Тъмната страна на комунизма - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Тъмната страна на комунизма
преди: 10 месеца, 14 дни, прочетена 1607 пъти
Да, знам, че ще има много противоречиви отговори по тази тема. Всички сме чували носталгичните истории за "доброто"старо време, за спокойния живот, който са водели хората, че безработицата не съществувала по онова време. За баничките по 5-6ст., за безплатното образование и здравеопазване и тн. Но почти никой не говори за милионите избити от партизани българи или за онези българи подложени на нечовешки мъчения в Българските лагери на смъртта.
Гледах и един документален филм на хора, чиито близки са убити.. На първо място след 9-ти септември са ликвидирани интелигенцията и управляващи­те до 1944 г.. Това ще рече учители, съдии, кметове, полицаи, адвокати, участници в патрио­тични организации. Що за безумие е това? ...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 14 дни
hash: 24434dc907
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Има го това, но не бива да се изпада в другата крайност. За "милиони" изобщо няма как да говорим, макар да има много хора, пострадали от репресии. То е, защото репресията е основен инструмент на диктаторските режими и е повсеместно прилагана винаги. При това самоцелно.
Всеки един авторитарен режим се опира главно на репресията. Б. Борисов също беше тръгнал натам. Путин даже стина...
Истината е, че у нас демокрацията никога не е имала кой знае какви корени и заради това хората и сега имат влечение към авторитарен тип политици. За съжаление, насилието, злоупотребата с власт, корупцията и насилието, са неизбежните спътници на абсолютно всеки авторитаризъм.

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 662db1a215
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Не са били само изброените от теб ликвидирани, а са били ликвидирани буквално всички изявени хора в обществото, типично по сталинисткия модел, разбирай - писатели, художници, майстори, инженери, музиканти, актьори, спортисти и изобщо всеки, който е бил известен с нещо тогава. Защо? Защото всеки един от тях е имал хора, които му симпатизират, а комунистите знаят много добре, че това са били тогавашни влиятелни (инфлуенсъри). И понеже тогава е нямало социални мрежи и тихомълком са ги убивали като кучета, обикновените хора не са имали никакво време да реагират и да се възпротивят. А и тогава хората в големите градове, където е била интелигенцията на народа и видните личности, не са били толкова на брой като население. Едно време хората по селата и провинциите са били повече от сега, а тогава (както и сега), са били лесно манипулируема маса - простовати, необразовани, невежи, бедни и смачкани, озлобени индивиди. Хората и до днес по селата са ограничени!

Затова и Бай Ти Тошо въвежда гражданството и на практика унищожава българските села. А не днешния Запад. По времето на комунизма са докарани от селата най-простоватите и елементарни хора да работят в изкуствено създадените заводи, които са изнасяли предимно за СССР стоките ни.

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: e7c987fd0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   Първо не са милиони. Второ това е било нормално за онова време. Във Франция след втората световна за сътрудничество с немците са осъдени 50 хиляди души. Да не говорим, че същите тези партизани са били преследвани от царската власт и са били избивани не по-малко жестоко. Така че рано или късно всичко се връща, насилието поражда още повече насилие. Гео Милев и Никола Вапцаров не са ли били интелигенция? Да, лошо е, но пак повтарям - репресиите са били от двете страни. Безумие е, но очакван отговор.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 09664a7928
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

5.   Поредната тъпотия.
Статистиката е следната:
Социализъм (не е комунизъм, но за по-ограничените двете понятия са заменими) - 9 млн. българи.
Демокрация (реална никаква) - 6 млн. българи (и отброяваме НАДОЛУ).
Та, кое е истинския убиец?
Като гледаш повечето, смятащи се в момента за "интелегентни", би следвало да ти става ясно каква е била целта на въпросните лагери. Аз поне не намирам лошо в това боклуци и утрепки, ненужни на обществото да се редуцират. Ако реално погледнем, има много демократични държави, в които това се случва и в момента (напр. САЩ, Япония и др. все още налагат смъртни наказания).

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 92a6ca0420
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Въобще е безумие, че все още има дебат по темата.

1. Демографският срив започва от 1980тте години в България, има го ясно документирано в държавния архив, както и статистиката на БАН.
2. "Зверствата" на българската "фашистка" власт се случват спрямо стотици комунисти, които работят за "комунистически интернационал", който цели разрушаването на държавите. Това се случва едва след атентата в църквата "Св. Крал", когато комунистите разрушават купола на църквата и убиват, премазват или осакатяват под него хора, събрали се на погребението на друг царски офицер, убит специално за повода пак от yours truly. Смазани под отломките са все хора, борили се за независимостта ни, с по няколко езика, писатели, герои от освобождението, царски офицери. Части от крайници, пушек на площада, който час и нещо не се е разсейвал - това е било нечувано за Европа по онова време, първият атентат от такава величина, нещо като 11ти септември.
След това има преследвания на стотици, най-много няколко хиляди партизани из цялата страна - имало е измъчвания от Гешев, с цел да се разбере какво планират, има ли още такива заговори. Всичко това е несравнимо с зверствата на шепата "партизани" под щика на съветската армия, които като окупират държавата ни без причина (въпреки че воюваме в момента на окупация слещу нацистите) почват да вилнеят, на власт. Идват и веднага пращат и останалите войници, царски офицери, цялата ни налична армия в страната ни да се бият на фронта, така че да няма кой да защити народа ни от последващите убийства. И до дните на февруари 1945 избиват между 40 000 и 60 000 предприемачи, певци, продавачи в местния селски магазин които се обличали по-хубаво, инженери с по няколко езика, адвокати. Във всяко градче и селце има избити. Труповете ги взимат с камиоти и разпръскват в погранични места, като във Видинско и в Русенско още има истории за това как от недозакопаните ями с трупове кучетата са разносяли трофеи - китки, крайници, ръце... понеже са били толкова много хората, че не са могли да зарият изкопите които са направили, или ги е мързяло... и след като убиват хората, организират "народен съд" на който осъждат 100тина души. За сравнение, Народният съд срещу нацистите в Нюрнберг осъжда на смърт общо 12 (дванадесет) нацисти. Дванадесет. За милионите убити от нацизма. А у нас, при липса на причина, "народният съд" "осъжда" стотици.

3. Фалитите на страната ни. Като идва червената армия, първата и работа е да изпрати златния резерв на страната ни - този, който ни е осигурявал български лев, по-силен от австрийския преди ВСВ - да го натовари на един влак за Москва. Заедно с най-ценните архиви на Народната библиотека, с трудове още от средновековието. В Москва, като до ден днешен нямаме достъп до последните. А освен това мародерство спрямо златото на възрожденците ни и богатството, което са трупали че ние да имаме, комунизма фалира държавата ни още два пъти. Стават значи три, за 50 години. Ако не броим 1991ва. Ако не и повече, но тези са ясно документирани. Просто парите свършват. Плановата икономика не работи, започваме да продаваме наркотици и оръжие на близкия изток че да си избиваме парите за нищожните заплати и ”безплатното” здравеопазване и детски ясли, т които всички крадат. И най-унизителното, дотолкова затъваме в дълг, че предлагаме на СССР да купи държавата ни - да се откажем от суверенитета си.

4. Македонският въпрос - Георги Димитров не само продава държавата ни и предава резерва ни на СССР. Той приема идеята на Сърбия да прави обща федерация. Като за целта Народното събрание от София да се "обедини" със Сръбското - разбирай, премести в Белград. Да, сериозно. Човекът е мислил как да предаде институциите ни на Сърбия, да ги махне от България. Не само, ами активно работи части от България да се присъединят към Сърбия по-безболезнено. Затова измисля македонската нация - предава костите на Гоце Делчев от Бъргария в Македония. Наема българи (в кавички) да им измислят "език". Праща "учители" в Благоевград, за да обяснят на местните, че от днес те не са Българи, ами Македонци, и че трябва да научат майчиният си език, който не знаят. По-голяма гад от това - здраве му кажи. Чиято мумия седеше в центъра на София доскоро.

5. Ограбването на смисъла ни - най-големият грях на тия безродници е, че направиха българите да чувстват държавата си като мащеха. Да крадат от нея с шепи. Да са безотговорни към труда си - нещо, което никога не е било у нас - българите, които винаги сме били трудолюбиви по турско, в комунистическата НРБ станахме омерзени от държавата, станахме "колективно отговорни" - разбирай, ако аз се осера - виновен е колектива. Съответно аз мога да си правя каквото си искам. Мога да не работя - така и така не получавам нещо за работата ми, така и така никога няма да имам придобивките на комунискическата арестокрация, заформила се у нас тогава. Това всичкото води до "чувство за безмислие", по Георги Марков. Просто спираме да виждаме смисъм в съществуването си. Ето и откъде ти дойде чалгата и мутровщината през 90тте - че те да не дойдоха от въздуха? Чалгата беше вкуса на мамините синчета на комунистическата номенклатура, които взеха "куфарчетата" - държавните активи, дадени на правилните (некадърни) хора.

6. Корупцитята, шуробаджанащината, “връзките”. Винаги я е имало, но в НРБ всички други критерии да те назначат някъде се изпариха - за да работиш, за да учиш, да си купиш банани - ти трябват връзки. Иначе просто няма да имаш банани, или работа, или каквото и да е било.

7. Страхът от истината. Доносниците бяга толкова много, че никой нямаше да срещнеш, който да ти говори истината за нещата - всичко беше недомлъвки, лозунги или празни думи. А в семейството каквото се говореше не биваше да се изнася.

8. Безподобното лошо качество на всичко. Поне е наше, да, но тракторите ни например са ползвани от чехите за части - новите трактори са купувани и разглабяни, за да им се вземе някоя част, която е била по-ценна от цялото “изделие”...

9. Безумните икономически решения, например да построиш завод за обработка на метали в Пирдоп, а рудата да ти е на 30 км. - само защото шефа на партията е оттам...


Единствената добра черта на този ад беше, че хората се обръщаха към книгите и към изкуството, понеже нямаше друго спасение. Като излезеше нова книга имаше опашки за нея. Много често българи познаваха по-добре някои западни трудове по-добре от хората на Запад.


Уви. Сега също има много проблеми в обществото ни. Но техният корен тръгва оттам. Като цяло, трудно се намират компетентни служители на ръководна позиция, освен в новите фирми, които обаче са в другата крайност - леко див капитализъм ги е прихванал.

Това е с две думи, не мога да разбера как някой с ума си може да защитава този период на окупирана, разорена държава.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 92a6ca0420
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   4, Вапцаров е предаден от свои събратя комунисти. И никой не се застъпва срещу него в съда преди да го пратят на лагер. Което говори много.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 3b233766d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Номер 5 не съм съгласен с теб. Ти нормален ли си? Искаш да кажеж, че за теб е нормално да се избиват хора? Убийството е грях. Не помня дали беше по времето на социолизъма или по времето на комунизма беше това, но знам че преди са забранявали религията. Отрича ли са Бог. Също помня един възрастен мъж ми беше казал, че при Бай Тошовото врме е имало ергенски данък. Та това си е направо кражба. Направо бях шокиран като каза това. Не можех да повярвам. Той даже ми сподели, че всички тези приказки, че при Бай Тошовото време е било добре е лъжа. Какво стана като убиха тези хора?
Номер 3
"
писатели, художници, майстори, инженери, музиканти, актьори, спортисти и изобщо всеки, който е бил известен с нещо тогава. Защо? Защото всеки един от тях е имал хора, които му симпатизират, а комунистите знаят много добре, че това са били тогавашни влиятелни (инфлуенсъри). "

Точно като са убивали хора на изкуството са имали явно за цел да унищожат всяка връзка на хората с духовното с мотивацията. Те хората са се превърнали в някакви зомбита, които няма нищо духовно. Щом и религията е била забранена тогава. Да имало е работа тогава и какво от това? Само тъпата работа ли е била важна и пари. Пари, пари, пари.
Затова ли хората в България станаха толкова материални, прости, злобни, завистливи? Според мен не е от сегашното време. От социализма и комунизма хората са били материалисти и не ги е интересувало духовното, ама тогава са били по прикрити. Сега като почти няма хора на изкуството, защото са ги ликвидирали какво остана?
Останаха простите чалгари и злобните завистливи материалисти със селски мантелитет. Неско интелигентните и лесно манипулирани зомбита. И те са мнозинство. А свестните хора тук в България са малко. Те за това се махат щото тая простотия и селски злобен манталитет не се търпи. Според тъпия комунизъм има огромна вина за това.

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: e4ae39fece
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Важното е, че 'ляба е бил 5 стишки и стига да се заключи, че комунизЪма е бил много 'убав. Никой не се замисля по-нататък колко са били избити, защото са отказали да си сменят името насилствено или са слушали радио "Свободна Европа".

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 22e83c18f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Аз подкрепям коментар 4, защото имам семейна история. Аз лично съм на 41г. Дядо ми е роден 1912 г. По царско време като младеж е ходил из Велико Търново да търси препитание с други младежи от родното си село. Веднъж отиват и се спазаряват да пренесат въглищата за зимата на един чорбаджия. Уговарят се за някаква сума, а те си свършват работата почти целият ден мъкнат на ръка, но в края на деня въпросният отказва да им плати. Настава глъч, а наблизо преминава полицай, който като вижда дрипльовците около чорбаджията и суматохата, размахва палката и ги отпращат ч живо поздраво! Колко познато и днес. Има ли някой който не е работил 99 те та чак до към 2000г, и да е имал трудов договор и редовно заплащане по фирмите? Има ли някой който не е свидетел и днес, как полицията пази днешните чорбаджии и репресира тия обикновените като нас? ! Тогава дядо ми заминава за Варна и със труд и лишения събира пари и завършва за обущар. Връща се в селото и прави първата обущарница, като в последствие работят 6 души за него. И въпреки това, той става партизанин, пазил е оръжията и е давал пари за дейността. По късно обаче когато комунистите идват на власт, " капиталистическото "му минало го прогонва от родното му село, но това е друга тема. Та не е хванал пушката от глад и захвърлил ей така удобството, а е бил и семеен вече... Времената са били свирепи за масата беден народ. Дива експлоатация, глад и мизерия. Много богати привилегировани шепа хора и мнозинство одрипани голтаци. Като дете е ходил да работи по нивите, а там чорбаджията го хранил само с краставици за възнаграждение. Хората са били угнетени. Имам книга за родословното ми дърво както и историята на въпросните села, там са описани зверствата на царската власт, при залавянето на тия клети момчета така наречените партизани, с кръв са изтръгвали признанията им, с начупени кокали са хвърляни полуживи в едни големи ями. В тая книга са описани поименно тия изверги както и наследниците им, хора които могат да бъдат издирени и днес! И да се върнем пак на историята с дядо ми, който въпреки че е лежал в концлагер по царско и след 44г, не получава никакво привилегии от комунистическата власт. Заради клевети и доноси, породени от завистници службогонци, чийто наследници послушно днес служат на друга империя. За мен идеологията е без значение. Човешкият фактор е определящ. И най хуманната идеология, не може да бъде съградена на основата на човешките слабости и низши страсти! Идеологии различни - хората са едни и същи!

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 96f7a82c35
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Еми милионите избити са и причината за "доброто старо време и спокойният живот". Долно животно като българина разбира само от глад, страх и бой. И колкото и да се върти нещата при българина опират до два варианта. Или бой, строг контрол и страх и репресии, но с това спокойствие и ред. Или свобода и всеки да се прояви какъв тъп и долен задник е, като тогава стане пълна разруха и деградация в държавата и обществото и е нетърпимо, както е сега. Както е видно мнозинството от българите предпочитат първият вариант със всичките му лагери, страх и репресии, пред това да имат свободата, защото по-страшно от лагери за българите е само българи със свобода. Демокрацията е само за нормални хора, за боклучавите народи е по-страшна от режими с лагери. Така, че българи ще си мечтаете за комунистическият режим с лагерите и страха, но няма да го имате. Ще се пържите в собственият ви сос и ще молите те да се върнат върху вас.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 6a3753d36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

12.   Като човек чийто прадядовци за малко да си остават костите в Белене, мога да ти кажа, че си много прав авторе. Всички си спомнят само хубавите неща, ама никой не си спомня (или не иска да си спомни) за 3 в 1 на тока (имаш/нямаш ток, като дискотека бяхме), за "открития лист" за да видиш братовчедка си, която е омъжена в Петрич, за това какво подмазване на ОФ активистите падаше за да те обявят за "благонадежден" и да ти позволят да идеш до Гърция и то на екскурзия организирана от службата. А като казах служба... да, работа имаше за всички, но определени "топли" места си бяха само за наши хора (в това отношение и сега е същото), за спането пред магазина за да се добереш до нов телевизор или диван. А ако искаш кола... охо, какво търпение ти трябваше! За едната лада се чакаше с години! За еднаквите апартаменти (отиваш на гости и все едно си у вас, мебелите същите, само разпределени различно). А в "Детмаг" влизал ли си? Рафтове с 1 модел обувки и ти само си взимаш съответния номер. Сегашните деца разправят колко било хубаво (защото баба така била им казала), ама ще пропищят ако седи пред училището дежурната учителка с ножица и ако косата ти е дълга ти направи дупки и после искаш или не, ходиш да се обръснеш. Ако палтото ти пък не е черно (или май беше тъмно синьо) наказание, ако чорапите ти не са бели, ако имаш маникюр (за ученичките), ако слушаш "забранена музика" наказание (за последното можеше дори да те изключат), абе за всичко имаше наказания. За прекалено къса пола, а ако ге хванат да носиш дънки или някоя съседка те накревети за нещо (е, тогава гледай купон в милицията)...
А имай предвид, че аз говоря за неща от моето детство, т. е. за 80-те, а 50-те и 60-те е било много по-страшно! За виц или шега по адрес на някой виден партиец направо към Ценралния или към Белене. Питай хората помтят ли Сашо Сладура и как е завършил живота си. Зевзек обичал да се майтапи с властта, ама веднъж се измайтапил с грешния другар...
И още и още и още... обаче не, млякото било стотинки. Това е най-важното! Пък и заплати от 90 лв колко да е млякото? Сега като има хора с 900 лв и млякото е 2 и нещо, е тогава е било 20 и няколко стотинки (примерно, признавам си не помня точно цените).
Въобще човешката памет е страно нещо, помним само хубавите моменти, не отричам, че ги имаше, но ако ей така, стане нещо и само за 1 седмица се върнем в 70-те, тия които сега разправят колко било хубаво първи ще изпищят. Като ги хване милицията за нещо и бързичко ще им дойде акълът.

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 44e1eba852
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Номер 5 много правилно, ама психодесните няма как да го разберат.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 18676ade2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   "Всички сме чували носталгичните истории за "доброто"старо време"

Всички? Напротив, цялата политическа паплач обяснява колко било зле тогава. Аз не знам кой в днешно време говори обективно по темата, и точно обратното - че комунизмът имал и положителни неща...

" са ликвидирани интелигенцията"
Абе пич, ако не знаеш, влизането на нов режим, ВИНАГИ води до ликвидиране на интелигенцията. В кой свят живееш? Какво направиха и новите? Вярно, не я ликвидираха директно или заточиха в Сибир, просто я обрекоха на глад и мизерия, и голяма част от по-интелигентните хора се изнесоха на запад, а тук останаха... тиквите... Ще ти кажа едно, отвори някакво старо предаване, чуй ги как говорят, послушай стари песни, сравни с днес, и тогава да си говорим кой мрази повече интелигенцията...

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: af13057d99
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Е сега защото никого не измъчват толерират всичко и всекиго, за това синът ти ще ходи на гей парад, а дъщеря ти ще е самотна майка на 800 леа заплата, а шефът и щея осигурява на 400 леа, а бащата на внукът ти ще е зависим хероинов наркоман. Честита демокрация и, , евроатлантически ценности, ,








Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 4bc76100de
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Безспорно е, че по времето на социализма е имало репресии и чистки.

Никой не ги отрича тези неща, защото доказателствата са безспорни!

Да не забравяме обаче какво се случва и в останалия свят по това време, защото искаме да сме обективни, нали така?

Докато комунистите тук вилнеят и правят чистки, 'добрите' фашисти и нацисти изтребват цели народи, било защото са евреи или по някакъв друг признак, а 'добричките' капиталисти от САЩ хвърлят 2 атомни бомби над японците.

И тук е въпросът да се запитаме - кое е по-голям геноцид - убитите интелектуалци и т. н., или да метнеш 2 бомби и да изпепелиш наред стотици хиляди хора без оглед на пол, възраст, деца и т. н.?

Само припомням, защото продължавате да величаете, великия 'Запад', като ешалон за демокрация и хуманност и продължавате да работите там и да сте част от тази изгнила империя!

Аз поне гледам да съм обективен и казвам минусите и на социализма. Да, по времето на соца е имало репресии.

Безспорно. Но тогава схемата е била такава - работиш и си траеш и в замяна живееш спокойно, държавата ти осигурява здравеиоопазване, пенсия и т. н.

Сега за 35 години някой демократ защо не каже колко са починалите от наркотици, убити по пътищата, убити заради нелечение и скъпо здравеоопазване и т. н.?

Като ще сравнявате сравнявайте всички апскети на двата строя.

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: cbd45023fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Сега някой ще каже че това което пиша, се дължи на спомена от отминалите младини, но факт е че бабите и дядовците ми, както и родителите ми, казват че животът е бил значително по добър от сега. Хайде да видим какъв процент от по младите, имат такива " носталгични" спомени и харесат живота след 89 година? Хванал съм и от едното и от другото време. 86 г ходихме с жигулката на семеен туризъм до източна Германия, като това беше за нашите третото посещение! След това се прибирахме до България и айде на море.... Почивните станции и базите все още седят тук там! Бяха обикновени хора, бащата е в сферата на машиностроенето, майка ми и тя - в инструменталната. Не са били членове на БКП. Помня безплатната храна и в заводите и в училище. Помня пълните села, свободата да си хвърля въдицата където искам, да отида на зъболекар без купища опашки и без една стотинка в джоба. Когато бях на 3 г се преместихме в Златоград - град в Родопите, където местното население са помаци. Първият ми спомен от детската градина е как сме се събрали в кръг и слушаме с интерес историята за залавянето на Васил Левски! Помня и досадните манифестации, които въпреки всичко имаха една едничка цел - създаването на общност и чувство на принадлежност. Те самите системи носят в името си истината за това кое е било по добро - капитализъм - малка група с огромни капитали, без мисъл за масите. Социализъм - строй насочен към мнозинството. Социален строй!

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 5a3b6d9cb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Номер 6, историк ли сте? Бих искала да ви познавам, много трезви разсъждения и познания.

 
  ...
преди: 10 месеца, 13 дни
hash: 4bc76100de
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   Тъмната страна на социализма в Бъгария е, че;

1) всички бяхан нахранени, облечени, с покрив на главата и с работа

2) по улиците нямаше надрусани, нямаше бездомни, изядени от питбули

3) България става почти 9 милиона(8. 9 милиона0, колкото не е била вероятно никога преди това, дори под турско, дори преди това

4) претъпкани магазини с истински хляб, сирене, кашкавал, прясно мляко

5) БЕЗПЛАТНО здравеоопазване и здравеопазване, даже циганчетата учат

6) стотици заводи за почти всичко

7) най-силната армия на Балканите

8) собствен АЕЦ завършен - Козлодуй и втори започнат - Белене

9) стотици язовири в цялата страна

10) почивни станции и бази, всеки българин всяко лято на море

11) златни медали по борба, щанги, гимнастичките на световно ниво

12) Лили Иванова, Борис Годжунов, Йорданка Христова ги знаят в цял свят, пее се в Ла Скала

13) 'Излел е дельо хайдутин' на Валя Балканска след това лети в Коскмоса

14) десетки панелни квартали, в които и до ден днешен живеете, всеки мързелив селяк със собственост в някой град

Абе да знаете, че тия комунисти за нищо не стават! Съсипаха държавата1 Никога повече такава мизерия! САМО с нашите западни братя напред към светлите капиталистически бъднини, ЛБГТ ценностите и затъването в кредитите!

И за да не съм голословен ви от вижте кадри от българската държава - 5-10 години след ВСВ, баш когато е под комунистическо!

Сами може да видите отвратителната мизерия, недоимък и че по магазините няма нищо!

https://www. vbox7. com/play:faa8d50e

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 12 дни
hash: 92a6ca0420
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   18, благодаря! Не, просто имам роднина, убит от комунистите, иначе не съм в тази сфера въобще. Много силна е историята и на номер 10, макар и привидно от другия политически полюс. Просто не се случи този диалог между хората. Службогонците, или "мижитурките" са били винаги проблемът на тези режими, те са убивали и доносничели.

Що се касае до атомната бомба, макар че избива сума ти народ в Хирошима и Нагасаки, тя по-скоро обединява японците, изгубили войната. Те не са вярвали че това ще се случи, но като разбират че има по-силна страна от тях, която не е империя, започват да наблягат на западна култура, на нови технологии, напбизнеси. И се превръщат в Германия на Изтока - технологично продуктите и са също такава марка за качество, също толкова дълготрайни като немските. Тоест, атомната бомба не разрушава обществото им, макар големите жертви, дори напротив - тя е повод то да продължи напред. Докато у нас Съветския съюз, който ни окупира чрез марионетни политици систематично разрушава самата тъкан на обществото. Доверието между хората - всеки се превръща в потенциален доносник и за да оцелееш - трябва да лъжеш. Представяте ли си го? Не само доносник, ами ти сам се цензурираш - да не кажеш нещо, което може да даде повод да те заведат в лагер. Защото ако дадеш стръв на някой, кажеш някой майтап или се усмихнеш (баба ми е щяла да бъде изключена от училище, защото се е подпирала с ръка върху устата на някакво събрание, и отстрани е изглеждало като усмивка. И съответно доносът е бил - "тя ехидно се смее на докладите за прогреса на социализма и другаря Сталин" ) та, самия ти трябва да си мислиш какво да не правиш, да не те натопят случайно...
Та, доверието. Второто - отношението към работата. Работата на човек е може би най-важният израз та личността ти, там ти оставяш наследството си, в нея отпечатваш съществуването си, буквално. Когато цялата система поощрява некадърните (например, в семенарията по това време, вместо да избият поповете - което би осигурило масово недоволство, отравят системата - дават да се развиват само на посредствените, онези, които изкарват двойки и тройки в семинарията, а отличниците командироват по села в дълбоката провинция, за да нямат отзвук делата им) - това е на всички нива. Поощряват се хора неуки, партизани, благонадеждни, а пък професорите пращат в лагери. Иван Иванов е инженер, построил рилския водопровод на София - директна връзка с водите на Рила и най-чистият за времето си. Когато социалистите трябва да строят язовир Искър, се обръщат към Съветския съюз, да им прати инженер. Оттам им отговарят на завалиите, че са пратили в затвора експерт, който е по-компетентен от техните, и просто да го освободят временно, докато построи язовира. Нашите така и правят, после пак го връщат да доизлежава. Забравих дали не беше ходил и в Белене. Инженер Иван Иванов. Като добавиш това, че за сариерното израстване няма некакво отношение как вършиш работата си, а катви връзки имаш, че дори ти е определена дневна норма - толкова винтове да завиеш за деня, и ако завиеш повече, колегите те гледат на кръв, защото може да вдигнат нормата на всички.
Работата, доверието между хората, спасобността да разсъждаваш - за да можеш да го правиш, трябва да имаш възможност да изразиш мнение. Когато това мнение е изразено преди теб, и ти е казано какво трябва да е то - кое е правилното и единствено гарантиращо ти сигурност - ти дефакто биваш учен да НЕ мислиш с главата си, ами да бъдеш като папагал, който повтаря лозунжи. Защо имаме такъв крещяш проблем с четенето с разбиране от малките деца, в класацията Pisa? На съното сме от цяла Европа, сравними с африканските страни? А "разкапани капиталистически страни" като Италия да са на челните места? Ами защото хората там са имали възможност да изразят мнение, да мислят. Тук като 50 години не си могъл, как да стане... защо нямаме никой световен изпълнител в изкуството? Защо чак сега имаме световни звезди от България, в киното, в спорта, в книгите - просто споменавам. Това нямаше как да стане във времето на комунизма. Не защото не са ни изчсками - а защото тогава ние не представяхме свои мисли, ами чужди лозунги. Всичко се копираше, дари песните на Тоника или Лили Иванова са били кавъри или - преработки в стила на западните изпълнители. Воже сами да чуете, ако потърсите песни от същото време в Италия да кажем.

Така че, атомната бомба нанесе несравнимо по-малко щети отколкото системното отравяне на нацията ни от Съветския съюз, особено по времето на Сталин.

Да гледаме напред, в момента наистина има много проблеми пред нас, но просто да не повтаряме грешките на миналото. А именно - страх от истината, липса на ценности, суеверие и доносничество, корупция и търсене на успех "по втория начин". Самозаблуда, лъжепостижения. Чуждопоклонство. Уви, наистина сега много хора правят същото, но просто с обратен знак. Грудно е да отстояваш принципи. Но само то те прави човек.

 
  ...
преди: 10 месеца, 12 дни
hash: 25b061fa0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   На мен ми омръзна да чета за социализма в интернет пространството. Изминаха 33 години от падането на този режим а още се говори за него.Нормално е да се публикуват спомени от предишни времена. Нормално е хората да изпитват носталгия към младостта и детството си, но не е нормално да казваш, че е било по добре от сега освен ако не е избухнала война. Разбирам през 90те години да се говори за социализма защото тогава е минало малко време, но вече минаха доста години от 1989 и вече онова време трябваше отдавна да бъде забравено, но социални мрежи като фейсбук или Тик Ток поддържат тази носталгия. Преди интернет да навлезе ми се струва, че не се говореше толкова много за тогава, но когато се публикува нещо свързано с онзи период и хората започват да пишат как били живеели добре, как били спокойни, цените били ниски, ходили на море всяка година все едно днес не могат да отидат. Повтарят се едни и същи неща постоянно. Повечето неща които се изброяват може да ги правим и днес. Аз съм роден малко преди да падне този строй и са ми говорили много за този период. Запомнил съм го с това, че е нямало много стоки по магазините, чакали са на опашки да си купят телевизор например, не е можело да говориш против властта. Когато слушам за хубавите и лошите неща, лошите ми натежават повече и смятам, че съм се родил в по- свободни времена въпреки, че и днес положението не е чак толкова хубаво.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 12 дни
hash: 0e4fd628c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   До номер 5, сега може и да сме над 10 милиона, просто само 5 живеят в България

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 1e27e8caae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   От коментарите разбирам, колко неук е българина и колко малко познава историята си, как въобще не се замисля кое събитие защо е станало и се прави на неразбрал че всяко действие си има първопричина.
Атора твърди за милиони избити от партизани през 1944-1945г, при данни от преброявания 1936 и 1946 съответно 6 милиона и 7 милиона население! Колко милиона ли са избити?
Номер 3 твърди за избити инженери, художници, актьори и спортисти, което са пълни лъжи, избитите са главно собственици на голямо имущество които са излезли с оръжие да защитават имотите си.
Каква е истината, колелото на историята се върти и се случват подобни събития на определен период от време. "демократичните" десни правителства приемат закони, които подпомагат забогатяване на малък брой население, родените в бедност се чувстват репресирани, възстават във вид на хайдути, партизани, днес ги наричат ОПГ, обират богатството избиват повечето от богатите, след време превземат властта, обаче за няколко десетилетия се оказва че не може да има голямо развитие без да има деление на бедни и богати и на власт идват следващите "демократи", които подреждат законите така че да бъдат подпомогнато развитието на крупни бизнеси и така колелото се върти и това се вижда в цялата ни позната история на света. Когато дадено управление достигне крайности или репресираните се надигат на бунт и ограбват богатите или правителството фалира, зависи коя крайност е предприело, дясно или ляво, а поддържането на баланс е много сложно нещо, което малко управители по света са успели да задържат за няколко десетилетия.
В днешни дни правителството на герб 12 години подпомагаше развъждането на милионери, бедните се почувстваха репресирани, свалиха герб, последното редовно правителство направи много леви постъпки, като увеличи драстично пенсиите и помощите и сега България върви устремено към фалит ако не вземе заем за да удължи агонията.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 8a0cae579f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Абе номер 22 и на мен ми омръзна да ми промиват мозъка колко добре било сега, ама такива като теб край нямат! Не се ли сещаш че ако наистина беше така, нямаше да се говори за тази социална по добра идеология? !? Отговорих ли ти на въпроса защо още се дъвче? Защото хората не харесват настоящата! По твоята логика, дай да не учим история и да не говорим че сме били велик народ. Народ който е бил велик, именно защото всеки дошъл по тия земи е бил не роб, а свободен!

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 4bc76100de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Номер 24 мисля, че е дал най-силното мнение до тук. Прочетето го внимателно.

Зарежете ги тия глупости с леви, десни, комунисти и капиталисти. Всичко опира до хората и техните лоши качества и пороци.

Цялата история с богатството и 'леви', 'десни', е баш както го описва номер 24.

Една групичка 'елит', забогатява извъннредно много на гърба на масите, голтаците от народа постоянно се оглеждат в имотите и богатствата на 'елита', в даден момент, било поради някаква криза, недоимък или нещо от този сорт на голтаците им кипва, намира се някой 'комунист' и 'идеалист', който да им обещае рая на земята..

Революцията се прави.. богатството се преразпределя.. и после пак отначало докато моралът не се разкаппе и идеалистите и комунистите и те не започнат да се облизват и да си заграждат богатства.. и така от другари и комунисти си стават капиталисти и финансисти!

България супер много е дръпнала в началото на социализма. Имам предвид било е някакво чудо буквално. Хората тогава наистина са вярвали, че строят комунизъм, болници и училища са никнали като гъби, всеки е бачкал и не се е скатавал, всеки е работел за обществото, а не за да натрупа пари и да си ги вземе за себе си.

сАМО ЧЕ приказката продължава 10-15 години да речем, построява се наистина много, но хората започват пак да си гонят личните интереси, да се скатават от работа, от там е и израза 'ние се правим, че работиме, вие се оправите че ни плащате', появяват се КОРЕКОМ-чета, западни благинки за елита, пътувания по чужбина, разни изгъз*ици за елита, като сафарито с държавни пари на Пенчо Кубадински и т. н. и хората са спряли да вярват в този строй.

Сега не че е различно, даже е още по-зле - разни 'бизнесмени' клатят масите в България, ходят по Дубай и си купуат последен модел джипове с пари от данъци и еврофондове.

Стадото обаче вместо да се вбеси, да изпотроши джипките и да набута въпросните крадци в затвора, какво прави стадото? Трайка си, тайнно завижда и дори се възхищава на крадливите, тегли кредити за коли, за екскурзии и т. н.

Сега просто народа си трае, защото и той има уж достъп до повече благинки и пари, макар и на кредит, но истината е, че нещата са много зле, краде се здраво в държаваата, а обикновения българин е вечно траеща си и покорна овчица с огромна толерантност към корупция и кражби.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: e4ae39fece
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   25, сега поне не лежим в Белене за слушане на радио или лепене на плакат.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 25b061fa0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Номер 25 пише ти номер 22. Хората хвалят миналото време защото са били млади тогава. Нормално е да изпитваш носталгия към младите си години или към детството си. Аз изпитвам носталгия към 90те години, защото тогава беше моето детство. Вярно, тогава положението беше по зле от колкото е сега и преди 10 ноември, но може да бъде и по лошо. Какво му е лошото на днешното време? Дом ли нямаш, няма какво да ядеш ли? Да не би случайно да гладуваш, да няма къде да спиш, ходиш със скъсани дрехи, че да казваш как живееш зле. Медиите и социалните мрежи ни убеждават, че живеем много зле и когато четеш или гледаш телевизия започваш да се отчайваш. В днешно време всичко се показва по телевизията, всичко се качва по социалните мрежи и когато човек гледа всичко това си мисли, че в днешно време се случват само лоши неща. Хората са заблудени и започват да пишат едни и същи коментари като се публикува нещо за социализма.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: c6ac637984
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Не милиони, милиарди са избитите от партизани.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 92a6ca0420
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   22, който не си знае историята е осъден да я повтори. Чети Георги Марков и няма да ти омръзне, репортажите му са брутални.

Чудно защо се избягва да се говори по същество.

Да сравняваш единият елит - спасил българските евреи с другият елит - убил спасителите им и пробвал да продаде България на СССР понеже не е могъл да се грижи икономически за нея - говори за морално безразличие.

 
  ...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 3557766987
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   От 25 към 22. Аз съм набор 82. И определено не изпитвам носталгия към младините си. Тая мантра ми е омръзнало да я слушам тъй като други доводи не могат да се дадат. Не всички опира до пълният търбух и покрива над главата. Ама хайде да говорим за това!? ! Храна която те разболява и изпедерасти половината човечество храна ли е? Покрива над главата ми е от точно онова време както и поне 80% от покривите в Бг! Не, не изпитвам носталгия. Две бомби гърмяха по нощите под терасата ми за разчистване на сметки. Помня анархията и побоищата по улиците... Абе не ми се изрежда... Това че днес имаме някои блага които тогава да били лукс се дължи на индустриализацията на света и напредъка на технологиите. Това дето го имаш, май не е произведено тук...

 
  ...
преди: 10 месеца, 9 дни
hash: c98c4e0857
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Абе как така на от хилядите българи които познавам, един не срещнах с роднина в Белене, а то всичките сте тука.

Ако ей сега някой ми каже че Киро, Асенчо или Боко са осъдени от Народен съд, аз ще съм първия, който ще се запише доброволец да ремонтира Беленето за тях.
А пък нека после децата им да идват тука да пишат, колко сме били лоши.

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 2 дни
hash: 1c30f4865a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   Че то и светла ли страна имало?

 
  ...
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: b28f2eb6ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   И соца имаше кусури, но сегашното пък е чалго-мутренска анархия.

 
  ...
преди: 8 месеца, 8 часа
hash: ed8e1aba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Той комунизма няма светла страна та да пишеш за тъмната.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 8 часа
hash: ed8e1aba3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Номер 4, не Вапцаров не е бил интелигенция. Бил е предател, терорист и родоотстъпник разпространител на Македонизма. Ако не беше БКП сега, никой нямаше да е чувал за този палячо.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker