Води ли войната до прогрес? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Води ли войната до прогрес?
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 576 пъти
Интересувам се малко от история и забелязвам, че истински прогрес на цивилизацията обикновено се случва в мирни времена, но след голяма война и в страните победители. Например индустриалната революция се случва след колонизацията. Древна Гърция прави научен бум и построява чудесата на древния свят, след като Александър Македонски завладява голяма част от познатия тогава свят. Примери са Александрийския морски фар на остров Фарос, Родоския колос, Храмът на Артемида, научни открития като изчисливянето на земната площ, откритията на Архимед и допускането, че Земята се върти около Слънцето. Пирамидите са построени, след като цял Египет се обединява в една държава след множество войни. По време на Римската империя също науката търпи голямо развитие. След разпада на Римската империя идва Средновековието и човечеството търпи регрес чак до Ренесанса. Арабите също имат научни постижения именно след образуването на Халифата. Ако щете дори развитието на космическите програми се случва именно в годините след ВСВ в страните победителки САЩ и Русия.

Имате ли обяснение? Може би когато ресурсите са относително равномерно разпределени и няма неимоверно богата държава, това не води до значителен прогрес. А когато някоя държава победи останалите във война и концентрира световните ресурси, това дава тласък на научно развитие и привличането на всички световни умове на ендо място.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: 20a971f417
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Пррогресът е резултат от глобализацията и обмена на връзки и идеи.

Например по Пътя на коприната са взети много неща от древен Китай - Хартия, порцелан, компас, всичко това са китайски изобретения.

Арабите след като правят халифат взимат и учат на арабските числа, на много неща за астрономията и т. н.

Барутът и огнестрелните оръжия също са от Китай.

Обменът и колонизацията води до нарастване на богатствата и прогрес.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 8437bbe854
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Прогресът се е правил от единици учени (в днешно време са в колективи и работят по университетите), които са издигнали с интелекта си масите от маймуноподобни до досегашното ни ниво на живот и комфорт, които не заслужаваме, защото не сме достатъчно развити етично, че да ги ползваме оптимално в дългосрочен план без да унищожим околната среда.

Тезата ти е наистина абсурдна - наистина при война се използват най-съвременните технологии, които работят, но ако ги бяха вложили тези ресурси в нещо полезно, щеше да е по-добре.

Съветвам те да поразучиш малко биографиите на най-големите учени, а те едва ли биха били доволни да приписваш идеите им на абстрактен дух на времето, освен това като интелигенти повечето от тях са били против насилието.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: bca3b926ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Невинаги е валидно това. След ВСВ Германия и Япония са губещи страни, а точно тогава постигат невероятния си технически, научен и икономически растеж, за да се превърнат днес в икономическите гиганти, които са.
СССР е от печелившата страна, но категорично губи технологичната надпревара със Запада. За мен по-скоро закономерността е липсата на ясно изразена диктатура, което дава свобода на интелигентните и способни хора да реализират идеите си, било то в наука, технологии, медицина, култура, дори политика.
Диктатурата може да има краткосрочен положителен ефект, но в дългосрочен план подтиска предприемачеството, свободата на идеи и прогреса.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: f8f7aedf5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Не е до ресурси. Япония няма нищо на територията си, но колкото и да няма отзвук и да не сме толкова облъчени от тях - те са също толкова световен фактор, колкото е и Америка. Там, където отношенията на хората са правилни, нещата се получават. Сегашната война в Украйна е заради това, че Путин стана жертва на собствената си пропаганда.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: bd2f551a33
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   По скоро това което наричат цивилизация винаги са го налагали насилствено, чрез война, това е.
Човешките същества имат нужда от храна и покрив, в момента в който задоволят тези си нужди почват да се занимават с образование и изкуство. Войната е начин да набереш роби които да се грижат за задоволяването на дребните нужди на населението което те е подкрепяло преди да станеш победител. Тоест Александър чрез войни набира роби за собственото си население и то започва да се образова, да мисли над философията и да прави изкуство.
Египет набират роби от цяла африка и цяла югоизточна азия, след това вече има кой да копае, сее и готви, има кой да носи и сече камък за строежи, така египетското население се освобождава от тези си задължения и започва да се образова да мисли за изкуство и архитектура. При наличието на стотици хиляди роби, си пожалаваш да ти постоят пирамида в пустинята. Обаче ако няма роби ти се налага сам да копаеш нивата за единия хляб.
Винаги е било така в момента в който си набавят достатъчно роби които да вършат работата, населението което е санало робовладелско започва да си измисля каква друга работа да му вършат робите.
В днешни дни тази картинка с насилствено завладяни роби я няма, но е същото, намираш си евтина работна ръка и си свободен да мислиш какво да ги накараш да вършат. Разбира се това да наемеш хора е свързано с финанси, но и войната е също толкова голям финансов разход, по тази причина ти казвам че е същото.

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: d434aff613
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Само за държавата-победителка е така, но не заради ресурсите, а /цитирам н. 5/ - в момента, в който задоволят базисните си нужди, почват да се занимават с образование и изкуство.
А че когато ресурсите са относително равномерно разпределени, това не водело до прогрес... Япония, Скандинавските държави, градовете-държави (с и без това малко население) са с най-равномерно разпределени ресурси. Дали не са най-добрите за живеене (особено първите два примера)? !

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: e84114386c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Пич, това че научаваш за тия открития мирно време, не значи, че тогава са измислени. Почти всичко е измислено за военни цели. И атомната енергия, и ракетите, и сателитите, и самолетостроенето... каквото се сетиш.

Когато една страна воюва, тя е мотивирана, мъжете учат, работят. Иначе прочети само в тоя форум какво ги вълнува: "Приятелката ми иска да си обръсна интимните части, аз не искам"... България последните години е типичен пример за овча държава която нищо не създава и за нищо не се бие. Ние сме вече бита нация. Който не е минал от тук, само той не ни е бил.

Типични военни държави са - Германия, Англия, САЩ, Русия, Япония. Навремето е била и Франция, Испания, Италия. Всяка прогресивна нация е бивша или настояща голяма военна сила. Просто така е устроен живота.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 08d2ea0dc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ще цитирам Владимир Путин:

Понякога, за да настане мир трябва да стане война!


Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 30dc24f9cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Разбира се, че води, по време на война се мобилизат най големите умове, защото времето става на живот и смърт.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: a614d5019a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Вярно е, просто защото войната спира развитието. Сега вместо да измисляме някакви иновативни неща, да променяме средата към по-добро, да си поставяме високи цели, ние сме принудени да се занимаваме с една абсурдна война, с инфлация, преди това и пандемия.. Вмомента ако забелязваш светът буксува, не се развива. Ние мислим как да оцелеем, а не за иновации. Войната спира прогреса и се насабира енергия, която след войната избива

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5fce575703
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Войната ражда Мъже. Мира 50 г. ражда педераси-доказано в модерна и мирна Европа. Доста боклук измира по време на война, а после останалите качествени и силни хора оправят много жени-генофонда се подобрява. Всичко е една синусоида, която постоянно се превовтаря под една или друга форма в един или друг времеви отрязък.
Можем да оприличим войната като периодичните пожари в природата, които остраняват старите гнили корени и лиани и дават храна на новото. Ако се опитаме да спрем пожарите след време въпреки всичко те пак ще избухнат, но с нова, още по-голяма сила.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker