Относно имотния балон - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121568)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18622)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Относно имотния балон
преди: 8 месеца, 6 дни, прочетена 672 пъти
Искам просто да споделя мислите си относно имотния пазар, без претенции че съм прав, просто си разсъждавам. Реших да си направя моя си сметка дали наистина са поскъпнали чак толкова много имотите. Затова реших да сметна цените на имотите в средни заплати и в средни разходи за месец, за да елиминираме инфлацията и да видим в реално изражение как стоят нещата. Около 2011 г. когато бяха най-ниски цените на имотите, един среден имот в моя град тогава струваше около 70 заплати и 115 месечни издръжки (средни разходи за живот за един месец на човек). Знам го, защото тогава търсех апартамент за себе си и бях добре запознат с пазара. В момента подобен апартамент (на същата възраст, със същата квадратура, в същия квартал и същото състояние - тотал щета) струва 110 заплати и 130 месечни издръжки.

Излиза, че тогава в месечни издържки апартаментите почти не са поскъпнали от тогава, т. е. цените им вървят горе-долу наравно с инфлацията като цяло или съвсем леко я изпреварват. И това, пак повтарям, е в сравнение с дъното на пазара, когато имотите бяха евтини. В заплати обаче апартаментите са поскъпнали значително - с над 50%. Извода, който мога да си направя, е, че не толкова жилищата са поскъпнали в реално изражение, колкото покупателната сила на заплататите е паднала. Аз тогава взимах 600 лв, колкото беше и средната заплата, и от тези пари спестявах 250 (без да борим наеми, вноски по кредити), т. е. 40%. Демек тогава е можело с една заплата да живеят нормално 1. 7 души. Сега обаче средната заплата в града ни е около 1400 лв, но е толкова скъпо, че с подобни пари може да живее само един и айде да спестява някаква дребна сума от порядъка на 200 лв. Т. е. сега могат да живеят нормално 1, 2 души с една заплата. Което пак потвърждава тезата, че не имотите са поскъпнали толкова, колкото покупателната сила е паднал. Стандарта падна реално последните 2-3 г., защото всичко поскъпна драстично, а заплататите не могат да догонят инфлацията. Още помня как яйцето до скоро беше 18 ст., а сега е 40-50, хляба беше 1, 20, а сега над 2, сиренето беше 5 лв, сега 15 и т. н. да не изброявам, всички знаете как е.

Направих подобни проучвания за София, както и за САЩ и резултатите са подобни. Апартаментите са поскъпнали толкова, колкото и всяка друга стока, обаче заплатите драстично изостават от ръста на цените. Според мен ще има известен спад на цените в следващите 2-3-4 г., защото просто става непосилно да си купиш жилище, особено предвид нарастващите лихви. В България все още не се усеща много, но тук нещата стават със закъснение от година-две. Просто гледайте какво става на запад и особено в САЩ и ще знаете какво предстои тук след година-две. Там вече лихвите са над 7% по ипотечни заеми и в комбинация с нарастващите цени, се получи така, че последните 2-3 г. средната вноска по ипотечен заем скочи двойно и започна да става болезнено. По последните данни там последните месеци за пръв път от тогава има лек спад на цените, както и в Германия. В Швеция, Австралия, Нидерландия, Нова Зеландия, Канада отдавна има спад, но за момента е в рамките на 5-10-15%. Когато имаш такава инфлация и разходите ти за живот растат, вноската ти по ипотеката също расте главоломно, а заплатите растат, но с доста по-малки темпове, логично е в един момент да не можеш да си позволиш жилище, защото не ти остава остатъчна сума да си обслужваш кредитите. За сега цените с държат, защото продавачите не са притиснати и си мислят, че нещата са все още същите като преди 2-3 г. и си чакат балъци, ама до кога?

Инвеститорите, които масово настроиха също не бързат, защото и да не ги продадат, цените им се качват със завършването на проектите. Обаче като ги завършват, ще има много имоти на пазара, които ще чакат купувачи, а и не са в много добро състояние по отношение на инфраструктура, разпределение, квадратура, практичност, завършеност. Като казвам завършеност, другия проблем е скъпите материали и надници на майстори. В момента ти трябват поне 50 к да завършиш апартамент по БДС, което също ще откаже доста купувачи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 5 дни
hash: 7484fc5cb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Хубаво е, че си проучвал, но не поставяш най-важната променлива в уравнението. Жилищата няма да поефтинеят поради инфлацията. Нещо повече. Всеки с ипотека с фиксирана лихва ще спечели. Печатат се луди пари от ЕЦБ и ФЕД. Това неминуемо ще доведе до хиперинфлация в един момент. Честито на предвидливите...

 
  ...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: 09c8c595dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   В София преди десетина - дванайсет години масово се бачкаше за 850-900 лева. Сега вече и на 1. 5 хиляди лева масово се мръщат хората.

Хората дето ги строят тези сгради също искат пари. Обикновен работни к ако взима 1300 да кажем, от там почваш да смяташ заплати на архитект, инжинер, печалба на строителя.

Да не говорим какви пари се перат в този бранш - откраднати европекйски субсидии сега се перат като ново строителство..

Цените дори да паднат ще е 5-10% според мен, не повече.

Т. Т.

 
  ...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: b139503c7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   1, от друга страна инфлацията изяжда дохода и от там някои хора могат да се затруднят с обслужването на кредита си. Такова нещо като фиксирана лихва отдавна няма. Никоя банка няма да поеме такъв риск. Може да има само за първите 3 г. макс.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 7c4a96bde8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Докато банките раздават пари като брошурки, ще е така. Докато лихвите са ниски, ще е така.
Като се вдигнат лихвите, което кога и как ще стане не е ясно, дано да е по-скоро че да е по-поносимо, пазара на имотите ще се успокои. Може би. В момента се купуват имоти ново строителство дори на зелено. Докато се построи блока и вече е почти изкупен. Откъде пари за това и защо - не е ясно.
В същото време огромна част от тия жилища стоят празни, а хората се тикат заедно в маломерни, щото нямат пари.
Едно време се купуваше жилище за да се живее в него. Сега се гледа на него като на спестовен влог или начин за печелене на пари. Затова пазара се изроди. Не помагат и брокерите чиято алчност е по-голяма и от на собствениците.

 
  ...
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 60c7d66bd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   И аз помня как преди 10-15 години чушките бяха по 0. 8-1лв килото, и консерва домата беше 0. 8лв, а сега го продават като "рома" за 4 лв... Да не говорим за цените на дограма, изолации, ремонтни услуги, всякакви материали, уреди, автомобилите бяха среден клас 30-40000лв сега са по 65-80000лв според зависи. А вие чакате да поевтинеят имотите, че да купите със две годишни спестявания - няма как да стане. България се развива, в ЕС сме, бизнеса се развива, супер ниска безработица, няма кадри в стотици сфери, няма вече и работници даже, майстори няма, ама не заплатите ще паднат, ще се закризи яко и имотите ще станат по 500Евро... кога чушката стане 0. 8лв и сиренето пак стане 7 лв, може имотите да станат по 1500Е на прилична локация (аз знам кога - на стринина неделя, върбова сряда или кога дочакаме Годо да дойде заедно с неволята). Та пазарувайте, живейте живота, ако изпадне оферта за фиксирана взимайте, и плаващите не са толкова зле колкото ги изкарват- да може да ги дигнат с някой процент, но си правете сметката като теглите дали ще мжое да го покривате ( 200лв месечно не е толкова страшно и непосилно). Поздрави!

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 96cf69a5aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ако ти трябва за собствено ползване, имаш цялата сума събрана, имотът е тухла и на добра локация, не виждам лошо да се впуснеш в сделката, дори имотът да е с надута цена. Но всичи други сценарии са тотална набутвация. Особено с кредит. Или някъде на кофти място, примерно Хладилника, Кръстова Вада, Манастирски Ливади и подобни гадни райони. Такъв имот няма избиване.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: dbb57c7453
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   До 5,
Кой е казал, че цените ще паднат колкото чушките от преди 10 години? Нормално ли е за 2 години цените да се вдигнат със 100% някъде? Стари, миризливи панелки (тотал щета - там имаш още 10% от ст-стта на имота само да разчистиш за ремонта) се продават на цени над ново строителство... Затова става въпрос, че в момента е спекулация (балон), а не че ще търсим цени отпреди 100 години... пффф

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker