Кой е прав - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кой е прав
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 660 пъти
Вчера извиках един майстор, понеже шкафчето ми в банята не светеше. Човекът дойде, махна огледалото, отидохме до близкия магазин, за да купим двойнозалепващо тиксо и нови лапмички. Смени лампите, залепи огледалото с тиксото, платих му и си замина. Докато залепяше огледалото обаче, мърмореше, че тиксото не било хубаво, било като дъвка, за пръв път виждал такова тиксо и т. н. Тогава му казах така:

- Сигурен ли си, че няма да падне огледалото после? Майната му на огледалото, ама може да падне върху някого и да стане голяма беля, все пак имам и дете.

Отговори ми, че щяло да си покаже и ако паднело, паднело. Той е зевзек и реших, че се шегува и че няма проблем. Даже залепи само на няколко места и на сила го накарах да залепи изцяло всичко за по-сигурно и тогава каза, че не би трябвало да падне.

10 мин след като си замина, както си бях в стаята, изведнъж чувам страхотен грохот от банята. Направо изтръпнах, защото си помислих, че огледалото е паднало върху детето ми. Отидох и какво да видя - огледалото е наднало и се е счупило, но Слава Богу нямаше никого там и никой не е пострадал.

Звъннах му, обясних му, казах му, че като по чудо няма пострадали от неговата немърливост. Всичко това спокойно, без да се ядосвам и повишавам тон. Очаквах някакво извинение от негова страна и да каже, че ще си оправи лайната за негова сметка, че ще се почувства виновен и т. н. Нищо подобно.

Намекна, че едва ли не лъжа и не е възможно. В прав текст ми каза, че не се чувствал виновен. Питах го кой ще плати огледалото, защото не е от най-евтините. Започна да ми се обяснява как той не бил виновен, тиксото било такова, то и без това щяло да си падне, видиш ли, било цяло чудо, че не е паднало до сега само. А шкафа е почти нов, купуван е преди година-две. И с цялото си нахалство ми каза "така и така ще си купуваш ново огледало, направо си купи нов шкаф, защото тя цената на шкафа не била много по-висока от огледалото". Абе всички други са виновни, но не и той.

При което аз разбрах, че този човек няма грам съвест и му казах така.

- Добре, щом аз съм си виновен, аз ще си го орпавя за моя сметка и приключваме въпроса.

И той започна "ама защо така правиш, аз какво съм виновен, защо ме обвиняваш".

Викам му, нали не си виновен, какъв е проблема? Ето аз ще си го оправя и няма да те занимавам повече. Ама аз съм му се сърдел, не знам си какво. Щял да ми го плати, само и само да не съм му се сърдел, а не че бил виновен.

И на края му казах:

- Виж сега. Аз от теб нищо не искам, щом не си виновен. Ако си чист пред съвестта си, приключваме въпроса. Ако не си - дай ги тия пари на някой в нужда, все едно че си ги дал на мен, защото повече не искам да те виждам. Прецени си сам, виновен ли си или не и постъпи според това, а аз ще се съглася с твоята преценка. Защото ако смяташ, че тия пари трябва да ги платиш, а не ги платиш, в живота има баланс и те по един или по друг начин ще излязат от теб и пак всичко ще се балансира. Но по-добре ги дай доброволно, защото не се знае по какъв начин съдбата ще си ги поиска. Може и да е по трудния.

Той се жегна страшно много и започна да ми се обяснява, а аз му затворих и приключих въпроса.

Хвана ме яд, не за огледалото, не дори, че си остави ръцете, а защото изнагля и не си понесе отговорността. Разбирам, че на всеки може да се случи да сбърка, но като сбъркаш, е редно поне да си понесеш отговорността като мъж.

Най-важното е, че никой не пострада. Пари се изкарват, счупено се оправя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: dba7239ae6
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Много добра информация

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: eccfe80f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   В случая проблемът е в теб че си толкова неоправен, че не можеш една крушка да си смениш сам. Вторият ти проблем е че уж си бил на място видял си с какво е било залепено огледалото преди намесата на "майстора", защо не си поискал пак силикон? Не ти е дошло на акъла че тиксо във влажно помещение като баня надали ще държи. пък и човека ти казал такова тиксо не е виждал "било като дъвка", възможно е да си закупил тиксо с изминал срок на годност, това не се сети да погледнеш нали?
Нищо лошо няма да има човек изисквания към майсторите, точно както в западна Европа, но това право се дава само на клиенти които плащат като западноевроеец на фирма и имат документ за извършената услуга, такива които ходят с майстора да избират материали и винаги избират по евтиния вариант си поемат сами последствията.
Разбирам че тиксото е 3 лв а силикона в над 12лв но риск за счупено огледало.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 911ffdc054
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Като ти е казал, че не е хубаво тиксото, защо не купихте ново от друг магазин? Не мисля, че той е виновен, че ти си се съгласил да работи с некачествен материал.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a2a9758302
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Повечето майстори са това. Пълни боклуци.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 05788a48cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Защо лепите огледо с тиксо? ! Физика учили ли сте? Съжалявам, и двамата имате вина, че сте избрали този вариант, твоята- че не си се поинтересувал предварително как трябва да се отремонтира или да си потърсиш гаранционната карта дали е валидна.
Понякога нещата просто се случват и не трябва да мислиш какво и защо е виновен, а да намериш нов вариант на обзавеждане на баня. Иначе си прав за баланса, но замисляш ли се, че и за теб също може да важи? Когато има конфликт и двете страни са отговорни. Ти можеш да отговаряш само за себе си, още повече, че договор нямате подписан.

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 3b0e0bfdcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Напатил съм си от майстори, факт. Но в случая ми е трудно да виня майстора, защото ти е казал, че тиксото не струва, ама ти видимо си преценил, че е ОК. Имало ли е нужда да го разпитваш още? Щом има съмнение, отиваш за друго и толкоз, той сам ти е казал, ако падне, падне, в кое точно да е виновен той? Да не би той да е произвел тиксото? В случая бих бил по-самокритичен на твое място.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 5793e929fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   С майстори трябва да се крещи както оная жена от една реклама за кредити, която крещи и хвърля една четка с боя по творението на един майстор в банята.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: fbfe99c51e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ами той те е предупредил, че тиксото не става. Но като човек дето разбира трябвало е да ти каже, че това няма да го бъде и го слага с това тиксо на твоя отговорност или въобще да не го слага. Аз се чудя как с тиксо се оправя шкаф в банята. Явно и той толкоз е майстор. От де го намери? !

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 64b2651710
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Хора, четете ли въобще? АЗ му казах да сменим тиксото и той отказа.

Между другото фабрично огледалото си беше залепено с тиксо. За тия, които не знаят, това не е такова тиксо, каквото може би си мислят, а специално тиксо за стъкло.

А онзи, който ме обвини, че не съм можел да си сменя една лампа - това не е обикновена лампа, а лентичка ЛЕД лампи, която се свързва във веригата посредством запояване с поялник.

Защо ли изобщо пуснах тая тема?

ОК, ясно, майстора си е съврпил перфектно работата и огледалото си е паднало само. Аз все пак не съм майстор и затова си плащам. Както и той не е длъжен да разбира от моята професия.

Бях забравил, че тук винаги автора на темата е виновен по дефолт, дори да убият семейството му.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 64b2651710
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   2, предложих на мастора точно силикон, а той ми отговори, че нямало нужда. Ама ясно де - аз съм си виновен, нали съм автора на темата. Същата тема ако я беше написал майстора, щяхте да заврете в кучи гъз, нали той щеше да е автора.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 11905c29c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   А на мен ми е интересно кой лепи огледало в банята с ТИКСО?

Има лепила за влажни помещения, силикони и т. н. Едно огледало тежи минимум 1-2 килограма, а често и повече.

Как се очаква тиксо да го държи това? Не мисля, че майсторът е виновен, защото в крайна сметка не той е произвел това тиксо.

Единствено може да е виновен ако той ти е казал с това да лешите. Ако ти си решил да лепите огледало с тиксо, вината си е в теб.

Все пак майсторът само изпълнява. Така че ако ти или продавачът в магазина сте решили, че ще лепите с тиксо - вината е в един от двамата.

Майсторът не е отговорен за кчеството на тиксото.

Т. Т.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 64b2651710
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   2, тиксото си го избра той, аз само платих. Не съм поставял условия за бюджет и бях готов да платя повече за ново и качествено тиксо. Но той отказа. Отказа и силикон, според него с тиксо било по-добре. Фабрично си беше залепено с тиксо. То е специално за стъкло в мокри помещения. Така се казва - тиксо. И няма нищо общо с тиксото за хартия.

АЗ бях човека, който ПРЕДУПРЕДИ, а не той. Той само мрънкаше, но не отказа всички мои предложения под предтекст, че нямало нужда. Изрично му обърнах внимание, че може да стане беля, но според него нямаше проблем и отказа всички други решения. Аз му се доверих, защото все пак не съм майстор и реших, че мнението му има резон. Ремонтирал ми е други неща и до сега не ме е подвеждал и затова му се доверих и този път.

За лампата първо, че не съм длъжен да разбирам и затова си плащам и второ - не е обикновена лампа, а както казах лента с ЛЕД лампи. Аз нито разбирам от запояване, нито имам поялник, нито пък имам уред, с който да разбера къде точно се прекъсва веригата. Освен в лампите имаше проблем и в прекъсвача.

Понеже масово не четете пак повтарям и потретвам - АЗ бях човека, който предложи да се купи ново скъпо и качествено тиксо или силикон. А ТОЙ беше човека, който ОТКАЗА и който ИЗБРА първото тиксо, а аз само го платих. Беше си в срок на годност.

АЗ самия също се очудих, че се лепи с тиксо, не бях запознат, но ФАБРИЧНО си беше залепено с тиксо и нямаше проблеми. Явно има нови материали, с които не съм запознат, а и не съм длъжен, защото професията ми е коренно различна и затова и си плащам. Не съм се пазарял за нищо, даже бакшиш му дадох, само и само да си свърши работата качествено.


ЗА НОМЕР 6 - ТОЙ прецени, че е ОК тиксото, а не аз. Аз настоявах да сменим тиксото или да позлваме силикон, но на него не му се занимаваше със силикон и каза, че тиксото трябвало да устои и нямало нужда да се купува по-качествено.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: fbfe99c51e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторе, не се гневи, като си пуснал публично темата, трябва да си готов да чуеш всякакви мнения. След пояснителните ти постове, вече, поне на мен, ми е по-важна ситуацията. В такъв случай е виновен майстора. Отделно, всеки майстор дава гаранция, която ако не се изпълни се покрива. Прав си, че за това си го извикал да си свърши работата. Щом е сложил тиксото по негова преценка, трябва той да си поеме оправянето на повредата. Но все пак това е в България, така, че, гаранция -Франция

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 28297d4390
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Кой бил прав... ти сериозно ли питаш? Ти си го наел тоя човек, ти си му работодател, ти си го пуснал в къщата си, ти поемаш отговорност за работата която ти е свършил.

Ако нямаш сериозен договор с фирма където пише точно каква отговорност те поемат... за какво избощо си говорим? Ама естествено, каква фирма да ти смени лампичката...

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: d114c8d61a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   От номер 6. След уточненията ти, да, по-скоро майсторът те е подвел, ако разбира се представяш нещата коректно, а не се оправдаваш. Просто от темата ти се разбира друго, затова и всички критикуват теб, а не майстора.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 64b2651710
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   11, първо научи какво е тиксо за стъкло в мокро помещение и после прочети добре, че въпреки моето предупреждение, той си остана на вариант тиксо.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 38a745d30a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Всеки един българин, може да сменя лед лампи и да запоява с поялник. Авторе, държиш се като западняк. Искаш да си плащаш. То няма лошо, само че затова в тази страна се иска цяла изработена система от застрахователни агенции, които да работят с правителствени тела, които пък да сертифицират училища, които организират курсове за квалификация..
Живея в Англия, тук е така. Викаш водопроводчик, например. Той е изкарал специален курс, който го квалифицира като такъв. С тази квалификация отива в застрахователната агенция и си плаща. После като ти се счупи тръбата го викаш да си оправя бакиите и евентуално застраховката ти покрива щетите

Авторе, ти си явно някакъв от маргиналите, дето живее в София и за когото България е София, Банско, Слънчака и магистрала Тракия. Звучиш ми като ИТ специалист, от ония дето карат нова кола на лизинг, но никога не са били в Нови Пазар или Гоце Делчев.. С други думи западно уаннаби (гледам че ползваш чуждици, че гледам да не изостана)
С други думи си неадекватен. Ти не познаваш страната в която живееш и хората тук с право ти се смеят..
Научи се да запояваш и да ползваш тиксо. И престани да викаш майстори, освен за специализирана техника и знания, които нямаш. Можеш ли да го направиш сам, не се занимавай с тях. България няма да промениш, по-скоро ти ще избягаш за чужбина.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: ee4ef0868d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   17, първо коментара ти е извън темата и второ не ти ли писна във всяка тема да казваш за всеки, че е от София и е ИТ? Тук не е място за лекуване на психични проблеми. Нека бъдем по-сериозни.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker