Има ли 'мръсни пари" и "грешни пари" според вас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли 'мръсни пари" и "грешни пари" според вас?
преди: 1 година, 1 месец, прочетена 804 пъти
Интересно ми е какво мислят българите за това дали има мръсни пари и какво разбират под мръсни. На всеки зрял човек му е ясно, че точно от пороците и от най-вредните неща и нещата, които убиват бързо или бавно се правят много пари. Интересно ми е какво мислят хората за пари изкарани от:

- търговия с оръжия
- наркотици
- проджба на алкохол и цигари
- проджба на стероиди и разни други медикаменти
- казина
- дискотеки

Носят ли такива пари лоша карма, може ли човек според вас да страда/да се разболее/ да му се случи нещо друго лошо като инцидент например ако се занимава с някоя от горните дейности?

Примерно тези дето се занимават с оръжие знаят, че с това се убиа, но за тях е 'просто бизнес', мръсни пари ли са според вас това или в крайна сметка е виновен този део ги използва, а не този дето ги продава?

И кой всъщност е виновен и трябва да страда - само търговеца на оръжие, едрия собственик или всички по веригата и дори дребните работници и служители, които произвеждат и после с тези пари ядат, обличат си децата и ги пращат на училище? Ще носят ли лоша карма според вас и може ли да се разболеят или да ги сполети други бедствие като възмездие?


Също така примерно един собственик на дискотека много добре знае, че в ненговия клуб редовно се продава дрога, употребява се, има наркотици и т. н. Стават побоища, алкохолни натравяния и т. н. Лош ли е за вас такъв човек или просто се възползва от глупостта и вредните навици на хората?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 1 месец
hash: 678d5b06c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Правилен отговор няма. За всеки е индивидуално. Дори и в закона са оставени вратички за подобни схеми, а в същото време се борят (уж) против тях. 99% от хората са е едно долно симулиране на дейност и ценности, само и само да си подсигурят животоподдържащите функции още някой ден и това им е напълно достатъчно и оправдано, независимо от средствата. Затова живеем и в подобна жалка дистопия. Не съм съгласен с термина "медикаменти", защото има много такива, които помагат на хората да живеят. Тези, които намекваш са по-скоро "добавки" (по-конкретно, синтетични химии за "бързи/явни/трайни" резултати). Разбира се, има и качествени органични такива, но са съвсем за други цели и не оказват същите "резултати" като предишните.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 984c36e51a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Имаш малък пропуск, словосъчетанието "мръсни пари" е произлязло от държавните институции и се характеризира с пари за който не са платени данъци на дадената държава.
Дали те носят лоша карма, самите пари нищо не правят, прави го собственикът им. Когато човек разполага с повечко пари, без значение дали са мърсни или съвсем чисти, започва да търси да си плати за развлечения, които често застрашават живота и здравето му.
За мен не съществува "лош продавач/производител", все пак все още никой насила не кара никого да купи наркотик. Ако нямаше ползватели на "лоши стоки и услуги" нямаше да съществуват лоши продавачи и производители, нали. Дори държавата да позволи продажбата на наркотик и оръжия във всеки магазин, както се продават цигари и алкохол, ако никой не ги купува и производителите ще спрът да ги произвеждат.
Отговора е възползват се от вредните навци! Но трябва да се има предвид че вината за вредните навици на младите е вина на цялото общество, такива деца възпитахме, приучихме ги на мързел, позволихме им да не се образоват и те са лесни за манипулиране от какви ли не търговци и реклами на производители.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: ccbb906fd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Лоша карма е глупост, бабини деветини.
Друг е въпросът, че не е морално да се изкарват пари от нещо, което вреди на другите. Не знам обаче защо слагаш на 1 ниво незаконни и законни дейности. Хазартът, когато е легален, е законен, дискотеките, алкохолът и цигарите - също. За наркотиците и оръжията нещата са различни, това е престъпление, за което се лежи в затвора.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: d224ce1876
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Нама мръсни пари, има мръсни хора! Не си ли чувал, парите не миришат? Парите са средство да съществуваме, но има мошеници които по нечестен път се сдобиват с тях, затова говорим за "мръсни"пари.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 3c4947c4df
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Да, има. Пример за грешни- грях е да взимаш наем. За мръсни си дал примери.

 
  ...


...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 39b83841c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Има, но не парите са виновни, че са мръсни ами хората, които разполагат с тях с каква цел и за какво ги използват това прави парите мръсни.

Хан Крум

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 890dab6425
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Не знам каква точно е идеята на темата, но от наблюденията, които имам виждам, че някак всичко се връща. Било то някой направил интрига, нещо мръсно на някого, с времето животът намира начин да удари, за да даде урок.

Иначе питането в темата не е особено точно, понеже мръсните пари се получават от мръсни действия. Би било много жалко, ако не сме способни да различаваме мръсно, непочтено, престъпно и т. н. девиантно поведение от нормалното, почтеното, добронамереното поведение, което не вреди на останалите. Тук става въпрос по-скоро за ценности, морал, възпитание, ако щеш, които биха служили като компас дали дадено поведение би било почтено и непочтено и съответно парите, които носи то мръсни или не. Когато тези неща не са на лице няма как да се различи едното от другото, което от моята гледна точка прави човека изключително беден, колкото и мръсни пари да има.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: c50998fb25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Много ясно, мръсните пари са с произход от мръсни бизнеси като тези, които си изброил. Много е просто.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker