Помогнете с информация, ще се изнасям на квартира - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121553)
 Любов и изневяра (29809)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3195)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18614)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Помогнете с информация, ще се изнасям на квартира
преди: 8 месеца, 14 дни, прочетена 764 пъти
Момче на 19 години съм и ще се изнасям на квартира, но съм ужасно стресиран, защото се страхувам как ще се справям със сметките и имам нужда от някои разяснения...

Първо да попитам-първият наем, от ден първи на нанасянето ли се плаща или в края на месеца?
Също ми е много стресирано и по друг въпрос, понеже досега не съм живял на квартира и ще съм сам, а не със съквартирант, затова да питам- сметките за ток и вода... -как да разбера каква ми е крайната месечна сметка? Отнякъде ще получавам ли уведомление колко имам за плащане и в какъв срок да е платено? Мога ли отнякъде да следя колко ток и вода съм навъртял до средата на месеца примерно, за да мога да си контролирам разходите по добре?

Ако не ползвам асансьор, в блока, в който ще живея, може ли съседите да кажат -ок, виждаме че не ползва асансьора и да не ми начисляват такива входни разходи?
Също да питам, ако пускам пералнята-повече вода ли заминава, отколкото -прането на някои дрехи в леген?

За квартирата-интернета, предполагам трябва да отида на съответното място, където имат офис и да сключа договор някакъв за домашен интернет ли?

Моля без хейт и не се смейте на въпросите ми, за вас може да са глупави, но аз съм адски стресиран в момента, не знам дали парите ще ми стигнат, все още не съм намерил постоянна работа, нямам редовна заплата, спестил съм малко пари и мисля да изляза на квартира, да използвам малкото спестени пари, които имам и да се моля междувременно да си намеря работа. От малък град съм, безработица е огромна, нямам роднини и приятели, които да ме подслонят или да ми протегнат ръка при нужда. Съвсем сам съм в този живот...
На досегашното място, няма как да остана да живея, затова моля за всякаква информация по зададените въпроси... ще ми е от полза.
Ако ползвам климатик зимата-повече пари ли ще се навъртят, като сметка в края на месеца или е по-добре да купя една печка на реотани, или има едни печки, които издишат топъл въздух от тях? Не знам кое харчи повече ток...

Ако някой уред от квартирата се развали-примерно бойлер или пералня... аз ли трябва да платя поправката или собственикът на апартамента?
За телевизия-също ли аз трябва да отида в съответния офис за договор, като при интернета или то си има прекарана телевизия, договорът е на името на собственика, а аз вече, ако реша да пусна понякога телевизора-вече към моята сметка за ток?

Ще съм благодарен за съветите най-вече на хората, които живеят на квартира сами и знаят как стоят нещата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 6364861c04
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   1) За да се нанесеш на квартира обикновено се иска 1 наем после и 1 депозит с наема, тоест наема ако е 700 трябва да дадеш 1400...

Ако такива пари са много търси стая със съквартирант/и - ще си делите наем и сметки, в София има стаи по 300-350 лв.

2) Интернет и телевизия ако има си плащаш, ако няма отиваш и сключваш договор(около 30 лева готви на месец за интернет и телевизия); сметките може да ги плащаш на каса или в интернет ако имаш онлайн акаунт

3) За асансьора - както се разберете със съседите, при нас асансьор плащат само тези, които ползват... за тези на 1, 2 дори 3 етаж за какво да плащат само?

4) За пералнята не знам дали заминава повече вода, но заминава немалко ток и прах за пране - да переш ръка е по-евтино...

5) Дали е евтино на климатик зависи от климатика, има много икономични, но са и скъпи, ако няма такъв в квартирата не те съветвам да купуваш... Конвектори има за 200-300 лв сносни.. за 1 стая стават... да се отоплява

Т. Т. Успех!

 
  ...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 0d0ed9e844
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Всичко е както където си живял до сега, само където плащаш наем, че ползваш квартирата, плаща се предварително няколко вноски като се нанесеш, вариант е и стая под наем отначало, по евтино излиза, а и ако си сам ще ти е достатъчно пространството в стаята, може да ядеш на вън или да си вземеш котлон и да готвиш по лесни неща, вземи си гърне, печка за отопление в студените месеци, малък хладилник, ще ти е готино.

 
  ...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 252a846ff3
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Мисля, че ще е по- добре наемеш само стая от жилище. По- евтино, ще делиш разходи с другите живущи, пък и ще научиш типичните домашни неща.
А няма ли вариант да смениш града, да си потърсиш работа с настаняване за няколко месеца поне? В някой хотел.
От дом за деца без родители ли излизаш?

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 1831625389
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Не знам как е в малките градове, но обикновено при сключване на договора за наем се плаща веднага първия наем един в аванс. Авансът е все едно висящ наем, който ако всичко е наред с квартирата, в момента в който се изнесеш ти го връщат. Ако нещо собственика не е доволен може и да не ти го върне. Тоест ако наема е 350лв, ти трябва да имаш 700 само за да започнеш да живееш там. Тук малко е на договаряне работата, не всички искат аванс.

Относно климатик или печка - най-икономичен е климатика, но и разбира се зависи на каква температура го слагаш. Ние лично нашия го оставяме на 18 когато ни няма и на 23 когато сме си вкъщи. Зимата повече от 70лв сметка за ток не сме имали, а сме и на бойлер (двустаен апартамент).

Относно сметките може би най-лесният начин за плащането им е през EasyPay, тъй като всичко излиза на едно място. Тока и водата имат абонаментни номера, които се закачат към твоят профил там. Тези номера ще ти ги даде собственика на апартамента и съответно като отидеш на EasyPay каса, служителите ще ти обяснят и настроят всичко - известията за нова сметка могат да идват и по Вайбър.

Следенето на потреблението на водата става през водомерите вътре в апартамента - при първото плащане на водата, на фактурата пише 1 кубик на каква цена е и съответно лесно можеш да си правиш сметка колко си изразходвал. Електромерите обаче обикновено са в някое от общите помещения на сградата и са заключени, така че тока ще е на база опит.

Относно входните такси освен асансьор се плащат ток за осветление в общите помещения, чистач, а на някои места и външен домоуправител. Зависи как ще се договориш с домоуправителя може да ти спестят разходите за асансьор, но може да ти се наложи и да го плащаш.

За интернета отиваш в някой офис на интернет доставчик и се договаряш с тях - някой местен или от големите А1, Виваком.... По принцип съм на мнение, че на първо време и с мобилния може да се живее, вече почнаха да предлагат договори за по 20 и няколко лева с безкраен интернет, който пък можеш да споделиш на лаптопа. Ако си с компютър можеш да му вземеш wifi флашка и пак да се свързва безжично.

Ако ще си с бойлер те съветвам да ползваш нощната тарифа на тока (включва се или в 22 или в 23ч., трябва да провериш за по-сигурно). Пералнята ако не е шумна също можеш да я пускаш тогава, но само ако е нова и няма вибрации, за да не те псуват съседите, че им шуми. Пералните също така имат икономичен и бърз режим, през който можеш да минаваш ежедневни и не много изцапани дрехи - ще работи по-малко време и ще изхаби една идея по-малко ток и вода.

Най-много обаче се пести от домашно приготвена храна. Ако си направиш например една тава ориз с някакви зеленчуци ще ти струва примерно 5-6 лв, а ще я ядеш поне 3 дни. Същото важи и за боб, леща, супа, печени картофи, мусака... най-скъпи в магазина са млечните продукти и месото, а човек спокойно може да се научи да живее и без тях. В същото време е по-добре да си вземеш месо, отколкото чипс например.

Желая ти късмет! Ще следя темата ако имаш още въпроси.

 
  ...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 1831625389
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако се развали някой уред от нормално ползване и се случи просто защото му е дошло времето, го заменя собственика, освен ако не е дебил...

Телевизията и интернета обикновено вървят заедно, с един договор, но се замисли - готов си да переш на ръка и да смяташ кубиците вода в средата на месеца, при положението че един кубик е лев и нещо, а в същото време ще даваш по 30лв за интернет и телевизия?

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 2d8b671d65
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   За водата и тока-засичаш си водомера и електромера. Съвременните перални са много икономични, няма смисъл да переш на ръка. Ако нещо се развали хазаина трябва да го поправи. За ток и вода не знам, моята майка плаща всичко на изи пей, после аз и давам каквото съм изхабила. По име ли е по адрес ли? Климатика е най-икнмичен и удобен. Ако това не е измислена тема, успех.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 3ef1f8a7e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Как си живял досега без никакви близки? Нямаш ли родители или поне баба, дядо?
Наемите много зависят от града, в който живееш, а и от съответния квартал, ако е София или друг от по-големите градове.
Първият наем винаги са ми го искали предварително заедно с депозит, но пак зависи какво ще се договориш с хазяите. Депозитът е затова да не навъртиннаемателят сметки или да потроши жилишето и после да изчезне. Депозитът се връща накрая.
Има общи такси за поддръжка на всеки вход и асансьорът е включен в тях. В нашия вход са 10 лв на човек - включват асансьор и чистачка. Винаги има тарикати, които не плащат.

 
  ...
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: 4bdd5f1638
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Авторе, не се страхувай!

Уповавай се на Бога и вярвай в Него! Той е нашият Създател и много ни обича, никога няма да ни изостави, и винаги ще ни помага, пази и закриля!

----------

Аз съм живял на квартира и ти пиша от опит:

Повечето от тези въпроси се уточняват предварително с хазаина:

1. Първият наем по принцип се предплаща. Някои хазаи, дори искат един наем депозит да стои при тях - в случай, че квартирантът напусне внезапно и ги остави с неплатени сметки...
Така, че ще се разберете с него за това!

2. Сметките за ток и вода - ги плащаш ти, като хазаинът ще ти даде своя абонатен номер и с него ще ходиш в съответните институции да ги плащаш. Има и по-лесен вариант, при който ги плащаш на едно място: в каса на Изипей(EasyPay). Кога излизат? По различно време - ще питаш на касата и ще ти кажат. Аз моите ги плащам в средата на месеца - и всички вече са излязли.
(По принцип има вариант за плащане на сметките и по интернет, но в твоя случай - не го препоръчвам! )

3. "Мога ли отнякъде да следя колко ток и вода съм навъртял до средата на месеца примерно, за да мога да си контролирам разходите по добре? " - няма смисъл от това! Не се вманиачавай до такава степен! Достатъчно е просто да потребяваш разумно и нормално тока и водата!

4. За асансьора - не става така! Ако си на 3-ти и по-висок етаж си длъжен да го плащаш, независимо дали го ползваш или не! За 2-ри етаж - зависи от договорката между живещите във входа. Така, че си го ползвай!

5. Естествено, че пералнята хаби повече вода(и ток), отколкото да изпереш на ръка! Така, че пускай пералня по-рядко - примерно веднъж седмично - като се съберат повече дрехи. А нещо дребно - го изпирай на ръка в легена.

6. За интернета - ще уточниш този въпрос със хазаина! Възможно е в квартирата да има вече пуснат интернет и само да трябва да го плащаш всеки месец. Ако няма интернет, в момента има планове на мобилните оператори за безжичен интернет, при който попучаваш специален рутер, и можеш да го носиш със себе си и на друго място - и навсякъде с него ще имаш интернет. Така, че, ако се наложи да смениш квартирата - просто си вземаш рутера с теб и си имаш интернет и в новата квартира. - Така поне го рекламират)))

7. Кое харчи по-малко ток? Климатик не можеш да поставиш без разрешение от хазаина. Ако вече има, не знам дали е по-добър вариант за отопление! Аз ще ти препоръчам конвекторна печка. Купих си две такива от Технополис (дори бяха намалени - с 20лв, мисля, че иначе струваха около 60-70лв. ) и съм много доволен. Не харчат много ток, а топлят добре. Имат две степени и топлинен регулатор.

8. За повреждането на някой уред, който е на хазаина, се договаряте предварително с него, кой трябва да плати ремонта, и къде би трябвало да се ремонтира! Тук няма правило - както се разберете!

9. За кабелната телевизия - е подобна логиката както при интернета.


Това е от мен, Надявам се, че съм ти бил полезен!

 
  ...
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: c806a23d4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Сам човек, къпане всеки ден, готвене и пране веднъж седмично, лятно време (минимално пускане на климатик) = около 70 лева ток и вода. Ако готвиш веднъж за цяла седмица и си позволиш месо - 5 x 25 = 125 лева, сложи и един хляб за ден и половина = 30 лева за хляб. Такса домоуправител - 10 лева, интернет - 20 лева на месец, битови разходи (шампоан, веро, прах за пране, самобръсначки, дезодорант и т. н. ) да кажем 50 лева на месец. Дотук имаме грубо едни 300 лева разходи. Сега да кажем, че ще закусваш и ще си позволиш нещо сладко, безалкохолно, някаква бърза храна от магазина (не винаги ще можеш да сготвиш) - сложи още 100 лева = 400 лева. Ако ползваш градски транспорт до работата сложи още 150 лева = 550 лева. Сега, при всички сметки е хубаво да предвидиш някакъв процент непредвидени разходи - скъсани обувки, да викнеш майстор, да купиш подарък на някого, да отидеш на фирмения банкет с костюм, да си купиш лекарства зимата и т. н. - прибави 20% запас към сумата = 1. 20 * 550 = 660 лева. Доре, обаче забравихме да включим квартирата - тук ще трябва да гадая - да кажем си намерил такава за 600 лева на месец = 1260 лева. Сега да включим едни скромни пари за развлечения - концерти, кино, театър, барове, ресторанти и т. н. - 150 лева на месец (може и да ги спестиш разбира се) = 1410 лева. Сега трябва да предвидим, че като дойде зимата разходите за ток ще се вдигнат (ако си с климатик в квартирата). Да приемем, че сметките ще се увеличат тройно - прибавяме още 140 лева към сметката = 1550 лева. И накрая, все пак искаш да можеш да спестиш някой лев, а не да живееш ден за ден = търси работя, която ти носи минимум едни 300-500 лева над изчислените разходи - не от мен, а от теб самия. В примера - трябва да си докараш едни 1800-2000 лева месечно. Можеш и с по-малко, все пак има хора, които живеят на минималната - 610 лева за 2023 година, но тогава постоянно ще си стресиран и ще правиш компромиси със всичко, дори и здравето си. Желая ти успех и горе главата, сигурен съм ще че вържеш двата края!

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: a298dc3471
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   От Автора- благодаря от сърце за съветите към мен.
Някой от коментиращите, ме е попитал- дали съм сирак -да, сирак съм и съм бил по социални домове, преди 2 години чичо ми ме взе да живея с него, но той е страшно агресивен, особено след като е пил алкохол. И той, и жена му, постоянно ме обиждат, унижават, оцелявам под постоянен стрес и страх от физическо насилие, получавал съм и заплахи от чичо ми, че щял да ме убие, да ме пребие, заканва ми се, невъзможно е да остана на това място, затова спешно се опитвам да намеря квартира.
Като дете -съм преживявал системен физически тормоз, не искам да говоря за това-болезнена тема е.
В малък град се намирам и безработицата е огромна, заплатите са ниски, а наемите са по 400 лв. за двустайно жилище, на мен и едностаен апартамент ми е достатъчен, но няма налични оферти. Всички оферти, които прегледах в града са по 400 лв., отделно и сметките после за ток, вода и т. н., затова съм стресиран доста.
Сам съм и е много трудно, и тежко. Добър съм с езиците и припечелвам малко пари, като пиша преводи на различни текстове, но това очевидно не е достатъчно. Тъжно ми е, че имам и здравословни проблеми-увредени периферни нерви-външно съм добре и изглеждам нормално, но вътре-самите периферни нерви са увредени, болестта е периферна полиневропатия, лекарят каза, че е от дефицит на витамин Б12, следствие от недохранване, а също и хроничен стрес. Не пиша тези неща за да се жаля, но обяснявам, защото това е още една трудност за мен, няма как дори и да искам, да работя като носач на мебели или нещо с тежък труд, защото болката от увредените нерви е жестока, безсилие, замаяност, дори леки неща в ръцете-се усещат, като тухли. Борбен Дух съм, като цяло, но няма да лъжа-много пъти в живота ми съм искал да се самоубия и да сложа край на окаяния ми живот.
Боря се и давам най-доброто от себе си, а накрая винаги съм в калта.
Мразя агресията и агресивните, , хора", които тормозят околните и ги унижават по всякакви начини, включително и чрез психически тормоз.
Не понасям да съм сред агресивни същества, а цял живот съм заобиколен от такива.
Чувствам се тъжен, самотен и като капак-колкото и усилия да полагам да си подобря положението -все на камък удрям.
Някои са ме посъветвали за стая и да имам съквартиранти, мислил съм го и аз, но не мисля, че бих издържал-крясъците, данданията, пиянските истории на съквартирантите, сигурно и постоянно приятелки ще канят или купони ще вдигат, а аз съм доста интроспективен, предпочитам тишината, усамотението, а не всяка минута -хора да нахлуват в стаята ми и човек, дори да не може да спи нормално, когато е изморен. Уединението за мен е много важно.
Усилено се старая да си намеря някаква работа, за да имам постоянен доход, но освен, че предложенията са малко, изискванията -са много. Навсякъде търсят хора с опит, стаж и т. н.
Мисля Лятото на морето -да се хвана на някаква работа, да събера и спестя пари, ако през това време не съм намерил постоянна работа в този град.
Много се надявам, че хазяинът няма да иска да платя цели 2 наема още в началото, защото не ми е финансово възможно в момента... Това, още повече ме отчайва, защото сега не мога да платя 2 наема още с нанасянето, а не мога и да остана повече при чичо ми, няма и къде другаде да отида.

До н. 4-писал си, че мога да те питам, ако имам други въпроси -още веднъж -благодаря и на теб и на другите отзовали се... Имам няколко въпроса -повечето оферти, които преглеждам са с фирма посредник, това означава, че ще се обадя на посредника и той ще ме разведе да разгледам апартамента и да ми каже какви да изискванията на собственика ли? Плаща ли се нещо на човека, който ще ми показва апартамента? По-добре би било, ако лично с хазяина говоря, но почти всички обяви са с фирма посредник.
И да попитам-понеже имам доста вещи, рисувал съм и картини... , нямам приятел, който да помоля за транспорт, аз не шофирам, мога ли да се обадя на някоя фирма за транспорт на вещите ми или да питам куриерите на Еконт или Спиди, дали може на тях да платя за транспорт на вещите ми до бъдещата ми квартира? Не знам дали предлагат такива услуги...
Мислил съм - да попитам работниците от един мебелен магазин до нас, дали ще ми помогнат да натоварим вещите на техния бус и да си платя. За товарене и разтоварване, не знам колко се плаща...

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: 8a04094fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   На първо време ти трябват стабилни доходи, защото при сключване на договор за наем се избира от коя до коя дата ще става плащането - примерно между 5ти и 10ти всеки месец. Ако нямаш стабилни доходи няма как да спазваш този срок и още тук много наемодатели ще се усъмнят и въобще няма да сключат договор с теб.

Същото важи и за останалите сметки по апартамента. Ако не платиш тока на време, той ще бъде спрян и ще дължиш неустойка.

Та така, да кажем, че отоплението е на ток с конвертор/климатик, а топлата вода с бойлер. Тъй като си сам човек не би трябвало да изразходваш повече от 3 кубика вода, освен ако не спиш в банята, така че слагаме приблизително 10лв за вода. Тока през студените месеци го пишем 70лв с презумпцията, че харчиш рационално, че ползваш една стая, не правиш температурата като да седиш по тениска в нея и включваш бойлера на нощната тарифа.
Слагаме 10-15лв входни такси - асансьор, чистач, домоуправител, ток за осветление. Още 25лв за мобилния оператор, който използваш.
Тоест грубо ти трябват около 120лв за най-необходимите сметки.

За храна обикновено отиват най-много пари. Ако си вземеш нещо готово, примерно ризото, то порцията ще е около 300гр и ще струва грубо около 10лв. за едно хранене.
Ако си го сготвиш сам обаче ще дадеш около 3лв за пакетче ориз, което стига обикновено за 3 готвения, 10лв за месо, 5лв за зеленчуци и в крайна сметка за 6-7лв отгоре ще имаш не 300гр, а цяла тава, от която ще ядеш не веднъж, а поне 4-5 пъти.
Други евтино и лесно за готвене е лещата. Един пакет леща стига за около 2 тенджери, а освен нея ти трябват само зеленчуци и брашно, което пък ще си купиш само първия път -> една тенджера ще излиза не повече от 5лв., а ще ядеш отново поне 4 пъти от нея.

Важно е да се научиш да си правиш сметката и да се вмъкваш в бюджета, който имаш. Трябват ти поне 250лв за храна и джобни всеки месец. Още 120-140 за сметките по апартамента и отделно колкото се договориш за наем. Хипотетично ако взимаш минималната заплата (600лв) трябва да намериш наем, който да е не повече от 200лв на месец, за да се впишеш в бюджета, иначе трябва да намалиш разходите за храна.

На първо време те съветвам да на си прекарваш интернет и телевизия, тъй като това са поне още 30-40лв на месец. Поживей 2-3 месеца, за да видиш как вървят сметките, оправяш ли се с парите, остават ли ти някакви и чак тогава премини към глезотиите като домашни интернет и телевизия. Не знам на кой мобилен оператор си и колко ти е сметката там, горните изчисления са хипотетични, но на първо време по-добре говори за безкраен интернет с тях, отколкото да се обвързваш с домашен. Ако се обвържеш с договори, а не платиш на време сметката, държиш неустойка.

Не те познавам, но ти стискам палци да намериш евтин, но приличен апартамент под наем и добра работа, на която да взимаш повече от минималната, за да остава все пак нещо и за теб. Прави си сметката постоянно - ако искаш да си купиш нещо и то струва 20лв винаги се замисляй дали можеш да си го позволиш на този етап. Когато получиш заплата веднага заделяй парите за сметките и наема, не ги харчи за друго в никакъв случай! Раздели остатъка на 30, за да видиш с колко пари разполагаш на ден за джобни и храна и харчи разумно. Желая ти успех!

 
  ...
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: 8a04094fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   В големите хотели при започване на работа обикновено дават и стая от хотела, в която да живееш - съответно отпадат сметките за ток, вода и наем, които иначе биха изяждали голяма част от заплатата ти. Тези хотели, които са с блок маси или са на принципа all inclusive мисля, че осигуряват и храна за служителите си, тъй като тя и без това остава и я хвърлят... така че заплатата си остава изцяло за теб и почти нямаш разходи. Можеш да започнеш като сервитьор, чистач, мияч...
Вече мина летния сезон, но можеш да се поинтересуваш за зимния в някой от курортите - Банско, Добринище, Боровец, Мальовица, Сапарева баня, Велинград... Разбира се трябва да си склонен да смениш града и да имаш предвид, че обикновено работата е сезонна. Това значи, че трябва да се ограничаваш да не харчиш докато си на работа при тях и да спестяваш поне 80% от заплатата си, за да може да имаш спестени пари, с които да пребиваваш, докато намериш следващата.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: 8a04094fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Фирмите посредственици са така наречените брокери. Работата им е да ти покажат апартамента, да те разведат, да разберат какво точно търсиш и да ти предложат и алтернативи на това, което гледаш. Ако харесаш апартамент те запознават със собственика, правят договор помежду ви и проверяват дали всичко е наред с апартамента - дали има стари неплатени сметки, дали има нещо счупено, правят приемо-предавателен протокол и прочие. За самите огледи обикновено не таксуват, но при сключване на договора за наем взимат 50 или 60% от стойността му както от теб, така и от собственика. Тоест ако наема е 300лв, освен депозит още 300лв, ще трябва да дадеш и на брокера още 150-180лв.
Избягвай ги - вярвам, че можеш да успееш и без брокери. Не си в положение да даваш излишни пари и за тях... Пробвай да пишеш в групата на града, в който си, че си търсиш наем до Х лв и се надявай директно някой собственик да се свърже с теб.
Относно пренасянето единствено се сещам да питаш някой таксиметров шофьор или за съдействие или за съвет какво да правиш - те познават всички в града.

 
  ...
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: 8a04094fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторе, звучиш като интелигентно, младо момче в трудна ситуация, но искам да ти кажа да не се отчайваш и да знаеш, че ако до сега си бил зависим от някого и живота ти е бил кофти заради други хора, то сега имаш цялата сила на света да промениш това. Ти отговаряш за собственото си бъдеще и за живота, който ще живееш!
Искам да знаеш, че пред теб я има възможността да се преместиш в някой голям град с университет и да учиш там. Искам също така да знаеш, че на децата сираци, веднъж приети в университета им се осигурява стипендия за социално подпомагане, гарантирано място в общежитие и по-ниски или никакви семестриални такси. На практика можеш да учиш, пребиваваш и да се развиваш безплатно или поне почти безплатно за сметка на държавата. Пак ще трябва да си намериш някаква работа, докато учиш, за да можеш да се храниш, да си купуваш тетрадки и учебници и да ходиш на кафе с колегите, но поне ще отпадне този голям товар от плещите ти с търсенето на апартамент под наем, плащането на сметките му и пр. Лошото е, че учебната година започва в края на месеца или в началото на другия и повечето хубаво специалности вече са запълнили местата, но винаги можеш да запишеш просто нещо, колкото да се възползваш от общежитието. В тези на техническият университет можеш да подадеш и молба да си сам в стая, щом не желаеш съквартиранти. Специалността можеш да я смениш догодина с такава, която харесваш - инженерни дизайн, графичен дизайн, английска филология, педагогика... имаш много възможности пред себе си, а след завършване и много кариерни такива. Ти избираш дали ще си просто бачкатор, сервитьор или мияч цял живот, или успял човек с кариера. В езиците и изкуството има потенциал за кариера! А ако се справяш и имаш хубави оценки можеш да взимаш още една стипендия, а именно такава за успех.
Общежитията обикновено са около 70-80лв на месец заедно със сметките за ток и вода, а стипендиите между 80 и 150лв всяка - ако взимаш две можеш да стигнеш и над 250лв проходи на месец.

Учи и се развивай! Не ставай роб на минимална заплата, чудещ се цял живот как да пребивава от заплата до заплата.

 
  ...
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: 4bdd5f1638
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Авторе, аз ти написах коментар 8 и допълвам спрямо новия ти коментар 10.

Първо, относно помислите за самоубийство - никога не го прави! Тези помисли са от лукавия(дявола). Отхвърляй ги!

Всъщност причина човек да се самоубие - няма!

Защо?

Защото човек трябва да се радва, за това че е получил от Бога този прекрасен дар - живота и да се постарае да го изживее Богоугодно!

Ти си млад човек и въпреки тези здравословни проблеми - нямаш причини да се отчайваш!
Знаеш ли, има хора в много по-тежко положение, инвалиди без крака, ръце, безпомощни телом, но въпреки всичко това неизпаднали в отчаяние, борещи се за живот и силни духом.

Има един прекрасен и потресаващ документален православен филм за отец Михаил от Украйна, който е създал приют за бездомни и болни деца(подобно на нашия отец Иван от Нови хан). В момента в този приют има повече от 400 деца. Давам връзка към този уникален филм, казва се Форпост.

https://www. youtube. com/watch? v=29xuxhFueJg

Изгледай го непременно!

(Ако от връзката не се отваря - махни интервалите в нея, сайтът ги добавя автоматично. Или напиши в you tube - Форпост на български, каналът е Православна вяра. )

А за приятели и близки хора не се тревожи - ще си намериш!
Знай, че живота е борба и човек не трябва да пада духом, а трябва да се бори и да продължава напред! Каквото и да се е случило и да се случи - винаги има изход и надежда!

Знай също, че Бог много ни обича и заради нас хората е създал този прекрасен свят, да му се радваме и да живем в мир и любов.

Бог е Вседържител и Той със Своя Божий промисъл управлява и промисля за целия свят, за всеки един човек. И косъм от главата ни не пада без Божията воля или Божието допущение.

Бог върши всичко за нас с една цел: да познаем Бога, да се обърнем към Него, да заживеем Богоугодно и да спасим душите си! Защото този живот е временен и е само подготовка за вечния живот. И ние сме създадени за вечен живот, който не свършва със смъртта. Но е много важно как човек е изживял земния си живот, защото на Страшния съд всеки човек ще бъде съден и ще се определи дали да отиде в ада или в рая(с Бога в Небесното царство)...

Затова тук на земята ни се изпрашат скърби, болести, трудности и изпитания. Всичко това ни се изпраща(или допуска) от Бога на нас хората, за да осъзнаем суетата на земния живот, да се обърнем към Бога и да се подготвим за вечния живот като заживеем Богоугодно и се въцърковим...

А знаеш ли кое действително е пагубно за човека на този свят? Аз ще ти кажа - да стане противник на Бога, и да повреди и съответно погуби душата си. (и до края на земния си живот да остане в такова състояние)
(А също пагубно и гибелно за човека е да се самоубие, защото самоубийството е грях, който не се прощава, и самоубийците директно отиват в ада! ) И говорим не за нещо временно, а за вечността. И да бъде човек в ада е страшно...

Конкретните ми съвети към теб са следните:

Прочети Новият завет(втората част на Библията) и особено обърни внимание на глави 5, 6 и 7 от Евангелие от Матей. Там са цитирани думите на Божия Син - Господ Иисус Христос, и ще почувстваш тяхната сила и истинност!

Обърни се към Бога. Ако не си кръстен - направи го в някой близък православен храм. Поговори за твоята ситуация и със свещеника в храма, той ще ти помогне и ще ти обясни всичко.

---------------------------

Това беше за духовните неща, а сега ще ти напиша още съвети за материалните неща:

1. Попитай навсякъде свои съседи, близки и познати за наем само на една стая от апартамент! Имам познат, който беше си наел такава стая при едно възрастно семейство и всичко му беше по-евтино.

2. Друг вариант е под наем в къща: в къща винаги е по-евтино. Имам познат, който плаща само 100лв за една самостоятелна стая и баня в къща, и дори не е в краен квартал я е близо до центъра.
Можеш просто да минеш през такъв квартал и да попиташ в няколко къщи - обикновено там хората се познават и ще могат да ти кажат има ли наблизо подходящо помещение за теб.

3. Евтин вариант е също и таванска стая! Проблемът е, че може да е с обща баня и тоалетна за всички стаи. Но това не е болка за умиране - моите родители са живяли в такава стая - 9г, докато после успяха да си купят собствено жилище.

4. Относно превоза - щом нямаш близки приятели - можеш да помолиш някои твои колеги, познати, съседи...
Смятам, че надали имаш чак толкова много багаж - та да ти трябва цял бус! Според мен - на 2-3 курса с кола ще се справите! В една кола се събира не-малко багаж!

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 10 дни
hash: 24506b71dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Защо не запишеш университет, авторе? Ще ти излиза безплатно, ще има къде да живееш и парите, които изкарваш ще са ти напълно достатъчни да водиш нормален живот. В София ако започнеш работа в някоя от големите хранителни вериги, дори и на 4-6 часа ще можеш хем да учиш, хем да изкарваш достатъчно, че да живееш добре.

Цитирам законите и првата ти:

1) Съгласно чл. 95, ал. 7 от Закона за висшето образование „от заплащане на семестриални такси в държавните висши училища се освобождават лица, които са кръгли сираци".

2) Студентите, попадащи в някоя от посочените по-долу групи, имат право да заплащат намален наем за общежитие:
- Студент/ка със 70 и над 70 на сто намалена работоспособност (ТЕЛК);
- Студент/ка, отглеждан/а до пълнолетието си в домове за деца, лишени от родителска грижа;
- Студент/ка с двама неизвестни или починали родители;
- Студентка с три и повече деца;
- Студент/ка военноинвалид.

(Да вметна тук, че нормалната такса за общежитие на месец зависи от университета и блока, в който попаднеш, но варира от 50 до 100лв на месец със сметките за ток и вода - при теб ще има намаление)

3) Имаш право на социална стипендия, без значение от успеха ти през семестъра. Тя обикновено е в размер на около 100-150лв на месец, в зависимост от университета, но ще ти стига да си плащаш наема и сметките в общежитието.

4) Ако имаш хубав успех (над 4 или 5, в зависимост от университета), можеш да кандидатстваш за стипендия за успех, която ще ти носи още 100-150лв на месец.

Не знам как е в другите университети, тъй като имам досег само с ТУ, но тъй като те имат голяма база - 10 блока с над 5800 легла, имаш възможност да попълниш молба, че искаш да си сам в стая. Условието е, че трябва да плащаш частта от наема на съквартиранта, който нямаш - тоест два пъти по 50лв за наем (хипотетично). Тогава не знам как стоят нещата с намалените такси, може би единият наем ще е с намалена такса, заради това, че си без родители, а другия на пълната цена, но със сигурност ще излиза много по-евтино, отколкото да живееш сам под наем.

Такива са правата ти, че учиш и живееш безплатно за сметка на държавата, но само докато учиш. Всичко, което си заработиш остава като джобни за теб самия - за храна, за дрехи, за спестявания. Аз лично бих се възползвала, най-малкото заради 4-те или 6-те години спокойствие, които бих имала като знам, че няма да мисля за скъпи наеми и такси. Развивай се в направление езици и изкуство, учи, направи кариера. Много по-добре би било от това да се чудиш как да изкараш месеца с минималната заплата в родния ти град, без никакво развитие...

Единственият проблем е, че вече си поизпуснал сроковете за кандидатстване, но при добро желание все ще намерят къде да те сложат.

 
  ...
преди: 8 месеца, 10 дни
hash: 802a6911df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Не съм фен на висшето образование, но номер 16 има право, че за теб ще бъде полезно и ще ти даде възможност да се отделиш и да си стъпиш на краката.

Аз по принцип бих се ориентирала към сезонните работи по зимни и летни курорти, но в повечето случаи там, за да изкараш пари, трябва да вложиш много труд. Може да не вдигаш тежко, има подходящи позиции, но пък цял ден да не подвиеш крак - не знам дали ще е подходящо за здравословното ти състояние. И там има места, на които може да си лентяйсваш по цял ден, но пък и пари няма, а си губиш времето, което в твоята ситуация няма да е ползотворно.

Хората нагоре са ти отговорили на въпросите. Аз минавам по-скоро да ти пожелая успех и щастие! :

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker