Готвене - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121299)
 Любов и изневяра (29733)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Готвене
преди: 6 месеца, 16 дни, прочетена 627 пъти
Здравейте, споделете коя храна ви е любима?
Аз много обичам да готвя, за съжаление много от нещата не се получават вкусни като в ресторант.
Споделете за вашите техники и тайни в готвенето, готвите ли често?
Особено боба нещо не ми се получава добре, мъжа ми все му се мръщи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 15 дни
hash: 363e53caea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   За боба си има особености - трябва да го накиснеш от предишния ден в тенджера с вода малко хебна сода.
Като тръгнеш да го готвиш - измиваш го добре, слагаш го да се вари - за 5 минути. След това изсипваш водата, измиваш го и пак така - още един път.
След това вече слагаш подправки и го вариш - поне 3 часа.
При боба има и друга особеност - ако правиш прекалено малко количество (примерно порция за 2-ма) не става добре. Трябва да се приготва по-голямо количество, дори и с риска да го хвърлиш после.


В ресторантите всичко е вкусно, защото ползват колосални количества изкуствени овкусители. Това прави храната вкусна, но и доста вредна. За да е вкусна домашната храна, трябва да се използват правилното количество и качество билки. Виж в по-старите рецепти (от преди "разтворете едно бульонче маги") - там пише какви и колко посправки се слагат.

 
  ...
преди: 6 месеца, 15 дни
hash: 4747477079
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Авторке, ще ти помогна за боба!

Аз единственото, което мога да готвя много добре е боб - пържен, по технология от дядо ми(Бог да го прости! ), но рядко се хващам, защото е много трудоемко!

Обянявам за боба:

1. Трябва да намериш такъв сорт, който е вкусен и увира сравнително бързо и добре.

2. Оставяш боба в тенжера да се накисне(поне 12часа) и след това изливаш тази вода

3. Слагаш боба да ври в тенджера на котлона и като заври - изхвърляш и тази вода

4. Слагаш го отново да се вари в голяма тенджера - аз слагам около 650-700гр. боб - за да има за няколко дни, но може и по -малко, примерно половин килограм.

5. Първо го включваш на максималната степен на котлона и след като заври - намаляваш. Примерно, ако котлона е 6 степенен, после го намаляваш на 4.

6. В началото му слагаш само чубрица(нищо друго), аз слагам много - да се покрие повърхността на тенджерата.

7. Оставяш го да ври доста време - поне 3, 5-4 часа като няколко пъти го доливаш и разбъркваш(защото водата извира). Трябва да се свари до степен в която да си пусне сос и да стане малко по-гъст, а не рядка чорбица!
(Много домакини не го правят така, а го махат много по-рано само като омекне - но това не е правилно! - така няма да стане вкусен! )

8. След като е почти готов(около 20 минути преди да го махнеш от котлона) му слагам една пълна(с връх) голяма супена лъжица сол.
Слагам му също и една супена лъжица червен пипер - сладък, и хубаво го разбърквам.

9. След като поври около 20 минути със солта и червения пиер - го махам от котлона.

Сега запържването:

10. В друга тенджера наливам олио, така че да покрие дъното, и добавям една много голяма(или 2-3 по-малки) нарязана на ситно глава лук.
Сега, тук олиото го слагам на око. Трябва да се прецени колко да се сложи. Като се разбърка лука, да може да не залепва. Но пък не трябва да слагаш прекалено много олио, защото ще стане много мазно! Ако искаш може да пробваш с някакво определено количество, а следващите пъти - да го коригираш, ако е нужно.

11. Запържвам лука като отвреме на време го разбърквам. В началото слагам и за малко капака на тенджерата - за да се задуши лукът.
Тук е най-важният момент от готвенето на боба! Трябва да запържиш лука до степен на тъмно златисто - на места даже кафяво(защото въпреки че го разбъркваш - той не става съвсем равномерен). Защото така той става сладък и услажда и самото ядене!
Ако не запържиш лука достатъчно - няма да стане така сладък и вкусен! А, ако го запържиш прекалено много - ще го прегориш! Тук се иска майсторство, което се усвоява с течение на времето!

12. След като лука се запържи - добавям към него доматен сос. Може да бъде готов доматен сос - има ги за по 3-4лв. в Била или Кауфланд - аз слагам 6-8 лъжици. (Около половин буркан стандартен. ) Когато е през летния сезон - може да се ползват и настъргани пресни домати - но от хубав и сладък сорт - добре узрели! (Само, че ще стане малко по-бавно)
И сега добре ги разбърквам, и продължавам да разбърквам периодично, а към края почти постоянно.
Кога е готово? Тук също е другата голама тънкост. Аз определям дали е готово по миризмата. Трябва да мирише на прясно сварена и запечена лютеница, на вкусно... (С течение на времето ще се научиш да го определяш)

13. Когато е готово - постепенно започвам към него да добавям с черпак части от сварения като супа боб от другата тенджера. Правя го така:
- Наливам три черпака, разбърквам добре и го оставям, докато заври
- втория път наливам 4 черпака и отново го разбърквам добре и го оставям, докато заври
- и така увеличавам с по един черак, докато сложа целия боб или докато се напълни тенджерата
Ако остане боб в другата тенджера - мога да го оставя за супа или я слагам нея на котлона и преливам вече запържения боб в нея.

14. Оставям го да поври без капак на тенджерата около 5 минути като отвреме навреме разбърквам

15. Ако не е станало достатъчно гъсто - мога да сложа лъжица брашно - предварително разтворена в чашка вода - така че да стане като боза.

16. След това изключвам котлона(без да махам тенджерата от него) и продължавам през 2-3 минути да го разбърквам, докато поизстине. (Като изстине съвсем - бобът става малко по-гъст. )

И това е. Вече имаме наготвен вкусен пържен боб!

И да почерпиш, авторке! )))

 
  ...
преди: 6 месеца, 15 дни
hash: 65cd2a2d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Има толкова клипове в ютуб кое как се готви, от четене тук е по трудно да се учиш.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 15 дни
hash: 79c0a7bb36
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Вкусни като в ресторант? Малко ми звучи като оксиморон. 95% от манджите които съм ял в ресторант не са били вкусни. Домашното си е друго.

 
  ...
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: ef3eec9f46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Нормално, масово е, затова има ресторанти, там готвят шеф готвачи, естествено е яденето да е вкусно и добре приготвено.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: 70a36a5b68
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Подправката за боб задължително е ДЖОДЖЕН!!! Без ДЖОДЖЕН не си сготвила боба!!!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: f4ac7f3856
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Един от най-близките ми приятели е готвач, многократно ни е готвил боб и най-голямата тайна на боба е… че не се кисне. Да, и аз останах втрещена, ама факт. Човекът го направи за 40-45 минути, от изваждането на боба от пакета и без киснене, без сменяне на води.
Нито пък пърдяхме повече, заради това, че не беше киснат една нощ.
Ж24

 
  ...
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: 65cd2a2d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Готвач съм от над 30г и ти казвам не е това мястото да се учиш, защото бобените специалисти, като номер 1 и 2, а и тези след тях, не само не могат да ти кажат защо киснат боба, но не могат да ти кажат и защо го варят 3-4 часа и на каква температура. Да не говорим че от пържения домат на номер 2 мъжа ти ще получи такива киселини, че ще се мръщи повече от колкото се мръщи на боба, който си му готвила преди да се учиш от тях.
Бобът се кисне, толкова че да увеличи обема си близо три пъти, причината е че люспата на зърното е целулоза и ако не го киснеш ще имате газове. Накисването става с топла вода, която се сменя по време на кисненето на всеки няколко часа с нова топла вода, за да я подържаш топла, в никакъв случаи в хладилник, както правят някой. Важно е при кисненето боба да е покрит поне 3 см вода над нивото зърна.
Хлябна сода не помага при киснене! Содата взаимодейства с киселини, а нито във водата, нито около суровите зърна боб има киселини.
Не ми е ясно защо завират боба и тогава му сменят водата със студена и то няколко пъти, това е противопоказно, вода се сменя докато боба кисне. След като набъбне, измиваш слагаш чиста вода и вариш. Нека сложат да готвят за 50 или 100 човека, 50 литров казан боб и се опитат да му сменят заврялата вода, искам да гледам този театър.
Боба се вари 50 до 80 минути според годината на производство, не сортът а коя година е събран е важно. Чувала си хора да се оплакват, че даден боб не увира, има две причини, първата е че се опитват да сварят боб който е стоял 3-4 години, че и повече, на купчина по складове и зърната са пресъхнали, такова чудо трудно се сварява, а втората причина е че завират на силен огън. Ако вариш боб който е бран през последните 12 месеца и го вариш на слаб огън ще имаш готово ястие за не повече от час.
Причината боб да се вари на слаб огън е че в бобените зърна има доволно количество белтъчини вътре в тях, на силен огън белтъчините се пресичат стресово и зърната стават твърди, затова е грешка да го завираш на силна степен на котлона това е и причината номера 1 и 2 да варят боб по 3-4 часа, те пресичат белтъчините в боб и после варят докато се скашка.
Подправките на боб се слагат накрая, не слагай на никое ястие подправки да се варят с часове, подправки се слагат след като изключиш котлона, те ще се сготвят от горещината на самото ястие!!! Идеята на зелените или сушени подправки е да си пуснат аромата, той се освобождава при малко нагряване, затова и номер 2 слага огромно количество сушена билка, защото при варене губи много от аромата.
Между другото за боба е по добре да му сложиш джоджен и листа керевиз, чубрицата не е добра подправка за боб, а и не се съчетава добре с джоджен, който е задължителната подправка. Чубрица се слага само, ако мразиш миризма на джоджен.
Химичната причина да ползваме подправка джоджен е че тя съдържа вещества които дейсват болкоуспокояващо и предотвратява спазми на стомаха а боб е ястие което дразни стомаха. Ако се интересуваш от лечебни билки би трябвало да знаеш, че чая от джоджен упокоява болки в стомаха и предотвратява повръщане, затова задължително ползваме тази билка при готвене на боб, лапад, спанак, меса като агнешко, които са тежки за стомаха.
За сравнение с джоджена, ще спомена че чубрицата действа протививъзпалително и като антиоксидант, затова я слагаме на ястия от свинско месо и кайма.
Ако мъжът ти има стомашни проблеми страда от подуване на стомаха и газове, препоръчвам след като накиснеш боба, преди да го сложиш да се вари да стриеш зърната между китките на ръцете си както са във водата с цел да избелиш колкото е възможно повече люспи, празните люспи ще изплуват над водата и лесно ще ги събереш да ги изхвърлиш, така мъжът ще е още по доволен.
Още един последен бонус от мен, брашно на боб не се слага!!! Боба е ястие без глутен, брашното е глутен! Ако искаш да сгъстиш ястието боб да стане като яхния, се вади няколко черпака зърна сварен боб от тенжерата, колкото прецениш като количество, смилаш ги с блендер/пасатор, преди 30г нямахме ел машини в повечето кухни и минавахме бобените зърна през сито, после върщаш кашицата в тенджерата, така се сгъстява боб яхния.
Пожелавам късмет, радвам се че се опитваш да се учиш!!!

 
  ...
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: b2dd62a951
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Случва се понякога яденето да не се получи добре.
Аз лично също обичам да готвя и готвя често. Има неща, които не се получават понякога. Готви тези, които ти се получават.
Но пък рядко ми се случва в ресторант яденето да ми е по-вкусно отколкото, когато си го правя аз или ям на гости.
Относно боба-първо питай мъжа ти дали наистина обича боб. Ако не обича, ще му се мръщи.
Другото е първо да смениш сорта/марката/, която готвиш. Вземи няколко рецепти и пробвай коя ще ти се получи най-добре.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 13 дни
hash: f9da0625a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   От 2 до 8 - може да си готвач, но нищо не разбираш!

Тази рецепта, която съм описал е използвана още от дядо ми - повече от 80 години!

И в нашето семейство бобът се готви по този начин вече повече от 80 години и никой досега не е получавал никакви киселини или стомашни проблеми, защото доматите са от сладък сорт и се запържват, и киселинността им се премахва!

И бобът става много вкусен и сладък! И който го е опитал - винаги ми е искал рецептата!


п. с. Да джодженът е стандартна подправка за боб, но аз лично - не го ползвам - не ми е приятен вкусът му!

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: 65cd2a2d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   До 10 от 8
Разбираемо е да обичаш дядо си, подкрепям опита ти да защитиш рецептата му и да твърдиш, че стареца разбирал повече от специалист учил за професия, който има и дългогодишна практика, но истината е че киселинността на домата не изчезва, колкото и сладък да ти се струва, а пърженето увеличава риска да се получат киселини. Искренно ти вярвам че дядо ти 80 години е ползвал все от билла или кауфланд доматени сосове произведени от сладък домат!
Може би и съветът ти, авторката да сложи чубрица в боба по причина че на теб не ти е приятен вкуса на джоджен, ме навежда на мисълта, че имаш намерение да й ходиш на гости да хапваш боб у тях, така или иначе ти се струва трудоемко да си сготвиш сама :)

Поздрави и не се нервирай толкова на един неразбиращ готвач, все пак семейството ти повече разбира от киселини и ензими, може би при вас знанието за химията на храните се предава генетично А ние неразбиращите учим в университет за да изучим тънкостите с такива подробности.

 
  ...
преди: 6 месеца, 12 дни
hash: f9da0625a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   От 2/10 до 8/11

Първо, мъж съм!

Второ - ако си гледал Мастър шеф, помниш ли имаше една цена Севда(ако си спомням правилно името, която не ядеше месо) та тя готвеше много вкусно и спечели формата, въпреки че не беше учила за това, и че не опитваше месните ястия

Баба ми(Бог да я прости! ) също беше такава уникална готвачка - и най простото и обикновено ядене го приготвяше страшно вкусно - без да е учила за това! Беше просто удивителна и невероятна готвачка!

Така, че искам да ти кажа, че истинското майсторство в готвенето е дарба и талант, и не може да се постигне само с учене!
Или го имаш - или не. С учене и опит може да се достигне, при много труд и воля, някакво що годе прилично и даже и добро ниво - но не може да станеш Майстор!

Тази рецепта, всъщност е от баба ми, просто на мен дядо(Бог да го прости! ) ми я показа и ми обясни как се готви по този начин, защото баба вече беше починала!

Аз мразя лъжата и винаги се стремя да говоря истината, затова още веднъж ти казвам, това е рецепта на повече от 80, дори може би и на над 100 години, защото вероятно баба ми я е научила от своята майка.
И по тази рецепта боб се е готвил хиляди пъти - и никога не е имало киселинност, или стомашни проблеми! (Ти може да теоретизираш колкото си искаш, но това е истината! ) Наготви боб по този начин - и тогава пиши пак! - макар, че от първия път надали ще успееш да го докараш както трябва... )

Напротив - бобът става невероятно вкусен и се услажда много! Иска ти се да ядеш още и още...

От всички бобове, които съм ял през живота си(а аз обичам боб много и ям често - купувам примерно и от заведения за храна за в къщи) - никъде не съм ял по-вкусен боб! И това не е само мое мнение! Така мислят и хората от семейството ми, и други познати, и близки, които са опитвали този боб!

Да, аз въведох това използване на доматен сос от магазина в последните години, когато родителите също ми починаха( Бог да ги прости) и вече не правим консервирани домати. (А иначе нашите консервирани домати си бяха сладки и не киселяха! )

Иначе дядо ми правеше боба с пресни сладки домати през лятото, и с консервирани домати(от него и майка ми) през зимата. Аз също писах на авторката, че през летния сезон - може да използва пресни домати - но добре узрели и от сладък сорт!

Така, че съветът ми към теб е недей да се изказваш за нещо теоретично, без да си го изпробвал на практика! (дори да приемем, че си добър готвач - пак не го прави! )

--------------

До авторката: просто започни да готвиш по рецепти от близки хора, които да ти кажат тънкостите! Защото в готварските книги - не ги пише!

Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 10 дни
hash: 4747477079
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Според мен питай свои приятелки, които знаеш, че готвят хубаво, за такива яденета, които обичате с мъжа ти. Нека ти дадат рецепти и да ти обяснят технологията, а може дори да им отидеш на гости, когато готвят нещо интересно - и да гледаш и да се учиш на място.

 
  ...
преди: 6 месеца, 9 дни
hash: 2ce08c4323
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   За да се получава добре трябва да се спазват тънкости, да се подбират точни продукти и подправки и спазва последователност. Прост пример с таратор. В началото се опитвах да го правя дълго време, но все не ми се получаваше като в ресторантите, колкото и да опитвах по различни начини. После разбрах, че в зависимост от марката кисело мляко и от сорта на краставицата става съвсем различен резултата. А също и според последователността на смесване на продуктите и подбора на подправките и т. н. всичко това дава големи разлики какво се получава накрая. И така докато се науча на тънкостите му, че става най-добре с Верея или Домлян 3. 6% и краставици Гергана. И първо в бутилка наливам около половин литър филтрирана вода и сипвам определеното количество сол някъде към 2 супени лъжици в бутилката и разклащам здраво докато се разтвори напълно солта в нея. Затварям капачката и слагам бутилката с получената саламура в хладилника да се охлажда поне час, а кофичката с млякото в камерата докато замръзне частично в нея. И в голяма купа нарязвам на кубчета обелената краставица гергана. След това посипвам кубчетата със съвсем малко сух копър на връхчета Kotani и добавям смачкан чесън и след това около три лъжици маслиново масло и разбърквам здраво получената салата. Изваждам кофичката с позамръзналото киселото мляко от камерата и половината от млякото с лъжицата слагам върху кубчетата и разбърквам а другата половина както е в кофичката доливам от студената саламура в кофичката и там бъркам добре за да се смесят добре предварително в кофичката и като се смесят перфекттно тогава изливам сместа върху кубчетата краставици и после останалата част от саламурата изливам в таратора и бъркам пак добре докато всичко се смеси перфектно. Чак тогава върху половината повърхност на таратора посипвам със сух копър, а другата половина със счукани печени орехи, така че да се получи нещо като Ин Ян символът отгоре. Върху петното от сухия копър изливам зехтин, а върху купчината счукани орехи до него изливам орехово масло така че да плуват в маслата. Поучава са по-добре от, който и да е ресторант за което и му казвам Царски таратор. Едно нещо от тези подробности да не се спази и резултатът няма да е същият накрая.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker