Ще става по-зле - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Ще става по-зле
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 838 пъти
България е твърде близо и до близкият изток, и до Африка и до русия.

Близкият изток е масто където не се произвежда достатъчно храна, че да задоволи местните нужди - внасят 90% от храната. Но пък петрола ги направи богати и са размножили като скакалци. Това което ги крепи е петрола.

В субсахарска Африка засушаването и замърсяването са огромни като размери и все повече хора правят опасното пътешествие през Сахара за да стигнат до Европа. Но предните десетилетия и там народа се е навъдил много благодарение на изкуствените торове. Има и малко по-стабилни държави където е нормално семейство да има 10 деца.

Държави като ЮАР (60 милиона), ЦАР и Зимбабве (15 милиона) изгониха белите и сега се сриват.

Северо източна Африка разчита на Нил за изхранването си - особено Египет (100 милиона). Но пък Етиопия строи най-големият язовир в света и ще прихване Сини Нил (на 6хил километра от Египет и през 6 държави) и Египет е готов заради това да започне война. Но вероятно Египет го чака глад и масова миграция към Европа.

Африка е най-младият континент - което има и добри и лоши страни. Лошата е че масово се гледа на Европа като спасение от мизерията. Това за Европа има и лоши и добри страни...

Саудитска Арабия (40 милиона + неясно колко заробени работници) разчита единствено на петрола. Но е много вероятно да раздува счетоводно размерите на находищата си и там петрола да е пред изчерпване. Там са льольовци и всеки втори се смята за пряк потомък на Мухамед и отказва да работи - и разчитат на вносни работници от Индия, Филипините и т. н.
Със санкциите срещу русия региона може да изчерпи запасите си от нефт и газ доста по-бързо от предвиденото. А населението там не умее да работи НИЩО и за агресивни религиозни промити мозъци.

Иран е под санкции от години, противник на Саудитска Арабия и в политическа криза. Поне има неразработени залежи от петрол. Но вероятно в следващите години режима на аятолясите ще падне.

Що се отнася до русия - там нещата са пред пълен колапс. Колкото и да не им харесва на родните копейки. Без западни технологии не могат да подържат инфраструктурата си. Войната която започнаха ги хапе яко. Стават все по-неадакватни там и проблема е, че путин дори сам оставен на себе си няма как да запази власта - прекалено е некадърен. И нямане на какво да губи наистина може да използва ядрено оръжие. Украйна и русия са отговорни за износа на 20% на световната пшеница. И за девете минават все повече на военен режим и тази реколта ще е по-зле заради липсата на хора.

Това моментално ще удари нестабилните държави от близкият изток и африка. И бежанският поток към Европа ще стане колосален.

Между временно сушата в Европа също набира сила (да видим как ще е тази година). Без руските енергоизточници ще става по-трудно.

Демографията на Европа не е добра. Българска пък съвсем (въпреки "помощта" на цингофретите).

Изкуственият интелект ще завземе много работни места. Правилото е, че надценяваме импакта на технологиите в краткосрочен план и го подценяваме в дългосрочен. Само дето ИИ се учи експоненциално. Който е ползвал chatgpt и midjourney малко по-дълго време знае колко ПОТРЕСАВАЩО МНОГО тези ИИ са се подобрили за половин година. В момента художници и копирайтъри остават без работа. До година две това ще засегне кол центрове, програмисти, преводачи, одитори и вскякви хора работещи в офис. За България това вероятно са 50% от работещите. Ако тези хора останат без работа - значи край на плащане на ипотеки, банките се сриват, депозити заминават и т. н.

Как това ще се отрази никой не знае, но ще е колосална промяна.

Финансовата криза предизвиката то Ковид все още набира сила. Ще има още фалирали банки.


На лично ниво - бих препочал на всеки да стои в добра физическа форма и да усвоява някакви умения при които се работи с ръце. Който може да купува (добра) земеделска земя и дори да не му се занимава да я обработва да я дава под аренда (за земеделска земя не се плащат данъци т. е. това е инвестиция която няма разходи). Може да се наложи повече хора да се занимават със земеделие. Дръжте запас от трайна храна с която можете да изкарате поне месец.

Може би купуването на малко биткойни не е лоша идея. Купуване на физическо злато е още по-добра идея.

На държавно - нямаме особен избор да подкрепим Украйна с всичко с което можем. Дори да спечели нещо русия се превръща в една огромна северна Корея. Дори големият индустриален скок от времето на Хрушчов е направен със западни средсвта и технологии. Неща до които русия няма да има достъп, а Китай в много отношение нито може нито иска да компенсира (Китай иска да вземе парче от русия и отказва помощ така или иначе). Колкото по-бързо свърши войната толкова по-добре за България и място за сантименти и неутралност няма. Трябва да изберем страна, а русия е по-лоша позиция дори от нацистка Германия (да не говорим за СССР) - нямат съюзници, нямат технологии имат кофти демография.

На държавно ниво трябва обърнем особено внимание на водите. Боко там съсипа нещата тоално - неговият кадър Харизанов наряза всичко в "напоителни системи". Позволи на Ковачки да източи водата на пернишките язовири и т. н. Но има какво да се направи.

Трябва укрепване на границите. Боко даде също 300 милиона за ограда която вече е паднала. Между другото Финландия строи ограда по границата с русия, която е около 20 пъти по-дълга, дава 400 милона и изглежда доста по-стабилно от боковото недоразумение. Бежанският поток само ще се увеличава, а ние не сме готови.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: 65f2afe449
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Накратко:
Дъра-бъра, малко русофобия за заработване на центове, бля-бля, имало едно време, купете биткойн (на преференциални цени), ала-бала, мийте си краката и заспивайте.
Изпусна, че утре или ще вали, или не...
Само българи могат да ти разтягат километрични фермани за глупости

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 12e9b213fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   България, Турция, Гърция също ще станат пустини и какво от това?

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 5d573d1667
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Кой се замисля за тези неща. Важното е чалгата и БМВ-то да върви. Хазарта в БГ-простотията процъфтява. Икономиката ни се крепи на келав аутсорсинг. Така ще си кретаме и за по-натам. За нещо повече нямаме капацитет.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 190008ee00
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Авторе прочетох ти цялата глупава история и си зададох само един въпрос: Защо не отидеш на психиатър да се прегледаш и да ти кажат, какво ти липсва в мозъка. Аз зная какво ти липсва в главата, но по-добре да ти го каже специалист. Като ти чета историята и виждам, че винаги пишеш Русия с малка буква (русия) съвсем ясно ми е какво представляваш. А и другата информация която ни даваш е информация на болна глава, но това ти не можеш да го разбереш.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: e5b3950d38
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Н 5, мисля, че в случая на автора, и психиатърът е безсилен!

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 6b4abadfd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Ку-ку - ру-ку ФаФла чудна. Такъв вид хора като теб трябва да бъдат подложени на специални изследвания. Със сигурност винаги е имало параноици, шизофреници, хипохондрици и т. н. Но защо аджеба изпитваъе нужда да сеете паника и да искате всички да са като вас? Изолирай се в бункера и не занимавай никого.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 15b5be1531
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Браво за казаното. Радвам се, че и тук най-накрая срещам здравомислещ човек, който изписва русия по правилния начин и разсъждава логично и необременено от пропагандата у нас.
За съжаление си много прав. Фактите подкрепят всичко казано от теб и не след дълго всяка копейка ще се убеди сама в какво блато сме затънали.
Няма как да си помогнем в случая.
Светът загива бавно, малко по малко.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: bc2310a7f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Накратко белите градят - черните рушат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker