, но си спрял на метри от върха. Вярно, че е най-стръмната част, но ако се напънеш, може и да успееш. Според мен още малко размисли не ти достигат, за да станеш истински атеист.

Прочетох много внимателно коментара ти и ще ти дам насокa за размисъл и ако може, вместо веднага да се напъваш да ме контрираш, помисли ден-два, като се поставиш в моите обувки.

Изглежда, че ти си деист, защото казваш, че приемаш, че има създател, който след като е направил света и физичните закони, се е оттеглил и не се меси нито в същестуването ни, нито в каквото и да е било друго във вселената.

Щом този "интелект" или "разум", както го нарече, е толкова логичен, кадърен и супер интелигентен, с въображение и т. н, за да може да създаде нещо толкова комплексно като Вселената, то значи самият той е нещо супер сложно. Тогава идва въпросът откъде пък се е взел той. Нещо супер сложно изисква обяснение само по себе си.

Това, че не знаем със сигурност отговорите на някои въпроси, не означава автоматично, че това е доказателство за същестуването на Бог или "сила", "интелект", каквото там решиш да го наречеш. Както сам добре го обясни - "ние сме създали Бог, за да си обясняваме нещата, за които сме нямали познание. " След като си го разбрал това ми е странно, че отново извикваш Бог като обяснение за въпросите, на които ти нямаш отговор - как се е случил взрива от нищото и подобни.

При атеистите нещата са съвсем прости - Бог няма, но има въпроси, на които още нямаме отговори. Вместо да запълват празнините с Бог, те просто се примиряват с този факт и продължават напред. Историята е показала, че рано или късно въпросите намират логични отговори. Влиянието на Бог се е свивало и свивало - в началото Бог е причинявал болести, земетресения, мълнии и е управлявал движението на планетите около Слънцето, докато сега, според твоите виждания, изглежда, работата му се е свила само до това да създаде Вселената. Както вървят нещата вероятно и от тази позиция ще го уволним в бъдещето. :)

Иначе дори сега има интересни теории за сътворението на Вселената, от които може би най-много заслужават внимание Инфлационната космология и теорията на Роджър Пенроуз - Kонформна циклична космология.

И накрая искам само да те поправя за Големия взрив, тъй като въпросът ти "Какво е било преди големия взрив? " няма смисъл. Началото на Вселената дава начало и на времето. Това е моментът t=0. Няма "преди", защото не е същестувало времето преди t=0. Като аналог може да се даде въпросът "какво има на север от северния полюс".

Освен това няма такова нещо като "нищо". Нищото винаги е нещо, което най-вероятно игнорираме, ако ще да е, да кажем, поле със стойност 0.

Последно - след смъртта енергията на умрялото нещо наистина се предава нататък, но това не става по мистичния начин, които загатваш. Нещата са по-прости - когато изядеш умряло пиле, енергията му идва в теб и служи за нуждите на твоя организъм.

 
  ...
преди: 4 дни, 23 часа
hash: cfa2945401
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   До 24: Вземи един леген и го напълни с вода. Остави го настрани, без да му влияеш по някакъв начин. След известно време водата ще застине в него гладка, неподвижна и перфектно изпълваща вътрешността му - в хармония. Това ли ти е доказателството за съществуване на Бог?

 
  ... горе^
преди: 4 дни, 5 часа
hash: 7e8a5b0489
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Привет, номер 29.

Тръгнах да пиша и обяснявам, но прецених, че за човек, за който хармонията в природата се свежда до аналогия с леген, пълен с вода - просто не си заслужава да си правя труда. Не си заслужава и поради факта, че видимо не си си направил труда да вникнеш по никакъв начин в нещата, които съм написал.

Понеже най-вероятно и това не си разбрал само ще кажа, че никъде не съм написал, че вярвам в Бог, такъв какъвто ни е представян от религиозна гледна точка, така че не зная какви доказателства търсиш от мен. Общо взето тотално неразбиране на написаното от твоя страна, най-вероятно, ако се опиташ да вникнеш в нещата, ще разбереш колко нелепо изглежда коментара и въпроса ти към мен.

От номер 24.

 
  ...
преди: 3 дни, 16 часа
hash: 8e445da4ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Физични закони има, но кой стои зад тях? Защо материята е изградена от точно от атоми, а не нишки например? Защо гравитацията е привличаща, а не отблъскваща? И как ей така от нищото, без нищо да му повлияе в един момент се появяват енергия, материя и т. н. Според вас може ли един вакуум без никаква енергия и материя ей така от самосебе си да се взриви и да образува енергия и материя?

 
  ...
преди: 3 дни, 13 часа
hash: 871d743f75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   30, остави го, явно мисленето не му се отдава.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: 3 бр
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker