Омръзна ми да им говоря на „Вие“, а те да ми говорят на „ти“ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121274)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Омръзна ми да им говоря на „Вие“, а те да ми говорят на „ти“
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 1188 пъти
Писна ми и се чувствам унижен и изтощен от това до говоря на „Вие“ на конкретни хора, а те да ми говорят на „ти“. Днес когато отидох да си подам заявлението за една невзета матура в училище, учителките се държаха неуважително към мен и ми говореха на „ти“. А аз от своя страна им говоря на „Вие“. Даже едната ма каза с неуважителен и груб тон „Добро утро няма ли“ и аз се унижих да й се подчиня и да й кажа „Добро утро! “ ДА, приемам го като унижение. Даже една учителка от това същото училище, когато ми каза нещо и аз и отговорих с „Добре“, тя ми каза „Не се нуждая от твоето одобрение“, представяте ли си на какви унижения съм подложен само защото имам невзета матура и тези си правят каквото си искат с мен, защото знаят, че съм зависим от тях. Даже бях писал три другите теми тук и имам една неприета и две приети от редакторите, ставаше въпрос как не мога да си взема образованието и книжката, защото тези две учителки постоянно ме късат на изпита ми по теория, а другата беше за това, че съм гледал един Индийски сериал - Остани с мен, от който съм се зарибил по идеята, че ако ти ударят шамар и ти не им отвърнеш, оставаш унижен. Та, сега се връщаме обратно към тази тема и „Ви“ казвам, че е също толкова унизително да говориш на някой на „Вие“, а той през същото време да ти говори на „ти“ колкото да ти ударят шамар. Днес дори отидох на зъболекар и, когато ми каза „Здрасти“, аз му казах „Здрасти“ по инерция, но се поправих и му казах „Здравейте“ уважително на „Вие“, нали така? ! И буквално съм си мислел, че който и да ми говори на „ти“ било то учител или лекар, аз също ще му говоря на „ти“. Но никога няма да го направя, защото явно имам повече акъл в главата от тези на които говоря с официално обръщение и които се очаква да са по висши от мен интелектуално, тъй като те не ми говорят на „Вие“. Класната ми дори не може да напише „ Не знам“ правилно, а го пише слято - „Незнам“ и аз и говоря на „Вие“ на такава, ай сиктир бе. Даже като написах грешно думата тук, отдолу ми излезе, червена вълнообразна черта, тоест думата е изписана грешно. Та, колкото до обръщението - смятам, че трябва да се промени изцяло на „ти“ с когото и да разговаряш. В Английския език дори и да разговаряш с президента или с някоя магазинерка, обръщението е едно - „You“. Няма „Вие“. Тоест самото обръщение може да означава и „Вие“ и „ти“ едновременно, без да се променя смисъла в изречението. Според мен и в Българския език трябва да се приложи това знатно правило - обръщението за всички да е едно и да може да се използва и като официално и като фамилиарно обръщение, тоест - ти. Защото буквално вече се изцедих да се унижавам и да говоря на някого на „Вие“ при положение, че той ми говори на „ти“. Това е унизително, ти се принизяваш и унижаваш по този начин.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: dbc6ecc906
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Често най-гадните жени стават учителки, самата професия сякаш привлича откаченяци и ненормалници. А другата част може да са влезли нормални, но от стрес да са психясали. И е вярно, че много от тях са неграмотни, тръгнали да преподават на другите. Една на гАрдЕроб казваше гЪрдИроб.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: a44c6afbd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Във всеки език присъства феномена принизяване (правене на з*дник) и контрафеномена величаене (целуване на з*дник). Така е в Английския, както и в Японския (особено изразен там). БГ е комплексарско-селяндурска среда - не е нужен допълнителен коментар.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: de61ba0dac
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   "Вие" е учтивата форма, но е прекалено официална и създава усещане за дистанция и снобство, когато се използва неподходящо. Използва се предимно на официални срещи или с учител. Относно непознати зависи от средата. На нас в училище ни е вменено, че едва ли не на почти всеки трябва да му говорим на Вие, което създава неразбиране относно правилното му използване и максималната полза от общуването.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: b84e47ed45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Оф, оф, оф... Свиквай. На работа колко клиенти са ми говорили на "ти" и фамилиарничат. Особено като изглеждам по-малка всеки ме възприема като дете, а аз съм жена на 27 години вече... Или някой м*нгал като ми извика: "Алоо" вместо: "Извинете, може ли" Ауе ееей... Ама това е животът. И на висококвалифицирана работа и на по-високи пост животът пак ще те унижава по всячески начини. Това, че са ти казали да поздравиш с "Добро утро" нищо не е. А и ако държиш на добрия тон и някой да те уважава, би трябвало сам да поздравиш с "Добро утро", а не някой да те кара.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 26ff6aa72e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   На ти е модерно да се общува, другото го мислят за неуважително, актуално е дистанцията да се скъсява.

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 3bf153cf97
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   За мен е обранто. Винаги позлвам Вие и благодарение на ответния отговор, обстоятесслтвата и държанието на човека пред мен, почти винаги знам, с кого и с какво имам взимане-даване. А това, че днес се позлва основно ти, за мен е опростачване на езика, която ясно се изразява във всички нива от обществото ни.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: af55f93eb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Мен също много ме дразни, когато непознати хора ми говорят на "ти". На "ти" съм със семейството, с приятели, съученици, колеги, съседи. Не с хора, които виждам за пръв път.
Но забелязвам, че масово се говори на"ти".
Сервитьори, продавачи, доставчици, шофьори... Всички ми говорят сякаш сме първи дружки. Миналата година назначиха нова колежка при нас. С големи претенции, относно интелекта и образованието си. Говори на "ти" с всички клиенти, повечето от които са хора с висок ранг.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: db1796d167
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Лошото е, че повечето учители са не особенно дружелюбно настроени. Важното е да изкарат часа си и да излязат, но всъщност колко хора разбират нещо от урока. И накрая, защо някой е скъсам на тест. Нормално като единствената цел на един учител е да изкара заплатата си. Даже при нас има една която се прави, че не ни чува. Игнор...

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: f713f37d62
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Това не е неуважително. Имаш някакви други проблеми май. Учителка на 60г искаш да се обръща с вие към лапета 16~18 годишни? пф. Като станеш на 60г ще ти викат "вие" щото си дърт. Споко.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: a61ede83c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Аз винаги говоря на вие, но в някои случаи се чувствам по -добре когато бариерата падне. Например миналата година отидох да ми вадят мъдрец и докторът, който на години можеше да ми бъде дядо първо започна на вие, но после попита дали имам нещо против да миме на ти, при което аз се съгласих, като аз продължих на вие от уважение. Но така ледът се стопи по -бързо, аз се чувствах по -добре, доверих му се и всичко мина леко и безпроблемно, с и той може би като човек с опит усети, че и на мен ми се искаше по -бързо да стопим леда.

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 46e0783134
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Ама че си прост. Когато възрастен човек разговаря с друг по-млад от него особено на годините на децата му, както е в случаят с ученик е прието и нормално възрастният да се обръща на "ти", а младият на "вие". И аз бих те прецакал, ако знам, че гледаш турски или индииски сериали. Това е показва що за личност си, а именно такава заклужаваща да бъде наритана, защото е проста. Даже бих те наритал само, ако си остриган като за влизане в казармата с кафеникава кожа необръснат с маратонки и анцуг, защото това също е твърд показател, че срещу мен стои тъп като галош Ганчо. С такъв се разговаря винаги на "ти" независимо от годините му, какво "вие" те бие в главата? Какво толкова сложно има в това? А преподавателите са кофти хора, защото са станали такива от непрекъснатия контакт с българска младеж, демек с Ганьовци при това и незрели и тотатлни олигофрени. Няма как учител да не стане психопат мразещ всички ученици по презумция, но си прав за едно, че може би и учителите са луди за да станат доброволно учители в България.





Чорбаджията на курникът

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: e305711ef9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Аз съм на 39, но не ми дават повече от 25-имам си направо младежки вид, може би защото гена ми е такъв, а и нямам пороци-а и често пъти те са основната причина за преждевременно стареене, защото това оказва и пагубно влияние върху клетките! Не говоря само за лицето си, но и за цялото ми тяло! Практически не съм се променил откакто съм навършил 18, с тази разлика, че съм увеличил килограмите си! И когато пазарувам и плащам на касата, кариерите ми говорят на "ти", но аз не се дразня, напротив, става ми по-добре! Но не навсякъде е така! Сега какво, да започна да споря с хората ли-не мисля, че е добра идея! А ти преди всичко ти си ученик, ти си по-нисш от преподавателите, редно е да ти говорят така, а ти да използваш учтивата форма! Защото така е прието във всички училища! Вярно, че докато следвах, някои преподаватели използваха учтивата форма към целия поток, това си е по тяхна преценка, но не съм им правил забележки за това! Но там сме вече колеги, а не ученици, така че това си е в реда на нещата! Така че ако следваш, със сигурност в повечето случаи преподавателите ще използват учтивата форма! А и не само те! Все пак в университета ще използваш и административните услуги-закупуване на формуляри, подаване на вече попълнените в студентската канцелария, заплащане на семестриалните такси, използване на университетската библиотека, чиято среща със служителите от тези спомагателни звена ще бъде неминуемо! В повечето случаи те използват учтивата форма, така че бъди спокоен за това!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: a6d9bc536d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Аз говоря на Вие, но дори на работа ми се карат, понеже съм медицинска сестра и работя в отделение с по-възрастни колежки и ми се карат, да говоря на Ти ;д но на мен ми е неудобно. На лекарите съм на Вие, освен с една млада лекарка, която е горе долу моя наборка и ми каза, поне когато сме сами да си говорим на Ти, няма нужда от Вие, все пак, вика сме на едни години кажи речи. Но от университета се дразнех, че ни говореха за уважение и неуважение, а се случваше да засека на улицата преподавателка, поздравявам я, казвам " Здравейте! " и тя видимо ме е познала (поне по физиономия си личеше, може името да ми е забравила, понеже преподаваше практика на другата група, но все пак се виждахме е болницата почти всеки ден, познато лице съм) и тя едва смотолеви, дори каза нещо "зд.. " и врътна очи. Нито съм имала контакт с нея по принцип, нито нищо, само на поздрав е било през годините. Та те ще ми говорят за уважение, като тя нямаше такова за едно здрасти дори.. А има една лекарка в болницата, вече е може би на 50 , стрално изискана дама, ефирна, нежна, умна, но може и с една камара лекари да говори, когато ме види, веднага спира, вади една голяма усмивка и "Здравей, как си, добре ли си? " Лекар, дето е над мене по длъжност, говорещ със шефове, с други лекари, спира разговор да ме поздрави първи и да ме пита как съм.. Уникална жена е просто. А не сме имали фамилиарничене, както съм с нея, така и с другите лекари.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 742aea81f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Даже на село, хората без да се познават си казват добро-утро, а това селянче с елементарно възпитание претендира за уважение!? Първо себе си оправи, пък тогава претендирай!

 
  ...
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 9ee2405967
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Напълно съм съгласна с №7. И аз съм на този принцип да говоря на "Вие" с непознати, но ако някой ми отвърне говорейки на "ти" и то на първа среща никога не посещавам на такива места, където има невъзпитан и неучтив персонал. Не проумявам кое е толкова нормално да се говори на "ти"?

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 21f26fc061
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   И аз се дразнех и все още се дразня, но с времето като че ли спря да ми прави толкова впечатление. Нито ми е работа, нито искам да превъзпитавам другите. Убий простака с мълчание.

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: e79bd76454
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Ей, спокойно! Не си струва да се впечатляваш от такива дреболии.
По-важни са матурите.

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 87129af25e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Човек не бива да следва правилата машинално и с подобен наивен ученически маниер. Една обувка не пасва на всеки крак, ерго и всяко правило си има изключения. Белег на интелект е да се ориентираш навреме, а не да се възмущаваш все едно си принцеса и всички са ти длъжни.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 19 дни
hash: 2021901c6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Аз лично винаги говоря на хората на “Вие”, на съседите ми, на хора, които не са ми толкова близки, на по-възрастни от мен, в магазините. Само на хора от семейството ми и приятели говоря на “Ти”, защото са ми близки. Аз преди 2 години завърших училище и за всичките 12 години, нито веднъж някой не се е обърнал към мен на “Вие” от учителите, чистачките или когото и да било. Но аз го намирам за нормално в училище, защото учителите винаги говорят на Вие, а ученеците на Ти, защото учителят е като авторитет и дори и бюрото му стои по-нависоко от на учениците. Не е приятно, но това е нещо като правило и трудно ще се промени. Но аз не мисля, че те го правят за да се заяждат с теб.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker