Българската армия едно време ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121029)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Българската армия едно време ?
преди: 11 месеца, 2 дни, прочетена 746 пъти
Здравейте, ще се радвам някой, който е служил или знае повече да разкаже за българската армия отпреди 1989та година?

Аз лично знам, че тогава българската армия е била доста по-силна, имало е наборна казарма 2 години и т. н.

Чувал съм също, че сме имали цели 300 самолета, танкови бригади и т. н., но как сме постигнали всичко това?

Доколкото знам нашите заводи 'Арсенал' в Казанлък и 'ВМЗ' в Сопот произвеждат само патрони, снаряди и леко оръжие калашници

Но нима наистина всичко останало са ни го подарили руснаците безвъзмездно? Говоря за танковете за Миг самолетите, за въздушната отбрана С-300, мислите ли че всичко това ни е подарено или все пак сме платили за част от нещата?

Благодаря, бъдете здрави

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 1 ден
hash: c2b4195070
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Само за последните 20 години на социализма имаше 12 военни части (14 летища) общо ставаше въпрос за около 470 самолета от тях 340 МиГ, 65 Су и 65 Ми, като всички те бяха доставени след 1965 год, тоест нови, през осемдесетте, остарелите модификации ги доработиха да ги обновят тук в България. Дали са били подаръци не знам, но мисля че ако са плащани, то са били платени много евтино, или срещу стоки които сме изнесли към Русия, все едно подарък.

Руснаците продължават да са толкова силни в производството на машини, но новите ни "съдружници" не ни дават да погледнем какво има на руския пазар от десетилетия. Не говоря за военни стоки, а за техника и там са добри, но в бг са неизвестни, защото нямат право на внос и реклама. Покрай руснаците в България преди 5 години видях някой руски стоки, много ги харесах, защото бяха по здрави, вечни, стоки които ще надживеят неродените ми внуци, както знаеш руснаците не пестят от качество, но се оказа че тогава вече имаше санкциии заради крим и за да внеса трябваше да ги поръчам в Турция, и после да внеса като турска стока, а така излизаше прекалено скъпо.

 
  ...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: 79e132e443
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   През Студената война Съветският съюз въоръжава своите сателити. В случай, Студената война премине в истинска война да ударят първо сателитите, които играят ролята на легнал полицай. След 1989 става ясно, че България сама не може да издържа такава армия. Не ни е по джоба. Освен това да разчиташ наготово някой друг да те въоръжава, а ти да не правиш нищо, е една от причините сега да изоставаме. Защото очакваме пак някой добър да дойде и да ни подари. Но такъв филм вече няма. Разглезили сме се доста със съветската помощ и сега когато трябва да се въоръжаваме сами, ние чакаме някой да ни даде наготово. Купиха една ескадрила Ф-16 и народът пощуря. Много скъпи били, целия свят гледа само да ни навреди. Не е рентабилно друг да ти подарява играчки на смъртта. Искаш ли, бъркаш в джоба и плащаш.

 
  ...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: 91a069ce75
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Спрете се с на Коце глпостите. И Северна Корея, която е колкото Румъния като население има 4-тата най-голяма армия на света. Но е с цената на това, че населението мре от глад и ядат трева, а принудителната военна служба като в лагер там е с продължителност от десет години нагоре. А ние не сме даже колкото Румъния, а сме колкото един град население. Колко ли трябва да си прост с такава нищожна държавица граничеща с Турция да избереш доброволно да излезеш от всякакви военни блокове и да те вкарват като в лагер да стоиш вътре години наред и да се тупаш в гърдите, че си автономен. Преди сме били във военен блок с Русия, сега сме в НАТО. С тоя прост народ и тая дребна и жалка държавица сте просто за никъде сами. Преди Русия е имала собствен интерес България да има военна техника и да и пази границите с НАТО, затова е подарявала или продавала евтино такава. Ракетите които си наряза България са били дадени точно с такава цел. При нападение от Турция(натовска страна) от България се е искало да удържи фронта на теритрията си за 24 часа, за което време пристигат съветските военни и монтират ядрени глави на тия ракети и удрят по Туриця. Сега няма такова нещо, излезте от съня.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: 073fffe9bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Калашници и танкове за чушки. Буквално. Вагоните идваха от Одеса с кораби, сменхяа само колоосите на Бургас, защото руската железница е по-широка и после директно с руски вагони доставяха всичко навсякъде. Бяхме член на СИВ. Съюз за Икономическа Взаимопомощ.
Всичко се търгуваше за стоки.. Мотокари за локомотиви., Праскови за москвичи.

Не беше само оръжие а много други неща. Предимно за тежката ни промишленост. През моето село, на София -Бургас през Карлово минаваха товарни влакове на 5 Мин с по 40-50 вагона всеки. Всичко идваше или отиваше за/от Кремиковци/Нефтохим.

България е унищожена, мили деца. Това е. Свидетели сте на упадъка на страната ни. То даже вече археологически разкопки няма от някогашните ни хиляди заводи. Циганите са добри археолози.

 
  ...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: c2b4195070
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   До 2 само да попитам сега не сме ли легнал полицай на НАТО, но сме легнал полицай на самоиздръжка. Ние трябва да си купим въоръжение, от големия брат, което да ползваме за интересите на големия брат, доста по-лоша позиция, нали.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 23 часа
hash: fa0e8c0a07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Военният бюджет на РБ в някои години е надхвърлял 12%.
Това са огромни суми. Заплати на военни, техника, издружка на наборници и пр. Повечето хора като чуят за армия и веднага си представят наборната такава, а това изобщо не е вярно. В съвременните държави 2-3% се смята приличен военен бюджет. Изискването на НАТО, което май никой не спазва, освен в отделни години, е 4%.
Ние сме имали военни бюджети по 10-12%.
Причинта да не произвеждаме оръжие, а основно боеприпаси е, че нямаме ресурси. Находища на желязна руда и развита металургия да сме имали някога, та да произведем танк? Не можем да го произведем. БА е била многобройна, но значима военна сила страната ни никога не е била. Малко население, липса на ресурси... тези фактори си казват думата. Колкото и техника да сме купували, съотношението със съседна Турция май никога не е падало под 1:10 в тяхна полза.
За самолетите... да, имали сме много, но тогава самолетите са били много по-евтини, също и наземното оборудване. Основните ни са били МиГ-21 и МиГ-23. Тов са стари самолети, стрували са по десетина милиона единия и е можело да си ги позволим. Сега най-евтините аналогични бойни самолети са по 30 и отгоре милиона бройката. Има италиански самолети, прилични, ако целта е да се поддържа голям брой самолети. Новите Ф-ове, дето платихме и ги чакаме да дойдат, струваха 2 милиарда лева за 8 самолета.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 11 часа
hash: 8749666c75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До 3,
Никой няма против стоене във военни съюзи. Но трябва да до много прост да стоиш точно в НАТО, Най агресивния съюз на планетата, който очевидно ни ползва за пушечно месо. Ако руснаците навремето са ни давали пушки и танкове, тия даже един патрон не са ни дали.. Единственото което могат да направят е да изтрелят няколко ядрени ракети от нашата територия, без даже да сме знаели че са разположили такива в България.
Ако имаше например Съюз, в който Китай гарантира безопасността ни, пак ли в НАТО щяхте да искате да се набутате?
Спрете ти с бТВто моля ви!

 
  ...
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 16aa9a4a72
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Преди 89-та имаше мъже в България, затова имаше армия, сега армия няма-джендъри колкото искаш. Служих в Грудово, играл съм показно занятие 1 месец на полигона Ново село, със бойни стрелби, видях способността на тогавашната българска армия. Сега за нищо не ставаме, с меки китки армия не се прави!

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: e6629af331
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Но. 8 те сега играят Кънтър страйк и си мислят че е същото.. затова имат такива мераци да стават курбан по разни частни армии. И като отидат на украинския фронт и нас*ат гащите..

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker