Имам прилично наследство и нямам живот тук, да опитам ли в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имам прилично наследство и нямам живот тук, да опитам ли в чужбина?
преди: 10 месеца, 28 дни, прочетена 926 пъти
Здравейте,

Наскоро почина майка ми (осиновила ме е като бебе), единствената ми близка роднина. Нямам баща, баби, дядовци, деца и т. н., само нея. Единствен наследник съм на два апартамента - единият се предава от поколение на поколение, другият тя успя да купи преди 20-тина години за доста малко пари и с бая лишения, както и на едно малко таванче, което отново купи от съсед. И трите имота се намират в центъра на София. Знам, че това е огромна привилегия и имам голям късмет, мога да изпитвам само благодарност и смирение. Отделно има и спестявания в размера на около 33к евро, към които съм прибавила и моите скромни такива. Аз съм ветеринарен техник и благодарение на факта, че мама беше спестовна и, трябва да призная, живяхме доста мизерно до бая късна възраст, сега мога да работя полу-доброволно с животни в нужда. С други думи, ако не беше тя, нямаше да мога да се издържам с парите, които получавам и нямаше да мога да се занимавам с това, което искам.

Живях с нея, докато почина, грижих се за нея, макар че нямаше тежки заболявания - пазарувах ѝ, готвих понякога, помагах ѝ в работата, осигурявах лекарства и прочее, нищо особено. Карахме се, не бяхме много близки... често споменаваше, че съжалява, че ме е осиновила и че не си е родила свое дете. Като малка при нас живееше брат ѝ, който освен че беше тежък алкохолик, не можеше и да ни понася, защото така по-малко имоти щяха да останат за него. Биеше ни и ни тормозеше, разкара се, след като успя да заграби 2 къщи в чужбина и огромен апартамент от баба ми. Както и да е, пиенето го уби отдавна...

Тук нямам нищо и никого - нямам приятели, половинка, само работата си. Вече нямам и желание за нещо друго, буквално чакам времето да мине, за да умра. Очевидно не съм в ред, но не това ме вълнува, свиква се някак. Сега, след като няма за кого да се грижа и да чувствам вина, а и поради личните си "качества", все повече обмислям да се преместя в чужбина. От години (на 35 съм) искам да живея в Чехия. От всички места, на които съм била, там се чувствах най-добре. Може да ви звучи наивно, но там се почувствах вкъщи. Общо съм прекарала близо 2 години в страната и винаги се прибирах със свито сърце в България, което не ми се е случвало с други по-богати и устроени държави.
Въпросът ми е: да рискувам ли? Мисля да продам единия апартамент и с тези пари и спестяванията да се опитам да се устроя в Чехия. Или по-добре да купя друг, по-малък, който да давам под наем, а с остатъка и спестяванията, да опитам там... Ако не ми се получи, поне ще съм пробвала, а и ще има къде да се прибера. Не ми се живее тук, надявам се, че голямата промяна, ще ми даде някаква мотивация и живец. Нищо тук няма да ми липсва, защото нямам какво да губя откъм връзки и отношения с хора или някакво положение.
Как би било най-разумно да постъпя? След смъртта си ще даря всичко, което ми е останало, на хора и животни в нужда.

Благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 9e73cd702c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Чехия е сред най-алкохолизираните държава в света, не ми я хвали, страшна дупка е с това население, по-зле са и от нас.

Това че нямаш приятели и семейство си е лично твой проблем и показва проблеми с общуването, върху които трябва да работиш. Дори на 35 можеш да завържеш някого за секунди, но ще ти е трудно да филтрираш тълпата от кандидати, които обаче ще бъдат по-възрастни от теб, защото мъж на 35 може и 20-годишна да си хване, ама теб по-млад едва ли ще те хареса. Липсата на приятели говори, че си скучна и че не мърдаш от вкъщи извън работата си.
Промени си начина на поведение и в България можеш да си щастлива, а не да си изгнаник (където и да отидеш, няма да си много приета, българите в чужбина си общуват предимно с българи, защото чужденците ги приемат като подчовеци)

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: f7edea5865
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Добър съвет от първия коментар. Ще добавя, че е едно да си турист в чужда държава, съвсем друго е да живееш там. Още по сама ще си. Проблемът е в теб, не в местоположението ти. Не можеш да избягаш от себе си.

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 1351b48cc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Оставам с впечатлението, че тъй като нямаш нито семейство, нито приятели, се опитваш да запълниш тази празнота като смениш мястото. Само че ако проблемът е в теб, няма да избягаш от него, а само ще го пренесеш на новото място.
Така че по-добре поработи върху себе си, върху общуването с хората, евентуално с психолог и може да имаш напредък. Вероятно това, че си живяла с майка, която открито ти е казвала, че не те обича, е дало отражение, така е по-добре да се опиташ да го преодолееш.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 7d41557f38
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Здравей, Авторке!

Мъж съм над 50г.
Държа на вярата в Бога(православен християнин съм), на чистите и искрени отношения в живота, на християнските и морални ценности.

Минал съм през много трудни, скръбни и тежки неща в живота си - мога да напиша роман...
Ще се опитам да ти помогна!

Отговарям на въпроса ти така: не, не рискувай! И не заминавай никъде! Стой си тук, в нашата прекрасна родина България, където има всичко нужно за човека на тази земя!

Според мен ще намериш смисъла на живота, ако се обърнеш към Бога!

Всичко в живота се движи от нашия създател Бога и от Божия промисъл, но човек е създаден със свободна воля и винаги има избор! Винаги има надежда!

Животът е прекрасен и не свършва със смъртта, защото човекът е създаден от Бога с безсмъртна душа и за вечен живот.
Животът има смисъл, който се заключава в това да се изживее Богоугодно, за да може човек да отиде след смъртта в рая, при Бога. Земният живот е подготовка за вечния.

Виждам, че си просто ти тежи, че си самотна и нямаш близък човек, с когото да споделяш и който да те разбира. Но това не е причина човек да се отчайва и да губи мотивация за всичко!

Защо?

Защото човек трябва да се радва, за това че е получил от Бога този прекрасен дар - живота и да се постарае да го изживее Богоугодно!

Ти си млада, здрава и права жена! Нямаш причини да се отчайваш!
Знаеш ли, има хора в много по-тежко положение, инвалиди без крака, ръце, безпомощни телом, но въпреки всичко това неизпаднали в отчаяние, борещи се за живот и силни духом.

Има един прекрасен и потресаващ документален православен филм за отец Михаил от Украйна, който е създал приют за бездомни и болни деца(подобно на нашия отец Иван от Нови хан). В момента в този приют има повече от 400 деца. Давам връзка към този уникален филм, казва се Форпост.

https://www. youtube. com/watch? v=29xuxhFueJg

Изгледайте го непременно!

А за приятели и близки хора не се тревожи - ще си намериш!
Знай, че живота е борба и човек не трябва да пада духом, а трябва да се бори и да продължава напред! Каквото и да се е случило и да се случи - винаги има изход и надежда!

Знай също, че Бог много ни обича и заради нас хората е създал този прекрасен свят, да му се радваме и да живем в мир и любов.

Бог е Вседържител и Той със Своя Божий промисъл управлява и промисля за целия свят, за всеки един човек. И косъм от главата ни не пада без Божията воля или Божието допущение.

Бог върши всичко за нас с една цел: да познаем Бога, да се обърнем към Него, да заживеем Богоугодно и да спасим душите си! Защото този живот е временен и е само подготовка за вечния живот. И ние сме създадени за вечен живот, който не свършва със смъртта. Но е много важно как човек е изживял земния си живот, защото на Страшния съд всеки човек ще бъде съден и ще се определи дали да отиде в ада или в рая(с Бога в Небесното царство)...

Затова тук на земята ни се изпрашат скърби, болести, трудности и изпитания. Всичко това ни се изпраща(или допуска) от Бога на нас хората, за да осъзнаем суетата на земния живот, да се обърнем към Бога и да се подготвим за вечния живот като заживеем Богоугодно и се въцърковим...

А знаеш ли кое действително е пагубно за човека на този свят? Аз ще ти кажа - да стане противник на Бога, и да повреди и съответно погуби душата си. (и до края на земния си живот да остане в такова състояние)

Това е от мен засега. Пиши, ако имаш някакви въпроси!



Странник

 
  ...
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: c21f6d7a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Според мен рискувай. Няма какво да губиш... И аз в България нямам приятели. Само ридителите ми, които са възрастни са там. Като починат някой ден и аз за какво да ходя в България. В другата държава хората са пи-добри и дружелюбни. Мъжа ми е местен. Покрай него почнах да излизам и неговите приятели станаха мои. В България от работа вкъщи.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 64174be75d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Имоти не могат да се управляват от разстояние.

Все има да се правят огледи, все има нещо за ремонт, все има да се чисти след някой наемател или да се уреждат въпроси по общите части.

Нямам идея какви са цените в Чехия и дали ще може да се устроиш, ако продадеш единия апартамент тук - по-скоро не.

Там си била за кратко доколкото разбрах, нормално е да ти е било по-приятно и различно ако е било като екскурзия, ако трябва да работиш и живееш за постоянно може би ще ти омръзне.

Моят съвет преди да вземещ толкова смело решение е да пробваш някаква промяна тук, на място - ново хоби, нова среда, а защо не и нов град? !

Но да зарежеш всичко, което имаш тук и да отидеш някъде, където нямаш нищо и ще градиш от 0та за мен не е разумно.

Обмисли го добре.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 310d62dced
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Отиди пак в Чехия щом ти харесва и постой известно време, но не рискувай да си продаваш жилището и да харчиш големи суми, за да се установяваш.
Може да проучиш какви възможности за живот и работа има, но без веднага да харчиш много пари за трайно установяване.

 
  ...
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 5180f42c24
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ами аз все още имам родители, родни у нас и братя. Но и аз се замислям за емиграция. Както ти си се почувствала в Чехия, аз така се чувствах в Словакия, в Чехия не ми се получиха нещата, но не е изключено за теб Чехия да е точното място.

Аз лично ревах като трябваше да напусна Словакия. И за България рева, но само заради роднините, не ми пука за страната като такава и хората тук са по-лоши като колеги от словаците, определено! Там за нула време си създадох много приятелства, с българи ми е много по-трудно и не ми се получава. Ами като не те харесват тези, дето уж са твои не се опитвай, а отиди при онези, които те харесват. От 2018-та година съм си в София и така и не забравих Словакия. За съжаление моите роднини са тук в България и там макар, че във всичко повече ми вървеше носталгията по тях ме теглеше.

А ти тук нямаш и роднини, тоест нищо не те спира!

 
  ...
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 5180f42c24
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   4 да бе ще си намери. И аз съм на почти 35 и аз цял живот се опитвам да си намеря приятели в България, ами само предатели намирам. А колко усилия полагам за тях! Ами като не става не става, в един момент разбираш, че напразно се мъчиш. Тези, които те харесват те харесват без причина, без да трябва да им се доказваш, просто се разбирате.

В Словакия за няколко месеца цяла дузина приятели имах и все имаше с кой да си пия бирата и с кой да изляза, кой да ме изслуша. А шефовете и колегите местни да не говоря - много по-свестни от всички, с които работя в България. И то от първи път да ги нацеля! Просто понякога късмета на човек е в друга земя. За съжаление човек доста трябва да обиколи, за да нацели точната страна. На мен Словакия ми беше компромис защото имат по-близък език от Унгария, но бих пробвал отново, този път в Унгария. Ако там не станат нещата винаги мога ди си се върна в Словакия, където имах чувството, че ако остана може да им стана известна личност.

Как може да я съветваш да седи в родината сама като кукувица? Ако там по-лесно й се получават приятелствата трябва да е луда да седи тук.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 5180f42c24
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   1 говориш пълни глупости. В Словакия най-малко общувах с българи. А те иначе постоянно ми се вряха. Дори от ФБ две българки си изпросиха срещи с мен хаха. Но иначе най-близките ми приятели бяха от Унгария, Румъния, Турция, Португалия, абе цяла Европа без България. Един българин в момента в който обиди местните спрях да общувам с него, защото е факт, че си имат и те кривици (малко са депресари и са по-затворени от нас българите), те ме посрещнаха доста добре, да се работи със словаци и със шеф словак е по-хубаво от колкото да работиш с българи и за БГ шеф!

Никой словак не ме е приемал за подчовек, просто като не знаеш местния език по-трудно се създават приятелства, защото никой не обича да минава все на английски в собестваната си страна. Аз съжалявам, че не се хванах да уча словашки.

Това с подчовеците е вярно за Западна Европа само и евентуално Гърция и Сърбия, за които по някаква причина сме врагове.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 26 дни
hash: 11a03d836c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Правилно си се ориентирала да си продадеш имотите докато е време и са на хубава цена, и да бягаш от България. В близките 50 години тези стари панелни гробища, ще са абсолютно непродаваеми, но се насочи към подходяща страна след обстойно проучване. Чехия не е от тях. Тя е една от малкото държави, която е по-централизирана дори от България. Няма нищо извън Прага и е същия комунистически кенеф като България със съвсем малко по-висок стандарт.
Щом имаш 3 имота в центъра на София, съвсем отговорно ти заявявам, че парите ще ти стигнат за поне 2 имота на хубаво място в Скандинавието (поне за Дания и Швеция го твърдя на 100%). Един да живееш в него и един да отдаваш под наем. Добра социална система и висок стандарт на живот дори и с нискоквалифицирана работа. Лесни за научаване езици.

 
  ...
преди: 10 месеца, 26 дни
hash: 189e41448e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Благодаря за коментарите.

Работила съм там около година и половина, така че не съм била само турист. Имах и връзка с местен, който живееше в друг град. Останала съм с нормални впечатления - има и кретени, има и нормални хора.
Не отивам, за да търся приятели и мъж. Съгласна съм, че в 98% смяната на мястото няма да помогне, ако сам не се промениш. Тук няма какво да ме мотивира обаче, не ми харесва средата, обстановката и манталитетът на хората. Изпитвам ненавист към това място, твърде негативни спомени. Дори и да ми паднат свише перфектните хора и най-прекрасният партньор, не бих останала с желание. Може би е по-скоро до заобикаляща среда и обстановка, отколкото нещо друго... може би селяндурщината и мизерията тук ми идват в повече и няма нищо общо със самотата. Знам, че навсякъде ще съм нещастна, защото проблемът е в мен.
Както и да е, решила съм го, говорих и с брокер, който може и да има заинтересувани клиенти. Ще пробвам с ясната идея, че мога и да се проваля, но по-важно е да опитам.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 26 дни
hash: 87f2027dea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Аз не виждам какъв точно ти е рискът при условие, че тук нямаш приятели и си била вече в Чехия за доста дълго време... Това тук не е държава, и още по-зле ще става... Освен това с тая професия... за по-"бяла" държава си, където това се цени, иначе ще мизерстваш.

Даване под наем няма далавера защото жилищата са надценени. Продавай единия, за да имаш пари, а по-хубавия му праскай някаква безумна цена и чакай шаран. Гледам че така правят повечето като не са на зор. Хем един вид си го "пазяр", хем ако се намери някой да им даде маса и пари, защо не...

 
  ...
преди: 10 месеца, 25 дни
hash: a742ed271c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Не бързай да продаваш купените с много работа имоти. Щом имаш спестявания, финансирай преместването си в Чехия за няколко месеца и опитай да се установиш, да намериш работа, приятели. Дай си някакъв срок, може би 6 месеца или година. Ако в този период не придобиеш представа дали това е за теб, ще има къде да се върнеш.

 
  ...
преди: 10 месеца, 25 дни
hash: 9af8f7dc45
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Съгласна съм, няма да продавам всичко. Освен инфлацията, която ще изяде парите, ще е добре да си имам и къде да се прибера. Смятам да продам само големият апартамент, който и без това е твърде много за сам човек, може би ще взема друг, по-малък, за да не стоят парите така и ще замина с останалите. Работа ще си намеря, езикът започвам да развивам, тъй като го владея на ниско разговорно ниво. Надявам се до година да съм се изнесла.

Отново благодаря за коментарите.

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 6 дни
hash: 41cb9fddcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   и аз съм осиновена като бебе, но ми остана само PTSD-то е некви пари за хляб, и ся ще ровим по кофите, но в България

 
  ...
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: 81cdbfbfac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Ако една жена каже, че е сама и няма приятели на 35, значи проблема далеч не е в стената, в която живее.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker