Има ли разлика между знание и интелигентност? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли разлика между знание и интелигентност?
преди: 10 месеца, 18 дни, прочетена 693 пъти
Задавам този въпрос защото в много разговори с приятели и дори само познати имаме много разминаване по този въпрос. Много ви моля просто си дайте мнението какво мислите по зададения въпрос, но първо помислете много задълбочено. Очаквам вашите искрени и верни отговори.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 18 дни
hash: c6c7bff40b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Има, знанието е да си учил нещо и да го знаеш, примерно плочкаджия си и знаеш как да си направиш банята, интелигентността е за пръв път да се сблъскаш с нещо и да успееш да разбереш "как работи" и съответно да се справиш, например програмист си, но трябва да редактираш снимка, отваряш фотошоп, почваш да разцъкваш и накрая успяваш, без да си учил за това.

 
  ...
преди: 10 месеца, 18 дни
hash: 4197bfeceb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   За мен интелигентността е знание в действие. Познавам хора, които имат значителни запаси от знания, но изобщо не ги прилагат в ежедневието си. В дефиницията за интелигентност присъства "разбиране". Т. е - нтелигентният човек разбира (почти) винаги какво му се говори или пита. Срещал съм немалко знаещи, които много трудно вдяват за какво стана въпрос в някой разговор.
Без наличието на знания е (почти) невъзможно да бъде разбран събеседник със средно ниво на знания.

 
  ...
преди: 10 месеца, 18 дни
hash: f5328b7474
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От земята до небето.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 18 дни
hash: dddb42228d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Категорично. В не малко случаи знанията и подготовката в професията не са критерии за интелигентност. Аз съм лекар. Имам колеги, които са много добри специалисти, но всичко се изчерпва до там. Липса на каквато и да е обща култура, липса на каквито и да е познания и способност да се води разговор по други теми и прочие и прочие. Категорично образованието не е критерий за интелигентността на даден човек.

 
  ...
преди: 10 месеца, 17 дни
hash: 2b1944e0b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Интелигентност е когато оптимално използваш знанията, които имаш за да решиш даден проблем.

Един човек може да знае много неща, но ако не е интелигентен няма как да ги проложи в решение на проблем.

Много хора бъркат знанието с интелигентност и си мислят, че когато един човек знае много неща е умен, но не е точно така.

Просто по-принцип интелигентните хора гледат да имат много знания, които да използват в решаването на проблеми.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 17 дни
hash: 1471e318d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Да. За да имаш знания, трябва да си интелегинетен. Но това, че си интелигентен, не означава, че имаш знания.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: 1a1e07a000
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Синонима за знание е начетеност. А за интелигентноста е разум

Може ли начетен човек да бъде неразумен? Може. Има хора и три вагона книги да са прочели не могат да използват знанието в живота си.

Може ли разумен човек да не е прочел една книга в живота си? Може. Има хора които не са ходили на училище и са разумни в действията си. За тях казваме че са умни, най вече. За мен умен и разумен е едно и също. Разумен е просто ум в употреба

Объркването идва от там че има два вида умни хора :
1. Книжовно умни - това са тия, които четат и се опитват да ползват знанието в употреба. Често си остават в измисления свят, нарисуван в книгите.
2. Улично умни - тези които не четат, а точно както казва но. 1 поумняват в опита си. Това са хора с непоклатимо и истинско самочувствие.

Много хора просто вземат книжовно умните за универсално умни, което е голяма грешка От там си написал и темата предполагам.

 
  ...
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: 7d99471020
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Практически знанията са част от интелигентността. Колкото и да си интелигентен, господа коментиращи, ако нямаш никакво познание за това какво е машина, едва ли ще успееш да поправиш някоя развалена такава като "оптимално използваш знанията си, за да решиш проблем".

Интелигентността е да знаеш какво ти е нужно и какво не. Научаваш нещата, които са задължителни. Останалите ги делиш на "не ми трябват и никога няма да ми потрябват" и "в момента не ми трябват, но с базисните си знания бих могъл да се справя, ако се наложи да се занимавам с такива дейности". Което не е в тези две групи, се учи и си свиркаш! Не е до безразборно трупане на знания, макар че интелигентните хора често обичат самият процес на научаване на нови неща, защото са любопитни по природа и ученето е приятно за тях. В момента, в който установиш, че ученето те напряга или дразни, можеш да си сигурен, че ти не си интелигентен човек. Може да си средняк по заложби, но не си интелигентен.

Понеже очаквам някой да ме контрира с дъвката за не особено умни хора, наречена емоционална интелигентност /ат на милосърдие от страна на по-умните - да успокоим част от останалите, че и те са голяма работа макар и да не го вярваме наистина/, ще му спомена предварително, че при тази "интелигентност" имаме разграничаване и правилно определяне на собствените ни емоции. Да, те са вътре в нас, ама как ще разграничиш гняв от радост или тъга, ако нямаш информация какво представляват тези емоции? Пак опираме до знания! Няма такава интелигентност, при която сядаме до кристалното кълбо и инфото ни идва като с магия. Съответно ако те няма никакъв с ученето, нито емоционална интелигентност, нито никаква интелигентност нямаш.

 
  ...
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: b2231338f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Има огромна разлика, знанието е натрупване на запаметени факти, а интелигентността е способността на човек да мисли, да възприема и осъзнава дадена информация, както и да си служи с нея. Степента на интелигентност не зависи от количеството информация (знания) натрупана от индивида.
Напълно възможно е възрастен индивид без образование, в даден момент, да е по интелигентен от възрастен индивид с три висши образования. Но често интелигентните хора имат желание да учат и по-често се образоват.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: ef9456ae4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Да си интелигентен означава да можеш да взимаш правилни решения в живота си и да имат добри последствия! Да умееш да реагираш говориш и да действаш правилно в дадени ситуации хладнокръвно смело и правилно! Да си интелигентен означава същи да наблюдаваш разсъждаваш и осмисляш осъзнаваш и правиш изводи.
Докато да си умен означава да придобиеш дадени способности и умения в дадена област професия работа и т. н. по скоро да знаеш как се прави нещо или как се борави с нещо.


Жена на 25

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 12 дни
hash: 0fea058cf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Естествено, че има. Познавам хора завършили висше, уж с много познания, които са толкова глупави (да не кажа по-силна дума), че направо се чудиш как успяват да се справят с ежедневието. Познавах и възрастна жена, за съжаление почина миналата година, която е учила само до 5 клас и въпреки всичко беше толкова оправна и толкова природно надарена (а и бидейки от малко село в Балкана познаваше свойствата на всяка билка и на всяка тревичка), че чак ме изумяваше с бързата си мисъл, нищо, че беше на 85.
Така, че да си назубрил куп факти, които не знаеш как да използваш не те прави интелигентен.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: e9617bc8d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Мои познат има много знания, чете постоянно, но манталитета си е манталитет, не знае как да се облече, някоя и друга изтървана диалектна дума, начина по който се храни, да интелигентен е, но без другото което изброих, стойността му е нищо. Затова развитието е комплексно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker