Икономически въпроси - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121576)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18623)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Икономически въпроси
преди: 7 месеца, 9 дни, прочетена 550 пъти
Темата ми е относно затварянето на ТЕЦ и мините. Подчертавам, че не е дебат дали да се или не затворят или какъв би бил екологичния ефект, а като прост обикновен работещ човек какъв би бил икономическия ефекта върху мен (в частност всеки един от нас). Моля по-запознатите да дадат мнение, има ли повод за притеснение за обикновените хора.

Въпроси:

1. ТЕЦ произвеждат 60% от тока, кой ще замени това производство? От вятър и слънце е ясно, че не е рентабилно, защото себестойността е 1 лев/квтч. Кой ще произвежда толкова скъп и непродаваем ток, че и ще налива огромни инвестиции за това? Или пак държавата, т. е. данъкоплатците ще спонсорираме това? Уж щели сме да възобновим АЕЦ, обаче не ми се вярва, защото това е тежка и дъглогодишна процедура, която трябва да ни бъде разрешена от ЕС, ако изобщо ни бъде. А в тая насока до момента няма никакви наченки дори на действия.

2. На какви цени ще ни бъде тока? Вероятно ще се наложи да го внасяме. В момента ЕРП изкупуват на цени 10-12 ст., а на свободния пазар е 20 ст. (около 100 евро за Мвтч), като има допълнителни разходи и по вноса. Т. е. тока трябва да стане 2 пъти по-скъп. Но имайте предвид, че в сега сме на исторически ниски цени. Само преди година цената беше 700 евро за Мвтч, т. е. 7 пъти по-скъп. Ако след време цената се върне на тия цени, това означава цена на ток, умножена по още 7 пъти. Наистина ли ще плащаме по 1000-2000 лв ток на месец при един такъв сценарий?

3. Какво ще стане с пазара на труда? В мините и ТЕЦ работят 60 хил. души, отделно косвено са ангажирани и други работници покрай обслужването им. По данни на НСИ безработните в България са 140 000, това означава безразботните да се увеличат с 50%. Например аз ако съм инженер и изведнъж още 20 000 инженера залеят пазара на труда, то какво ще стане с хора като мен?

4. Потреблението. Ако десетки хиляди останат без доходи, то какво ще стане с останалите сектори, след като усетят свитото потребление? Колко още бизнеса ще фалират и колко още работни места ще бъдат освободени?

5. Какво ще стане с цели региони, чиито поминък почти изцяло се дължи на ТЕЦ или мина? Вземете например районите Гълъбово, Бобов дол, Стара Загора, Перник и др., където огромен процент от поминъка се върти около тези сектори. Какво правя аз, ако съм жител на такъв район и изведнъж ни бъде отнет целия основен отрасъл в региона? Всички 200 000 души заминаваме за чужбина?

6. Какво ще стане с тесните специалисти като енергетици и миньори? Представете си, че аз съм например миньор на 60. Най-лесно е да се каже, ще се преквалифицират. Ама представете си един човек на 50-60 г., учил за това, цял живот работил това, остават му няколко години до пенсия и какво прави този човек? На 60 започва да се преквафицира? Напомням, че за въпросните 36 заплати няма нито един подписан документ и всичко е само на думи. А дори и да стане, важи само за държавните служители. Няма как да накараш частник да обезщети с такова голямо обезщетение работниците и то при положение че го принуждаваш да прекрати дейност. А дори да ги получат, това не е решение, след като лишаваш един човек от целия му поминък, професия и работа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 месеца, 7 дни
hash: 05208b9578
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Въпросите ти са супер на място, но погледни само колко прочитания и нукаква активност... ей затова сме на такова дередже. Виж, ако темата беше за анален секс примерно, щеше да имаш вече 200 коментара. Жалка история са 90нпроцента от народа. Евала, че си стигнал до тея изводи продължавай да си любопитен за важните неща.

 
  ...
преди: 7 месеца, 6 дни
hash: 39aa398b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Радвам се че има хора които мислят по тези въпроси, но това, което си описал е обобщение на медиийни статии, които си прочел.
Но не знаеш и някой други факти от реалността, в България както знаеш има доста изградени слънчеви фотоволтаични системи, това което не знаеш е че доста често се случва да няма кой да купи тока произведен от тях и собственициите им ги изключват през деня в часовите зони в които цената на закупения от тях ток пада на стойност 0 ст. Причината е че той не е закупен предварително защото е несигурен източник на стоката електричество (не се знае месец напред коко гъсти облаци ще има над парка, затова не можеш да обещаеш точно количество в даден час). По тази причина се налага да го продават на цена която им дадат в момента на производството, примерно в 13ч те произвеждат ток, но в този момент цената спада до нула стотинкики, защото електроразпределителните компании първо продават тока който са закупили предварително от сигурните източници. тоест онези с фотоволтаиците не само дават това което прооизвеждат безплатно, но и плащат на държавата такси за производството, затова им се налага да изключват системите си, за да не са на загуба.
Сега се сети кои са собственици на фотоволтаичните паркове в държавата и ще разбереш къде е скрито кучето.
Ако успеят да затрият ТЕЦ, както затвориха ПАВЕЦ ''Чаира'', ще има местен пазар за тока произведен от техните фотоволтаици и то на европейски цени, затова решенията на нашия парламент са такива каквито са и вината е на всички българи защото или не са гласували или са гласували за собствениците на фотоволтаични паркове и техните приятели.

 
  ...
преди: 7 месеца, 5 дни
hash: 8d38ecb055
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Извинявам се за скучната и безполезна тема. Благодаря на двамата коментиращи и стоте прочита. Другия път ще пиша за нещо по-интересно - анален секс, кифли, наркомани...

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 5 дни
hash: 3f103cb1c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Темата действително е много важна, аз също съм изненадан защо има толкова слабо участие.

Смятам че цената на тока ще се вдига, но не непременно заради спирането на въглищата.

Относно съкращенията, никой няма да уволни 200 К души от днес за утре просто така, тези централи ще работят поне още десет години, а сигурно и много повече. И в Германия уж ги спират вече от не знам колко време но продължават да работят на пълен ход. Отделно след като ги спрат, по площадките им ще има много работа, някои вероятно ще бъдат преработени да ползват газ като гориво. В региона вероятно ще има работа за още десетки години. А положението с кюмура е че рано или късно ще спре да се ползва защото просто ще свърши. Гледах данни, че текущите залежи спрямо потреблението ще стигнат за още около 60 години. За сегашното поколение миньори ще има работа, но следващото след тях няма да има вече какво да копае.

Като цяло енергийната стратегия на България, а може би и на целия ЕС искат да я направят за базови мощности да се ползва АЕЦ, основното количество ток да идва от ФЕЦ и ТЕЦ на газ да се пуска само когато има нужда да допълва. Това само по себе си звучи доста добре, но основния проблем е че няма как да се съхранява тока от ФЕЦ. Те наистина произвеждат забележително количество, но само за 5-6 часа през деня. За съхранение и ползване през останалото време, дали ще ползват водород, батерии, ПАВЕЦ, ами всичко това ще струва супер много пари.
Отделно нашият АЕЦ вече е доста стар, реакторите са на повече от 30 години. Не знам колко още ще може да се ползват, дано още 10-15 години поне, но в един момент ресурсът им ще свърши и ще трябва да се спрат, да се разглобят, някъде да се съхраняват радиоактивните отпадъци и всичко това също ще струва много пари. Ако искаме да се изградят още 2-3 нови реактора - и това ще струва десетки милиарди.

Така че евтин вариант няма. Освен в момента фосилните горива, но те са краен ресурс и рано или късно(по-скоро рано) ще свършат.

 
  ...
преди: 7 месеца, 5 дни
hash: 8e283f266f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Една основна причина за ниската посещаемост на темата ти е заглавието. Някак прекалено общо и сухо звучи. Неконкретизирано, съответно и не пали интерес. Трябваше да сложиш по-крещящо заглавие или кликбейт. Да привлечеш вниманието.
Мисля като 2, че това което си описал е един вид обобщение на наличното в българското медийното пространство. Също съм и съгласна с коментара му. Номер2 дали си дава сметка, че това което обяснява повечето хора не го разбират, дори не го и знаят, няма как да им дойде на ума. За което не са виновни, защото са прекалено заети с битието си.
Номер2, този сайт няма кой знае каква посещаемост, както сам виждаш. Хубаво е този коментар да отидеш да го направиш в големите телевизии, ако има вариант да те допуснат. Или при някои ютюбъри с голяма аудитория.
Според мен много хора не гласуват, защото са отвратени от управляващите. А тези, които "са гласували за собствениците на фотоволтаични паркове и техните приятели" или не го осъзнават, или са под шапката на някакъв корпоративен вот.

 
  ...


...
преди: 7 месеца, 4 дни
hash: 8d38ecb055
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   5, би ли дала предложение клик бейт загалвие на тази тема?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker