Референдумът за еврото - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121392)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14388)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Референдумът за еврото
преди: 9 месеца, 24 дни, прочетена 1379 пъти
Здравейте, каква според вас ще бъде съдбата на този референдум? Голяма част от юристите казват, че е противоконституционен, но има някои, които казват, че няма проблем. Сега Възраждане, ИТН и Радостин Василев внесоха жалба в Конституционния съд и съда вече допусна жалбата им. Говори се, че и КС нямало да вземе решение, а ще изпрати жалбата в Съда на Европейския съюз. Почти е ясно за мен, че съда на ЕС ще каже, че е противоконституционен. Вие за или против еврото ли сте?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 41280eb3bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

1.   Все ми е тая. Прекалено голям дебат стана за това евро. Проумейте, че и сега практически сме на евро и нищо няма да се промени. Не ги слушайте разни платени русофилски "икономисти" и популисти тип Копейката и Сарийски. Набийте си ми единиците и си гласувайте за Израждане, даже станете Задунайска губерния - ще цъфнете още повече.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: dcbf658438
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

2.   Чеестно казано аз изобщо не виждам бъдеще в самият ЕС, така че не виждам защо трябва да се приема еврото, при положение, че самият ЕС е на издихание и му давам още не повече от 15 години съществуване.

Великобритания излязоха. В Африканска Франция протестите не са спирали от месеци. Унгария и други страни, също искат да излизат. Та, никакъв смисъл не виждам да се приема еврото, по-скоро трябва да следим внимателно какво ще стане на срещата на върха на БРИКС на 22-24 август в Южна Африка, понеже може да обявят, че създават собствена международна валута, а това значи край на хегемонията на долар и евро!

Все пак в БРИКС са Индия, Китай, Русия - а това прави повече от 50% от ресурсите на света и повече от половината население!

Т. Т.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 0883417da5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Против всичко, идващо от партии и политици - нито има демокрация за да има реален референдум, нито смяната на кирливата валута ще ни реши проблемите в държавата.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 0c146667a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Референдумът е законен, казвам го като юрист с 30 годишен стаж. КС може да вземе решение и след 1 година, затова едва ли може да се разчита на него. Парламентът беше длъжен по закон да го одобри, защото бяха събрани необходимите подписи в нужния срок. Аз казвам как са нещата от юридическа гледна точка. Конституцията забранява да се подлагат на референдум международни договори влезли в сила, но въпросът с еврото не противоречи на основния закон, защото там се засяга единствено датата, която не е определена в договора ни с ЕС. По-интересното е, че президентът също беше длъжен да свика референдум, защото парламентът от некомпетентност взе, че гласува свикването на референдум вместо да го отхвърли.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: cca6d1a32b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Смятам е очеИЗВАДНО, че е противоконституционно да ти сменят парите за които работиш и са легално платежно средство в тая страна без запитване до народа. Реално държавата която (уж) те представя, губи контрол върху управлението на пари ти, което е равностойнно на загуба на суверенност. Друга институция контролира парите с които си плащат де факто държавни данъци. Все едно България да беше приела рублата докато бяхме в соц блока... Не знам и аз как да го кажа, да се схване колко е безумно да се минава към евро без поне референдум... През комунизма не беше толкова зле... Единна валута значи ставаш напълно част от блока, точно както беше СССР навремето. Никаква разлика.

Иначе малко по-умните от нас разбират, че отдавна сме загубили суверинитет, и политици в България няма. Те са някакви пожарникари, туристи, журналя събрани от "посолството" да прокарват чужди интереси... България вече няма, който не се е усетил още... ще се усети ако стигнем до украинското положение... Пак казвам - толкова зле, през соца не е било, защото имахме поне малко суверинитет без да сме част от СССР...

И не, аз не съм някакъв голям защитник на лева, още пък по-малко на Възраждане. На референдум сигурно ще гласувам за евро, защото разбирам, че вече не сме дръжава, поне да ползвам официалната валута на господаря. Но смятам, че прокарването му без поне референдум е нищо по-малко от държавна измяна...

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 17a8106c2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Аз съм ЗА еврото и смятам, че хора като Костадинов, Трифонов и прочие си държат повечето пари в евро, както и децата на политиците учат в Западни университети и оперират постоянно в западни валути- евро, паунд, долар.
Това с референдума е бошлаф популистка практика с цел партии като Възраждане да печелят повече електорат. Същото е и с излизането от ЕС и НАТО. Никой няма намерение да излиза от тези съюзи, просто определени партии говорят това, което иска да чуе част от електората.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 7d27be28a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Съда на Европейския съюз няма как да отчете дали нещо е съгласно нашата конституция, не може да каже че е "противоконституционен", може само да се произнесе дали българите имат право да решат кога да приемат еврото.
В крайна сметка за да влезе една държава в еврозоната трябва да отговаря на някой изисквания на които ние все още не отговаряме, имаме си висока инфлация и т. н.
До колкото разбирам всички са за еврото, но повечето смятат че не му е сега времето и искат това да се случи след години, Възраждане казват това!
Лично смятам че ЕС започна да потъва, и е по добре да сме възможно най далеч от потъваща лодка. Повечето държави в съюза са с огромни дългове, и вероятността да завлекът и нас е голяма, особенно с наличните наши политици.
Излезе че сега още през юли фонда за мир на ЕС е празен, няма парички, всички държави са внесли в фонда, дори и България, но за България няма компенсация че изпълнява разпоредбите за "Мир" на ЕС, макар европейците да обещаваха че всяка държава ще си получи компенсации "за послушание", а за всяка непослушна ще има санкции. Е сега се оказва че България няма да получи компенсации заради липсата на пари в фонда и сме на минус, дори повече ако бе непослушна и я бяха санкционирали, санкциите щяха да са по малко като сума.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 2204b59e95
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Няма значение, авторе. НИКОГА няма да позволят гласуване по някакъв важен въпрос. ЕС-то и САЩ са разпоредили, че България трябва да участва в еврозоната и така ще бъде. Нищо не можем направи. Преди време опитаха референдуми за конституция на ЕС и народите на Холандия и Франция я отхвърлиха, въпреки фалшификациите. После спряха референдумите в цяла Европа и го наложиха през парламентите. Трудно е да купиш цял народ, ама по 1000 мекерета от държава не е проблем.

Да не мислиш, че някой е питал българите дали да участваме в Първа и Втора световна война?

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 6040771d66
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Според мен Ганьо е ненормално глупав и не трябва да му се позволява да решава такъв въпрос. Пък и щом русоробите квичат така срещу еврото значи трябва да го приемем.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 1709f7097c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Естествено че за. И за еврото и за всичко, което ще ни отдалечи от Рассиа.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: c9a5aa9171
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Поредната русофилска простотия е тоя референдум. Еврото трябва да го приемем веднага, щом сме готови. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: b449910f96
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

12.   Аз съм за. Така и така сме в борд от сума време, ние де факто оперираме в евро само дето банките си правят каквото си искат с безумни комисиони. Ние почти нямаме суверенитет що се отнася до лева заради борда и нямаме поле за монетарна политика, пък и нямаме силна икономика не дай боже да речем да поддържаме независима такава. Левът отвърже ли се от борда, е нагазил лука.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 216e53e650
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Щом Копейкин е против еврото то аз съм твърдо ЗА!

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: c323d3f877
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Явно не знаеш какъв е светът, в който живееш. Решението България да приеме еврото не е взето от българските политици със слугински манталитет, които само изпълняват поръчките на "началниците". Както България беше вкара в ЕС и НАТО без много да питат местната колониална администрация на територията известна оше като България, още по- малко пък недоразумението наричано български "народ"( българите са неосъществен народ).
Ако някой си мисли, че с референдуми се решава нещо, е или глупак, или наивник, по- скоро комбинация между двете. Да не би излизането на Великобритания от ЕС да е заради резултатите от референдума. Решението е взето от техния управленски елит години по- рано. Хората винаги са били управлявани като добитък каквото всъщност повечето хора са, просто последните десетилетия си играем на "демокрация". Важното е простолюдието да си мисли, че участва под някаква форма в управлението като ходи да гласува на избори и референдуми. Иначе с този референдум много шум се вдигна, само че с него или без него, рано или късно ще я натикат България в еврозоната. Толкова за това дали участва стадото във взимането на каквито и да е било решения.
Западната финансова олигархия, която управлява по- голямата част от света и днес, е селектирана в продължение на няколко столетия. И разликата между тях и обикновеното население е, че обикновените хора се мъчат да решат проблемите си колкото могат в най- добрия случай, а господарите на света им ги създават и после контролират ситуацията- справка активното мероприятие наречено ковид пандемия и ваксини. Нещо, което е мислено с години как да се разиграе, че под формата на уж на загриженост към твоето благополучие ти налагат фашистки мерки. Ако не беше войната в Украйна, най- вероятно щяха да наложат задължителна ваксинация, поне в западните държави, където си беше концлагер по време на пандемията. Бяха обработени техники за манипулация и контрол за тези 2-3 години и никой не знае какво още мислят да предпримат тези изчадия, защото това с коронавируса беше само началото на процеси, чрез които господарите на света искат да променят досегашната система, разбира се, както винаги за сметка на простолюдието. Докъде ще стигнат, как ше им се получи никой не знае.
Такъв е светът- злото управлява под прикритието на лъжата и лицемерието за някакъв прекрасен свят с оше по- прекрасно бъдеще. Най- точно казано- човешкият свят е царство на злото и заблуждението. А пък вие си вярвайте в някакви референдуми.

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 49f636a8fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Някой недалечен ден ще има Народен съд за всички, недопуснали провеждането на референдума, изплювайки се върху народната воля. Евро-атлантическото мнозинство ни отне свободата и демокрацията, присъдите им ще са напълно заслужени.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 44767f8e37
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Според договора за присъединяване към ЕС България се е ангажирала да приеме еврото. Разбира се, кремълската пропаганда продължава да мъти мозъците на много българи

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: 90eb00a3b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   Еврото унищожава конкурентноспособността на по-слабите икономически държави, превръщайки териториите и населението им във васали на по-силните. Модерен колониализъм. Идеята е периферията да слугува на центъра. Малко като кръвния данък в "Игрите на Глада" - искат и териториите ни, и младото ни население. 500 години под робство, сега робството се появава пак, само че под друг господар и по друг начин

 
  ...
преди: 9 месеца, 23 дни
hash: adaba36976
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   ЗА еврото съм но ЕС в сегашният си вид не е добре. ЕС трябва да стане държава и да има обща хазна. В момента България е на първо място в ЕС по невъзможност за хората да подсигурят редовно месо за ядене.

https://ec. europa. eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20230710-1

Това е почти половината население, имайки се в предвид че голяма част от населението са роми които не са интегрирани добре в образование, интеграция и приспособение към пазара на труда. Населението на страната също застарява силно и има над милион пенсионери. Това е изключително недобре за хазната. Има обща изключително ниска раждаемост и висока миграция за други страни като това води до поддръжка на застаряването на населението в другите страни, и подсигоряване на работна ръка (независимо че е предимно ниско квалифицирана) за индустрии които ги има на други места а в България поради ниско капиталистическа обстановка ги няма.

Решението за ЕС и общите проблеми - застаряващо население, нужда от работна ръка / ум, общи гео-политически предизвикателства е обединение. Това даже го има и в българският слоган 'обединението прави силата'.

Проблем все идва обаче от десните крила които са националистично регионални и не приемат идеята за това че света не може да стои постоянен без да се променя. Това го е имало през вековете, имало го е преди, има го и сега. Никой либерал не говори за унищожение на култури, eзици. Те ще си отидат така или иначе но в беднотия която в момента я има предимно на Балканите, а после поради застаряване на населението ако не и чрез миграция - и в западните страни в последствие. Дори не включвам гео-политика от външни опоненти обвързана със свободи, като например диктаторски места със цензура по-голяма от тази във България.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: fe93e403ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Против еврото са 2 групи хора:
- русофилите - защото евтото ще ни сближи още повече с Европа и ще ни отдалечи от руското влияние
- хората с нелегални доходи (сива икономика и бандити).

При смяната на Валутите, ще стане ясно кой-колко пари има, което притеснява тези, на които парите не са съвсем чисти - тоест не са успели да ги изперат.

Иначе ползите от това да сме в еврозоната са очевидни и безспорни - всички държави, които ползват Евро са по-богати от нас. Ние какво искаме - да се приближаваме към по-богатите или да стоим по-далеч?

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: 9b09737ff6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Кой какво има да казва, след като веднъж сме гласували за приемането му. Или трябва да го сласуваме всеки петък следобед, защото се е появил поредния български месия.
Някои хора мислят, че могат да се валидират нещо, дето им е извън акъла.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: c926773892
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Противоконституционно сппред коя конституция? Българската? В българската конституция кой е този закон, който гласи, че нямаме право да отхвърляме еврото?

За европейска конституция не съм чувал. С тях имаме договор. Самото изречение " противоконституционно е " е нелепа опорка.

Други държави също са членки на Европейския съюз. Като Чехия Швеция и вече излязлата Англия, които никога не са приемали тази валута. Как те могат, а ние не?

Ако вие наистина се пързаляте по тази пързалка значи сте от онези 15% безнадеждни лупемни.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: 41280eb3bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   2, чак пък край на хегемонията на долара. Те САЩ ги погребват вече 30 г. и макар да са супер задлъжнели, нито са се разпаднали, нито доларътт е спрял да бъде хегемон. А относно тази валута на БРИКС, има толкова път да извървят, че това няма как да стане в следващите 5 г. най-малко. Явно не си запознат, но за да се направи нова валута, в техния случай трябва да си направят изцяло нови платежни системи, има много неясноти относно с какво ще е обезпечена, кой ще е печата, как да се избегнат злоуоптреби с печатането. Ти ако си мислиш, че от днес за утре се прави валута и особено че става хегемон още на следващия ден, значи или тотално си нямаш хал хабер или си промит русофил. Еврото и долара може да не са перфектни, но няма как да бъдат заменени на момента от нова валута. Това е цял процес, който би отнел години или дори десетилетия.

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: 41280eb3bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

23.   9, абсолютно е така. Аз като знам колко русофили има, като нищо може да поискат и рублата да приемем. Това, че Ганьо смята нещо за правилно и гласува за него, не означава, че е правилно. Ако беше, нямаше 40 г. да избират един от друг по-големи мошеници.

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: f204a4d14c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

24.   Западопоклонниците нека си ходят на запад и да се отдалечават колкото си искат от държавата. Друг е въпроса дали някой там изобщо го еня за тях и колко са в състояние да си заработват центовете с друго, освен плюене по форумчета.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: d67d43fc6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Н. 19-вижда се колко си зле с математиката-НЕ можеш дори да проумееш, че цените в магазините ще са в евро, мизерната ти заплата-пак ще е в евро, но ще е НА СЪЩАТА СТОЙНОСТ! Няма НИКОГА да си като хората от западна Европа, защото те взимат тройни заплати и цените на продуктите в магазините са точно толкова високи, на много места дори и по-ниски от цените в тая окаяна, жална и мизерна България!
А ти като селско овчарче-пак ще си взимаш мизерната заплатка!
Депутатите-пак ще перат мръсни пари и т. н., нормалните хора не само, че няма да ги огрее тъпото, лайняно евро, но и ще им влоши стандарта на живот, но какво ли разбира шофор-хамалин, като теб н. 19.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: 41280eb3bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   24, ама и вие не сте се юрнали за расията, като ви гледам. И вие пак на запад берете ягоди, а не в хубавата расия.

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: 41280eb3bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Принципно няма нищо лошо в референдума, но лошото е, че разни копейковци го извъртяха и използват да насъскват аудиторията и да привличат електорат. Едва ли не го изкарват, че видиш ли като приемем еврото, ще стане хипер инфлация, ще обеднеем, ще фалираме и какви ли не апокалиптични картини се рисуват. И простия русофил пенсионер от с. Долно Нанагорнище и маргинлизирания националист наркоман от Люлин им вярват.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: d67d43fc6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   Какво сте тръгнали да се карате-не знам...
България ОТДАВНА е подлога-дали ще бъде американска или руска подлога-все ще си остане подлога.
Тази държава ОТДАВНА НЕ е на 3 морета, после е била 500 години под турско робство, после е било скапан комунизъм, социализъм-ПО-ТОЧНАТА дума е диктатура, била е десетилетия руска подлога, по-късно стана и американска, натовска и т. н. подлога.

Колкото до еврото-ония, които искат да бъде въведено еврото в България, са ТОТАЛНИ идиоти. Как не може да проумеете, че това е във ваш ущърб? ! Днес, ако вземата 2000 лв. заплата на месец, ако въведат скапаното евро-утре НЯМА да вземате 2000 евро, а ще вземате 1000 евро! Второ-цените в магазините-ако сега купувате 300 грама сирене за 6 лв. примерно, ако въведат еврото-същото количество сирене НЯМА да струва 3 евро, а ще струва 6 евро.
Затова риторичният ми въпрос към желаещите въвеждане на еврото, е -Вие идиоти ли сте?

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: b3669ac097
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   До 2
Вие руските хора все чакате запада да рухне, САЩ да се разпадне, ЕС да се разпадне а през това време Русийката затъва все повече и повече.

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: b3669ac097
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   24 парадокса е, че русофилите същност масово са на запад.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: b3669ac097
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   2 ти все си дрънкаш за ресурсите на Русия ама нищо не казваш по въпроса какво произвежда великата кочина с тези ресурси. Еврото не било добра валута. Ми коя валута е добра бе? Рублата ли?

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: b3669ac097
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   8 и много правилно няма да позволят на Ганьо да реши този въпрос, защото Ганьо е изключително глупав и ако му се даде шанс да решава такива въпроси ще докара държавата до фалит за 2-3 години.
Ганьо е брутално неграмотен по отношение на финансите. Той не може да си направи сметката да изкара месеца като бял човек, тръгнал да решава каква валута ще ползва. Чувай Боже!

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: 26c23d0c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   2, Европа като си направи еврото да не би долара да е умрял? Какво те навежда на мисълта, че нова валута би убила долара?

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: d42d978e7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   Гръмнат съм от невежеството, изписано тук. Хора, 26г. сме във валутен борд!! Ние на практика оперираме в евро! Да говори някой тук за западни хегемонии, западопоклонничество и подобни идиотщини е тотално нелепо. Едно ми е ясно - твърде глупави сме за да оперираме в евро, и твърде невежи, за да осъзнаваме интересите си. То, ако не бяхме, нямаше да сме на тоя хал. Допитване чрез референдум работи само при умно население, примерно швейцарското. Да питаш тъпи хора какво им отърва е е безсмислена работа и губене на време. А колкото до тъй нареченият сувереренен лев, него отдавна го няма, защото нямаме икономика. Левът не зависи от това, какво някой бил решил или искал, а от това колко силна ни е икономиката. Отвържем ли се от борда, свършено е с покупателната ни способност. За пример Аржентина, която е къде-къде по-напред с материала от нас и по-силна икономика. Е, отвързаха се от долара и песото потъна 246 пъти. И там имаше популизъм от сорта, ще оперираме в долари само, ако Евита е на долара.

 
  ...
преди: 9 месеца, 21 дни
hash: c323d3f877
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

36.   До 19, "Иначе ползите от това да сме в еврозоната са очевидни и безспорни - всички държави, които ползват Евро са по-богати от нас. Ние какво искаме - да се приближаваме към по-богатите или да стоим по-далеч? "
Плащат ли ти да ги пишеш тези тъпизми или наистина мозъкът ти е толкова увреден?

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 21 дни
hash: 70d3a26aa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Нека всезнаещите писерушки на посолството да обяснят защо именно Стив Ханке казва следното по въпроса с приемането на еврото: "Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането на страната ви в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват - некомпетентност, нелегитимност и корупция". Това не е нито Копейкин, нито Сарийски, а американски професор-финансист с утвърдена репутация и човекът, който ни въведе във валутния борд. Относно него пък казва следното: "Никой не казва какви са проблемите при валутния борд, защото няма такива и никой не казва какви ще са ползите от влизането на България в еврозоната, отново - защото няма такива. "
Не, няма да има никакво "изсветляване" на доходи, както се изцепи един смешник по-горе, а точно обратното - с приемането на еврото, ще има още по-малко проследимост какво се случва с парите в държавата. Отделно, ЕЦБ (другото лице на бюрократичното блато, простиращо се в Брюксел) ще може да ни мародерства да прокарваме определени политики като ни запорирват (или слагат лимит) на транзакциите по същия начин като Гърция. И преди да се описвате как в Гърция са по-добре, това се дължи на политиките на икономическият им елит, а не на кухата валута. Има доста голям брой държави (дори сред ЕС), които не са приели еврото и пак ни цепят по всякакви икономически статистики (напр. Швейцария, Скандинавските страни, Вишеградската четворка и др. ) - именно защото имат умен икономически елит, а не крадливи помияри (повечето стартирали с куфарчета и връзки изградени върху безброй доносчета на родители, баби и дядовци), които само прескачат от една партийка в друга (няма да споменавам колко от тях са чуждестранни агенти, лумпени без ценз и т. н. ).
Целият процес по влизането ни в ЕС и НАТО беше някаква пародия - някакви 240 лумпеняка си решили какво ще става с 6-милионна държава. Т. нар. ни "демокрация" се оказва по-брутална в някои аспекти дори от фашизма. Социализмът забраняваше директно, а сега ти се набива какво да приказваш и мислиш, иначе "демократично" ти дръпват шалтерчето. Реално, опцията пак е една, но те карат сам да си я избереш и обясняват как си имал избор - лицемерие до козирка. Много ясно, че няма да има референдум - всичко отдавна е подписано (подобно на меко казано неизгодните "концесии" за по 30-50 години давност) и няма поле за маневри. Населението е масово лумпенизирано и липсва критичната маса хора, които да се съпротивляват, а мнението на умно-красивитета е равносилно на това на Хитлер в нацистка Германия. Странно ми е само как претендират за някаква интелектуалност като отново се бутат в съюз с фашаги - предишните 2 световни войни и последиците от тях явно са ги проспали в час по история, но никога не е късно да се изложиш и трети път. Само че, нали знаете в бейзбола какво се случва при 3-ти страйк...

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 21 дни
hash: 1d5cc7d2c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   Твърдо против съм, абсолютно трябва да се проведе този национален референдум, а не да стани като с на Слави референдума преди време... Това все пак касае всички нас, работещите бедни-и ако има все пак референдум(дай боже да се проведе), дано поне този път, за този въпрос излезнат колкото се може повече да гласуват, аз ше го подкрепя разбира се... Дори ония, които бълнуват за това, ако може още утре да се приеме еврото тук, дълбоко в себе си си дават сметка, че това няма да стане нито на 01. 01. 2025г, нито поне в следващите 10 години(па ако може и чак до 2043г да бъде отложено това, както предлагат, още по-добре: то дали изобщо ше има България дотогава де, но... ). Това е мойто мнение, аз съм ЗА този референдум, пък да видим...

 
  ...
преди: 9 месеца, 20 дни
hash: 26c23d0c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   37, аз съм за еврото, но ако Стив ханке го е казал това, съм склонен да преосмисля позицията си. Това, което не ми хареса в поста ти, е, че ти си и против Е и НАТО като цяло. И Терес и ми е каква алтернатива предлагаш. Да си стоим извън всякакви съюзи и да се молим Путин да не постъпи и с нас като с Украйна или директно да станем задунайска губерния?

 
  ...
преди: 9 месеца, 20 дни
hash: 26c23d0c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   37, сега проверих статистиките на Латвия, Литва, Естония, които са приети в ЕЗ преди десетина години директно от валутен борд. Ами нямали са нито повишена инфлация, нито увеличена задлъжнялост до ден днешен.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 20 дни
hash: 76cc9d5d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   40, да казал го е и лесно може да си го провери всеки желаещ и неограничен от сценария на посолството.
Да, против ЕС (поне в сегашния му вид) и НАТО съм, особено второто.
Алтернативата е ясна и примери колко искаш - Швейцария, Япония, Тайван. Какво е общото между тях (освен че не са част нито от ЕС, нито от НАТО)? Индустрията или по-точно, износът на качествени стоки по цял свят и поддържане на добри икономически взаимоотношения с всички, независимо от геополитика. Дори в момента Япония е "изключение" от санкциите на САЩ срещу Русия - пръщят им тръбите с руски енергоресурси, та пушек се вдига. Защо могат да си го позволят ли? Защото иначе производството им, което се изнася почти ексклузивно за запада няма да го има. САЩ от своя страна си внасят ядрено гориво от Русия, което няма да се изнанадам да ни го доставя Уестингхаус (разбира се доста по-скъпичко), подобно на галимациите с газовите посредници, но в крайна сметка пак ще е Руско... Сега малко за Швейцария - как могат да се ползват от всички привилегии за граждани на ЕС, но да си запазят суверенитета над законодателството и икономиката? Реално погледнато и те са заобиколени от "вражески" съюз, към който не членуват, с армии далеч превъзхождащи техните по численост и техника. Много е лесно - стават им официалната офшорка и елита им преразпределя благата по такъв начин, че да има пари за фармация и разни дрънкулки, чрез които да си "откупят" свободията. Ние ли сме най-простите винаги да лижем задниците на по-силните до такава степен, че да ни показват като кенефа на Европа и да не ни искат за друго освен нискоквалифициран труд, да не ни признават висшето образование и т. н.? Против ЕС съм, защото от доста преди известния запис на Канадчо, в който обеснява как Урсула му предложила да "заобиколят" правилата, това лицемерие и дискриминация е на дневен ред в ЕС спрямо българи. Американски генерали без задръжки наскоро се изтърсиха и как единствения смисъл от Източна Европа е да играе роля на санитарен коридор между Запада и Русия, т. е. и те нямат най-добрите ни интереси в предвид. Отделно, НАТО трябваше да се разформира след постигане на крайната си цел - СССР да се разпадне, но не го направи. Това го прави предпоставка за конфликти от типа на този, който гледаме в Украйна, защото съгласете се, Русия не ги е нападнала за ресурси или територии (отворете една Уикипедия или мапс и съпоставете територията им, ресурсите им, че дори и един доклад на ООН за качеството на живот, или Human Development Index, и си правете изводите). Противно на пропагандата, която се бута - и двете страни са еднакво виновни за създалата се ситуация, но никоя не отстъпва - напук на ежедневно увеличаващите се жертви и от двете страни. В Украйна потъват безобразно много пари, а резултати никакви. Работата там е много по-дебела, отколкото опростачващите медийки я представят за лумпенизираните маси, но е факт, че именно те са проводника на същите политики, които затриват и държавата ни. Гьобелс има един цитат за пропагандата и лъжата, който и до ден днешен важи. Лошото е, че много малко хора се опитват да мислят сами и се оставят някой друг да им оформя мнението, а в капиталистическия фашизъм - всичко се върти около пари и не "ценности" и др. излишни илюзии. България може да стане конкуретна на всяка една средностатистическа Европейска икономика само за година-две, стига да спре да целува чужди задници и да започне да води икономически политики, сходни с техните. Уви, по-важно е каква джипка ще кара някой плондир, колко имота има, колко "шпиони" е изгонил и т. н. Относно Русия - реално, в момента им даваме доста повече поводи да ни нападат, отколкото ако само си гледаме ВЪТРЕШНО-икономическите интереси (а в момента гледаме чужди такива). До преди няколко месеца, можеха много по-спокойно да нападнат и Финландия (с много по-слаба армия, повече ресурси и по-стратегическо местоположение от Украйна), но не го направиха. Как стана така? Много просто - Финландия играеше "посредник" между тях и запада по много въпроси и така си бяха откупили спокойствието. Крайно време е да си дадем сметка как и ние можем да използваме разумно това, което имаме за да се живее (а не оцелява), вместо да ни се набива канчето от едните или от другите.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 20 дни
hash: 26c23d0c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   42, има една малка подробност, а именно че не сме Швейцария.

 
  ...
преди: 9 месеца, 20 дни
hash: 3a0c8a8541
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   Стив Ханке несъмнено е умен човек с голяма репутация по отношение на валутните бордове, но и той като всички умни хора е изрекъл доста глупости и то не само по отношение на България. Това, което е казал точно е, че в крайна сметка България ще премине на евро, но не трябва да бърза да го прави, а много добре да обмисли дали е готова и какви точно са предимствата в нейния случай, при условие, че бордът ѝ работи много добре. Това е вярно и правилно. Глупавите неща, които изрича е, че еврото не в полза на българите и че ще настъпи корупция и инфлация без изобщо да се аргументира защо така мисли. И всички гракнаха, че еврото ще провали България, без да приложат капка мисъл.

Естония и Литва, на чиито бордове той също е "баща", успешно приеха еврото през 2011 и 2015 без особени случки. През 2022 тези страни имаха силна инфлация заради енергийна си зависимост от Русия и икономики на пълна пара, а не заради еврото. То пък къде ли нямаше инфлация? Хърватска също прие еврото и имаха и имат по-ниска инфлация от България, а уж официално не ползваме евро. Инфлацията в България вече я видяхме, а също и че не зависи с лев или евро плащаме. А корупция колкото искаш, повече от това накъде?
И за трите страни еврото донесе стабилност и силен икономически подем. За Хърватска е идеално, понеже пък е страна с много туризъм. Това, което води до инфлация е бързото икономическо развитие, забогатяване и работа. Хората търсят да купят разни неща и жилища, които се покачват, а и всичко, което следва от това, че хората се оказват с пари в ръцете.
Така, че преди някой тук да плаши със Стив Ханке, хубаво да вникне какво точно е казал и да помисли критично върху думите му, защото между тях има и доста глупости. Все пак е баща на валутния ни борд и едва ли ще тръгне да говори срещу собственото си творение. Факт е, че две "негови" така да се каже страни, успешно надрастват валутните си бордове и понастоящем просперират в евро зоната. Има и друго нещо, да сравняваш финансовата грамотност на Естония или Литва с тази на българите е да обидиш естонците и литовците, особено естонците.

Демагогът номер 42 тук, пишещ за това как Швейцария, Япония и Тайван имали собствена валута и прочие, и прочие, сигурно никога не е стъпвал в ни една от трите. Тези страни имат дяволски силни икономики, изобщо не ми се говори колко са силни и затова успяват сами да управляват, и стабилизират валутите си. Въпреки, че Швейцария в последните две години се проваля в опита да защити франка срещу еврото. Швейцарската Централна Банка вече сдаде три "редута" през последните 10 години срещу еврото, единият на 1. 5, вторият на 1. 2 и третият на 1. 1. В момента курсът е 0. 97. Загубите на SNB за 2022 са 21 милиарда франка в героичния си опит да стабилизира или поне да забави покачването на франка. С това обаче спечели време силната швейцарска икономика да се организира, адаптира и да изнесе част от производството извън Швейцария. Колкото до страната не е вярно, че се ползват с привилегиите на европейски (ЕС) граждани. Имат двустранни договори с множество европейски страни, но не с всички. И нямат статут на равноправни граждани, което им пречи. И не са в Европейската икономическа зона (ЕИЗ), което също много им пречи. Тайванският TSMC пък се изнася от Тайван по геополитически причини, което ще повлияе негативно на икономиката им.

А колкото как Русия щяла да нападне Финландия, дето уж имали слаба армия, на руснаците още им държи топло от "brave little Finland" през първата зимна и втората съветско-финска война. Да се захванеш с финландците е да си вкараш бая, ама бая по-бодлив таралеж в гащите от Украйна. Финландците са способни войници, имат силна военна индустрия и освен сауни имат много пушки по къщите си. Хакапелиитта, познатите ошипени зимни гуми, всъщност са финландска конница на служба при шведите, която се появяла в галоп, цепела главите на противника и пак така изчезвала без церемонии. Та не е финландското посредничество, дето уж ги било "спасило" от Русия. Путин гък не успя да каже, че му се появи нова 1380 км натовска граница. Самите финландци приеха еврото през зимата на 1995 типично по финландски - прагматично, без церемонии, емоции и за разлика от немците, без носталгия по силната финландска "бабешка марка", както ѝ викат. Едно време финландците са били потресаващо бедни и са яли хляб, направен от трици на борова кора. Трябва да види човек картините, нарисувани от шведски художници, за да види какво е то бедност. При нас няма такива картини и никога не сме минавали през такава беднотия. Виж ги сега къде са финландците.

А колкото до това как България щяла за две-три години да стане конкурентноспособна на средностатистическа европейска страна, кажи ми какво пушиш или пиеш, та и аз да почна. Уж сме били Швейцария на Балканите, уж сме били на три морета, според мен единственото на което сме, е на три ракии.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 20 дни
hash: 41280eb3bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   42, прочетох го, но малко не си го разбрал. Той не казва, че автоматично ще стане по-зле. Това, което казва, е, че ще имаме по-лесен достъп до финансиране, което може да изкуши управляващите да теглят заеми.

 
  ...
преди: 9 месеца, 19 дни
hash: 78c9a9e962
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   От автора. Благодаря на всички за коментарите. Майка ми е икономист и ми каза, че нямало нищо фатално във въвеждането на еврото, но аз все пак леко се притеснявам.

 
  ...
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: 1a7d624508
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   Трябва да се проведе, нали живеем в демокрация с върховенство на закона? Щом в закона пише, че над 400 000 човека като се подпишат, се прави референдум - тези... в парламента НЯМАТ ДУМАТА. Не ме интересува дали е референдум дали всички да си боядисаме косата в розово или дали да приемем валутата на Зимбабве, демокрацията така работи. Живеем в правова държава и законите са писани, за да се спазват, точка. Това, че няма да проведат референдума е престъпление и следва да бъде сурово наказано. Интересно как тези уж най-"демократичните" партии ползват най-болшевишките методи.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 822d7c38fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

48.   43,
Отлична констатация направи. Не знам какво друго да кажа - дали има и смисъл изобщо...
44,
Доколкото ми е известно, Стив Ханке е американец, представител на една от най-директните нации, а не японец за да му чета между редовете какво е казал. Казва си го кратко, ясно и еднозначно - така че да го разберат и бабичките, които гласуват за БСП. Твърдения от типа "ама той няма това в предвид" са излишни. инфлацията на тези държави е по-ниско не заради еврото, а заради производството и износа им. Май не си особено финансово грамотен, въпреки че се опитваш да се изкараш гения в сянка зад Ханке. За Швейцария, прави си - не съм стъпвал (нямам и намерение да го правя), но в другите две не само съм стъпвал, а и съм живял.
Относно Финландия, пропусна как се изтърсиха от нищото, че искали и те в НАТО. Относно какви картини имаме - да, прав си. Не сме имали ренесанс поради едни 500г. "присъствие" (според най-новите версии на учебниците по история и един бивш приближен на Боко, който отскоро се изживява за "републиканец"). Същото "присъствие", което продължи толкова дълго с благословията на Великобритания и бездействието на Европейските ни "партньори" към днешна дата, които си изкараха Ренесансов период, през който са си драскали картини, оргии чак до плъзване на пандемии и всякакви други подобни щуротийки. Сега пак България и Румъния трябва да влизаме и в Шенген през задната врата. Това отношение не се е променило и до ден днешен, а доколкото съм запознат с историята - Румънците нямат толкова русофилски настроения, така че и тезата, че ни дискриминират поради това че имало русофили е меко казано, смешна.
Относно тезата ми за икономиката, вече установих колко финаносово грамотен си и ми е ясно, че нямаш поглед над това как би могло да се случи, за което не те виня. Факт е, че има как да стане, но посолството е разпоредило да не се случва и за това ни се парашутират разни комиксови герои от окръг Ванкувър и т. н.
45, управляващите и сега си теглят заеми на поразия.
До преди няколко месеца от ГЕРБ опрекваха ПП-ДБ, че трошили милиярди на месец, а сега се сгушиха около "идеала" да се налапкат.
Поради обвързаността ни към валутния борд, ние дефакто и сега оперираме в евро, така че няма абсолютни никакъв смисъл да си сменяме валутата, особено като това би създало монопол от страна на ЕЦБ и потенциал да ни мародерстват, както описах по-рано и дадох конкретен пример с Гърция. Северните територии са "цъфнали" само поради гео-политически причини, а не защото са финансово по-грамотни от държави като Италия и Испания (където от 2016г. е стегнация), например.
За финал - спортувам, не пуша, не пия и не злоупотребявам с лекарства/субстанции. Не знам дали и вие може да се похвалите с подобно, но това си е личен избор и няма да задълбавам.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker