Помогнете да се ориентирам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Помогнете да се ориентирам
преди: 12 години, 7 месеца, прочетена 3327 пъти
Здравейте, имам нужда от няколко съвета.
Обръщам се отново към Лола, А. и хора, които разбират от бизнес и хора с повече опит. Значи аз съм човек/момиче/, което започва от нулата. Всъщност бях много под нея, но в момента съм достигнала до нулата, което за мен е успех и постижение/говоря напълно сериозно.

Много съм нахъсана, голямо желание, воля и търпение имам, за да постигна целите си. Имам силите да ги постигна. Това, което ме притесняваше доскоро е, че незнам как да си подредя приоритетите и какво изобщо искам от живота. Сега вече знам, или по-точно почти знам и искам няколко съветчета от разумни хора, вярвам че в сайта има много такива.

Наскоро се интересувах от едни курсове-шофьорски и езикови. Посъветвахте ме да не записвам два езикови едновременно, защото ще е много объркващо за мен, така и направих. Сега записах английския, започнах от 3то ниво и се боря за 5то. Най вероятно към септември-октомври ще замина за Германия да уча. Мислех си, дали след като завърша този курс, да не запиша един по немски, вместо шофьорски, колкото мога да науча, защото там една година подготвителен се кара за езика, ако не го знаеш, но работа едва ли ще си намеря само с английски, вероятно ще е трудно?

Защото не мисля, че шофьорският е по-важен. Скоро не смятам да си купувам кола, а ми трябваше предимно, ако там за работа ми потрябва книжка. Чакам съветчета по първият въпрос.

Вторият е следния. Преди мечтаех и целите ми бяха да се боря да спестявам за свой дом и кола. Сега, мисля че ако уча там едва ли ще мога да спестя, може би по-нататък като завърша и искам да спестя за частен бизнес и аз незнам точно какъв. Ще чакам идеи. Но мисля, че е добра идея да инвестирам в България в дисотека, или заведение/за дискотека ще трябват мноооого пари ми се струва/В нещо и да го направя като семеен бизнес. Ще вкарам брат ми и майка ми, ако имам възможност, а също и ще осигуря работа на най-добрата ми приятелка, която е единствения човек на когото имам доверие, повече и от на себе си и може да оставя тя да движи нещата. Знам, че всичко изглежда много фантазьорско, но според мен, човек е голям, колкото са големи мечтите му. Ще рискувам.

И вече, ако успея с бизнеса, тогава идва ред на собствен дом и впоследствие кола.
Всичкото това живот и здраве, не е хубаво човек да си прави планове, но немога да се оставя течението да ме носи.

И още последно нещо, как мислите-дали първо да не спестявам за бизнес и после ученето, или първо ученето и после бизнеса?

Малко съм объркана. Приемам всякакви съвети и забележки.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 7 месеца
hash: 46ddd1e9a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По-добре да си завършиш образованието. Имаш образование-по-голям шанс за реализация, нямаш-ша дремеш кат мен в някой магазин. :)Сега файда няма много де дали с висше или без все тая, но не се знае след 5-10 години как ще е. М не знам малко това с дискотеката не ми се струва печелившо кой знае колко. Дискотеки, ресторанти, хранителни магазини, кафенета гъз до гъз има вече. а и тия измишльотини относно документите е ужас направо. може би с времето ще се насочиш в правилната посока.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 0226b2fd0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз имам въпрос, след като знаеш, че искаш да следваш в Германия, защо записа английски, а не директно немски? Така възможността ти да следваш директно без подготвителна година ти се увеличава. Освен това, докато си студентка имаш право да посещаваш курсове по какъвто език искаш, осигурени от университета. При нас бяха в лектората и бяха безплатни, веднъж в седмицата за едното ниво. Ако имаш време, можеш да посещаваш повече нива от същия език едновременно, за да го научиш по-добре.

Второ: добре е да имаш мечти, но докато тръгнеш въобще да ги изпълняваш, ще мине малко време, съсредоточи се първо в малките и близките неща. Срга най-важното е да се подготвиш за следването ти, после ще бъде да успееш да завършиш, т. е. имаш планове за поне 5 години напред. Планиране в по-голям период от времето, увеличава риска, тъй катоима много непредвидими променливи.

Трето: Има успешни бизнесмени, които не са завършили нищо, Стивън Джобс например се е записал в колеж, но не го е завършил. За сметка на това е посещавал много лекции, които по-късно саму били от полза. Университета тук не те учи да забруш учебници, а те кара да мислиш, да видиш цялата картина, да си направиш изводите сам.

Никой не ти тупва учебник както в България и не ти казва: за изпита тряпбва да знаеш от страница 1до страница 200 да кажем. Тук имаш скриптове и ти се казва, за глава номер едно е добре да прочетете: и листа с книгите, проучванията и т. н. почва. Това е важно според мен, защото така се научаваш да търсиш информация, да претегляш добре фактите да анализираш, а това при започването на бизнес е изключително важно.

Другото което е добро, като заминеш си далеч от семейството, мама татко, приятелки и т. н. Малко или много се научаваш да си самостоятелен, да поемаш рискове и да отстояваш своето, а това също е важно ако искаш да започнеш бизнес.

И последно: след като искаш заведение, задай си въпроса, кое ще направи МОЕТО заведение уникално, че да го изберат клиентите пред другите и защо.
Лола
П. П. Съветвам те да си съставиш бизнес план. Изнервящо е, трудно е, дълго е, но ти помага да си изясниш целите.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 14f26bfd6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здрастиии, авторката съм:)
Значи. Номер 1 е права кафета бол, дискотеки много. Не ми се искаше да конкретизирам, но имам някои идей. Ще дам няколко примера.
1 дискотека в град, който няма дискотеки, съответно няма конкуренция-например Сливен- 8 по големина в България, а няма нито една дискотека!
Тоест много важно е мястото!!
2 фризьорски салон- пак в по-малък град. Аз имам опит в тази сфера. А в днешно време там има хляб.
3 нещо ново, което го няма досега в България като услуга. Тук ще призная, че идеята съм я откраднала от един форум, но само искам да дам пример. Автомивка, за която не е нужно да си губите времето да закарвате колата, да чакате и да се връщате. Единственото, което се иска от вас е да наберете един номер/нашия номер/, ние ще дойдем ще вземем колата, ще я направем като нова и ще я върнем като цената ще е същата като в другите автомивки, така част конкуренцията спада...
Или нещо друго, с което да спестим от времето на клиента. Нещо ново и различно...
Лола, относно немския и аз днес се запитах същото. Защото идеята ми първоначално беше да има поне един език, който да го знам, айде перфектно немога да кажа, защото език се учи цял живот, но поне един да владея добре/освен български. И затова записах английски, защото имам някаква основа. И в днешно време е срам и позор направо да не го знаеш. Но като се замисля, ако бях твърдо убедена и сигурна за Германия, може би щях да запиша немски. А и си казах, че там щом една година подготвителна ще уча немски, добре ще ми дойде.
Защото в крайна сметка аз не бързам за никъде да завърша, даже както ти казваш, не е важна дипломата/продават ги за 300 лв/. Важни са знанията.
Това за курсовете там- безплатните е много добре. Много бих се радвала да има и други удоволствия например танци, спорт... но това е друга тема.
Права си, трябва една по една задачките да си ги следвам, защото иначе се получава едно нищо, общо взето.
Аз вече съм била далеч от семейството и приятелите/неведнъж/. Много ми харесва да съм самостоятелна и независима.
Та значи трябва да определя какъв точно да е бизнеса. Аз нахвърлих някои идей, но мисля да не прибързвам с план, защото ако уча и живея в Германия и ще ми трябват годинки да събера парички, а знаем колко бързо се мени всичко. Така че за изтотвяне на самият план май трябва да мисля като му дойде времето.
Тук пиша предимно за две неща. Идеи за бизнес, ако някой има да сподели, за да ги открадна:)И също така се чудех дали направо да събирам, или първо да уча. Засега везната е наклонена към учене...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 8378441086
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Съветвам те, мила, да учиш!!! Това, че сега висшистите не се ценят високо в милата ни родина, не означава, че занапред все ще е така! Още повече щом искаш да се занимаваш с бизнес, най-добре е да учиш някаква икономическа специалност. Разбира се, не е задължително, но икономически познания ще са ти необходими и няма да е лошо от сега да ги градиш. Не бързай, животът е пред теб, чудесно е, че си правиш такива планове, а не си като повечето ни връстници, които са се оставили да ги носи течението и 5 пари не дават за бъдещето си.
Сигурна съм, че ще вземеш правилно решение и след време ще успееш да осъществиш мечтите си. Желая ти много успех!!! :)
Ж 20

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 0226b2fd0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Честно казано, английския не се брои за чужд език вече. А език се учи най-добре при native speaker. Извод: ще си мислиш, че знаеш английски, а като започнеш да говориш, всички ще усещат акцента ти. Честно казано, понеже си започнала с английския, бих се ориентирала в страна, където се следва на английски.

Колкото до спорта: в Германия студентите ползват добри намаления за спортни занимания, трябва да погледнеш какви са възможностите като се запишеш в университета, но дори и да не го направиш, основният начин за придвижване е колелото (представи си, тук карането му е безопасно), така че спорта ти е на лице всеки ден.

Относно бизнес плана, аз имах предвид да го направиш непосредствено преди да започнеш бизнеса, а не 5 години по-рано и той няма нищо общо с обикновените планове. Потърси в интернет бизнес план и ще видиш, че той е нещо комплексно.
Лола

 
  ...


...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 14f26bfd6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Здрасти, пак съм авторката!
Номер 4, много си мила, благодаря ти:)
Лола, значи идеята беше, че искам да уча на английски и те ми искат сертификат и затова английски записах.
Това с колелото е супер, само дето не съм карала от 10 години:)Но то не се забравя, така че...
Ок, ще потърся за бизнес план още сега.

И едно последно въпросче, но много важно- вярно ли е, че студентите в Германия имат право на 90 дни годишно работа само, защото ако е така... лошо ми се пише. Ще замина затам с 2 000, най много 3 000 лв, немога да си позволя повече.

И също така, наистина последно въпросче кой е по-добрият вариант в общижитие, или квартира. Само да уточня, че мразя кражбата. Живяла съм в дом няколко години и имам опит в съжителството с други хора. Има много недостатъци. Но също съм живяла и сама в квартира и това си има своите недостатъци. Кое ще е по-добре за мен?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 0226b2fd0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "И едно последно въпросче, но много важно- вярно ли е, че студентите в Германия имат право на 90 дни годишно работа само, защото ако е така... лошо ми се пише."
Официално да, но има и такива,които работят на черно и така се справят.

"И също така, наистина последно въпросче кой е по-добрият вариант в общижитие, или квартира."
Не бъркай немското живеене в общежитие с българското. В германия има така наречените WG(Wohngemeinschaften) към университета. Това е едно апартаментче с да кажем 4/5 стаи, във всяка стая си има един човек,общото са кухнята и банята. Ти имаш ключ от твоята стая и можеш да я заключваш (аз моята тогава никога не съм я заключвала и да чукам на дърво никога, нищо не ми е изчзвало). Искаш спокойствие, отиваш си в стаяа.

Това, че сте малко хора в едно жилище предразполага и по-лесно спогодяване. Освен това в кампуса е мястото, където ще срещнеш хора от различни народности и едновременно с това ще се запознаеш и с немци, т.е. много по-лесно ще завържеш контакти и ще обогатиш познанията си за света.

Лола

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 14f26bfd6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Супер Лола, мерсиии:)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker