Капитализмът е робска система - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121551)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Капитализмът е робска система
преди: 7 месеца, 21 дни, прочетена 830 пъти
Засега човечеството не е прилагало система на управление, която да е в полза на масите, винаги е в полза на топ управляващите, навсякъде по света. На пръв поглед всичко звучи много банално. Но когато се събудиш един ден и осъзнаеш че имаш уменията, таланта, мотивацията не по-малко от някой успял милионер или милиардер, но просто си роден, за да носиш етикета 'работник', то ти си оставаш един роб на системата. Нима е нормално да нямаш никакво свободно време, да се прибираш уморен от работа, изтощен, без да имаш желание да правиш каквото и да било, защото просто главата ти е гръмнала от напрягане в работни задачи.
Пак, всичко звучи много банално. Но всичко това се случва в резултат на промотираната ни система на управление. От малък си промиван от учители и родители че трябва да учиш, за да сполучиш (а в реалност учиш, за да сполучи някой друг вследствие на твоя труд! ). Реалността е мега компании, които имат хиляди работници по света, и шепа управляващи, които печелят от труда на множеството работници. Тоест за твоите и моите заслуги, някой друг обира облагите. Знаем го още от малки, но когато действително се сблъскаме с това (и сме стигнали такъв етап от 'кариерите' си, за да го видим как се случва реално), ние сме потресени. Но да, аз или ти не можем да сме тези на върха на пирамидата, защото там са малцината избрани, родове богати фамилии и прочие. Така работниците се чувстват угнетени, ощетени и тайно си мечтаят да бъдат те шефовете, те да мачкат другите. Нима такава форма на управление е разумна за човечеството, гледайки по-мащабно на нещата? Нима е нормално огромна част от хората да си пилеят времето и живота, работейки нещо, което първо не им носи нещо повече от основните потребности, и второ, ги лишава от възможността да имат хобита, да са по-често сред природата, да пътуват по света, да се срещат с любимите си хора? Нима не осъзнаваме доколко сме станали роби на системата? Чак сега разбирам защо някои хора са предпочели да са на помощи, в случая те пък са тези, които искат да използват системата в своя полза.

Кое би било нормално за мен? За мен би било нормално работните дни да не са толкова много и толкова дълги. 3-4 дни работни на седмица би било напълно достатъчно. Просто работниците ще са на смени. Би било нормално всеки работещ да може да отдели време за любими неща, не да бъде робот на автопилот едни 5/7 дни в седмицата. Сега разбирам защо има и различни култури, и по-примитивни общества, където хората не са застопорени по цял ден в някакви кутийки офиси, или фабрики, или магазини. Едно е да работиш за себе си, и да имаш свободата да направиш всеки един ден малко по-различен от предишния, друго е всеки ден да ти е еднакъв. Повярвайте ми, за мен едни 5 години например са нищо. Те минават почти на автопилот, с два дни регенериране и после пак връщане във въртенето на колелото. Вече започнах да си мисля че има вероятност утре да се събудя на 60, и да се запитам кога наистина минаха всичките тези години? И след това да умра без никакви кой знае какви спомени, без свободното време да правя действително каквото аз искам.

Отделно, гледайки нещата от по-далечен ъгъл, човечеството наистина пилее времето и живота си, без да граби с пълни шепи от живота и да се весели. Хората са тъжни, намръщени, преуморени, да не забравяме и статистиката за това че 1% от населението на земята, държи 90% от богатството й (примерът е принципен, ако има неточности в процентите, това са детайли). Тоест множеството живее бедно и мизерно. Един път споделих тези мисли на някого, те ми се засмяха, и казаха че съм роден социалист. Не подкрепям нито една система, която е имало досега в света. Смятам че ние сме цивилизация, която сама се ощетява заради глупостта си. В света има толкова природни дадености като водопади, планински вериги, чудни кътчета, които малцина ще видят, защото 1. Работят непрекъснато 2. Нямат дори финансите и 3. Дори и да успеят да видят едно, две места в живота си, то това е крайно недостатъчно пропорционално на времето, в което сме тук.

Общо взето, ние сме някакви индивиди, които сме се вкарали в едни рамки, в които колелото с хамстера е метафора, много вярна за днешното общество, и нищо не се обсъжда по въпроса. Не се обсъждат алтернативни начини на живот, смяна и тестване дори на различни модели на управление, допитване до хората и дискусии какво би работило за тях. Не, всичко е фиксирано. Не може да се говори. Работи, взимай си заплатата, оцелявай и мри после. Ами това просто е една по-мека форма на робството. Ако аз се раждам, за да нямам свободата днес, събуждайки се в настроение за разходка на реката например, и не мога да отида, защото работата ме чака и така е всеки ден, и утре ме блъсне кола, значи аз ще умра, без бленуваната разходка. И много често това се случва. Хората умират без да са успели да осъществят истинските си копнежи, защото те продават времето си за някой друг. И защо не слагаме под въпрос системата, в която живеем?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 месеца, 21 дни
hash: f4073a52c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ти какво предлагаш?

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 3a35c709a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Да, такава е! И едни от най-големите несретници са частници и гаврят служителите си със заплащане, отпуски, бонуси и пр. Знаеш ли колко лесно приключва една фирма? Повече от половината бойкотират и отказват да работят. Примерно един железарски цех, произвеждащ разни пощи, врати, шкафове и други изделия, който има персонал примерно от 15 човека - бояджии, заварчици, помощници и т. н.. Спират да ходят повече от половината от тях на работа и собственичето не може да си приема поръчките. Ще загуби клиенти и пари, ще опре до фалит. Всички недоволни работници трябва да го правите това с шефовете си, иначе няма да ги приземите на земята. В днешно време е пълно с дебили работодатели в България. Национализиране му е майката.

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 88d57fbd7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   При комунизма е същото. Пак определени хора имат всичките блага а обикновения човек работи, за да може да издържа управляващите. Дали ще си шеф или работник пак робуваш на парите.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 4746914ec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   То е така при всеки строй. Има си йерархия и тези на върха обират лъвския пай, а за ниските прослойки остават трохи. Винаги е било така и ще си остане така, без значение дали на мен и на теб ти харесва. Винаги най-силният, най-властимащия има повече за сметка на по-слабия. И при животните е така. Силния лъв лови, яде, разпространява си гените, а слабия или не оцелява, или се задоволява с каквото има. Нарича се естествен подбор. Благодарение на него гена се подобрява, а слабите гени изчезват. Няма как с 3дни работа да живееш добре, както няма как лъв с 3дни лов да яде всеки ден.

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 374494cda4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Но в същото време капитализма е единствената система, която работи...

 
  ...


...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 91c933cc8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Темата е много добра, обаче истината е, че хората днес живеят така както сами го направиха - на кредит, без време, заробени, но със скъпи обувки и модерни телефони. Блясък на заем.

Уверявам те обаче, че винаги 70-80% и отгоре от хората са работили и плащали 'кефа' на 10-15% елит.

По комунизма е нямало луксозни коли и почивки в Дубай, но пак елитът (номенклантура), си е живеел добре - строили са си вили с обществен труд, карали са служебни 'Чайки', а не Жигули и Москвичи ползвали са почиви бази и т. н.

Разиликата е, че през соца всички пари са на държавата, няма частен кредит, няма частни банки, няма бързи кредити, държавата държи всички предприятия и пари и иска от теб да работиш като в замяна това ти обещава и дава:

- безплатно образование

- безплатно здравеопазване

- сигурни старини и пенсия

Отдвлно, че хората от някои категории и професии тогава са се пенсионирали на по 45-55 години(военни, полицаи), което са си есни 10 години 'свобода', сравнено със сега хората се пенсионират на 65 масово и много пенсионери мизерстват.

Преди комунистуте пък хората са работили и плащали данъци на царя, преди това на султана, преди това на феодалите и хановете.

Разликата е, че тогава хората са били много ПО-БЕДНИ, но са били ПО-СВОБОДНИ.

Едно време като е нямало офиси и машини хората с едни обувки и дрехи са караки години наред - просто всичко се е правило на ръка, нямало е машини за масово производство.

Но един селянин навремето е работил здраво лятото, но зимата докато земята почива са почивали хората и те.

Примерно от края на ноември до края на март почти е нямало полска работа - да, пак са си чистили и шиели дрехи и т. н. вкъши, но като цяло зимата се е почивало.

Сега имаш 20 дни фиксиран годишен отпуск, събота и неделя и да кажем 20 празнични/почивни.

През останалото време си РОБ, на каишка... роб на кредита, роб на банките, на лъскавите обувки и новия телефон.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 4746914ec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Т. Т., е как бе човек? По време на комунизЪма е нямало крадене, всичко е било честно. И Русия е най-велика. Нали това ти бяха опорките.

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: d109f5e87f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Авторче, по времето на феодализма крепостните селяни не биха си дори и помислили за блага като само 8 часа труд на ден, два почивни дена, задължителни празници, здравни осигуровки, че и възможност за преквалификация и други пари. За робите да не говорим, те дори човешки съшества не са били според собствениците им. Така че престани да ревеш, вземи мъничко оцени това, което ти се сервира на подносче, без ти с и тонинко дори да си допринесъл за това.

Вземи побачкай баш като съшински роб, да видиш как кресливо ще пищиш.

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: ede55c77c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Ами намери си работа на непълен работен ден, стига да изкарваш достатъчно за да живееш добре :-) Има работи, при които не си вързан от 8 до 5 в офиса. Иначе без пари не знам как ще си весел и ще се радваш на живота, както искаш

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: b85d67263b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Живея в най-капиталистическата страна на западна Европа. Абе бате бачках бях раб тоест роб работник гледам как шефа си купува все по-скъпа кола, а аз боксувам на едно място и си карах все същата таратайка. Живота ми буквално се беше превърнал спане работа спане и си карах същата таратайка. Дори нямах време да си готвя ядях предимно макдоналдс и кентъки фрай и се разболях от тези храни. Получих възпаление на ухото, защото отказваше да ме пусне за една промивка при личния. Накрая и като отказа да ме пусне да си взема жената от летището теглих му една мръсна псувня, хвърлих всичко прибрах си жената и сега си живучкам на социални помощи. Карам много по-хубава кола. Ходим по два пъти в годината на почивка и два пъти в месеца на ресторант. Излизаме си на разходки с детето когато искаме. Имам си време за хобитата, отделно си развивам бизнес на черно, за който няма да платя един цент данъци. Който иска да си става раб или роб, аз приключих.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 19 дни
hash: 43bc538c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Имаше една поговорка: при капитализма един човек използва друг човек, при комунизма е обратното.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker