Защо в България никнат кооперации като гъби? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо в България никнат кооперации като гъби?
преди: 11 месеца, 5 дни, прочетена 787 пъти
Здравейте. След като сме в демогравска криза, населението на градовете непрекъснато намалява и никой няма пари то, защо тогава на всеки ъгъл се строи нова кооперация? Кой ще живее там и кой и защо има интерес да се строят кооперации на всеки ъгъл? Някакава пирамида и пране на пари ли е това? И то едни кооперации, пълна грозотия, която ще стои там в идните 70 години и ще отблъсква хората от България да бягат в чужбина. Същата отврат са като кооперациите в Турция, едно към едно. Голяма деградация с тази Бъгария. Единствените сгради с вкус в България са тези строени преди комунизмът. На Ганьо не му ли светва, че нещата са взаимосвързани и от това безобразие с тия никнещи като гъби и грозни кооперации България ще обезлюдява, защото хората се чувстват все едно са в Анадола? А и пространството им намалява, всеки гледа белите гащи на другия от съседната на 10-20 метра новоизникнала кооперация. Толкова ли не може да прави взаимовръзки между нещата за да види, че те са свързани, като верига това говедо Ганьо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 6fba9eff1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Основната причина е, че парите все повече се обезценяват и трябва да има нещо, в което да си държиш парите с надеждата да им запазиш стойността в годините. Ако си един богаташ, който има 1 млн лв кеш, какво да ги правиш, като се замислиш.

- кеш - със сигурност ще се обезценят в следващите 10 г. наполовина
- злато - последните 20 г. си стои на същата цена и реално екато да държиш кеш, а и има рискове, трудности и разходи по съхраняването му
- акции - последните 14 г. са поскъпнали средно с 500%, т. е. вероятно са огромен балон в момента
- облигации - с тези ниски лихви, по-ниски от инфлацията е безсмислено
- и то какво остава друго (освен биткойн, но не всички го разбират и не е за всеки)

Не ме разбирай погрешно, не го оправдавам и също смятам, че не е нормално жилищата да се използват не по предназначение, а като касичка, но това е благодарение на малоумната парична политика напоследък да се печатат много много пари и да се теглят огромни държавни заеми.

Исторически цените на жилища са много надценените в момента и вероятно някога във времето ще се получи огромен срив, но това може и да не стане скоро. Исторически нормалните нива на средностатистическо готово за живеене жилище е между 3 и 5 брутни годишни заплати. В момента е около 10.

 
  ...
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 95738e1d68
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Сградния фонд е най-малкият проблем, но явно някои хора са прекалено подробни... За себе си смея да твърдя, че дори да ми подарят палат, пак бих имигрирал. Не за друго, а защото това е пародия, а не е държава. Нито институциите са на място, нито обитателите ѝ. Ако хората са изроди (с малки изключения), то поне трябва да има противовес в лицето на държавата, а вместо това там е най-голямата утайка...

 
  ...
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 02fa05bf92
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Не мисля че имаме право да коментираме кой какво строи в имота си щом спазва закона за отстояние от съседа! Ако не ти харесва да строят около теб изкупи всички съседни парцели, така няма как да строят, на твой собсттвен терен и да ти прикриват гледката с "бели гащи". Щом не ти харесват кооперациите, никой не ти пречи да си купиш 1000 декара около града и да си построиш резиденция сред красиво подреден парк.
Логично е всеки собственик на терен в града да иска да спечели пари от имота си, затова строят, за да продадат жилищата или да ги отдават под наем. А щом продължават да строят значи има кой да купи или наеме жилищата, бизнеса произвежда само ако е сигурен че ще продаде стоката.
Българските градове съвсем не са презастроени, представата ти за презастроеност е изкривена, презастроено е когато сградите са на по малко от 6 метра.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 132bdf951f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   'Някакава пирамида и пране на пари ли е това? '

Понеже може да се каже, че съм в сферата със строителството ще ти кажа само едно нещо, а ти сам си отговори на въпроса дали е пирамида и пране на пари.

Европейският съюз за последните 15 години е налял поне 20 милиарда в България. От тях по най-добри и оптимистични оценки бих казал, че 50% са инвестирани по предназначение.

Останалите 50% сам си отговори къде са - или в тайни банкови сметки в чужбина, или в 'ново строителство'.

Или някой глупак си мисли, че банките ей така отпускат няколко милиона кредит, за да си купиш машини, да дадеш заплати на работници, инженер, архитект и т. н. и да започнеш да строиш??

Ако го мисли който и да е - нека още утре отиде и да каже в банката 'искам да стана строителен предприемач, отпуснете ми милион и половина'.

Резултатът най-вероятно ще е, че ще разсмеете служителите. Така, че да, крадените пари от европейските фондове и други врътки в момента се перат като 'ново строителство', просто защото като построиш да кажем 10 сгради и продадеш 35-40 апартамента, после много трудно могат да докажат, че си крал, а не са ти парите от продадените апартаменти..

Цялата работа ни е такава - ганьовска и селска.. Себестойността на един апартамент около 7-80м2 като тухли, желязо и бетон е НЕ повече от 30 000 лева. Още толкова да струва труда. Още толкова машините. Стават 90 000 лева.

Обаче в момента апартаментите масово вървят над 100 000 и то не лева, а евро.

Мутрите се опитват да направят поне 100% печалба на гърба на българския балък, който не мисли и тегли кредит, който ще плаща 30 години и банката ще му смъква кожата ог гърба.

Само едно нещо не е правилно в темата - държавата няма да остане без население. Дори българите да си тръгнат, други ще дойдат и искат не искат ще ги настанят по жилищата.

Т. Т.

 
  ...
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 50ccd70604
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Строи се, защото в България няма в какво друго да се инвестира, а жилищата са нещо реално, което поне за сега държи цена, може да се ползва или да се отдава под наем. Външния вид на новите сгради не е толкова важен, но разпределението и размерите им са много зле.
Блоковете от соца са грозни, но жилищата вътре са с нормални размери, помислено е и за сервизни помещения, отделни кухни, мазета, тавани и т. н., макар че и те имат недостатъци. С две думи и новото и старото строителство е зле с малки(и много скъпи) изключения. Иначе да, населението дори и на София намалява, в моя блок, който е старо строителство има поне 1/4 перманентно празни апартаменти, на 3-4 от тях дори не се знае кой и дали изобщо имат собственик, защото не живяно в тях в последните сигурно 20 години. В другите 1/3 живеят по едни или двама пенсионери. Като цяло младите заемаме сигурно по малко от 1/3 от всички жилища, а тези които са с деца са още по малко. Така че сам може да си правиш сметката какво ще се случи в близките 15-20 години, дори в София поне половината от жилищата ще са празни, ще може човек да си се нанесе в някой празен апартамент и там да си живее безплатно години наред необезпокояван, просто няма да има кой да го изгони.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 5d55275ab3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Викат му пазарна икономика пич... Ако не си чувал ползвай гугъл.

Има кой да ги купува, строят се. А защо се купуват е обяснявано многократно. В България няма развита икономика, съсипаха я. От там няма и смислен стоков пазар. Земята отдавна я купиха крупни играни, а и се иска акъл да я оцениш. Най-простота "инвестиция" в кавичи са живлищата, особено в големите градове, най-вече София... Може да си малък Ганьо, не голям, и да не помниш хиперинфлацията през 90-те, хората си изпогубиха спестяванията. Жилището и да се обезцени, поне няма да е 1000 ПЪТИ както загубиха балъците които си държаха парите в банките. Днес уж сме на валутен борд, но както виждаш еврото загуби едно 20-30% от покупателната си способност.

А това колко "красиво" са го застроили, пак ако не си чувал, всеки град си има главен архитект и минава през него. Ако не си върши работата, не е мястото тук да го пишеш, а да подадеш оплакване към общината. Фирмите където им дадеш там ще строят, гледат си печалбата, не е тяхна вината. Вината е на архитекта, и от там - този който го е назначил за такъв. А това е т. н. "гражданско общество"... и то разбира се в кавички.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 51ba979321
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Строят се кооперации, защото са стояли дълго време не построени по някаква причина, важно е да има нови сгради, винаги е било криза в страната, но всеки е живеел, добре, дори със заем, защото животът бързо минава, важно е да има развитие, това е правилният път в живота.

 
  ...
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 40ff67209c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Зщото се издават разрешителни за строежи срещу пари под масата.
Строенето в някой градове като Търново трябва да се замръзи в следващите поне 10 години.

 
  ...
преди: 11 месеца, 4 дни
hash: 6fba9eff1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   "Себестойността на един апартамент около 7-80м2... 90 000 лева. "

Ти си имаш представа от строителство, колкото аз от космонавтика. Това може и да е било преди 2 г., но не и сега.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: 7d2097d411
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Пране на пари е причината, поради която се строи постоянно. Строи се на терени, които не са предназначени за кооперации (свлачища с подземни води например). Това, че не стават за живеене никой не го интересува.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: 7a7fcb1dd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Защото мечтата на Ганьо е да притежава 66м2 в града, карай, че трябва да плаща повече от половината си заплата в следващите 30 години или да чака инфлацията.

Отговорът е - защото има кой да ги купува. Работя в сферата и не съм попадала на кооперация, която да не е изкупена. В най-лошия случай остават най-кофти апартаментите (например изцяло северни или с огромна площ) и ги купуват след Акт 16. Всичко друго се изкупува преди сградата да е вкарана в експлоатация.

Аз лично не го разбирам това поробване с тези кредити. Да, хубаво е да си имаш жилище, но да се лишаваш от живот за да притежаваш 4 стени с идеята "да има какво да оставиш на децата си" е просто тъпо. Мисленето на този тип хора не съответства на реалната ситуация - не могат да сметнат, че докато "хвърлят топа" децата им ще са станали на по 50 години, както и купеното уж за тях жилище. И се получава, че губят едни 20тина години в треперене над някакъв си кредит за някакви си 70м2.

Отделно банките дават на куцо, кьораво и сакато кредити, даже ти казват каква схема да направиш (да пишеш, че имаш бонуси), че да ти отпуснат по-голям кредит. И тъй като това е крайната цел на по-голямата част от населението ни, теглят и купуват. Не искам да говоря в проценти, но по-голямата част от изкупените жилища, ги изплащат хора, които са си надхвърлили възможностите си, живеят в мизерия, но в тяхно жилище и не дават "грешни пари" за квартири, карай, че всяка вечер хапват ориз и гледат да сведат разходите за отопление до минимум, било то и с цената на това да стоят на малко по-студеничко (нали имат юрганчета, не е драма).

 
  ...
преди: 11 месеца, 7 часа
hash: 5f6fda3996
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Много хора преди мен са го казали в коментарите…
Недвижимите имоти са заключени пари, особено тези в добри квартали на “по-атрактивни” места, като столицата или други развиващи се градове. Често те си удвояват цената бързо. Един от апартаментите които имаме, преди 15 години беше 25000, сега мога да изкарам 120000 ако реша да го продам. Повечето хора не разбират от друг тип инвестиции, пък и в психологията ни е да живеем нещо свое. Има и логика в твърдението, че е по-добре да плащаш кредит отколкото да си под наем. Все пак накрая остава твое и на децата ти.
И друго, не си мисли, че средностатистическия българин живее зле, просто много се оплакваме. В моя приятелски кръг всички имат добри доходи и достатъчно спестени пари в сметките. Много хора имат и по повече от едно жилище.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 25 дни
hash: 3b19d23a6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   България е мафиотска държава, корумпирана и е транспортен коридор за разпределяне на наркотици. В какво да се вкарат черните пари... яхти... бият на очи, а и печалба не носят, майбаси... имат си ги, ама и те са стотинки... строиме, защото сме богати... Не аз и ти)... шефовете... Ами фабриките, които имаха по 1000 и нагоре човека работници, които ги раздадохме на наши хора за стотинки. Парите от тях кво... строителен предприемач.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker