Подготвени ли сте за икономическа криза/бедствие/срив в системата ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9621)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Подготвени ли сте за икономическа криза/бедствие/срив в системата ?
преди: 1 година, 1 месец, прочетена 1298 пъти
В последните няколко години се случиха доста събития, които повлияха на света. Вируса, войната, инфлацията.

Като гледам обаче редовия българин, на повечето като чели не им пука и не мислят за бъдещето или поне мислят, че ще е розово?

Масово гледам хората, че ядат, пият, забавляват се, теглят кредити и са го ударили на живот. А реално ситуацията е следната - около 50% и нагоре инфлация, война на по-малко от 1000 километра, срив на банки в САЩ.

Вие подготвени ли сте за някаква по-сериозна криза? Била тя финансова или някаква друга? Имате ли скътани пари за черни дни, имате ли някакъв запас от храни?

Знаете ли да сеете, садите, жънете, гледате животни, можете ли да запалите огън със случайно намерени навъм меща, имате ли основни медицински познания и можете ли да оказвате на себе си или на някой друг помощ?

Интересно ми е дали хората мислят за тези неща или вярват сляпо в светлото бъдеще и най-важното им е да си купят някоя нова глупост(кола, телефон, лаптоп) или да съберат пари за почивка лятото.

Т. Т.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 1 месец
hash: 4acb771e61
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Изкопай си ядрено убежище, напълни го с консерви и се успокой като всички параноясали американци!

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 5095b5e833
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Да

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 502049f615
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Мога добре да боравя с оръжия-това върши ли работа?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 49ed06d831
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   По-добре да вярваме в хубави неща -за да се случат, отколкото да вярваме в скапан зомби апокалипсис, какъвто от години наред се опитват да втълпят в главите на хората, разни тъпи холивудски бози.. хм. исках да кажа филми.
А и за колко време мислиш, че ще се запасиш, авторе? Ще купиш - 20- 30 консерви по 5/6 лв. и после какво? ! Питал си за сеене на зеленчуци, но ако има киселинни дъждове, язък ти за познанията по селско оцеляване.
Животът е непредсказуем, никой за нищо не може да се застрахова! Все едно да се опитваш да контролираш посоката на водата или да изгребеш океана със супена лъжица, или да разтопиш ледник-с кибритена клечка.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 7de907b025
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Малко хора мислят за това. Но не мисли, че това е само наша черта. Само виж статистики средния американец колко кредити дължи и колко спестява.
Аз не се притеснявам много, имам собствено жилище, преди инфлацията успях да го купя кеш, тогава беше по-евтино с около 30%. Нямам заеми. Отделно още през 2021 г. една част от спестяванията си обърнах в инвестиционно сребро и злато. Другата част от спестяванията ми са в банката, но не са много за да се тревожа за тях. Нямам и деца за да ги мисля. За отопление имам няколко кубика дърва, реално мазето също е пълно с консерви от магазина, олио и различни препарати. Но това не е защото очаквам кризи а просто така съм научен от нашите.

 
  ...


...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 3fb941f54a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не разбрах дали ми се прати коментара, затова го пускам пак в съкратен вариант за всеки случай.
Не се притеснявам толкова от кризи. Не дължа и 1 лев на банка, жилището си е мое и купено цялото в брой, ако случайно пък се случи с него нещо имам и наследствена вила. Част от спестяванията са ми в благородни метали (инвестиционно злато и сребро). Деца и жена нямам, една грижа по-малко. Иначе кризи и войни винаги има и ще има през определени периоди. Но нищо не е вечно, нито лошото, нито хубавото.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: d349d87094
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Иии? Това как трябва да го разбираме като предупреждение, упрек или отчет?
Какво според теб трябва да направим? Да треоерим като лист и да се барикадираме у дома ли?
На всеки предварително му е написано кога и как ще си отиде от този свят и е безмислено да живеем в страх.
Какво толкова си се загрижил за войната на 1000 км от нас, а когато имаше война на 100 км от нас, в Сърбия, ти какво направи, трескаво обвиняваше другите или тогава още беше с памперси и в скута на мама?
Човек никога не е готов за онова, с което никога не се е сблъсквал.
А що се отнася до отглеждането на животни и растения, едва ли има по-добре подготвена нация от българската в цяла Европа.
От тази война зависи бъдещето на България. И светлото ни бъдеще е само едно - на Изток с Брикс.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 1a245e804d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Имаш параноя, посети психолог

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: be63617517
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Нямам кредити. Нямам ипотека. Не давам пари за квартири, скъпи дрехи, ако се прави ремонт не е най-евтините, но не е и най-скъпият. Мои познати казват, ще нямали пари, но: пазаруват скъпи дрехи, скъпа техника, скъпи ремонти, едновременно и сватба трябвало да се прави, по 5-6-7-8 почивки годишно и: кредит. Аз кредит нямам, но не съм и бедната мишка, за която ме инат те, спестени пари в банката си имам. Не съжалявам за пари за пътуване, но не да са 8-9-10 годишно, пари за здраве. Това е. Трябва да се мисли. Българинът като цяло иска да се изкара по-богат, отколкото в, гледаш го със скъпи дрехи, по почивки, тържества и накрая: "нямам пари, тегля кредит".

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: bb53e47693
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Как да са подготвени хората след три години икономически кризи за личните им финанси и догоди? Ковида породи криза в дохода на обслужващия песрсонал и на затворените заради ковид бизнеси, санкциите за война породиха икономическа криза защото в резултат от санкциите станаха по скъпи горивата и енергията, съответно всички стоки и услуги. Сега криза заради напечатани пари и войнствени атаки между НАТО и Русия на територията на Украйна, засега.

Глупаво е да питаш дали можели да сеят и садят при липса на торове нищо няма да ожънат съберът!!! Истината е че за да се произведът торове в и за Европа е нужен руски газ! За отглеждането на животни първо трябва да имаш храна за тях а тя се произвежда с торове!
Паленето на огън е още по тъпа твоя идея, нима ще изчезне кибрита и запалките? Медицинските познания без медикаменти са неприложими, така че по добре ги питай имат ли билкарски познания!

Хората които в днешни дни купуват на кредит телефони, автомобили или лаптопи и други удоволствия които не могат да си позволят, предполагам се подготвят да изживеят последните си дни и си викат така или иначе в близката година ще се мре поне да си направят кефа. Пък ако дойдат гладни дни ще ограбват градините или бурканите на бабите които са се запасили.

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: e9a41bccda
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Всеки, който е на възраст от 40 и се е раждал на село знае да копае и сее. Ти какво си се закахърил за другите. Оставяй ги да се оправят. Всеки както може. Хората са толкова глупави, че да се ваксинират ти си тръгнал акъл да им даваш. Тия простите вече са си продали душата. Като дойдат с базовия доход ще го направят пак. Държавата пари ще им дава наготово, ти ще ги караш да копаят... да не са луди :)

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 6c5ac8ba57
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Българите никога не сме мислили за бъдещето и не умеем да изкарваме пари. Старите поколения са живеели в нищета и са пестяли, но това не ги е направило богати, пък и тогава не е имало изкушения, защото са били в затворена система. Сега като сме в отворена система, всеки вижда и иска хубавото.
Всички знаем кои хора са с пари в тая държава и не говоря за хората на заплата, дори тя да е 10к. на месец.
Единственият ни проблем е, че не си търсим и защитаваме правата, затова се гаврят с нас.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 6c5ac8ba57
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Пак съм аз. Авторе, всички около и над 30 ще оцелеем на село. Знаем да садим, да берем, пък и да не знаем, тия неща се учат като останеш без реколта и храна за една зима. Въпросът е, че каквато и криза да дойде - финансова или вируси, зомбита, войни... богатите са си купили острови, купили са си бункери, които приличат на палати, подсигурили са се, а ти? Ако мислиш, че спасението е селският живот - лъжеш се. Хубаво е да се живее сред природата, естествено е, но каквато и криза да има, ще се усети и сред дърветата, и в пещера да си, пак ще я усетиш.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: c909c37ab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Имам си два имота. Нямам кредити. Оттам нататък си водя нормален живот. Купувам каквото ми хареса и ям каквото ми се яде. Не виждам смисъл от паранои. То може и както си вървиш по тротоара кола да те помете и убие. Дай да не излизаме от домовете си. Наслаждавам се и взимам всичко от живота. Няма да живея като скот, защото някой ден може да стане нещо.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 6f6a5e4797
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   "редовия българин, на повечето като чели не им пука и не мислят за бъдещето"

Ами като животните, живеят ден за ден. Но така ги научи евроатлантизма, аз не мисля че родителите ни бяха така. Знаеха как се копае, правеха буркани, прибираха из мазетата. Българинът имаше поне едно качество - да оцелява. Аз не мисля че поколението под 35 го умее дори това. Но както си го направят, естествен подбор...

Въпросът за тези които се подготвят е по-скоро как ще се предпазят от масата която винаги е неподготвена. Проблемът ти не е дали можеш да сееш, а дали ще можеш да си прибереш реколтата... Не те знам колко помниш, ама 90-те години беше огромно крадене и хората се отказаха да си обработват върната земя, защото циганите минаваха и им обираха каквото са произвели. Влизаха и в мазите, изнасяха всичко ценно... Основното правило в тези неща е - никой да не те знае.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: c56a9651ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   10 и 15 много добре са ти отговорили. Значи ако стане в България срив на системата на доставки на стоки и услуги, ако държавата не се намеси, пиши се загинал. Ако си мислиш, че сам или с 2-3ма авери можете да се спасите някъде по селата - абсурд. Ще има хиляди хора, които ще ви резнат главите, само защото са видяли, че трупате някакви запаси и садите, гледате животни. Такива сценарии са апокалиптични. Има някакви групи в България, които точно за това се готвят. Как като настане война, като турците прегазят половин България, а милионите бежанците минат като тайфун през нас, когато световните фиатни валути се обезценяват и вече не можеш да си купиш нищо, те щели да се барикадират в някакви села или цяла област и да се отбраняват дори с оръжие.... Пълни глупости. Да, за някакви по-леки сценарии в група се оцелява много по-лесно. Но за нещо по-продължително и тежко като например как една част от БГ ще бъде окупирана от турската армия, как държавата ще се разпада, няма да има храна по магазините, парите са се обезценили до нула, НАТО е във война с Русия, трудно се намират лекарства и други такива, значи ако ще 2000 души да сте, пак ще умрете. Даже ще сте цел за групировките, които търсят ресурси. А и дори да не ви се налагат тежки престрелки и боеве, без торове, естествени семена, комбайни, трактори, халета, машини за обработка и преработка, фурни и всички други индустриални машини... , без тях няма да произведете нищо и ще настъпи жесток глад между вас, след което групата Ви ще се разпадне, даже може да се убивате помежду си. В днешно време сме свикнали да ядем в пъти повече храна, отколкото поколенията преди 100 г., а за сметка на това сме неспособни да извършим работата, която те са могли. Няколко пъти сме по-неиздръжливи на тежък и продължителен труд на полето, при животните, в кухнята и тн.. И най-важното, ако нямате неограничен източник на горива - бензин и дизел, и да имате машини, коли, трактори, камиони, кел файда. Хахахаха. Кой ще ти продаде гориво в десетки и стотици тонове без пари? Примерно от турците ще можеш да си купиш. Как, когато нямаш пари или стока в замяна? Така че, когато настъпят събитията, се запаси с храна като за няколко месеца и ако положението не се оправи, по-добре си тегли ножа.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 07271bd155
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Животът е да се живее, отлагаш ли хубавия миг, той остава неизживян. Сега е моментът. Кризи все е имало, от как съществува светът. Такъв е животът.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: df6acdcab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Да, мога да откажа медицинска помощ- сестра съм. Няма как да знаеш утрешния ден какво ще ни донесе. Живота е сега, хубаво е да се заделят някакви суми, но не на всяка цена.
То голям живот, само работа и вкъщи основно. Почти никъде не ходим. Трябва да се яде, но си готвим вкъщи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 49ed06d831
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   До н.15-Адски грешно изказване-това, че онези, които живеят ден за ден-са като животните!
ТАЙНАТА на живота е именно да се живее, дори не ден за ден, а момент за момент.
Оцеляването-е за животните. Всеки може да оцелява.
Но малцина са онези, които ЖИВЕЯТ , а не просто- оцелявят!

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 8b409e9ba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Напълно съм подготвен, като започнем от план, ресурси, храна, вода, място и стигнем до пари, оръжия и т. н... Няма смисъл да пишеш тук такива неща. Все едно да отидеш в някакво забравено от бога българско село и да обясняваш на бабичките за ChatGPT :)

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 005421613c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Има индивиди, които обожават да оцеляват, даже сигурно си мечтаят за някакви извънредни положения. Това са хора, които са неспособни да се радват на живота си и днешния момент, а предпочитат да живеят за бъдещето, което я дойде, я не. Истината е, че при криза парите ти няма да струват нищо, а с храна си заслужава да се запасяваш само ако може да си сигурен, че мястото, където ги складираш е сигурно, а такова просто не съществува. Има много променливи, така че да си губиш времето да изработваш планове срещу всеки възможен сценарий е меко казано смешно. Имай предвид, че при криза ти вършат работа само физически, бързо ликвидни ресурси, които за съжаление, много лесно могат да ти бъдат отнети. Затова повечето хора не ги е грижа. Ние нито имаме какво толкова да пазим, нито смятаме, че да оцеляваш в бункери е мечтата на живота ни. Всеки ще трябва да реши дали го устройва конкретното положение и заслужава ли си усилията да се превърнеш в животно, само за да спасиш тялото си.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 502049f615
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Вместо да трупате провизии смазвайте берданките! Доста по-целесъобразно е и носи поне потенциална възможност за справяне с моментната ситуация. Пък на сетне.... каквото Бог реши....

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker